Tagovi

Lex Perković, Manipulirani, Manipulanti i Masterchef

Zoran Milanović je u ljeto 2013. procijenio da je strateška situacija u svijetu, Europi, okruženju Republike Hrvatske takva da može, nakon što su dovršeni pregovori s EU, nakon što je potpisan ugovor o pristupanju Hrvatske EU, nakon što ga je kao posljednja ratificirala Njemačka, kroz Sabor progurati, posljednji radni dan, Lex Perković i na prevaru spriječiti izručenje osumnjičenika kojeg traži njemačko pravosuđe zbog političkog ubojstva počinjenog u Njemačkoj. Oslanjajući se na proizvodnju magle, krijući se iza hrvatske države i hrvatskog naroda, predstavljajući laž kao istinu i prijatelja kao neprijatelja.
Hoće li uspjeti? Je li procjena bila pogrešna?
Da je procjena pogrešna, kaže EU povjerenica Vivian Redding, njemački parlament, složno i CDU/CDU demokršćani, ali i SDP socijaldemokrati. Vrlo glasno HDZov zastupnik Stier, koji je ipak odgojen izvan Hrvatske, nešto manje glasno i manje jasno Karamarko. Vrlo jasno i glasno Katolička crkva. Jasno pravni stručnjaci.
Milanović misli da procjena nije pogrešna. Za to ne daje argumente, osim uobičajene političke magle, čak i manje od uobičajene, jer se argumenti za Lex Perk. mijenjaju kao na traci, pa u svaki javni istup unosi novi slijed argumenata (kao Masterchef) a zaboravlja prethodni.
Nije brojna grupa koja javno podržava Lex Perković. Predvodi je Zoran Milanović, slijede, kako se čini po načelu subordinacije, Orsat Miljanić, SDPovi saborski zastupnici, po koji manje ili više naivni komentator na pollitici.
Najveći dio javnosti, političke scene igra igru koja je karakteristična za nedemokratske, autoritarne režime, iako izdaleka i izvana nalikuje pravoj slici pravog života, u svim nijansama i preljevima…
Šutnje: šutim, ne komentiram, to je kao da se ništa nije ni dogodilo, (NOVA TV bez Ivane Petrović)
Čuđenja: nemam pojma, što se tu uopće događa? Tko je uopće taj Perković? Tko ga traži?
Sumnjičavosti: zašto baš Nijemci? Zašto baš sada?
Nebitnosti: pa dobro, možda ga i traže, možda je hrvatskoj stvarno zaprijetila i EU povjerenica, ali zar se i ti nekad ne posvadiš sa svojom ženom? Pa to se događa svaki dan …
Sportskog pristupa, uz driblanje i lažnjake: ako ode Perković ugroženi su branitelji? Nastupila je zastara? (Plevnik, Mesić)
Kalimero domoljublja: zašto mora Hrvatska ako ne mora Francuska? To nije pravedno. (zadnji Milanović)
Optimalnog, maksimalnog, sve za našeg čovjeka, druga, starešinu i prijatelja: sutra ćemo promijeniti ustav i konačno osuditi sve zločince (piz… ko izda)
Ako prođe prođe stila: promijeniti ćemo zakon ako to bude tražila EU (kao da već ne traži) (Josipović)
Interesantno, da je u Hrvatskoj, grupa realista, najmanja. Realisti su za potrebe ovog teksta definirani kao ljudi koji ne bi izručili Perkovića, da ne moraju. Ali shvaćaju koliko je nerealno braniti neobranjivo, odnosno razumiju da će mehanizam EU sankcija zauvijek onemogućiti njihovu osobnu političku karijeru, pa, budući će na kraju svejedno Perković poletjeti, bolje da to bude prije nego za njih nastupi značajnija šteta. (Vesna Pusić)
Bez obzira na mišljenje o Perkoviću, zločinima totalitarnih sustava, odnosu prema prošlosti..Problem je pogrešna procjena.
Je li procjena uistinu pogrešna? Što kažu pravda, pravo i odnos sila?
Pravda – teško je, i zapravo nemoguće, iz pozicije vođe sdpa, predvodnika ljevice, čija je većina u hrvatskom saboru izglasala prihvatila nadležnost haškog suda za eventualne zločine počinjene u domovinskom ratu, na teritoriju Hrvatske, braniti neizručenje hrvatskog državljanina optuženog za zločin počinjen u Njemačkoj. Kraće, ako su izručeni Gotovina, Markač, ako je u srpskom zatvoru Veljko Marić, ne može se ne izručiti Perkovića. Zato je šupalj poziv na promjenu ustava.
Pravo – nije prihvatljivo varati. Potpuno je jasno da je Hrvatska u pregovorima s EU prihvatila obaveze koje je poslije odbacila. Ugovor se ne može mijenjati bez suglasnosti obje strane. Jednostrana promjena ugovora jest prevara. Prevara jasno, postoji.
Sila, moć – iznevjeriti ugovor s EU, poniziti Njemačku (jer Njemački parlament ne bi bio ratificirao pristupni ugovor da je u njega bio unesen Lex Perković, dakle izglasavanje Lex Perković je s predumišljajem ostavljeno za period kad i zadnja ratifikacija bude neopoziva)
Na temelju čega Milanović gradi procjenu da može uspjeti u naumu da ne izruči Perkovića?
U Hrvatskoj se očigledno pouzda u mehanizme manipulacije, koji bi trebali dovoljno zamagliti problem, da javnost ne bude svjesna o čemu se radi. O tome ne treba posebno pričati, tome svojim životima svjedočimo svaki dan, kao manipulanti ili manipulirani.
Ali što o svijetu i silama izvan Hrvatske?
Koliko obveze koje je Hrvatska preuzela vrijede i tko Hrvatskoj može pomoći da ih ne poštuje? Kakva je strategija, strateška procjena odnosa snaga u svijetu i EU, budućeg razvoja situacije? U sagi o Perkoviću, tko su Milanovićevi saveznici? Pravda i pravo nisu na strani Milanovića. Ostaje sila. Koja ? Na koju silu računa Milanović?
Na jedinstvo hrvatskog naroda u domovini i iseljeništvu? Kao Tuđman?
Raspad EU? Na podršku antifašističke koalicije, pobjednike II svjetskog rata? Koje veze ima komunistički ubojica s antifašizmom?
Istina je da je EU u krizi, da je spori napredak prema stvaranju EU kao naddržavne strukture u teškoj paralizi.
Njemačka ne prihvaća više financijskih obaveza i odgovornosti bez više prava, ali tijelo koje bi preuzelo političku odgovornost ne postoji. Velika Britanija ne prihvaća gubitak suvereniteta, utapanje unutar veće države. EU institucije nemaju demokratski legitimitet, i nije realno da preuzmu odgovornost koju nose političke institucije pojedinih država članica, premijeri i vlade, kakve takve, ipak demokratski izabrane i demokratski smjenjive. Proces je zaustavljen i pred nama je period novog traženja ravnoteže. Postoji zajednički interes da se nađe nova ravnoteža, jer brzi prelazak u jednu državu, s jedinstvenim porezima, (kojom bi de facto upravljala ekonomski najjača članica), nije realan. Izlazak Velike Britanije, i pretvorba ostatka EU u svijet kojim upravlja Njemačka, nije realan. Sedlanje Njemačke, da plati dugove (koje je stvorio euro, neodgovorni sjeverni bankari, neodgovorni južni političari) južnih zemalja a da ne dobije neku vrstu političke kontrole nije realan. Nije jasno kako će proces završiti, ali prilično je jasno što se neće dogoditi;
Neće biti raspada EU, neće biti novog rata u Europi – postoje izvan Europe i druge bitno drugačije svjetske sile, i Amerikancima je važno da Europa bude u funkciji kao saveznik,
Njemačka neće dobiti političku vlast u EU, ali će i dalje imati de facto financijsku vlast u euro zoni.
Velika Britanija neće izaći iz EU, pokrenuti će i predvoditi će proces ograničenja ovlasti EU institucija, s kojim će se složiti i Njemačka i Francuska.
Niti jedan scenarij, razvoj situacije ne omogućuje Hrvatskoj da izbjegne preuzete obveze.
Kako je moguće toliko pogriješiti?
U kakvom svijetu živi Milanović kad ne razumije koliko je pogriješio?
Iskreno sam zabrinut što državu vodi čovjek koji može toliko pogriješiti. Područje diplomacije, međunarodne politike, EU je ono čime se Milanović profesionalno bavio prije nego što je postao vođa stranke, njegovo područje. Ako u svome poslu može toliko pogriješiti, kako vjerovati da će bilo što drugo napraviti kako treba. Ako premijer i ne mora sve znati, mora se znati posavjetovati s ljudima koji znaju. S kime se savjetovao Milanović?
Loše je, što je Milanović predsjednik vlade, i kad lupa glavom u zid, to radi s 4 milijuna i 400 tisuća tuđih glava. Jedino dobro u cijeloj priči jest što je Milanović freudovski lik, on kad hoda, vozi bicikl, govori, odlučuje, radi ono što je sdpovcima u podsvijesti. Nije on divlji, bahat, on samo glasno govori što i kako sdpovci misle. Budući govori u ime većine lijevih, sdpovaca, simpatizera, novinara, njegov bi proces učenja elementarnih pravila ponašanja u demokratskom svijetu EU mogao istovremeno biti i vrijedna pouka za mnoge sljedbenike u sdpu i šire.
Naravno, ako ne reagira brzo, Milanović ne može ostati premijer, a ako ozbiljnije zakasni, teško će SDP ostati vladajuća stranka.

Komentari

E pur si muove.. "svi u EU27 na policiju ili sud"

Iskaz talijanskoj policiji koji je Mirja Tomas dala nedavno, a u vezi sa privatizacijom JPSa, dijela INA-e, mogao bi ministra Linica suociti sa istragom za korupciju..

Croatia's current Finance Minister Slavko Linić faces allegations of corruption. Whistleblower Mirja Tomas claims Slavko Linić received bribes for the privatization of the JPS company, part of Croatia's state-owned INA oil company. According to the statement, Mr. Linić's "award" was sent to a bank account in Italy.

Slavko Linic talijanska prijava

klik na sliku vodi na blog sa original prijavom..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

siamo convinti!?

Ako pažljivo pročitaš originalan tekst na talijanskom, vidjet ćeš da je u tom Zapisniku o usmenoj prijavi ključna rečenica ...noi del'associazione siamo convinti che sia riconducibile al Ministro LINIC Slavko, perchè un nostro socio (REPANIC Antonio) in data 31/7/2013, si è recato preso l'istituto di credito in questione, che attualmente si chiama CASSA DI RISPARMIO DEL FVG per verificare se il c/c è ancora attivo. Quando ha chiesto di effettuare un versamento, l'impiegato di banca ha chiesto se il signore fosse LINIC e quando il REPANIC ha dichiarato le proprie generalità, gli è stata negata la possibilità di effettuare il versamento

dakle

"...mi u udruzi uvjereni smo da tekući račun može dovesti (sic!) do ministra LINIĆA Slavka, jer je jedan naš član udruge (REPANIĆ Antonio) otišao u tu kreditnu ustanovu, koja se sada zove CASSA DI RISPARMIO DEL FVG da provjeri je li taj tekući račun još uvijek aktivan. Kad je zatražio da izvrši uplatu, bankovni ga je službenik upitao je li on gospodin LINIĆ, a kad je REPANIĆ dao vlastite podatke, nije mu dopušteno da izvrši uplatu".

I sad bi to trebao biti dokaz o čemu, osim o tome da su u udruzi o nečemu "uvjereni"? Ili, obratno, što bi sad trebao dokazivati Linić? Da to nije njegov račun? Da nije primao uplate na taj račun? Da nije ni ubio Kennedyja? Kako da dokaže negativnu činjenicu?

Olakim optuživanjem zapravo se razvodnjava i minimizira i stvarno optuživanje. Stoga je neprihvatljivo da se bilo koga sumnjiči na temelju takvih površnih, ničim potkrijepljenih iskaza, jer zbog toga i utemeljene optužbe gube uvjerljivost.

Tko je glasao

Kako je meni poznato na

Kako je meni poznato na običnim racunima se može uplacivati bez pitanja vlasnika racuna, a na ovom ne, zašto je činovnik banke upitao dali je gospodin Slavko Linic valjda kad je otvorio racun na kompiuteru uvidio je o kakvom tipu se racuna radi a ostalo ti razmisli glavom a ne guzicom.
oni su sigurni a ne samo oni već i oni koji rade istragu, oni nisu Hrvatski DORH.
pozdrav

Tko je glasao

hvala na prijevodu.. no moj

hvala na prijevodu.. no moj komentar nije bio na temu tvog odgovora, vec na potrebu hrvatskih drzavljana da pokusaju naci pravdu u EU27 kad imaju osjecaj da im to kod kuce nije moguce, dapace, kad ih zbog takvih prijava vise puta i psihijatrijski vjestace..

Kakva smo mi to drzava, jel se to mozda pitas, kad nasi obicni, najnormalniji drzavljani pokusavaju traziti zastitu, pravdu ili bilo sto slicno van granica? Kakva @Argus..
jer to je ono sto treba primijetiti a ne to sto si napisao..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Malo ti je jasnija ona 2002.?

Malo ti je jasnija ona 2002.?

Tko je glasao

hehehe.. kad sam vidjela 2001

hehehe..
kad sam vidjela 2001 neki dan u clancima na gornju temu, i jos uz intervju vesne balenovic... odvalila sam se od smijeha..

@kradem.. svjedeno zoki moze to traziti.. to je pravo koje hrvatska ima.. no dok to ne bude rijeseno i odluceno, sto znaci bar pet godina i da sutra pocne.. ne moze promijeniti zakon.. uostalom vec su rekli da ce to brisati iz lexica... kak sam shvatila..
jedino kaj im je jos ostalo je ta zastara koja sprecava izrucenje.. sto je juzer opet uzrokovalo bisernih izjava kod "vozdova"..

tragican je diletantizam nasih politicara.. oni izgleda znaju samo "ajduciju" i ne poznaju nista od "normalnih" finih "zakonskih" mutljaga i petljavina... to moze biti samo nedostatak kompetencije i nespoosbnost.. znas, smijesno je to sve gledati, ali i tuzno.. jer to sve zajedno znaci da nemamo nikakve sanse u ovom zapadnom svijetu.. u kojem se smije muljati i petljati samo po "zapadnim pravilima".. a mi takvih "trgovaca" nemamo izgleda niti jednog blizu celnistva..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Traženje bilo čega kod domaće

Traženje bilo čega kod domaće ili inopolicije na temelju takve "uvjerenosti", nije nikakvo traženje pravde, jer se nikakva pravda na temelju takve konstrukcije ne može ostvariti ni u čemu.

Prema tome, nije riječ o traženju pravde nedostupne u zemlji, nego o nečemu drugom.

Pročitaj i moj komentar, ne samo prijevod, da se ne ponavljam.

Tko je glasao

procitala sam tvoj komentar

procitala sam tvoj komentar .. i opet cu ponoviti.. hrvatski drzavljani su poceli polagati nade u pravdu, pravosude i ostalo.. kod EU27 jer to ne mogu kod kuce..

apsolutno je nebitno kakva je ta prijava. policija mora djelovati po prijavi i dati rezultat istrage..
nasa policija to nikad nije napravila. dapace, zenu su poslali na psihijatrijsko vjestacenje umjesto da "obrade" prijavu i daju odgovor..

prijava nema osnove ili ima osnove, tuzilastvo preuzelo

Vjerujem da cemo sutra imati jos takvih prijava, od raznih hrvatskih gradana.. ako i najmanju sansu budu vidjeli u postojanje nadleznosti sudova i policije EU27.. iz samo jednog razloga.. sto u nasoj drzavi izvrsni organi drzave, ali i zakoni nisu takvi da bi ih gradani osjecali kao pravedan sustav..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Indicije

Teško je povjerovati da bi stari lisac dopustio da tako lako padne, ukoliko bi primio mito, jel.

Međutim, zaista bi bio red da "institucije odrade svoj posao" i pošto je obznanjeno da javnost dozna
pa da naš Slavek može hodati uzdignuta čela, ako je čist.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvo... nasa vrhovna

@drvo... nasa vrhovna kamarila bila je jako jako bahata jedno vrijeme i radili su cuda... moguce je sve, apsolutno sve... ne samo u ovom slucaju vec u stotinama drugih jer je nasa drzava bila mnogo godina kao svedski stol za odabrane.. mislim da su se osjecali tako jakima i tako iznad svega da ih ima mnogo koji su se bavili nepazljivom hajducijom, tj. vodili logikom iz juge, gdje granica predstavlja barijeru izmedu sveopcih zakona i zakona/pravila koje oni sami propisuju..
i ne zaboravi, privatizacija ne zastarjeva tek od pred par godina, taj zakon je iz doba kosorice.. danas kad gledam unazad ispadne da je jedino njoj svejedno za nezakonska desavanja proteklih godina, a ostali su svi u grcu...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ustvari radi se o ovome:

"REZOLUCIJA VIJEĆA EUROPE O OSUDI KOMUNISTIČKIH ZLOČINA", koju je sabor usvojio pa izigrao, što se naravno i moglo očekivati dok su likovi kao Perković na slobodi i imaju odlučujući utjecaj u hrvatskom društvu.
Svi relevantni ljudi u Hrvatskoj znaju za ubojstva UDBE i ona se i nije bogzna kako trudila sakriti ih. Ubijala je UDBA prije zadnjeg rata, u ratu i poslije rata. Ljudi su uplašeni i samo rijetki se usude otvoriti usta (ustvari tek malkice)....Njemci to dobro vide i žele nam pomoći da te zapreke skone sa puta hrvatske demokratizacije.
Demontažom Perkovića otvorio bi se put demokratizaciji i državopravnosti, a s njom i stvarnoj reformi u pravosuđu. Sve to UDBA i Partija znaju i zato se grčevito bore jer oni mogu jedino opstati uz rezept Franje Josipa (da mu svaki sledeći dan bude kao onaj prethodni), daklen da se ništa ne mjenja! Kao što znamo, franjino carstvo propade, ali propala su i sva druga koja nisu bila sposobna za reforme!

Tko je glasao
Tko je glasao

Elnino

Tihomir Dujmović je napisao gomilu gluposti uz nešto istine.
Neću analizirati i pojašnjavati.
A Perković može pakirati koferče.
Na žalost ni on nije tako krupna riba.
Ima i krupnijih.
(tumači se da zastare nema ako je djelo okvalificirano kao teško te je rok zastare mislim 40 godina).
Ne triba ni minjat Ustav.
Dakle sve je tu.
Milanović je očito zabrljao.
I to pošteno.
Nije bilo potribe.

Tko je glasao

Najinteresantniji mi je

Najinteresantniji mi je dio

"U naravi to će donijeti par procesa za komunističke zločine, par procesa za problematične nestanke i moguće likvidacije s početka 90-te! Nakon pet godina procesuiranja kako nas uči Haški sud, više se neće znati tko je veći zločinac: osumnjičeni za ubojstvo Levara ili nalogodavci Bleiburga, Jazovke ili likvidacije 70 hrvatskih političkih emigranata u inozemstvu što je nota bene čisti državni terorizam! Aktualnija i s puno više svjedoka biti će suđenja za ubojstva 90-ih premda takvih primjera doista ima vrlo malo, a suđenja komunističkim zločinima jedva da imaju svjedoka i jedva da korespodiraju s današnjicom pa će biti nezanimljiva. S obzirom na to da su shvatili da se ta tema mora otvoriti jer bez otvaranja te teme uvijek lebdi sumnja nad ljevicom i partijom, drugovi su shvatili da se nešto mora odigrati, nešto žrtvovati, nešto napraviti! Tipična šahovska žrtva figure da bi se imala situacija koja jamči novu pobjedu! Kad to ne bi bilo tako onda se 'Lex Perković' ne bi ni dogodio.Ali, Milanovićeva zadnja teza da se 'Lex Perković' mijenja zajedno s ustavnim promjenama i teza njegovog ministra pravosuđa da će se 'Lex Perković' promijeniti tek kad se krene u ustavne promjene znači da oni i dalje ucjenjuju. Ne damo Perkovića ako ne promijenite ustav i to tako da možemo izrelativizirati sve zločine! A ako se ustav glede zastare promijeni tako da se uvede stav da ne zastarijevaju 'politički motivirana ubojstva raznih režima' to je šifra za relativiziranje. Relativiziranje po haškom modelu! Kad bi se htjeli uistinu procesuirati komunistički zločini ustavne promjene bi naglasile 'zločini iz komunizma!' "

Evo i Josipović se oglasio na tom tragu, pa mislim da je Dujmović ispravno zaključio:

'Zločin nema političke boje, znači prepoznati da je ostalo mnogo nerazjašnjenih ubojstava, podsjetit ću na ono Brune Bušića. Ima ubojstava i s drugačijim političkim predznakom. Sjetimo se ubojstva Levara, Krivokuće, obitelji Zec, sjetimo se i drugih emigranata koji su stradali u inozemstvu

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predsjednik-ivo-josipovic-o-bdp-u-bez...

Elnino

Tko je glasao

Manolić

Evo oglasio se i Manolić.

"I Manolić protiv Milanovića: 'Moramo poštovati zakone EU-a!'
Dok se Predsjednik Republike zadnjih dana odlučio na sebi nesvojstvenu šutnju, o temi koja zaokuplja hrvatsku javnost izjasnio se čak i dugogodišnji šef Udbe u Hrvatskoj, osoba koja najbolje zna ne samo pozadinu Perkovićevog slučaja nego tko je zaista stajao iza ubojstava hrvatskih emigranata. Zanimljivo da se inače suzdržani i odmjereni Manolić u ovom slučaju stavio na stranu Europske unije. Iako se čini(lo) kako je priča oko 'Perkovićevog zakona' završila onog trenutka kada je Zoran Milanović potpisao predaju u 'ratu' s Europskom komisijom, očito na epilog ćemo još pričekati, odnosno on će se dogoditi tek kada se bruxelleska i njemačka administracija do kraja uvjere da ih aktualna hrvatska vlada neće još jednom prevariti. Zato je gospođa Reding i napisala novo pismo ministru Miljeniću u kojem traži konkretne odgovore i rokove.
Bez obzira kako to oni danas tumačili, sada je potpuno jasno da je Kukuriku koalicija pokušala zaštititi Josipa Perkovića kroz stavljanje ograničenja u zakon, ali i kroz priču o izmjeni Ustava i zastari za taj konkretan zločin.
Indikativno je međutim da hrvatska javnost zadnjih dana nije imala prilike jedino čuti stav predsjednika države. U trenutku kada su Hrvatskoj prijetile sankcije on se potpuno povukao iz javnosti i svoje svakodnevne lamentacije o svakojakim temama zamijenio je – znakovitom i sebe nesvojstvenom šutnjom. Možda iz obzira prema svom savjetniku Saši Perkoviću, sinu Josipa Perkovića, a možda i zbog sasvim drugih razloga.
Na 'Lex Perković' se od njegovog donošenja potrošilo tone papira i zapravo nema osobe ne samo u Hrvatskoj (bilo da se radi o političaru, prvnom stručnjaku ili potpunom laiku) koji na tu temu nije izrekao svoj sud. Zadnji put se o slučaju Perković predsjednik Josipović izjasnio prije više od mjesec dana i od tada je vješto izbjegavao bilo kakve izjave, posebice u zadnja dva tjedan u kojima je Milanović hrvatsku državu izložio čak i riziku od sankcija.
- Mislim da je stvar potpuno krivo i površno postavljena - izjavio je Josipović krajem srpnja pojašnjavajući da on o tome ponešto zna budući se time bavio kao profesor procesnog prava prije nego što je uopće postao predsjednik.
- Prije nego je otvoreno pitanje Europskog uhidbenog naloga bilo je jasno da po prijašnjim ustavnim odredbama, ni gospodina Perkovića, a ni bilo kojeg drugog hrvatskog državljanina nije moguće izručiti. Ali kroz sve te silne godine, trebalo je provesti postupak u Hrvatskoj, kazao je predsjednik Josipović zadnji put na ovu temu.
A dvije godine ranije, samo nekoliko mjeseci prije uhićenja Josipa Boljkovca zbog zločina iz 1945. godine, predsjednik Ivo Josipović ustao je u njegovu i u zaštitu Josipa Manolića sljedećim argumentima: 'Manolić i Boljkovac nisu samo istaknuti antifašisti nego i važne figure uspostave samostalne i suverene Hrvatske, osnivači HDZ-a, premijer i ministar s početka naše državnosti i obrane Hrvatske'.
I dok hrvatski predsjednik danas šuti, čak je i Josip Manolić o slučaju Perković izrekao svoje mišljenje.
Ekskluzivno za Dnevno.hr Manolić je prokomentirao situaciju u kojoj se Hrvatska našla zbog 'principijelnog' premijera.
- Ako smo već ušli u Europsku uniju i preuzeli neke obveze, onda to moramo i poštivati, a svoje zakonodavstvo prilagoditi europskom - izjavio nam je Manolić koji možda najbolje u Hrvatskoj zna cijelu pozadinu ne samo ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, za što njemačke vlasti terete Manolićevog imenjaka Perkovića, nego i pozadinu svih politički motiviranih ubojstava jugoslavenskih tajnih službi.
Na upit što misli o optužbama da su se pravi nalogodavci tih ubojstava nalazili u Izvršnom komitetu nekadašnjeg Saveza komunista, konkretno o prozivkama Antuna Vrdoljaka i aluzijama Zdravka Tomca da je jedan od naredbodavaca bio upravo pokojni Ivica Račan, Manolić je samo kazao da je o tome već sve rečeno i da se tome nema ništa za dodati.
- Konkretan slučaj i svi drugi koji se spominju zadnja dva desetljeća su imali ili će dobiti svoj sudski epilog i ja definitivno nisam osoba koja bi trebala presuđivati - bio je više nego jasan Manolić koji je još prije mjesec dana novinarima izjavio da svaki zločin treba osuditi jer je on u pravilu konkretan i vezan za određene ljude i situacije, a na sudu je da raspravi u kolikoj je mjeri neki potez bio opravdan ili ne.
Iako će Zoran Milanović i danas tvrditi da Vlada nije imala skrivenih namjera kada je donosila zakonske izmjene koje su digle na noge cijelu Europsku komisiju, činjenica da se u Hrvatskoj nitko nije zapitao je li Perković doista kriv? Možda je zaista nevin kako tvrdi? Jasno to jedino može dokazati na sudu u Njemačkoj i očito mu ne trebaju više ni zaštitnici poput Zorana Milanovića a ni 'odvjetnici' koji su ga i doveli u ovu situaciju.
- Nisam počinio kaznena djela koja mi pripisuju i nemam veze s Đurekovićevim ubojstvom, kao što nije imao ni moj odjel ni cijela Služba državne sigurnosti SRH 1983. godine, izjavio je svojevremeno Perković koji je tada bio spreman i svjedočiti u Münchenu, a tužiteljima je čak poslao svoje dvije kratke izjave. No 'netko' je procijenio kako bi tada, kao što je i danas, bilo preriskantno da Perković ode u Njemačku i progovori. Zvuči poznato?"

LINK:
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/94651-i-manolic-protiv-milanovica-...

Tko je glasao

meni je onak bas interesantno

meni je onak bas interesantno kak je taj Perkovic furt po novinama, cak se i zakon nazval "lex perkovic" .. i stvarno me bas jako zanim azakaj se niti jedan od ovih drugih vise ne spominje,a iste tjeralice su raspisane kao i sve ostalo.. i naravno jednako ih "spasava" "lex perkovic"

Njemačka policija (Bundeskriminalamt) na svojim je internetskim stranicama u četvrtak objavila tjeralice za Zdravkom Mustačem (1942.), Josipom Perkovićem (1945.), Ivanom Lasićem (1934.) zvanim Gorankić te Borisom Brnelićem (1938.)
http://www.slobodnadalmacija.hr/hrvatska/tabid/66/articletype/articlevie...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna,

a u kojem statusu je bila žrtva? Jel on bil njemački državljanin u tom trenutku?

(Još jednom se ispričavam zbog petljanja!)

Tko je glasao

nemam pojma.. mozda je bio

nemam pojma.. mozda je bio azilant, a mozda i nije.. no to je manje bitno..

sjeti se samo koji sud je bio nadlezan za napr. saobracajku koju je proizveo cacic... i nikom nije bilo cudno sto je sudenje u madarskoj.. a sad se svi cudom cude..

ili recimo kad dode do nekih problema izmedu napr. hrvatske firme sa hrvatskim vlasnikom zbog nekih radova u njemackoj za njemacku firmu/poslodavca ili investitora.. no isto je da je firma u vlasnistvu hrvata, turcina, engleza... jer je bitno gdje je gradevina.. koja je sporna..

dvoje iz srbije, srpski drzavljani i naravno americki drzavljani kad se rastaju u americi rastaju se po americkim zakonima cak i kad je zenidba bila u nekoj drugoj drzavi, moze srbiji, a moze i tunguziji..

dakle @foma.. ako ukrades knjigu u nekoj knjizari usred njemacke pa makar vlasnik bio i hrvat lovat cete njemacka policija po njemackim zakonima, tuzit njemacki tuzitelj, sudit njemacki sudac i ni tebi ni nikom drugom to nece biti cudno..
tako je i za prometni prekrsaj ili za prebrzu voznju, mozes i sa nekim tezim krivicnim djelom, razbojstvom.. kad strijeljaju tamo nekog holandanina na tajlandu zbog sverca kokainom nikom ne pada na pamet da ga sudi u holandiji, onaj nas kapetan je suden u grckoj, sjecas se? itd itd..

dakle ne trebas se pitati da li je durekovic kinez, hrvat, jugoslaven, bivsi jovankin ljubavnik ili bivsi direktorcic u INI podruznica pozega, beograd ili frankfurt.. jer jedino sto je bitno je da je skladiste u kojem je ubijen usred njemacke ..

trebas se zato pitati otkud uopce neki politicar moze doci na ideju na koju su nasi dosli sa josipovicem na celu uz podrsku svih ostalih... (a da se primijetiti da su to isti koji danas podrzavaju lex perkovic sto je jos komicnije)
da se za djela u hrvatskoj moze suditi u BiH ili Srbiji.. to je naprosto protiv svih uvrijezenih pravila i obicajnih i zakonskih..

krace, sudenje po mjestu kaznenog ili bilo koje vrste zakonskog prekrsaja je uvijek na mjestu prekrsaja.. znas ono.. "nadlezan sud u XYZ" ..

iznimke su medunarodni sudovi za neke kao ratne zlocine ili slicne povrede ljudskih prava no za takvu nadleznost nuzna je suglasnost zemalja .. sjeti se samo izjava kako je haag u biti hrvatski sud (srpski, bosanski) i to zato sto je hrvatska jedan od osnivaca tog suda.. dakle po toj osnovi "osnivaca" se ne bi moglo reci cak ni za haag da sudenje nije bilo u mjestu pocinjenja djela..

slucaj "perkovic" i sprecavanje izrucenja sasvim priglupim i stetnim makinacijama diletanata iz nase politike... je u stvari istovjetan zastiti nekog recimo nijemca koji je uspio izaci sa tajlanda nakon sto su skuzili da je svercao drogu.. obzirom da bi ga tamo pogubili zbog toga njegova drzava u koju se "skrio" nece ga isporuciti jer se to ne smatra adekvatnom kaznom za djelo.. no tajland i njemacka nemaju potpisan sporazum o izrucivanju pa tako ne postoji zakonska obaveza da se taj inkriminirani nijemac isporuci tajlandu zbog sudenja.. i njemacka ga pravno ispravno stiti.. perkovic nema tu mogucnost jer su nasi politicari potpisali sporazum da ce unutar te neke europske unije postivati odredene uzuse te izrucivati "optuzene" (osumnjicene) u zemlju pocinjenja djela na pravicno sudenje ... taj sporazum je dakle napravljen sa idejom da pravosude unutar svih zemalja unije na nacionalnoj razini funkcionira kao nezavisna poluga vlasti i da da ce ono shodno tome biti pravicno i po zakonu..

eto.. nista neuobicajeno, dapace.. nitko ne bi ni postavljao pitanje da perkovic nije spijun od davnina i u vise drzava.. no to ipak nema veze sa pravom, zakonima i ostalim.. pa bi se shodno tome ta "nelagoda" morala tako i rijesiti.. valjda znaju oni koji se s tim bave kao i politicari kako se takvi slucajevi rjesavaju.. no zakon i osnovne uzuse zakona niti smiju niti su smjeli pomisliti mijenjati na nacin da ruse citav smisao te trece poluge vlasti, pravosudni sustav drzave, neovisnost sudstva i protu-normalne zakone.. sto lex-perkovic jest..

zakoni se ne pisu za "slucajeve" .. oni i postoje zato da bi se propisalo uvrijezeno univerzalno pravilo u nekom drustvu za svih jednako, a da sa u skladu sa prvim dokumentom drzave, Ustavom..

lex perkovic, kao i zakon o tim ratnodomovisnkim sudenjima, kao i stotinu drugih zakona kojima se nekom pogoduje nisu zakoni nego najobicniji kupus koju je nasa politicka kamarila napravila.. hrvatska politicka kamarila misli da je sasvim normalno sjediti u saboru i dizati ruku 500x godisnje mijenjajuci zakone cas za ovog cas za onog.. pa tako cak i ustav.. to ne da nije njihov posao kao zakonodavnog tijela vec je to suprotno od njihove zadace kao zakonodavca.. umjesto zakona oni unistavaju pravnu drzavu.. zakoski i zakonima.. to je nama nasa borba dala da imamo gomilu budala.. bez kucnog odgoja .. tj. bez stecenih znanja o osnovnim principima drustva, cak i bez osnova najobicnijeg pristojnog ponasanja.. svakog covjeka

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hvala!

Sljedeće glupo pitanje:

Zašto Njemačka nije tražila izručenje tog Perkovića već od Tuđmana? Zašto ga nisu tražili sljedeći dan nakon što su nas priznali? Zašto ga nisu tražili od bivše države, Jugoslavije?

Rekla si da je za njih to naprosto "ubojstvo", i da nema veze s našom subjektivnom interpretacijom i pripadajućim strastima o "političkom ubojstvu".... U kojem su pak oni kurcu, ako im treba toliko godina da riješe jedno "obično ubojstvo"? Je li istraga o tom ubojstvu sve to vrijeme kod njih trajala - i bila neuspješna, ili su oni u nekom trenutku obnovili davno zaboravljenu istragu - kao u tv-seriji? :))

Hoću reći: vjerujem da je glupo ovo što se radi kod nas, ali - koliko je pametnije ono što se radi kod njih, u Njemačkoj?

Tko je glasao

covjek koji je osuden na

covjek koji je osuden na dozivotnu robiju zbog ubojstva durekovica, neki prates trazi obnovu postupka i tvrdi da nije kriv..
covjek zvan sindicic koji ga je teretio u meduvremenu je iz nepoznatih (valjda autosugestivnih :) razloga promijenio iskaz i potpisao ga kod notara, sto nije dovoljno za sud ali je svakako jedan zgodan razlog da se osudenik na dozivotnu robiju i dalje bori za svoju slobodu ako je tako duboko uvjeren da nije kriv..

inace taj prates je teretio perkovica i dok je njegov istrazni postupak trajao ali eto, ocigledno nije bas nesto bilo volje za dalje ili prates bas nije imao "razloga" da to ponavlja pred sudom.. (valjda isto autosugestivnih). zahtjev inace postoji vec duze.. i sasvim je krivo misliti da je perkovic pozvan u njemacku tek neki dan ili pred neku godinu.. no od 01.07. se mora izruciti ako su predoceni dokazi po procjeni suda dostatni za optuzbu (tako je bilo prije izglasavanja lexica) po sporazumu koji je hrvatska potpisala, sto se prije ulaska u EU moglo izbjeci recimo na pravovaljan nacin..

procitaj.. i ovaj stariji komentar
http://pollitika.com/lex-perkovic-manipulirani-manipulanti-i-masterchef#...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hoću reći: vjerujem da je

Hoću reći: vjerujem da je glupo ovo što se radi kod nas, ali - koliko je pametnije ono što se radi kod njih, u Njemačkoj?

u svakom slucaju nije glupo.. jer jasno stavljaju do znanja da ne dozvoljavaju tude sranje u svojoj zemlji i da se nitko ne moze ponasati u njemackoj da krsi njemacko pravo.. ako se sjecas merkelicine izjave od nedavno, a povodom spijunske afere sa NSA i US.. glasila je:

U njemackoj ne vrijedi Rechts den stärkeren (snaga jaceg) vec vrijedi Staerke des Rechtes! (snaga zakona) sto je poznata uzrecica od davnina..

To je nesto sto ce reci i braniti svaki njemacki politicar, a pogotovo tako nesto ne vrijedi za strance, jos manje za polukriminalne skupine sa Balkana.. koje su se raspojasale i 80tih i 90tih po njihovoj drzavi, do mjere da su korumpirale i umrezile i domicilne "vazne" i "nevazne" osobe..

Gle @foma, nitko normalan, pri zdravoj pameti.. nece dozvoliti sranje u svojoj kuci od stranca.. i reagirati ce ako ga ikako moze sankcionirati, eventualno sprijeciti ako stigne, no svakako osujetiti takve nakane u buducnosti.. To je obrana nacionalnog interesa.. Svi imaju dovoljno svojih sranja i ne trebaju im tuda. Pogotovo im ne trebaju bahati balkanci koji ruse njihovu tradiciju i sustav.. a "nasa" ekipa nema kucnog odgoja kao ni mjere... To im svabeki nece dozvoliti.. Pogotovo kad je sasvim jasno da su svi ti koji su onomad i onomad kasnije radili kaos u njihovoj kuci bas zbog toga "na polozaju" u svojoj kuci te je posve nejasno kako ce sada biti kada je kuca prakticno ista..

Inace, svakom normalnom i ako je stvarno nevin.. poprilicno je pozeljnije sudenje u Njemackoj nego u Hrvatskoj.. em zbog stvarne neovisnosti sudstva od politike em zbog nacina vodenja procesa i istrage i sudenja..

Ako je Perkovic tako siguran da nije umijesan u to ubojstvo i da nema nikakvih stvarnih dokaza koji ga povezuju s tim ili necim drugim inkriminirajucim nece imati problema na sudu u Njemackoj.. Tamo je pravo pravo, sud sud, a zakon jednoznacan..
I nitko ga nece pitati nista o spijunskim aktivnsotima, tajnama i ostalim top secret stvarima vec ce ogovarati iskljucivo za ono sto ga terete..

ja jedino ne znam jel to vec optuzba ili tek istraga.. jer to jos nisam nigdje nasla decidirano napisano.. no u svakom slucaju on moze dobiti tocno napisano za sto ga terete u istrazi na nacin da zatrazi tuzilastvo njemacke da preuzme predmet od policije ili ako je vec optuznica napravljena dobiti ce ga na zahtjev svog advokata od njemackog tuzilastva te moze na njega pismeno odgovoriti i priloziti sve dokaze koje ima a oslobadaju ga.. Ako su dokazi vjerodostojni i dostatni oslobodenja sudenja nece ni biti..

U njemackoj ne zatvaraju u istrazni zatvor pa da onda policija moze ispitivati unedogled odnosno ona uopce ne moze ispitivati niti je itko duzan dati iskaz policiji u tijeku istrage ako to ne zeli.. tome sluzi advokat obrane koji preskace policiju i zahtjeva od tuzilastva predmet a tuzilastvo mu ga mora dostaviti nakon preuzimanja od policije zbog zahtjeva advokata osumnjicenog.. tamo tocno pise za sto se nekog tereti, kao sto se vide i dokazi... pa prema tome perkovic se ako nije kriv moze od toga bez problema odbraniti a da nigdje ni ne ide niti da daje bilo kakav iskaz..
meni naprosto nije jasno zasto perkovcevi advokati nisu poduzeli te tako proste korake..
(ako covjek nije kriv i ako kako je vec sam izjavio nema nikakve veze sa tim slucajem)
cak i ako mu se ne svidi sto unutra pise, ili nema adekvatnih kontra-dokaza, oslobadajucih... njemu jos uvijek ostaje mogucnost da ne mora izlagati svoju odbranu unaprijed.. vec je tuzilastvo mora dokazati..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

no zakon i osnovne uzuse

no zakon i osnovne uzuse zakona niti smiju niti su smjeli pomisliti mijenjati na nacin da ruse citav smisao te trece poluge vlasti, pravosudni sustav drzave, neovisnost sudstva i protu-normalne zakone.. sto lex-perkovic jest..
Trenutno, od 26. naovamo, je medijki prožet stav kako je Milanović pogriješio i da nas je osramotio, te manje više ovo što ti pišeš. Stav Vlade je kako postoje nakane za izmjenom lex Perković, ne njegovim povlačenjem.

Ključna greška takvog stava jeste kvotano, jedino sporno u lex Perković jeste ona stavka koja donosi 2002. godinu (ne ona iz Glave II, to se uopće ne razmatra, nego 132a). Ova i svaka druga Vlada sastavljena od trenutnih bitnih političkih elemenata će inzistirati na pravu jednakosti jer su i druge zemlje uvele tu 2002. godinu.

Oni odustati neće, makar je sasvim jasno kako su Česi jedini to donijeli od bivših komunističkih zemalja, ali su ti Česi prethodno donijeli lustracijske zakone. Mi u moru tih zakona koji si spomenula vrtimo sve osim lustracije. Vadimo se na rat, a sad kad dolazi ozbiljna prilika za pokretanje stvari s mrtve točke pokazujemo pravo lice.

Ponavljam, greška je misliti da će se odustati od lex Peković, greška radi zasićenja ozbiljnih rasprava - kao što je Perković nevin dok mu se ne dokaže suprotno, tako je u RH trenutno NA SNAZI ZAKON KOJI SPRJEČAVA IZRUČIVANJA!

Tko je glasao

nije sporan protest zbog

nije sporan protest zbog 2002.. na to milanovic i hrvatska ima pravo.. no dok se ne uvazi njihov zahtjev i ne promijeni potpisani sporazum nije moguce jednostrano mijenjati medunarodni ugovor bez sankcija.. vec ovisno o prilici.. sve to sa 2002 je manje vazno i posve sporedna stvar, sto se nas tice.. osim sto politicari pokazuju diletantizam u postivanju medunarodnih ugovora, idiotizam zbog losih pokusaja prevare nakon priznanja a prije ulaska.. itd..

ono sto je sporno u lex-perkovicu, ono sto je najozbiljnija i krucijalna pogreska i sto MORA BITI IZBRISANO jest oduzimanje sucima nadleznosti za izrucenje.. to je direktno rusenje trodiobe vlasti i van svih pravila demokratskog drustva.. sto ukljucuje i povredu naseg Hrvatskog Ustava..

ne moze politika propisati ne-izrucenje zakonom i dati sucima da ne-izrucenje potpisu.. a bas tako je lex-perkovic koncipiran.. to je naprosto nedopustivo i to milanovicu i orsatu nece proci.. ali ni u najludem ludilu im to nece proci ... jer to je rusenje citavog sustava..

decki moraju naprosto shvatiti da je politicar zaduzen za politiku, a da sudac sudi i pravosudni sustav odraduje svoje neovisno od njih po svojem a ne po direktivi "ckskvecneceg" kaj imamo danas

slicnu pizdariju su napravili sa predstecajnom gdje su takoder napravili zakon koji kaze da je sudac tu da ozakoni kaj su se oni dogovorili a ne da sudi..

slicno ili isto napravili su nedavno i ustavni suci nebulozom od odluke u kojem brkaju pojam suca i suda a posebno uvodenjem predsjednika suda kao nekog faktora u sam proces vodenja nekog sudskog postupka ili kao meritorne osobe za sudacku odluku neovisnog suca kojem je dodjeljen predmet i koji vodi citav postupak u procesu tj sudenju.. (pazljivo procitati neovisnog.. jer ova odluka USUDa znaci da su sucima u postupku ukinuli neovisnost)

mi imamo ozbiljan problem u drzavi.. sveopci LEX-PROBLEM .. sa pokusajem ukidanja neovisnosti sudstva i neovisnoti sudaca od strane politicara donosenjem ciljano ne-Ustavnih zakona
jer svaki od tih zakona koji onemogucava neovisnost sudstva kao trece poluge vlasti jest neustavan i predstavlja direktno zadiranje u drustveno uredenje.. (iz demokracije zakonski zakonima u diktaturu, eto to je)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nije sporan protest zbog

nije sporan protest zbog 2002.. na to milanovic i hrvatska ima pravo.. no dok se ne uvazi njihov zahtjev i ne promijeni potpisani sporazum nije moguce jednostrano mijenjati medunarodni ugovor bez sankcija.. vec ovisno o prilici.. sve to sa 2002 je manje vazno i posve sporedna stvar, sto se nas tice.. osim sto politicari pokazuju diletantizam u postivanju medunarodnih ugovora, idiotizam zbog losih pokusaja prevare nakon priznanja a prije ulaska.. itd..
ono sto je sporno u lex-perkovicu, ono sto je najozbiljnija i krucijalna pogreska i sto MORA BITI IZBRISANO jest oduzimanje sucima nadleznosti za izrucenje.. to je direktno rusenje trodiobe vlasti i van svih pravila demokratskog drustva.. sto ukljucuje i povredu naseg Hrvatskog Ustava..

Ono na što se ima pravo se neće popraviti.

Ono što se mora će se učiniti.

Udbin i pretvorbeni kriminal se neće kažnjavati.

Tko je glasao

Ajde, dobro,

ali - kakav je to skandal, s obzirom da u toj vrsti diktature živimo non-stop? Zar mi poznajemo išta drugo, osim toga? :))

Tko je glasao

mi naravno ne poznajemo.. ali

mi naravno ne poznajemo..
ali jos nismo imali takvu budalu za sefa da je tu nasu sramotu morao iz svojih "unutrasnjih potreba" razglasiti cijelom svijetu i jos braniti tako priglupim izjavama da te sram i kad ga slusas..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

da ne zaboravim.. Mesica ceka

da ne zaboravim.. Mesica ceka sudenje u Finskoj... zbog Patrie.. korupcija se istrazuje u toj firmi, istrazuje je drzava u kojoj je firma.. nadlezan je sud u mjestu registracije firme.. nadlezan je dakle finski sud.. Jel se itko pitao zasto ce bez ikakve zadrske Mesic u Finsku na sudenje i sve ostalo sto tome prethodi?

meni se cini da nije..

Jansa je vec po slicnom predmetu osuden u Sloveniji.. dakle nece trebati u Finsku po tom pitanju..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna

Ove ostale zaboravi.
Pogotovu Mustača.
Nego mene bi zanimalo što bi sve imao za reči Manolić.

Tko je glasao

He, he, jednom još davno sam

He, he, jednom još davno sam rekao kako samo njega treba abolirati, al' da kaže sve!

Pjenio se bio Prečasni prije par tjedana na TV-u, usput ga pitalo o tome, uglavnom je njegova priča ova "post 26. kolovozna": "nas male prcaju veliki, velike nema ko prcati".

Tko je glasao

Damir Pešorda: Kud plovi ovaj brod?

Davne sedamdesete, čini mi se, Radojka je Šverko na Splitskom festivalu premijerno otpjevala istoimeni šlager, jedan od najljepših u povijesti hrvatske estrade. U pjesmi se govori o životu, snovima i ljubavi, no brod u zapadnoj pjesničkoj tradiciji nije samo metafora ljudskog života nego je nerijetko i metafora zajednice, polisa, naroda, države. Alkejeva pjesma ''Lađi'' jedan je od najslavniji primjera te vrste. Stoga mi se čini prikladnim da se u tekstu pod ovim naslovom pozabavim pitanjem: Kud plovi hrvatski brod?

O tome sam, priznajem, pisao i prečesto, te sam se pomalo i umorio od stalnog ponavljanja zlogukih prognoza. Dugo sam zastupao tezu da je imperativ ulaska u Eu bez obzira na cijenu i bez alternative pogrješan pristup, danas to više nije aktualno. No, bilo kako bilo, brod plovi dalje, bez obzira na to što je sada u floti kojom zapovijedaju neki drugi. Ipak, ne lezi vraže, stvari su se opet zakomplicirale, i to, kako to uvijek u Hrvatskoj biva, zbog nekih starih repova, starih računa i starih prijepora. Ovaj put nisu u pitanju ni ustaše ni partizani, ne, ovaj put u pitanju je Udba.

'Slučaj Perković' ima više implikacija nego se to u prvi mah čini. On bi, kao prvo, i onim najnaivnijim Hrvatima trebao otvoriti oči i upozoriti ih na to da ni one najfantastičnije priče o toj zloglasnoj službi možda nisu daleko od istine. On bi i one najsklonije zaboravu prošlosti i okretanju nove stranice trebao upozoriti na to da to ne ide baš lako. Bez kakve-takve lustracije, čini mi se, nikako! Dok je živ duh Udbe, Hrvatska može samo životariti i polako nestajati.

'Slučaj Perković' ukazuje i na to da ipak još nismo ušli u Eu i otkinuli se od Balkana kako su to neki naivni domoljubi pomislili 1. srpnja. Milanovićeva vlada uspjela je u posljednji trenutak odgoditi stvarni ulazak Hrvatske u Eu iako se formalni ulazak dogodio prdviđenog datuma. Upravo kompliciranjem oko Perkovićeva izručenja i ''bizantinskim'' odnosom prema obvezama preuzetim potpisivanjem pristupa Europskoj uniji Milanović je izgleda na pravom putu da uspije izvesti da nam od svih eunijskih pogodnosti (fondovi, Schengen itd.) ostane samo plaćanje ''članarine''. A to baš i nije mali iznos.

S druge strane ulaskom u Eu ''balkanska ljubav'' postade još intenzivnija. Toliko intenzivna da je ovih dana pod Bandićevim pokroviteljstvom na Bundeku čak upriličena manifestacija tog imena. Sve u svemu, sablasna smotra titomanije i kapa s petokrakama. A najbizarnije je od svega da se Perkovićevo neizručenje brani suludim pozivanjem jugonostalgičara na nacionalni ponos, državne interese, zaštitu branitelja i tome slično! Inverzija u svom najsjajnijem izdanju.

Kad se lovilo Gotovinu, Mesić i njemu slični galamili su kako Hrvatska ne može biti talac jednog čovjeka, danas ti isti bezobrazno laprdaju kako se ne treba potpisanih ugovora držati kao pijan plota. Doveli su me, moram priznati, u nezgodnu situaciju da i sam, iako okorjeli euroskeptik, pomalo počinjem navijati za Europsku uniju. I to je, bojim se, onaj najstrašniji poraz koji nam se mogao dogoditi – da i mi najtvrdoglaviji rezignirano počinjemo priznavati kako ova zemlja nije u stanju sama sobom upravljati, nego joj trebaju tutori izvana. Budimpešte, Beča, Beograda, Bruxellesa, svejedno je.

Ipak, ''crvenima'' treba jedno priznati – beskompromisno štite svoje ljude. Zato bi, uza sav kaos koji rade u društvu i gospodarstvu, mogli još dugo vladati. Ukoliko ih prave gazde ne najure zbog neposlušnosti. U pjesmi spomenutoj na početku su i stihovi: Kud vodi ovaj put kojim smo krenuli/ Od svega samo znam povratka nema. A sve ostalo je krajnje neizvjesno.

Damir Pešorda

http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=290...

Elnino

Tko je glasao

"Lex Perković"

"Lex Perković" ostvario je povijesni rezultat na sociološkom planu.
Usmjerio je konačno pozornost građanstva na našu Regiju (Srednju Europu) kojoj povijesno pripadamo.
"Regija" koju spominje Vesna Pusić i Ivo Josipović više ni duhovno ne postoji.
Osim kao identitet nečijeg opredijeljenja.

Tko je glasao

2002. godina mi pari kao najs

2002. godina mi pari kao najs godina za Srbiju i BiH također. Ne znam kako mi ali nas EU ipak iz pragmatičnih razloga gleda kao regiju .

Tko je glasao

Iste su međunarodne relacije

Iste su međunarodne relacije koje danas spominju "regiju" sa onima prije točno 100 godina.
Nije to EU.
To je francuska politika.
Karte na stol!

Tko je glasao

"Regija" (i pripadajući

"Regija" (i pripadajući politički sustavi) je postojala i bitan je čimbenik za razumijevanje i rješavanje podosta naših problema, nitko se od nas nije materijalizirao ovdje 1991. ili 2002. godine, ali to svakako nije razlog da joj, svjesni njenog katastrofalnog utjecaja u prošlosti, ne jebemo mater, francusku, britansku ili našu.

Tko je glasao

http://www.vecernji.hr/vijest

http://www.vecernji.hr/vijesti/ovo-je-pismo-kojim-milanovic-zeli-smiriti...

Potpredsjednica Reding zatražila je 29. srpnja 2013. od Hrvatske pojašnjenje našeg stava, što je ministar pravosuđa i učinio svojim pismom od 26. kolovoza. U pismu, ministar Miljenić je izvijestio potpredsjednicu o trenutnom stanju provedbe Uhidbenog naloga. U ovom kratkom razdoblju Hrvatska je već izvršila 19 od 119 zaprimljenih naloga. Neke države članice svojevremeno su stavile trajna vremenska ograničenja na provedbu EUN.
Sad se kao nama predstavlja kako se oni idu cjenkati s EU, a zapravo je sve jasno: lex Perković ostaje, kuknjava će se nastaviti zbog toga što su neke članice stavile "trajna vremenska ograničenja na provedbu EUN", a nama jadnima malima siromašnima nije dozvoljeno, ukidamo stavak 3. čl. 123a (ili koji su već brojevi) koji donosi vremensko ograničenje, ali ključni dio o prebacivanju iz "može se" u "odbija se" vezano sa zastarom OSTAJE!

Izručenje Perkovića ovisi o budućoj izmjeni ustava koju će sabotirati neki od udova hobotnice.

Tko je glasao

On sasvim necasno izgleda da

On sasvim necasno izgleda da je priznao poraz. Kapitulacija, moglo bi se rec. Sramotna..... a mogao je tako casno poginuti kao Voda, bez odstupanja....

reklo bi se steta.. za bitku bez svrhe sa puno sramote, a posebno za kapitaluciju bez posljedica po "Generala".. ali zato za sve "pjesadince"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

zašto i naši pedofili ne bi bili zaštićeni kao francuski?

luna,

milanović je reterirao, jer se našao na vjetrometini,
a nema podršku većine građana
povukao se iz izgubljene bitke, nastavlja rat
inače, po reakcijama komentatora lijeve orijentacije, u medijima, a pomalo i ovdje
može se prepoznati nova, revidirana, taktika
(orsat miljanić na TV, klauški na 24 sata)

sada se borba za neizručivanje čovjeka optuženog za političko ubojstvo na teritoriju druge države
zove
novogovorski
borba za ravnopravnost hrvatskih građana
(hrvatski - zašto i naši silovatelji, pedofili, pa i koji politički ubojica/organizator ne bi bili zaštićeni kao oni u francuskoj?
da stvarno, zašto?)
u taj novi govor brzo su se prestrojili lijevi pregaoci
(eto sad možeš očekivati poplavu komentara, a na novi dnevnik i minusa)
da je miljaniću i milanoviću uistinu stalo do pravde i prava
rekli bi onu jedrnostavnu i dobronamjernu izjavu, (na koju sam pokušao nagovoriti sma)

svatko je nevin dok mu se krivica ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom. Podržavamo građanina prekovića u naporima da pred njemačkim pravosuđem odbaci optužbe

kad sam podsjećao milanovića da je vrijeme za sastanak glavnog odbora mislio sam na dvije stvari
prvo, na taktičkoj razini, na razini bitke, vrijeme je da se dogovori s glavnim odgovorom jer nastavljanjem tvrdoglavog sukoba s EU povjerenicom šteti i sebi i sdpu i hrvatskoj
to je razumio
(ne zbog mene, vjerovatno zbog situacije u koju je stavio njemački sdp)
i to su već shvatili i žestoki kritičari - kao klauški

ono važnije, i žao mi je da sm, zasluženu kritiku smiješno pogrešnog stava smatra sprdačinom
bilo je ozbiljno pitanje i sdpu i milanoviću i lijevoj javnosti u hrvatskoj
je li perković, kao simbolički predstavnik ere političkih ubojstava, vrijedan tolikih žrtava
ne bi li hrvatska bila bolja zemlja da je milanović i sdp u stanju javno odbaciti taj period povijesti
i tu vrstu politike
odbaciti politička ubojstva u navodnom državnom interesu kao način rješavanja političkih problema

umjesto da ponavlja preko miljanića
da je borba protiv izručenja osumnjičenog za političko ubojstvo na teritoriju druge države
orba za zaštitu interesa hrvatskih građana

jer opet laže
samo je ovaj novi govor laži lijevima lakše progutati
ostaje pitanje
je li procjena bila pogrešna?

luka

Tko je glasao

ono važnije, i žao mi je da

ono važnije, i žao mi je da sm, zasluženu kritiku smiješno pogrešnog stava smatra sprdačinom

Zaključno u ovoj raspravi, uz žaljenje što sam se uopće uključivao, želim ponoviti tri stava koja sam iznio:

-da se potpisano mora poštivati
-da podržavam istragu svih, i u novije vrijeme, zločina s možebitnom političkom pozadinom
-da uočavam ogromnu dozu licemjerja kod najglasnijih

Sprdačinom smatram tvoje sarkastično izrugivanje drugom stavu koji ne samo što nije ni smiješan ni pogrešan već je u skladu s moralom i principima za koje se deklarativno i ti zalažeš. Svjesno ili ne, da je zločina s političkom pozadinom bilo i u novije vrijeme explicite potvrđuje čak i tvoj ovdje istomišljenik Drvosjek. Imanje dvostrukih kriterija je po definiciji licemjerje pa je slijedom toga potvrđen i moj treći stav.

Neovisno o tome, želim istaći još nešto gore od toga:

(na koju sam pokušao nagovoriti sma)

Pollitika je doista pala na niske grane jer izgleda više nije dozvoljeno izreći stav vlastitim riječima nego se uz sprdanje opetovano insistira na korištenju točno određenih formulacija. Za svakog pismenog koji drži da je sposoban izraziti se sam, smatram se takvim, nešto takvo je uvreda i poniženje.

Osim za vrijeme Staljina i Udbe, možda i sad u Sj.Koreji, nije mi poznato da bi se negdje drugdje tražilo ponavljanje/prepisivanje tuđih rečenica/izjava. Možda u nekakvoj istrazi, Drvosjek će bolje znati jer je iz tog miljea.

Kad na tome počnu insistirati navodni demokrati, znak je doista duboke poremećenosti društva. Hvala lijepo na ponudi ali ću umjesto kaljužanja u takvoj demokraciji radije gledati sa strane. Jer nažalost, pristojnog je sugovornika, kao u našem bolesnom društvu, i ovdje sve teže naći.

B-52

Tko je glasao

licemetrija

sm,

dragi prijatelju, nemoj se srditi, bar ne toliko
da sam ja potpisao tvoje tekstove, da sam se našao na tvojem mjestu, znao bih o čemu se radi
uhvatio si me na krivoj nozi, teško mi je priznati da sam pogriješio i svakim odgovorom se uplićem sve više
nije meni stalo da budem u pravu, baš toliko
pollitika je kao ugodna kavana, i ako ne sjedimo za istim stolom, redovito, u mnogim se raspravama barem razumijemo,
i pristojno mahnemo sa sol na stol
i
drago mi je da si odbacio politike zločine i slažeš se da svaku sumnju treba istražiti
makar svojim riječima, meni sasvim dovoljno
(nisam ja učiteljica da baš treba prepisivati moje rečenice, iako milanoviću to možda i ne bi naškodilo)

glede sprdačine,
ti sm, i bigulica, otkrili ste, nekim posebnim osjetilom licemjerje i stalno ga namećete i meni
koji vrlo polako, jednostvnim jezikom, prilagođenim osobama s posebnim političkim potrebama
(a takvi su očigledno oni koji direktno i / ili indirektno podržavaju borbu za neizručenje osumnjičenog za ubojstvo političkog protivnika - emigranta, samo zato jer u domovini nije bilo demokracije i osnovne sigurnosti, po nalogu totalitarne političke partije, jer je ubojstvo organizirano korištenjem državnog aparat i državnih službenika)
objašnjavam što treba naučiti i zapamtiti
(ponavljanje tu pomaže...i ti si dokaz u prilog, milanovića ćemo tek vidjeti)
takve optužbe za licemjerje zaslužuju komentar i blagu ironiju
ako ne vjeruješ
promisli

bi li bilo bolje da je neko milanovića sprdao dok je još bio običan zoran
nego da nas sad sramoti

o niskim granama
prednost nadimka, internetskog identiteta
je baš u tome, da ti daje priliku da nešto naučiš, o sebi, o svijetu
a d se ne sramiš ljudi koji su te
direktno ili indirektno podučili
(za one sramežljive, introvertirane kao ja)

iskreno vjerujem ti da sa milanovićem ne djeliš političke stavove, pogrešne procjene,
samo nešto loše kontrolirane
taštine

ali bit će i boljih dana, sve dobro ti želim

luka

Tko je glasao

Decki su se zaigrali.. I

Decki su se zaigrali.. I sramote nas svojim ponasanjem.. neznanjem, nedosljednoscu i vrlo vrlo losom politikom..

Da, imas pravo drze figu u dzepu i pokusati ce dobiti na vremenu.. Peratovicevo objasnjenje cilja odugovlacenja je sve logicnije (negdje je u komentarima) http://hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=219247&tx_ttnews[backPid]=850&cHash=7ffb58d79d

Sve sto mogu napraviti je odugovlacenje i to ce pokusati, pri tome ce citava drzava i svi gradani biti kolateral. Miljanic je gromobran a Milanovic ce sada prijeci u "bolje" decke, no istu figu drze u dzepu i dalje. Ono sto niti jednom niti drugom nije ocigledno jasno je da ce citava EU inzistirati na postivanju zakona .....Zakon kaze drugacije. Djelo/Njemacka dakle zastara/Njemacka..

Da bi sprijecili izrucenje odmah napravili su par kardinalnih gresaka.. Lex Perkovic ne samo da je vrlo vreneski nekorektno donosen zakon, sto je politicki nedopustivo (i platiti cemo to krvavo svi) vec u sebi ima ono sto je nedopustivo a to je da politika tj. drzava odlucuje da li ce se nekoga izruciti ili ne, a ne sud.. Ta "tanana" razlika je razlika izmedu diktature i demokracije pravne drzave. To naprosto nece proci. Ono sto ce se citavoj drzavi dogadati, kao i gradanima kao i firmama biti ce vrlo vrlo opako. Tu ce djelovati politika. Politika naime ispravlja i kreira zakone pa ako oni nisu u redu, a ovaj "nas" pristup nije sustinski u redu, ide politicka intervencija..

Ako zaboravimo sve razloge za i protiv izrucenja.. EU ima dva krucijalna razloga na kojima ce inzistirati.. Prvo je povreda prava jer se mora uzeti u obzir njemacka zastara, a ne hrvatska. Drugo je povreda principa, nema se sto politika mijesati u pravosude na nacin da odlucuje umjesto sudaca jer je time povrijedena trodioba vlasti, sto je Lex Perkovic napravio oduzevsi sucima "moc" odlucivanja o izrucenju koju su imali po starom zakonu.. EU ni Njemacka naprosto nece odustati i mi smo ponovo taoci par vrhova iz politike..

To je dio koji se tice nekompetentnosti politicara koji nas vode. Nikakav SDP iz Njemacke to nece podrzati. To niti jedna stranka u EU nece podrzati jer bi time rusila sve svoje deklarativne principe i Milanovic grijesi. On pomoc dobiti nece ni u EU parlamentu ni u EK ni u ... nigdje, ama bas nigdje, iskljucivo zbog te dvije stvari..

To je ono sto ce nas kostati svih nekog normalnijeg zivota jos par godina ... Sve ama bas sve ce se blokirati zbog toga. Meni se cini da decki koliko god je jasno da nekog stite apsolutno nisu svjesni sto rade sto je dakako posljedica nedostatka kucnog odgoja i upoznavanja sa osnovnim pravila drustva.. Demokratskog drustva..

Ono sto Miljanic pa i Milanovic do jucer navode.. nepravdu razlicitih tretmana u EU... nece im pomoci.. jer taj razliciti tretman i jest bas zbog tog asto se ocekivalo da pravne drzave kod mladih demokracija nakon totalitarnih sistema nece funkcionirati. Svaki zakon i svako pravilo ima svoju logiku. To nisu tek neka slova ili necija slucajna zajebancija. Svi potezi nase strane mogu kao rezultat imati samo jos cvrsce cementiranje razlicitih tretmana u Europi i dati EK i EU dodatni argument da su bas dobro postupili postavljanjem razlicitih uvjeta za razlicite zemlje..

To su tako jednostavne stvari.. da je naprosto fascinantno koje gafove proizvodi vrh hrvatske politike.. naprosto nas blamiraju.. neznanjem, gluposcu i naprosto neimanjem kucnog odgoja gdje svatko treba nauciti jesti nozem i vilicom. Oni su taj dio preskocili...... sve to je nepotrebno..

S druge strane ekipa koja gura Lex Perkovic, na celu s dvojcem M.M. nema nikakvo moralno opravdanje za ne izrucivanje gradanina... kad imamo nedavno potpisane sporazume sa okolnim zemljama, dapace cak i napadacem da za zlocine u hrvatskoj hrvatski gradanin moze biti suden u zemlji koja nas je napala.. Vrlo je, ali stvarno vrlo interesantno kako se aktivisti dokumente, terselicka i zoran pusic danas zalazu za neizrucivanje Perkovica.. To govori toliko puno o opcem stanju stvari ... o tragediji u koju smo upali.. neznanjem, nemarom i potpunim autizmom u biranju sefova i nacinu funkcioniranja politike i drzave.. kao i o udrugama koje im sluze za podrsku a financirane su nasim novcem..

Ono sto je jedino moglo biti moralno opravdanje je neizrucivanje vlastitih spijuna .. sto je svima, ama bas svima shvatljivo i normalno.. te je moglo zavrsiti nekim prepucavanjem na politickim razinama.. bacili smo u vodu odavno.. Ne samo zbog povijesti hrvatskih spijuna i duznosnika vlasnika razlicitih putovnica vec i danas, pod Milanovicem koji je pred par mjeseci gurao i nagurao americkog drzavljana za sefa spijuna u hrvata.. Dakle i taj dio su unaprijed kao opravdanje, barem moralno, odavno i unaprijed odbacili..

Mi cemo kao posljedicu ovih poteza vrha Hrvastke politike dobiti strane suce, strane istrazitelje, strane ministre i namjesnicku tehnokratsku vladu.. Jel to ljudi vama jasno? jel vam jasno da su decki zapoceli bitku koja vodi potpunom gubitku suvereniteta?

meni se cini da to nikom jos nije palo na pamet, no to je upravo ono sto ce se desiti kao posljedica... osim sto cemo ostati bez love, kao drzava i kao gradani.. u kaosu.. i sto sve to zajedno moguce nece imati ni epilog bez naroda na cesti...

uzas, naprosto uzas.. eto..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Joooj, koja overdoza patetike

Još koliko jučer dobar dio komentatora bio je krajnje zabrinut oko suverenosti i identiteta Hrvatske, e da bi danas, eto baš oko slučaja Perković, nabrusili pera. Činjenicu koliko smo jadni da nismo u stanju makar načelno podržati vlastitu zemlju u ovom načelnom fajtu je isto tako deprimirajuća. Stoga, jasno je što je u pitanju - destabilizirati pod svaku cijenu. Najjače je što se prilici naslađuje upravo špijunčina Karamarko.

Perković sim - perković tam; ponajmanje me zanimaju ljudska prava kojekakvih profesionalnih špijuna kojima je životni poziv da o tuđim ljudskim pravima ne brinu, tek, jadna je ova halabuka na granici histerije i novoiznikle "legalitativnosti" i bijedna je ova zluradost po nepovoljnom slijedu događaja kojima i najveći patrioti zdušno doprinose.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

dva brata uboga... i načelno spremna na fajt

bigulice,

koliko sam te upoznao s politike, srčana si i poštena, i uglavnom pametna.
Hoćeš li biti sretnija kad doznaš da je našeg premijera u načelnom fajtu spreman podržati jedini čovjek koji stvarno može spriječiti izručenje perkovića?
Tko može spriječiti izručenje?
Špijunčina karamarko
Kako?
Bez potpore hdza ne može se mijenjati ustav
Zašto?
promjena ustava omogućit će procesuiranje perkovića u hrvatskoj (barem se tako neki nadaju)

Što je zajedničko?
naglom premijeru, mračnom šefu najveće oporbene stranke, najpopularnijem političaru u hrvata

na sve su spremni da spriječe odlazak perkovića na sud

Što je tu čudno?
te tri najodgovornije političke ličnosti
moraju, ako su pošteni političari reći onu jednostavnu i dobronamjernu
građanin perković je nevin dok sud pravomoćnom presudom ne ustanovi krivnju
podržavamo građanina perkovića da pred sudom odbaci optužbe, u njemačkoj, gdje je podignuta optužnica, i gdje je ubojstvo počinjeno
da smognu snage izreći te dvije rečenice
lustracija bi u hrvatskoj bila završena

umjesto toga ide ovaj igrokaz s borbom za ravnopravnost, čuvanjem naših od njihovih

tri brata uboga...

luka

Tko je glasao

Činjenicu koliko smo jadni da

Činjenicu koliko smo jadni da nismo u stanju makar načelno podržati vlastitu zemlju u ovom načelnom fajtu je isto tako deprimirajuća.
Ja osobno do lex Perković, koji smatram završnim činom legalizacije nepotizma, korupcije i kriminala u Hrvata, nikad nisam uspio biti protudržavni element.

Da bih lovio ribu trebam platiti udruzi ribolovaca, isto tako da bih igrao poker. Od svih ostalih stranaka, udruga i organizacija sam bio član jedne stranke koja više ne postoji. Kad mi neki frend pokuša uvaliti negativnu priču o nekom zajedničkom frendu mučim dok nismo u troje da raspravimo (toliko o mojoj špijunskoj karijeri).

Nikad nijedna država u povijesti civilizacije nije bila fašistička, komunistička, pa zaratila usred demokratizacije i privatizacije. Ovo što se nama događa nema u udžbenicima. Svijet to ne razumije nego proučava isto kao što mi proučavamo.

I proučili smo da 5 najbogatijih Hrvata svoje carstvo temelji na državnim poticajima, a da u rukama imamo samo offsuit 27 s fiskalizacijom dokazanim, a nemoguće naplativim nepreglednim miljardama kuna sivog novca koji su EU menadžeri preuzimali u RH,

Tko je glasao

nema se sto podrzati.. barem

nema se sto podrzati.. barem ne ako smo principijelni..

dok vrijedi zakon da se hrvatski drzavljani za djela pocinjena u hrvatskoj mogu suditi u srbiji nema nikakvog principijelnog razloga da se hrvatskim drzavljanima za djela u stranoj drzavi ne bi tamo gdje je djelo pocinjeno sudilo.. pogotovo ne u drzavama u ciju smo alijansu usli.. pa tako nekako ispadne da to ni nije izrucenje vec je sve u okviru neke konfederacije..

naopak je dogovor koji imamo sa srbijom i BiH, a ne ovaj koji imamo sa EU... jer je logicno da se sudi bas tamo gdje je neko djelo i pocinjeno...

drugi je par rukava sto je perkovic iz tajnih sluzbi.. i sto je to jedini razlog zbog kojeg se sve desava.. bilo bi zgodno da bar interno to bude jasno postavljeno... jer je u EU svima to vec odavno ocigledno..

ajmo ne mijesati kruske i jabuke..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Naravno

Naša "diplomacija" nije kadra pomoći našem čovjeku niti kad izgubi u bijelom svijetu putovnicu, a kamoli oko bilo čega drugoga, pa je tim redikuloznija galama oko nekakvog ostarjelog špijuna.

Međutim, motivi za ovu halabuku su nezdravi, neiskreni i zlonamjerni, a dolaze od istih takvih aktera.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pišeš kao da si

100% sigurna da se tu radilo o obavještajnim i sigurnosnim pitanjima a ne recimo o običnom ubojstvu zviždača, disidenta pa k tomu još i njegovog sina kasnije e da se pošalje poruka šta čeka one koji se usude previše zapitkivati šta se radi s naftom i sl. i kako najednom neki " komunisti" sve bogatiji.

Obična metoda cosa nostre, mafijašenje , gdje je politička tajna policija iskorištena samo kao produžena ruka, izvršioci.

https://www.google.hr/search?q=vanja+%C5%A1piljak&tbm=isch&tbo=u&source=...

sve dobro...

Tko je glasao

Gle...

Da se ovdje radi o "običnom" ubojstvu, mi o njemu uopće ne bismo raspravljali. O tome ja govorim...

Što se mene tiče, da Loch Ness ciriškog jezera pojede Špiljka juniora (http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/84828-sin-mike-spiljka-balkanski-k...) i Perkovića, to bi me manje zanimalo od vremenske prognoze za jučer. Međutim, kad vidim tko drajva ovaj slučaj, želudac mi se okreće. To su oni koji bi radije izručili Perkovića nego što ne bi Gotovinu...Ti likovi podvaljuju kako ga štite tzv. "crveni", pa samo da podsjetim - http://lh5.ggpht.com/_SMsQ-iYd8pQ/Ta4IxpH4Z4I/AAAAAAAAAsk/MtLhM5l5cC0/s1...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Međutim, kad vidim tko drajva

Međutim, kad vidim tko drajva ovaj slučaj, želudac mi se okreće.
Ovo je smiješno i žalosno.

Slučaj drajva isključivo SDP, i to samo zato što su trenutno na vlasti, ako slučajno siđu s vlasti bez Velike koalicije, slučaj će nastaviti drajvati HDZ.

Dodatno, evo ti kad voliš sličice još jedna.

Korade

Slična a različita, ista, a drugačija. Kao HDZ i SDP.

Tko je glasao

Ok

to što je promijenio košulju, kako sam napisao u dnevniku o toj temi, svaka čast i slava,
Što je mogao? Otići u Bgd., a ovdje mu se otvaraju šanse.

Vjerovatno nije ni sanjao tada, 91. da će mu se prošlost javiti i stići ga po petama.

U pravu si da ga ne brane samo " crveni". Hdzovci se drže manje više nezainteresirano. Jedino je Jaca tu donekle jasna u izričaju, mora se priznati.

Da i laburisti.

Potpisano se mora poštovati.

Znači, možemo zaključiti da bivša udba ima svoje ljude u svim strankama. Zato nam i jest tako kako nam je.

sve dobro...

Tko je glasao

vidim da si ozbiljno uvjerena

vidim da si ozbiljno uvjerena da u EU "slučaj perković" ima nekakav značaj, ili čak političku težinu u predizbornoj kampanji u Njemačkoj. Njemačka ima stvarno mnogo većih problema sa svojim vlastitim identitetom u EU nego se baviti za njih minornim slučajem političkih obračuna u bivšoj Yugi, ili ideološkom platformom u sadašnjoj Hrvatskoj o potrebi za lustracijom ili ne. Da su htjeli provoditi lustraciju, proveli bi je kod sebe nakon priključenja DDR-a, ali nisu.
da li će EU "stati" iza Njemačke u sporu Vivian Reding vs Milanović to ćemo tek vidjeti onda kad gđa povjerenica za pravdu stavi problem na dnevni red Komisije.
Europsku uniju u kojoj je moguć neposluh ili nepoštivanje dogovorenih normi su stvorili baš Nijemci, jer se oni drže nametnutih regula samo kad njima to paše.
Evidentnu korupciju najvišeg državnog i partijskog ranga u španjolskom slučaju " Barcenas" uredno guraju pod tepih i štite svog saveznika Rajoya, bez obzira što baca mutnu ljagu na cijelu grupaciju EPP u .
Nas su primorali da osudimo našeg bivšeg premijera i nekolicinu ministara, što je pozitivno za domaću političku klimu, ali mjerila su očigledno različita.
Posvećujući najveću pažnju eurozoni učinili su to da je ostatak EU prilično labava zajednica u kojoj domaće političke garniture stalno pokušavaju nacionalne interese progurati ispred europskih kao prioriretne. Vidi slučaj Orban! I šta se desilo?Ništa, jer konsekvence uopće ne postoje, ako ih Komisija ad hoc ne formulira.
By the way, kad se i dogodi da Hrvatska izvrši svoje obveze po European Arrest Warrant u slučaju Perković ( a to će dogoditi ), jedamputjedan proste državne matematike ove države je pisanje EAW-a u slučaju " Sanader- MOL-Hernady", pa da vidimo da li će postojeći konsenzus važiti i dalje?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci