Tagovi

Lažna dilema - DA ili NE u EU

Cijelo vrijeme se provlači pitanje jesmo li, jesam li ja i svatko od nas za ulazak u EU ili ne. Oba odgovora kod mene ostavljaju loš okus u ustima.

Ako kažem DA - želim da Hrvatska uđe u EU, odmah pomislim na nemogućnost realnog odlučivanja o bitnim stvarima, na troškove (funkcioniranja EU aparata treba financirati ma što nam u pro EU reklamama govorili), na gospodarski pojas, na besmisleno administriranje i "uvođenje reda" i tamo gdje ga treba i tamo gdje ne. Odmah pomislim na Grčku, Irski, Italiju, Portugal, Španjolsku. Iz podruma sjećanja izroni podatak da se u Francuskoj u prosjeku svaki dan samoubije po jedan poljoprivrednik koji više ne uspijeva servisirat svoje dugove, Mađarski vinogradi,....

Najviše od svega mi se ne sviđa to što su "počeli" o svemu odlučivat u kabinetima. Ne daju Grcima referendum, ni Ircima izbore. Ne prije nego što donesu odluke "koje se mora donesti". Nastranu sad tko je tu kriv za nastalu situaciju.

S druge strane, ako kažem NE - ne želim da Hrvatska uđe u Uniju, imam osjećaj da ćemo ostat zauvijek izolirani. Da propuštamo jedinstvenu povijesnu priliku. Osjećaj nastupajuće ekonomske skučenosti i neminovnog propadanja zbog nedovoljnog unutrašnjeg tržišta za ozbiljniji razvoj. Osjećaj osuđenosti na naše (uglavnom) kilave, častohlepne, srebroljubne i nesposobne političare. Ako ne uđemo, osuđujemo našu privredu, a time i nas same na siromaštvo i sigurno propadanje u nemilosrdnom okruženju.

Nedavno sam među prijateljima postavio pitanje - dajte mi jedan ARGUMENT, ne floskulu, pamflet ili epp - argument za ulazak u Uniju. Samo jedan. Još ga nisam dobio. Svejedno, ideja ujedinjene Europe mi se kao takva sviđa. Realizacija kakvu vidim ne. Pogotovo mi se ne sviđa trenutno stanje.

Zbog svega toga smatram da je pitanje DA ili NE u Uniju lažna dilema. Pravo pitanje glasi: Želite li da u Europsku Uniju uđemo sad ili malo kasnije?

Glasam za to da malko pričekamo i vidimo u što će se sve ovo razviti.
Nije ovo zadnji vagon zadnjeg vlaka.
Kud nam se žuri?
Moramo li kao zadnji doslovno uskočiti u brod koji možda tone?
Ako smo čekali sve ove godine, možemo pričekati još koju.
Novaca za toliko spominjane subvencije i pomoći ionako nema.

I da parafraziram slavne - Laku noć i sretno 22. siječnja.

Komentari

par uočenih:

http://www.mvep.hr/custompages/static/hrv/files/pregovori/Ugovor-sazetak...
-Hrvatska uplaćuje (u 8 obroka od 2013. do 2018.) sljedeći iznos koji odgovara njezinu udjelu u kapitalu koji se uplaćuje za upisani kapital Europske investicijske banke: 42 720 000 eura
-Hrvatska uplaćuje (u četiri obroka od 2015. do 2018.) u Istraživački fond za ugljen i čelik sljedeći iznos: 494 000 eura.
-Ex ante kontrola nabave i dodjele bespovratnih sredstava od strane Komisije ukida se odgovarajućom odlukom Komisije, nakon što se Komisija uvjeri u učinkovito funkcioniranje dotičnog sustava upravljanja i kontrole.
-Tijekom prve godine nakon pristupanja Europska unija Hrvatskoj osigurava privremenu financijsku pomoć za razvoj i jačanje njezinih administrativnih i pravosudnih sposobnosti u iznosu: 29 milijuna eura u 2013.
-Unije za provedbu schengenske pravne stečevine i nadzora vanjskih granica. Za razdoblje od 1. srpnja 2013. do 2014. Hrvatskoj se na raspolaganje stavlja 40 milijuna eura u 2013. i 80 milijuna eura u 2014. godini u obliku paušalnih isplata. Paušalne isplate moraju se iskoristiti u tri godine od prve isplate.
-Privremeni instrument za jačanje novčanog toka je privremeni instrument za pomoć Hrvatskoj u poboljšanju novčanog toka u nacionalnom proračunu. Za razdoblje od 1. srpnja 2013. do 31. prosinca 2014. Hrvatskoj se na raspolaganje stavlja 75 milijuna eura 2013. i 28,6 milijuna eura 2014. godine u obliku paušalnih isplata. Svaki godišnji iznos dijeli se na jednake mjesečne obroke koji se uplaćuju prvog radnog dana svakog mjeseca.
-U 2013. godini Hrvatskoj se dodjeljuje 27,7 milijuna eura u okviru komponente ruralnog razvoja iz članka 12. Uredbe Vijeća (EZ) br. 1085/2006 (IPARD).
-Za svaki lijek i za svako sredstvo za zaštitu bilja zaštićeno važećim temeljnim patentom i za koje je prvo odobrenje za stavljanje u promet kao lijeka odnosno kao sredstva za zaštitu bilja izdano nakon 1. siječnja 2003., može se izdati svjedodžba u Hrvatskoj, pod uvjetom da je zahtjev za izdavanje svjedodžbe podnesen u roku od šest mjeseci od datuma pristupanja.
- u slučaju ozbiljnih poremećaja svoga tržišta rada ili opasnosti od takvih poremećaja, a nakon što obavijesti Komisiju, nastaviti primjenjivati te mjere do kraja razdoblja od sedam godina nakon datuma pristupanja.
-Bez obzira na obveze iz ugovora na kojima se temelji Europska unija, Hrvatska može zadržati, tijekom sedam godina od datuma pristupanja, ograničenja utvrđena u njezinom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu (NN 152/08, 21/10), koja su na snazi na datum potpisivanja Ugovora o pristupanju a koja se odnose na stjecanje vlasništva poljoprivrednog zemljišta od strane državljana druge države članice, od strane državljana država koje su stranke Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru (SEGP) i od strane pravnih osoba osnovanih u skladu sa zakonodavstvom druge države članice ili države stranke SEGP-a.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/168330/Pusic-objavila-detalje-prego...
 Posljedica usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije bit će djelotvornija provedba prava intelektualnog vlasništva, što će poduzetnicima proširiti tržište, učvrstiti marketinški položaj, poboljšati promet roba i usluga, osigurati dodatne prihode od ustupanja licencija, ali i omogućiti izbjegavanje kršenja tuđih prava (krivotvorenje).
 Autorska i srodna prava stječu se bez ikakvih troškova i formalnih postupaka, samim činom stvaranja autorskog ili srodnog djela, njegovom umjetničkom izvedbom ili javnim priopćavanjem.
 Prava industrijskog vlasništva odnose se na zaštitu izuma patentom, zaštitu žiga, zaštitu industrijskog dizajna kojim se štiti vanjski izgled

•Mali i srednji poduzetnici moći će koristiti financijske potpore za jačanje konkurentnosti, uvođenje inovacija i suvremenih informacijskih tehnologija.
• Posebno se potiče poduzetništvo mladih, početnika, osoba s invaliditetom i žena, kao i ulaganje u energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i uvođenje sustava upravljanja kvalitetom i međunarodnih normi.
• Uspostavljeni servisi poput e-porezna, e-zdravstveno, e-mirovinsko, e-regos i e-katastar olakšavaju rad poduzetnicima, a program e-Hrvatska obuhvaća aktivnosti razvoja elektroničkih javnih usluga i sadržaja.

Tko je glasao

22 sijecnja svakako treba

22 sijecnja svakako treba izaci i zaokruziti ne

na referendumskom listicu i na taj nacin jasno iskazati politickoj "eliti" da smo u ovih dvadeset godina ipak evoluirali od "stoke sitnog zuba" i da ne zelimo bez otvorene rasprave dati svoj bjanko pristanak na tu novu integraciju!

Tko je glasao

Postoji još jedan razlog za obavezan izlazak na birališta

To su nesređeni birački spiskovi. Nije baš velika mudrost, a ni posao to sredit. Ako se hoće. Ovdje na Pollitici je dano nekoliko brzo provedivih prijedloga.

Ovako imamo par stotina tisuća 'mrtvih duša' koje bi mogle glasat onako kako to paše političkoj eliti - za njihovo osobno uhljebljenje u Briselu i okolici.

Možda neće biti tako, ali budući da aktualna vlast (kao i prethodna uostalom) bezrazložno žuri s referendumom, postoji opravdana sumnja.

Tko je glasao

Veži konja gdje ti gazda kaže

...budući da aktualna vlast (kao i prethodna uostalom) bezrazložno žuri s referendumom, postoji opravdana sumnja.
Ma kava sumnja - sve je bajno...

Tko je glasao

istina i granica

u svim bitnim stvarima već smo u eu
jednim dijelom spuštenih gaća
dizati gaće, ispravljati ponos, bilo bi skupo, i definitivno, odbačeno od velike većine građana
kako rebel kaže govana
granica istine jest granica onog dijela hrvatske gdje su ljudi gubili ili branili svoje domove
eksperiment s odbacivanjem
završio bi ponavljanjem referenduma za 12 mjeseci
kao i za nato
ulazak u eu jedini je suvisli način da pošteno, pravedno uredimo svoje odnose sa susjedima
i sa sobom

luka

Tko je glasao

Puna usta gaća...

Svi spominju neke spuštene gaće, pa bih voljela čuti barem jedan primjer, a po mogućnosti i nekoliko, tog "spuštanja gaća"... Jel' to ono sa šećeranama? Unaprijed se ispričavam ako se netko od cijenjenih diskutanata baš bio odlučio baviti industrijskom proizvodnjom šećera u sljedećih 5 godina, ali mu je to zbog zločeste EU propalo...

Pristupanje EU doduše na neki način znači prekid "kibidabi" politike, a uvodi nas u neudobnu sferu "taknuto-maknuto". Tipa "ako do sad nisi bio u stanju proizvoditi šećera koliko ti treba, više ni ne moraš, jer ćeš ga kupiti od nas"... To je malo nezgodno, mi smo navikli na snove bez plana i realne podloge koji se, da podsjetim, najčešće ne ostvaruju... Tako da će neki vječno oplakivati buduće šećerane koje ne bismo napravili ili ZERP koji nismo bili u stanju provesti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kad vec pricas o tim

kad vec pricas o tim seceranama, godisnja proizvodnja secera u hrvatskoj prelazi 300 000 t, a skidanjem limita proizvodnje na 195 000 t. sigurno ce se ugasiti jedna od tri secerane koje imamo danas!
moram li spomenuti da se politika "secera u eu" provodi po direktivi francuskih secerana koje zele imati monopol u toj proizvodnji!?:)
hoces li malo o zabrani novih nasada vinograda za komercijanu upotrebu, ili o potpunom nestanku "kumica sa placa"!?
ili o nasoj godisnjoj clanarini (650 milijuna eura) koja ce sa gubitkom prihoda od trosarina i carine biti daleko veca od onih sredstava koja su nam na raspolaganju iz eu, a koja ce dobiti jedino oni koji ne pogrijese "font slova u svojim projektima za ta sredstva"!?:))

Tko je glasao

edi,

hoces li malo o zabrani novih nasada vinograda za komercijanu upotrebu

eu je zabranila sadnju novih vinograda svim članicama do 31.12.2015., a nakon toga, to će ograničenje biti ukinuto...budući da hrvatska postaje članica eu 01.07.2013. mi nećemo moći saditi nove vinograde samo u tom razdoblju, dakle, 2 i po godine...mada će i u tom vremenu biti moguće stare zasade zamijeniti novima...i btw, u ovom periodu dok ne postanemo punopravna članica nitko nam ne brani da zasadimo vinograda koliko god hoćemo...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

E, ja bih malo o kumicama s placa ;)

A ovo o vinogradima ću pitati Čobankovića i Todorića koji su, dobro informirani, već osigurali sebi udio u vinogradima, tko zna, možda čak i uz državne potpore...

(sa šećerom smo se bili osramotili s nekakvom muljažom na EU tržištu, zar ne...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

cobi je imao svega 2 hektara

cobi je imao svega 2 hektara vinograda prije nego sto je postao ministar.
danas ima 50!
nedavno je ministarstvo donijelo odluku da na zagrebackim trznicama svoje proizvode jedino mogu prodavati kumice iz zagrebacke zupanije.
onda se digla frka, pa su hitno povukli taj pravilnik koji je bio prva faza za potpuno ukidanje takvog oblika prodaje mlijecnih proizvoda kad udjemo (nedaj boze!) u tu francusko-njemacku eu!
naime, sve one kumice koje ne budu postivale stroge propise u proizvodnji te hrane nece moci prodavati svoje proizvode nigdje u eu!
pa tako ni u hrvatskoj!
no, zato cete imati razne lidle i aldije i njihove autohtone "kumice" i krastavce pravilnog oblika!:))
zasto politicki kreteni to sad otvoreno ne kazu?

Tko je glasao

Za Čobija znam...

Izbjegao si temu šećerana...

A kumice... Sjećaš li se one afere kad je kumica s placa miješala minij s mljevenom crvenom paprikom? Kad ju je ulovila inspekcija, čudila se tolikoj drami, jer je s minijem paprika bila crvenija, a i teža na vagi ;) Čuj, znam da nije domoljubno, ali ja bih radije mađarsku papriku bez minija, pa makar iz Lidla...

Ono s krastavcima je propalo na nivou EU... a i s porilukom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

meni su "kumice" samo sinonim

meni su "kumice" samo sinonim za male ljude i njihov pokusaj da prezive u ovom neoliberalnom okruzenju i nista vise!
stoga, neka zive "kumice", dolje eu!
bolje grob, nego rob!:)

Tko je glasao

Kumice imaju više šanse u EU...

meni su "kumice" samo sinonim za male ljude i njihov pokusaj da prezive u ovom neoliberalnom okruzenju i nista vise!
... nego s našim Todorićem, Čobankovićem i ostalim grofovima, zelenašima i kulacima.

Tko je glasao

ostricu, proizvodnju sira i

ostricu, proizvodnju sira i mlijecnih proizvoda za javnu upotrebu unutar eu mogu obavljati jedino ona domacinstva koja u proizvodnji zadovoljavaju stroge sanitetske standarde proizvodnje.
kako vecina kumica nece moci zadovoljiti te standarde (jer kostaju i znace profesionalizaciju proizvodnje!), o kumicama cemo jednom, kao o reliktu proslosti pricati svojim unucima.
no, kad bi u "kumicama" bilo svo zlo ove integracije, jos bi i ja glasao za nju!:)
nego ostricu, izgleda da podrska hrvatskom ulasku u eu u zadnje vrijeme rapidno opada, bez obzira sto se vlada trudila onim umobolnim spotovima postici suprotno!?:))

Tko je glasao

@edi3:

To što kažeš - jednostavno nije točno. Nema nikakvog razloga da mala seoska imanja ne zadovolje strože higijenske propise.

Druga je stvar ekonomija: žene koje idu na plac s po par litara sira i vrhnja - pojava je neminovno u nestajanju.

Moji kompići iz Građanske akcije sad su se okomili na Todorića. :)

To da se anti-eu aktivisti bez ikakvog srama služe otvorenim lažima, rastužuje me i razočarava. Eto, uvijek sam optimist, očekivao sam bar nekakvu suvislost. (Dobro, mogu još shvatiti neistinu da "podrška eu rapidno opada", to je shvatljivo samoohrabrivanje.) Osobno bih uz nešto rada, tjedan dana recimo, mogao osmisliti znatno uvjerljivije argumente.

Evo kruži okolo nekakav popis tvrdnji, na prvom mjestu "imat ćemo manje od jedan posto glasova u Europskom parlamentu",svatko tko pozna osnovnoškolsku matematiku lako može provjeriti da to nije točno. Kad netko pokaže da tako malo zna i brine da ne kaže sasvim očitu neistinu - kako da mu vjerujemo u složenijima stvarima?

60% za i 40% protiv je normalni rezultat koji očekujemo. Svaki postotak za iznad 60% bit će zasluga blesave kampanej protivnika. Doduše - možda je to cijelo vrijeme i pravi cilj (iza svega stoji Zavjera.)

Tko je glasao

edi ako ovo prestanemo

edi ako ovo prestanemo dijeliti, koliko nam ono jos fali za clanarinu?

poljoprivreda
http://danas.net.hr/novac/page/2011/07/22/0317006.html
brodogradnja
http://www.poslovni.hr/vijesti/brodogradnji-do-2010-13-milijarde-kuna-50...
politicka trgovina
http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/127481/Kalmeta-i-Milinovic-nov...

dodaj jos zdrastvo i par samo ovih vecih.. pa da izracunamo koliko smo u minusu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u svakom slucaju ako vec

u svakom slucaju ako vec trebamo dijeliti, bolje i tonciju i anti iz splitskog skvera, ili radniku belja, nego li briselskim jebivjetrima koji prodaju floskulu o ravnopravnoj europi!

Tko je glasao

Ovo ko da slušam Milinovića

... kako se obraća svojim biračima u Gospiću! Otprilike taj nivo.

(jesi li pod "radnik belja" mislio na Todorića?)

Inače, što se tiče EU, nije da nema prostora za kritiku - čisto me čudi kako svi redom promašujete prave mete...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da si ti u polozaju onih iz

da si ti u polozaju onih iz skvera sigurno tako nebi razmisljao?
sto?
neoliberalizam?:))

Tko je glasao

koliko smo ono spiskali love

koliko smo ono spiskali love u dim na HACu i FIMI od 2005 do 2011?

a jel bi se dalo zbrojiti koliko je ukupno dobio subvencija Todoric i Cobankovic zadnjih pet godina recimo? koliko je nestalo ono zita? a struje poklonjeno? ... ... ... ...

i bas me zanima koliki posto komercijalnih vinograda danas potpada pod njihovo vlasnistvo? (ono taj dvojac protiv svih ostalih... jel znas omjer?)

koliko se ono tvornica zatvorilo posljednjih godina i bez zabrane? zasto je tvornica ulja cepin pred ili u stecaju? kakav secer rade secerane? od nase repe? ili od uvozne? ili od trske?

od kriminala nas nece ni eu ni bez eu nitko spasiti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

(čini se da smo se krajcale s

(čini se da smo se krajcale s komentarima ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

i meni :))

i meni :))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

to je nas unutarnji problem

to je nas unutarnji problem koji lezi na cistoj nasoj odgovornosti.

Tko je glasao

sto hoces time reci? da smo

sto hoces time reci?
da smo maloumni narod kome treba skrbnik?

Tko je glasao

ne, samo ono prvo mi je bilo

ne, samo ono prvo mi je bilo na pameti..

o skrbnistvu nisam razmisljala, samo o maloumnosti.. jer sve sto ce nam eventualni skrbnik kao donjeti imamo i sad. kapital odnose i otvoreno trziste, firme u raspadu, pre i one koje se zatvaraju. porezni sistem koji samo todoricima odgovara. zakone i pravosude koji ce kaznjavati unuke umjesto optuzenika obzirom na trajanje procesa. iz eu-a i danas uvozimo bez carine ali ne mozemo izvoziti. zakone smo kao uskladili..

ma ja uopce ne kuzim kaj bu to razlicito tj. tak losije neg je vec sad.. osim kaj smo sad "autsajderi" a ako udemo biti cemo "insajderi"..

razlika je kao u clanarini, pa kaj, ak samo tolko politicka elita bude manje krala i skupila za clanarinu necemo ni osjetiti.
ali ce oni koji nemaju veza u domacoj eliti moci naci neke tam prek granice i trgovati bez carina.
porez.. hmm pa mislim da ce se puno fletnije placati, a i na carini ne bu vise mutljavine.. jest da carina ide eu, ali ni do sad bas prevec nije isla drzavi..

ma fakat ne kuzim kaj bu nam se to desilo loseg kaj vec sami sebi nismo napravili ili ne mozemo gore..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

desetak milijardi kuna

desetak milijardi kuna godisnje uopce nije mali ceh koji cemo izdvajati(uz gubitke) za tu "clanarinu"!
zasto?
da nam stranci za desetak godina pokupuju sve ono sto nismo vec rasprodali (oranice, sume i pasnjake!)?
da nam odredjuju sto mozemo, a sto ne smijemo proizvoditi?
da nam svojim ribarskim brodovima potpuno devastiraju jadran?
da nam svojim ogradama sprijece koristenje plaza?
da uniste gotovo sve poduzetnike i da nas sve svedu na najamnu radnu snagu?
lunoprof, nasi djedovi su svojom krvlju branili da nam se ovo ne dogodi, a sad bi mi trebali jos placati tu jebenu clanarinu za tu njihovu "demokratsku" okupaciju?
mozda smo stvarno idioti koji ni ne zasluzuju bolje?

Tko je glasao

edi osvrni se.. talijani nam

edi osvrni se..

talijani nam vec godinama rade izlov, djedovinu smo sami spickali, nasi su ogradili plaze, iskreno zabole me da li mi todoric odreduje ili van hans jorgen.. oranice je todoric vec pokupovao, ima ih jos nekolicina koji su se naglo okrupnili a svima prezimena na ic..
osjecas li dusevnu razliku kad cobankovic u slavonskoj nosnji krade umjesto onoga u zelenoj sa sesirom i percem na glavi? imamo mi i onih koji nisu na ic, napr. sanader.. ni muzeji ne zele brojiti svoje slike jer ne znaju tko si ih je doma pospremio pa im je lakse bez inventure onoga sto su nasi djedovi i bake maljali po platnu u ulju.. i nije mi neka razlika da li je to u vili kad nije u nekom nacionalnom muzeju..

da mi neki sarkozy odreduje ili neki talijancek ili neki jandrokovic.. e pa sad ja bih probala sa ovima iz drugih govornih podrucja. jednako kao sto bi rade da naletim na neku stranu upravu umjesto kombinacije seksa i karamarka..

opce ne znam kaj bi tak bilo dobro u eu osim kaj legalno mogu prejti tam i izvoziti pod nemogucim poreznim sustavom (koji su formirali domaci) ..

ali isto tako ne kuzim ni kaj je to tak lose i prestrasno..

jer ovo sto smo napravili od drzave je toliko tragicno da vece budale od onih do sad nemreju ni smrtni neprijatelji postaviti, kao ni vece lopove i vece kriminalce od onih koje smo imali .. kaj buju ovi napravili isto nemam pojma, jer podloga n akoju su dosli je tak losa da bi se lahko mogli poskliznuti uz poznatu "spretnost" koja im je svojstvena.. pa onda opet splitska riva pa onda opet sanaderi seksovi popijaci i karamarkici.. pa onda ..

ni sa eu ni bez eu nam ne bu puno bolje osim sto cemo dobiti siri prostor za setnju. a doma bu sranje jer smo idioti, sa eu malo manje, bez eu malo vise i to je to.. nema mjesta panici.. naj..li smo vlastitom krivicom, zasto sad kriviti drugog? tj. eu..

jednom se ipak treba pogledati u ogledalo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lunoprof, lakse je srediti

lunoprof, lakse je srediti lose odnose u obitelji nego li u kvartu ili gradu, zar ne?
odnosi ce se kad, tad morati srediti!
po mome, vrlo uskoro kad neoliberalizam jos jednom ( za konacno!) kihne!:)

Tko je glasao

cuj sad jel mi idemo u

cuj sad jel mi idemo u neoliberalizam ili u eu?

ili bolje pitanje bi bilo:

Da li EU granica sprecava ulazak neoliberalizma kao drustvenog uredenja?

mislim komentiras kao da je neoliberalizam ograden sa granicom EU zajednice i da ga nema izvan ni paralelno u isto tako jakim sistemima.

Kao da bi hrvatska granicom izvan EU postala karantena... a kaj bumo sa svim neoliberalizmom koji vec imamo? kaj bumo sa najgorom karakteristikom neoliberalizma a to je kad privatni kapital upravlja politikom? Tko je do sada sprecavao Pavica (WAZ+Kutle+Todoric) da manipuliraju politikom? Ili Hypo banku? Ili mislis da bi TDR bio drugaciji kad bi netko napisao da je nakon ulaska u EU Hrvatska naglo dobila bolest neoliberalizma?

Pa mi imamo neokriminalizam. Ovi sa Neoliberalizmom su male bebe za nase Tajkune. Mi imamo ili smo sve ove godine imali Tajkune koji upravljaju i koriste javno ne samo manipulacijama kapitalom vec i oruzjem, prijetnjama, ucjenama najbalkanskijeg tipa pod raznim nacionalnim krinkama i opravdanjima.
Da ikada i dode taj Europski neoliberalizma, ja bih rekla steta sto nije dosao 90tih umjesto Neokriminalizma, bolje bi prosli.

Niakakva unija nece djelovati na nas onako kako mi to ne budemo sami radili tj. nasi odabranici u politickom vrhu. I mi ostali gradanskim aktivizmom.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kad kihne...

voljela bih biti tamo gdi bu kihnul, a ne tamo gdi ne bu ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kad kihne, kihnut ce i

kad kihne, kihnut ce i ovdje!:)
tko ce onda traziti tog hansa iz munchena?
lakse nam je do "hotela" pod sljemenom doci!:)

Tko je glasao

a zakaj bi ga opce

a zakaj bi ga opce trazil?

uostalom ak bilo kaj kihne pravi vrh neoliberalnog kapitala biti ce na toplom i pod palmama.. a ti kisi bez njih zvali se ivek, jochan ili jon

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kad kihne sva ta birokracija...

bolje da su svi na (o)kupu ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

btw. "neoliberalizma"

btw. "neoliberalizma" bigulice, mislis li da je u okvirima "nadnacionalnog drustva"(a u biti, neoliberalne podvale) uopce moguce provesti projekt socijaldemokratskog drustva u segmentu koji ce biti sveden na obicnu regiju (ne i drzavu!) te eu?

Tko je glasao

Brkaš nadnacionalno društvo i nadnacionalnu vlast

Što mi govori da poistovjećuješ društvo i vlast. Ja sam ti s tom zabludom davno završila ;)

(živile kumice i Oktoberfest!)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da.. socijal demokraciju ..

da.. socijal demokraciju .. ona se u eu vraca i ovak i onak uskoro.. nakon smjene u njemackoj koja je vrlo vjerojatno na sljedecim izborima eu ide opet lijevo..

dakle, puno lakse nego iz regionalne jebivetrine sa nacionalkriminalnom logikom.. koja politickom podobnoscu ureduje gospodarstvo i diktaturom gusi ljudske slobode a u slobodno vrijeme prodaje demagogiju uz pomoc onih sa kapicama kaj sapceju ili prijete sa oltara

pa ak vec moram birati nek onda bar novci odreduju a ne licki medved ispod paveliceve slike gol do pasa bez zamrznutih oplodenih stanica .. mislim kad izade iz privatne teretane i jakuzzija

pa ak bu hansika los i zloces i htel bu poreza nakon sto sve kupi ne bu imal kaj dobiti jer ne bu penez osim kod njega, pa bu on onda placal porez a ne mi. no zapiral me svejedno ne bu ni pokusal radit tak bas budalom.. ak nam bas nis ne ostavi onda bumo presli k njemu, a nek si on dojde sim.. pa bumo za par generacija mi kak svabe kupile hansik-ivicu, onda bumo mu zeli peneze pa bu on gastic a mi bumo se vrnuli..

ne treba bajati o toj EU, kao ni protiv. neoliberalizam smo si uvezli prek todorica. ak bu sa EU dosel tyssen -krupp i dr.oetcker.. i tesco kupil konzum.. to bu se desilo i sa eu i bez. na to mi mozemo imati utjecaja samo promejnom samih sebe. no ono sto mogu primijetiti je da radnici, inzenjeri i upravljaci kod tih neoliberalaca dosta dobro zive za razliku od onih kod todorica, jezica, kutle i mutle..
ak mi budemo stvarali socijal demokraciju ili umjesto neoliberalizma socijalni liberalizam kao druztveno uredenje i cvrsto stajali na tome onda cemo to imati i sa eu i bez eu-a..

probleme koje nasi gradani imaju, drzavu u stanju u kojem je, opci konformizam, hajduciju to nam sigurno nije eu donio kad jos ni nismo tam. to su nasi realni problemi. i oni koje moramo rijesiti ako mislimo prezivjeti.

Mislim da je sto se tice glasanja na referendumu najvaznije razmisliti sto ce se desiti ako odbijemo EU..
Ja bih jako rado na to od nekog pametnog argumentiran odgovor, jer samo to je bitno pitanje. ne sto ce se desiti ako udemo, jer se nece desiti nis posebno, vec samo sto ce se desiti ako budemo protiv i tko moze od toga profitirati od nas, hrvatskih gradana

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Budući da se ne javlja nitko od prozvanih

pokušat ću ja. :)

Evo jedne možda heretičke misli: Zašto ne pružiti kinezima mogućnost da budemo njihov trgovački mostobran u Europi. To nikako ne možemo ako uđemo. Konkurencija bi bila prevelika. Komercijalne korsti bi mogle biti ogromne, a s obzirom na udaljenost, teško da nas baš mogli okupirat. :)

Ekonomska snaga se ionako seli na Kinu, Indiju, Brazil,...

Tko je glasao

to smo mogli odavno da smo

to smo mogli odavno da smo sposobni.. ali nismo.
ne trebaju nam nista ni dati sam kupovati od nas nase i preko nas preprodavati dalje svoje.

mozda su kinezi odustali zato jer su se splasili da im roba ne nestane na nasim skladistima kao sto to zito zna nestajati? ili su nam marze previsoke, ako bi nasi trgovali sa "dalje"?

ili su shvatili da jos nismo luku u rijeci kao ni zeljeznicu dovoljno zavrsili pa su odustali da ne zatrpaju "logisticki kontejnerski centar" u rijeci..

to mozemo i sa eu i bez eu.. ne kuzim koja je razlika? kaj mislis da eu brani uvoz i distribuciju kineske robe? pa to radi pol eu zemalja.

dapace, sa eu jos i vise, jednom ako roba ude i bude ocarinjena pa bila ona kineska, armenska ili americka u eu mozes ju dalje prodavati unutar eu-a kako god hoces. dakle suradnja s kinom nije nesto sto bi nas trebalo odgovoriti od ulaska u eu vec suprotno.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Politicka zajednica kojoj se

Politicka zajednica kojoj se gradjanska kultura gusila do prije 15 godina, tek sada ulazi ú fazu afolescencije,zato je bizarno nepunoljetno bice prepustiti starom pedofilu da ga dalje vodi kada tek treba samostalno profynkcionirati. To dobra majka sigurno razumije.

Tko je glasao

Harakiri

A tko će dati dozvolu za ponovnu penetraciju komunizma (i to kineskog) u srce kapitalističkog carstva...!?:):):)

Tko je glasao

Ako ne uđemo

od koga bismo morali ikakvu dozvolu izašta tražit?
:))
A kinezi će po svemu sudeći za manje od desetljeća otvorit kineski dućan na i Mjesecu.
Zašto ne bismo i mi malo ušićarili od tog?

Tko je glasao
Tko je glasao

i tebe sad uhvatio manjak

i tebe sad uhvatio manjak politickog samopouzdanja. pa se pitas treba li ti iskusni sevac .-)

Tko je glasao

da. manjak politickog

da. manjak politickog samopouzdanja. i onda ides starom sevcu da te rastrancira kako treba, jer sama nisi znala sve cake.

Tko je glasao

Kaj je tu skupoga !?

Brodogradilište za 1 kunu baš i nije, zar ne !?
A možda i je kad Vodu ili Šumu daš for free !?
Govna, papci, gaće gore dolje - pihhh ...
Nek se ponavlja vječno !!
Hvala na inspiraciji za Dnevnik pod naslovom " Referendum živi vječno " iako sumnjam da ću isti napisat do slijedeće inspirativne, a ne baš dogledne prilike s obzirom na svekoliki auditorij koji se šprajca po ustašama i partizanima ili pak u maniri klasičnih hofčica bleje u ritmu " Vlada napada po lijevom krilu, ali samo ako ste na sjevernoj tribini jer za one na južnoj to je lijeva strana, porezna politika gura loptu u sredinu dok ministarstvo financija dobrano spava u zaleđu u koje ga je prethodno lošim pasom ugurao ministar gospodarstva... Na klupi čuče ministar Policije i Poljoprovrede čekajuć eventualne produžetke određene od strane fEUdalne haškosudske organizacije "...
Onak ... U isčekivanju novih poteza Vlade...Onih drugih, a ne samo prvih ...

Provinciopolis

Tko je glasao

...na južnoj to je desna strana ... :)

Srećom imamo i ministarstvo obrta koje vodi čovac poznat po obrtanju štakavice koja u principu i nema veze sa obrtom niti srednjim, a još manje malim poduzetništvom ...

S faksa na posao ( u Sabor ) - e moj Račane kakvog si monstruma u politiku time uveo ...

Provinciopolis

Tko je glasao

A da vidimo kolko je papáka?

A da vidimo kolko je papáka?

Tko je glasao

Još malo argumenata za ODGODU ulaska

Jedan od argumenata zašto nas naši vrli političari uvjeravaju kako trebamo ući u Europsku uniju je i onaj koji govori da će se tada naši građani moći kretati po drugim državama članicama bez putovnice ili osobne iskaznice.
Prema Schengenskom sporazumu koji je 14. lipnja 1985. potpisalo pet europskih država: Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska državljani država u Europskoj uniji mogu se slobodno kretati u državama drugih članica (bez putovnice, osobne iskaznice).
Sporazum je potpisan na brodu "Princeza-Mari Astrid", na mjestu Mozel, pored Schengena, malog mjesta u Luksemburgu.

Unatoč tome što nisu državljani država u Europskoj uniji građani Islanda, Norveške, Švicarske, a od 19. prosinca 2011. i Liechtensteina (kao 26. države potpisnice sporazuma) mogu se ipak slobodno kretati po državama koje jesu članice.

Istovremeno građani Bugarske i Rumunjske koje jesu članice Europske unije to ne mogu.

Ako laže koza ne laže rog!
http://www.focus-fen.net/?id=n266192

Tko je glasao

Priznaj

@julu

Ti bi da sačekamo Srbiju,samo zbog toga si za odgodu.

sve dobro...

Tko je glasao

U nedostatku argumenata

polemika postaje osobne prirode.

Pozdrav od razvojačenog iz 100., 153. i na kraju 2. domobranske (do tad su valjda zaključili da sam prestar za redovne brigade :) ) brigade.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci