Tagovi

Licemjerje - mehanizam koji uništava Hrvatsku

Stvar koja me daleko najviše živcira jeste licemjerje u politici.

Da je to neka nebitna stvar, mogli bismo reći da sam suvišno napet, ali ta kuga koja je u Hrvatskoj normativ ponašanja i razmišljanja zapravo je razlog zašto kao društvo propadamo i zašto ćemo kao društvo i nastaviti propadati sve dok se političko licemjerje uopće tolerira ili još gore, ono što je danas slučaj naširoko potiče.

Licemjer je danas osnovna jedinica političkog procesa u Hrvatskoj.

Znači, ne govorimo o političarima, ne govorimo o nepismenima, ne govorimo o primitivnima, ne govorimo o neodgovornima, govorimo o licemjerima.
Definicija iz Wikipedije - Licemjerje ili hipokrizija je čin kojim se osuđuje ili poziva na osuđivanje drugoga dok je kritičar i sam kriv za ono za što osuđuje drugoga. Etimološki potječe iz riječi hypokrisis koja znači "gluma".

Kako prepoznati licemjera? Vrlo jednostavno. Osoba koja je licemjer, za sebe će reći da nije licemjer. Naime, licemjerje je prirodan psihološki mehanizam koji svatko ima, pitanje je samo jesmo li imali potrebu taj mehanizam osvijestiti ( i samim time priznati i da smo licemjeri) ili nismo ( i nastaviti graditi lažnu stvarnost do patoloških razmjera )

Uzmimo za primjer tipični razgovor s hrvatskim licemjerom.

- "političari su krivi"
- "ali mi ih biramo"
-" biraju ih nepismeni, budale"
-" koga si ti birao?"

scenarij 1
- " te iste"
-"znaci ti si nepismena budala?"
-" ali nije bilo izbora"

scenarij 2
-" nisam izašao na izbore"
-" zašto"
-"nisam imao za koga glasati"
-" zašto se onda nisi kandidirao?"
- bilo koje opravdanje.

-naci, ti političari su najbolje sto danas imamo. reci da su oni krivi, a najbolji su od najboljih, prebacuje se na pitanje, a kakvi smo onda tek mi?
Tu imamo novi niz psiholoških konstrukata koji počivaju na licemjerju.

"politika je kurva" , "pošten svijet se ne bavi politikom", "politika je za kriminalce i beskičmenjake"

- znači, tebi je normalno da budućnost tvoje djece određuju kriminalci, beskičmenjaci i ukratko šljam?
-nije, ali je tako.
-zašto misliš da je tako?
- zato što nitko ne bi glasao za poštene, dobre, kvalitetne...
-je l' bi ti glasao za poštene, dobre, kvalitetne?
-bi.

Igrom slučaja, ne vidjeh još osobu koja ne bi, osim ako nije vrlo usko vezana stegom neke vrste.

Vratimo se na političku ponudu.

- Znaci, taj šljam, ta nakarada od političara koji su kakti "krivi za sve", a zapravo su najbolji od nas (jer ili su nas pobijedili u demokratskim izborima ili se nismo niti udostojili ući u proces) su eto krivi jer propadamo.
- Zašto se ne kandidiraš, zašto se ne počneš baviti politikom?
- Ali narod glasa za te ljude.
- Misliš da bi narod glasao za njih, da nema neke bolje za izabrati?
- Bi.
- Zašto bi?
-Zato sto ih taj narod bira.
-Koga si ti birao?
"Osoba ili je glasala za tu istu ekipu kao "manje zlo" ili nije uopće izašla na izbore."
- Znači, narod ih bira jer nema nekog boljeg za izabrati?
- Khm.

Uglavnom. Licemjer, temeljna jedinka političkog procesa u Hrvatskoj je tako savršeno biće koje se neće bačkati u kaljužu svoje budućnosti, jer je eto presavršen. On i njegova uža okolica prijatelja i slično. Svi ostali su bagra. I tako svaki licemjer misli za sebe, svi savršeni a zemlju vodi najveća ološ koju su ti savršeni eto izabrali.

Mene istina boli toliko nekonzistentnosti, ono kako možeš živjeti sa sobom?

Ali, ispada ono što spomenuh ranije. Svi smo mi licemjeri. Ali istraživanja kažu da kod drugih lako prepoznamo licemjerje, a kod sebe, to nam je valjda zadnje, nakon što izvrtimo sve filmove i ako u međuvremenu od umora ne odustanemo od bilo kakve promjene svijesti, već nastavimo furati dobri stari film samozavaravanja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypocrisy

Na bazi licemjerja koje se može vidjeti u svim porama društva, licemjerja koje guraju mediji, crkva, vlast, sve jedinice moći koje žive na sisanju ovaca rastu i drastični mitovi, te sama fašizacija društva. Iliti, nije sala ova mentalna boljka.

Ovdje govorimo o tipičnom mitu o "čistom zlu" koje je jedno od baza više manje svake ideologije proizašle iz modernih pera. "Čisto zlo" ja naravno čista kontra "čistom dobru" koje u stvarnosti može biti nošeno isključivo na plećima licemjera. Vanjski neprijatelj kao objekt rata, ne osobni razvoj i sazrijevanje. Ako imamo na umu da sebe ipak možemo daleko lakše mijenjati, nego okolicu (dođe s godinama i ta spoznaja), može se uočiti i koliko to fino baštinjeno licemjerje, poticano sa strane raznih centara moći ima snagu pri uništavanja društva.

Dobra strana cijele priče je i da se na ovom psihološkom mehanizmu može i raditi, da ga se može dekonstruirati i s vremenom umanjivati njegov utjecaj pri kreiranju mišljenja.

Samo, to može biti interesantno samo onima koji su priznali da su licemjeri. Pa tako i pitanje za sve vas, jeste li licemjeri? I ima li ovo smisla što pišem?

Tagovi

Komentari

Možda je

prvi Licemjer, kao "temeljna jedinka političkog procesa" zapravo onaj Machiavellijev "Vladar".... Ne "možda", nego - možda zasigurno! :)

Odatle bi slijedilo da političko licemjerstvo nije nikakav hrvatski izum i specifikum, nego naprosto jedno "stanje svjetskog duha", kak' bi rekel Hegel..... Jedna nužna posljedica "moderniteta" kojega je sjeme posijano u Renesansi, koje smo dobro pognojili u Francuskoj revoluciji, i koje danas daje obilne plodove.....

Ako ni "demokratski birači", ni mediji, niti itko na ovome svijetu više ne razumije što bi to bio "političar-vitez" koji "zna voditi i one bitke koje su unaprijed osuđene na poraz", dakle, ako više nitko ne razumije značenje riječi "vokacija" ("poziv s visoke instance"), "čast", itd. - onda je zaista vrlo čudno što još uvijek koristimo riječ "licemjerje", i što se pravimo da nas to nečije "licemjerje" (uvijek nečije tuđe, naravno) - uzrujava i sablažnjava!

Ako je temeljni imperativ da budemo UČINKOVITI, u bilo kojem smislu, onda je totalno KRETENSKI da jadikujemo nad time da smo licemjerni!

Licemjerje je u datim okolnostima isto što i KISIK i VODA: temeljni uvjet života!

Tko je glasao

Ukoliko imamo drzavu vladara

Ukoliko imamo drzavu vladara i sluga gdje se stvar interpretira kao demokracija, licemjerje je vezivni faktor tog sustava. Ukoliko hocemo imati razvijeno politicko drustvo, onda moramo dobiti okosnicu u ekipi koja ce moci kreirati politicko vodstvo, a tu je jedan metar moguce ipak preduvjet za konstituizirajuci proces.

Tko je glasao

Prvi licemjer je bio Bog

Kako su intelektualci koji to nisu skloni upotrebljavati razne sofizme kako bi se dodvoravali političkoj znanosti i bili važni u socijalnom okruženju jer kao znaju spretno verbalizirati, licemjerstvo je preslaba riječ za politiku - politika je oduvijek bila kurva (isprika osobama koje se prostituiraju) u najgorem poimanju izraza jer jednostavno radi se o manipulaciji sa fizičkim ljudskim žrtvama kao rezultatom manipuliranja.
Ali idemo na licemjerstvo kao slike i prilike bogove (božje) - dakle prvi čovjek je bio kao apsolutno ogledalo boga HERMAFRODIT iz čega proizlazi i sama narav i osoba boga.
Prvi čovjek je sam sebe ševio i oplođivao u čemu je bog spoznao feler temeljem osobnih fantazija jer nije bilo prostora za preljub kao grijeh. Stoga je razdvojio Adama kao hermafrodita na dva spola i time omogućio božje kurvanje (kurvanje čovjeka je slika i prilika božja). I onda je time otvoren put da sinovi božji slijeću na zemlju i seksaju se sa zemaljskim ženskim čovjekom i bla, bla,,,,

Tko je glasao

Da li je veći problem

Da li je veći problem licemjerje onih što ovaj sustav "javnog" i "općedobrobitnog" iskorištavaju za svoju dobit, ili je veći problem u indoktriniranim naivčinama koji još uvijek vjeruju u ovu ili onu varijantu socijalizma i koji cijelu tu priču samo dodatno pothranjuju...?

Meni se čini ovo drugo.

Tko je glasao

Bioloski temelji licemjerja

Pojednostavljeno ljudski neuroloski sustav sastoji se od recimo to tako dva usporedna sustava.
Kolokvijalno ih nazovimo brzi i spori.
Brzi je kao sto samo ime kaze odgovoran za donosenje vrlo brzih odluka koje nastaju kao brza reakcija na ulazne podrazaje. Tu spadaju reakcije od onih koje nam spasavaju glavu (nagle pojave predmeta, kukaca, ...), do brzih reakcija kojima brzo procijenjujemo cak i slozene medurelacije objekata koje najcesce vidimo (npr prepoznajemo vrlo precizno izraze lica, pokrete,... koji nam u "milisekundi" sve kazu). Ovaj brzi sustav dragocjenost je ogromna, razvili smo ga do savrsenstva, bla, bla..
E sad, spori sustav ili bolje receno analiticki sustav je onaj koji obavlja recimo to tako "teze" zadatke ili jos bolje receno zadatke drugog tipa. To je ono kada se moramo zamisliti i donijeti odgovor na temelju razmisljanja, izvodenja nekih logickih, racunskih i sl. operacija.
O tome kako ova dva sustava funkcioniraju, kako se medusobno nadopunjuju, koji je lijen, a koji manipulativniji,... mozemo pricati satima (preporucam popularnu knjigu Thinking, fast and slow )

Gdje je glavni problem? Problem je u tome sto druge vidimo najcesce posredstvom brzog sustava, a sebe vidimo iznutra posredstvom recimo to tako sporog sustava gdje uobicajneo imamo puno vise i vec pripremljenih informacija na temelju kojih reagiramo i donosimo odluke.
Druge vidimo uz pomoc brzog, a sebe na poseban nacin iznutra i to je zapravo racionalizacija licemjerja koa posve normalnog ljduskog ponasanja. Nenormalno je zapravo obrnuto.

Druge samo vidimo i vec "znamo" sve o njima (legendarno je kako ljevicari prepoznaju desnicare po obliku glave, a desnicari ljevicare po drzanju ili glasu,...) - na temelju cega ih svrstavamo u gomilu pripremljenih kutijica - kategorija kako bi se jednostavno prema njima odnosili. Zapravo ne zanimaju nas najcesce svi dubinski razlozi zasto je netko ovakav ili onakav, vec nam "brzi" odradi sve sto treba, a lijencina se ne zeli niti pokrenuti.
Za procjenu nas samih i nasih ponasanja zapravo niti ne mozemo upaliti "brzog" jer sebe ne gledamo kao nesto vanjsko/izvana vec se vidimo iznutra (narodski se to veli da smo subjektivni i pristrani) uz istovremeno upaljenu gomilu analitike.

Istinoljubiv covjek mora naprosto biti svjestan ovakvog funkcioniranja pameti (zato je citirana knjiga psotala best seller). Ne moze se iz te koze, ali ako se zeli biti istinoljubiv treba dobro znati kako nas brzi moze izmanipulirati i dobro unesreciti. Tema je zapravo nevjerojatno interesantna. Zamislimo li ljudske kulturne razlike u cijeloj ovoj prici, pa onda zbrke koje mogu nastati zbog tih razlika, ....

Tko je glasao

"Brzi" je

instinktivni um, onaj koji ima samo dvije mogućnosti izbora: "napadni", kad je situacija procijenjena da sam u jačoj poziciji, ili "bježi", kada sam u slabijoj poziciji. Centar za obavljanje tih radnji nalazi se u najstarijem segmentu mozga, onome koji je nastao u produžetku leđne moždine, i koji nam je zajednički sa životinjama. Taj um je brži zato jer je nešto kraći put kojim živčani impulsi moraju stići do onih centara u mozgu gdje se daje nalog za akciju, tj. gdje se "misao" pretvara u radnju - u "napad" ili u "bijeg".

Analitički um je "spor" zato jer živčani impulsi putuju do "akcije" malo dulje, i zato jer on ima mnogo više opcija za izbor, a ne samo ono "napadni" ili "bježi". On sagledava argumente "za" i "protiv" neke akcije, on može biti u "dilemi", itd.

Međutim, životinje nisu "licemjerne", pa bih rekla da ni taj naš "brzi" mozak koji nam je zajednički sa životinjama, koji je zapravo centar naših "instinktivnih", "nepromišljenih" radnji, radnji koje činimo "u afektu" - nije odgovoran za ono što nazivamo licemjerjem.

Tko je glasao

Istinoljubiv covjek mora

Istinoljubiv covjek mora naprosto biti svjestan ovakvog funkcioniranja pameti (zato je citirana knjiga psotala best seller).

I nepopularna u nekim krugovima (npr. dobro plaćenih financijskih savjetnika bogatih klijenata), jer je autor pokazao da ne postoji nikakva konzistencija u njihovim "uspjesima" (mjerenih kroz isplaćene bonuse na temelju rasta portfolia kojima su upravljali) iz godine u godinu, odnosno da se rezultati njihovog rada ne razlikuju od bacanja kocke (poglavlje "Illusion of stock-picking skill"). Stvarni uspjeh jest činjenica da su se našli na takvim položajima.

Ovo (na prvi pogled) nema direktne veze s licemjerjem, ali je interesantno.

Slažem se da je knjiga za preporučiti.

The Observer

Tko je glasao

Cito sam u strucnoj

Cito sam u strucnoj literaturi (Wikipedia- Hypocricy), a slaze se sa svakodnevnicom koju gledam. Druge jako dobro osicamu u polju gdje su licemjeri. I sa razlogom ih kao takve vidimo. Pa nekako nisam toliko siguran da je sve u toj brzo/sporo mehanizam shemi. Ali da bismo mi priznali da smo negdje fulali, ono, moramo fakat biti dovedeni pred zid da bismo tako nesto razmotrili kao opciju.

Nu, vjerujem da ekipa koja nije naucila koristiti jedan metar za mjerenje svega, jednsotanvo nije dovoljno zrela da bi se bavila politikom na bilo koji nacin, a dok ove druge ekipe imamo daleko premalo da bi mogla nesto promijeniti. I to je ukratko to. A tko zeli da stvari mijenja, neka za pocetak osvjesti svoje licemjerje, poslje je sve daleko lakse. Sad, moguce je da moras biti odredjen kapacitet da bi se mogao nositi sa tom spoznajom.

Tko je glasao

Stos je sto olako drugima

Stos je sto olako drugima dajemo etiketu licemjera (zbog brzog), a sebi dozvoljavamo puno vise (zbog sporog koji ima puno vise analitike i razloga zasto nesto cinimo). To sto nismo licemjerni sebi nema nikakve veze. Drugima zbog njihovog istovjetnog principa brzog/sporog mi smo opet licemjeri. Tako se to nastavlja u krug.

Da te malo zaintrigiram postavicu ti jednostavno pitanje. Palica i loptica kostaju kunu i deset lipa. Palica kosta kunu vise od loptice. Koliko kosta loptica?

Ovakav zadatak provocira brzog i on namece svoje i iyrayito je uporan u tome. Spori je lijen i tek kad se brzi nade u nevolji onda se zbilja pali. Dakle koliko kosta loptica? (molim pisani odgovor)

Sto je problem? Problem je sto nemamo pred sobom uvijek aritmeticke probleme. U zadnje vrijeme imamo samo slike, brze vijesti, namjerno manipulativne slike, tekstove,... jednom rijecju zbrku, ... Od poplave svega i svacega nas brzi vec je ionako u knock downu, sporog malo tko uopce vise i pali. Nema se navike misliti vise od 10^2 sekundi (http://kheavan.files.wordpress.com/2010/06/paul-zeitz-author-the-art-and... ).

Tko je glasao

Postoji jedan problem na koji

Postoji jedan problem na koji zaboravljas i zato sam ti skoro dao minus :)

Uz svu tu propagandu, medije, novce koje imaju SDP i HDZ, jednostavno je nemoguce da ih netko pobijedi, tj. mora se dogoditi cudo.

A da bi se preko tih stranaka probio na vlast, posten, normalan i obican covjek, to ne moze, cak i da hoce. Jer da se prihvati tog posla, vise ne moze biti obican, dobar i posten covjek, jer takvi ne mogu proci.

Nema nam spasa, pomiri se s tim.
Tj. ako dodje do promjene, doci ce Bandic i njegovi najbolji frend. Koji znaju s medijima, i doci ce do novaca kao i vec spomenute stetocine koje su se do sada izmjenjivale na vlasti.

Tko je glasao

Referendum za novi izborni zakon - biranje osoba, a ne lista

Uskoro je skupljanje potpisa za biranje osoba, a ne apartčika koje namještaju stranačka rukovodstva.

Vidjet će se koliko je licemjera koji bježe od mogućnosti da se baš bira iz ponuđenoga , te da narod ima mogućnost kažnjavanja neuspješnih, lažljivih i štetnih, te odbacivati partijske poslušničke pulene koji preko biranja lista gube odgovornost prema građanima, a dobivaju samo obvezu vjernosti partijskome šefu- čak i u odlukama koje štete cijeloj državi i narodu!

Uskoro slijedi festival partijskih i medijskih licemjer i kraj dinosaur- licemjernih političara.

Tko je glasao

Nego reci ti meni Arowan.

Nego reci ti meni Arowan. Jesi li ti licemjer? Ovo ostalo i nije tako bitno :)

Tko je glasao

Po tvojom definiciji izgleda

Po tvojom definiciji izgleda da jesam.

Ali kad cujem rijec licemjer, meni se pred ocima pojavi Goran Jandrokovic, a nekak si mislim da sam ipak bolji od njega :)

Tko je glasao

Eventualna razlika izmedju

Eventualna razlika izmedju Jandrokovica i nas je sto je u Jandrokovicevom interesu da bude licemjeran. A u nasem mislim da nije.

Tko je glasao

E pa j**** takav sustav gdje

E pa j**** takav sustav gdje je u interesu politicara da bude licemjeran.
I toga mi je dosta, njihovog prepucavanja u saboru od ustasa i komunizma, nekad mi je to bilo zabavno..

Ali odgovori ti meni, ko je normalan na svijetu smislio takav sustav u kojem se oni stalno prepucavaju i svadjaju.
Oce li ikad oni kad budu na vlasti raditi zajedno i dobronamjerno?

Tko je glasao

DA nismo licemjeri, vec bi se

DA nismo licemjeri, vec bi se davno skinuli sa te ekipe. Ovako ih biramo da mozemo stalno po nekom srat. Ukratko jeli.

Tko je glasao

new age

Za to bi nam trebala nova generacija novinara koja će usred srijede pitati "Oprostite gosp. Jandrokoviću, ova vaša prepucavanja i nadjebavanja s gosp. XX... možete li reći kako to pridonosi mojoj kvaliteti života, međunarodnom i gospodarskom ugledu RH i sve tako"... bilo bi fino vidjeti lica nazočnih tada.

Tko je glasao

Istina, vjerujem da je kljuc

Istina, vjerujem da je kljuc cijele price u kreiranju novih medija, odnsono novih urednickih politika. Sada smo zatoceni u Pavic/rezim djiru gdje se naravno guraju nebitne stvari u prvi plan, kako bi se stvari srodne nacionalnoj izdaji drzale izvan fokusa javnosti.

Tko je glasao

eh...

... za to treba čvrst nezavisan medij koji si može dopustiti financiranje takvih novinara i takvih pitanja.

Budući da takav medij teško može računati na prihode od oglašavanja - mora računati ili na donacije (problem je li onda i dalje nezavisan) ili od čitatelja.

A - mi čitatelji - smo licemjerni - i ne želimo platiti ništa.

Tko je glasao

I kako se izvuci iz tog

I kako se izvuci iz tog kruga?

Tko je glasao

I kako se izvuci iz tog kruga?

vi na izbore i ne glasovati za one koji već 24 godine rotiraju u onom kokošinjcu na Markovom trgu!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci