Tagovi

Last Minute Booking

Hej, slušaj, začuje se promukli glas na jakom austrijskome naglasku s druge strane telefonske žice, Maček mi otkazao pa evo ako ti želiš nudim "last minute booking" za Zagreb. Ubacit ću i prijevoz, samo zaustavi prvi kamion Wehrmachta i reci da san te ja posla. Dakako, dakako,... hvala, klanjam se,... evo već se pakiram, odgovori mu ustretptali glas, ma samo... ima sa mnom još nekih dvjestotinjak šta bi rado do Zagreba pa ako može i oni s menon. Dumpkopf, ja ti nudin da budeš marionet... uh , VIP a ti bi sad i društvo vodija odbrusi glas na jakome austrijskome naglasku, pričekaj da provjerin nešto. Shultz, gdje si Shuuuuultz,... dalo se razaznati kroz slušalicu prekrivenu dlanom,... jeli logistika iskrcala ona goveda iz kamiona. Uffaaah... još jutros, uh,... ali nismo još očistili, začuje se uspuhani odgovor. Nema potrebe, nastavlja glas na teškom austrijskom naglasku, treba mi odmah desetak. Halo, jeli se čujemo, evo imaš prijevoz za cilo društvo samo mi destoga travnja ulazimo paradnin korakon u Zagreb i kamioni ne staju pa nemoj slučajno kasnit i promašit uskakanje jer u tom slučaju ništa od bookinga. I još nešto, ne zaboravi zahvalit onoj obrijanoj taljanskoj dinji jer da te on nije spomenija ti ovu izvanrednu VIP priliku nebi dobija.
Tako je otprilike tekao razgovor između Ante Pavelića i Adolfa Hitlera nekoliko dana prije ulaska njemačke vojske u Zagreb. Još se ni prašina nije otresla s njihovih uniformi, niti vonj kamiona raskužio, već je njih dvjestotinjak požurilo proglasit Hitlerov VIP aranžman nekakvom državom Hrvata i k tome još nezavisnu, a sebe same borcima za Hrvatsku. Svoju zahvalnost Adolfu na bookingu i Wehrmachtu na prijevozu izrazili su promptnim stavljanjem svih hrvatski resursa, materjalnih i ljudski, na raspolaganje fuhreru. Tako je oko 15 000 Hrvata krenilo na istočni front pokazat kako to Hrvati "brane" fuhrera 2000 km od domovine. Za njih sedandesetak koliko ih je ostalo živih u sječnju 1943. taj aranžman u Rusiji završio je u Staljingradu pokraj ruševina neke tvornice traktora okovane ledom.
Nije Pavelić zaboravija Mussolinija, dapače, odlučija mu je službeno poklonit najvridnije turističke resurse koje su Hrvati imali. Gotovo čitavu Dalmaciju, obalu i otoke. Nema veze šta su tisuće i tisuće Hrvata koji žive na tome području i koje niko ništa nije pita odjednom postali diskriminarana manjina koja živi u Italiji. Nema su tu šta reći osin da je to bilo potrebno u borbi za Hrvatsku, Hrvate i hrvatske interese. Otišao je Pavelić i korak dalje u toj borbi za Hrvatsku i interese Hrvata pa je u potrazi za legimitetom tog "last minute bookinga" zvanog NDH odlučija da bi to moga bit... kraljevski booking. Ponuda je svečano izrečena 18. svibnja 1941. pred kraljem Italije Victorom Emmanuelom III. Međutin kako je Emmanuel III baš tada bija zauzet ponudu je proslijedio svom nećaku vojvodi Aimoneu od Aoste. Tako je taljanski vojvoda od Aoste, Aimone, postao Tomislav II, kralj Hrvatske, vojvoda od Dalmacije i princ od Bosne.

Pavelić i njegovo društvo nisu baš bili zadovoljni okruženjem u kojem su bili smješteni pa su u okolici Bjelovara krenuli s "čišćenjem" već krajem travnja 1941. Koliko je to "čišćenje", koje je trajalo do samoga kraja rata, od Židova, Roma, Srba te onih Hrvata koji se nisu slagali s tim da im sudbinu određuje "last minute booking" društvo i koliko je to bilo temljeto, brutalno i zvjerski hladno može se pronaći u dokumentima i novinskoj arhivi tog vremena Njemačke, Italije i Vatikana te radiogramima NDH. Navest ću samo jedan primjer, dio napisa iz taljanskih novina “Il Resto di Carlino” na dan 18. rujna 1941. kojega je napisao novinar Corrado Zoli pod naslovon - Pričice iz Gračaca - "Ono je prvi franjevac iz Asiza bratimio ptice i sestrio ribe, a ovi njegovi učenici, po NDH, nabijeni mržnjom, kolju nevine ljude...po jednom istom jeziku, krvi i istom tlu majke zemlje: kolju, ubijaju, zakapaju žive...”.
Vagoni uredno napunjeni tim kako su oni nazivali "otpadom" već u ljeto 1941. kreću na put za "spalionice". Kako je "čišćenje" počelo izmicat kontroli i zapravo dovelo do još većeg nereda od kojega se želudac okretao, vođenje i potporu "hrabrim" ustaškin borcima protiv "otpada" preuzela je Njemačka i Taljanska vojna mašinerija, a Pavelić je na platnu listu stavija još jednu domaću agenciju za "čišćenje" pod vodstvom Draže Mihajlovića. Ipak ni to nije bilo dovoljno da "hrabre" ustaše u četiri godine stanu na kraj toj šporkoj skupini odrpanaca, spavača pod vedrim nebom, koje hrpimice kosi glad i tifus. Čak ni kad su Taljanci i Njemci, na hrvatskoj zemlji, sami poduzimali akcije dok su in "hrabre" ustaše samo osiguravale područje kao u slučaju "čišćenja" hrvatskih sela u dalmatinskoj zagori u ožujku 1944.
Kako je taj "last minute booking" završio najbolje je u samo dvije rečenice opisao Fitzroy MacLean, zapovjednik britanske vojne misije pri štabu NOP-a "Partizani su veliki broj onih, koji ili nisu uspjeli pobjeći ili su ih saveznici predali natrag, sakupili i strijeljali kao izdajnike. Bio je to očekivani kraj ovako vođenog rata".

Komentari

Znaš li ti koliko su mojih predaka Turci pobili,

pička in materina? I sad bi ja treba primat polumjesece na skrb? A Maramont mater mu jeben (još genocidni fašist ima i naljipšu ulicu u Splitu) mi je ubija skoro po muške familije. To je ono šta se sićan i zašto postoje još svjedoci. Nabijem na kurac tebe partizane i ustaše. Bolesnici jašu u Saboru, po službenim i neslužbenim medijima.

Tko je glasao

Od stoljeća XIX

To je ono šta se sićan i zašto postoje još svjedoci.
Marmont je umro pred više od 150 godina, jesi li siguran da su ovi tvoji svjedoci pouzdani?

leddevet

Tko je glasao
Tko je glasao

Jezušna

Ti si jebeni debil.
Kad mi to kaže vjerojatno najveći debil na ovom sajtu trebam li se zabrinuti?

leddevet

Tko je glasao

tako je, dolje turizam...

... bacajmo Nijemce i Talijane u more!

Tko je glasao

Zašto nijh oni su nama ustašama saveznici?

Uzgred budi račeno u mom postu se spominju o Turci i Francuzi.
Eto svaki dan nešto novo naučiš, jesi zadovoljan?

Tko je glasao

prenaivno

http://www.telegraf.rs/vesti/1355269-sakrij-cerku-od-ruskog-vojnika-brut...

"Masovna silovanja srpskih žena i devojaka od strane pripadnika Crvene armije krajem 1944. godine i početkom iduće nikada nisu kažnjena. Kada se Tito požalio Staljinu, ondašnji šef Kremlja mu je rekao: "To su mladi momci. Neka se zabave, zaslužili su"

"Crvena armija bila je u Beogradu odgovorna za 1219 silovanja i 121 silovanje s ubojstvom, a partizani za masovna strijeljanja bez suđenja"

To samo što je prijavljeno.

Da te nisu Englezi i Ameri oslobodili danas bi ti govorio talijanski kao prvi jezik i nadao se da će te Hrvati kad tad osloboditi.

Nego, kako to da ste vi Dalmoši, takve junačine i antife poslije WW1 pali pod Italiju.

"Prica deda unucima kako je bilo u partizanima:
- "...i tako stojim ja na strazi i naidju 4 Njemca. Deco ja sam se usro!"
- "A zasto si se deda usro, pa to su bili samo Njemci?"
- "Ma sad sam se usro, a tada sam pobegao!"
"

sve dobro...

Tko je glasao

junačina ustaša

... reče čovjek koji za rasne zakone Nezavisne Vazalne Države kaže - moralo se :)

Žalite se u Berlinu - kaže on - a potpis "naših ministara" na dokumentu.

Žalite se u Beogradu - kaže on - a u sljedećoj kako se NDH borila protiv Beograda.

A kako to da junačine ustaše nisu vladale Dalmacijom nakon kapitulacije Italije?

Koji si ti piš :)

Tko je glasao

U Dalmaciju su uletjeli Njemci

čekajući dan "D".

Znači, NDH je po tvome trebala biti jedina zemlja pod okupacijom Njemaca bez "rasnih zakona"

Nego, odgovori ti nama kako su se komunisti POSLIJE rata postavili prema tim istim nesretnim Židovima.

Usput nam reci kako to da da ustaše nisu srušili sinagogu u karlovcu a Komunisti jesu i to iza 1950.g., po zapovjedi Josipa Boljkovca. Molim te i osvrt na obitelj Goldstein, oni su iz Karlovca.

Nazovi starog Slavka, a možeš i Ivu koji drži u veleposlanstvu Titinu bistu, pa ih onako novinarski...pitaj komentar.

Naime, da li su više Židovi samo po potrebi, uvjereni komunisti ateisti i titoisti ili kako im kada paše.

Kao ti npr., kad ti zatreba onda si Hrvat ustaša topnik, a inače si pederoliberalni građanin.

Znao sam @zap da si Guzoljub, al nisam znao da si i Srboljub.

sve dobro...

Tko je glasao

svašta ti ne znaš, a ponajmanje držati se teme

Ne pričamo sada o komunistima, Slavku i Ivu...

... pričamo o ostvarenju NEZAVISNE države, hrvatskog tisućljetnog sna, koja je nešto MORALA

Pa bi mi trebali slaviti dan Nezavisnosti, kada smo nešto MORALI.

Dakle, boli me kita za sve ostale kvislinške tvorevine ili države koje su nastale tijekom WW2 i koje nitko na svijetu nije priznao.

Samo pokušavam ne umirati od smijeha kada ti objašnjavaš da je netko tko je bio - nezavisan - nešto morao.

Kako su se komunisti postavljali prema nekoj temi - njihov problem, imali su svoju ideologiju, svoje "uzore", internacionale i svašta. Pa su se postavljali.

Ali ti ne uspijevaš se odrediti prema zločinima NDH, a istovremeno upakirati "našu nezavisnost" - zato jer je to nemoguće.

Tko je glasao

8. listopada 1991.

mi slavimo Dan nezavisnosti, a 10. travnja koliko vidim, obilježavaju tzv. antife..i HOS u Dalmaciji u "crvenom" Splitu kad su zadnjeg rata za nezavisnost osnovali svoj slavnu postrojbu.

Ja sam već ne jednom napisao da moji datumi nisu 10. travanj ni 29.11 nego 30. 5.

Utaše nisu uspijeli zbog više sile ( ne zbog Srba i komunista ) tzv. antifašista.

Kad me već povlačiš za srednji prst, da ti kažem: Pošto su četnici popa Đujića mahom surađivali s Talijanima i kad ih ujaci poćeraju pobjegnu u zonu pod kontrolom talijanskih fašista, Talijani ih često snabdijevali i u Istočnoj Bosni, a četnici su srpski nacisti. Znači, pošto su ustaše ubijale četnike..izvlačim zaključak da su ustaše jednim dijelom bili i antinacisti.

Ovo "držimo se teme" sam primjetio u javnosti kod tzv.lijevih komentatora. Ono , sad govorimo samo o ustašama i NDH, nećemo o onom prije i onom poslije kao da ono prije nema veze s onim poslije.

Neće ići. Upravo se o tome radi da nema tabu tema.

No kad se potegne pitanje komunističkih zločina, e onda antife potežu ideale, ideologiju bla, bla.

Toliko o principjelnosti vas titoista.

Socijalistička Republika Hrvatska nije bila država. Imala je diktatorske odvratne Zakone a za sve se moralo pitati Beograd. Komunisti su odgovorni za oko milijun nepotrebnih smrti. Tito je na popisu među 10 mega zločinaca, dok Pavelić nije ni na jednom.

Ma da je i jedan nevin ubijen previše je, ali mitove nećemo dopustiti. Nametanje kolektivne krivnje nećemo dopustiti, kao ni odgovornosti današnje RH za događanja u WW2.

Srami se, na istoj si liniji kao četnik Vučić.

Zato MI pravi Hrvati kažemo da poslije WW2 nije došlo oslobođenje nego je došlo da preokreta. Ošlo jedno zlo došlo drugo, po Hrvate još gore.

Uostalom, zašto vi "partizani" ne priznate zločine, bacanje Talijana u fojbe npr.
Tito je puuuuno veći zločinac od Pavelića , to pod a), a pod b) Pavelić se bar borio za Hrvatsku a Tito za neku drugu pičku materinu, a ponajviše za pljačku.

sve dobro...

Tko je glasao

vrijeme teče u jednom smjeru...

... pokušavam ti pojasniti da ne možeš pravdati neke ustaške poteze kasnijim komunističkim zločinima - jer ustaše nisu imale kristalnu kuglu.

... ne možeš antifašistima iz Drugoga svjetskog rata tovariti postratne zločine - također nisu imali kristalnu kuglu.

Prema tome - ne mogu vjerovati da raspravljam na tako glupoj razini. Glupljoj toliko više što si ti bio kasnije pripadnik partije koja je u dugim kožnim kaputima komunista krstarila Istrom recimo i tražila "Ne Prave Partijce"

Cijelo vrijeme pričamo o "nezavisnoj" državi 1941. godine i njenim "nezavisnim" potezima - a ti se ne uspijevaš dulje od tri minute držati teme.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci