Tagovi

Limeni Tuđman je mali, plitak, zaostao i jeftin

Kada su novom putničkom terminalu davali ime Franjo Tuđman, morali su misliti na situaciju da taj terminal, možda ne bude napravljen prema potrebama, planovima i očekivanjima stručnjaka i građana. Prema svemu sudeći, to se upravo dogodilo, terminal je u stvari, kriminal. Zlobnici bi rekli, sve u skladu s imenom.

Da je to tako, dalo se naslutiti kada je na natječaju za putnički terminal pobijedio tim pokojnog Jure Radića, projektanta mostova i cestovnih objekata, a sumnja se potvrdila kada je koncesiju zračne luke dobila offshore trvrtka ZAIC, nepoznatih vlasnika. Ta tvrtka kao glavnog izvoditelja imenovala je tvrtku Vijadukt koja je specijalizirana za izgradnju mostova, cesta i cestovnih objekata.

Što to Tuđmanu nedostaje?Mali Tuđman ima samo osam aviomostova

Kako piše Večernji list, Tuđman je mali i neće zadovoljiti potrebe prometa. Stari terminal imao je 18, a novi 14 putničkih izlaza. Nadalje, stara stajanka imala 22 pozicije za zrakoplove a nova 13.
U izgradnju novog putničkog terminala išlo se upravo zbog malog kapaciteta i zaostale tehnologije starog terminala. Očito, novim terminalom problem se neće riješiti.Kakvo je stanje na terenu, najbolje se vidi iz aviona, odnosno iz googleovog satelita na gornjoj ilustraciji.

I što sada?

Ovo što je ispalo, a trebao je biti novi aerodrom, očiti je primjer neopravdanog smanjenja troškova gradnje. Rezalo se na količinama, širinam, visinama, dubinama i kvaliteti. Zbog navedenog nije izvedeno ono što je trebalo biti, a samim tim nije utrošeno onoliko novaca koliko je koncesijskim ugovorom predviđeno.
Tom računicom, koncesionar je manje uložio da bi povećao dobit. Sve na štetu građana Republike Hrvatske.
Pored toga, koncesionar nije uložio svoj novac, već novac od kredita za koji mu je jamac Vlada RH.

Osim što koncesonar nije imao svoj kapital za ulaganje, koncesionar ničim ne jamči za svoje loše upravljanje zračnom lukom. Koncesiju je dobila offshore tvrtka koja ima adresu u odvjetničkom uredu i koja nema imovine niti se zna tko joj je vlasnik. Ta tvrtka, do sada je sigurno, prebacila preko fiktivnih računa u porezne oaze, novac koji je "uštedjela" na rezanju kod izgradnje Tuđmana.

Ovog trenutka da se otkaže ugovor o koncesiji, nema se od koga naplatiti šteta, niti će se ikada moći. Jedina korist od eventualnog otkazivanja koncesije, biti će u sprečavanju nastanka novih šteta, novih troškova. I što je posebno važno, ugrožena je sigurnost putnika i radnika. Koncesionar je svojim ponašanjem pokazao je da ga ne zanimaju, zakoni, standardi, pravila i struka. On želi profit.Mali ali veliki Zagrebački aerodrom sa 22 pozicije za zrakoplove

Vlada RH zadužila je ostatke nekadašnje Zračne luke Zagreb, na čijem je čelu Miroslav Drljača, da nadgleda koncesionara. S obzirom na ovo što je izgrađeno, očito, Drljača i društvo ne zastupaju interese RH jer o svemu šute, pa čak i opravdavaju postupke koncesionara. Uživaju u privilegijama i mitu.

Unatoč Drljači, sve "muljaže" oko koncesionara i koncesije, opisane su i dostavljene nadležnom ministru prometa, saborskim klubovima, zastupnicima, premjerima i predsjednicima sabora.

Nitko nije poduzeo ništa. Hoće li i dalje šutjeti?

Komentari

živahni starčić F. T.

Sletiš na aerodrom dr. Franjo Tuđman pa preko Trga dr. Franje Tuđmana dođeš do Visokog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman...

... fakat je novi manji od starog :)

Tko je glasao

Da je to tako, dalo se

Da je to tako, dalo se naslutiti kada je na natječaju za putnički terminal pobijedio tim pokojnog Jure Radića,

Pa nije kriv Jure Radić. Ima neko ko je prekontrolirao te planove, a da ne govorimo o onom ko je potpisao taj ugovor sa koncesionarom.

Kolko mi je poznato se je ukazivalo na nedostatke i štetnost za Hrvatsku, no tadašnji ministar je to ignorirao.

Tko je glasao

točno, politika u tome ima svoje prste

Kolko mi je poznato se je ukazivalo na nedostatke i štetnost za Hrvatsku, no tadašnji ministar je to ignorirao.
pa bilo je priče da su projektanti neke dijelove terminala plagirali od drugih autora
problem je i u tome što je koncesionar svojevoljno mijenjao radićev projekt, među ostali promjenama smanjio je kapacitet terminala. sve uz blagoslov politike
i tako smo došli do ovog malog ali zlatom plačenog tuđmana
Terminal od suhog zlata

Tko je glasao

Mucke, Izgleda da socijal

Mucke,

Izgleda da socijal demokrati nemaju pojma o životu.

U Berlinu su SPD-ovci na vlasti i grade novu zračnu luku. Do sad su utrošeni dupli novci, a ona još nje gotova, makar je trabala biti već odavno u funkciji.

Nešto se govori da ni neće biti dovršena.

Tko je glasao

Skviki

Čitao sa za Berlin, užas.
Zato socijal demokratima idu dnevnice za službena putovanja. to je onako na ruku :)

Tko je glasao

Ovo je strašno!!!

Ovo je strašno!!! A meni kad vidim sve to što se događa i kako se događa prvo pada na pamet potreba da se uvede smrtna kazna. Ako je i pola ovoga istina onda bi Vlada koja smakne 10-ak najodgovornijih bila i pred narodom i Bogom čista kao suza. problem je jedino možda što je Vlada dio problema, svaka Vlada koja ne pruži otpor ovom zulumu je dio problema.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci