Tagovi

Laži o EU (i NATO-u)

Da se razumijemo: nisam protiv ulaska Hrvatske u EU i rado bih glasao za ulazak. No svakog dana u medijima se šire laži kojima je jedini cilj da se što više neobaviještenih uvjeri da je ulazak u EU naprosto lijek za sve bolesti, neophodan i neizbježan.

Prošla je vlast, inače sklona laganju, pripremila grozomorne TV spotove kojima nastoji uvjeriti glasače da podrže ulazak u EU. Pa tako u jednom spotu kojeg vrte svaki dan, jedna krasna obitelj, negdje u Evropama, na aerodromu sazna da je let otkazan i počinje zdvajati. Nato se pojavljuje prekrasna djevojka koja im kaže da ne moraju brinuti. Naime, kompanija će im platiti hotel i hranu kako bi mogli mirno dočekati novi let. I – kaže glas iza kamere – tako je to kada ste u EU jer ta divna udruga brine o pravima potrošača. Koliko je taj spot lažna propaganda možete se uvjeriti svakog ljeta kada se na svim TV stanicama prikazuju tisuće nesretnih putnika koji leže i spavaju na podovima velikih aerodroma usred Evropske unije jer su im otkazani letovi, pa tako provode dane i noći čekajući svoje letove. Kako to da njima ne prilaze prekrasne stjuardese sa porukama da ih jedva čeka besplatni hotel?

Ja sam nekada mnogo putovao. Često sam putovao u Aziju i pošto letovi sa evropskih aerodrome prema Aziji obično polijeću rano ujutro, a iz Zagreba je JAT letio prema Zurichu, Frankfurtu, Amsterdamu ili Rimu poslije podne, redovno sam na račun avio kompanije prespavao u hotelu. Jednom, kada je usred revolucije u Iranu 1979 godine otkazan let iz Zuricha u Teheran, spavao sam na račun kompanije četiri noći u luksuznom hotelu iako sam bio državljanin zemlje koja nije bila ni blizu Europskoj Uniji (koja se tada zvala zajednica). Naime, karte su tada bile izuzetno skupe i trošak hotela je bio samo mala neugodnost za avionske kompanije. Danas su avionske karte jeftine, a hoteli skupi, pa toga više nema. Osim u lažnim propagandnim spotovima koje je naručila država. Da li su to radili namjerno, ili su autori naprosto neobaviješteni i nikad nisu doživjeli otkazivanje leta na nekom od aerodrome u EU ne znam, ali me to laganje ljuti.

Kada se u medijima pojavilo pitanje koliku će članarinu plaćati Hrvatska kada uđe u EU, odmah su se pojavile laži. Ranije se članarina nije ni spominjala. Danas se nehajno kaže da je članarina “mala”, a da će iz EU Hrvatskoj dolaziti “mnogo više”. Zaboravljaju, međutim, da to i nije baš tako. Naime, kao i do sada mi smo “iskoristili” daleko manje novca iz EU nego što smo mogli, jer birokracija naprosto nije sposobna pripremiti programe koji mogu “proći” u Bruxellesu. Tko nam garantira da će za godinu ili dvije biti drugačije?

Često se olako priča o tome kako ćemo “odmah” uvesti Euro. I to je naprosto laž, jer Hrvatska nema strogo određene uvjete da bi smjela uvesti evropsku valutu. Po svemu sudeći tako nešto će biti moguće, ako se naša privreda oporavi, tek za desetak godina.

Danas sam u novinama pročitao kako ćemo “odmah” čim uđemo u EU moći zaboraviti na pokazivanje pasoša. I to je laž. Tek kada Hrvatska bude uključena u Schengenski režim, a za to bi trebalo granice prema Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori urediti tako da budu skoro nepropusne, uklonit će se granična policija na prelazima prema Sloveniji i Mađarskoj. Kada će to biti, teško je reći, ali bit će to za najmanje pet, a možda i više godina.
Čak i najgluplji će vrlo brzo ustanoviti da im se lagalo, a pametnima je već i danas dosta lažljive države koja nam je prije par godina obećala silan izvoz i nečuveno blagostanje čim uđemo u NATO pakt. Sjećate li se? Neke stranke, HSS na primjer, zaklinjali su se da će ući u koaliciju sa HDZ-om samo ako vlada raspiše referendum o ulasku u NATO. Naravno, čim je par funkcionera “seljačke” stranke dobilo visoko plaćena mjesta u državnim firmama, referendum je zaboravljen.

No laganje o NATO paktu se nastavlja i dalje. Na primjer, kada je netko predložio da škartiramo leteće mrtvačke sanduke koji se sudaraju u zraku ako uopće uspiju poletjeti, pa da naše nebo čuvaju Italija i Mađarska, odmah je rečeno da je to “preskupo”. Jer, naravno, Slovenci to moraju plaćati pošto su svoju vojnu avijaciju eutanazirali. I to je laž. Slovenija uoće ne plaća zaštitu svog neba, jer je to dužnost NATO pakta. Mi plaćamo ogromnu članarinu NATO paktu, a da nam NATO čuva nebo, nebi plaćali ništa više. Bez obzira na laži koje šire oni koji se nadaju ogromnim provizijama od proizvođača kojekakvih skupih aviona koji nam uopće nisu potrebni.

Mislim da je ulazak u EU dobra stvar, naročito za našu djecu i unuke, ali zato vlasti nebi smjele lagati i zavaravati građane kako bi glasali na referendumu. Time se samo dodatno pojačava nepovjerenje građana prema svojoj državi koje u nas, dijelom i zbog stranih vlastodržaca koji su stoljećima držali Hrvatsku porobljenom, traje više od tisuću godina. Jednu lažljivu vlast smo uspjeli skinuti usprkos svim preprekama koje postavlja nakaradni izborni zakon i još više nakaradna izborna praksa. Ne znam da li će nas nova vlast uspjeti izvući iz blata u koje su nas uvaljali kojekakvi bivši generali i bahati maheri za muljanje i korupciju. Ali dajte nam bar prestanite lagati!

Komentari

vala, drvosječe, argumenti su

vala, drvosječe, argumenti su ti baš ono mat-mutni.. ma kakvo čitanje sporazuma, dogovora, zakona.. slijepa vjera, to je ono što se traži.. i dobre vile kojima je jako stalo da Hrvati dobro žive.

to da EU uopće nije demokracija, ma svašta.. nego, tko sad brani Hrvatima da idu u EU? evo, ja idem redovito.. kaj da ti velim, nije njima tamo baš dobro, znaš..
kaka logika, kaki mozak, kakvo ubjeđivanje, sve što je dobro je EU, i sve što je loše je nEU, mogli bi tako i rječnik koncipirati

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Haha

nisam ja baš tako naivan @Debe

važem kao i ti,odvagnuo sam,

međutim,puno bi gore bilo ne ići,daj Bože da prođe referendum jer je bolji od dum-dum.

Slete se huligani iz predgrađa nekog većeg grada i pregaze nas,moramo s nekim,mali smo i nemamo atomsku bombu

budi realan

sve dobro...

Tko je glasao

evo, samo što nisu krenuli

evo, samo što nisu krenuli huligani. čuli su da je referendum pa se već pripremaju za slučaj slučaja da bude NE na referendumu

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Samo se ti zajebavaj @Debe

tako su prije 40 g. pričali da neće biti bratoubilačkog rata u Yugi,a meni se tenk parkirao pred kućom,

Nadam se da mojim potomcima neće.

Predstoji nam sukob civilizacija (ekonomski već traje),moraš odabrati stranu.

Matirat ću te u par poteza,krivo si se otvorio;)))))).

sve dobro...

Tko je glasao

Eto ja ovako

neupućen uopće ne zarezujem te reklame i slične gluposti.
Znači , u drugom sam djelu života jer garant neću živjeti 100.

Formalno obrazovanje mi je -skromno.

Materijalno stanje niže srednje.

Uopće me ne zanimaju ti ugovori,pregovori i sl.
Smješni su mi ovi koji upućuju da ih čitam,haha.

Kužim da nas lažu ili bolje reći-ubjeđuju.

Na kraju krajeva u demokraciji je dopušteno ubjeđivanje. Čak poželjno. U diktaturama diktator odluči smjer,ovi nas ubjeđuju.

Ja sam ZA EU,čak sam za SED. Po osjećaju i instinktu. Imam sijaset argumenata za to,ali ne želim ubjeđivati. Nisam plaćen za to,ali svejedno kada razgovaram sa protivnicima EU kojih kod mene ima dosta-matiram ih u 2-3 poteza;)))

U EU će nam biti kako se snađemo,a ja ne sumnjam u nas Hrvate. Sumnjam u neke naše političare,dapače,ali ovaj narod će živjeti.

Ne idemo nikuda gdje već nismo bili.

Hrvata izvan Hrvatske ima koliko i u Hrvatskoj. Ništa im ne fali.

Budući izbjeglička "vlada RSK" u Bgd,lobira da nas ne prime,ja sam baš zato da idemo...što dalje od njih.

sve dobro...

Tko je glasao

budala nikad ne fali koje će

budala nikad ne fali koje će uvijek pasti na jednostavnu psihologiju kakva je demonstrirana u ovom tekstu.

ono što je prethodilo ovom, i tisućama sličnih tekstova plan je djelovanja, a koji je izgledao otprilike ovako:

učiniti razliku u stavu vjerovanja u to da su naši političari korumpirani sluge stranih interesa, (tojest EU) i stava vjerovanja u potrebitost i korisnost hrvatskog pristupanja EU.

dakle, ne želimo da nam "lažu o EU", ali još uvijek želimo u EU. politički plan je isti, samo je percepcija nekako ljepša, zar ne?

na svjetskom nivou recimo, postoji sličan plan disocijacije na djelu, a tiče se teme globalnog zatopljenja i glasio bi otprilike ovako: učiniti razliku između stava vjerovanja u globalno zatopljenje uzrokovano co2 i stava vjerovanju u potrebitost razvijanja obnovljivih izvora energije.. opet- politički plan je isti, samo je percepcija drugačija.

u logici bi se ovo nazivalo zamjenom teza, a u psihologiji se zove "sukcesivna aproksimacija"

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ja bih prije rekla:

Nisam sasvim sigurna u ovo globalno zatopljenje, a i u to što jedni kažu da će pol Hrvatske postati pustinja, a drugi kako će pol Hrvatske biti poplavljeno, ali mi nekako ima logike da se na sve strane ne ispuštaju odvratni smrljivi bolesni dimovi...uzrokovali oni efekt staklenika ili ne...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

mora da si se trgala od

mora da si se trgala od smijeha dok si ovo pisala

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Kae Debe...

Opet si se vratio s mrskog zapada napunjene novčarke, pa sad punim plućima udišeš domaći zrak sa, svakim danom, sve toksičnijim nuspojavama, moram primijetiti?

O, da, drapam se od smeha dok ovo pišem :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne pune svi novčarke doma

ne pune svi novčarke doma pišući po internetu, i onda se smiju čitavim putem do banke..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Stvarno?!

Vidiš, niti ja ne punim novčarke pišući po internetu, mislila sam da sam jedna od rijetkih...

A smijem se kad idem nekim drugim putem jer svoje posve nezahtjevne poslove s bankom rješavam putem interneta. Nisu svi sretnici poput tebe da im treba bankarski savjetnik ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

na ovom portalu si od jutra

na ovom portalu si od jutra do večeri, svakodnevno, pa osim ako nisi u penziji ili nasljednica nekog od heroja nob-a, razumno je pretpostaviti kako ovdje zarađuješ za kruh, kave isl.

osobno sam 99% siguran da je to slučaj. no nećeš još dugo, sudeći po broju posjeta na pollitika.com

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

O, pa zarađujem ovdje

tj. na svom kompu, ali ne i "ovdje".

A mogla bih biti i hrvatska braniteljica s PTSP-om i invaliditetom, nikad ne znaš...

Ali u svakom slučaju, hvala što si podigao broj posjeta ovom portalu svojim veličanstvenim povratkom!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ha čuj, ne znam koliko vas

ha čuj, ne znam koliko vas stanuje u toj tvojoj glavi, niti me posebno zanima..

u svakom slučaju nema na čemu.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

A tvoja zahvalnost ?!

Sad bi još trebao zahvaliti što te se sasvim ne ignorira, premda ti upadice baš i nisu inspirativne...

Meka srca, kakva jesam, sjećam se da te to najviše živciralo ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

haha, ima nešto u tome.. no

haha, ima nešto u tome.. no znam i ja da meka ženska srca ( u muškom ili u ženskom tijelu) znaju što pravi muškarci vole, te da se jednostavno ne mogu oduprijeti zovu svoje iskonske prirode.
osim toga, i sama znaš kako ignoriranje nije opcija..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

vratar...

a Debe broji posjetitelje ovdje?

Tko je glasao

naravno..

naravno..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ne vjerujem da tu postoje "jedni" i "drugi"

Nisam sasvim sigurna u ovo globalno zatopljenje, a i u to što jedni kažu da će pol Hrvatske postati pustinja, a drugi kako će pol Hrvatske biti poplavljeno
Generalno, nesigurnija su predviđanja na lokalnom planu, nego za globalno kretanje. Meže se globalno reći, da će ekstremnih vremenskih događaja biti više, pa tako npr. globalno zatopljenje može dovesti i do toga da češća budu kraća razdoblja velikih hladnoća. Također, više toplote znaći više isparavanja vode, pa onda i globalno gledano više kiša, ali može se bitno promijeniti prostorni raspored.

Može na jednom te istom području doći do više poplava u proljeće, a onda do suše ljeti. Tako da i jedni i drugi mogu biti u pravu.

mi nekako ima logike da se na sve strane ne ispuštaju odvratni smrljivi bolesni dimovi...uzrokovali oni efekt staklenika ili ne...
Naravno, ali tr4eba imati u vidu da često spojevi, koji su najopasniji, nemaju nikakav posebni miris.

Tko je glasao

smiješna stvar u svemu jest

smiješna stvar u svemu jest da je vrlo vjerojatno kako iste marketiške agencije sudjeluju kako u onom "laganju sa televizijskih ekrana" i pisanju tekstova političarima i u stvaranju linija ovakvih "underground" propagandi.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

dok ne zaboravim.. ovo se

dok ne zaboravim.. ovo se nikako ne naziva "laganjem", nego primjerice: pomaganje u oblikovanju ispravnih stavova o EU, obrazovanje o EU, informiranje javnosti o EU isl.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

i kaj onda predlazes? ovo

i kaj onda predlazes?

ovo kaj si napisao bi dalo zakljucak: mi ne smijemo uci u eu jer je hdz devastirao zemlju,
opljackao, potpisao razne stetne sporazume sa nato-m, zatim zato sto je bivsa vlada platila priglupe spotove koji su kao za eu.. , zato sto su nas lagali, zato sto nas nisu obavijestili o toku pregovora oni koji su vladali ovom zemljom..

i uglavnom sve to sto su lose napravili HDZ i Bivse Vlade.. navodis kao razlog da ne pristupimo..

ti fakat imas naopaku logiku. meni je to bas razlog da pristupim, vise nego poticajan. Sto prije to bolje.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Najlošije i za djecu i za unuke

Mislim da je ulazak u EU dobra stvar, naročito za našu djecu i unuke, ali zato vlasti nebi smjele lagati i zavaravati građane kako bi glasali na referendumu. Upravo je za njih najlošija stvar.
Dobro će im biti kao amaterima u ringu s profesionalnim boksačima.

Dobro će im biti, kao Portugalcima, Talijanima, Slovencima, Mađarima, Ircima, Grcima...

Možda da uzmeš njemačko državljanstvo, jer bi tvojoj djeci i unucima jedino tako moglo biti dobro - budući da je u EU dobro samo Nijemcima!?
Možda će im biti dobro, ako pripadaš sadašnjoj političkoj klasi, koju su iz EU dobro platili, a i plaćat će da im osigura hrvaski leno, pa ćeš dovoljno prikupiti i za njihov život!?

Ma sumnjivo mi što je Merkelica odlučila ugasiti sve nuklearne elektrane, a priča se o nekom vulkanu u Njemačkoj kod Bonna , dok istodobno grabi elektrane i energetiku, uz zemlju i šume, gdje god stigne, pa i kod nas.:)))
http://www.24sata.hr/lifestyle/buenje-usnulog-vulkana-koji-se-skriva-pod...
http://www.vecernji.hr/vijesti/vulkansko-jezero-njemackoj-prijeti-europi...
Oni ne rade od danas do sutra, već planski i promišljeno.

Tko je glasao

24sata?

oh bože....

Tko je glasao

Samo za tebe ispod je rezervni link

Za takve pametnjakoviće, bez "polu" imaš ispod "24 sata" još jedan link.

Bitne su činjenice, a ne tvoj odnos prema onima tko ih iznosi, ali ipak zbog tvoje osjetljivosti na 24 sata i večernji.hr, evo malo vjerodostojnijega izvora za tebe:))))
http://www.glassrpske.com/vijest/12/svijet/68482/lat/Budi-se-uspavani-su...

Tko je glasao
Tko je glasao

Bukva-lan

Reći ću ti da obratiš pozornost na ovo što je sada "boldano" iz prvoga komentara.

Dokaz ti je prvi komentar, a nemogućnost njegova popravljanja nakon objavljivanja ,dokazuje da znam kako će neki(.))) bukva-lno shvatiti napisano:
Ma sumnjivo mi što je Merkelica odlučila ugasiti sve nuklearne elektrane, a priča se o nekom vulkanu u Njemačkoj kod Bonna , dok istodobno grabi elektrane i energetiku, uz zemlju i šume, gdje god stigne, pa i kod nas.:)))

Tko je glasao

aha...

Zato si stavila linkovlje, da bi ispala argumentirani lakrdijaš?

Tko je glasao

pa zašto onda ovako besramno

pa zašto onda ovako besramno lažeš?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ko laže tom se nikako ne može

Ko laže tom se nikako ne može vjerovati, tako da ja EU smatram vrlo opasnom prijetnjom nestabilnosti Hrvatske. Problem je što smo mi već sad osuđeni na ulazak u EU , jer bi neulazak značio povrat sredstava iz predpristupnih fondova i totalnu propast ...

Tko je sve to dopustio, političari , pa bi po meni ti isti političari trebali itekako odgovarati pred sudovima RH i to NEZAVISNIM...

Da ukažem na moju priču evo teksta o bajnoj Sloveniji i njihovoj "ravnopravnosti" u EU...

http://www.advance.hr/vijesti/slovenija-i-eu-kriza-trziste-nekretnina-u-...

Justice for all !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci