Tagovi

Lideri i partitokracija

Umjesto komentara izbora i ovih cirkusa oko navodnih “pregovora”, programa, usuglašavanja i svega ostalog u kazališnim zbivanjima na našoj političkoj sceni, radije bih nešto o uzrocima. Onako kako ih ja vidim.

Pred jedno godinu, dvije, Transparency International organizirala je okrugli stol s temom korupcije u Hrvatskoj i kako joj se suprostaviti. Slučajno sam se našao tamo i nisam pričao o pokvarenim sucima, liječnicima, profesorima ili političarima. Pričao sam o partitokraciji, vlasti političkih elita, kao i organizaciji naših političkih stranaka na način koji stimulira korupciju. Praksa borbe protiv korupcije (a koje nije ni bilo i nema je ni danas), ali i rezultati ovih parlamentarnih izbora i postizbornih slaganja, učvrstili su me u stavovima.

Naše su političke stranke liderski koncipirane organizacije. Lideri su neprikosnoveni i njihovim se odlukama i stavovima ne prigovara. Temeljna je logika: “Sad sam ja na vrhu i dok sam na vrhu ja odlučujem o svemu što je za stranku bitno.” Prigovora nema, drugačija mišljenja su hereza, a lideri su uvijek u pravu. Lideri su u pravu i onda kad nisu u pravu. Lideri su u pravu i kad daju ostavku, a u pravu su i onda kad povuku ostavku i kazne sve one koji su se s njihovim ostavkama složili. Lideri su u pravu i kad ne daju ostavku i objasne ostalima da je poraz pobjeda, istina laž, laži i nema. Lideri nikad ne lažu. Po definiciji je jasno da su lideri u pravu kad pobijede. To im je i posao – pobijediti. Lideri su predatori i bave se politikom. Ostali su infrastruktura. Infrastruktura djeluje kapilarno.

Neprikosnoveni lideri se, u pravu i bez iznimaka, okružuju ljudima koji im čitavo vrijeme govore da su najljepši i najpametniji. Takve prihvaćaju kao prijatelje, a sve one koji pokušavaju misliti drugačije proglašavaju neprijateljima, frakcijom, a kako frakcije nisu dozvoljene, takvi se eliminiraju. O strategiji i taktici lider odlučuje u skladu sa svojim mišljenjem i sugestijama okruženja. Kako okruženje misli da je on/ona najljepši i najpametniji, ostaje samo vlastito mišljenje kao kriterij. Kućni prijatelji dio su tog okruženja i prema njima se primjenjuju sasvim drugi kriteriji. Oni su kućni prijatelji.

Zasluge za uspjehe uvijek treba pripisati lideru. To se tumači kao posvemašnja odgovornost za organizaciju koju takav lider vodi. Odgovornost za uspjehe vrlo je poticajna jer dalje napuhava ego i omogućava lideru da bude još neprikosnoveniji, dakle još bolji lider. Odgovornost za neuspjeh nikad nije liderova. Neuspjeh je rezultat lošeg rada na terenu (kapilarni rad infrastrukture), objektivnih okolnosti (koje se prikazuju kao elementarne nepogode, a ne rezultat krivih stavova lidera) i zločestoće, neobrazovanosti i gluposti generalne publike.

U svemu tome uopće nije bitno kako je neprikosnoveni lider došao u poziciju da bude to što jeste. Zadnjih dvadesetak godina to je najčešće procedura više-manje demokratskog biranja, ali bilo je u povijesti primjera da se na poziciju dođe organiziranim klanjem zvanim revolucija (V.I. Lenjin), institucijalnim klanjem (J.V. Staljin), pučem (A. Hitler) ili ratom (J.B. Tito). Tehnologija funkcioniranja uvijek je ista.

Kako taj sustav onda djeluje? U prvoj fazi sjajno. Sve cvjeta, napreduje, svjetla budućnost je pred vratima i svi su zadovoljni i sretni. U drugoj fazi djeluju sile inercije. Još uvijek je dobro, kapilarna infrastruktura daje rezultate, privilegije su podijeljene i nema pesimizma. Nema ni pametnih rezultata (u stvari, rezultati su katastrofalni, ako ih netko analizira) ali generalni je stav da je naš lider najbolji na svijetu i nama jedini moguć. U trećoj fazi dolazi do rušenja sustava. Car je cijelo vrijeme gol, a sad se to jasno i vidi. Cara smjenjuju. Varijanta je da car umre prije nego što ga smijene. U tom slučaju krah nastupa po smrti istoga.

Što dalje rade naše organizacije? Najčešće biraju novog neprikosnovenog lidera i otpočinju ciklus ispočetka. Nitko ne vidi da to nije krug, nego spirala. Usmjerena prema dolje. Svaki novi neprikosnoveni lider na nižoj je razini od prethodnog. Pametnije organizacije (vidi – Njemačka poslije rata) mijenja strukturu i odustaje od liderskog načela. To nas u svjetloj budućnosti čeka. Problem je jedino dočekati svjetlu budućnost.

Liderski način organizacije društva (kroz političke stranke organizirane na liderskom načelu) stimulira sve ono protiv čega se društvo (nominalno i deklarativno) bori – korupciju, nepotizam, stranačku isključivost, socijalnu neosjetljivost, laž i samozavaravanje. Zato, kod odabira novog lidera treba dobro razmisliti. To nikad nije situacija ili/ili. Uvijek se radi o tome da treba vidjeti kroz maglu oportunizma, straha i želje da se ugodi i odlučiti se niti/niti. Naime, državu smo napravili. Da li je u tome bio potreban veliki lider (otac nacije) ili ne danas je besmisleno razmišljati. Bilo je kako je bilo. Ali sasvim je jasno da za rađanje građanskog društva ravnopravnih građana i poštenog odnosa prema njima neprikosnoveni lideri nisu potrebni. Oni su opasnost i šteta.

Komentari

Neprikosnoveni lideri se, u

Neprikosnoveni lideri se, u pravu i bez iznimaka, okružuju ljudima koji im čitavo vrijeme govore da su najljepši i najpametniji. Takve prihvaćaju kao prijatelje, a sve one koji pokušavaju misliti drugačije proglašavaju neprijateljima, frakcijom, a kako frakcije nisu dozvoljene, takvi se eliminiraju. O strategiji i taktici lider odlučuje u skladu sa svojim mišljenjem i sugestijama okruženja. Kako okruženje misli da je on/ona najljepši i najpametniji, ostaje samo vlastito mišljenje kao kriterij. Kućni prijatelji dio su tog okruženja i prema njima se primjenjuju sasvim drugi kriteriji. Oni su kućni prijatelji.

Koji si ti ograničeni tip, točno se vidi kako svoje frustracije i ograničenja pokušavaš pretvoriti u pravilo. I to što si ti B tip (vidi niže) i razmišljaš o liderima na način ekipe koja se okuplja pred seoskom mljekarom predajući svoje 3-4 litre mlijeka na Dukatovu otkupnu stanicu.

Ako si kojim slučajem čuo za Jack Welcha i njegovu izjavu "A osobe se okružuju A ljudima, B osobe se okružuju C ljudima" preispitaj još jednom svoje demagogije o liderima.

Dodatno Samuel Goldwyn (još jedan vizionar, lider) je rekao ""I don't want any yes-men around me. I want everyone to tell me the truth--even if it costs him his job.""

A najsmješnije od svega, što cijelu ovu teoriju o liderima kao negativnom pojavimo bazirate na čisto političkoj netrepeljivosti, prvo Franje Tuđmana a danas Ive Sandera. jednostavno ne možete u svoju strankicu privući adekvatnog lidera pa izmišljate ove teze da su lideri opasni.

Ratko Maček je sam POBIJEDIO SDP i dvije agencije koje su razvijale SDP-ovu izbornu kampanju, a ti sereš o tome kako se lideri okružuju nesposobnima i amaterima... Stvarno si jadan

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

E, moj ti ..., rekli bi oni

E, moj ti ..., rekli bi oni koji se na ovaj način žele vrijeđati. Ja ne želim. Nisi ništa razumio pa ti ništa ne mogu ni odgovoriti. Tvoj dr. Ivo je, naime, uspješan lider, odnosno neprikosnoveni lider u prvoj fazi. No, ako ti ne razumiješ zašto nije dobro da se parlamentarna većina (ovo samo kao primjer) u jednom danu kune u svoju desnicu ruku da neće dati uhititi Glavaša, a drugi dan to (nakon naloga neprikosnovenog lidera Sanadera) nonšalantno uradi, onda ti nitko ne može pomoći. A možda i ne treba. Imaj ti svoj stav, pa koliko god se meni isti gadi, tvoje pravo da ga imaš (mislim stav) uvijek ću podržati. I neću te zbog istog (stava) vrijeđati. To je, dozvolit ćeš, moj stav.

nvuljanic

Tko je glasao

Vi ste u principu obojica na

Vi ste u principu obojica na neki nacin u pravu. Medutim moram reci da nvuljanic ipak pretresa po uobicajenim predrasudama (koje u principu vrijede u nas) do kojih svatko dolazi cim pomisli na liderstvo, a bijes govori o necemu sto je ipak iskorak (nesto rjede) od toga, da ne kazem izuzetak, ali u svakom slucaju iskorak.
Kod nas je u mentalitetu duboko ukorjenjeno opirati se autoritetu na pogresnom mjestu i na pogresan nacin, cak vrlo destruktivan nacin, pa je timski rad misaona imenica, nesto sto se reklamira, predizborna poruka ;-) . To uglavnom i jeste uzrok manje vise svih nasih nedaca.
Svako funkcioniranje vise ljudi u hijerarhiji mi cemo apriori i uvijek dozivjeti kao opisuje nvuljanic, a nikad nam na pamet nece pasti bijesovo. U vlastitoj praksi svatko od nas prvo ce ispostivati sva pravila prakse o kojoj govori nvuljanic, a onda ce to negdje sa strane ispuhati na ispusni ventil. U principu drvice o ovome sto govori nvuljanic, nepravda, nepravda, a sam ce u tome sutra opet ucestvovati i nastaviti kao i dan prije.

Zasto je to sad u zizi? Ako mogu biti izravan, ocigldno je i Ljubu, ali i Milanovica u datoj kombinaciji namro Racan.
To je ispostovano na neki nacin nakon njegove neocekivano prerane i naprasne smrti.
Nemojmo se zavaravati to je vrlo nezgodan proces po cijelu stranku jer se cijela struktura odnosa i svega vrlo protresa i preslaguje naprasno. Hocu reci da odnosi, personalni odnosi medu sudionicima, njihove pozicije, uloge i sl se dovode u veliku kusnju. Zato se ove stvari o kojima govori nvuljanic se naglaseno i u vrlo kratko vremenma uocavaju i propitkuju.
S obzirom da je bilo predizborno razodblje to je jos jedan faktor zbrke i panike koji diktira vrlo ludu dinamiku svega toga. Pretumbavanje na kvadrat.
S druge strane sto imamo kod Sanadera? Imamo njegovu vrlo uspjesnu profilaciju na celo stranke. Pola oporbenog perioda imao je da u miru sve poslozi i priredi. Sigurno Sanader nije Jack, niti su oni koji ga okruzuju nesto drugo od yes-suradnika, ali mi imamo gomilu poteza Sanadera koji su prilicno zestoke naravi u skretanju od nekog uhodanog puta. Tu je unutrasnje gledano zasigurno letilo perje na sve strane (razne afere i aferice koje su nadirale). Sanader je izasao jos jaci i jos vise nedodirljiviji i danas se s pravom govori o njegovoj karizmi. Nakon ove pobjede to je sve samo jos vise naraslo. Na kraju krajeva ne bi se ni Milanovic bez veze toliko fiksirao na Sanadera (zeli postati isto sto i on, a ne moze). Ovo sto se dogada sada, dogovaranje koalicije, zasigurno je nesto sto ce biti interesantno pogledati kako ce se zavrtjeti, ipak tu sad nece biti samo yes-primeminister ekipa vec i nesto disonantnija i nadasve svojeglavija ekipa. Tako da stare predrasude treba okaciti o klin i malo se ipak upristojiti i upaliti tintaru, a ne lupati po staroj praksi jer ce naprosto proletjeti ono bitno.

Tko je glasao

Ad lideri i partitokracija u

Ad lideri i partitokracija u RH u pozadini izbora poslije izbora i dalje puze zabrinjavajući procesi organiziranja gangova povezanih s politikom, koji otvoreno razgrađuju ostatke demokracije i politike i puze u totalitarnu represiju. Proces teče dugo, zapravo je osnova, a eskalira u Splitu, Karlovcu, Dubrovniku, Zadru i na raznim pozicijama (pa i u famoznoj Istri).

Dugo teče, nastavlja i eskalira u Zagrebu, gdje su Bandić i SDP polako a sigurno potpuno gube kompas, kao i svi prije, gdje su stigli nakon redaljke svega osim onoga za što su biraču glasali (radikalno ignoriranje volje birača 1990.g. i 1996. te poprilično u nastavku), sa sve brutalnijim metodoma. Obzirom da dolaze na naplatu računi za višedesetljetnu praksu, raskoraci sa sve luđim ambicijama udruženih interesnih i političkih snaga su sve veći. Nakon što su Tomčićev HSS i Đapićev HSP već nezaobilazni organi vlasti, i više nego dobre suradnje sa HDZ-om, zajedničkim IGH d.d. i predsjednikom Mesićem, usisan je HNS, DC i sve, pojačane pozicije Linićevim kadrom bez zadrške, jedina oporba neuključena u poduhvate ostao Jozo Radoš koji je i onako smjenjen i bez podrške već 2002.g., sada se ide dalje Štemeri, oficiri i policajci preuzimaju upravljanje Zagrebom.

Mr.sc. Zdravko Ćokić je crnogorski štemer, na čelu tima kojem su tradicijski bili povjereni najistaknutiji omladinski klubovi sedmadesetih i osamdesetih. Takvi lako postaju i (prof.)dr.sc. i akademici pa je ovo mr. sc. i više nego pristojno, pogotovu jer je pohodio kratki marksističku kurs / tečaj (a la Kuljiš i Nino Pavić novinarski). On već vrši nadzor nad ukupni resorima a sada se najavljuje to i ozvaničiti.
Pero Kovačević je oficir JNA u Saboru osamdesetih, naravno zadužen za nadzor kao i kasnije za HSP Đapić. Sada bi trebao preuzeti prisilnu naplatu, gdje se već organizira posebna policija koja će ulaziti u stanove i kuće.
Joško Morić je profesionalni policajac, druga akvizicija DC nakon manekenke. On se najavljuje za unutarnju zaštitu Holdinga, vjerojatno da ne bi nekom palo na pamet da traži od Holdinga šta u vezi infrastrukture, koja je već na državnoj razini prebačena na teret građana i poduzetnika a grad i država postaju nadzor i unutarnji poslovi / policija nad tima, puzalo dugo a dovršeno pod Marina MD HDZ (prakticirano prije isti resor Čačić).

Bandić je tu, kao Lenjin, već dekadentni socijaldemokrat kojeg je Politbiro otpisao i drži kao živu maskotu.

Obzirom da je Grad Zagreb najveći i sinteza, svi procesi u Zagrebu se jako prenose na RH. Eskalira i na odavno cementiranim premreženim pozicijama prostorno uređenje i graditeljstvo, zaštita spomenika kulture i prirode, kulturi i oko imovine naročito.

Prešlo je i teorijske Bandić & Ljuština & Ljubičić mogućnosti a "elitne" akademske i razne "stručne" i aktivističke snage samo dolijevaju benzin na požar. Tu više nema nikoga tko nije duboko u glibu i tko ima i minimalnu orjenatciju. Vrijeme je za alarm.

P.S. Ukazuje na slično Split, Karlovac, Dubrovnik ...

Tko je glasao
Tko je glasao

Ja sam rekel da bu kakanja s

Ja sam rekel da bu kakanja s Holdingom, no niko nije vjeroval. Sve viđeno u istočnoj Njemačkoj poslje sjedinjenja. Novci samo curiju a ne zna niko kam.
Njemačka je ko jedna od naj bogatijih zemlji na svijetu pokleknula, a gde nebumo mi.

Tko je glasao

Skviki, u pravu ste da je

Skviki, u pravu ste da je slično.

Samo je kod nas ipak malo složenije, jer su SFRJ / SRH praksa i nastavak istog poslije do danas (pogotovu u Zagrebu, Splitu ...) puno složeniji nego DDR i BRD, a navike i ostalo da ne spominjem.

Međutim, iako složenije, i mi smo došli do stupnja da smo Berlin. Holding nije toliko bitan sam po sebi, više je varka unutar iste prakse koja teče nakon 1971.g., kakvih varki je bilo bezbroj a sve teče isto. Ad Holdinga možemo zaključiti da je problem baš obrnut, da nije ništa novo nego isto.

Naš berlinski problem je fizički, natrag se ne može a naprijed je sve zahtjevnije, skoro svaki dio postaje nerješiv višedesetljetni problem na isti način. Ogromne divizije, milijarde i sve su naučene i snažno guraju na isti način bez da se zna kuda i kako, i ruše se od toga više nego sizifovskog posla, u kojem svaka nova milijarda ne da gasi požar nego ga razbuktava.

Obzirom da je Berlin i onako stvar od malo šireg zajedničkog interesa, vrijeme je da se i ostale snage malo pozabave tom sizifovskom dramom.

Tko je glasao

Poštovani g.

Poštovani g. Vuljaniću,

stranke su jedan od oblika građanskog političkog organiziranja (u demokraciji dobrovoljnog i autonomnog), a liderski model može, a i ne mora, biti jedan od čitavog niza mogućih uzroka njihove eventualne korumpiranosti. Ovo što ste Vi vrlo plastično i vjerno opisali kao prevladavajući model funkcioniranja naših stranaka dobro je poznata praksa ne samo u sferi politike, već i u svim drugim formalnim i neformalnim asocijacijama ljudi.

Svi smo se mi u svom životu (praktički već od vrtića) susretali sa zvanim i samozvanim liderima i lidericama, njihovim poltronima, metodama uključivanja i isključivanja podobnih i nepodobnih, klikama. klijentima, stanjima milosti i nemilosti itd. Za razliku od neformalnih grupa u kojima unutarnja dinamika nastaje spontano i uzrokuje učvršćenje veza među članovima i članicama ili njihovo pucanje, formalne organizacije imaju ciljeve za čije ostvarenje odabiru i modele svojeg funkcioniranja. Sve dok organizacija postiže ciljeve koje si je zadala pretpostavlja se da je model dobar odnosno učinkovit. Tako je i s neprikosnovenim liderima. Možemo o njima misliti što god hoćemo, može zaista u njihovom načinu vođenja biti svega što Vi navodite, ali ako postižu rezultate ili su sposobni uvjeriti članstvo organizacije da su rezultati postignuti, oni ostaju vođe (naravno, sa svojim osobnim stilom vođenja). Pritom nije najmanje važno da su stranke dobrovoljna udruženja i da je svatko slobodan napustiti ih ukoliko s bilo čime nije zadovoljan.

Iz iskustva znamo da kriterij znanja i sposobnosti u strukturi organizacije nije presudan da bi bilo koje ciljno racionalno djelovanje uopće bilo smisleno, a kamoli ne efikasno. Glupom i nesposobnom vođi dovoljna je masivna inertna stranačka birokracija pa da na vlasti bude i ostane neprikosnoven godinama. Ukoliko nema slobodnog tržišta, nekvalitetni proizvodi loše i nestručno vođenih firmi prodavat će se bez problema. Bilo koja organizacija ili sistem prestat će funkcionirati ukoliko ne ostvaruje ciljeve zbog kojih je nastala i postoji i/ili ukoliko izgubi sposobnost učenja tj. prilagodbe i/ili odgovora na iritacije u svojoj okolini.

Političke stranke postoje radi stjecanja moći da se odlučuje o životu zajednice. Trenutno su sve parlamentarne stranke u takvoj poziciji (svaki glas je važan). Na prošlim izborima imali smo abdikaciju jedne parlamentarne stranke koja nije niti pokušala prikupiti moć za osvajanje vlasti, što je par exellance ne-političko odustajanje od djelovanja (samo u istočnjačkim filozofijama i ne-djelovanje jest djelovanje). To je ujedno bio i kraj te stranke u obliku kakav je ona imala još iz vremena nomenklatura. Ovih dana svjedočimo definitivnoj političkoj konsolidaciji zemlje pri čemu je građanima i građankama najmanje važno da li će neka stranka opstati ili neće i kakav je unutarnji model njezina funkcioniranja. Dakle, ako su neprikosnoveni lideri, kao što Vi kažete, opasnost i šteta, onda su oni to eventualno samo za svoje stranke. Mi ostali procjenjivat ćemo ih isključivo prema kvaliteti naših života koja će biti posljedica njihovih odluka.

Ono čemu se možemo nadati je da će, po uzoru na Italiju, stranke početi međusobno konkurirati i tražiti simpatije birača ne, kao dosad, samo po programima i ideologijama, nego i po stupnju svoje demokratičnosti i participativnosti. Ali prije toga i sebe i nas moraju uvjeriti da takav model političkog organiziranja donosi i bolje rezultate.

grgo

grgo

Tko je glasao

Nu, cisto primjera radi. HNS

Nu, cisto primjera radi. HNS je imao mladu nadu Zagaja, SDP je imao mladu nadu Ivu Prpic, HDZ ima mladu nadu Jandrokovica.

Toliko o odrzivosti takvih organizacija.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Nu, cisto primjera radi.

Nu, cisto primjera radi. HNS je imao mladu nadu Zagaja, SDP je imao mladu nadu Ivu Prpic, HDZ ima mladu nadu Jandrokovica.
Toliko o odrzivosti takvih organizacija.

To ti je vidis mladez* tzv. nove elite**.Sve je to odavno vidjeno, pa se u novom pakiranju stari kiselis nije pretvorio u sampanjac.Na ovaj nacin, nikad i nece.
Deja vu je sasvim ocit u partitokraciji koja ne poznaje :
-odgovornost za partijase
-transparentnost
-trzisnu utakmicu
-odgovornost za novac poreznih obveznika, sto je apsolutni prioritet ostanka na vlasti bilo koje suvremene politicke opcije u tzv. naprednijim drzavama.
Sve ovo povlaci problem sto se danasnji krediti i dugovi, nece moci odbaciti, jer se nema sto ponuditi kao sto je to nekad bio tzv. strateski polozaj Jadrana. Znaci stara praksa zaduzivanja je samo nadogradjena updateom rasprodaje svih vrsta resursa.Telekomunikacije, energetika, i dr.

P.S.

* mladez = novi naziv za ex. omladince, skojevce i sl. kadrove SKJ
** nova elita = novi naziv za nekadasnju avangardu.Nastao istodobno kad su se 2 frakcije SKJ podijelile u 2 stranke pod imenom HDZ i SDP da bi dobile, alibi za ovladavanjem resursa i svega vrijednog nastalog u doba njihove stare vladavine na racun ondasnjih proletera, a danas djelatnika ili tzv. posloprimaca.

Tko je glasao

Pridružujem se

Pridružujem se komplimentima prethodnika.

Ali sasvim je jasno da za rađanje građanskog društva ravnopravnih građana i poštenog odnosa prema njima neprikosnoveni lideri nisu potrebni. Oni su opasnost i šteta.

Počnimo iznutra, iz naših (tj. njihovih) stranaka. Infrastrukturci, pozvani ste u akciju!

ragusa

Tko je glasao

Prljav ves oprat i stavit

Prljav ves oprat i stavit van da se susi. Reko bi Stefan :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postovanje

Postovanje Vuljanicu.

Prekrasan tekst.

No zelim te korigirati. Naime leadership je dobra stvar, ono sto ti prozivas je razbijanje unutarstranackog pluralizma. Jer koncept oligarhije na vrhu nema vodju vec kontrolora. A to je sve samo ne vodja. Dakle, ono na sto bacas kritiku je prica gdje samo podobni vodji napreduju, dok svi ostali nazaduju.

Po pitanju samog leadershipa, stetno ga je crnit, s obzirom da leadership utemeljen na pluralizmu ne samo da nije los vec je apsolutno dobra stvar. Nesto bez cega se organzicije raspadaju itd.

Tu volim uvijek spomenuti jato ptica sto putuju u daleke krajeve. Jedna ptica uvijek biva predvodnikom jata i ona probija zracnu struju. Ta ptica je najjaca i vodjenjem jata ( leadershipom, jeli ) radi veliku uslugu cijelom jatu. Istina. Nema te ptice koja moze izdrzati cijeli put kao vodja, jer u prirodi se prilicno rijetko dogadaju superptice (ako su se ikad i dogadjale), vec se jace ptice izmjenjuju u vodstvu.

E to je leadership i to je ideja organizacije koja cini mi se drzi vodu i u demokratskom drustvu. A leader je u toj prici onaj koji sluzi svima, a ne da fura samovolju.

Po pitanju kreiranja takve organizacije, nuzna je uspostava heterarhije, odnosno snazne i organizirane baze koja lako moze prebacivati politicku podrsku s jedne osobe na drugu. I naravno, opcenito shvacanje unutar organizacije da je pluralizam misljenja, licnosti i opcija snaga, a ne balast.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

problem s pticama i jatima

problem s pticama i jatima je u tome što ove ptice u drugome redu trebaju samo polovicu energije ovoga koji predvodi i razbija zračnu struju

ta ekipa najčešće preuzima ulogu gore spomenutih kućnih prijatelja

jedan od problema lidera je što im je i vrijeme toliko ograničeno da se moraju oslanjati na savjete i mišljenja onih pokraj sebe, a samo vrhunski ljudi su u stanju pronaći bolje od sebe za te funkcije

i dok smo možda dosada i imali lidere, to su u stvari svi od reda bili (i ostali) mediokriteti; pravog lidera još čekamo

Tko je glasao

i dok smo možda dosada i

i dok smo možda dosada i imali lidere, to su u stvari svi od reda bili (i ostali) mediokriteti; pravog lidera još čekamo

Mislim da je prica o liderima sasvim passe.Sitnozubani trebaju ovna predvodnika, da se ne izgube.Dok se god trazi vodja i sl. ovdje nece biti napretka.Ljudi ovdje uporno zaboravljaju da nisu na vlasti revolucionari, nego profesionalni politicari.
Demokracija podrazumijeva slobudu trzista i trzista ideja takodjer.Jasno je vec odavno da se uspjesni trgovci prije nego se upuste u kreiranje proizvoda ( programa) oslanjaju na trziste ( koje tu robu placa).Znaci tko dobro osluskuje potrebe trzista ( glasaca) taj ce uspjeti u svom poslu ( politici).U suprotnom ce ga zamijeniti uspjesniji.Predsjednika stranke dozivljavam kao PR koji predstavlja jedan program jedne grupe ljudi, vise nego kao nekog tko bi vodio stado.
Ovdje je osnovni problem da se uporno prodaje skart i lazirana roba, bez prava na reklamaciju, a falsifikatori i fuseri se skrivaju iza tzv. imuniteta.Kao sto ne postoji Honda radi sebe, nego radi vozaca, tako ne postoje ni politicari i stranke radi sebe vec radi glasaca.Roba kao svaka druga, samo sa zaostalim shvacanjem slicno onome kad su spanjolci utrapili stakalca i ogledala indijancima u zamjenu za zlato.
Treba dakle indijancima objasniti sto je zapravo sto.Da ne bi sve bilo uzaludno do propasti cijelog plemena, dok brodovi puni lako smognutog blaga nestaju u daljini.

Tko je glasao

problem s pticama i jatima

problem s pticama i jatima je u tome što ove ptice u drugome redu trebaju samo polovicu energije ovoga koji predvodi i razbija zračnu struju

Zasto problem?

ta ekipa najčešće preuzima ulogu gore spomenutih kućnih prijatelja

Ajmo rec da i one probijaju proporcinalno vise u odnosu na ostatak jata koji je iza. Pa tako no pain, no gain.

jedan od problema lidera je što im je i vrijeme toliko ograničeno da se moraju oslanjati na savjete i mišljenja onih pokraj sebe, a samo vrhunski ljudi su u stanju pronaći bolje od sebe za te funkcije

JOT je jedina garancija kvalitetnog kadroviranja. Sve ostalo se na kraju prebacuje na samorefleksiju zbog prirodne covjekove teznje ka ugodi.

i dok smo možda dosada i imali lidere, to su u stvari svi od reda bili (i ostali) mediokriteti; pravog lidera još čekamo

Vec bi na politici mogli vidjet par likova spremnih i sposobnih za vodstvo. Pa evo i ti si jedan od njih :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Pa ti si Gale subcomandante

Pa ti si Gale subcomandante Marcos glavom i bradom!
I lulom i potkapom :)

Tko je glasao

Apsolutno smo se razumjeli.

Apsolutno smo se razumjeli. Jasno je samo po sebi da nema organizacije bez leadershipa. Kontrolori (neprikosnoveni lideri) ne razbijaju otpor zraka na čelu jata, oni žrtvuju jato (svaki primjer iz svjetske i naše povijesti potvrđuje ovu istinu). Ne zalažem se za kolektivno rukovođenje nego za odgovorno rukovođenje, sa zajedničkim ciljem i metodama koje omogućavaju i drugim pticama da bez opasnosti po jato dođu na čelo. I pod kojim će svaka pojedina ptica u jatu biti zaštićena. Bez toga stvar nema smisla. Konačno, koja je uloga države ako ne da štiti pojedinca od nasilja?

nvuljanic

Tko je glasao

Konačno, koja je uloga

Konačno, koja je uloga države ako ne da štiti pojedinca od nasilja?

Za sada se radno možemo držati starog pravila da je uloga države da prisiljava pojedince na samoorganiziranje od te site države. Da bi to išlo uspješno, ponekad treba čitati šta se dešava među liderima i partitokracijom, naravno ne kroz hrvatske medije jer su oni prišćeni nakon toliko čistki i pranja.

Kao što je Cika Velja rangirao, trenutna prva liga Friščić & Adlešič & Pupovac je izigrala drugu i treću ligu i njihove divizije (uz napomenu da bi umjesto Adlešič bolje bilo smjestiti Adlešič & Čehok, ili radi lakšeg operiranja samo Čehok).

Razne te snage, uključujući Mesića, su najprije izigrale same sebe, jedni druge pa i sebe, kako to obično rade samo ovaj put malo dublje, i onda naročito nastavile izigravati same sebe nakon izbora. U kontaktima s Mesićem se prekrajala što velika koalicija što približno, što je navedena prva liga spremno dočekala i normalnom kontrolom lopte, kao Prosinečki, pomalo istjerivala na čistac sve skupa u normalnom igru.

Sada se ovim iz druge i treće lige obijaju o glavu svi "driblinzi" i preskakanja igre, pa su pokušali huškanjem izbaciti ove prvoligaše iz takta. Kako to ne ide a ništa drugo nisu spremili za igru, igra se beznadežno bezglavo i depresivno, lideri su blatu a partitokracija očajava. HDZ i HNS-LD nemaju snage za otvorene pregovore, a otežavaju i takve sitnice da Čačić nije stigao obećati i mala asfaltiranja (da ideologiju ne spominjemo i glib otvorenih pregovora sa HSS-HSLS). SDP u potpunoj nemoći, a igra na Mesića umjesto na Friščića čini stvar beznadežnom, do stupnja da izgleda nisu shvatili da Čehok i Adlešič imaju osobno 2 mandata, dvostruko više od Šemse. Pupovac, glavaševci a i ostala ekipa čekaju zadati daljnje brutalne udarce, od čega ne pomaže napad na našeg kolegu DEMOS-a.

HDZ-u je na pomolu žrtvovanje do kostiju, SDP i ne zna šta ga čeka, Čačiću polako ali sigurno izmiče potpredsjedništvo za gospodarstvo, Bandićevo mobiliziranje svih snaga je ovaj put pokušaj zadnje linije obrane a ne snaga, Mesiću se mješa ... Rupel se kočoperi, prijeti ...

Prebrutalno sve skupa, ovaj put su lideri i partitokracija u blatu.

Tko je glasao

To je tocno tako kod gusaka

To je tocno tako kod gusaka kad lete. Smjenjuju se na najtezim mjestima. kad se jedna umori i ne moze dalje onda jos dvije odu s njom da joj eventualno pomognu. Tako sam ja jedno jutro jedna jako hladne i snjezne zime u dvoristu umjesto jedne guske imao tri. Prekrasne ptice.

Tko je glasao

Iznimno bitni doprinos

Iznimno bitni doprinos Nikole Vuljanića.

Molba za kakvim nastavkom o politbiroima, kapilarnim uticajima u području uprave, represije i pravosuđa, rada, obrazovanja, zdravstva i naročito bujanje u akademskim strukturama, glavnom savezniku maoizma.

Ali sasvim je jasno da za rađanje građanskog društva ravnopravnih građana i poštenog odnosa prema njima neprikosnoveni lideri nisu potrebni. Oni su opasnost i šteta.

Upravo sam šmrkovima iz oba oka sredio lidericu malog dućana u susjedstvu, koja toptanjem utjeruje strah u kosti svome roblju do mjere da ne možeš normalno kupiti kruh. Ključno je bilo što sam se vratio i malo bacio pogled, kojim sam zadnji trzaj sasjekao u korijenu. Najmanje dvije susjede i 3 radnice su to pozdravile. Od nečega treba krenuti, ne možemo ostati samo na tekstovima, ja sam tekst shvatio kao poziv na akciju.

Tko je glasao

Što si točno uradio?

Što si točno uradio?

Tko je glasao

Pomeo sam je šmrkovima iz

Pomeo sam je šmrkovima iz oba oka, stao, uperio i pustio mlazeve (pogledima). Onda sam se vrati i dokrajčio jednim koncentiranim udarom (pogledom) iz kosa. Obzirom da to traje, taj minimalizam je samo točka na i složenije i dulje drame, u kojoj se kao na traci smjenjuju žene / radnice a druge žene na nivou ne interveniraju. Ja sam morao dugo poštivati džentlmensko pravilo da dame biraju i dugo biti najstrpljiviji i najuredniji te zadnji u svemu.

I kada kao takav, inspiriran ..., krenuh, to je po iskustvenom pravilu nezdarživo, pucanje u prazan gol.

Config, mi minimalisti smo oduvijek osuđeni na takvu praksu, svuda izloženi i bez mogućnosti izbjegavanja minimalnih čina. U Čakovcu smo igrali po zabitim i središnjim točkama već prije 30 godina, nakon što smo projahali i zabite i udarne točke Zagreba, Ljubljane, Beograda, Napulja, Kopenhagena ... u svako doba dana i noći, u svim ulogama. Nikada nismo imali čast biti aktivisti, i prije punoljetnosti smo gurnuti u vatru vječno živu, koja se ... nešto kompliciranije nego Alan Ford, to su diletanti.

Tko je glasao

Odličan tekst! Jako mi se

Odličan tekst! Jako mi se svidio rečenični ritam i stil uopće i zbog toga autoru palac gore.

Samo mi nedostaje početak: tko stvara lidere?

Tko je glasao

Sve ovo što ste napisali

Sve ovo što ste napisali stoji. A to je ujedno i objašnjenje zašto pošteni i karakterni ljudi u nas ne žele u politiku. Jer znaju sve ovo što ste vi tako lijepo napisali.

Tko je glasao

Nikola, koliko prema Tvojem

Nikola, koliko prema Tvojem mišljenju (procjenama) našem društvu treba vremena da u kombinaciji, ranije Sanader-Adlešić-Jordan, a sada Sanader-Friščić-Pupovac dostignemo kritičnu masu pluralizma iz kojeg bi se izrodila svijest o građanskom društvu i samim time aktivnosti usmjerile na ono bitno?

Tko je glasao

Može dugo, a može i odmah.

Može dugo, a može i odmah. Ovisi kako infrastruktura vidi stvari. Bitno je argumentirano utvrditi da je car gol.

nvuljanic

Tko je glasao

Sta to nije utvrdjeno vec

Sta to nije utvrdjeno vec davno?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Lideri su i

Lideri su i Čačić-Pusić-Mesić....promjene u nekoj organizaciji rade pripadnici te organizacije.Dakle Sanadera mogu srušiti samo HDZovci kao što HNSovci mogu svoje.
Birači(kritična masa) dolaze tek na kraju... a 30% biraća uopće ne dolazi u tu priču

Tko je glasao

To lave!!!!!!!

To lave!!!!!!!

Kakvi lider, kakvi bakrači!
Direktna demokracija bez predstavnika!
Tehnička vlada i odsjeći ruku onom tko uzme novce!

Tko je glasao

Lav kao očita žrtva

Lav kao očita žrtva liderstva? Ponestaje nam lavova, čak i u parlamentu. Pitam se: Quo vadis, narode?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci