Tagovi

Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'?

Vremenom sam uvidio da se moja kritika najčešće bavi novim mogućnostima. Novim političkim opcijama koje se pojave na sceni. Uzaludno je govoriti o starim i odbačenim rješenjima. O rješenjima koja su impotentna za budućnost. Po stoti put napisati da je SDP smeće samo je trošenje vremena svih uključenih. Budući da nam trebaju nova rješenja, treba se samo i baviti novim rješenjima.

Nasljeđe ljevice, između ostaloga je da kritizira svoje. Ponekad ljevica prije ide kritizirati svoje nego neistomišljenike jer je za ljevicu često 'pogrešnost' neistomišljenika evidentna i nije nužno njome se baviti. Rezultat toga je da ljevicu obično kritizira 75% uključenih u bilo koju debatu, dok desnicu njihova vojska nikada nije u stanju kritizirati jer je to veleizdaja. Desnicu tako kritizira možda 30% uključenih u debatu jer je hrpa ovih koji samo naginju ljevici odgojena u duhu malograđanskog poimanja političke korektnosti i smatra da se neistomišljenike treba uvažavati i poštovati.

Još od vremena kada je Dragan Markovina pisao program za SDP, prije pretposljednjih izbora, dvojio sam o tome trebam li ga kritizirati i svojim pisanjem pomoći onih 75% ili usvojiti ovu 'pripadničku' tradiciju i ne govoriti loše o… E sad kako ih etiketirati? Nova ljevica nije moja jer nije ljevica, ali u tom je smjeru namjeravala ići. Onda ću napisati ovako; ne govoriti loše o potencijalno svojima koji to očito neće postati. Sve odluke su jednako problematične. Kada napadnete svoje ne možete izbjeći to da date municiju neistomišljenicima što zapravo JEST jako loše, jer vaš napad i napad druge strane nisu jednaki, nisu motivirani istim stvarima i nemaju isti cilj.

Vremenom sam uvidio da se moja kritika najčešće bavi novim mogućnostima. Novim političkim opcijama koje se pojave na sceni. Uzaludno je govoriti o starim i odbačenim rješenjima. O rješenjima koja su impotentna za budućnost. Po stoti put napisati da je SDP smeće samo je trošenje vremena svih uključenih. Budući da nam trebaju nova rješenja, treba se samo i baviti novim rješenjima. To je pravi razlog zašto ja najčešće razmišljam o 'trećim opcijama' i zašto mi je uvijek najvažnije vidjeti ima li među njima što kvalitetno što bi se trebalo podržati. O starim rješenjima ponekad valja nešto reći ako se ona pokušavaju predstaviti kao nova rješenja. Pa da to na brzinu odradimo; Plenkovićev HDZ obično je političko smeće, a novi sjajni celofan samoga Plenkovića zamaglit će oči samo onima koji su toliko tupavi da im i nije mjesto u političkom procesu (što čini gotovo cijelo hrvatsko glasačko tijelo). Bernardićev SDP je pak takvo jadno i promašeno smeće da je preveliki kompliment uopće se SDP-om baviti. SDP je konačno potpuno mrtav, a njihov balavi Davor 'Ivan Pernar' Bernardić od stranke će napraviti 'Živi SDP'.

Već sam ovdje spominjao dosta 'trećih opcija' - pametno, most, živi zid, orah, laburiste (smeće, smeće, smeće, smeće).

Sada je tu Nova ljevica, još jedan pokušaj treće opcije (ali ne i trećeg puta, da se te stvari ne pomiješaju) i, naslućujete već iz drugog odlomka, ništa od njih. Žestina napada druge strane na Novu ljevicu ne bi trebala laskati nikome iz Nove ljevice. Ti su napadi ritualni. Nova ljevica je dala desnici zgodnu lutku ili vreću za boksanje na kojoj će vježbati svoje očitovanje zadojenosti, indoktriniranosti i pripadanja čoporu. Ti napadi nisu tu zato što desnica misli da im je Nova ljevica ikakva prijetnja. U tome je, po mojem mišljenju, sva tragičnost lika Dragana Markovine. On će primati batine i 'batine' kao krnjoval na maškarama. Prazna vreća za boks, lutak koji pomalo podsjeća na nešto što svjetina i masa trenutno vezuje uz sve svoje probleme kao kada krajem veljače spaljuje karikaturu svoga gradonačelnika jer je npr. izgradio previše skupih fontana.

Moje je mišljenje, Dragane, ako slučajno ovo čitaš, da ćeš piti udarce i 'udarce' potpuno besplatno. Džaba. Zaludu. Ti nisi ljevica. Kao što to nije ni Leaković, Kapović, Bernardić, sindikati, SDP, OraH, Živi zid. Ti si samo još jedan liberalni socijal-demokrat koji se pali na furku ljevice.

Krenuo si s osnivanjem stranke kada se nitko nije ni osvrnuo na program koji si onda pisao za SDP i sada pokušavaš stvoriti novi SDP kada stari nepovratno tone. I u tome je ta tragedija; SDP nije ljevica. SDP nema nikakva rješenja. Markovina crta metu na svojoj bezopasnoj glavi.

dodatak

Osniva se nova stranka na ljevici. To samo po sebi nije novo, ali veći je problem što ništa nova ni ne donosi. Jedan od 'frontmena' ideje o novoj ljevici na neuspjeh je osuđeni prof. Markovina koji je uspio ostariti više od Velimira Viskovića od kada je došao na fakultet i s njega otišao pa čovjek kada čita njegove tekstove ima osjećaj da čita nešto što je pisala neka 'malootočka meštrija' nalik na onog fratra koji u beskraj razmišlja kako da sroči posvetu svome sakupljanju poštanskih markica u noveli 'Balkon' i da joj, baš kao i Markovina svome djelovanju, da dovoljno težine i ozbiljnosti pa preslaguje u glavi: o filatelijo, filatelijo, pa onda: filatelijo, o filatelijo… Tako i u tekstovima Markovine samo odbrojavate do sljedećeg mjesta gdje za nekoga za koga želi reći da je glup kaže da je intelektualno potkapacitiran što njemu očito zvuči dovoljno zakukuljeno što je samo po sebi problem. Tako je njegova druga omiljena sintagma ona zamjena teza koja svako malo iskače iz teksta i koju on, što naročito osnažuje beznađe u njegove vizije ljevice, očito doživljava dovoljno svježom da joj uvijek pokloni mjesta u svom razmišljanju. Praxisovcima se glasno lomi srce. Uz sav njihov intrigantan intelektualni rad i pisanje, današnja nova lijeva energija je Markovina: vi, vi ste intelektualno potkapacitirani… to, to je intelektualno potkapacitirano… on je intelektualno potkapacitiran…

Možemo odahnuti. Rat ipak nije izgubljen. Samo se mi nismo sjetili Hasanbegoviću, Markićki, Bujancu, nanovo uskrsnulom Hebrangu ili Raspudiću reći da su intelektualno potkapacitirani i da ono što oni zastupaju je samo opasna zamjena teza. Ne zna desnica što im se sprema! Proričem; 2018. djeca pitaju roditelje: a kako to da u Hrvatskoj nema desnice? A roditelji sa smiješkom odvraćaju; Markovina im je objasnio neke stvari.

Kako se politička scena u Hrvatskoj „napokon“ riješila svakog standarda i preduvjeta za zastupanje naroda u Saboru, pa je svaki Tom, Dick i Harry (u Hrvatskoj Ante, Ante i Ante, ili još točnije Most, Pametno i Živi zid) potrčao u Sabor po mirovinu, nepostojanje standarda, ili radije autoriteta na ljevici isto je učinilo i s novim lijevim strankama. Uskoro ih možemo očekivati veći broj od HSP-ova. Djeca se svađaju oko toga tko je 'prava ljevica' baš kao i čiji je tata jači. I svi su prava ljevica; Kapović, Visković, Markovina, Srećko Horvat, Radnička fronta, sindikati, čak i ORaH… I, dakako, Karolina Leaković još jedan prazni politički govor iza kojeg puzi tupavi Štefan i viče; joooj kako je lijep i sadržajan politički govor Karoline Leaković, kao ono nekad na kirvaju kad ste htjeli udati 'ćer pa ste hodali par metara iza nje i vikali: koja je ono lijepa cura. Toliko je prave ljevice da treba čestitati socijalnoj nepravdi što je uopće preživjela. Leaković je još jedna koja nastoji dati mogućnost za glasovanje svima onima koji nisu izašli na posljednjim izborima dati glas SDP-u jer to više nije bila njihova stranka radi Milanovića baš kao i apsolutno svaka druga 'nova lijeva opcija' uključujući Novu ljevicu. Jaje jajetu. Treba Markovinu pitati zašto je on uopće potreban kada Leaković ima situaciju potpuno pokrivenu? Isto tako treba pitati Leaković čemu ona uopće služi kada nema te jedne rečenice koja bi ju razlikovala od Markovine. Ajd neka se potuku da vidimo ko je jači. Onda Leaković pohvali Laburiste u Britaniji. Koliko ja znam u Hrvatskoj postoje laburisti pa, Leaković, što čekaš? Zašto od savršeno zasranog SDP-a pokušavat napraviti laburiste kad laburiste već imaš?

Šalu nastranu, 'ajmo se pitati kako je socijalna nepravda preživjela i zašto tako dobro napreduje? Kad već Markovina toliko voli sintagmu 'zamjena teza' krenimo od one u kojoj se stalno liberalizam trpa u cipele ljevice. Što bi našem društvu trebala još jedna 'ljevica' i što na to kažu sve ove postojeće? Još važnije, što postojeće kažu na gomilanje raznih Markićki, Grabar Kitarovićki, Tepeša i moralnih kepeca? Nagađam; hvala! Kaže Markovina da ima mjesta za novu ljevicu koja će okupiti sve one koji se žele boriti za jednaka prava manjina i… (sami nadodajte listu dežurnih štićenika svih tih 'ljevica') kao i ama baš svaka druga nova 'lijeva opcija'. Jer, pogađate, razlog zašto Markićka misli kako misli (čitaj: ne misli) je zapravo taj što se nitko nije borio za prava manjina i… (one nadodane liste) Je li tako? I tako je i sa svim drugim tim politički aktivnim izopačenicima. Raspudić je glup samo zato jer mu Ivančić nije to objasnio. Je li tako? Svi znamo da NIJE. A znaju i ti dosadni 'novi ljevičari' (zapravo liberali) koji u isto vrijeme imaju oltar 'Presvete Debate' i kao znaju da kod indoktrinacije nema mjesta argumentima, ali moraju pokušati s još par debata. Jer Markićka kao nije dobila već sve argumente. Ona bi odmah shvatila zašto ne može tlačit ako ne želi biti tlačena i zašto njen skučeni um ne može dosanjati nikakvu verziju svijeta vrijednu življenja, kao ni njeni 'sveti oci', a ni HDZ općenito, samo da joj je to netko dobro argumentirao. Zna li uopće itko u našem društvu kako ideologija funkcionira? Svi kao da misle da je ona rezultat nedostatka objašnjenja ili neadekvatnih objašnjenja. A ona upravo jača na višku objašnjenja i potpuno jasnim objašnjenjima.

Do kada moramo slušati ovakve gluposti? Markovina je suautor prijedloga stranačkog programa za SDP u kojem je većina točaka koju on revolucionarno predlaže već sadržana ili u zakonu ili u Ustavu, a takvoj se gordoj originalnosti vjerojatno možemo nadati i od njegove buduće stranke. Zašto Markićka nije prestala biti 'markićka' nakon onog sučeljavanja i debatiranja u kojem joj je još jedna liberalka u nizu nastojala argumentirano objasniti Presvetom Debatom, tim najmoćnijim oružjem liberala koje je već polučilo toliko uspjeha u prošlosti, zašto ne može uređivati svijet sebi na sliku i priliku? Znate koji je odgovor? Nije prestala biti 'markićka' zato što Markićku boli dupe za argumente i debate nekakvih mlakih liberalki i liberala.

No, zato liberali imaju još jedno oružje na svojoj strani. Mnogo moćnije i jače. Jezivo u svojoj efikasnosti. Često ga se ne usude ni koristiti jer nitko ne želi pred sud za ljudska prava. Naime, kada Presveta Debata podbaci, liberali vas prestanu zvati na svoje tulume!!! Jaaoooo… Muko i nevoljo! Dan-danas se Bujanec nije oporavio od ovog izopćenja! Zar nema više humanosti? Zar je to zakonom dozvoljeno? Da vas redom mali liberalići svi u majici na Chea ne pozovu na neki dobar tulum i neće više tofua s vama lomiti…

Eee, ee… pa se vi zezajte s liberalnim snagama. Neće se pod njihovom stražom nigdje zakotiti nikakav fašizam. A i ako se zakoti oni će ga u čas na smrt izdebatirati i već za 50 godina i nakon kojeg krvoprolića nema više fašizma. Ne bi nitko dizao spomenik Budaku da su samo malo porazgovarali s Markovinom. Oni naprosto nisu imali te informacije. Bili su, priznaju, malko intelektualno potkapacitirani jer do sada nikada nisu još čuli za zamjenu teza.

Napravio je Markovina ipak i jednu dobru stvar. Pokazao je poštovanje prema našem vremenu pa je, umjesto da nas zavlači, odmah na osnivačkoj skupštini počeo srat po drugoj ljevici. Čisto da možemo odmah stvar staviti na pravo mjesto; Nova ljevica je još jedan beznačajni proizvod hrvatske politike. Osim toga, on je odmah prihvatio i neka načela liberalne ekonomije. Stoga ako želite biti dio iste dominantne ideologije i isprana mozga dalje uništavati planet i društvo, ali s par drugačijih obilježja, svakako glasajte za Novu ljevicu. Da bi dodatno potvrdio da je samo 'novi SDP', Markovina je dodao i da je ujedinjavanje s SDP-om mogućnost. Tako će glasači opet moći biti dvostruko prevareni; oni koji su mislili da ne mogu glasati za današnji SDP, njih će Nova ljevica privesti natrag SDP-u. A oni koji su mislili da nema potrebe za Novom ljevicom jer je Milanović otišao, njih će SDP privesti krilu Nove ljevice.

Da prekinemo neozbiljni ton: Ljevica je radikalna opcija! Uvijek je bila radikalna opcija, a nijedna 'hrvatska ljevica' (čitaj: verzija liberalizma) to naprosto nije. To što danas liberali pokušavaju baštiniti ljevicu ali pod strogim imperativom da se ni pod koju cijenu ne baštini njenih 50% temelja koji je radikalan, cijelu stvar uvijek prokaže za ono što zapravo jest: još jedna hrpa liberala koji namjeravaju moliti 'markićke' za milost jer 'ne smiješ štogod ružno reći'. Antifašisti ne debatiraju s fašizmom. Oni znaju zašto to ne ide. Fašizam nije stvar argumenta nego primitivnih osjećaja. On je stvar emotivno nedozrelih ljudi koji ne mogu shvatiti zašto vama pobogu ne može biti lijepo u njihovom svijetu. Fašizam se iskorjenjuje preodgojem i zabranom, a dobro raste i uspijeva na mlakim liberalnim debatama. Istim onim mlakim liberalnim debatama koje nam gromoglasno najavljuje još jedna nova lijeva stranka. Zašto sam tekst nazvao Autodanuncijada? Neće nitko na desnici gubiti sna radi toga što se s njime ne žele družiti studenti filozofskoga!! Oni od srama ne bi htjeli biti viđeni s ljudima koji ih kritiziraju, a kamoli da žude što prije postati tako liberalni i uključivi kakvi su njihovi kritičari!! Zar netko još uvijek misli da su na desnici ljudi ljubomorni na taj 'ljepši život liberala' gdje možeš i s curom i s tipom i da će ih sjaj te slobode zaslijepiti nakon te neke ključne 'Presvete Debate' koja se već kao drugi dolazak iščekuje unatoč svim milijunima onih propalih? Podsjeća li vas to na neke 'doomsday' sekte (i zašto je jako važno postaviti to pitanje?). Sve što borba Markovine i 'markovina' postiže je da se oko popisa 'izdajnika' za sljedeće orgije u Lisinskom ne mora više mučiti nitko na desnici, ljevica ga sastavi i objavi sama. Same orgije su, hvala na pitanju, žive i zdrave, a i u porastu!

Komentari

meštrija' nalik na onog

meštrija' nalik na onog fratra koji u beskraj razmišlja kako da sroči posvetu svome sakupljanju poštanskih markica u noveli 'Balkon' i da joj, baš kao i Markovina svome djelovanju, da dovoljno težine i ozbiljnosti pa preslaguje u glavi: o filatelijo, filatelijo, pa onda: filatelijo, o filatelijo...ako možeš biti ljubazan i reći o kojem se "balkonu" radi,
....onaj "Balkon" od A.G. Matoša to nije,
(o novom pokušaju da se iscijedi iz lijevog glasačkog tijela koji glas više jasnijom ponudom "za svakog ponešto", ne bih,
postaje to iritantno već)

Tko je glasao

Složio bih se s tobom,

Složio bih se s tobom, Dragančetova Nova levica je totalno podbacila & razočarala: nema ni Jugoslavije ni socijalizma, kamoli revolucije, smrt fašizmu i prijekih sudova za ustaše, bre. Opet sve samo neki bezvezni impotentni kvazilijevi esdepenjarski "liberali" i slične žvake. Fuuj... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Dobro nam se vratio Doza ili kako si se već nekoć nazivao

Moram primijetiti da si nekad bio koncizniji u određenju dijagnoze i konkretniji u nuđenju terapije.
Ovaj tekst ti pomalo histerizira spoznaju da je prošlo nekoliko godina, a u politici se ništa promijenilo nije - samo si ti postao stariji i ironičniji u vlastitoj nemoći mijenjanja stanja...
Moja malenkost bi vrlo rado participirala u polemici o suštini sadržaja teksta kada bi ga bilo.
Zašto tvrdim da ga nema!
E pa zato što u tekstu ne vidim pisca iliti autora tj ne vidim vrijednosni stav predmnijevane lijeve ideje koja bi bila suprotstavljena onom što u tekstu nazivaš smećem.
Uostalom, otkrij nam što je za tebe djelatno lijevo a što desno u balkanskim iliti hrvatskom poimanju lijeve ideje kao takve osim one natuknice o radikalnoj opciji.
Zar ti zaista vjeruješ ili tvrdiš da je baza hrvatskog svekolikog mulja u određenju ili artikulaciji lijevog ili desnog ili je stvar mnogo složenije prirode planirane DE destrukcije, a sve poradi beskonačnog perpetuiranja parazitskog sustava 1 : 99!?
Kako da se prihvati eventualna polemika o tamo nekom "tupavom Štefanu" kada i pozicija naratora zrači aureolom diskriminirajuće tupavosti...
Dakle, što je za tebe istinska djelatna ljevica ?

Tko je glasao

Patetični ekstremist iliti internet Rambo Cvaj

Ne bih druže da me krivo shvatiš ili da ti povrijedim radikalne osjećajčiće, ali ovo što pišeš i o čemu sanjaš je daleko promašenije od svega što nam nudi ekstremna desnica, kad malo razmislim oni ustvari ništa ne nude, dok ti nudiš policijsku državu nasilja i mržnje.

Druže, beskonačno je puno pogrešnih puteva u nasilje i mržnju - kao ovaj tvoj, a samo jedan ispravan, onaj koji vodi u mir i blagostanje, poštivanje drugih i drukčijih...

Vidim da misliš da imaš rješenje kojim ćeš ljude prisiliti da misle točno onako kako ti želiš i kako ti u svojoj jedinstvenoj i veličanstvenoj mudrosti mniješ.

Jednom kada svi, nakon kure ognjem i mačem, postanu Ti onda će vladati mir i blagostanje i svi će svako jutro čitati što ti misliš da oni misle taj dan, i o čemu, i naravno, to će oni i misliti.

Meni je isto navrh glave ovaj pluralizam i uistinu sam oduševljen ovim tvojim dosad neviđenim i jedinstvenim mišljenjem da to sve treba - što pobiti, što preodgojiti, bravo mudri moj druže. :))))

Daj još ovog ratnog materijala, nemoj nas sad držati u neizvjesnosti druže Shamile...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci