Tagovi

Legenda o mišu i Jaguaru

U Orwelovoj 1984.-oj postoji Ministarstvo Istine čija je prvenstvena zadaća prilagođavati prošlost potrebama sadašnjosti. Budući da je taj roman nastao prije nego li je televizija postala najrašireniji sijač iluzija, autor je prikazao kako činovnici marljivo prepravljaju stare novine, u kojima je nekadašnji junak odjednom postao zločinac, a prijatelj neprijatelj. Bude li potrebe, a Veliki Brat jedini zna sve o tome, stvari mogu biti i obrnute. Zbog toga je vrhunac jučerašnjeg RTL-ovog sučeljavanja predsjedničkih kandidata rečenica Ivana Vilibora Sinčića da ne može vjerovati kojom je količinom demagogije okružen, jer su sva tri kandidata bila ugledni članovi stranaka koje su zemlju dovele tu gdje jest. Ali, Vilibore dijete milo, Ministarstvo Istine marljivo će nastaviti prosipati demagogiju, novu pravednost, novu Hrvatsku, štoviše bolju.

U Ministarstvu Istine postoji jedan list. Jutarnji list. On, jer mu je takav naslov, prvi dobije naređenja, prvi saznade da borac protiv nepravde vozi(!) Jaguara, prometalo imućnih. A, uhvatili su ga. Gotov je.

Izvještaj o potrošnji sredstava u predsjedničkoj kampanji: Josipović: službeno 5.5 milijuna; Kolinda 2,5 milijuna, Kujundžić 1 milijun, Vilibor 100 000. Bolje da ne pitamo za neslužbene brojke, za uhljebljavanja, za izradu programa na mjestu savjetnika, na plaćanju 'onima koji ne pjevaju' itd. Držimo se 'službenih' brojki.

Postoji jedna televizija. Na pretplatu. Nije EVO-TV. To je MORAŠPLATITI-TV. Nije puno: 1,2 milijarde kuna. Skojevci direktori, urednici podobnici, sijeci, reži, montiraj. Činovnici. Birokrati. Njih nije Orwel imao u planu, ali je znao da slika vrijedi tisuću riječi. A tek filmovi. Milijuni riječi. Srećom postoji Internet, i ovaj Rakarov portal. Iako on druka za Ivu, ja navijam za Vilibora. Bez para. Iz uvjerenja.

Autobusi ko kuće, laptopi, PR stručnjaci, ministri i činovnici Ministarstva Istine lagano tonu u mrak...Vrgorac slavi jer su neki mladci potukli HDZ nakon 23 godine. Mršava pobjeda, ali velika ko kuća. Protekcija, Korupcija, Nepotizam, Podobni mogu pasti. Tresu se brda. Rađaju se bezbrojni miševi. Jednog takvog voze i u Jaguaru. Jedan drugi gricka u Metkoviću, onoga miša iz Omiša pokušavaju maknuti, mnoge su zgazili, ali miševi se nakotili, ohrabrili se, više ne žele gledati, više ne žele slušati...

Dolaze neka druga vremena. Mladi odlaze iz Hrvatske. Mladi dolaze u politiku. Pitanje je tko će biti brži - oni koji odlaze, ili oni koji dolaze.

Nikad manje anketa, u nikad kraćoj kampanji. Hoće li konačno miševi kolo voditi?

Komentari

poklon za svaku domaćicu

http://www.gloria.hr/kolinda-grabar-kitarovic-moj-suprug-nije-papucar-ne...
.
link na gloriu jest primjer suptilnog drukanje za kandidate koji odgovaraju našim vlasnicima (5 +195 obitelji). Godinama nas bombardiraju sa raznim rezultatima anketa na koje nisu imuni niti birači niti mediji. Pomalo je čudno da agencije za ispitivanje javnog mišljenja ne pokazuju interes za ove izbore.
Možda baš zato što im rezultati ne odgovaraju?

Tko je glasao

Nevjerojatno...

I pored svog lupetanja i gafova (a gledala sam samo jučerašnje sučeljavanje), Sinčić izgleda uvjerljivije od ostalih kandidata iz kojih se prelijeva neiskrenost, licemjerje i borba za vlastitu guzicu, a ovaj Kujundžić je još k tome i zločest čovjek.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kujundžić je zločest,

agresivan, totalitarnog diskursa, i sve tako. Josipović i Kolinda se bore za vlastitu guzicu, što je potpuno normalno za političke profesionalce. (Tko je jednom "nutra" taj ima primarni zadatak da "nutra" i ostane, a to je teška borba.)

A Sinčić je nevježa koji nema apsolutno što za izgubiti, s obzirom da je već na velikom dobitku ("Postao sam poznat, a to je i bio cilj svega ovoga" - tako je otprilike rekao prije par dana. Time je sve i rekao.)

Zato i "izgleda uvjerljivije". No, to je samo "izgled"..... Sa svakim novim postotkom javne podrške i on sve bolje uči umjetnost "licemjerstva", to jest, ulagivanja publici.

Pritom nema ni solidno opće obrazovanje, povremeno mu dramatično puca koncentracija, neke njegove "revolucionarne" ideje su za smrznuti se od zabrinutosti, itd.

Nije se jednom u povijesti dogodilo da je publika nasjela na "najveće idealiste", a onda su ti idealisti razbili tikvu, vukući za sobom i povelik dio te publike koja se u njih uzdala.....

Kakvi bi uopće ti kandidati mogli biti kad su pred "demokratskom publikom" u kroničnom stanju podvojene svijesti, dakle, u nekakvom shizofrenom stanju: svaku "ideju" koju možda izvorno i imaju oni moraju izvagati u postocima javne podrške. Ono što ne donosi podršku, moraju zataškati, progutati, prešutjeti..... A ono što donosi podršku, moraju govoriti makar u to i ne vjeruju...... Naravno da se u njihovim javnim nastupima vidi kao nacrtano to mahnito računanje.....

Tko je glasao

Dišpet i Domovina

Članak i komentari usmjereni su navijački kao posljedica dobi "navijača", obrazovanja, interesa......
Svega odlučnog u jednom iracionalnom svijetu.
Ako ovih dana proradi hrvatski dišpet, koji je bio odlučan i u pobjedi protiv srbskog fašizma, izvjesna je pobjeda Sinčića.

Tko je glasao

Sinčić neće u drugi krug. Ako

Sinčić neće u drugi krug. Ako drugog kruga uopće bude.
Kujundžić se sam diskvalificirao i da je samo šutio bio bi(ili barem izgledao) pametniji. Bit će četvrti u prvom krugu.
Kolinda ima iza sebe stranačku mašineriju koja bilo kojeg svog kandidata i kakav god taj kandidat bio može pogurati u drugi krug. Sinčić nema snagu Milana Bandića ili Stipe Mesića da pomrsi račune HDZ-u i izbaci njihovu kandidatkinju iz utrke kao što se to dogodilo Mati Graniću i Andriji Hebrangu.
Paradoksalno, Sinčić je jedini koji bi u drugom krugu ugrozio Josipovića. Kujundžić ne može jer je seljačina i snažno bi mobilizirao ljevicu kontra sebe, a Kolinda ne može jer je blijeda, ženska kopija Josipovića, pa bi svi radije birali original.
Sinčić nudi nešto novo(u ovom trenutku nebitno je li to novo dobro ili loše) i prolaskom u drugi krug bi dobio snažan zamah za hrpu novih glasova. Međutim, ovaj put će se morati zadovoljiti time da će biti plasiran ispred lika koji ga je najviše blatio, ali opet nedovoljno za drugo mjesto.
Naravno, u ovom zadnjem tjednu je još uvijek teoretski moguć nekakav spektakl koji bi ga lansirao ispred Kolinde.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Kolinda je predsjednica nakon

Kolinda je predsjednica nakon ovih izbora!

Tko je glasao

sta, opet se bira manje

sta, opet se bira manje zlo?!?
ne znam zasto se nisu kandidirali petrina, hodak ili jurcevic, ovako imamo troje koji su u principu jako slicni i sincica koji na puno VAZNIH pitanja nema komentara, i u njegovu, tj. pernarovu stranku se je svasta "uvuklo"...

Kitz

Tko je glasao

Ni jedan od ta tri

Ni jedan od ta tri navedena.
Hodak nikako, previše "repova", ostala dva već viđena u politici, Petrina još nekako ali Jurčević, profesor-teoretičar, nula bodova.
Bilo bi jako zanimljivo da se npr. Dragan Matovina kandidirao, potpisa bi prikupio a onda oprao pod sa gospodom političarima.
No, pustimo sad to, rezultati prvog kruga budu zanimljivi.

Tko je glasao

Da dodam još par

Da dodam još par slova
Kolinda je predsjednica nakon ovih izbora!

kako naši ljudi vole promjene vjerujem da bi i ja glasao za Kolindu kad bi u kampanji bila "supruga-majka" pa onda predsjednica.
Ovo je osobna kampanja i sa njom smo morali vidjeti njenog supruga, djecu a ne HDZ i stranačko vodstvo.
Stranka može dati podršku ali stalno biti iza leđa, mislim da je pristup krivi.
Moj glas nema, da su izbori bili isti tjedan kad je izrazila želju za kandidaturom, podržao bih je, sad više ne
Ako uđe u drugi krug bude uspijeh.

Tko je glasao

Ne moraš pisati ako-ako,

Ne moraš pisati ako-ako, jasno je tko je tvoj izbor prema političkim stavovima. Manje vas je iako ćete muljati glasovima Srba!

Tko je glasao

ustvari, izbori ce biti

ustvari, izbori ce biti najvjerojatnije biti lazirani kao i zadnja 3 izbora za precjednika, inzenjering kojim su englezi "potukli" skote na nedavnom referendumu je djelo najvjerojatnije istih strucnjaka, zar ne, mrak!?

Kitz

Tko je glasao

Predsjednica čega? Na stranu

Predsjednica čega?

Na stranu tvoji ili moji politički afiniteti, ali realno držim da su joj šanse minimalne do nikakve.

Kad bih gledao čisto iz svog nekog političkog opredijeljenja trebalo bi mi zbog toga biti drago. Ali nije. Žalosno je da HDZ već četvrte predsjedničke izbore ne može iznjedriti pravog kandidata ili kandidatkinju. Kolinda je, barem meni, bolje stajala ljetos nego sada 5 dana prije izbora. Zbilja sam od nje očekivao puno više. Jedna je od rijetkih iz HDZ-a koje sam cijenio(čak navijao za to da se kandidira za predsjednicu stranke), ali promašenom kampanjom pokazala se nedorasla zadatku.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Kampanja je slaba

to se slažem, no to nije presudno u ovim okolnostima. Ono što je najveći problem većine sudionika na ovom portalu je apsolutna neobjektivnost.

Činjenica je da HDZ i SDP imaju oko 20-25% sigurnih glasova, ti stalno glasaju za svoje stranke i stvaraju privid demokracije, formalno to i jest demokracija, neformalno je to k... od ovce, da prostiš.

Činjenica je i da je zemlja u kolapsu, a percepcija je (i stvarnost) da je tomu jako doprinjela i kukuriku koalicija, a s obzirom da su zadnje 3 godine na vlasti, glavnina negativnih emocija usmjerena je prema njima.

Činjenica je i da je predsjednik Josipović SDP-ovac i da preuzima veliki dio ovog negativnog imidža.

Činjenica je i da se isti Josipović nije u 5 godina niti jednom sjetio nešto poduzeti, makar kritizirati aktualnu Vladu, simbolično nećemo računati.

Činjenica je i da, koliko god to zvučalo naivno, da bi Kolinda u najmanju ruku jednako dobro ili loše odradila mandat, no isto tako je činjenica i da ona svakako bolje kotira u zapadnim krugovima, ma što to značilo.

Dakle, Kolinda ima najmanje jednake šanse kao i Josipović, sve drugo je naivno i jeftino samozavaravanje.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Kolinda ne može, barem ne

Kolinda ne može, barem ne ovakvom kampanjom, privući bilo koga tko nije na desnici, a bez ostalih ne može do pobjede. To je njen glavni problem.
Dozvolila si je da je stranačka mašinerija profilira u nešto sasvim drugo od onog što je mogla predstavljati. Prije nego je krenila kampanja doživljavana je kao uglađena diplomatkinja s manirima. Danas ju se više tako ne doživljava.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Prije nego je krenila

Prije nego je krenila kampanja doživljavana je kao uglađena diplomatkinja s manirima. Danas ju se više tako ne doživljava.

Od ovoga apsolutno ništa nije izgubila, ali su na vidjelo izbile neke druge slabosti, a to je, npr. nedostatak psihopatologije. Poznato je da svijet vode psihopate i da da je "biti psihopat" u svijetu psihologije prepoznato kao "pozitivna osobina vođe".

Kad smo kod psihopatologije, najbolji kandidat je Kujundžić, no on se vrlo brzo probio u višu razinu. Malo je i mene iznenadio, no to je vjerojatno zato što baš i nisam pratio njegove izjave.

Uglavnom, u normalnijim vremenima bolje je da nas vodi netko sa manje psihopatskim osobinama, dok je u teškim vremenima obrnuto. Da smo u ratnom ili predratnom stanju Kujundžić bi ovo lagano osvojio. :)

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

"Od ovoga apsolutno ništa nije izgubila,"

He he neznam ali ono "ja sam vaša Kolinda iz naroda" me podsjeća na Severinino "ja sam djevojka sa sela" a znamo kakvu je Seve karijeru poslije toga napravila!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Da, to za Kujundžića je

Da, to za Kujundžića je potpuno točno, samo što tada ni Kolinda ne bi bila kandidatkinja.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Jeje baš ko i gospoja Kosor,

Jeje
baš ko i gospoja Kosor, ipak je gdja. Kosor daleko veči domoljub, patriot što god od gdje. Grabarić
pa nije prošla, pitam se zašto.

Tko je glasao

miševi

udruženi mali korinis miševi mogu napraviti čuda. samo ne smiju dozvoliti da ih pregazi krečana iz okoliša.

w. ;)

Tko je glasao

Šta sam ti rekao Starpil

Šta sam ti rekao Starpil ;)... napraviti će on šou samo takav...

Sad je zanimljivo gledati ignoriranje mainstream medija na iznesene tvrdnje ko stvarno posjeduje INA-u ... Neka se raspišu ili optuže Sinčića za laž. Zanimljivo je gledati i ove STARE PRDONJE kako se prave glupavi i "nezanimljivo " prate kampanju , pa slučajno nema više tekstova o sučeljavanjima u kojima Sinčić uredno šamara ostalu Superhik trojku...

Rekao sam i reći ću , nažalost mi imamo bitku sa hrpom starih pijavica društva od onih na višim pozicija do sve onih malih koji su za posao od 2500 kuna se prodali... Oni jako teško mijenjaju mišljenje , jer nažalost znaju da su svoju Hrvatsku prodali pa se boje u boj , imati probleme ili slučajno umrijeti...

Ovo će biti najveća izlaznost na izborima , samo trebamo paziti da se ne krenu krasti glasovi, ološ je gadno uzdrman i pravi se blesav...

PS. jedino što mu ne ide u prilog je što kod vanjske politike priča ONO ŠTO BI I JA PRIČAO ... Ljudi ništa ne znaju o Osama bin Ladenu i sličnim ljudima , ali itekako vidim da Kolinda dobro zna na šta je mislio pa je šutila i nije iskoristila do kraja njegov "gaf"... Veliko pitanje je DA LI JE UBIJEN Osama bin Laden ili NE...., pa ko normalan bi mogao vjerovati u ono američko izvješće... , ali znaš kako narod je ovca... pa rijetko propitkuje.

Justice for all !

Tko je glasao

dobro,

hoćemo li mi konačno doznat tko je pravi vlasnik INE, ili se to djeca igraju u pijesku s kanticama i lopaticama, pod budnim okom tete iz vrtića?

Tko je glasao

"hoćemo li mi konačno doznat tko je pravi vlasnik INE"

@hlad siguran sam da policija i DORH znaju tko je vlasnik INE. Znaju oni i kako je recimo Luka Rajić došao do Dukata ali kakve nam koristi od toga kada im mafija i lupeži koji su nas opljačkali i pokrali diktiraju koga smiju a koga nesmiju procesuirati!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Kak ne, evo samo kad vidimo

Kak ne, evo samo kad vidimo ugovor o prodaji HT-a i kad saznamo ko je uzeo 5mil USD od hapšenja Gotovine, nakon toga sve bude mnogo jasnije.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci