Tagovi

Liječnički seksizam

Ne spadam u militantne feministkinje, ali... Što je previše, je previše. Čitaj pažljivo:

Što ste onda vi ginekolozi?
- Mi smo cijeli radni vijek uz nešto što je muškarcima vrlo drago. I time uljepšavamo život svima…
Svima!?
- Da, svima. Pacijenticama i sebi!
Dakle, koliko ste ih u svom radnom vijeku vidjeli izbliza?
- do svog odlaska u mirovinu prošle godine, kako vi kažete, izbliza vidio - oko sto tisuća!
Od tih sto tisuća bliskih susreta s vaginama neku ili neke ste sigurno posebno zapamtili?
- Da. Evo, da sad stisnem oči sjetio bih se nekih frizura.
Frizura!?
- Kako ne. Vidio sam kao ginekolog da dame ne paze samo na frizuru na glavi, nego i na frizuru međunožja. Bas po nekim specifičnim frizurama na tom dijelu tijela zapamtio sam neke pacijentice…
I koja vam je frizura ostala najdojmljivija?
- Eto, jedna dama je frizirala svoje međunožja tako da je u njemu dominirala jedna prekrasna naušnica…
Valjda - napičnica!
I kako vam je bez bliskog kontakta s najlipšom stvari na svitu?
- A tko vam kaže da sam bez bliskog kontakta s, kako ste vi kazali, najlipšom stvari na svitu?
Mislio sam isključivo na pacijentice…
… i ja isto! zato znam i sada, kao umirovljenik, uskočiti u zamjenu, raditi kao ginekolog.
Znate li onaj vic o ginekologu: da on žene ne prepoznaje po faci nego, oprostite na izrazu, po pički!
Ako pacijentice steknu pravo povjerenje u ginekologa, neke od njih znaju mu povjeravati svoje probleme…
… Vezane za organ zbog kojeg dolaze ginekologu?
- I to! U svakom slučaju, ako je odnos liječnika i pacijenta pravi, ako pacijent ima puno povjerenje u liječnika, onda mu on ponekad znači puno više od liječnika…
- Kako je kad starica dođe na ginekološki stol?
Važno je dati joj punu pažnju kao da je ušla misica!
- Onda, je li dosadilo gledati cijeli život taj ženski organ?
Nije!

Ovo gore nije izvadak iz neke priče ili lirskog teksta. Ovo gore su vam citati iz intervjua u subotnjem broju Slobodne Dalmacije od 24. 2. 2007. u prilogu Spektar na str. 19.! Ovaj par excellance seksistički intervju sa dr. Srđanom Zavorović je napisao novinar Milorad Bibić pod naslovom "Vidio sam ih oko STO TICUĆA!" kojim se na najgrublji način vrijeđaju žene i krši liječnička etika.

Ne znam kako dr. Zavorović zaslužuje da ga se zove doktorom jer je ovim svojim intervjuom i izjavama pokazao da ne poštuje niti minimum liječničke etike. Dajući seksualno i sekstičko obilježje ginekološkom pregledum ponižava ne samo svoj profesiju nego i sve svoje pacijentice te žene općenito. Pa zar svaki puta kad idemo ginekologu oni razmišljaju na takav način? Koma.

Čudi me i (očigledno) veselje novinara. Navodno je htio biti humorističan. Ali svojim je pitanjima ne samo poticao na seksizam nego i davao sekstističke i ponižavajuće komentare. Ma, gade mi se...

Zanima me samo hoće li reagirati Liječnička komora, Hrvatsko novinarsko društvo, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i ostale institucije.

Jer ovo je too much čak i za jednu patrijahalnu i muško-šovinističku Hrvatsku. Ma koliko se trudili biti duhovitima... Jer ispred svake duhovitosti stoji ljudsko dostojanstvo.

Komentari

Debili nedozreli i jedan i

Debili nedozreli i jedan i drugi, a danas ih je u Nacionalu baš lijepo oprala Vedrana Rudan. A što se tiče drugih komentara koji govore nešto u stilu "u što se pretvorila ta Slobodna" i slično, evo još jednog primjera, dodatka za povijest bolesti zvane u stručnim krugovima "plešitis": nekidan su na priču o NAVODNOM napadu učenika na jednu psihički labilnu učiteljicu vjeronauka stavili natpis "OSNOVCI UBILI BOGA U VJEROUČITELJICI". Crkva se znala uspaliti i na znatno manje provokacije, a sada ni riječi nisu beknuli, a o onom smiješnom HND-u da ne govorim. No, kakav gazda, takva novina

Tko je glasao
Tko je glasao

Moram biti iskren i reći da

Moram biti iskren i reći da sam se najprije nasmijao. Sram me bilo. Onda sam stao i shvatio da su i taj doktor i Mosor(M. Bibić) napravili pravu pizdariju. Vjerojatno je taj doktor i do sada svoju ekipu zabavljao u nekoj konobi s takvom pričom, ali Mosor je trebao biti obazriviji i ne pustiti taj intervju van.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

A Bože sačuvaj, na šta je

A Bože sačuvaj, na šta je spala ta Slobodna, kakvi su u njoj novinari i kakve retarde intervjuiraju...Šta je najgore novinar i taj doktor vjerojatno misle da su ovim izdrkavanjem komplimentirali ženama, kao jel "najlipša stvar na svijetu..." itd. a ne da su ispali ko dvoje najočajnijih pubertetlija...

Samo zamislite da je sličan intervju dan od doktorice koja pregledava muške... Vidjela sam ih 100 000... Male, velike, debele, tanke, obrezane, s velikim jajima...Prilično nezamislivo, ne?

Tko je glasao

Da je živ, Mladen bi Delić

Da je živ, Mladen bi Delić sigurno zavapio svoje poznato pitanje.

Obično imam komentar na sve, ali sam (za)sada ostao bez teksta.

Pa ja sam mislio da je Slobodna ozbiljna novina.

B-52

Tko je glasao

Nakon prospavane noći,

Nakon prospavane noći, jedino mi na pamet pada mogućnost da se tipa prijavi liječničkoj komori i njihovom etičkom povjerenstvu.

Mislim da je slučaj zrel da se barem prvi puta u našoj povijesti nekome oduzme licenca i pravo da se predstavlja liječnikom.

Ima tu materijala da se napiše otvoreno pismo ministru Ljubičiću i njegovom mentoru Hebrangu. To prepuštam nekoj političkoj stranci, a ako oni propuste možda ga napišem ja. Svakako bih im imao što reći.

I na kraju, mislim da se podrazumijeva kako ravnatelj splitske bolnice, ovog bolesnika više ne bi smio zvati da honorarči. Makar zatvorio odjel.

B-52

Tko je glasao

Ovaj tzv. liječnik je u

Ovaj tzv. liječnik je u mirovini. Po vlastitim izjavama tu i tamo uskoći na vlastitu i radost pacijentica. Koma.

Tko je glasao

I kod umirovljenih

I kod umirovljenih liječnika oduzimanje licence ima smisla. Poučno je za druge, a konkretnog isključuje kao kandidata da "povremeno uskoči".

B-52

Tko je glasao

Can't fuckin believe it

Can't fuckin believe it !!!!????

E moj doktore, džaba tebi dr. ispred imena kad si takva zatucana seljačina (ma što seljačina, budaletina ...)

Tko je glasao

Ništa čudno kad i sanader

Ništa čudno kad i sanader ima dr, a anto (ili ante) mr. valjda je i postao ginić zato jer mu je to bila jedina prilika da neke stvari vidi uživo, a ne samo na uflekanim fotkama

Tko je glasao

zvuči ko šala... pa ko je

zvuči ko šala... pa ko je taj tip? što je zbilja ginič? kako nitko do sada nije reagirao na ovaj tekst? STRAŠNO! Ovo je posao za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova

Tko je glasao

intervju je izašao u

intervju je izašao u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji. Stavim i scan cim i ako nabavim. Da vidite fotke...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci