Tagovi

Ljubo R. Weiss: Fućkam na mesijansku vlast i mesijanska snatrenja!

Nije moj običaj da ulazim u polemike s kolegama na susjednom portalu, ali nekoliko mi je iznimno podiglo tlak. Ne, zato što bi u njima bile izrečene neke ocjene s kojima se ne slažem, nego zbog intonacije odnosno podizanja perja osobama o kojima se radi. Jesam i za su pohvale, ali tek kada ih političari zasluže odnosno kada u ukupnom življenju očne počne zamjećivati pozitivne promjene. I kakav je to poziv glasujte 4. prosinca ZA PROMJENE!????„za promjene“ 2011. Naime, promjene ne valja doživljavati automatski pozitivnim. Objavljena su najmanje dva teksta lagano euforična: prvi naziv je fotogalerija s nizom fotografija posjete SDP-ovca i HNS-ovca Virovitici i virovitičkom kraju u zadnje dvije godine. Da, i Mate Vukušić: "Nemoguća misija Zorana Milanovića ili povijesna prilika" ??
Ma, dobro oni dolazili, ali može li nas podsjetiti netko NA KONKRETNA djela političara, osim na žderačinu, pijaču, slikanje za medije i koju riječ podrške potlačenima i povrijeđenima? Poneka jača tribina, poneka kritika postupaka Ivice Kirina, Đakića i to bi bilo to! Možda smatram politiku staromodnom, ali nije tu bilo supstance, osluškivanja naroda, bilo je to ukupno premlitavo i prebljutavo. Ne sjećam se da je neka akcija vladajućih prekinuta, da su obeštećeni štediše, da su ponuđeni alternativni programi zapošljavanja, da su okupljeni mladi i raspravljano o budućnosti zapošljavanja, razvoja Virovitice?? Ukratko, mlaka oporba, tek da kažemo da smo u višestranačkom sustavu. Mi koji smo zamišljali višestranačje 90-tih jednostavno ga tako nismo zamišljali već kao pošteno takmičenje političkih opcija na uzburkanim političkim vodama. Imali smo STRANČARENJE, shvaćanje da se računi polaže računi svakih četiri godine, vodstvima stranaka, ne narodu, a u međuvremenu ćemo i kao vlast i kao oporba živjeti manje-više lagodno, zamišljalo smo ga stalnim nadigravanjem boljim rješenjima, raspravama o budućim projektima a ne, primjerice, zidanjem Skadra kao što je obnova virovitičke Palače Pejačević, svakodnevnim seoskim priredbama s ponekom većom izgradnjom medicinskih ili sličnih objekata i ili vodovoda, kanalizacije… Nije to ni zamalo totalna blokada lokalnih medija gdje nijedne nedjelje gradonačelnik Kirin ne može držati jezik za zubima ili on sa suradnicima koristi lokalne medije kao produženu ruku gradsku upravu. Postoje li u ovom gradu i građani možda?? Ili pomisao, nisu me Kirina, još (sudovi) sudili, ali ne bi li bila moja moralna obveza podnijeti ostavku??? Ali, zbog neodgovovornosti, ako može Bandić, zašto može Glavaš, Kerum, Đapić….
Pa što ne bi mogao i ja??? Analiza sastava Sabora pokazuje da je premalo opet žena, premalo visoko kvalificiranih, da su to već manje -više viđena, dosadna lica - Što možemo čuti i vidjeti a da od njih nismo već nešto čuli – i od Čačića, Linića…Stasala je, nakon 20 godina ipak nova generacija, ali osim u Petom dana HRT, malo je novih izjava, analiza… Letica prvi, Letica drugi, Letica treći, Letica četvrti dan. Letica peti dan??? A što radi?? Ponavlja sto puta rečeno, čak, vrijeđa cinično sugovornike, popuje, dijeli savjete predsjdedniku Republike nimalo zaboravljajući da je imao 20 godina priliku ozbiljnjije promijeniti i društvo i državu. Nisam ja virio ispod Tuđmanovih skuta, NEGO TAJ ČOVJEK ZA SVA VREMENA I SUSTAVE!? Ukratko, razočaran sam izborima za Sabor, nisu donijeli toliko potrebnu svježinu, Sabornicom će se nam se prošetavati i dalje Šeks, Đakić,Kosor, Sumrakica itd. i štititi neki Sanadera kao da nam je zlato ostavio iza sebe i red, a ne jeftinu plastiku i kaos!

ZORANOV IZAZOV
Zoranov izazvov neće biti mali, kaljuža je duboka – nema dana a da se nekoga ne uhiti – lokalna banka u Dalmaciji, dio nogometnog saveza, svaki drugi dan Zdravko Mamić lupeta pred tv kamerama kao da je to njegova privatna televizija (i zdrave društvene promjene nastat će čišćenjem u nogometu, smjenom vječnog Marković-Srebrića i Mamića… Jer tvrdim, mafija počinje i završava u hrvatskom nogometu i tko tu počne sa rezovima, počet će s moralnim rezovima koji su uvjet svih drugih. Kolika je razlika između vremena i povijesti (hoće li Milanović iskoristiti povijesnu priliku - a baš ne volim taj izraz), napraviti nešto bolje, nešto životno važno za građane ove lijepe naše.??? Za radikalne promjene treba hrvatski pokret, ne RASTROJENA koalicija, šarena perja. Ako je vjerovati Milanoviću, piše Vukušić, njegovim prvim izjavama nakon izborne noći, možemo biti optimisti. Čak, MORAMO biti optimisti jer, bojim se, alternative ova zemlja nema. Još deset godina optimizma – pitam i Milanovića i Vukušića? Na dvadeset razjebanih godina, još deset???

Tko MORA BITI optimist?? Zbivanja u nekim zemljama u okruženju, gdje su sustavi pali, nalaže nam dodatnu dozu povjerenja u najmlađeg premijera od osamostaljenja. I tom činjenicom OBJAVE već je zauzeo svoje mjesto u povijesti? Već samom, Mesijanskom, objavom mladosti'??? Koja gluparija?Jer,znano je IDEALNE POLITIČKE SINTEZE NASTAJU SPAJANJEM MLADENAČKOG ŽARA I ISKUSTVENIH VIZIJA!
Možete li vi biti optimist nakon one otužne manifestacije u Bruxellesu – više je sličila na pogreb nego na svečanost?? Kao da u hrpu ruševina postaviši svečani stol?
Radi se ovih dana pobjednički tim SDP-a?? Orlušine, jedan je bolji od drugoga?? Ma, dajte, čemu pretjerivanje?? I kolega Vukušić spominje da je u uskom krugu krugu pa i u četiri oka BIO SVJEDOKOM ucjenjivanja Račana od političkih suparanika!!! Iz pouzdanih izvora znam također da je Račan bio takav strašljivac kao kada biste za noćnog čuvara postavili čovjeka koji se boji – mraka? Sporu u izražavanju, kolebljivac, vječni aparatčkih hrvatske politike netalasanja, nikada u gospodarstvu! Primjer: mi u Socijalističkom savezu, u toku zbivanja u Zagrebu najmanje 6 mjeseci ranije tvrdili smo mu da se mora ići u uvođenje višestranačja, on u „centrali“ još nije imao jasne stavove o tome???.Započeli su proseci zločinačkim organizacijama, i na kraju, ŠTO BJEŠE? I sad bi ovi kadrovi oklijevanja i pametovanja, pojačani probisvjetom Čačićem, čovjekom koji je bezobrazno bogat danas u Hrvatskoj, da bi se to bilo pošteno, poznat po brojnim primjerima BAHATOSTI, ne spominjući najdrastičniji – pogibije na cesti - trebao raditi red, tražeći od radnika – odricanja?!!! I Vukušić čak misli da je taj narod voljan na odricanja??? Nezaposleni, oni s malim plaćama, oni koji rade a ne primaju plaću, socijalni slučajevi, osiromašljeni umiroljenici, oni koji godinama siromaše a nitko u proračun ne vraća ukradeno… Poznajući daljnju i bližu povijest lakše će Hrvatsku povesti u novi PROJEKT TEMELJNOG VELIKOG POSPREMANJA, u budućnost u kojoj mnogo čega treba biti samo ne demagogogije i starih fraza.
Kaže, Zoran Milanović poklanja ovu izbornu pobjedu Ivici Račanu. Što se mene tiče, hvala, neka je pokloni hrvatskom narodu, jobovski, strpljivom narodu. Meni samo za normalan rad, normalnu plaću, normalnu starost!
I, na kraju. Za koga ti pišeš Weiss? Čiji si ti? Podržavaš li ti novu vlast? Želiš li ti dobro Hrvatskoj? SDP-u, Milanoviću!? Oprostite, ali nekome je odmah jasno tko je Petar Čobanković, a nekome, recimo meni, treba ipak vremena da shvatim koju to socijaldemokraciju i njena načela zastupa Milanka Opačić? Da ne bi to ipak bilo ČOBAN BERE OVČICE, a ovčice kao ovčice, a čobanko kao čobanko!??
Ukratko,nijedna vlast, pa imala i naznake mesijanske, nije me opčarala. Neće ni ova! A što ne znači da ne priznajem legitimitet novoizabranoj vlasti. Samo – do kada?
(12.12.2011

Komentari

Znate moje stajalište

Napisala sam komentar već na vt.net. Ali evo da još nešto kažem: dnevnik mi je dobar, ali za moj optimizam možda malo prekritičan odmah na početku. Htjela bih vidjeti hoće li se predizborna obećanja početi ostvarivati prije nego kažem da smo zapravo ostali na istom konju. Osobno mislim da se više neće pljačkati zbog toga što su najmoćniji ljudi uhvaćeni i procesiraju se. I ako ova sadašnja vlada želi ostati na čelu države mislim da bi se trebali dobrano potruditi jer je ljudima već puna kapa i reagirati će i na najmanji znak budalaština, pa prema tome ako vlast želi dobro za sebe, morati će raditi dobro za državu. Još mi se nisu toliko zamjerili da im dam crveni karton, osim toga što se nisu više trudili kao oporba, pa ću im ipak dati šansu da se prvo dokažu i tek onda oformiti mišljenje prema djelima.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

@Mmaestral

Pljačkat će, u prirodi je ljudskog stvora da pljačka. Nitko ih nije sustatvno zastraživao, navukli na lopovluk. Ovo strašenje je blaga vodica!
Jooooooooj, nesanica...!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo, ovo stvarno više nema

Ljubo, ovo stvarno više nema smisla. Mogli bi se oko vaše analize potpuno složiti, a da to nema nikakvu važnost. Mislim da tko god u Hrvatskoj iole koristi svoju glavu, može doći do istih ili sličnih zaključaka kao i vi. Ali, u čemu je problem? Bolje pitanje je, u kome je problem? U Opačićki ili Kosorici, Šeksu ili Liniću, Čačiću ili Bačiću, Karamarku ili Ranku Ostojiću, Račanu ili Tuđmanu? Ajdemo se složiti da ovakvi dvojci bez kormilara- nisu problem. Oni su isti ili bolje rečeno, ovakve bolesne političke podjele su dvije strane iste medalje.Još jedan mali umni napor i vjerujem da ćemo se lako razumjeti u još jednoj stvari: Isti ne mogu postići drugačije.

Idemo ponovo: u kome je problem? Valjda je problem u građanima. Građani su sve što nam se dogodilo, dopustili i dopuštati će i dalje. Već sama činjenica da agonija traje li traje, govori da s te strane ne bi trebalo očekivati nekakvu promjenu na bolje. Bude li narod taj koji će se pitati o promjenama, tada možete biti sigurni da će to rezultirati strašnom katastrofom. Zašto? Zato što je rulju jednako lako držati u pokornosti i izazvati na krvoproliće.

Ako samo malo bolje promislite, kada već političari nisu problem, a očito je da problem nije ni narod, ostaje zdravorazumski zaključak da je problem u pojedincu. Ravnopravnom i slobodnom pojedincu, koji je totalno nesposoban misliti svojom glavom, koji nema poštene i vrijedne informacije, koji živi u iluzijama i prošlosti, koji ne vidi perspektivu, nema snove i vizije i nema hrabrosti služiti se svojim ljudskim potencijalom. Zamislite, U Hrvatskoj građani ne mogu prepoznati vlastiti interes. I tu je problem. Ali, kada riješimo problem koji se zove "čovjek" , riješili smo sve probleme ovog svijeta. Je li to teško postići? Ni najmanje. To se radi začas i naglom promjenom dominantne društvene paradigme izvana prema unutra. Postoji sistem putem kojeg se to može napraviti točno za jednu sekundu.

Zamislimo da je Hrvatska veliki ratni brod, koji se kroz strašnu oluju i mrklu noć, probija debelim morem. Oluja strašna, ali brod moćan. Kapetan Milanović ( stavite koje god ime hoćete- isto je) siguran u sebe i svoj brod, ponosno stoji na zapovjednom mostu. Tišinu na zapovjednom mostu prekine niži časnik:" Brod pred nama! Brod pred nama!". Kapetan izda naredbu: "Javite brodu da nailazi ratni brod "Hrvatska" i da smjesta promijeni kurs za 20 stupnjeva". S primjećenog broda stigne odgovor:" Skrenite vi za 20 stupnjeva!". Neugodno iznenađeni kapetan Milanović naredi: " Javite: Ovdje kapetan bojnog broda Milanović. Smjesta skrenite za 20 stupnjeva!". Neposlušni brod odgovori: "Ja sam drugi pomorski časnik! Smjesta skrenite za 40 stupnjeva. Pred vama je svjetionik!".

Želite li Ljubo promjeniti Hrvatsku? Kako bi bilo da počnete od sebe? Ne radi mesijanske vlasti, nego radi mesijanskih mogućnosti koje neiskorištene leže u vama. Dok te mogućnosti ne spoznate i ne iskoristite za sebe, u Hrvatskoj se neće ništa promijeniti. Kada se dovoljan broj ljudi upusti u istu avanturu, u Hrvatskoj će se promijeniti sve. U kome je problem?

Tko je glasao

@poveznik

Priznajem da ne razuijem u čemu je moj istočni gvrijeh pisanja i objavljivanja. Ne radim to od jučer, najmanje 38 godina. Da li je moja krivnja što mnogi dolaze do sličnih zaključaka kao i ja, ili je to moja prednost!??
Govorimo onda bolje o kritičnoj masi i izrazito niskoj političkoj kulturi koja nam je, čini se, sudba! I o moći onih koji se dohvate kormila i nelako ga ispuštaju!
I lakše je, nažalost, udariti u svjetionik nego ga zaobići! Ali, to opet nije problem tvoj ili moj, ili MIlanovića nego sadistička želja da se udara u svjetionike!
I pored toga što je more ipak podosta široko! Pozz,

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

riznanje je prvi korak ka

riznanje je prvi korak ka buđenju. Međutim, ne priznanje krivnje. Nevjerojatna pogreška ljudi je optuživanje i traženje krivnje ili krivaca. Nema toga. Ne može netko biti kriv zato što je mislio ili govorio, ili zato što drugi misle slično ili isto.Jedan mudrac, kada su ga pitali što bi u životu promijenio, kada bi mogao početi iznova je rekao:"Ništa. Ništa ne bih promijenio, samo bih greške napravio ranije!".

Gdje je greška ili što je greška? Jedna je npr.biti prosječan. Misliti isto što i drugi, raditi isto što i drugi, griješiti isto. Kada vidite, Ljubo, da svi misle isto ili da vas slijede, morate se zapitati gdje ste pogriješili. Samo je jedan pouzdani znak da ste na ispravnom životnom putu: kada vas okolina proglasi ludim! Doslovce. Kada ste potpuno sami, kada vas svi izbjegavaju u širokom luku, kada vam institucije poklapaju slušalice i onda kada ih nazovete nakon dvije godine pauze, a i dalje vam je vrlo ugodno u vlastitom društvu, tada ste uspjeli na veliko. Sve vam postaje dostupno Upravljate ljudskim umovima, a da oni to uopće ne shvaćaju. A vas nimalo nije briga.

Greška je fokusirati se na okolnosti i druge ljude. U komentaru sam puno o tome govorio. Za mene ne postoje okolnosti, ni dobre ni loše. Okolnosti su one stvari koje vidimo kada samo na trenutak skinemo pogled s cilja. Stoga vam ja tu grešku nikada ne radim, jer mene cilj veseli, a prepreke motiviraju.

Greška je i cijeli život krčiti pogrešnu prašumu. Raditi pogrešne stvari na pogrešan način. Ali je kolosalna greška ne vidjeti da je riječ o greškama.

Tko je glasao

@poveznik

Možda postoji samo jedno jedino ozbiljno pitanje na sviijetu: da li nekoga možemo proglasiti luđakom? Jer, dok se to ne dogodi on može desetljećima voditi narode i upropaštavati narode i llude?
A greška??? Osvisno i o povijesnim i moralnim kontekstima!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Luđakom se, Ljubo, smatra

Luđakom se, Ljubo, smatra onaj čije se ludilo ne poklapa s ludilom većine. Ovi vaši, pravi luđaci, koji uništavaju sve pa i sebe, desetljećima, se smatraju normalom. Patologiju društva malo tko prepoznaje kao patologiju, jer se takvo stanje cijeni normalnim. Vidite trenutnu situaciju Čačića i Milanovića. Nitko ne shvaća da su to dva sasvim normalna mladića, s luđačkim namjerama. Kada narod shvati tko su oni zapravo, biti će kasno. Kako ja to znam? Pa, prije desetak dana poslao sam e- mail Milanoviću i zabranio mu da Ranka Ostojića i Borisa Šprema imenuje ministrom i predsjednikom Sabora. Naravno, u par rečenica sam tvrdio da su to beskarakterni manijaci i da nisu dostojni državnih funkcija u ovoj situaciji.

Očito Milanović misli da sam ja pizda, kakva je i sam. Neće slušati narod, kao što je obećao? U redu. Tako će i proći.

Boris Šprem je ciganin koji se usudio meni prijetiti ubojstvom u novoj zgradi HAK-a u srpnju 2002. godine. Tada je bio glavni tajnik HAK-a. Nakon što mi je HAK, u tom trenutku pune tri godine stvarao strahovite probleme u radu autoškole, sjeo sam u auto i pošao u Zagreb. Nije to bilo prvi put, ali tog puta sam odlučio stvari riješiti definitivno. Šprem me nije htio primiti na razgovor, jer da nema vremena. Pobjesnio sam i stjerao ga nasilno u ured. Vidjevši luda čovjeka pred sobom, teatralno je pogledao na sat i svečano izvalio svinjariju: "Gospodine Pendo, imate 15 minuta da izložite svoj problem!".

"Mrtvu ti mater jebem cigansku, smjesta zovi ovdje za svjedoke Zubera i Smoljana" ( djelatnici HAK-ova nadzora nad radom autoškola).Zvao ih je i oni su došli prestrašeni, kao da idu za svojim sprovodom. "Ako ja sada samo pokušam slagati bilo što, vas dvojica ste dužni me prekinut i reći Špremu da lažem. Jeste li razumjeli". Potvrdili su da jesu i onda sam im zabranio da me prekidaju.

Šprem je bio strahovito zbunjen, jer nije bio naviknut da mu se netko suprostavlja, a pogotovo ne tako kategorično i odlučno. Kada sam scenu postavio kako sam zamislio, rekao sam Špremu: " Nemam ja nikakav problem. Imate ga vi. Ako se ne urazumite i ne upristojite, razbit ću vas ko tikvu. Jeste li razumjeli? Ja sam završio".

Šprem je glup ko ponoć i njegov ego je bio zgažen. Pred ljudima je osramoćen i to nije mogao podnijeti. Skočio je na noge te na prilično neuvjerljiv način zagalamio: " "Nemoj se ti zajebavat s nama. Mi smo jači. Likvidirat ćemo te. Marš doma i radi posao. Koga ćeš ti zajebavat!".

Naglo sam promijenio stav. Sisnuo sam šake i jedva šapčući zarežao: "Sjedni dole!
Ponovio sam vrlo tiho i nekoliko puta "mrtvu ti...." U par rečenica sam, derući se koliko sam mogao "objasnio" majmunu da već tri godine dnevno radim prosječno 15 sati, bez jednog dana pauze, da mi ne mogu na ispitu srušit jednog jedinog kandidata, te da nemam ja vremena za njihove svinjarije". I sve bi to Šprem podnio, da nije bilo zadnje rečenice: "Pokušate li još jednom me zajebavat, zapalit ću vam ovaj kokošinjac i pobit ću vas do jednoga!".

Ja sam znao da je Šprem strašno bio ponosan na novu zgradau, u koju su se HAK-ove službe tek selile. Ponovno je skočio na noge i rekao: "Gospodine Pendo, ja vam obećavam da ću za dva mjeseca obračunati s mojom mafijom". "Kretenu, obračunat će oni s tobom". Tako je i bilo- za nekoliko mjeseci su ga iz HAK-a najurili.

Meni je to bilo prvi put u životu da sam se sreo s takvim bahatim gadom. Dok sam se te noći vraćao doma, stalno sam mislio na riječi "Likvidirat ćemo te". Shvatio sam da Šprem zna nešto o čemu ja nemam pojma. Ujutro sam pošao u Poreznu upravu te za njega i još jednog HAK-ova buldoga, dobio podatke.Šprem je 1998. godine imao neto platu 430.000 kuna. Još 70.000 mu je HAK uplatio dodatnih prihoda I nećete vjerovati: sve je to bilo malo, pa je na tih 70.000 kuna, uplaćen znatno veći porez od potrebnog!!!

U 12. mjesecu 2006. sasvim slučajno sam zatekao Mesića i Šprema u- HAK-u. Tada je Šprem bio predstojnik Ureda predsjednika države. Mislim da sam o tome ovdje već pisao pa neću ponavljati. Izazvao sam incident, koji je Mesiću bio neugodan, a Špremu pogotovo.

Zašto sam sve ovo naveo. Zato što ću sada svim sredstvima sramotiti Šprema i posredno Milanovića. Luđaci mogu zajebavat koga hoće, ali mene neće. Milanović se okružio bitangama, potpuno jednako kao Tuđman, Sanader, Mesić ili Jadranka. S takvim ljudima ja ne bi išao ni u gljive, što jasno govori da Milanovićeve namjere nisu izvlačenje Hrvatske iz krize, nego poslušničko izvršavanje međunarodnih ultimatuma. Dakle, s ekipom se Milanović sprema postati stečajni upravitelj Hrvatske. I tako će biti, ako se par luđaka oštro ne suprostavi. Jedini način je kvariti im idilu.Kada bi Milanović stvarno želio promjene na bolje, tada bi pozorno slušao narod, a ne mafiju.Šprem, Ranko Ostojić, Linić, Čačić, Opačić, Bauk i ostali nisu u životu nikada i ništa vrijedno napravili, a njihovi prethodni mandati su obilježeni katastrofalnim rezultatima. Što je to što bi takvi ljudi mogli nova ponuditi?
Uostalom, nisu li oni najveći krivci što su dopustili da HDZ postane zločinačka organizacija te da državu pretvore u institucionalnu zločinačku organizaciju?

Tko je glasao

kukurikavci i friščić su stvorili drivu i jacu!

točno, da je milanovići stvarno želio promjene na bolje, ne samo da bi pozorno slušao narod, a ne mafiju, već bi mu izborne liste krasili ljudi bez repova u politici i vrhnja na glavi. onda mu se na listi nebi našli tipovi kao što su šprem, ranko ostojić, linić, čačić, pusićka, opačić, borzanka, marinovička, bauk i ostali politički klimavci i luzeri koji su, što se tiče općeg dobra i zajednice, svoj prethodni mandat obilježeni katastrofalnim rezultatima i koji su svoju budućnost osigurali u politici. naravno da takvi ljudi misu u stanju ništa nova ponuditi! točno je da su oni uz onu prodanu dušu josipa friščića najveći krivci, jer su dopustili da hdz postane zločinačka organizacija, i dozvole da drivo i jaca državu pretvore u institucionalnu zločinačku organizaciju?

Tko je glasao

Što reći

bravo stari.

Tako sam ja bio u sukobu sa jednim saborskim zastupnikom koji me pokušao fascinirati sa:"Znaš li ti da ja imam imunitet"
Na što sam mu rekao da mu pljujem na imunitet i pozvao ga van da ga zgazim.

Međutim,čitajući te pomislim;"Malo pravih ljudi."

sve dobro...

Tko je glasao

Ljubo

HDZ je ostavio spaljenu zemlju. Postali su sada uvaženi zastupnici. Obećali su žestoku borbu kao konstruktivna oporba. Jedini spas za Hrvatsku je pravedna kazna domoljubima iz zločinačke organizacije : "Treba nam revanšizam, a ne operacija u rukavicama."
http://www.index.hr/vijesti/clanak/revansizam-nama-treba-bager-a-ne-pinc...

Prva sjednica Sabora treba (osim protokola) imati samo jednu točku dnevnog reda : Izvještaj o radu Državnog odvjetništva i nakon toga smjena i utvrđivanje odgovornosti MB.
"Majić o Bajiću: Gledao je Loru, a onda mu je Sanader ispred nosa pokrao državu."
http://www.index.hr/vijesti/clanak/majic-pusten-o-bajicu-nema-lijepe-rij...

Tvoj animozitet spram Čačića mi je razumljiv ali prije svega očekujem sada podršku ljudima poput Maleša i Majića. Podršku stvarnim promjenama očekujem najprije od Predsjednika koji više nema niti jedan razlog za daljnje izbjegavanje svojih radnih obveza.
Čačić će ionako veoma brzo uništiti sam sebe. Josipović je možda manje bahat i možda je bolji vozač, ali rezultat bi im mogao biti isti zar ne?

Tko je glasao

@pjastrela

Može Josipović bolje voziti, no ne mogu si zamisliti ova vremena bez njegove smirene vožnje! Da ima veće ustavne ovlasti, mogao je stati na rep daleko više kriminalcima. Što ne znači da da neće pokušati inicirati i neke dalekosežne promjene - ako ostane korektiv kao što je bio do sada ovima, puno je! I pravo je pitanje, što je sve vrijeme radio Bajić, Karamarko... i slični???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Idemo - ab ovo

Josipović je predsjednik države. Predsjednik šuti. Zašto šutiš predsjedniče? Tko ti zalijepio traku po ustima? Korektiv se zove tvoja traka. Baš me briga.
josipović je odgovoran jer ne čini ništa što mu ovlasti dozvoljavaju. Netko ga ucijenio slikama ili bez njih. Ulazi u četvrtu godinu mandata. Četvrta godina, eeej.
Četiri godine mi unuk ima.
Naj me zajeb..... Josipoviću. Ne zanima me Kosor, Kalmeta, Pipi i ostali. Progovori ako smiješ, Josipovićiu. Progovori, makar i bez ovlasti.
@ljubo, čekam dnevnik o NEčinjenju

ps
imenjak ti radio u Krašu, Relić bijaše, zar ne? Nije Nadandostojan niti jedne tvoje niti Boltekove stepenice u Branimirovoj a kamoli na Ravnicama.

Tko je glasao

@Pjastrela

Ne ljuti se tema mog dnevnika je ipak što možemo očekivati od nove Kukuriku koalicije, a ne tema NEČINJENJA dr. Ive Josipovića kao predsjednika RH.
Predsjednik se sjajno brani, i nemam potrebe biti njegov odvjetnik. Naglasio je zašto nije ulazio u predizborne borbe, i činio je to vrlo principijelno, no, pr tome rekavši ključne okvire izborne trke. Ne znam detalje obnašanja fukcije, ali kao predsjednik radi to korektno. I uvjeren sam da mi još ne znam koje sve inicijative vezano za zaštititu ustavnog poretka polaze od nejiga. Poneka odlučnost i crvena boja bila bi dobro došla, a to je sve opet stvar opće procjene. Dvije je godine na mandatu i zanimljivo, ne pita se što je Mesić činio za vrijeme od 10 godina, a ovdje ga se nastavlja secirati!
Napred Josipoviću, ali zašto bi ti zamijenio cjelokupnu hrvatsku oporbu???
U spletu okolnosti, zadovoljan sam s Josipovićem i nadam se da nas u novom odnosu snaga, neće razočarati i ukazivati pravovremeno na slaba mjesta Kukurikavaca!
Ne sjećam se Relića (imenjaka?) u Krašu, sjećam se Rijavca, Đure, Mirjane Šilobod i još nekih. RADNICI IZ TOG VREMENA POSVJEDOČITĆE TI da smo radili ozbiljno posao. Mene na kraju smijenilo (komentar- kolumna "Nezamjenljivi!"), premješten na posao izvan "Kraša"

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

tko je smanjio ustavne ovlasti?

pitanje je kolio bi on mogao ppuno napraviti i da mu nisu smanjene? možda kad bi Bajić njemu odgovarao a ne saboru i vladi. državo tužiteljstvo kao i sudstvo bi trebali biti potpuno nezavisno - ali očito to nisu. Bajić ima putra na glavi i jako pazi da se ne počne topiti.

Tko je glasao

prigodni ... nije spam

ispričavam se nisam mogl odoljeti ... :-))

Šeće lisica kroz šumu i vidi roda leti u rikverc pa ju pita:- Roda pa koji ti je k.... zašto letiš u rikverc?
A roda kaže: - Pa izbori, promjene sada se živi bolje! -
Misli lisica da je roda napušena! Ide dalje i vidi i vrabac leti u rikverc!
- Pa kaj je s tobom vrapče, zašto letiš u rikverc, kaj si preveč tuduma popil!
- Ma ne, izbori, promjene živi se bolje!
Misli si lisica, pa idem i ja u rikverc, možda bude i meni bolje! Ide ona ide, kad na nju naleti zec i onak nabrzaka uvali joj do jaja! Sjedne lisica na panj sva jadna i sjebana i vidi roda leti u rikverc!
- Pa roda kaj ti je, zakaj letiš u rikverc?
- Pa izbori su, promjene, živi se bolje!
- Ma kak se živi bolje, evo ja probala te promjene a meni je još gore, došo zec i uvalio mi!
- Pa lisica kaj ti niš ne kužiš?
Promjene su za nas gore a ne za vas dolje, vi ste uvijek JEBENA STRANKA!

Tko je glasao

apsolutno genijalno!

Rubens,

nemam sad vremena komentirat još neke teze iz tvojeg dnevnika i odgovore ekipe, ima dobrih komentara tu..za razmislit..

ali ovo samo, za sada: Kaže, Zoran Milanović poklanja ovu izbornu pobjedu Ivici Račanu. Što se mene tiče, hvala, neka je pokloni hrvatskom narodu, jobovski, strpljivom narodu.

ovo je genijalno, ozbiljno. doista on je morao, trebao, bio bi red, bilo bi jako dobro pozdravljeno, blabla da je rekao upravo TO.
ja razumijem da Račanu duguje svoju karijeru pa je, kao eto, morao...ali k vragu, kao prvo, Račan je mrtav pa ne može cijenit' taj njegov "dar" a kao drugo, ako hoćemo ZAISTA bit do kraja precizni u tom dijelu, onda je svoju pobjedu trebao zahvalit i SANADERU. nije li tako?

nevjerojatno da njegovi PRovci ili tko već nisu pomislili da bi doista JEDINI PRAVI odgovor bio upravo ovaj koji si ti naveo.

btw. ovu tvoju rečenicu ću iskoristit za neke svoje potrebe, ak nemaš niš protiv? predobra je. prevrijedna da ju se ne plasira i dalje i dalje....tj. da ne dođe i do njega i SDPa...
sad ako će netko reć' da je to pathetic....možda, ali je onda sigurno da je daleko više pathetic posveti pobjedu Račanu.....to je na granici sa ljig, ljig..zapravo ne, to je prešlo tu granicu.

CC

Tko je glasao

Iz pouzdanih izvora znam

Iz pouzdanih izvora znam također da je Račan bio takav strašljivac kao kada biste za noćnog čuvara postavili čovjeka koji se boji – mraka?
Grdo se varaš moj Ljubo!
Račan uopće nije bio strašljivac. Tvrdim to odgovorno i "iz prve ruke" te iz takvih situacija u kojima nije bio niti jedan jedini hrvatski premijer.
I daaa, uopće se nije bojao mraka, pa čak ni "subpoene".... bez obzira koliko bila mračna....

Tko je glasao

@Jelenska

Moja iskustva u kontaktu s Račanom nisu bila toliko jednoznačna, al povijest dviju odnosa partijskih fuknkcionera i više desetljeća, od kojih su obojica tebi bila poznata, govorila je je nedostatku sposobnosti Račana da preuzima rizike. Volio bih da netko posve upućen opiše bijeg RAČANA OD nacionalno svjesnih hrvatskih komunista (ili neutralnih) i podilaženje Tuđmanu.(recimo, Dušan Bilandžić). Samo nekolikicinA TAKVIH mogla se suprotstaviti Tuđmanu, Račan u te nije spadao. Vrhunac otpora Račana Tuđmanu bio je vrhunac otpora Miloševiću, a ne pogrešnim odlukama Tuđmana!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ivica Račan

Eeee, dragi moj Ljubo!
Račan nije ni od koga bježao, kao prvo. Račan je samo bio real-političar (narodski: s obje noge na zemlji) i shvatio da se Tuđmanu i svima koji su ga podržali i „iznjedrili“ niti može niti je pametno suprotstaviti, a ponajmanje bi to koristilo „u onim i onakvim“ uvjetima građanima, ponajviše bi „štetovali“ Hrvati.
„Nacionalno svjesni hrvatski komunisti“, kako Ti to kažeš su zapravo za sebe tvrdili svi oni koji su prešli u HDZ!!!???? Ili si možda malčice zaboravio „jurliniste“?
Račan je procijenio, i to vrlo točno, kako žestoka borba unutar komunista (između pokreta kojeg su nazvali HDZ i ostatka komunista koji su ostali/osnovali SKH/SDP) tada donosi nešto strašno – krvavi građanski rat unutar hrvatskog naroda. Razmisli dobro što sam napisao, molim lijepo.
Dalje, Račan nije bio samo političar od formata već i državnik a to je prava rijetkost u ovom narodu. Uz gore već spomenuto, a što potvrđuje moje mišljenje o njemu, molim Te pokušaj razmisliti u ovom smjeru: Zamisli npr. da je Račan 1989. ostao „vezan“ (ili podržavao tu vezu) sa BG ili generalštabom JNA? Zamisli npr. da nije (čini mi se 21.12.1989.) donio odluku o slobodnom osnivanju političkih stranaka u tadašnjoj SR Hrvatskoj, da nije svima i svakom koga se to tada ticalo naredio da se izbori 1990. pripreme po svim svjetskim pravilima višestranačja i parlamentarne demokracije?
Znaš li što bi se dogodilo da je postupio obratno od svega gore navedenog?
Moje je skromno mišljenje, a itekako znam o čemu govorim, da bi rat na ovim prostorima bio daaaleko krvaviji, na desetke i desetke tisuća mrtvih bi bilo više a Hrvatska ne bi imala samostalnost pa ma što to danas bilo i značilo.
Želiš li dobronamjerno čitati ovaj moj tekst postaje razvidno jasno zašto Račan smatram državnikom, ključnom osobom za stvaranje samostalne Hrvatske i nešto na čemu sam mu posebno zahvalan - što je spasio tisuće i tisuće Hrvata, hrvatskih branitelja pa i onih s druge strane… upravo time što nije išao na HDZ kako Ti to misliš da je trebao jer bi razbio jedinstvo tog pokreta a time i Hrvatsku bacio na koljena.
I jedino i samo zato što je bio, jednostavno rečeno, - pametan; ni od koga nije bježao i da - pružio je razumni otpor Miloševiću koji je za Miloševića bio puno opasniji, pogubniji i u samim kasnim 80-ima i počecima 90-ih unaprijed presudio ishodu Miloševićevog političkog a kasnije i vojnog pohoda na ostatak ostataka SFRJ.
I na kraju, o Račanu na ovaj način govorim negdje od 2001., nakon pune godine rada u njegovoj blizini i kada sam ga stvarno upoznao. Sasvim mi je svejedno tko će i kako tumačiti moje riječi i što će tko misliti o meni nakon ovog teksta ali je vrijeme da se to i javno izgovori i napiše. I to baš ja da napišem kojeg se ovdje i na ovim stranicama tretira kao nekakvog ultradesničara i Bog te pitaj što sve ne a što nema nikakve veze ni sa činjenicama ni sa stvarnim stanjem stvari.
Ja sam samo osoba koja se trudi misliti svojom glavom i uvijek je spremna reći „popu pop a bobu bob“ pa ma koliko koštalo.
…. a košta me da nisi u stanju ni zamisliti koliko…
… ni zamisliti to nisi u stanju…

Tko je glasao

Novinari

@LJ.R.W
Kaj si se stal na levu nogu, ili te žena rasrdila.
Dragi Ljubo u potpunosti te shvaćam da si razočaran izborima. Svoj osobni animozitet spram Čačića sada si malo i proširio. Nikako ne mogu shvatiti koje bi to vlast bila po tvojoj želji, a da ipak bude stranačka. I ja bi želio vlast sastavljenu od nekih ljudi koji nisu stranački opredijeljeni. No takvih nema na izborima. Za razliku od Vas profesionalnih novinara ne mogu prosuđivati, ocjenjivati i optuživati vlast koja još nije počela s radom. Kad se najavljuju bolni rezovi ( koje su svi najavljivali) podržavali smo to. Sada kada treba započeti ide ono. Je pak kaj morate od nas početi? Vi niste u stanju srediti pizdarije u Virovitici a obrušavaš se na novu vladu, EU, propali HDZ, ( svaka čast za procjenu Letice).
Račana sam osobno poznavao i mislim da su tvoji pouzdani izvori jako nepuzdani da ne kažem pizdojalci. Iako sam Laburista i glasao za njih, ne mogu ocjenjivati kolege zastupnike ni za ni protiv dok ih ne vidim na djelu. Sve će se brzo vidjeti. Ajde budi onaj stari Ljubo reci za koju opciju si glasal.

Tko je glasao

@boltek

Volio bih ako ikako moguće da kritiku ponašanja Gazimira Čačića ne shvaćaš nekim animomozitetom. Imao sam faze kritike, među prvima, Tuđmana, A. Hebranga, V. Rudan, Ive Sanadera.. u tom okviru i Radimira Čačića. Argumentima na slabosti! I Nisam bio usamljen u tome, ali sam bio među prvima i te kritike uvijek rado potpisujem.
Priznajem, u fazi sam ojađenosti, ničime nisam zapravo zadovoljan jer se politika odvija mimo mojih (a vjerujem) i tuđih želja. Na pragu smo svoejvrsne anarhije, moralni kriteriji zgučvani su u blato, autoriteti, čak ni osrednji, ne postoje. Politički sustav pokazuje silne nedostatke. Boltek ima tu već narogušenosti na sve i sva, ali ima i saznanja da se država nalazi u rasulu. Čudno ti je da ja brige za takvu državu, ali zaista me strah da idemo u 3 PM...Zapravo, kvalitetni ljudi, uz izuzetke, neće u politiku.. Pogledaj intelektualne veličine, većina zazire od javnog rada???
Laburisti su mi bili bliski, u drugom navratu dobit će moj glas, ali trebaju biti principijelni. Moj dati glas je privatno očitovanje političke volje, ali iznenadio bi se tko je zadobio moj glas, u vrijeme slabog izbora:
i pored svih kritika i slabosti na opciju tradicija ostaje tradicija: BUDI SE ISTOK I ZAPAD.....(manje zlo!!).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

To je prava riječ

Ljubo zadnja rečenica govori sve. Nadam se da ćeš ostati vjeran tradiciji jer ipak ovi kaj su došli na vlast ne da neće, nego neće moći biti tak hudi kak prethodnici. Malo se moraš smiriti. Kad te napadaju muhe, ose i stršljeni, mašeš rukama i znojiš se više te im pružaš užitak da napadaju jače. Posatoji jedna židovska mudrost koja kaže-

Moli da nikada ne moraš pretrpjeti sve ono što možeš podnijeti.

Dragi moj Ljubo sjeti se samo kako i tko nam je tamo u fabriki popovao. Zdurali smo to. Ova vlast biti će pod takvim povaćalom kao ni jedna do sada. Ne očekujem neki veliki napredak, biti ću zadovoljan da stane daljnje propadanje.

Tko je glasao

@boltek

I pored oštre kritike Kukurikavaca od moje strane,drugačijeg smislenijih izbora nije bilo i glasvao sam za listu 23. To glasovanje rezultatat je mojih osjećanja i simpatija za radničku klasu, što smo dijelom preživjeli zajedno u "Krašu", radeći za tvornički list "Tribinu". Tih nekoliko godina naučio sam više o radništvu, socijal-demokraciji, samoupravljanju.. nego prije i poslije cijeli život. Upravo se to godogodilo na savjet jednog od tadašnjih patrijskih dužnosnika Zagreba, koji mi je govorio: onaj tko nije upoznao izjutra tvornički život radnika neće ga moći razumjeti! Malo nas je koji znamo katakombe u Branimirovoj (bivši Union) u kojima se crnčilo danonoćno u vrlo teškim uvjetima. Podignute su nove zgrade na Ravnicama, Kraš se razvio ujednu od najvećih zagrebačkih prehrambenih industrija tj. Jugoslavije. Naučio sam mnogo i nije mi žao nijednog dana u "neposrednoj proizvodnji".
Bojim se da ova vlast neće doći pod jako povećalo, jer je uništen temelj društva - povjerenje! Meni je bukvalno MUČNO gledajući kriminal koji nam se ceri s ekrana, odvjetnici koji se poigravaju s nama, gledajući uzvjštaje da su do jučer Šelebej, Hloverka i drugi vodili krimi-reket pred svojim gledateljima.. To povjerenje narušava se iz dana u dan i nema te KOALICIJE koja je u stanju pokrenuti kotačnjak zamašnjak ovog izigranog, obespravljenog društva. Pravo je čudo, baš pravo čudo kako je apatija toliko dubuka da ne izbivaju socijalni nemiri!???
Zapravo, malo je ljudi svjesno prevare naroda koja je učinjena i još se čini!
Nadajmo se da ipak puno gore neće biti nego što je sada!??
I samo neka nam ne lažu da je bio totalan MRAK u to vrijeme - pred Božić u komunjarskom "Krašu" pjevale su se i Bočične pjesme tamo negdje 74-te godine! Malo se imalo, a ovoliko se kralo nije! Svaka čast toj radničkoj ruci "Kraša!" i imat će zauvijek moj glas! A Čačić i slični, samo moj glas iz nužde!
Da, i manje uznemiravanja: nijedan aktualni pokret nije vrijedan osmijeha Lane Banely u "Plesu sa zvijezdama!" ! A lopine su bile i bit će prezrene!
Pozz

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Radnička klasa

Ljubo
S ponosom možemo reči da smo bili radnička klasa. Bilo je i gluposti ali od 1975. pa nadalje radničko samoupravljanje bio je vrh socijalizma. Ovi današnji mladci misle da smo nostalgični, kad govorimo istinu. Današnji Kraš na ravnicama do 1990. sagrađen je sredstvima svih radnika, bez vanjskih kredita. Ona fabrika, kak smo je mi zvali Pravi Kraš, bila je zlatna koka. Na strojevima još od židovskih vlasnika radila se najbolja čokolada. A onda su došli ONI i Kraš u Branimirovoj je prodan (ne smijem reči kome jer nemam točne podatke) i danas možeš tamo gledati filmove. Tak se sada otpravil Gredelj, stup radništva u Hrvatskoj. Bez "bogatog" dobro stojećeg, radnika i seljaka, nema pomaka. Sve drugo je sistem obrnutih piramida.

Tko je glasao

Ukratko, razočaran sam

Ukratko, razočaran sam izborima za Sabor, nisu donijeli toliko potrebnu svježinu hinis kao i vecina, a zbog toga ovo drustvo propada.
Svi bi htjeli biti pametni i u ugodnoj situaciji pljuckati kad se za to ukaze prilika. Netom nakon izbora, a prije i mozebitnih razloga za opcu kuknjavu je upravo prava prilika za to. Ugodna pozicija za kasnije, cak i pohvale kad svi budu kudili. (e Orwele, Orwele ....)

Ovi izbori su prije svega debakl razuma. U sabor je usla gomila ljudi na cisto i nepatvoreno parolastvo i praznu demagogiju. Lesarovi, Grubisicevi, HDSSBovci, ... pa i drugi da ne kompliciram.
Umjesto da budemo sretni da uopce biramo (i u skladu sa time izaberemo neku stranku gdje ima vise bankara, a ne sindikalista i popova) jer mnoge razvikane zemlje ni to vise danas ne mogu (jer se nema vremena prepustati slucaju i hirovima demokracije).

Tko je glasao

Tako je!

Bankare u parlament!

Dosta je igranja demokracije i biranja kakti narodnih zastupnika!

Hoćemo "grčki model"!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Obala daleka

Ti, dakle, nisi razočar izborima za Sabor?? I ovčar i ovčarica, svi na broju! A kada zapjevaju slavonske baje (HDSSB) ima da tutnji Gornji Grad!!! Živjele Prokletije!
A tek Čačić i Milanović kad podciknu???? Izravno putujemo u povijesne uspjehe!
Ništa ne hinim, zgražam se rezultatima! Hoćeš li mi oduzeti to pravo???
JEDINU GORČINU PRAVA??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Razocaran sam odavno nacinom

Razocaran sam odavno nacinom na koji se postize izborna prednost. Nije HDZ nedostojan nacina na koji se njemu obracalo (sto najbolje simbolizira relacija Jovanovic - HDZ, Stazic-HDZ, i sl.), ali je taj nacin poguban za sve nas.
Ako za smjenu HDZa treba unaprijed ovladati svim infrastrukturama, svim vidljivim i nevidljivim uporistima i vrhovima da bi ih se smijenilo i zavladalo, ako treba lagati i muljati vise ili cak i usporedivo s njima, onda to nije pobjeda nego poraz.
Ja sam duboko razocaran sto Vlada nije pala onda kada je dogovoren arbitrazni sporazum. Duboko sam razocaran nacinom na koji nam je taj sporazum uvaljen i sve sto je uslijedilo nakon toga vise je nego porazno.
Kod nas su vrhovi vlasti medusobno toliko medusobno posvadani da to boli i gusi, da su tako posvadani sa onima prema kojima su upravo proporcionalno ponizni stvar bi bila neusporedivo bolja i zdravija.

PS Zasto tebi zamjeram da hinis? Isto kao i onim performerima koji su uveseljavali javnost pred sredisnjicom HDZa na Trgu zrtava fasizma. Danima su nas uveseljavali dovitljivim rolama, a onda su nakon izbora (barem sam ja dozivio da su to isti ti) i pred SDPom dojavili kako i njih gledaju. Valjda da ce ako iznevjere i njima slagati slicne smicalice. Dakle, svi se samo peru i ispricavaju. Unaprijed osiguravaju sigurno uporiste i utociste. Nitko ne zeli preuzeti odgovornost. Nitko ne zeli priznati da zajebali smo mi sto smo vas svojim provokativnim idejama i performanisma naveli da glasate za slicne, a mozda i gore fukare. Premda tesko usporedivo, ali cak su i obicni teroristi koji u tom smislu "preuzimaju odgovornost" posteniji. Tako dozivljavam tvoj tekst, tako dozivljavam i gomilu drugog teksta. Na koncu tako dozivljavam cijele izbore.

Tko je glasao

Ako za smjenu HDZa treba

Ako za smjenu HDZa treba unaprijed ovladati svim infrastrukturama, svim vidljivim i nevidljivim uporistima i vrhovima da bi ih se smijenilo i zavladalo, ako treba lagati i muljati vise ili cak i usporedivo s njima, onda to nije pobjeda nego poraz.
ovo je otprilike to: http://www.vecernji.hr/izbori/svi-predsjednikovi-ljudi-novoj-vladi-zoran...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci