Tagovi

Ljevica vs desnica ili poštenje vs lopovluk?

Ovaj dnevnik će mnogi shvatiti kao perfidni propagandni uradak protiv HDZ-a ili za Kukuriku koaliciju. No, smatram da nije važno tko će što misliti, već je važno iznijeti svoju percepciju političke arene u Hrvatskoj, podijeliti je s drugima i izložiti kritici. U predizborno vrijeme štošta može sličiti na smišljenu propagandu, ali čvrsto sam uvjeren da kao građanin koji promišlja politiku, a nije član niti jedne političke stranke već samo simpatizer, imam pravo na iznošenje vlastitih stavova i mišljenja, ma o kojem se vremenskom razdoblju radilo.
Čini mi se da smo kao društvo politički obmanuti. Živimo u iluziji poštenog i korektnog višestranačja i podjeli političkih opcija na lijevu i desnu. Baš kao što je slučaj sa zapadnjačkim, liberalnim demokracijama u kojima se oko preuzimanja poluga vlasti bore socijalisti/socijaldemokrati/crveni/lijevi centar protiv konzervativaca/demokršćana/desnog centra, tako se i mi pravimo važni što imamo lijevi pol (SDP ili sada Kukuriku koalicija) i desni pol (HDZ). Građani su zadovoljni što više nema jednopartijskog sustava i jednoumlja, misle ''svugdje je tako pa mora biti i kod nas'', medijska industrija i PR agencije u predizbornim kampanjama i političkim prepucavanjima se hrane dobrom robom i izbacuju na tržište proizvode od kojih javnost nema gotovo nikakvih koristi, kreiraju iluziju uništavajući sadržaj a naglašavajući formu, zaštopavaju komunikacijski kanal između pretendenata na vlast i birača.
U čemu je kvaka?! Što se zapravo u Hrvatskoj smatra ljevicom, a što desnicom? Kakav ideološki i vrijednosni okvir imaju ta dva tabora? Što su pokazali u praksi?
Hrvatska politička scena je specifična po tome što se razlike između ljevice i desnice ne svode samo na političku dimenziju, makar svi mislili da je tako. Svojstva po kojima se ljevica i desnica razlikuju su ne samo političke prirode, već duboko moralne, vrijednosne i svjetonazorske. Čvrsto sam uvjeren da nemamo što tražiti bolju budućnosti sve dok ne postanemo toga svijesni.
Pljušte dokazi koji sve više potvrđuju organiziranu kriminalnu aktivnost visokih dužnosnika i članova HDZ-a. Njih više od 300 je pod istragom USKOK-a i DORH-a ili je pozivano na obavijesni razgovor. Broj članova, igrokazi na saborima i konvencijama potvrđuju totalitarni karakter te organizacije u kojoj nema niti ''d'' od demokracije. Današnja premijerka i ostali visoki dužnosnici svoje su pozicije izborili zahvaljujući visokopersonaliziranoj predizbornoj kampanji 2007.g. gdje je središnju i jedinu ulogu igrao danas ''najveći i najpoznatiji'' kriminalac. Okrenuli su mu leđa, baš kako to biva u totalitarnim pokretima gdje se popularne vođe najprije slijepo obožava, a zatim preko noći počne prezirati. Strah od kaznenog progona je jedina spona koja drži visoke dužnosnike na okupu, baš kao što se brojno članstvo (još) nije počelo osipati sve dok jedu iz njihove ruke.
Zar je to nešto što želimo nazivati političkom strankom desnog centra?! Dan danas mi kriminal, lopovluk, korupciju i nepotizam nazivamo političkom desnicom. Mi time zapravo legitimiziramo kriminal kao normalnu društvenu pojavu, dozvoljavamo mu da se natječe na izborima i popunjava državni aparat. Tvrdnja da se ne može osuđivati sve članove stranke, da ima poštenih ljudi u HDZ-u stoji. Ali to ne znači da se zbog ''poštenih'' moram ustručavati koristiti teške izraze. Naprosto je pokradeno previše novaca, potencijali prekrasne zemlje nevjerojatnih mogućnosti i resursa su uništeni zbog ogromnih zaduživanjima radi kupovanja glasova, a najvažnije je naglasiti da loši rezultati HDZ-ovih vlada nisu rezultat samo nesposobnosti, već u mentalitetu, pristupu vladanju koje se shvaća kao posjedovanje poluga moći radi pribavljanja osobne i stranačke koristi. Kada kaže ''imamo državu'', HDZ-ovac to doslovno shvaća u materijalnom smislu, on zaista misli da je prirodno pravo okoristiti se na račun poreznih obveznika pošto su ''oni stvorili državu'', tj. oni jesu jednako država, oni su pravda i dobro. U takvoj percepciji stvarnosti HDZ-ovac svakoga s drukčijom političkom orijentacijom ili kritikom, doživljava kao smrtnog neprijatelja, nekoga tko podmeće, rovari, želi zlo njima, a time i Hrvatskoj. S takvim pristupom mi ne možemo govoriti o demokraciji u politici kao obliku komunikacije koji doprinosi boljitku i prosperitetu. Kakva korist od slobode govora ako se svaka, ali baš svaka kritika, doživljava kao urota SDP-a protiv HDZ-a? Šta mislite, kakva je najlogičnija reakcija kada običan građanin pošalje HDZ-u e-mail u kojemu ih oštro kritizira i ukaže na neki problem?! Bio bi odmah etiketiran kao SDP-ovac bez ikakve pomisli da se razmotri zaista postojeći problem. To je desni centar?
Ako imamo HDZ kao daleko najdominantniju političku snagu na desnici, a o kojemu je već sve rečeno, što je ljevica? Vjerojatno nešto što bi trebalo predstavljati suprotnost HDZ-u. Ljevica nije samo politička opcija koja bi se trebala zalagati za promjene, socijalno biti osjetljivija, solidarnija i sl. SDP, kao stjegonoša lijevice, već godinama se nastoji prikazati kao stranka poštenih ljudi. Situacija je u našem političkom životu takva da se oporba sasvim opravdano može koristiti etiketom poštenja a da taj način stjecanja političkih bodova ne bude tumačen kao groteskan. Kada bolje razmislimo, zar nije poštenje vrlina koja bi se u političkoj areni trebala podrazumijevati bez obzira na političke boje?! HDZ je toliko ogrezao u kriminal, da su i sami shvatili da bi bilo neprilično predstaviti se kao pošteni. Činjenica je da niti jedan SDP-ovac nije pod istragom USKOK-a i DORH-a ili pozivan na obavjesni razgovor. Imamo 300-tinjak naprama nula.
Osim toga, svjedoci smo SDP-ovih izbornih konvencija u kojima se tajno biralo vodstvo stranke. Postojalo je više suparnika, kandidata za predsjednika, u fer igri pobjedu je odnio onaj s najviše dobivenih glasova. Ne aklamacijski, ne ''tkojeprotivnemaprotiv''. Za Ivicu Račana, za vrijeme tragične bolesti i poslije nakon smrti, nizali su se samo hvalospjevi – pošten, smiren, strpljiv, kompromiser, pravi demokrat. Ivo Sanader, na vrhuncu slave, ga je jednom prilikom nazvao ljenčinom. On je to hladnokrvno mogao izjaviti zato što je u percepciji javnosti Račan bio ljevica, a on (Sanader) desnica. To nam nekako normalnije zvuči. Mislili smo to je tako i na zapadu, legitimna politička borba gdje se ponekad tuče ispod pojasa. Čudno bi zvučalo da je netko od novinara te 2005.g. rekao ''Račan je pošten, a Sanader je kriminalac''. Taj bi vjerojatno zbog svoje velike pristranosti i ''neobjektivnosti'' u izvještavanju odmah dobio otkaz.
Ima još jedna zanimljiva značajka. SDP ima nešto manje od 40000 članova, 5 do 6 puta manje od HDZ-a. Kada bi se brojalo samo članstvo, HDZ na izborima dobiva sigurnih 5% glasova, SDP jedva 1%. No, SDP mjesecima vodi u anketama. Bez obzira što prednost ponekad nije izraženija, podrška njegovih birača je na zdravijim osnovama od hadezeovih ali koja je za razliku od SDP-ovih stabilnija iz poznatih razloga. U udjelu svojih donacija HDZ je najviše dobivao od tvrtki, SDP od građana. Naravno, HDZ-ovac se na ovakve podatke busa o prsa i uvjeren je da je brojnost članstva i podrška tvrtki potvrda snage organizacije kojoj pripada. Stručniji analitičari u tome vide slabost – motiv ulaska u HDZ i donacije su samo i isključivo interesne prirode, posljedica iskvarenog sustava, a podrška preko noći nestaje čim se osjeti znatniji pad popularnosti, a organizacija se raspada kao kula od karata.
Dakle, neki vrlo bitni pokazatelji govore sve, samo ne to da su HDZ i SDP isti. No bez obzira, u javnosti prevladava mišljenje da su svi isti, svi političari, sve stranke. Takvo raspoloženje mogu objasniti jedino legitimizacijom kriminalne organizacije. Ako HDZ tretiramo kao političku stranku, onda bez obzira što u njima vidimo lopove i leglo korupcije, do naše svijesti još uvijek ne dopire istinska priroda te organizacije. Mi ih vidimo takve, ali još uvijek ne možemo skroz vjerovati da su takvi. Priče o nekakvim ''torbama'' i crnim fondovima su nam jučer zvučale kao loš strip. Danas znamo da je to bila stvarnost. Dok je Sanader bio premijer, nitko nije mogao niti sanjati da će ga zadesiti takva sudbina. Zato što je bio premijer, sudjelovao je na izborima, bio je dio igre koja je legalna i legitimna. Naravno, nije riječ samo o Sanaderu. Važno je podsjetiti se na početak stvaranja organizacije i vladavinu 90-tih. U mnogim glavama, bez obzira koju političku opciju danas preferirale, duboko je ukorjenjeno uvjerenje da je HDZ zaslužan za ''stvaranje'' Hrvatske. Za mnoge je zbunjujuće zahtjevati nestanak HDZ-a s političke scene ako je isti bio ključan akter u danima ''ponosa i slave''. Makar danas bili njegovi ljuti protivnici, oni iz svog sijećanja ne mogu izbrisati euforiju oko formiranja samostalne Hrvatske i podršku HDZ-u. Mnogima je teško suočiti se s vlastitim zabludama, a prezahtjevno prihvatiti tezu o krivo postavljenim temeljima ove države.
Nadovezuje se odgovor na pitanje zašto SDP nema izraženiju podršku, iako je miljama ispred HDZ-a po demokratskim standardima i poštenju. Zato što se suprotnost lopovluku – poštenje svodi na političku razinu. Biti pošten znači samo odabrati politički tabor, u ovom slučaju ljevicu. Ne samo poštenje, već i brojne druge vrline, poput transparentnosti i radišnosti, se stavljaju u uske okvire i stigmatiziraju kao ljevica, a mnogi ne žele biti dio ljevice. Mnogi su slabi na nacionalne simbole, što nije čudno nakon toliko godina tuđmanovske i vrdoljakovske indoktrinacije. To je tako ne zbog toga što je SDP sam po sebi savršen (daleko od toga), već zato što su se u njegovom taboru i oko njega (simpatizeri) akumulirala očekivanja da SDP-u budu svojstvene sve one osobine koje su suprotnost kriminalnoj organizaciji. Upitno je da li je dobro za hrvatsko društvo što trenutno najpopularnija stranka svoju popularnost može održavati i graditi isključivo na vrlinama od kojih ne smije odstupati niti milimetra, a HDZ treba samo pokazati da ''nije tako loš'' pa da nastane opće veselje što se stranka čisti i prolazi katarzu.
Bilo bi puno bolje kada bi poštenje, transparentnost i demokratsko ozračje bili minimum koji bi sve političke stranke morale ispunjavati, preduvjet da se uopće mogu natjecati u političkoj utakmici.

Komentari

No bez obzira, u javnosti

No bez obzira, u javnosti prevladava mišljenje da su svi isti, svi političari, sve stranke. Takvo raspoloženje mogu objasniti jedino legitimizacijom kriminalne organizacije.

Ja mogu drugačije.

Dnevnik ti je - po vlastitom priznanju, namjerno - jednodimenzionalan i bavi se samo kriminalnom organizacijom kodnog imena HDZ. I to je ok, ali bavljenje samo jednom stranom ne može ti dati odgovor na pitanje "zašto narod poistovjećuje SDP i HDZ?".

Iz takve analize stvari, dolaziš do djelomično točnog zaključka:
HDZ vs. SDP = kriminal vs. poštenje
Da napišeš i taj drugi dnevnik koji spominješ u jednom od komentara ("O SDP-u, ako treba, mogu napisati poseban dnevnik i SDP-ovcima se ne bi svidio niti malo."), zaključak bi vjerojatno bio ovakav ili sličan:
HDZ vs. SDP = kriminal vs. nesposobnost

Počet ću od očitog: Bandić. Oličenje kriminala, odmah iza DrIve, godinama je uništavao glavni grad (koji je i sada na rubu bankrota), uz svesrdno držanje ljestvi od strane SDP-a. Već to je dovoljno za percepciju "svi su oni isti".

Puno šire od Bandića, na razini cijele države, imamo sljedeći razvoj događaja:

Dva desetljeća organiziranog kriminala HDZ-a obilježava mlitavost i tišina "opozicije". Ta tišina se intenzivirala Račanovim odlaskom (tj. Milanovićevim dolaskom) paralelno s intenziviranjem kriminala HDZ-a dolaskom Sanadera na vlast.

SDP sjedi u Saboru i raznim odborima, komisijama,... imaju pristup medijima, imaju fokus javnosti,... Dakle, imaju pristup i informacijama i kanalima za širenje istih, o čemu "mali čovjek" može samo sanjati. Imaju čak i osobni interes na sav glas galamiti o rabotama kriminalaca.

Nadalje, imali su i svoje 3.5 godine prilike da barem pokušaju sanirati kriminal. Da, naravno da bi se kriminalci derali "odmazda, osveta, povratak četr'es-pete,...". Pa što onda? SDP bi pokušao riješiti problem, a birači bi onda stvarno birali između kriminala i poštenja.

Ovako, cijela opozicija (uz možda neku osobnu iznimku) ŠUTI. I tebe sada čudi da ih vidimo kao "svi su isti"?! Jedni kradu i uništavaju državu, a drugi tome svjedoče i niti da prigovore, a kamoli da dignu buru do neba i ne daju da se stiša dok se nešto ne promijeni.

Nisu isti, ali kao da jesu.

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

da li sam ja krivo cula...

da li sam ja krivo cula... ili je ovo najveci spin ikada?

Da li je Kosorica rekla da ce HDZ unutar stranke birati od sada po sistemu
jedan clan = jedan glas

demokracija kaze je potrebna... hmmmm

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

HDZ ima najjaču i najskuplju

HDZ ima najjaču i najskuplju marketinšku mašineriju, pa ti zaključi dali je to spin ili nije.
Pa naravno da je spin u trenutku kada četiri petine članstva ima prigovor da je Sanader namjestio na mjesto predsjednice stranke i vlade. Ona se obraća isključivo svom biračkom tijelu, a ne cijeloj naciji. Pa cijeli govor je bio upućen članstvu koje je razočarano situacijom od Sanadera na ovamo.
Izgledala je kao Mamić sa onim svojim legendarnim "AAAAJJMOOOOOOO..."

Nije svima dano selom pjevati

Tko je glasao

preporucujem svima direktan

preporucujem svima direktan prenos sabora hdz

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/148920/Kosor-HDZ-ovcima-dize-mora...

ekipu, zanos, retoriku.. majstorska predstava

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Gle - Friščić !

Kae on iz HDZ-a ;)

(isssuse, kaj taj baljezga - sorry, luno, ne mogu poslušati tvoju preporuku, ovo je gore i od prijenosa sabora)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dn dns m krmnl,

Dn dns m krmnl, lpvlk, krpcj nptzm nzvm pltčkm dsncm

D, tm ngdj jš d '45. s tm d s ptrb bl jš s, kvlfkcj ppt fšst, ncst, stš l nvkvnc ppt nfšst, stšd tsl.

Cjl vrjm pltčk ljvc m ptrb crnjvt dskrdtrt prtvnk prdstvljjć sb jdnm prvm pcjm.
Št j ndmkrtsk krmnln znd svg jdn p mžd zt gbt zbr. Stln s zvsjt prkzjt bljm d sttk ncj p zmdj vs Htlr kj j st tk njmc smtr prrnjm d stlh ncj, nm rzlk.

V st tpčn ttltrst kj b prtvnk njrdj pnštl...zzdl tm nk Hd jm l pbcl rvv ztrpl... t žv.

Jbt. čk j Htlr b hmnj jr j ždv prv mmljv plnm.

Pštn ljvčr n mž šttt zlčnc z drgg svjtskg rt l tm štt, prgnjt "zlčnc" z Dmvnskg rt.

Pštn ljvčr n mž kzvt n lpvlk krpcj kd prtvnk, žmrt n st svjm rdvm.

Pštn ljvčr nć prmjnjvt Htlrv rsstčk zkn n dsnc d b h prkz mnj vrjdnm vlcjsk zstlm št j ntncj vg dnvnk, k nkh kmnt(t)r, kj s pkzl svj prv lc.

Tko je glasao

rasistički zakoni

za desnicu?? Kakve su ovo gluposti?

pozz
doza

Tko je glasao

dobro, ne za desnicu; za HDZ,

dobro, ne za desnicu; za HDZ, ako vam je tako prihvatljivije.

Tko je glasao

@scarface

Izgleda da nisu odustali od pokušaja da se prikažu i poštenim, evo Popijač optužuje Račanovu vladu za "rasprodaju srebra"

Tko je glasao

Vidi Doza, u tome je jedan od

Vidi Doza, u tome je jedan od većih problema. HDZ još uvijek nakon osam godina ima volje optuživati SDP za svoju nesposobnost i znanje, kao da to više netko puši. Kada bude SDP, koliko dugo će biti u mogućnosti optuživati lopovski HDZ, a da pri tome nikoga ne strpa u zatvor?
Ako ne dokažu lupeštinu i ne potrpaju ih sve u zatvor, neće dugo trajati, a tek onda, jao nama. Toga se ja bojim.
Sada ćemo mi ovdje raspravljati o tome koga bi tko želio vidjeti na vlasti iduće četiri godine, ali tko uopće donosi nekakvu dugoročnu strategiju razvoja, recimo u okviru 20 ili 30 godina?
Problem je u tome što se ništa preko noći neće dogoditi, niti može. Proces je dugotrajanm mukotrpan i, za neke, bolan.
Nisu svi HDZ-ovci lupeži, isto kao što nisu svi ljevičari pošteni. Pitanje je samo deklariranja, kao što Dean Dvornik kaže: "čovik je čovik, a pas je pas", pa ma kako se on zvao.
Istini za volju, lijeva strana je ipak nešto poštenija od desne, jer desničari ipak imaju ular na glavi, pa ne vide nikoga i ništa ih ne zanima, osim njih samih.
Pa sjetimo se koga je ova vlada najprije zakinula kada su shvatili da moraju početi štedjeti.
Prva mjera je bila ukidanje besplatnog autoputa za invalide između 80 i 100% invaliditeta, odnosno 50 i više posto oštećenja donjih ekstremiteta, s tim što u tu kategoriju nisu ušli HRVI.
Ja sam uvjeren da su na tome zaradili bar 40 milijardi kuna za godinu dana, jer je nekoliko tisuća invalida odjednom počelo plaćati autoput. Šipak, 99% od onih koji su izgubili pravo, više se jednostavno ne voze auto cestom, jer ne moraju, a znam ih dosta koji tu povlasticu nikada nisu koristili, jer im auto cesta drastično povečava potrošnju, a njima se nigdje ne žuri. Pa gdje će se invalidima žuriti?
Na takvim i sličnim stvarima HDZ "štedi", a onda se otkrije da iz državnih tvrtki izvlače na stotine milijuna i da kradu gdje stignu.
Da se mene pita, svi u sadašnjoj i svim bivšim HDZ vladama, svi oni koji su ikada imali bilo kakvu funkciju u HDZ-u, a nisu napustili stranku kada su vidjeli kako se krade, dobili bi najmanje kućni pritvor i zabranu bavljenja politikom.
Zbog toga je Lesar u Saboru predlagao zakon po kojem bi se državni dužnosnici optuženi za korupciju, bili razriješeni dužnosti. naravnio da taj zakon nije bio tako strog i isključiv, ali ako postoje dokazi, optužba i presuda, kako netko nakon toga može sjediti na proračunu kao da se ništa nije dogodilo. Zakon je predviđao i suspenziju po osnovanoj sumnji, ali ga nisu podržali ni lijevi ni desni, pa je zakon pao u zaborav. A sada se svi vi skupa upitajte zašto ga nitko, osim Damira Kajina nije podržao?

Nije svima dano selom pjevati

Tko je glasao

Svako tko bi dnevnik shvatio

Svako tko bi dnevnik shvatio kao "perfidni uradak protiv HDZ-a" ima problem s percepcijom. Svako tko bi eventualno osudio dnevnik zato što jasno i glasno poziva da im se ne da glas, nije pošten ni prema sebi ni prema društvu. Protiv kriminala i korupcije, protiv urušavanja sustava i protiv uskraćivanja mogućnosti da nam makar jednoga dana bude bolje mora biti svaki pošten čovjek. Činjenica je da se sve ovo duboko ugnjezdilo u sada vladajuću stranku i stvarno je krajnje vrijeme da HDZ ode.

Protiv zagovaranja kukurikaša, u ovom slučaju tzv.ljevice također nitko ne bi smio imati ništa, kao uostalom ni protiv zagovaranja bilo koje druge političke opcije jer je to sastavni dio slobode govora i prava na vlastiti stav, uključno njegovo iznošenje.

"Tzv." ispred ljevice ne stavljam slučajno. Kao što HDZ nije prava desnica, tako ni SDP nije prava ljevica. Pogleda li se malo bolje njihova politička platforma, neće se naći baš puno bitnoga što ih razlikuje, odnosno onoga što razlikuje pravo lijevo od pravog desnoga. Ako kao razdjelnicu uzmemo odnos prema kapitalu i radu, i budemo li u analizi objektivni, nema tu velikih razlika.

Razlika strateškog značaja je baš u ovome što navodiš, poštenju i otvorenosti prema javnosti. U situaciji u kakvoj se društvo nalazi, to je sasvim dovoljan razlog za uskratu glasa HDZ-u i davanje povjerenja drugima. Drugima kažem zato što Kukuriku nije jedina druga opcija, ona za koju se ja zalažem nije ta, ali je točno da jedina ima kapacitet, birački i kadrovski, koji joj omogućuje da formira vlast. To je prednost velikih stranaka i realno gledajući, stavlja kukurikaše u poziciju da ne lažu kada tvrde da jedino oni mogu formirati vladu.

To međutim nikako ne znači da kukurikaše ili bilo koju od stranaka koje ih čine treba, "bez njihove krivice", dovesti u poziciju današnjeg HDZ-a. "Bez njihove krivice" kažem zato što će ovi izbori, kao uostalom i većina dosadašnjih, biti u velikoj mjeri i glasanje "protiv" a ne samo "za". Apsolutna vlast kvari i najbolje. Već samo to bi trebalo biti dovoljno za zaključak kako i njima treba korektiv, neko tko će ih podsjećati na izborna obećanja i tijekom promjena koje se najavljuju zaštititi one koji su najslabiji. Nakon što sam poslušao i "popročitao" ono što kukurikaši najavljuju kao "Program 21", još sam uvjereniji u to.

Posebno mi se ne sviđa ona formulacija o "posljednjoj crti obrane" koja se odnosi na plaće, mirovine i socijalna davanja. Prvo zato što mislim da će posezanja u to biti, barem u strukturu i broj korisnika socijalnih prava, a drugo zbog toga što iza nije slijedilo i što ako ta crta obrane ipak padne. Kada vojniku padne posljednja crta obrane, zna se što slijedi (smrt, zarobljeništvo ili bijeg). Volio bih da sam čuo i odgovor na pitanje "što ako ipak padne". Hoće li onda vlada podnijeti ostavku ili će se tek lakonski pravdati nedovoljnim prije izbora poznavanjem dubine problema?

Bude li vlada imala korektiv, odnosno nekoga izvan Kukuriku koalicije potrebnog da bi mogli obnašati vlast, vjerojatnost da će se "posljednja crta obrane" doista braniti "do posljednje kapi krvi" će biti daleko veća. Korektiv bi mogao podsjećati da ima puno resursa koji se mogu iskoristiti prije nego se linija obrane napusti, odnosno padne. I ako će biti "sabotera u vlastitim redovima" ili se, ne daj bože, pokaže da obećanja o posljednjoj crti nisu baš bila iskrena, da im uskrati potporu i skine ih s vlasti.

Ovo je po meni nužno da se nova vlast ne uljuljka i posustane u izvršavanju obećanog, odnosno da se najavljene promjene svedu tek na kadrovske. Promjene su nužne, one moraju biti duboke i rezovi će morati biti oštri ali pošteni. Zato je, ponavljam, izuzetno važno da ne dobiju apsolutnu vlast. Budu li tijekom predizborne kampanje talambasali da svaki glas koji se ne da njima nužno ide HDZ-u, pokazat će da nisu iskreni, da ne žele kontrolu svoje vlasti i, na kraju krajeva, da nisu baš pošteni kakvima se žele prikazati.

B-52

Tko je glasao

zec u sumi a ti o raznju..

zec u sumi a ti o raznju.. daleko je jos do stvarno dobrih rezultata na izborima tj. do raspada hdz-a.

i u tome svi grijesite.

postavljate se kao da je to gotova stvar, a ni najmanje nije tako. pljujuci po drugim opcijama koje nisu hdz pomazete samo hdz-a, a usput smanjujete sebi mogucnost uspjeha.

ako to uskoro ne shvatite, laburisti ili tko god.. mislim da ce nestati i posljednje mogucnosti da se iz ove septicke jame izvucemo.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne uči popa kako se krste djeca

Među onima sam na Pollitici koji su napisali najviše dnevnika i komentara o tome kako je oporba nedovoljno aktivna, gdje griješi i što bi morala raditi ako želi dobiti izbore. Zbog toga sam znao dobiti i "po nosu" od onih koji ne misle tako i smatraju da bespotrebno kritiziram Milanovića i SDP.

I sad se nađeš ti da mi govoriš kako nedovoljno ističem da im vlast neće samo tako pasti u krilo.

U ovom komentaru ne pišem o tome jer bi bio predugačak i više sličan dnevniku, i jer imam za neke očito čudan običaj držati se teme. Referirao sam se na ono o čemu autor piše i o čemu bi pretpostavljam bio voljan raspravljati.

P.S.

Ja nisam "mi". Građanin sam vulgaris, izvan stranaka i institucionalne politike.

B-52

Tko je glasao

Ja bih samo kratko...

Dvopartijski sustav je smrt demokracije i gotovo!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

dvopartijski ili

dvopartijski ili desetpartijski je sustav koji mi sami biramo (bez obzira na malverzacije, ipak je tako)

danas, ako prestanu ove kontraproduktivne kampanje pljuvanjem i inputiranjem inih osobina mozemo sa ovim izborima ostvariti

parlament koji se sastoji od mnogih partija ali bez HDZ-a i prirepaka. osim onih "prirepaka" kojima je to zakonom zajamceno.

Zar to ne bio bio bas dobar cilj?

No za tako nesto je potrebno ukljuciti mozak i razmisljati pozitivno birajuci ono sto nam se vise svida, a ne pljujuci po onom sto nam se manje svida. Ako ne promijenimo taj pljuvacki stav i negativnu izbornu propagandu eto nama opet jedne i jedine partije, one iste kao sto smo imali vec dugi niz godina..

Ne zaboravi, u ovoj drzavi je mozda oporba losa, no HDZ-ova vecina sa svojim satelitima stvorila je i vladala jednopartijski. Dvopartijski ili vise partijski sustav smo imali par godina Racanove vlade i to je sve..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hmm... Kaže ona koja je prije

Hmm... Kaže ona koja je prije par dana popljucala laburiste ;)

Ali, hajdemo sada ozbiljno.
Tko god misli da je na ovim prostorimaikada egzistiralo višestranačje, u velikoj je zabludi.
Da objasnim princip demokracije u Hrvata.
Krenu izbori sa nekoliko desetaka stranki. Izbori pokažu da je jedna stranka osvojila oko 30%, pa krene u političku trgovinu, kako bi dobila povjerenje predsjednika za sastavljanje vlade. Princip je 50%+1 zastupnik. Krenu obećanja stranačkim čelnicima, dogovori sa nezavisnima i na kraju onaj tko skupi najviše potpisa, sastavlja vladu.
Što to znači? To znači da će slijedeće četiri godine vladati JEDNA stranka i da je nitko neće moći maknuti, pa ma što radili i ma koliko štete napravili. Dokaz? Posljednja dva mandata HDZ-a. Za nijedan nisu mogli sami sastaviti vladu, nego su je sastavili nakon političke trgovine u kojoj se kupuju ruke u saboru. Igrom slučaja, ova zadnja je ovisila o Srbima i Romima. Uf, kakve li parodije.
Zamislite, nikome iz HDZ-a nije zasmetao savez sa Srbima i Romima, a toliko seru protiv njih. Sve su u stanju bili pogaziti, samo da bi održali vlast, obrazlažući svom članstvu i svekolikom puku kako je HDZ ipak demokratska stranka, a ono "stranka", nemaju niti u nazivu.
Kako se onda vlada, ako imaš većinu poslušnih ruku u saboru? Što je to onda nego jednostranačje, odnosno jednoumlje.
Pravednije bi bilo, da se izglasa zakon koji ne omogućuje prolaz niti jednog zakona bez dvotrećinske većine, iako je za sastav vlade potrebna polovica+1. Tada bi oporba možda imala značajniju ulogu u donošenju odluka, a time bi se i odgovornost povečala.
Mi sada u saboru nemamo demokraciju, nego imamo stranačku stegu i jednoumlje. Drugim riječima, gore je nego u vrijeme "Komunizma" (namjerno pod navodnicima, iako neki neće shvatiti zbog čega).
Demokracija i višestranačje je u stvari samo nazivni paravan za jednoumlje i stranačku stegu. Ništa više.
Jedino čemu se možemo nadati, je to da će kad tad tom večinom upravljati netko sposoban, pametan, mudar i pošten.
Demokracija... ccc... To je najveća prevara koju je hrvatska nacija popušila od svoga postanka.

Nije svima dano selom pjevati

Tko je glasao

potpuno kriva

potpuno kriva tvrdnja

Pravednije bi bilo, da se izglasa zakon koji ne omogućuje prolaz niti jednog zakona bez dvotrećinske većine, iako je za sastav vlade potrebna polovica+1. Tada bi oporba možda imala značajniju ulogu u donošenju odluka, a time bi se i odgovornost povečala.

samo u ovoj godini HDZ je promijenio dovoljnu kolicinu zakona sa natpolovicnom vecinom da ce trebati godinu dana ako bude volje (a ako ne bude najebali smo) da se zakoni isprave

2/3 izglasavanje bi dovelo do toga da se ne mogu mijenjati zakoni koji su stetni za gradane i daju veliku prednost hdzeovoj opciji..

radi se o zakonu o policiji koji je prosao i prakticno cementira hdz ov kadar (na "strucnim" mjestima)
radi se o zakonu o kulturi, koji kaze da ce novce dobijati podobni umjetnici
radi se o zakonu o neredima koji daje strasne ovlasti policiji
radi se o zakonu o poslovima tuzilastva i policije koji kaze kadija te sudi kadija te tuzi
zakon o medijima i slobodi tiska ima manjkavosti
radi se o zakonu o izborima kojem je nuzna promjena

i radi se o jos sto zakona i propisa koje je HDZ prilagodio sebi kroz godine i godine vladanja apsolutnom vecinom koju je doslovce kupio nasim novcem. nije mu trebalo previse jer je promjenom izbornog sistema 97me izborni zakon tako formuliran da rezervira ca 20 do 25 dodatnih parlamentarnih zastupnika, od kojih samo ca 10 do 16 treba kupiti iz drugog tabora

ti zakoni mu daju prednost. jedino vlada koja ce imati podrsku u saboru moze promijeniti ove zakone. sreca za to treba samo 50%+1..

Danas HDZ nema toliko novaca ali ima strukturu svih tajnih i obavjestajnih zajednica iza sebe, kao i sudstvo, policiju, tuzilastvo koje ce mu makar presao u oporbu dati mogucnost jos dugog upravljanja zemljom i bez ogromnih koristenja crnih fondova i potplacivanja. informacija je moc.

Ono sto dalje moramo uzeti u obzir je gomila malih stranaka koje nisu nista drugo nego HDZ-ove produzene ruke. Napr. Bandiceva ili Jurciceva ili HSPneke godien sa Ruzom Tomasic ili Kerum.. Svi oni uz HDZ otezati ce promjene zakona u Saboru. Sve one otezati ce promjene direktora namjesnika po javnim poduzecima..

Mislim da podcjenjujete HDZ, i ne shvacate da Kukuriku nije SDP vec ima 3 stranke iz kojeg je sastavljen te ce volja SDP ovisiti i o njima. Kukuriku koalicija ima unutar sebe korektivni faktor odredene mjere. Mozda nedovoljan ali ga ipak ima.

No ako oni ne uspiju osvojiti oko 75-tak glasova nece biti moguce mijenjati jer se samo sa 2/3 vecinom mogu mijenjati "vazniji" organski i ustavni zakoni za ciju je promjenu tek tada logicno ocekivati da bi tada mogli dobiti podrsku

Bojazan od apsolutne vecine jedne partije zvane SDP vecinskom pobjedom kukuriku koalicije je dakle smijesna samim formiranjem koalicije i vrlo dobra propagandna aktivnost u korist odrzanja HDZa.
Nitko, ama bas nitko, ni Laburisti, ni Grubisic ako ude, ni neki samostalni, cak ni desne stranke koje nisu HDZ nece imati utjecaja u Saboru ako kukuriku ne osvoji dovoljan broj glasova. Moci ce trubiti i pricati svasta sto narod zeli cuti, biti voljeni i obozavani, no apsolutno bez efekta jer ce HDZ i dalje biti prejak da bi se dogodila stvarna promjena.

Procjene kazu da HDZ ima stabilnih 20% u hrvatskoj. Izbornim zakonom (d'hondt, dijaspora i manjinci) oni imaju u praksi oko 45 saborskih zastupnika sami. Svaka drasticna promjena je time onemogucena. 20% je kolicina ljudi koja je zasigurno imala korist , manju ili vecu od HDZa proteklih godina, no poneki ipak nisu zadovoljni ovim sto je HDZ napravio od drzave.

Ako se ne smanji tih 20% drasticno, ako ljudi ne shvate da sitna korist nekom osobno placom u administraciji zbog "clanstva" nosi propast svima, dakle i njemu, nista od nas..

Manja izlaznost demoralizacijom gradanstva, svi su oni isti je bas ono sto HDZ treba da bi opstao. Ako se sve, ama bas sve stranke ne probude iz uspavanosti nista ni od ovih izbora. Ako se ne privuce bar 10% HDZovih glasaca za promjene nista od ovih izbora ne treba ocekivati.

koje promjene treba traziti, sto nuditi i sto pricati u predizbornoj kampanji.. ??

mislim da u ovom trenutku SVI nehdzovci rade krivo, svatko na svoj nacin.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

promjene

promjene će teško biti bez promjene izbornog zakona. dok se on ne promjeni cijeli hrvatski narod će biti taoc hrvata s dvojnim državljastvom, roma, srba, duhova glasača, lažnih branitelja, lažne socijale. razlog je jednostavan - ovakav izborni zakon i izglasani zakoni omogućuju dugogodišnje vladanje HDZ i neometao pljačkanje Hrvatske.

w. ;)

Tko je glasao

Ma o kakvom to privlačenju

Ma o kakvom to privlačenju 10% HDZ-ovih birača govoriš? Tko da ih i kako privuče?

HDZ-ov birač može opet podržati HDZ, eventualno nekoga desnijeg a najvjerojatnija je opcija da oni sa savješću neće ni izaći na izbore zbog srama koji mora osjećati svaki dosadašnji pošteni HDZ-ov birač. Ima čak i članova HDZ-a koji se sad srame. To su oni koji se nisu okoristili i koji su zaprepašteni količinom kriminala i korupcije u i oko stranke.

Međutim, nema šanse da neko tko je glasao za HDZ svoj glas sada pokloni Milanoviću i svaki pokušaj dodvoravanja njima znači gubitak glasova onih kojima se gadi sve ovo što je oko HDZ-a izašlo na vidjelo.

Bilo je lutanja u SDP-u i pokušaja da se zahvati "desno" no osim što je to bilo smiješno, rezultiralo je padom podrške onih s "lijeve" strane biračkog spektra. Najgore što bi Milanović sad mogao napraviti je da krene u lov na HDZ-ove glasove.

Evo ga jučer izjavljuje kako je pogrešno tvrditi da je SDP imao značajnu prednost 2007.godine jer da je u rujnu po anketama bio skoro poravnat s HDZ-om. Brani se tako od optužbi da je izgubio već dobijene izbore. Međutim, prešućuje činjenicu da je SDP preuzeo s cca. 10% prednosti i da se ta do rujna-listopada istopila kao maslac na suncu.

Možda on ili netko sada misli da tijekom kampanje ne treba eksploatirati sve ovo što o HDZ-u izvire u medijima već se koncentrirati samo na već čuveni Plan 21, ali to je katastrofalno loša procjena. Možda to (ne)čini upravo zato da se ne zamjeri tim tvojim HDZ-ovim biračima u namjeri da ih 10% "preobrati". No to je glupost.

Eksploatiranjem HDZ-ovog prljavog veša može i mora odvratiti poštene birače HDZ-a od izlaska na birališta a motivirati svoje. Suprotno je na svakim izborima vrlo uspješno radio HDZ.

Kampanja mora biti mješavina svega ali nikako pokušavanje da se osvoji birače suprotnog tabora.

Dostižni cilj je motiviranje vlastitih i privlačenje neodlučnih birača.

To je i previše krvavog posla da bi se smjelo vrijeme i energiju gubiti u nastojanjima da se privuče opredijeljene HDZ-ove birače.

B-52

Tko je glasao

milanovicu nece ali

milanovicu nece ali laburistima, grubisicu i slicnima hoce.. cudno, ali je tako

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Jesi li baš siguran u svoje tvrdnje...

Prema mnogim mišljenjima, SDP je izgubio baš zato što je artikulirao svoju "lijevu" retoriku, pa se počeo doticati tema poput vjeronauka u školama i sl. To bi ukazalo na tezu da se to "desnijim" biračima, koji su se prethodno kolebali , pa čak i priklonili SDP-u, naposliedku ipak nije svidjelo.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Da nisam siguran, ne bih

Da nisam siguran, ne bih tvrdnje ni iznosio.

Koliko se ja kao tadašnji član stranke sjećam, a bio sam ponešto i uključen u kampanju, SDP je prije dolaska na vlast Milanovića artikulirao gospodarski program Ljube Jurčića i na njemu došao do anketne potpore cca 35-37%.

Nakon unutarstranački predsjedničkih izbora se ponešto promijenilo u koncepciji kampanje i SDP se počeo lijepiti na HDZ-ove spinove (oni su za ukidanje vjeronauka, oni će uvesti nove poreze, oni će ukinuti glasanje dijaspore i sl.). Iz ofenzive na gospodarskim planu se prešlo u defanzivu braneći se od optužbi. Do izbora se više nitko nije ni sjećao početka kampanje. To je osnovni uzrok gubitka izbora a sve drugo je umjetnički dojam.

Nije sada vrijeme za razglabanje o uzrocima poraza na prošlim izborima već za traženje načina za pobjedu na ovim.

Ideja o dijalogu s građanima je dobra, potrebna i poželjna ali je pogrešan tajming. Izborni program treba biti posljedica a ne početak dijaloga.

To ja ovako amaterski kao građanin, a profesionalci iz stožera će ionako napraviti kako oni hoće.

Poanta mojeg prethodnog komentara je boldirana, ne otimaj birače HDZ-u već motiviraj svoje i privuci neodlučne.

B-52

Tko je glasao

Treba promjeniti vlast, ali

Treba promjeniti vlast, ali ne treba imati očekivanja.

Tko je glasao

U biti umjesto da pizdim na

U biti umjesto da pizdim na naivne budale, mozda je jednostavno bolje napraviti projekciju vladavine Kukurikua, kako bi oni koji nisu vesla sisali jednostvno mogli reci ovima nadobudnima, "Rekli smo vam". To je u biti pravedna redistribucija politickog utjecaja i cini mi se jedini pravi plus koji mozemo izvuci iz cjele price.

Pa da vidimo. Tko i sto ocekuje od Kukurikua? Ima li hrabrih prognozera?

Tko je glasao

Od kukuriku očekujem:

1. da nastavi borbu protiv korupcije na isti način kako je to započela Jadranka Kosor, odnosno da se nakon HDZ-a očiste i ostali s naglaskom na Bandića!
2. da uvedu reda u državne financije i da očiste sve fikus firme
3. da pozovu MMF

I to je to!

Tko je glasao

1. Znaci projekcija je da

1. Znaci projekcija je da Bandic pada?
2. Fikus firme bi znacilo skidanje 10 000 Buljubasica sa platnog spiska ili?
3. Novo zaduzenje?

Tko je glasao

Neke bolje promjene ( "Something better change" )

Hrvatska ipak zaslužuje puuuuuno bolje od HDZ-a. I nešto bolje od Sdp-a. To ne znači da sam između njih stavio znak jednakosti. Doći će i to vrijeme....., ne zadugo.

Tko je glasao

budi konkretan

@Siniša Prpić
U prvom djelu se u potpunosti slažemo. No tvoj Treči put je odbačena nepročitana knjiga. Sve je vidljivo na koricama, i ne moraš je otvarati.

Tko je glasao

Poslije svake kiše....

@Boltek, pa "Treći put" nije ni formiran. Nije se imalo što ni čitati na koricama, a samim time ni što odbacivati. No, ne bih podcjenjivao zdravu pamet jednog dijela ovog naroda ( pa i na ovom portalu ). To vrijeme dolazi. Neupitno i neumitno. Sviđalo se to nekome ili ne.

Tko je glasao

?

Hrvatska politička scena je specifična po tome što se razlike između ljevice i desnice ne svode samo na političku dimenziju, makar svi mislili da je tako. Svojstva po kojima se ljevica i desnica razlikuju su ne samo političke prirode, već duboko moralne, vrijednosne i svjetonazorske. Čvrsto sam uvjeren da nemamo što tražiti bolju budućnosti sve dok ne postanemo toga svijesni.
ovo je stvarno formulacija, kako to da birači nisu do sada bili svjesni tako
jednostavne istine ? Netko ju je fanatično i samozatajno krio od njih ?
I to uspješno skrivao, rekao bih.

Tko je glasao

Crno-bijelo

Namjera sama, najbolja je dimenzija ovog dnevnika. Osim nje ostaje dosta onog tipa retorike sdp=anđeo, hdz=sotona.

Bio bih skloniji glas dati SDP-u kada bih morao birati, ali opet daj budi fer. I Bandić je bio SDP-ov čovjek i Lenac/Linić je također priča za istragu. I u holdingu ima Zokijevih ljudi. Bilo je i s poticanom stanogradnjom svakakvih interesantnih stvari.

Nemoj ti sada kao i HDZ za vrijeme Sanadera; nije istraženo dakle laž je. Nije baš tako, nemoj zapadat u njihovu retoriku, nije SDP suza.

Ameri imaju izreku ne valja "dobro" činiti neprijateljem "savršenog", ovdje bi išla neka obrnuta priča kao: ne valja "loše" prikazivati kao suprotnost od "užasnoga". Trenutno pored HDZ-a svi izgledaju dobro, ali nije to neki temelj za predizbornu kampanju.

pozz
doza

Tko je glasao

većina stranačkog vodstva u policiji, šef policije je ušao u HDZ

Mozes pricati sto god hoces, ali HDZ apsolutno nije korektno ni sa kim usporedivati. To je potpuno kriminalna organizacija, te kao takva neuporediva sa icim politickim, gradanskim, demokratskim.. Mafija umrezena do zadnje strukture u drustvu.

Ovaj dnevnik je to jako blago prikazao. Na zalost istina je puno puno gora. Kod HDZa nemamo sto govoriti o politickom ili upravljackom odredenju, vec samo o lopinama viseg ili nizeg ranga. O kolicinama "maznute" love, pronevjerenog, unistenog.. Mozemo jedino pricati da li se radi o novcanoj vrijednosti ili ljudskim zivotima. O prijatnjama na lokalnom nivou ili vodena policijskim sefom, ministrom policije ili sudena pod vodstvom sive eminencije stranackog vodstva.

Sve usporedbe te tkzv. stranke sa bilo kakvom drugom strankom neumjesne su.

Uostalom moj odabir izjave dana (procitala) je definitivno komentar na Karamarkov ulazak u HDZ jucer :

'dok je većina stranačkog vodstva u policiji, šef policije je ušao u HDZ" ..

i to je prava slika stvari.

Mislim da je uvreda zdrave pameti bilo kakvo navodenje paralela HDZ-a kao stranke i bilo koje stranke koje jos nikada nisu bile, niti su pokazale takve namjere u koaliciji ni u zajednickoj vladi sa tom kriminalnom organizacijom.

Dalje smatram da je inputiranje slicnosti sa HDZ-om jedne oporbene partije drugoj, pri cemu obje nemaju poveznica sa vladajucom strankom sramotno i kontraproduktivno. A to se nazalost dogada ovih dana cesto.

Ono sto mnogi ne shvacaju je da je svima nama nuzno doslovce "znistiti" pretvoriti u "prah i pepeo" apsolutno sve stranke koje su bile ili su mislile biti bliske sa danasnjom vlasti, kao i sve spavace po drzavnoj administraciji i javnim poduzecima. Ako to ne bude jedinstven pamflet, identican dio svih oporbenih programa NE-HDZovih stranaka ovo drustvo apsolutno nema sanse za bolje sutra.

Razmislite, i ne inputirajte HDZ nasljede jedan drugom jer ce rezultat biti da ce HDZ prezivjeti i vrlo brzo prostom diobom clanstva i nesto novca biti jos veci i jaci.. Tada apsolutno niko nece imati vise sanse za normalan zivot, a kamoli za jacanje bilo kakvog demokratskog drustva, politickih stavova ili grupacije do koje mu je stalo.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nije riječ o usporedbi

Prije o skali gdje je HDZ daleko ispod svega prihvatljivog, a SDP nije toliko duboko ispod letvice, ali je ispod jer nije bez dugova.

Nitko još nije iznad nule, odnosno bez ikakvih (barem) ilegalnih radnji. Pa ako je i koja nelegitimna, ajde. Zato kažem, ne izjednačavam ja, ali ne može se ni kontrastirati kao u članku. To je ono što sam mislio pod tim da loše ne može biti suprotnost užasnom. To je još uvijek na negativnoj strani, iako puno manje. Kao npr. desni centar i ekstremna desnica, sve je to ipak zdesna. U ovom slučaju zdola.

pozz
doza

Tko je glasao

doza, stvar je jednostavna..

doza, stvar je jednostavna.. politika je jedna stvar, a kriminal je druga stvar.

policija, tuzilastvo, sud, kao i javna i drzavna poduzeca prozeta su HDZovim kriminalcima. Oni nisu u vrhu stranke vecinom, no bez anuliranja te stranke nece se ni strukture moci "ocistiti" jer je ono vece uporiste, bastion, korupcije i kriminala.

tek ako se iz vrha politike potpuno izbace vode moze doci do ciscenja svega, jer ti "nizi" ce sacuvati svoj, ali i tude vrhove netaknutima.

ne znam kako da objasnim. ni jedna stranka nije tako korumpirana da ne bi normalne strukture drzave bile dovoljne za prociscenje. naprosto nisu mafijaske, vec imaju odreden broj "skrenutih" clanova.

drzavnu masineriju koja ce to po defautu ocistiti mozes stvoriti samo ako zbrises hdz. onda nece nitko imati dovoljno snage odrzavati taj korumpirani sistem, jer ostali nisu kriminalne organizacije od vrha do dna sa placenim junosama.

uostalom sdp ima oko 40.000 clanova, svi ostali manje..

jedino je hdz skupio 230.000 clanova i funkcionira po poznatom "obiteljskom" principu. brojnost daje snagu, makar je novac taj koji ih veze. No i strah od "otkrivanja" koji je sve vise prisutan.

Karamarko skuplja "dosjee" godinama. Zna o svakom sve. Ako dobije imalo sanse (vlasti) opet ce sve stati i citava drzava ce biti paralizirana u bilo kakvom ciscenju.. krenuti ce se ucjenom, strahom, umjesto novcem, kupovinom kao do sada.

jedina sansa da to sprijecimo jest da biramo one koji garantirano nemaju veze sa HDZom. Mislim da svi znamo koje su to stranke. Mislim da se parlament, ako zelimo buducnost, mora sastojati iskljucivo iz takvih stranaka, u bilo kojem omjeru bilo. za sada, koliko god do smijesno izgledalo, nama svima pase da je snaga sdp a u koaliciji, znaci vec u startu ih imas vise, pa onda ima jos stranaka koji zasigurni nisu hdzovi igraci, laburisti, neki zeleni.. ma svejedno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ti ko da me ne znaš

Meni je jasno koji je problem s HDZ-om, ne moraš mi objašnjavat. A i smjenu HDZ-a u svrhu pukog kažnjavanja, bez obzira na nasljednike, ovdje sam zastupao ispod jednog od svojih prvih dnevnika.

Ništa od toga, međutim, za mene ne mijenja ono što mislim o SDP-u. Ja smatram da je loše zaboravit koliko nešto ne valja kad naiđeš na gore i zato ne želim smetnuti s uma s kime imam posla. SDP je loš, a ni računi mu nisu sasvim rasvijetljeni.

Za mene, naravno, postoji i ono: "ljudski je griješiti" ili "nitko nije bez mrlje". Zato mi je bilo krajnje nesuvislo nabacivati se blatom na Josipovića u predsjedničkoj, jer neke gluposti o autorskim i sl. to je bilo deplasirano. Ali ne mislim da je ovdje taj slučaj. Pomak bi se mogao registrirati (doduše seizmografom :-)), ali trebat će i pijetlu prijetit.

Tako da u konačnici stalno završavamo na istom, to sam ti i rekao, stvar je fine skale koja ide u minus s jedne i u plus s druge strane. HDZ je dno dna, ali je i SDP na minus strani. To i znači ono: birati manje zlo.

pozz
doza

Tko je glasao

S HDZom je slično kao i sa

S HDZom je slično kao i sa zločinima koje su počinili pripadnici HVa - moramo prihvatiti da se radi o kriminalu i zločinima i da normalno društvo ne može funkcionirati ako ne opljevi taj korov. Analogiju vidim i u tomu da ljudi teško shvaćaju i prihvaćaju tu činjenicu (iz mnogih razloga, ali neću ih sad navoditi) po cijenu dugogodišnje agonije i propadanja svih društvenih podsustava. Zbog utjecaja iz okoline (a tu je najvažniji onaj koji proizlazi iz procesa pristupanja EU), društvo je prisiljeno prilagođavati se bilo kognitivno (reformama i usklađivanjem) bilo normativno (primjenom prava). Bez prilagodbe sistem društvo jednostavno propada i/ili bude asimilirano od okoline. Ni u slučaju ratnih zločina ni u slučaju HDZa nismo uspjeli u kognitivnom aspektu, odnosno, to ide jako sporo. Zato je krenula primjena zakona (prvo su morali biti više puta mijenjani) i vidimo da tek ta kombinacija daje rezultate. Jest da je teško bilo prihvatiti da su "heroji" zapravo zločinci, ali na koncu pravomoćnost presuda čini svoje i ljudi prihvaćaju realnost. Jednako tako teško ide oslobađanje društva od HDZ hobotnice, ali uz kombiniranu metodu USKOKA i razvijanja političke kulture (prije svega onog dijela koji se tiče javne odgovornosti) uskoro bi i taj tragični period novije hrvatske povijesti trebao završiti. Idealno bi bilo da HDZ nestane sa političke scene porazom na izborima, ali mislim da bez barem jedne jake pravomoćne presude to nije realno.

nemesis

Tko je glasao

pravomocne presude ce

pravomocne presude ce uslijediti samo ako HDZ bastion padne na izborima..

to je moguce samo ako ne osvoje vise od 10% hrvatskih glasova.

vec sa 20% postaju snaga na koju se lijepe "hssovci, bandici " i ostali.. i postaju jaci nego sto stvarno jesu jer im je garantirano zakonom jos parlamentarnih mjesta.

moje razmisljanje kaze da sve vise od 10% u prvih 10 izbornih jedinica znaci opstanak spavaca po institucijama, te dovoljno moci karamarku i ekipi na vrhu koja ce opstati.. i tada nece moci doci do presuda koja se nuzne da bi se stvar promijenila.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lun

700.000 fantomskih glasača + 250-300.000 lažnih branitelja + socijala koja to zapravo nije + agitacija svećenika za vrijeme nedjeljne mise = osigurava HDZ-u ulazak u sabor sa više 0d 10% ako se tome pridoda nedolzaka većine birača na izbore onih 10% se naglo povećava. zbog toga HDZ izbjegava sređivanje biračkog popisa i inzistiranje na OIB-u koji skriva ono što je bilo vidljivo u JMBG-u.
kad bi oporba imala muda ne bi samo verbaln inzistirala na reviziji biračkog popisa i uz njega bi uvela Zakon o prebivalištu koji se uorno izbjegava. također bi više trebala inzistirat na reviziji registra branitelja i ne bi bilo loše da se uz OIB koristi i JMBG kako bi se otkrilo ono što je nevidljivo u OIB-u.

JMBG - je jedinstven matični broj građana a ne jugoslavenski matični broj kako neki uporno žele prikazat

w. ;)

Tko je glasao

sve ja to znam. no od kada je

sve ja to znam. no od kada je to izaslo u javnost (proljece 2011) ne vidim nacina na koji se situacija sa birackim spiskovima ili bilo kojim zakonom mogla promijeniti, bez obzira na reakcije javnosti, prosvjede i slicno..

za godine ranije, oporba trazi opetovano revidiranje birackih spiskova, no legalnih mehanizama nije imala a da ih nije probala. cak je probano i izglasavnje povjerenja vladi koje sabor nije potvrdio jer hdz-hss-sdss imaju apsolutnu vecinu. i vrlo usko suraduju sve ove godine.

ono sto im zamjeram je apsolutna ignoracija prosvjeda i ne pruzanje podrske od strane clanstva oporbenih stranaka prosvjedima. zato verbalnu podrsku oporbenih politicara i udjeljivanje podrske prosvjedima, volji naroda itd.. smatram jako licemjernim. to je bila prilika gdje su ne kao stranke, vec kao gradani trebali reagirati. no na zalost cini mi se da su svi oni zaboravili da kod afirmiranja osobe kao aktivnog politicara ona ne prestaje biti gradanin i da time ne prestaju njegove gradanske obaveze.

dakle prosvjedovati su trebali i morali, kao i svi gradani koji su zeljeli promjene. ovo sto su napravili i kako su reagirali je lose i kazuje kako uistinu nisu tada ni zeljeli promjene niti su ih stvarno podrzali.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Podosta streberskih izjava

Podosta streberskih izjava kako eto nisu isti jer su jedni svo zlo ovoga svijeta, a drugi su po definiciji izbavitelji. Vrtic, a ne ozbiljno prmisljanje.

Tko je glasao

podosta isklucenih prekidaca

podosta isklucenih prekidaca gale danas.. kod tebe mislim..

pogledaj jel fidovka u redu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Stvar je u sljedecemu. Nama

Stvar je u sljedecemu. Nama treba ozbiljan zaokret. To hoce li ovi zbog esencijalne razlike (bezmudost) koracati sporije u bezdan ili ce ovi stari srljati i dizati bunt i samim time potencijal promjene, takticko je pitanje, nista vise od toga.

Tko je glasao

apsolutno neces imati nikakve

apsolutno neces imati nikakve takticke mogucnosti ako se ne znisti kriminal i korupcija, a da bi to uspio mora se HDZ svesti na 0.

tek nakon toga ce biti mogucnosti taktiziranja, daljnjeg ciscenja po politickoj sceni i razvoja novog.

ako ostane dovoljna kolicina "hdz-miljea" nema sanse ama bas nitko izvrsiti nikakvu promjenu. ni izmisljati amam bas nikakvu taktiku, ni bolju ni goru. kome to nije jasno, izgubio se i otisao iz hrvatske realnosti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kriminal i korupcija ce

Kriminal i korupcija ce nestati kada se uspostavi nova drustvena konstelacija utemeljena na lakoj smenjivosti i jakoj javnosti. HDZ pak samo oportuno jase u postojecoj konstelaciji gdje sve boli jedna stvar i u biti potice bunt i budjenje građanske svijesti. Pohlepa i nerazumnost vodstva HDZa u biti predstavljaju najjaci poticaj ubrzanog politickoga sazrijevanja nacije. SDP s druge strane svojim birokratskim aparatom samo suvisno blokira procese, istovremeno ne rjesava procese da postanu javni (sta mislis koliko je tesko dobiti posao u javnoj sluzbi ako si u SDPu u odnosu na ako nisi), vec sitno kokosari gdje stigne i nada se da ce situacija potrajati dovoljno dugo kako ne bi svoje stetne navike poceli mijenjati.

Tko je glasao

Ono sto mi je drago da uz

Ono sto mi je drago da uz Krrrrekanov profil lojalnog glasaca HDZa , imamo i Scarfaceov profil lojalnog glasaca SDPa. Enivej, dok je takve ekipe preko 50% nije dobro za nikoga, pa tako ni za njih.

Tko je glasao

Sad ozbiljno. Jesi li ti clan

Sad ozbiljno. Jesi li ti clan SDPa? Naime, znam hrpu bivsih clanova koji bi rigali na floskule tipa posteni, radisni, transparentni, otvoreni, jer realnost ukazuje da je jedina razlika izmedju SDPovaca i HDZovaca to sto su SDPovci malo veci papci. Po svim ostalim pitanjima isti su.

Pa da se vratim na ovo gornje pitanje, jer mi ovaj hvalospjev fakat vuce ko da Krrrrrekani pise o HDZu, stranci domoljuba. Groteskno, sto bi ti rekao.

Tko je glasao

Namjera ovog dnevnika je bila

Namjera ovog dnevnika je bila probuditi svijest o tome što je HDZ, ukazati na inertnost društva prema postojanju kriminalne organizacije i njeno toleriranje. O SDP-u, ako treba, mogu napisati poseban dnevnik i SDP-ovcima se ne bi svidio niti malo.
Ti koji HDZ percipiraš kao političku stranku (pa makar o njoj mislio sve najgpore) naravno da mene doživljavaš kao naivnog i slijepog obožavatelja SDP-a. Čini mi se da prelako omalovažavaš druge da bi sebe istaknuo kao nekoga koji vidi iz šire perspektive.
Naše polazište je drugačije. Komparaciju između SDP-a i HDZ-a u dnevniku stavljam samo uvjetno, inače su te dvije organizacije neusporedive s obzirom da je jedna kriminalna, a druga politička stranka. I to politička stranka s brojnim nedostacima, ogromnim političkim greškama iz prošlosti (Bandić je neoprostivi grijeh i uteg koji trebaju nositi jako jako dugo... i ne samo Bandić). Žalosno je što danas imamo uzak izbor (tj. nemam ga) između kriminalne organizacije i političkih stranaka. To je naprosto trenutna situacija. Nadajmo se da će uskoro desni prostor umjesto HDZ-a zauzeti neka politička stranka s minimumom demokratskih i civilizacijskih starndarda. Tek onda ćemo imati višestranačje u pravom smislu te riječi.

Tko je glasao

Moguce da grijesim, no

Moguce da grijesim, no problem je sto sdp smatram jednako kriminalnom organizacijom. Kao i hns. Iliti, svaka organizacija koja bastini materijalni oportunizam( bandic, ferencak) i stiti politicki kriminal, po definiciji je krim organizacija. To sto su jedni malo veci papci, sustinu ne mijenja.

Tko je glasao

Da ne zaboravim: "There are

Da ne zaboravim:

"There are two parties: the Stupid Party and the Evil Party. Sometimes the Stupid Party runs the government, and the government does stupid things. Sometimes the Evil Party is running the government, and the government does evil things. And then there are the occasional times when the government does something that is both stupid and evil. This is called bipartisanship.

~ Oscar Wilde on Politics "

Razumijem da ovi novi klinci s pollitike puse jos uvijek pricu o biparlamentarizmu, ali da neko ko je ovdje dvije godine pusi tu pricu, stvar je onda osobnog interesa, rekao bih.

Tko je glasao

Lijevo -Desno

Iskreno čini mi se da u Hrvatskoj nije na stvari sukob između lijeve i desne političke opcije već bi išao
toliko daleko da bi to karakterizirao kao sukob dvije Hrvatske.

Sa jedne strane imamo političko-kriminalni neksus zvan HDZ koji po mom skromnom mišljenju predstavlja
"matan-jaransku" populaciju RH,dakle Hrvatsku barba Luke koji će nakon što je zasjeo na poziciju moći
dovesti netijaka sa sela (nakon što je brdo pršuta otišlo na dobivanje diplome),a koji će potom iz tog istog
kraja dovesti još deset takvih ljudi pazeći pri tom dobro da nedajbože ne budu pametniji,naočitiji ili sposobniji
od njega.Ti će pak raditi na zaobilaženju zakona i ustrajno raditi na dobrobit svojeg sela ne obazirući se
pri tom da li je netko možda sagradio trokatnicu gdje nije smio,a svi zajedno bit će u zavičaju smatrani za
dobrotvore uz držanje njihove slike tik uz gospinu i hvaleći se da su onomad kad su te uzdanice krkale jagnjetinu
i njih ponudili da uzmu sa stola.

Druga strana je ta nekakva građanska Hrvatska koja je uspijela izgraditi odmak od plemensko-rodijačkog
matanluka ali je pri tom izuzetno tiha,mirna i nada se da će uspijeti promijeniti 20 godina negativne selekcije
utječući na razum i educirajući.Dakle mada ne plediram za Kukuriku savez oni su već najavili da neće
biti nikakve odmazde i da će ostaviti sve ljude (matan administraciju) da i dalje rade svoj posao.
Bog zna koliko u državnom aparatu još ima malih Barišića i svi ono mogu se i nadalje nadati solidnoj i
sigurnoj plaćici kao i zaštitničkom krilu koje će razviti nad svojim bližim i daljnjim rodijacima.

Ovo je po meni sama srž problema i tu neće pomoći nikakva edukacija ili plediranje na razum.
Tumorsko tkivo treba brižljivo odsjeći ne ustručavajući se pri tom niti počiniti kolateralnu štetu te
sve te matane i jarane poslati nazad u okolicu Dugobaba da se bave nečim drugim,svakako ne upravljanjem državom ili javnim dobrom.

Reanimator

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci