Tagovi

Ljudi, izbori su bili regularni, nepravilnosti minimalne, ne trošite na to vrijeme!

Živciram se zbog stvari koje u Hrvatskoj ne valjaju (iako manje s godinama - sve više sam mentalno udaljen, a pomaže mi i filozofija univerzalističkog mizantropizma). Također se živciram kad ljudi stvaraju buku ni oko čega i troše vrijeme na gluposti.

Izborni rezultati nisu regularni a država se češlja

Bilo je nekih nepravilnosti, koje fakat nisu utjecale na rezultat, na JEDAN PROMIL od 4237 izbornih mjesta. Dvije žalbe su bile uvažene i konačni rezultat korigiran. To je fantastično dobro! Izborni proces je kod nas vrhunski vođen i nadziran, u samom smo svjetskom vrhu. Neusporedivo sa situacijom u Austriji, gdje je bilo stotine prigovora pa na kraju ponavljaju drugi krug predsjedničkih izbora. Puno bolje nego u SAD.

18 patuljastih strančica, koje su sve zajedno dobile oko 1% glasova, žale su kako su pokradene. Bespredmentno.

Potpuno je deplasirano oko toga dalje gristi. Jedino je još aktualno završiti sređivanje registra birača i osigurati dalje kontinuirano ažuriranje. Društvenu energiju trebalo bi usmjeravati u puno vanije stvari. Ne se inatiti oko detalja, nego promišljati policy mjere i na njih usredotočiti građanski aktivizam.

Promjene u zakonu o političkim strankama, nadzor nad financijama i unutrašnjom demokracijom, puno bolje reguliranje predizborne kampanje, suvisle izborne jedinice, ukidanje zajedničkih lista više stranaka... Nažalost je UIO tu bio uskočio kao slon u staklarnu i faktički upropastio napore GONG-a i drugih u tom smjeru (čemu zahvaljujemo da je uopće uveden preferencijalni glas). a to je možda i bio cilj.

Inatiti se i duriti, osporavati generalne rezultate izbora, najavljivati tužbe europskim sudovima, nema smisla. Gubitak vremena i energije. Nema nikakve šanse da će netko ove pritužbe ozbiljno shvatiti.

Misliti strateški, a ne aferaški. Ovo je kao da se kirurg usredotoči na obradu rane na ranjenikovom malom prstu, dok zjapi rana na grudima. Ili, prema sintagmi iz naslova gornjeg tekst, češljati se dok kuća gori.

To bi (liječiti ranu na grudima), u nekom boljem svijetu, trebalo pokrenuti civilno društvo, kad su stranke već pojmove strategije, koncepcije i nedajboginjo ideologije posve zaboravile.

Jest, jedan ozbiljni problem su odstupanja u broju registriranih birača po izbornim jedinicima. To je ozbiljan problem, koji se mogao riješiti, ali eto već četiri sastava sabora su to propustila. Svakako to treba popraviti. Trebalo bi uvesti suvisle jedinice, pa nek ih je pet ili deset, tako da Zagreb bude jedna jedinica jer to je jedino suvislo, itd.. Ali, nema svrhe unatrag se žaliti da zbog toga izbori nisu regularni, jer bi onda trebalo poništiti i rezultate izbora 2015., 2011. i 2007.. Jednostavno, nema smisla trošiti vrijeme na živciranje zbog takve aljkavosti zakonodavaca. Dajmo jasne, suvisle prijedloge za budućnost, lobirajmo i javno zastupajmo da se provedu.

(Razlike u broju registriranih birača po IJ nisu - na sreću! - utjecale na raspored mandata lista u Saboru. Najveće odstupanje prema dolje - vrlo nizak broj birača - je u Slavoniji, u IV. i V. IJ, a najveće prema gore je u Dalmaciji, u IX. i X. IJ. U. Kako u obje regije dominira HDZ, odstupanja se međusobno poništavaju. Mešutim je regionalno Dalmacija podzastupljena, a Slavonija nadzastupljena. To treba ispraviti.)

Komentari

Jesu li i predsjednički izbori

bili regularni?

Je li KGK zadovoljila ustavni zahtjev da osvoji 50 posto plus jedan glas da bi postala predsjednica države?

Je li istina da načelo koje je njoj donijelo pobjedu nije načelo koje vrijedi uvijek i svugdje, tj. na svim izborima?

Tko je glasao

budimo realni, tražimo nemoguće

foma

jel ti to opet?
daj molim te objasni, radi većine, koja nije u toku, na što točno misliš.
ili još jednostavnije
odgovori
1. kako je uopće moguće da na izborima gdje su samo dva kandidata
oba imaju manje od 50%

luka

Tko je glasao

Pa, pitaj DIP da ti to objasni,

a ne mene! Jer i ja se to pitam!

Kad se zbrajaju rezultati o izlaznosti, onda ti tu zbroje sve tri kategorije, zar ne? - i one koji su zaokružili "crno", i one koji su zaokružili "bijelo", kao i one koji su olovkom dopisali "žuto", ili nacrtali karu, ili glasački listić odnijeli doma da im posluži kao tariguz papir.....

Zašto prilikom zbrajanja izlaznosti nevažeći listići ulaze u zbroj, a prilikom odlučivanja o tome je li KGK zadovoljila zakonski uvjet da osvoji 50 posto plus jedan glas svih izašlih na izbore - ti isti listići više ne ulaze u zbroj?

Prostudiraj koji zadatak ima birački odbor: da svakog čovjeka koji je došao na biralište provjeri ima li pravo dobiti glasački listić, na taj način da mu nađe ime u biračkom spisku! Kad je pronađen u biračkom spisku, tada mu se kemijskom olovkom zaokruži ime, i tada dobije glasački listić..... I nakon toga se više nitko ne brine što će on s tim listićem učiniti, jednostavno zato jer to više nije važno: on je IZAŠAO NA IZBORE!

Da to nije tako, to jest, da se "izašao na izbore" ne definira kao "preuzeo svoj listić i ništa više od toga", onda bi zasigurno neki od članova biračkog odbora imao zadatak da slijedi i kontrolira glasača sve dok ovaj ne ubaci svoj važeće ispunjeni listić u kutiju!

Prema tome, "izašli na izbore" su svi oni koji su uzeli svoje glasačke listiće, pa u skladu s tim KGK nije zadovoljila zakonski uvjet koji glasi da mora osvojiti 50 posto plus jedan svih koji su izašli na izbore! Osvojila je 2 tisuće glasova više od Josipovića, ali zakonski uvjet da bi postala predsjednica države nije zadovoljila!

....Upravo kao što je Orbanovu zamisao podržalo 99 posto građana, samo što ih nije izašlo dovoljno da bi mu referendum bio zakonit...... Pa će on sada mijenjati ustav da bi ga naknadno učinio zakonitim.....

Kad se za JEDNOG kandidata SLUČAJNO USTANOVI da mu je zamračeno sto glasova, onda se valjda po nekom zakonu vjerojatnosti MORA zaključiti da taj slučaj nije i JEDINI, nego da ih zasigurno ima još!....

Tko je glasao

@Foma: je li ti nekad palo na pamet…

… da bi možda bilo zgodno ponekad provjeriti fakte, prije nego što se nešto tvrdi?

Kad se zbrajaju rezultati o izlaznosti, onda ti tu zbroje sve tri kategorije, zar ne? - i one koji su zaokružili "crno", i one koji su zaokružili "bijelo", kao i one koji su olovkom dopisali "žuto", ili nacrtali karu, ili glasački listić odnijeli doma da im posluži kao tariguz papir.....
Što misliš o ideji da pogledaš kako izgledaju izvještaji o provedenim izborima?

U njima ćeš naći navedene sve brojke, koje mogu biti zanimljive, po izbornim mjestima, izbornim jedinicama i sumarno.

Σ1. broj oni koji su pristupili glasovanju,
Σ2. broj predanih glasačkih listića,
Σ3. broj važećih listiša.

Zašto prilikom zbrajanja izlaznosti nevažeći listići ulaze u zbroj

Ulaze u Σ1 ili Σ2, ne i u Σ3.

a prilikom odlučivanja o tome je li KGK zadovoljila zakonski uvjet da osvoji 50 posto plus jedan glas svih izašlih na izbore - ti isti listići više ne ulaze u zbroj?
Hmmmm... To je teško pitanje, rekla bi našla predsjednica :-) Treba, ono, duboko promeditirati...

Hmmmm... Čuj, imam jednu ideju zašto je tako, a nemoj se naljutit ako sam lupio glupost:

Možda je to tako jer "zakonsti uvjet da osvoji 50 posto plus jedan glas" uopće nije zakonstki uvjet? Naime, jer toga u Zakon o izboru predjsednika Republike jednostavno nema?

I nakon toga se više nitko ne brine što će on s tim listićem učiniti, jednostavno zato jer to više nije važno: on je IZAŠAO NA IZBORE!
Naravno da se brine, otkud ti pomisao, da se ne brine!? Kako sam gore naveo, navode se u izvještajima tri sume. Članovi izborne komisije ne mogu spriječiti nekoga tko uzme listić, da ga onda ne ubaci u kutiju. Takvih je na izborima za Sabor 11. rujna bilo 909.

KGK nije zadovoljila zakonski uvjet koji glasi da mora osvojiti 50 posto plus jedan svih koji su izašli na izbore!
I opet te molim da odvojiš nekoliko minuta za meditiranje o ideji, koliko god ti se možda bizarnom činila, da je "zakonski uvjet" jedino ono, što u Zakonu zaista i piše.

Kad se za JEDNOG kandidata SLUČAJNO USTANOVI da mu je zamračeno sto glasova, onda se valjda po nekom zakonu vjerojatnosti MORA zaključiti da taj slučaj nije i JEDINI, nego da ih zasigurno ima još!....
Hm. Zašto? Svaki kandidat, logično, treba provjeravati, kao i njegovi/njezini stranački kolege i prijatelji. Zato i postoji institucija podnošenja prigovora. Dvije kandidatkinje su podnijele prigovore koji su bili uvaženi.

Tko je glasao

"Naravno da se brine, otkud ti pomisao da se ne brine?"

Ta pomisao mi otud što u konačnom izvještaju DIP-u manjak listića u kutiji neće dovesti do poništenja izbora, a ako ima više listića nego zaokruženih imena u biračkom popisu, to će izbore učiniti neregularnima. Prema tome, ono o čemu se brine birački odbor jest samo to da građanina nađe u biračkom spisku, da ga zaokruži, i da mu dade jedan listić. Time je dotični "izašao na izbore". Nakon toga više zaista nikoga nije briga što on čini sa svojim listićem, što valjda znaš i iz iskustva. Nitko od tebe ne ZAHTIJEVA da listić ubaciš u kutiju, a pogotovo ne da ga ubaciš u "ispravnom" stanju.

S te strane gledano, očito je da su "izašli na izbore" svi oni koji su uzeli svoj glasački listić.

O.k. ne piše u zakonu 50 posto plus jedan, nego tko dobije više...... u tom slučaju mogu zamisliti da je na izbore izašlo milijun ljudi, da je u kutijama pronađen samo jedan važeći listić, da je na tom listiću zaokružena KGK, i da je tako ona nadmoćno pobijedila svojeg protukandidata! :)

Tko je glasao

(Ajmo reć,

sam protukandidat je iznenada završio na operacijskom stolu, i nije mogao doći glasati za sebe...... :)

Tko je glasao

Foma ima pravo, uvijek pise

Foma ima pravo, uvijek pise 50% izaslih na izbore, sto znaci da se nevazeci zbrajaju u postotku te je logicna posljedica mogucnost da rasporedeni vazeci listici budu manji od 50% kod oba kandidata..

Izlaznost je pojam koji kazuje postotak izaslih te se nikako ne smije brkati s pojmom opredjeljeni

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Problem postoji, samo ako se inatiš…

… da se slovo zakona mora tumačiti na način da postaje očito nelogičan, bez obzira što rekli pravnici i ustavni suci.

Kao "fact Nazi" smatram da treba točno i precizno gledati fakte, a ne prepričavati, kako npr. ovdje piše Luna: »uvijek pise 50% izaslih na izbore«. Ne, ne piše tako! Postoji razlika u formulaciji načina izbora za prvi i za drugi izborni krug.

Zakon o izboru Predsjednika Republike Hrvatske, članak 17.:

Prvi krug: »Predsjednik Republike Hrvatske, bez obzira da li na izborima sudjeluje jedan ili više kandidata, bira se većinom glasova svih birača koji su glasovali.«

Drugi krugu: »Na ponovljenom izboru izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.«

U prvom krugu: "većina glasova svih birača", u drugom: "najveći broj glasova". Iako bi se to moglo jednostavnije reći, ipak je jasno da i manje od 50% može biti "najveći broj" (zapravo "veći" jer su u drugom krgu samo dvoje).

U ovoj zemlji imamo jako puno problema. A neki su vezani uz masovnu sklonost, da se inzistira na nevažnim detaljima i stvaraju problemi tamo, gdje ih nema.

Tko je glasao

Bravo! Samo mi jos reci gdje

Bravo! Samo mi jos reci gdje sam ja napisala da pobjednik drugog kruga mora imati vise od 50% izaslih na izbore

Kako se meni cini posve je jasno da pobjednik u drugom krugu predsjednickih moze imati bilo koji postotak izaslih na izbore.. Imamo Kolindu, sto je zivuci dokaz

Dakle, samo sam napisala ispravnu logiku izracuna postotka glasova kandidata

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@Luna:

Napisala si gore "Foma ima pravo", pa sam ja zaključio da se slažeš s njenom tvrdnjom, da KGK nije osvojila potrebnih 50%+1 glas. Krivo sam shvatio i ispričavam se. (Ali, napisala si i "uvijek pise 50% izaslih na izbore", a to tako ne piše za drugi krug.)

Tko je glasao

preferencijalni glasovi

Čak i kada izuzmemo pojedince koji nisu ušli u Sabor zbog nedostatka malenog broja preferencijalnih glasova izbori su baš zbog preferencijalnih glasova bili neregularni.

Koliko je koja lista osvojila glasova je Ok (znači HDZ toliko mandata, SDP toliko, MOST toliko je Ok).

Manipuliranjem preferencijalnim glasovima se utiče na unutarstranačke pozicije. Budimo realistični i priznajmo da osoba koja je osvojila 2.000 preferencijalnih glasova (primjer) ima unutar stranke iako nije upala u Sabor veći legitimitet od osobe koja je osvojila 200 preferencijalnih glasova (primjer) i teoretski veću mogućnost za napredovanje.

Tim manipuliranjem s preferencijalnim glasovima se utiče na pitanje tko će biti novi lideri političkih stranaka i zbog toga su izbori bili neregularni. Siguran sam da je za neke ovo pitanje nevažno, ali u stvarnosti ono je od suštinske važnosti za budućnost:

Koristio si Novi List pa ću i ja:

Skandalozne brojke: Birački odbori i u Splitu nisu brojali preferencijalne glasove, DIP to ne zanima

Tko je glasao

@zlatni:

Ovo što pišeš je koještarija. Glede napisa "skandalozne brojke", naravno da sam to vidio, pa to je i potaklo slijedeći komentar - ali vidio sam i ranije, jer mi je Olga Murati, koja je podnijela žalbu DIP-u jer joj nisu ubrojani preferencijalni glasovi na dva mjesta, fb prijateljica. DIP je žalbu uvažio, kao i još jednu, radilo se o Mrak-Taritaš kojoj isto nisu na jednom mjestu pribrojani glasovi. Njoj sam (Olgi) čestitao. Ali, generalno, broj nepravilnosti je fantastično malen. Ameri su daleko iza nas.

Ovo što kombiniraš o neregularnosti same ideje preferencijalnih glasova, smiješno je. Tko dobije više preferencijalnih glasova, jača mu položaju unutar stranke - naravno.

Tko je glasao

analitički

Ja sam ti samo dao primjer iz novina gdje se analitički obrađivalo podatke i došlo do zaključka da na puno mjesta nisu štimali preferencijalni glasovi.

Po pitanju čija lista je dobila koliko glasova izbori su Ok. Po pitanje preferencijalnih Ne.

Tko je glasao

@zlatni:

ti si se samo pozvao na izvještaj, koji je meni naravno poznat, koji nije "primjer" jer su to i jedini slučajevi, da je zapažena stvarna nepravilnost. Kako i napisah gore - to je toliko malo, d je Hrcvatska u svjetskom vrhu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci