Tagovi

Lex Agrokor ne pokriva samo Todorićeve grijehe, dobavljači su također donosili loše poslovne odluke

Slučaj Agrokor nije ni izbliza jednostavan kako se neupućenima činilo na početku izbijanja afere. Ne radi se samo o tome da je Ivica Todorić uzimao kredite koje ne može vraćati, odnosno preuzimao robu koju ne može plaćati, nego je dio njegovih dobavljača iz za sada nepoznatih razloga ustupajući Agrokorove mjenice i zadužnice faktoring društvima preuzimao na sebe jamstvo njihove naplate.

Smisao ustupanja dugovanja, odnosno prodaje duga je da se poslovni subjekt riješi rizika naplate ili da samo skrati vrijeme u kojem će doći do novca za isporučenu robu i usluge. Ako je riječ o ovom drugom, radi se o obliku financiranja bez uzimanja kredita, ali se cijena koju pritom može postići razlikuje ovisno o riziku naplate ustupljenih mjenica i zadužnica treće strane. Ona je veća što je rizik manji i obrnuto. Čini se kako je jedan broj Agrokorovih dobavljača kako bi postigao veću cijenu pristajao na sebe preuzeti rizik naplate, odnosno jamčiti faktoring društvima da će kompanija Ivice Todorića na vrijeme osigurati pokriće ustupljenih vrijednosnica. Time su faktički postali Agrokorovi jamci i jednim se dijelom u ovom slučaju iz vjerovnika pretvorili u dužnike.

Kako piše Jutarnji list, sastanak predstavnika najvećih dobavljača s članovima vlade Andreja Plenkovića na kojem su tražili da se usprkos do sada postignutim dogovorima između kreditora i uprave Agrokora ipak aktivira posebni zakon otkrio je široj javnosti upravo tu do sada manje poznatu činjenicu. Razmjeri afere Agrokor time postaju daleko širi nego se u početku mislilo. Lex Agrokor bi po tome trebao pokriti ne samo grijehe Ivice Todorića nego bi država na svoja pleća trebala preuzeti i teret loših poslovnih odluka nekih njegovih dobavljača. Do sada se dobavljače općenito smatralo žrtvama, da se Agrokor razvlačenjem rokova isplate razvijao na njihov račun, ali iz ovoga kuta stvari počinju izgledati barem malko drugačije.

Potpuno je razumljiv poriv tih dobavljača da aranžmanima s faktoring društvima dođu do gotovine koja im je bila neophodna za poslovanje i tekuću likvidnost, ali je nejasno zbog čega su zaključili da im je isplativije nekome jamčiti da će Agrokor isplatiti svoje mjenice i zadužnice nego uzeti klasični kredit u kom slučaju bi jamčili isključivo za sebe, odnosno samo za vlastito poslovanje. Takve su poslovne odluke, pokazalo se, bile vrlo loše i koliko god na prvi pogled nekome izgleda čudno, nepravedno je da se u ovoj aferi samo Ivicu Todorića pribija na stup srama. Neka izvole sada i ta gospoda ponijeti teret odgovornosti vlastitih loših poslovnih odluka.

Iz tog kuta gledano, nepravedno je onda i da se posebni zakon za koji neki eminentni pravni stručnjaci tvrde da izlazi iz granica ustavnosti zove Lex Agrokor. Njime se nastoje prikriti dubioze daleko većeg dijela hrvatskog gospodarstva. Da paradoks bude veći, njime bi se praktički pod izlikom zaštite strateških interesa države i očuvanja radnih mjesta nastavilo politički arbitrirati i štititi one hrvatske managere koji su lošim poslovnim odlukama tvrtke kojima upravljaju doveli u probleme. Ako zbog poslovnih promašaja i problema koje je društvu uzrokovala mora otići uprava Agrokora, onda na svojim položajima ne mogu ostati ni uprave tvrtki dobavljača koje su pristale jamčiti za tuđe mjenice i zadužnice. Pa neka se u zakonu ako vlada već inzistira da ga donese navede da će posebni povjerenik preuzeti upravljanje i takvim tvrtkama. Ne bude li tako, ispasti će da Banskim dvorima defiliraju manageri koji tražeći od vlade zaštitu svojih tvrtki zapravo traže političku zaštitu vlastite nesposobnosti. Popusti li Plenković pod pritiskom i pruži im zaštitu, preuzeti će na sebe teret njihove odgovornosti.

U tom će slučaju i sam morati otići jer nema pravo u ime države jamčiti isplatu vrijednosnica koje je izdala privatna tvrtka, a upravo to se krije iz zahtjeva velikih dobavljača. Oni bi htjeli da država pred faktoring društvima umjesto njih preuzme jamstvo da će Agrokorove mjenice i zadužnice biti isplaćene. Pa ako smo nedvosmisleno kao društvo rekli da država na teret poreznih obveznika, jer osim državnog proračuna drugih prihoda nema, ne smije vraćati Todorićeve dugove, onda bogme ne smije preuzeti ni dugove tvrtki dobavljača koje su voljom vlastitih uprava pristale jamčiti za Agrokor.

Lako je, naime, poslovati na tuđi račun, da ti drugi plaća ceh loših poslovnih odluka. Treba biti junak pa priznati kad si pogriješio, a pojedini Agrokorovi dobavljači u aranžmanima s faktoring tvrtkama jesu, i to debelo. Neka sad čelnici tih uprava stanu pred vlasnike i skupštine društava bez „velikog brata“ u zaleđini i neka im polože račun za poslovne odluke koje su donosili. Ni u taj se obračun država nema što miješati, kao što joj nema mjesta u pregovorima Ivice Todorića i njegovih kreditora.

Komentari

He, he,

"Ni u taj se obračun država nema što miješati, kao što joj nema mjesta u pregovorima Ivice Todorića i njegovih kreditora."

Kad se sve zbroji i oduzme, Hrvatska se je posložila kao samostalna država (na što smo svi, skupa s Todorićem, silno ponosni), i nakon toga se više nema što miješati u samu sebe! :)

Tko je glasao

A kako je onaj Roglić stekao

A kako je onaj Roglić stekao prvi milijun ? ... :)

Očito još je veći mačak (ups htio sam reći lop.... ) nego Todorić i cijela slavna država zajedno, pa sad kada je vrag uzeo šalu, bez suvišne zajebancije, najkraćim putem uzima svoje, a vi ostali sada se j.. koliko hoćete i kako hoćete...
Zna čovjek naše sitne žicare i prevarante u dušu .... Kakvi visoki političari, biznismeni, poduzetnici i ostala preseravanja ...

Šteta, ni ja nijednog trenutka, još tamo od ranih osamdesetih nisam vjerovao ni najmanje u sve te "naše elite", ali eto nisam to usmjerio u svoju korist.... vjerovao sam da će ipak one prave "zdrave" snage ipak nadvladati, ali eto ništa od toga ...

Ovo s Todorićem meni je smiješno, jer to je jasno i očekivano kao dan ... od samog početka ...
Pitam se zašto se ipak RH ne priprema za "točkice" i bonove, vrijeme je, Agrokor je prošlost ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Ma da, pitao sam se kad će

Ma da, pitao sam se kad će neko spomenuti orjunaše, balkance, srbe udbaše i komuniste, a gdi je crkva?
I nije jugobalkan nego zapadnibalkan ako se misli na bivšu jugoslaviju.
Nego, tu ima ekonomskih eksperata, magistara, doktora, pa dajte vi meni nešto objasnite.
Ja sam veliki seljak, rečemo seljačina, i kupujem vrlo velike količine umjetnog gnojiva, da ga preprodam, naravno.
Pa ću probati pojednostavljeno objasniti.
Trošim ogromne količine umjetnog gnojiva, naivan mislim da je direktno kod Petrokemije najpovoljnija cijena ali ne, nije.
I vidi sad, pojednostavljeno, vreća umetnjaka u Petrokemiji košta 100KN, ista ta vreća od istog proizvođaća kod Agrokora
košta 80KN. OK, što mi preostaje, kupujem jeftinije, platim avansno Agrokoru, dobijem robu u Petrokemiji, sve pet.
I sad slušam cviljenje Petrokemije da nema za plin, aloooo, pa ko je tu lud ?
Ova država zaslužuje propast i ništa više.
Sad mi je pomalo žao da gazda nije uzeo još više, sve, cijelu Hrvatsku i okolni regijon,
baš šteta da nije bio malo lakomiji i što se na vrijeme nije ubacio u politiku a ne da nam
instalira loše managere koji ni pošteno lagati ne znaju.

Tko je glasao

Lex Todorić je zakon protiv RH,a za Regiju i jugobalkansku uniju

Agrokor je koncern koji je propao onoga trenutka kada je krenuo u obnavljanje jugoslavenske privrede- te Merkator (Slovenija), te pogoni u Srbiji,.....

Sada je nužno zaštititi interese RH. Prodati kapacitete u Srbiji, prodati u Sloveniji, ostpustiti njihove radnike, ..., a zaštititi kapacitete i radnike u RH.

Ali, Plenković nastavlja Josipovićev put stvaranja nove Jugoslavije, sastanči sa Srbima i BiH predstavnicima koji proganjaju hrvatske branitelje i usmjerava sve na spašavanje Regije, umjesto Hrvatske.

Sve što Plenković radi, radi za interese Bruxellesa i Njemačke,Staljin-babe Merkel i zato se RH ne piše dobro.

Osnovno što su Plenković i cijela vlada morali napraviti (po ugledu na Orbana) je zakonima zaštititi hrvatsku zemlju i vode! Zakonima onemogućiti prenošenje koncesije za zemlju i vodu, na bilo koje vlasnike izvan RH , jer su to resursi koji se moraju zaštititi
I , kao što je Orban napravio: sve strane trgovačke centre trebao je zakonima obvezati na prodaju određenog postotka robe hrvatskih proizvođača, kako ih nitko ne bi mogao ucjenjivati svojim trgovačkim reketom, kao što im je radio Todorić.
Umjesto da štiti proizvođače i dobavljače, RH, Plenković se opredijelio za štićeje gospodarske mafije i Regije.
.
Ali, Orban je državnik i radi za svoju državu, a Plenković je poslušnik stranih državnika, pa odrađuje poteze za njih, a protiv RH.

Da nemamo najveći PDV na hranu, ne bi sva prehrambeno-poljoprivredna industrija bila u teškim dubiozama.

Dok filozofi štrajkaju zbog svojih niškoristi fakulteta, svi Slavonci i Baranjci ne štite svoje interese. Umjesto da prosvjedima pritisnu Vladu da zaštite državnu zemlju i vode, oni kukaju po portalima što će biti s njima, kome će ih pro-dati i pre-dati regionaška vlada RH.

Umjesto nakarade od zakona o poticajima i ostalim aktivnostima koje potiču nerad i neproizvodnju, te nekadašnje proizvođače pretvaraju u muzitelje poticaja i ljenčuge (stotine tisuća eura grabe kojekakvi SDP-ejci po Zapadnoj Slavoniji, ali i Istri, na državnoj zemlji i kroz "dugoročne zasade" (recimo oraha), iako nemaju nikakve obveze predaje proizvoda,...
Radi se o poticajima i preko 50 000 eura..

Kakvi poticaji za državnu zemlju? Poticaji su već preniske cijene zakupa.
Takvi poticajaši nemaju niti obveze da zemlju vrate bez panjeva- obrađenu i sređenu. Oni, kao pripadnici određenih partija, samo skupljaju novac za sebe i te partije.

Vlada je trebala zakonima zaštititi državni teritorij, vode i šume, voditi računa o interesu RH , a ne Srbije i Slovenije,a za Todorića imati jednake kriterije kao i za sve ostale. Ovako Vlada potiče gospodarske subjekte na nekontrolirano bujanje zaposlenika i dugova pa da ih država onda spašava.

Međutim, Plenković je regionalni igrač, a ne hrvatski i radi za Regiju, a ne RH. Uostalom zato je postavio i Obuljenku,a ona opet onoga Hribara nakon Hribara, u HAVC-u.

Deklaracija petokolonaša o zajedničkom jeziku, pa primanje u slast Vučićeve srpske čokoladice, sastančenje s predstavnicima srpskih zemalja u Mostaru i dogovori protiv interesa RH, pa ovo nakaradno ponašanje i donošenje proregionaškog zakona u problemu Agrokora, ... upućuju da nisu slučajno Todorića pripuštali u Srbiju.
Vjerojatno su sva ta događanja koordinirana odigravanja po planu domaćih jugonostalgičara, regionaša, Balkanaša i onih izvana koji bi nas utrpali u sporovoznu Europu, zbog svojih nacionalnih interesa.

Lex Todorić je zakon protiv Hrvatske, zakon za Regiju i ostale antihrvatske političko-neprijateljske krugove

Takvi se smiju Hrvatskoj kroz smijeh Martine Dalić koja je u ime MMF-a bila u Srbijii, a sada u takvom sukobu interesa opet odrađuje za njih, za zaštitu njihovih radnika, da bi učvrstili veze s Regijom, oslabili RH, pa i oduzeli teritorij Baranje i velikog dijela Slavonije.

Da je HDSSB istinska slavonska stranka, sada bi se zauzeo za očuvanje teritorijalnog i političkog interesa Slavonije i Baranje.

Tko je glasao

Ako

Ako je Agrokor sistemski važan onda ga je država trebala preuzeti, srediti stvari i prodati djelovi za koje postoje kupci (Ledo, Jamnica, Merkator...).

Ako Agrokor nije sistemski važan koji k.... se donosi zakon o Agrokoru ?

O Todoriću sam sve rekao u tekstu kada sam napisao da je prije tamo negdje 3 mjeseca odbio ponudu Coca Cole od 500 milijuna eura za Jamnicu. Ta ponuda mu je bila premalena jer je tražio 800 milijuna eura.

Tko je glasao

...čuj, ako vrijedi više 800

...čuj, ako vrijedi više 800 milijuna, ondak je dobro da mu je ostala.
Treba još častiti kupca što je odbio kupiti.

Tko je glasao

Jamnica vrijedi daleko više

Jamnica vrijedi daleko više od 800 milijuna. Ona je u stvari neprocjenjiva.

Tko je glasao

Zaštititi vodocrpilišta, zemlju i šume

Jamnicu ne bismo smjeli prodavati, kao i sve što predstavlja nacionalno bogatstvo. Nikakvo trgovanje i preprodaja strateških državnih resursa.

Ako žele mogu samo kupiti postrojenja i preuzeti radnike, ali ne prava na vodocrpilišta, jer to nije Todirićevo bogatstvo, nego državno- vlasništvo svih stanovnika RH!
Slično je i sa zemljom i šumama u RH.

Vlada mora donijeti zakon o zaštiti zemlje i zabrani prodaje iste strancima.
Ili, narod treba uzeti stvar u svoje ruke i organizirati referendum. A ako zabrane referendum, onda će biti nužno zaštititi se od napadača na državu i hrvatski narod..

Tko je glasao

Todorić

Izvori su dati Jamnici ili Todoriću. To je sada privatno vlasništvo i on može s njim raditi što hoće

Tko je glasao

Voda nije privatno vlasništvo

Vlast ima pravo donositi zakone. pogledaj što je Orban napravio. (zabraniop prodaju zemlje). Voda nieje i ne može psotati privatno vlasništvo nego je ona hrvatsko nacionalno bogatstvo.

Tko je glasao

Izvori su dati na korištenje,

Izvori su dati na korištenje, a vlasništvo su države. Političari ne mogu takve stvari trajno otuđiti u korist bilo čijeg interesa.

Tko je glasao

drži

Samo se ti drži partijske ili neoliberalne linije.

Kada država da koncesiju na 30 ili 100 godina onda to nije tvoje/naše sva te desetljeća. U kakvom će stanju biti kasnije i da li će se koncesije produživati to danas niti sutra nitko ne može znati.

Evo primjera koncesije na vodu za 30 godina:
Vlada dala izvor vode u koncesiju na 30 godina za samo 200 kuna

Sljedećih 30 godina Hrvatska ima da uzima uplatnice i šuti. Vrlo često ima i da šuti bez obzira da li dobiva ili ne uplatnice...

Tko je glasao

Vrijeme je za referendum,... ili dum-dum

Kada država da koncesiju na 30 ili 100 godina onda to nije tvoje/naše sva te desetljeća. U kakvom će stanju biti kasnije i da li će se koncesije produživati to danas niti sutra nitko ne može znati.Kada imaš vlast možeš donositi zakone i poništiti ono što je napravljeno protiv interesa države.

Vrijeme je za referendum,.... ili dum-dum:)))

Tko je glasao

Ti bi mogel češće prati

Ti bi mogel češće prati noge.

Korištenje vode nije samo koncesija, nego i ulaganja u proces proizvodnje, vozni park i dosta drugih stvari.
Zapošljavaju se ljudi, stvara se dobit i država ubire porez.

Tko je glasao

Puta

Koliko puta je Republika Hrvatska raskinula ugovor o koncesiji ili ugovor o privatizacija kada je suprotna strana prekršila ugovor ?

Kako pričamo o Agrokoru i vodi davam ti primjer kršenja ugovora o koncesiji na vodu:

INDEX DOBIO POTVRDU Todorićeva Jamnica godinama crpi više vode nego što smije

Taj ugovor treba automatski raskinuti, ali mi ipak živimo u Hrvatskoj i EU....

Ako je korištenje vode sve to što ti kažeš onda Hrvati ne bi trebali biti protiv davanja izvora vode ili davanja oranica strancima. Oni će to pošteno koristiti, pošteno raditi i pošteno zaposliti Hrvate.

Tko je glasao

Kako pričamo o Agrokoru i

Kako pričamo o Agrokoru i vodi davam ti primjer kršenja ugovora o koncesiji na vodu:

Znaći ti meni davaš primjer, no dajem i ja tebi jedan.

Kada je shvaćeno da se više crpi nego je ugovoreno, onda Agrokor traži promjenu o količini (piše i Jutarnji).

Znači da je voda tražena na tržištu.

Tko je glasao

Ugovor

Kada je Agrokor zatražio promjenu ugovora ? Da li je platio višak vode koju je do sada uzeo (pokrao ?) ? Da li je na bilo koji način kažnjen ? Ako nije nemamo o čemu pričati.

Ako sam dobro skužio po tebi poduzetnik ne treba poštivati ugovor ako može njegovim kršenjem više zaraditi ?

U mom svijetu ili ako hoćeš drugačije u poslovnom svijetu za svako kršenje ugovora dolazi do njegovog raskidanja ili plaćanja gadnih penala za kršenje. Kužim da to tebi možda zvuči čudno !?

Kada govorimo o koncesijama i/ili državnim ugovorima Hrvati, a danas više niti Njemci ili Amerikanci ne vjeruje da političari donose odluke u skladu s državnim interesima. U Hrvatskoj imaš bezbroj primjera za to.

Dok se to povjerenje ne vrati na primjer s nekoliko sudskih presuda bez mogućnosti žalbe protiv onih koji su kršili koncesijske, privatizacijske i druge ugovore bilo bi poželjno da se koncesije više uopće ne davaju.

Lp

Tko je glasao

Voda , zemlja, šume, ne daju se strancima!

Voda , zemlja, šume, ne daju se strancima!

http://www.vecernji.hr/hrvatska/crkva-od-vlade-trazi-povlacenje-zakona-o...

Vrijeme je za referendum i čuvanje nacionalnih bogatstava od ugroze preko štetočinskih političara.

Tko je glasao

Sad ili nikad

Ma sve je to divno i krasno, odjednom ekstremna briga vladajućih o radnim mjestima, bajke.
Sad ili nikad je vrijeme da proizvođači, poduzetnici, svi u sustavu PDVa plaćaju porez po naplačenom računu.
Pa kad Agrokor plati dobavljača, on plati državi PDV
To je riješenje koje će spasiti radna mjesta, pokrenuti privredu, riješiti gomile problema.
I još nešto, ja kupujem u Konzumu, još nikad nisam izašao sa robom a da nisam platio na blagajni.
Ove idiotarije, kupujmo u Konzumu da spasimo gazdu su stvarno jadne.
Zdravo seljačka logika je samo jedno pitanje, gdi su završili novci?

Tko je glasao

...aktualizacija...

indian — Uto, 08/05/2012
...jasno da nema niti teoretske šanse da se riješi takvo brdo dugova...
nikada se i nije računalo s time. Vrijednostnih papira kojim se trguje je izdato ugrubo u vrijednosti svega što na svijetu postoji, skupa s još neiskopanim rudama, neulovljenim ribama, stokom koja se još nije okotila...to je bila cijena posljednjih dvadesetogodišnjih zapadnih bakanalija... potrošilo se, nije da nije, svi zapadnjaci su sudjelovali svaki prema svojim mogućnostima, stvorile su se potrebe iznad mogućnosti kod, opet, svakog prema mogućnostima svog društvenog položaja.
...i prirodni zakoni kažu da rast po osnovi duga nije beskonačan, prešla se je granica krivulje kada je iskorišten kapacitet onoga što planet nudi čak i u budućnosti...već je požderano...
...općenito, zapadni koncept više ne može sam sebe izdržavati a treći svijet odbija sudjelovati svojim radnim i prirodnim resursima zapadnom welfareu, ...upravo je izračunato da za 1$ zapadnog rasta treba stvoriti 2.54$ novog duga, pa si ti misli...
...izraz austerity u širem smislu se može shvatiti i kao asketizam, otprilike, kao kad griješnik koji postaje svjestan svog neodrživog ponašanja i to okajava u samostanu...nije bit u tome je li moguće dugove vratiti, bit je smanjiti ih i pokušati privređivanje osnovati na održivoj razini.
Moj stav da je to nemoguće u postindustrijskim društvima poput Evropskih je osnovan na ogrezlosti stvorenih navika i izgubljenim radnim navikama i vještinama, onome zbog čega je to nemoguća misija...(zbog toga očekujem da ne da će zemlje poput Grčke i sl. napustiti euro, učiniti će to zemlje poput Njemačke da sačuvaju ono što ih drži na životu, izračunati će da im se više isplati sačuvati svoje vještine nego istrajavati na izgubljenom novcu koji je u krajnjoj liniji svakako fiju)...stvorena su društva koja ne mogu privrijediti za svoje visoke ambicije, zato si mislim da asketizam ovako i onako ne možemo izbjeći, to je pitanje fizičkog opstanka i novog pristupa životu zbog održivosti...
...tražimo li pravdu u raspodjeli asketizma morati će to biti uz dodatnu grubu igru, onako kako smo već vidjeli i uvijek iznova je poslije kojeg desetljeća sve došlo na istu poziciju samo sa o stupanj većim dugom prema sljedećoj generaciji...
.upravo je izračunato da za 1$ zapadnog rasta treba stvoriti 2.54$ novog duga, pa si ti misli...?...to je bilo izračunato za 2011.
Za 2016 je efikasnost zaduživanja u korist rasta bila ustanovljena na cca 4$ novog duga za ostvarenje 1$ novog rasta. To je za zapad. Sveukupno. Možda smo mi bolji?

Tko je glasao

"organski razvoj"

...oko Agrokora se nisam nešto uključivao,
No kad je @L9 lijepo poentirao s "lancem sv.Antuna", što cijela stvar stvarno jest posljednjih cca 15 godina, a negdje drugdje je kolega @F. primjetio, ispravno, da " tvrtka čija imovina nije pokrivena vlastitim kapitalom sa bar 50 %, a u slučaju "Agrokora" je to oko 13 %" nije održiva... cijela stvar oko komentiranja problema Agrokora prestaje biti samo politikantsko nadmudrivanje i poprima konstruktivne dimenzije.
To vraća temu na načelnu razinu. Na razinu potrebe da se od nje nešto i nauči usred svih štetnih implikacija. Na vrijednost pojma "organski razvoj".
Da vidimo koliko je ekonomski sustav eksponencijalnog razvoja po kreditnim sredstvima uopće održiv.
indian — Pet, 05/08/2011
....
Osobno kredite smatram zlom sadašnjosti. Samo hipotekarne stambene kredite
i kredite namjenjene privređivanju i stvaranju dobiti u realnoj ekonomiji vidim
kao nužno, ponavljam, zlo. Bez ikakvih ideoloških opterećenja.
Kako mislim da su u stvarnosti svi problemi povezani i time imaju zajedničke
korjene, tako i eksplozija zaduživanja zadnjih godina ima tek nekoliko pravih razloga.
Radi se o ljudima i njihovom ponašanju, očekivanjima, vrijednostima kojima
se klanjaju. I nije bitno jesu li te vrijednosti producirane i nametnute, one postoje.
Mnoge su od njih globalna marketinška prijevara široko i rado prihvaćena, poput
one da, eto, sad živimo postindustrijsko društvo u kome si možemo ispunjavati
želje odmah i sad. Ništa nelegitimnog s aspekta trgovca i financijaša.
E, sad, ograničimo li se samo na promišljanje kako popravljati dio problema
odvodi nas to u smjeru političarskog načina, kako nešto učiniti e da bi to držalo
vodu do novih izbora.
Zaista mislim da , čak i respektirajući sve interese i pohlepnih, i priglupih, i svetih
i zlih, postoje jednostavna rješenja za svaki problem pod uvjetom da se sagleda
u cjelini, bez ružičastih naočala koje daju dojam da je skupina kojoj pripadamo
krijeposna.
Jedina je nevolja, kako implementirati takva rješenja globalno?.. jer jedino tako
imaju smisao i šanse na efikasnost...i na koji način ih predstaviti a da budu
općeprihvaćena. Istina je oduvjek bila bezbojna i neatraktivna.
...........
ta dva tipa kredita smatram nužnim zlom,
s naglaskom na nužno, uostalom to je i podebljano.
Ostali su mi mrski već stoga što su svi redom iz žanra lako ćemo,sračunati
samo na lakomislenosti i marketinškim prividima života iz serijala, žutog
tiska, i nisu to produkti koji su se oteli kontroli, od nastanka su u
međuovisnosti s proizvodnjom ljudske potrebe, one nenužne, socijalne,
prisilne, što liječi samo oholost i komformističku potrebu da se ne
odskače od okoline. Da se hoda malen pod zvjezdama.
.........
...mlijeko je već proliveno, i proljevali su ga svi uključeni. I sam big boss tvrtke, naravno, ali i cijela bulumenta političara koja se je našla na tom putu, i usput servisirali uspješan projekt poljima, terenima, klaonicama, fabrikama...svi manji i veći bossovi i dobitnici zlatnih jelena, srna i zečeva za poduzetništvo, novine i tabloidi, ponosni čitatelji njihovi koji su Agrokorovim osvajanjem "regije" stjecali imperijalni osjećaj, financijske institucije koje su od ECBa i drugih svjetskih centralnih banaka posuđivale novac za razlomak postotka da bi ga Agrokoru, ali ne samo njemu, nego i njegovim dobavljačima za financiranje "dobavljanja" plasirali za 5-6% više, itd.,...
...i to je to...stari Ivica i društvo su krivi, ali krivi samo zato što su u takvim uvjetima općeg induciranog slepila za osnove ekonomske održivosti bili stvarno uspješni. Od njih se tražilo "odmah i sad", i to su isporučivali. Samo, to "odmah i sad" je minulost. Danas ono što imamo "odmah i sad" su posljedice onog minulog "odmah i sad"
Bit´ će gore. Ako se iz ove lekcije ne izvuku pouke.
Jer, poslije ehm, koitusa? nema kajanja. U stvari, trebalo bi biti iskrenog kajanja, što uključuje i skrušeno priznanje grijeha. (oh, kako sam naivan bio i ostao)

Tko je glasao

sam po sebi, monetarni i

sam po sebi, monetarni i kreditni sustav je takav, kakav je, a mi na njega ne možemo utjecati , jer smo, jednostavno, premali. Ali je jako neobično tretirati iste fenomene prezaduženosti sa različitim kriterijima.
Država je apsolutno prezadužena, to je činjenica, ali za to nitko nije kriv, i nitko nije proglašen nesposobnim. Agrokor ima financijskih i vjerojatno nekih drugih problema, ali vlasnika odmah treba pribiti na stup srama, oduzeti mu sve što ima, angažirati tužiteljstva i ostale represivne karike, prije nego što se uopće dozna o čemu se radi, i prije nego se pruži šansa zaa razložnu analizu krize i zašto je do nje došlo.
Da ne govorim o tome da država ima sasvim dijametralno suprotne načine na koje nastoji intervenirati u trenucima krize većih kompanija. Na kontinetu se to prepušta Agrokoru, kao surogatnom mehanizmu državnog intervencionizma, a na moru se sve rješava direktno preko državnog proračuna, kao u brodogradilištima, luksuznim cestama, lučkim upravama i aerodromima.
Zato se može i reći da kolaps Agrokora zapravo znači i kolaps kontinentalne Hrvatske.

Tko je glasao

...da, sve to je točno, i to

...da,
sve to je točno, i to je to sljepilo koje sam spomenuo. I prirodno je sasvim. Jer zašto pas liže muda? zato jer može. A ovako se može samo zato što postoji kreditni novac. Ne samo za gospodarstvenike. Nego i posredno i neposredno i za političare.
A njima i nije tako bitno što će biti za nekih, metnimo, četiri, pet ili osam godina. Možda bi im bilo bitno kada bi bili pravi domoljubi, patrioti ako hoćeš, ili ako to i jesu, možda imaju bezgranično povjerenje u postojeću neokeynesijansku ekonomsku doktrinu, ili prosto, nemaju pojma o ekonomiji i privređivanju, niti imaju pojma o predatorskom novčarstvu kao takvom, ali imaju jaki populistički impuls, ili prosto nemaju pojma...
...i završavam sa priznavanjem grijeha. A to implicira dublje osvješćivanje o tome što grijeh znači. Ako ništa nije grijeh, ni zlo...onda kajanja nema ili je fingirano do sljedećeg fingiranog kajanja. Onda će tako nastaviti. Bez osvješćivanja.
Ekonomija ti je samo sociologija s brojkama. Jako multidisciplinarna. I ne trebaš doktorantsku potvrdu za nju.

Tko je glasao

Agro-korov

Ma stvar je u biti vrlo jednostavna, Agrokor je naručio sve i svašta i to što je naručio treba platiti. Ništa više ni ništa manje. Možemo sad tu drviti koliko je netko bio blesav što je pristao išta isporučiti bez da je provjerio da li će za to biti plaćen, naravno, no uvijek ostaje činjenica da nitko nije prisilio ikoga da išta naruči i sve je to rađeno pri punoj svijesti i pameti.

Jasno, bilo bi to tako da živimo u pravednom svijetu gdje ne postoji financijski sustav koji tu jednostavnu logiku pretvara u noćnu moru za sve aktere. Tu mislim prvenstveno na sustav kreditiranja koji je zapravo danas apsolutni vlasnik svega na ovom svijetu, nemilosrdan i beskrupulozan, a u toj logici je bilo kakav Lex Agrokor samo sitna politikantska magla koja služi da vlast ne bi bila optužena da ništa ne radi.

Gdje je sad rješenje? Rješenja zapravo nema i jedino je rješenje u odluci koga zeznuti u cijelom tom isprepletenom lancu. Možemo tako zeznuti svih više-manje podjednako, možemo rasturiti Agrokor ili rasturiti dobavljače ili bankarski sustav koji je tu cijelu rabotu omogućio. Da, to su mogućnosti, a definitivnu odluku će o tome donijeti AAIII i njegova ekipa u kojoj nema niti jednog stručnjaka iz Hrvatske (tako piše u novinama) i ako pogledamo tko plaća navedenu ekipu vjerujem da će biti jasno tko će najbolje proći u cijeloj tumbi.

To je priča, a dodatak priči je ministar Marić koji je zorno pokazao fascinantnu ljigavost muljajući o stanju Agrokora. Vjerujem da već s najminimalnijim znanjem iz ekonomije se moglo predvidjeti ovo što se danas dešava jednostavno jer ono čime se Agrokor bavi nema takav profit kojim bi se mogla pokriti zaduženost, svi krediti, dugovanja dobavljačima, dugovanja državi i samoubilački financijski aranžmani gdje, da bi se došlo do gotovine, prodavalo i zatim isto unajmljivalo.

I na kraju glavno pitanje da li je taj uvrnuti "lanac Sv. Antuna" trebalo ranije zaustaviti i tko je to trebao napraviti kao da li je tajna porezni dug Agrokora i da li je tajna aranžman koji je Agrokor potpisao s našim poreznicima?

Ovo posljednje skrivanje je posebno podlo prema svakom potencijalnom Agrokorovom poslovnom partneru jer porezni dug je u pravilu najbolji pokazatelj nečijeg poslovanja. Jasno veliki igrači će doći do informacija, a mali će nažalost uletiti u zamku vjerujući "Čovjeku u visokom dvorcu".

leddevet

Tko je glasao

Vjerujem da već s

Vjerujem da već s najminimalnijim znanjem iz ekonomije se moglo predvidjeti ovo što se danas dešava jednostavno jer ono čime se Agrokor bavi nema takav profit kojim bi se mogla pokriti zaduženost, svi krediti, dugovanja dobavljačima, dugovanja državi i samoubilački financijski aranžmani gdje, da bi se došlo do gotovine, prodavalo i zatim isto unajmljivalo.

Ovo posebno stoji - i sam od početka ističem simptom koji je siguran znak buduće propasti tajkuna. Naime, tvrdim kako nigdje ne postoji biznis s tolikim profitom da pokrije sve troškove poslovanja i povrh toga sve vile, u ovom slučaju dvorce, bijesne aute, helikoptere, jahte i druge simbole "uspješnosti" koje redovito viđamo kod naših instant tajkuna.

Sve ide dok utiče rijeka kreditnog novca i primaju se vrijednosnice kao jamstvo povrata duga, ali kad stane, dobijemo ovo što smo dobili.

Baš zbog višegodišnjeg skrivanja financijskih dubioza, ovo posljednje je ne šlag već višnja na njemu, krivci su i naši političari - slijedom kako su se redali, a koji su bili nadležni za stanje u financijskom sektoru i gospodarstvo.

Marić je egzemplar jer je premalo vremena prošlo od njegove selidbe iz Agrokorovog tornja u Banske dvore. Mogao bi zbog situacije koja jest uskoro postati i primjer političara koji će za nešto takvoga odgovarati. Neko će morati zbog javnosti koja je nabrijana, a Marić je baš pogodan da se na njegovom primjeru pokaže djelovanje pravne države. Kaznena prijava koju je podnio Petrov zapravo i cilja na njega, to sam nedavno već napisao.

B-52

Tko je glasao

U normalnim se uvjetima

U normalnim se uvjetima poslovanje s mjenicama odvija na ovakav način - dobavljač isporuči robu i primi Agrokorovu mjenicu kao jamstvo da će u dogovorenom roku dobiti svoj novac. Kad primi novac, mjenica se poništava. U idealnim uvjetima bi Agrokor otkupio svoje mjenice novcem koji je zaradio prodajom robe primljene od dobavljača. Ali avaj, ako se taj novac potroši na drugo, jasno je kao dan, mjenica na dan dospijeća neće imati pokriće.

Ako je u međuvremenu dobavljač ustupio mjenicu faktoring društvu kako bi prije dana dospijeća dobio novac za robu koju je isporučio Agrokoru ( svejedno je zašto mu treba), a izdavatelj nije osigurao njeno pokriće, sam će postati dužnik, odnosno mora vratiti novac koji je primio. Ali ako ga je već potrošio ili, ne daj bože, ustupio izdavatelju mjenice kao (nedozvoljenu) vrstu kredita pri čemu je odigrao ulogu samo transmisije između novčarske kuće i izdavatelja mjenice koji u normalnim uvjetima ne bi mogao izravno dobiti taj novac, našao se u velikom problemu. Osim što sam može pretrpjeti gubitak i postati nelikvidan, može se u ovom drugom slučaju naći i pod udarom pravosuđa jer je počinio kazneno djelo zloporabe u gospodarskom poslovanju.

Što se stvarno događalo u trokutu dobavljač - novčarska kuća - Agrokor moglo bi se uskoro doznati, pogotovo ako DORH i USKOK počnu reagirati na indicije kojih je sada već više nego mnoštvo. Uostalom, u medijima se prije neki dan pojavila vijest da su neki od sudionika već počeli tražiti odvjetnike.

Ne znamo je li među njima i ministar Marić kojeg već prilično vremena nema u javnosti, ali je činjenica da problemi u financijskom poslovanju Agrokora nisu od jučer. Zbog toga i ministrov background zbog kojeg je u velikom dijelu medija nakon ulaska u Oreškovićevu vladu kovan u zvijezde sve više gubi sjaj. Ne bi s toga začudilo, a u demokratskim bi se društvima podrazumijevalo, da uskoro sam ponudi ostavku - kako ga premijer ne bi zatražio da odstupi.

B-52

Tko je glasao

Kome je samo pao na pamet

Kome je samo pao na pamet takav nacin odrzavanja likvidnosti kompanije izdavanjem laznih mjenica?
I sto je mislio koliko ce to trajati dok ne dojde do urusavanja?
Uz to zar nemamo sad ozbiljno ugrozen monetarni sustav koji je kompromitiran hrpom bezvrijednih papira i gomilom izvucenog novca?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci