Tagovi

Lisice u Kokosinjcu ili anatomija varanja javnosti

Jadranka Kosor je opet odlucila ostaviti kokosinjce na cuvanje lisicama. Javnosti se to prodaje frazama tipa: - Vladina tolerancija prema korupciji bit ?e nula, bez obzira na ime, prezime i funkciju(sic!)

Umjesto sprovodjenja postojecih zakona, vlada opet najavljuje programe.

Premijerka je izjavila kako do kraja godine sva drzavna poduzeca moraju donijeti svoje antikorupcijske programe. Time se nastavlja vec institucionalizirani odnos visoke politike prema borbi protiv korupcije.

Kao sto je Sanader 2007. "obecao" da ce "nastaviti borbu protiv korupcije kao i dosada", tako i jaca ide istim manekensko-kozmetickim koracima dalje.

To je najvjerojatnije jedino Sanaderovo predizborno obecanje koje je i odrzao.

Biranjem vanzakonskog postupanja prema korupciji, Jadranka Kosor opet daje do znanja da joj prava borba protiv prave korupcije ne igra ulogu; svjedocimo prebacivanju loptice na tudju polovicu terena, i izbjegavanju teme koja je navodno jedna od glavnih okosnica predsjednickih izbora.

Antikorupcijska politika na razini poduzeca je krajnje suvisla. Naime postoji odredjeni niz zakona u kojim se jasno reguliraju prava i obveze svih aktera koji nose odgovornost. Takodjer postoje organi nadzora unutar kompanija, ali izvan samih.

Zakon O Pravu Trgovackih Drustava je jedan jako dobar primjer. Takodjer, ako se pogleda slucaj podravka, moguce je minuciozno nacrtati kako su se krsili zakoni, sto navedeni trgovacko pravni, sto gradjansko pravni itd.

Pronevjera, prevara, zastita vjerovnika etc... sve vec postoji, na papiru.

- Ovaj antikorupcijski program je dobar materijal. Pozitivno je ocijenjen od svih institucija koje se bore protiv tih anomalija u društvu - kazao je Kalmeta.

Primjetite napamet nauceni odgovor. Mislim da se ti tipovi suzdrzavaju od grohotnih napada smijeha kada moraju govoriti o korupciji.

Komentari

Jaca dala mali prst a ti bi

Jaca dala mali prst a ti bi cijelu ruku. I ovaj mali prst izgleda kao čuđenje u ovom našem svijetu. Ali i tako mora dati cijelu ruku (ona ili netko drugi). Ovaj način vidim kao oprezan, drugi bi bio metla, a on je malo nepredvidljiv. U kavezu sa zvjerima moraš biti lukav. I dalje pratimo zbivanja...

Tko je glasao

Kada Sanader bude u

Kada Sanader bude u pritvoru, a bajic "blindiran" onda cu biti uvjeren!

I ja isto gledam sa optimizmom, i isto tako vidim da stvari ne idu svojom brzinom koja im pripada.

Pitanje ostaje: koliko sve ovo "izvorno" rad institucija, a koliko na pritisak "OLAFA" i cesljanja knjiga kroz eu-institucije.

Tko je glasao

Institucije su blamirane i

Institucije su blamirane i nema se u njih povjerenja. I vanjske mreže su sudjelovale u zapletu. Ovo je prirodni zakon. Stigla je elementarna nepogoda – velika suša. Zvijeri se mlate oko oglođane kosti. Okolo su pripremljeni kavezi sa hranom i vodom, što je zapravo njima jedino spasonosno rješenje.

Tko je glasao

U opcoj histeriji protiv jos

U opcoj histeriji protiv jos nikad vidjenog neoliberalnog kapitalizma, koji kao ni vjestice ili vampiri kod nas i ne postoji, zanemaruje se cinjenicno stanje. Odavno svi u normalnim drzavama znaju kako je drzava - manager = propast.
Ima jasno onih koji placu za samoupravljanjem i sl. ali to poslije pada Zida ne hoda vise kao nekad uz pomoc dotacija i kredita te svercanja zapadne robe u Rusiju.
Samo cu navesti neke firme kojima upravlja drzava, a vi se zapitajte, kako njima upravlja:
Hrvatske Zeljeznice
Hrvatske Sume
Hrvatska Elektroprivreda
Hrvatske Autoceste
Hrvatska Televizija
Hrvatska Postanska Banka
Podravka
Brodogradilista
44% INA-e....

Uz ovo sve, 53% budjeta odlazi na mirovine i socijalu.
1,33 zaposlena izdrzavaju 1 umirovljenika ili nezaposlenog.
Za postojanje prave a ne virtualne suverenosti, dakle bez dobre volje kreditora, a bez minimalno 2,5 zaposlenih na 1 nezaposlenog ili umirovljenika, sve je to samo iluzija koja ce otici u propast.
Pitanje je samo za koliko vremena.Ishod je izvjestan.
Kad se tome doda starenje stanovnistva i negativan demografski prirast, alternativa jacanju poreza je jedino u razvoju djelatnosti koje nose veci prihod.To su visoke tehnologije, kvalitetniji turizam i modernije i efikasnije organizirani poljoprivreda i promet.
Ako netko misli da ce to neka Partija dobro napraviti, onda je lud!

Tko je glasao

Vlada je glavni i odgovorni

Vlada je glavni i odgovorni manager trgovačkih društava i nekretnina u vlasništvu države!

Ministar je watchdog, a njegov premijer/ka!

Mećimo, da nije otkriveno ovih par afera u HAC-u, Podravci.... što mislite kakav bi antikorupcijski plan donijele do kraja godine bivše uprave tih trgovačkih društava????

Da sam ja odgovoran, nekorumpiran ministar u odgovornoj, nekorumpiranoj vladi svaki mjesec bi mi na stolu bila revizorska izvješća, svaki javni natječaj bi nadgledalo neovisno (ako treba i strano) tijelo, svako zapošljavanje na rukovodeće funkcije ne bi moglo proći bez mog potpisa, a kamoli bez natječaja....to su antikorupcijske mjere, VLADA RULEZ a ne direktori i uprave - a ako direktorska bagra ne sluša.... nema tu do kraja godine..... odmah po kratkom postupku.... izvarendni otkaz svih ugovora... izvanredna revizija.... kaznene prijave....managerski ugovor sa penalima a ne sa nagradama.... pa da vidimo hoće li biti reda.... da sam ja ministar sve ovo bi mi bilo u interesu, da se ja ne sramotim pred nacijom, da me premijer/ka ne lupa po glavi svaki dan kad dolazim na posao.

Uf, koja utopija!

Ovako uvijek mogu reći da nemam ja s tim ništa, nema zapovjedne odgovornosti, kako bih ja to mogao znati....drugi su krivi...sa tuđom maskom ... lakše se živi

Da sam ja oporba bilo kojoj takvoj vlasti, ne bih spavao, odnosno bih ali na ulici, dok se svaka takva NIKOME ODGOVORNA bagra ne raspusti. Od loše vlasti još je gora neaktivna oporba, koju u konkretnom slučaju treba ispravno imenovati: PREŠUTNA POTPORBA.

A to što nisam niti jedno niti drugo....nisam kriv... drugi su krivi ... sa tuđom maskom ... lakše se živi!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci