Tagovi

Lalovac "u ništa"

Trčeći od poplavljenog do opožarenog ipak ne mogu a da ne zapazim neke vijesti koje me znaju uvijek iznova uvjeriti da naši političari nisu u stanju izvući ovu zemlju iz krize. Premalo je onih poput Petrova, a previše Svaguša. Neka rješenja toliko su jednostavna da se nameću sama po sebi. Tema je opet državni proračun. Bez puno brojki.

Povećanje neoporezivog dijela dohotka

Puno je napisa u posljednje vrijeme o povećanju neoporezivog dijela dohotka. Vlada se nada da će povećati potrošnju koja će pomoći da se gospodarstvo oporavi. Ne treba biti ekonomski znalac da shvatite da će se štednja građana povećati mnogo više od potrošnje građana . Potrošnja će se povećati kod onih građana koji su i do sada štedjeli na hrani, odjeći, namještaju , pa će oni koji izmjenama poreza na dohodak dobivaju najmanje doista povećati potrošnju tako što će si priuštiti koju voćku ili mrvicu mesa više. Kod ovih koji izmjenama poreza na dohodak dobivaju najviše povećati će se štednja u bankama jer je većina od njih i do sada štedjela u bankama - hraneći se i do sada dovoljnim količinama u posljednje vrijeme često spominjane zdrave hrane. Možda će si kupiti koje cipele viška kojih i onako imaju previše, ali vjerujem da će dobar dio povećanja dohotka završiti kao štednja u bankama.

Predsjednik Vlade i ministar financija obećali su da se povećanje dohotka neće odnositi na državne dužnosnike i zaposlenike u javnoj upravi i još uvijek traže način da se to postigne. Ne znaju hoće li to biti promjena koeficijenata ili osnovice ili neki drugi model. Kaže Lalovac da bi instrument kojim će se to postići trebao vrlo brzo izaći pred vladu. Ja kažem da je prije svega potrebno utvrditi ima li u javnoj upravi i među državnim dužnosnicima viška zaposlenih, a tek onda utvrditi smije li se na sve odnositi odluka po kojoj im plaće neće rasti bez obzira na promjenu poreza na dohodak. Rješenje kako to postići vrlo je jednostavno jer jednostavno mogu ugovoriti plaću u neto iznosu koji su dobivali prije izmjene poreza na dohodak, a bruto iznos opet bi trebalo biti jednostavno izračunati budući su silne milijune upucali u programe za COP ( centralni obračun plaća )..Imaju valjda i mogućnost izračuna bruto iznosa na temelju neto plaće.

Dubinska analiza rashoda državnog proračuna

Kako je Clean start očito bio samo povod za galamu o «čistoći» nove Vlade, a u stvari samo još jedan u nizu bespotrebnih rashoda intelektualnih usluga, Vlada je donijela odluku o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna. Tako sada imamo Povjerenstvo za analizu rashoda za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna; Povjerenstvo za analizu rashoda za subvencije; Povjerenstvo za analizu sustava zdravstva; Povjerenstvo za analizu poslovanja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima; Povjerenstvo za analizu poreznih rashoda.

Vrlo je vjerojatno da će možda i analizirati dubinski svih 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima čije je poslovanje predmet analize, ali je isto tako još vjerojatnije da neće zaključiti da ih ima previše već će predložiti osnivanje barem još desetak njih kako bi se «izašlo iz krize».

Legitimno pravo ministara

Još mi je jedna izjava Lalovca jako zasmetala. Rekao je, naime, kako on razumije ministre i da je njihovo legitimno pravo da za svoje ministarstvo pokušaju dobiti što više novaca, ali da će se morati početi trošiti manje. Ministru financija toplo preporučujem da dobro pročita Zakon o proračunu, pa će možda uspjeti složiti jedan proračun koji bi većini građana RH koji doista znaju što je kriza , vratio bar tračak nade za izlazak iz krize. Jer proračun koji su osmislili za 2015. ne daje nadu ni u tragovima da bi uskoro moglo biti bar malo bolje.

Komentari

isključiti martinu dalić

marival,

martinu dalić treba isključiti iz SDPa
martinu dalić svakako izbaciti iz ORAHa
HDZ je već shvatio
ne mislim da je martina genijalka, tebe znam bolje i prije vjerujem tebi.
ali ako je uistinu iz HDZa izašla zato jer je predlagala da se javna uprava, lokalna uprava,
profesionalizira,
odnosno da se točno odredi razina
ministar, doministar, pomoćnik ...
na kojoj prestaje politika i počinje struka/profesija
onda joj nikako nije mjesto ni u ORAHu ni u SDPu

(a ne bi bilo dobro ni da se puno približava josipoviću, mogao bi netko krivo shvatiti)

luka

Tko je glasao

Kukuriku krtica!

Dalićka je samo htjela zaštititi svoje SDP-ovce od HDZ-a, kada dođu na vlast i tako zadržati puno onih koje je SDP, uhljebljavao i stvarao svoju mrežu: od HRT-a na dalje.

I trebali su je izbaciti, jer je bila kukuruku krtica, a takvih je još u vrhu HDZ-a podosta- počevši od Šeksa!

Tko je glasao

srednji prst

ppetra

problem je interpretacije
u društvu hrvatskih emigranata nikad nisi znao tko je udbaš
nisi ni mogao znati
udbaše si na kraju mogao prepoznati samo po djelima

ako je priča da je dalićka izbačena jer nije prihvaćen njezin plan razgraničenja
političkih od stručnih funkcija
što u praksi znači odustajanje od uhljeba
i dodjela većine poslova u državnoj upravi, poduzećima, i sl. na temelju kakvih takvih stručnih kriterija, nije istinita
onda će hdz taj plan, koji je dobar, neophodan, apsolutno neizbježan da bi mogli izaći iz krize,
provesti
i time dalićki pokazati srednji prst i potvrditi da si ti u pravu

luka

Tko je glasao

Funkcija kao moneta

Proračun bilo obiteljski, obćinski, gradski, županijski, državni, - pretpostavlja ekonomsku odgovornost.
Na toj odgovornosti očituju se osobine obnašatelja funkcije. Lakmus iskrenosti.

Administrativni aparat kroz neracionalan sustav uprave i lokalne samouprave nije slučajan.
On je moneta dolaska na vlast i održanja pozicije vlasti.
Atraktivnost pozicije na vlasti nije u časti koja proizlazi iz funkcije, već u ovlastima koja iz te funkcije proizlaze.
A to košta.

Stranke osnovane na klijentelističkom načelu trebaju monetu privlačenja. U realnoj ekonomiji to je novčana dobit. U politici je funkcija ta koja ostvaruje "dobit" zlouporabom te funkcije.
Bez nepotrebne birokracije, nema ni nepotrebnih radnih mjesta.
Kako ćete nagraditi lojalnog operativca u stranci, ako nema radnog mjesta?
Izmislite radno mjesto u sustavu.
Tako se ništa ne stvara, ali se zato troši.
Tako se rađa birokratski sustav po Perkinsonovim zakonima.
Tako se troši posljednji novac iz posljednje proizvodne djelatnosti u Hrvatskoj.

Racionalizacijom upravnog sustava i lokalne samouprave obezvrijeđuje se moneta vladanja. Broj članova neke stranke, nije pokazatelj vrijednosti neke stranke. Upravo suprotno. Ono je pokazatelj kolika je trenutna vrijednost moralnih standarda u društvu, u kojem politička pozicija ima veću vrijednost od probitka osnovanog na obrazovanju i radu. Kandidati "novog poretka". Do slijedećeg rebalansa Proračuna.

Sve stranke nikad neće mijenjati takav sustav vrijednosti, ma koliko god hinili različitost usmjerenja, jer ih takav sustav dovodi na vlast i održava na vlasti.

Zato je za promjenu takvog negativnog sustava vrijednosti potrebno mijenjati osnovu nastanka.
Radikalnu promjenu izbornog sustava, koji će mijenjati negativnu selekciju.

Neka hipotetska buduća stranka, u izborni program treba:
- Izmijeniti izborni sustav,
- Odmah po dolasku na vlast, raspisati izbore pa i pod cijenu da izgubi poziciju.

Jednom treba početi ispočetka.

U međuvremenu je sve "Teufelkreis" ili "circulus vitiosus".
Do konačnog rebalansa.

Tko je glasao

dosta je tog crnila premazanog žutilom

supruga ješkolovana vani faks i slične igre i predigre

prije tridesetak godina vratili se mi natrag¸u bolji život,,
neka sinovi malo ratuju i upoznaju život a možda i smrt
silom prilika suprga se prebacila na knjigovotstvo
poznaje sve finese i rafinese tog zanata zvanog smuljaj i sakri
čita pollitiku i čudilom se čudi što se marival fura po oštrici britve
piše o problemu o kojem nije dorasla barem ne upotpunosti
ja sam papučar i morao sam staviti to na papir zbog mira u kući

Tko je glasao

Bilo bi zanimljivo doznati

što joj točno zamjera tvoja bolja polovica, uz slične činjenične argumente kakve obično postavlja marival.

Ili ni ona jednostavno ne "lajka" kad se pipne u SDP, isto kao ni ti :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Preporučujem da ti supruga

Preporučujem da ti supruga sastavi komentar sa konkretnim prijedlozima i primjedbama, a ja ću odgovoriti ono što znam. Kako i ja imam 30 godina u knjigovodstvu, a na Markovu trgu su me primali Mateša, Penić, Linić - možda i ja nešto znam, a možda bi ili ja ili tvoja supruga znale više da napiše dnevnik ili komentar. Suprug mi je ratovao, obrtnici smo bili i ja i suprug, sada je sin. Vani nisam išla jer je meni dobar život gdje mi je dom. Uz sve nedaće imam jako dobar život , mislim bolji od moje sestre koja je u Švicarskoj. Željno očekujem komentare tvoje supruge na bilo kojem mojem dnevniku.

Tebi i tvojoj obitelji doista od srca želim sve najbolje. Ako ti minusi koje mi daješ pomažu da smanjiš gorčinu- drago mi je. A iste sam dnevnike pisala za vrijeme prijašnje vlasti ( tada si mi redovno davao pluseve ), na žalost , iste pišem za vrijeme sadašnje vlasti ( redovno mi daješ minuse ), a iste ću vjerojatno pisati i za neke buduće vlasti.

Tko je glasao

Povjerenstvo za analizu

Povjerenstvo za analizu rashoda za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna; Povjerenstvo za analizu rashoda za subvencije; Povjerenstvo za analizu sustava zdravstva; Povjerenstvo za analizu poslovanja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima; Povjerenstvo za analizu poreznih rashoda.

Prema postojećoj filozofiji o rješavanju problema osnivanjem komisija, sad bi svakako trebalo osnovati jedno dobro Povjerenstvo za analizu rada navedenih povjerenstava.

Kad već očito nitko nije u stanju sjesti i pročitati Plan 21, pa prema njemu postupiti.

Tko je glasao

1. Postoji program COP (

1. Postoji program COP ( centralni obračun plaća ) u kojem bi trebali biti svi oni koji se plaćaju iz državnog proračuna.

2. Za svako radno mjesto postoji koeficijent i visina osnovice. Pripadajući dodaci su određeni kolektivnim ugovorom. Sve se objavljuje u Narodnim novinama.

Sad se ja pitam čemu povjerenstva. Zato jer su izmislili 100 raznih dodataka, zato jer većina prima 10% dodatka za izvrsnost koje može porimiti samo manji dio njih. Ošito netko vara porezne obveznike. Neka rukovodioce upozore da će dobiti otkaz ukoliko plaće ne budu isplaćene prema važećim zakonima i pravilnicima. Otpusti one koji kradu državni proračun ( jer to je krađa ) i zaposli nove ako su potrebni. Ovim sistemom ne postoji potreba za povjerenstvima. U odluci Vlade o osnivanju povjerenstava stoji da neće primati naknadu za svoj rad. Ja ne vjerujem da će član iz Ekonomskog instituta raditi bez naknade. Službeno hoće, ali će neko ministarstvo ugovoriti neki novi Clean start od Ekonomskog instituta pa će porezne obveznike to još više koštati.

Tko je glasao

Marival, ne radi se samo o

Marival, ne radi se samo o plaćama i davanjima za djelatnike koji rade za državu. Radi se o gomili drugih davanja koja ne prolaze kroz taj COP.
Navest ću primjer MORH-a. Prvo malo osobnih stvari. Dok sam još radio dobivao sam putne troškove. Putovanje svaki dan na posao i nazad. Iz grada u kojem živim, pa do grada u kojem radim, MORH je već plaćao nekoliko autobusa za prijevoz djelatnika na posao. Nije im palo na pamet, niti su mogli vidjeti, da bi mogli prebaciti mene na dužnosti u mjestima, tj dijelovima grada do kojih voze linije koje su već plaćene. Ovako su meni plaćali putne troškove, jer nisam mogao koristiti plaćene linije, a onima koji su mogli, plaćali su autobuse. Tako je ispalo da su, samo s malo boljim razmišljanjem i vođenjem kadrovske politike, mogli, samo u mojem slučaju, proći 1000 kuna jeftinije po mjesecu. Budući da ja nisam bio jedini u takvoj situaciji, mjesečno se takav trošak, bar ono što ja znam, peo na desetak tisuća kuna. Godišnje ti je to 100 000 kuna. Otprilike.
Drugi primjer je moj prijatelj, nedavno poslan u mirovinu. MORH ga šalje u mirovinu jer nema odgovarajuću školu, ali istovremeno mu plaća školovanje kako bi stekao to isto što mu fali. I par mjeseci, točnije 3 mjeseca, prije nego što će završiti školu, oni ga umirove. Sad mi je prijatelj na državnom proračunu, opet, prima mirovinu polovicu plaće, dobio je oko 50tak tisuća otpremnine, a na njegovo mjesto je zaposlen novi djelatnik. Ušteda? Logika? Da ne govorim o trošku od 20tak tisuća kuna za školovanje.
Ali problem ne bi bio da je to izoliran slučaj. Ljudi se nalaze na raznim školovanjima, čak i onim vrlo skupima u inozemstvu i onda se umirovljuju dok se vrate nazad u Hrvatsku. To su milijuni kuna bačeni u vjetar.
Sam odnos MORH-a s tvrtkom Pleter d.o.o. je, u najmanju ruku čudan. Npr. Pleter (državna tcrtka) priprema hranu za vojsku. Al nikakvih troškova ni opreme ni režija nema. Sve režije plaća MORH. Sve kuhinje, pribori u kuhinji su vojni. Ali Pleter i dalje zaračunava cijenu obroka (samo glavno jelo i prilog) od 28 kuna. U restoranima, civilnim i privatnim, takvo jelo nađeš već za 20tak kuna.
Opremanje vojske je još jedna stavka. U nekim slučajevima vojska se oprema gomilom nepotrebnih stvari. A svaka od njih dodatno košta. Čemu?
2009. godine su uvedene nove uniforme. Nakon par mjeseci se vidjelo da nisu dobre. Sad će se, navodno, praviti nove. Novi natječaj, sve opet ispočetka. MIGovi s remonta, u kvaru. Sad ih šalji nazad u Ukrajinu.....a nigdje se ne kaže da će se naplaćivati penali.
A vojni objekti koji propadaju? Za koje se plaćaju komunalije i slično (ili su se plaćali) a ne koriste se nego propadaju.

Većina tih troškova proizlazi iz čiste nebrige, neznanja, a negdje ima, vjerojatno, i kriminala. Zato su potrebne takve komisije koje će predložiti što bi se trebalo smanjiti i što bi se trebalo mijenjati. Doduše, ovdje se opet javlja par problema. Komisije moraju biti stručne, tj. razumjeti problematiku. Ako su stručne, onda znači da dolaze iz ministarstava koja nadgledaju, a to opet znači da je vrlo lako moguće da su subjektivni ili da ne vide problem tamo gdje on postoji. A onda je tu i ona priča o vlastitom osobnom interesu, itd.....
Tako da pozdravljam ovakav način češljanja rada i financija, ali nisam siguran da će donijeti velike promjene i koristi. Vjerojatno su već dobili nalog za koliko posto moraju smanjiti troškove i toga će se oni držati. ONo bitno neće dirati.

Tko je glasao

Zanimljivo je da se slično ponašaju i velike korporacije

Nisu niti oni imuni na (naizgled) uludo bacanje novca.

Tako nije rijetkost da korporacija šlepa nekog partnera koji to ne zaslužuje. Tako su primjerice američke korporacije godinama šlepale American Express kao svoje omiljene kartičare, premda bi se svima svojevremeno dizao želudac pri pogledu na tu nepouzdanu mrsku karticu, ali su bili prisiljeni "raditi" s njom.

Slična je stvar s outsourcingom - outsourcing naivnima zvuči kao logično rješenje, međutim u praksi outsourcing ne dovodi ni do kakve uštede, naprotiv, troškovi se redovito povećavaju.

Banalan primjer nerazumnog gospodarenja u javnoj domeni su recimo zagrebački gradski stanovi kojih doslovno ima na tisuće, zjape prazni, propadaju, generiraju troškove, dok Bandić gradi Jelkovec i slične POS-ove za naše pare.

Običan čovjek jednostavno ne može dokučiti motive niti pozadinu takvog ponašanja. Po meni, radi se o dubokoj korupciji, pogodovanju i pranju love.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

tvoja kritika je na mjestu

samo..ja mislim da je ova vlada kukuriku koalicije ...ili bar neki njihovi ljudi..namjerno vukla poteze pa i financijsko gospodarske a koje ti kritiziraš u namjeri da i oni naprave što više ovisnika o njima , to kao pod a) , a pod b) žele ogaditi demokraciju i kod ljudi potaći razmišljanje da je kao prije bilo bolje tj. u Yugi

..privatnici tj. poduzetnici su uvijek sumnjivi
..naši ljudi iz inozemstva su sumnjivi po defaultu
.. stranci s zdravim novcem moraju najprije podmititi neke
..pokušaji biznisa s bivšim nesvrstanima gdje bi htjeli glumiti " velike bijele lovce "
...seljak je kulak i treba mu otežati

Pošto više nema klasične radničke klase naše stranke koje su da se ne lažemo..samo bivši članovi partije raspoređeni po raznim strankama u većini...bazu traže u onima koje se danas pejorativno naziva....uhljebi..

ali time režu granu na kojoj sjede i to je sve očitije

sve dobro...

Tko je glasao

@marival

Kada dvojac odnosno vlada Milanovića nisu u stanju pokrenuti gospodarstvo prelijevaju iz šupljeg u prazno! Na FB-u pitam kako se zove bolest kada premijer (sada i ministri) izgube kontakt sa stvarnošću? PREHLADA?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

viska u ujavnoj upravi

viska u ujavnoj upravi nesumnjivo ima, ca. 50%.. i da nema svih drugih razloga, dovoljan je onaj da nema prihoda koji bi mogao hraniti toliku administraciju.. To smanjenje je jedini moguci nacin da se bilo sto pokrene na bolje i svakako predstavlja prvi korak ka nekoj odrzivoj drzavi, rekli bi sada moderno "samoodrzivi okolis", "samodostatno podrucje"

sto se tice place u netto iznosu, nju naprosto nije moguce odredivati u netto iznosu vec ona mora biti brutto iz mnogo razloga, a osnovni je da se nikog ne treba ticati kakve porezne olaksice ima kolega ili poreznu stopu, vec svi trebaju biti placeni iskljucivo za svoj rad tj. ucinak, dakle u brutto iznosu. naprosto ne bi bilo korektno da neki zaposlenik ima manju satnicu zato jer ima vecu olaksicu ako radi isti posao kao kolega, sve ostalo, dakle porezi, olaksice ili nacin trosenja iskljucivo su privatna stvar i takva trebaju ostati.

Ono sto bi se svakako moglo dodati je razni dodaci, naknade i slicno koje duznosnici i zaposlenici imaju u iznos bruto place kako bi konacno bilo moguce vidjeti koliki je stvarni izdatak za odredeno radno mjesto tj. posao u javnoj upravi. Vjerujem da bi ti podaci doveli do ocigledne potrebe za smanjenjem neooporezivih dodataka sluzbenika drzave ili lokalne uprave jer su sume za to naprosto sulude, a naknada realno predstavlja standardni mjesecni prihod koji je istovremeno osloboden poreza, tako da zaposlenici uprave u stvari imaju dva neoporeziva iznosa u mjesecnom prihodu sto je po meni posve nelegitimno.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Stvar je u tome da i Lalovac

Stvar je u tome da i Lalovac i Milanović smatraju da npr. njih dvojica ne bi smjeli dobiti povećanje plaće zbog izmjenjenog poreza na dohodak. Ukoliko si ugovore neto plaće koje su bile prije izmjene poreza na dohodak - te će plaće uvažavati sve razlike njih dvojice zbog različitih olakšica i različitog prireza, ali na temelju meoporezivog dijela po starom zakonu. Isto vrijedi za sve one za koje žele primijeniti to pravilo. Da se razumijemo- glup mi je postupak nekoga tko mijenja porez na dohodak da kasnije zbog populizma traži način da se plaća nekima ne poveća. A ako su doista svjesni da ih to povećanje ne pripada iz moralnih ili nekih drugih razloga - neka vrate taj višak u državni proračun.

Plaće sam obračunavala preko dvadeset godina za više tisuća radnika. Znam da točno mislim i da je to moguće. samo možda ne znam to najbolje objasniti.

Tko je glasao

Pricaju gluposti.. Naime mi

Pricaju gluposti.. Naime mi imamo posve neustavnu odredbu u kojoj sabornici ugovaraju nego placu, a za sav ostalo svijet je zakonom propisano da se smije ugovarati iskljucivo bruto placa.. Dakle njih dvojica prodaju bozu osim ako se taj zakon o placama nije promijenio nedavno..

dakle moze se raditi samo o sluzbenicima Ili nize rangiranim duznosnicima Ali ne i o vrhu..

a rjesenje je posve jednostavno i bez kerefeka.. Nek smanje bruto Na nacin da za neku opcu kategoriju, recimo samac, ispadne nego Kao do sada

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ja kažem da je prije svega

Ja kažem da je prije svega potrebno utvrditi ima li u javnoj upravi i među državnim dužnosnicima viška zaposlenih, a tek onda utvrditi smije li se na sve odnositi odluka po kojoj im plaće neće rasti bez obzira na promjenu poreza na dohodak.
tko će utvrditi da li ima viška zaposlenih u državnoj administraciji i javnim službama?
ako zaposlenici budui sami odlučivali o tome viška svakako neće biti.
Politika ne može odlučiti, jer političari ne poznaju državni ustroj tako detaljno da bi mogli odlučivati o višku ili manjku zaposlenika.
Najprije treba znati što državna administracija uopće treba raditi. Bez toga, jedini mogući pristup u današnjim uvjetima je linearno smanjenje svih izdataka u državnom i lokalnim proračunima jer se tako ne narušavaju postojeći odnosi među korisnicima proračunskog novca.
Problem je, naravno u tome, da se tako ne mogu dobiti izbori. Zato ćemo mi pričekati da takva naredba dođe izvana u obliku "to od nas traži omrznuta europska unija", a do tada ćemo se zaduživati.

Tko je glasao

U privatnom sektoru nikad

U privatnom sektoru nikad zaposlenici nisu sami odlučivali o tome jesu li višak ili ne. Poslodavac ( direktor, predsjednik uprave ili gazda odrediti će tko je višak . Ako se radi o većoj tvrtci onda će onaj na vrhu odrediti onima ispod sebe, a ovi opet onima ispod koliko ljudi treba otpustiti. Onda sve to ide na znanje sindikatima ili radničkim vijećima i procedura ide svojim tokom ( obično na štetu radnika u direktnoj proizvodnji jer i u državnim firmama za administraciju uvijek ima posla. Kako sam puno godina bila i sindikalista i predsjednica zaposleničkog vijeća znam kako je to išlo prije 10 godina, a vjerujem da slično ide i sada.

I u javnoj upravi i u javnim službama i među dužnosnicima uvijek postoji netko tko zna ima li viška ili manjka. Nešto znamo i mi građani. Eto u Ustavu stoji da je broj zastupnika u Saboru od 101 - 153 . Zašto se broj zastupnika ne smanjuje bez obzira na to koliko smo dužni. Njih u sabornici nije bilo ni kad smo imali gospodarski rast ni sada kad ga nemamo. Trinaesti ustavni sudac nije imenovan poprilično vremena. Znači li to da se može i bez trinaestog ( ili i bez dvanaestog ) ako uvijek donose odluke u punom sastavu pa broj mora biti neparan. Bez Povjerenstva za sukob interesa bili smo godinama. Možda to povjerenstvo i nije potrebno?

Prije su u Poreznim upravama jednom mjesečno zaprimali desetke tisuća obrazaca PDV. Sada svi sami predajemo obrasce za svojim kompjuterom? Možda ima viška u Poreznoj upravi?

Prijašnjih godina dijelilo se mnogo više milijardi poticaja poljoprivrednicima od kojih su mnogi i propali. Možda bi u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi trebalo smanjiti broj zapoislenih? A možda su opet tako zakomplicirali papirologiju da ni ovi zaposleni nisu dovoljni.

Ako se odlučilo da će se legalizirati nelegalno sagrađene objekte kojih u RH ne manjka, možda je one državne službenike koji nisu imali posla trebalo preraspodijeliti na ona radna mjesta gdje se obim poslova povećao. Obim posla se povećao i u onim agencijama koje se bave povlačenjem sredstava iz EU. Ako se pak sredstva ne povlače dovoljnom brzinom, možda je većina ovih trenutno zaposlenih višak, a na njihova mjesta bi trebali doći neki sposobniji.

Možda je umjesto Ministarstva branitelja dovoljna Agencija unutar Ministarstva obrane?

Mnogo je tu možda, a postoje oni koji znaju odgovor. Ako nitko, a ono bar oni rukovodioci koji su u svojim službama zapošljavali veći broj ljudi kako bi i sami imali veću plaću. Koeficijent naime raste ako imate veći broj zaposlenih u službi.

Ovo sam samo napamet nabacala da pokušam objasniti da nisam za linearno smanjenje.

Ne očekujem ništa ni od EU. EU neće tražiti da se smanje prava dužnosnika ili da se smanji prenapuhana adninistracija. EU je zadovoljna i ako se smanje mirovine, naknade nezaposlenima i slično. Vrana vrani oči ne kopa.

Za sada toliko.

Tko je glasao

Mnogo je tu možda, a postoje

Mnogo je tu možda, a postoje oni koji znaju odgovor
koji su to koji znaju odgovor?
zašto onda naručuju "clean start" studije od vanjskih konzultanata?
centralna figura reforme državne uprave bi moralo biti ministarstvo uprave i ministar uprave, čiji zadatak bi bio da koordinira rad nezavisnih eksperata o tome kakvu upravu imamo, a kakvu trebamo. Onda se može prići stvarnoj reformi kvalifikacija, broja zaposlenih i načina rada. Insideri, ni politički, ni profesionalni ne mogu provesti reformu, jer je njihova polazna točka da sačuvaju svoja radna mjesta, po mogućnosti do penzije.
Zato, ako se sad mora hitno nešto učiniti, a mora se, onda - linearno smanjenje izdataka.

Tko je glasao

linearno smanjenje izdataka

linearno smanjenje izdataka tj. smanjenje placa vojsci drzavnih sluzbenika je i milanoviceva ideja vodilja od pocetka. rezultate vidimo.

stvarno mi nije jasno zasto predlazes nesto sto se vec pokazalo kao lose i sto je najgore, pises o tome kao o necem novom, a desava se odavno, odnosno to je plan za buducnost koji ce donjeti jos gore stanje nego li ga imamo sada... nastavak angazmana gomile bespotrebnih, dijelom ljencina, djelom nesposobnih drzavnih sluzbenika i naravno odljev svih koji vrijede i znaju tj korektno obavljaju svoj posao i nose cijelu drzavnu upravu.. a to je ne vise od 50% sluzbenika

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ja znam mnoge odgovore, samo

Ja znam mnoge odgovore, samo nisam na vlasti niti to želim biti. Petrov u Metkoviću zna. Napisao je pismo Vladi i objasnio im kako se može izaći iz krize ( to što im je on napisao u pismu i ja godinama pišem na pollitici ).

Jedan banalan primjer: Da su renovirali neki prostor u vlasništvu države za Zmajlovića i društvo neki građevinar bi imao posla i zaposlio bi radnike. U državnom proračunu bi rashodi za najam prostora bili manji. a Rh bi u vlasništvu imala nekretninu kojoj je porasla vrijednost.

Odgovore su znali i oni prije dolaska na vlast. Pročitaj Plan 21. Da su se držali tog plana - stanje bi bilo znatno bolje. Clean start su trebali imati i znati bez angažiranja vanjskih savjetnika.

Tko je glasao

ne sumnjam ja u tvoje dobre

ne sumnjam ja u tvoje dobre namjere, samo ti pogrešno pretpostavljaš da se država u krizi mora ponašati kao poduzeće, da mora štedjeti, biti racionalna, okrenuti svaku kunu dva puta, smanjiti dugove, otpuštati ljude....upravo suprotno, jer ako i ona počinje s politikom štednje katastrofa je neminovna.

Tko je glasao

@hlad, država mora štedjeti

@hlad,

država mora štedjeti na bespotrebnim troškovima, jer nije isto ako štediš na kupnji automobila, laptopa, intelektualnih usluga ( poput clean starta ), tonera ili štediš na investicijama u vlastite poslovne prostore kojima možeš smanjiti rashode za najamnine. Ako država uloži u COP ili opremanje Sabora za elektronički sustav za glasanje onda se taj centralni obračun plaća mora primjenjivati za sve dužnosnike, državne službenike i zaposlene u javnim službama, a ona dvojica na galeriji u Saboru moraju prestati brojati glasove ručno. Svakako je poželjno da se uloži u prostore Imunološkog zavoda, a ne da se gradi Trg pravde kojim dnevno može proći 20.000 građana. Ako se smanji osnovica za plaće državnih dužnosnika i službenika onda se i rashodi za plaće u državnom proračunu moraju smanjiti. Događa se suprotno - osnovica se smanjuje, a rashodi za plaće rastu.

Svaka vlast mora znati procijeniti stvarne prihode i stvarne potrebne rashode.

Tko je glasao

Svaka vlast mora znati

Svaka vlast mora znati procijeniti stvarne prihode i stvarne potrebne rashode.
htjela si reći da proračun mora biti uravnotežen, tj da prihodi proračuna moraju biti jednaki rashodima? ili ne?

vlast jako dobro zna stvarne prihode ( 100 milijardi) i stvarne rashode (120 milijardi).Razlika je svakogodišnji novi dug koji se akumulirao skoro do visine BDP-a.
Glavni dio proračunskih nepokrivenih rashoda su penzije i kamate na javni dug. Penzije su dispropocionalno prevelike, jer se iz doprinosa može osigurati samo polovica potrebnog iznosa. Dvije milijarde eura godišnje treba dodatnog novca za penzije, a to je taj čuveni deficit od xy % BDP-a. Postotak stalno raste jer BDP pada.

Prema tome ako primijenimo tvoj pristup penzije se moraju smanjiti, a budući da je to nemoguće napraviti zbog ravnoteže utjecaja pojedinih društvenih grupa na sastavljanje političke vlasti, onda se moraju smanjiti i plaće i ostali izdaci za sve ostale korisnike proračuna - linearno! jer se tako u najvećoj mjeri eliminira potencijalni konflikt između penzića, državnih činovnika, prrimatelja socijalnih naknada, subvencija, i ostalih......

Tko je glasao

ne ide ti racunica

to je smijesan razlog.. nek smanje izdvajanja za place na racun smanjenja nepotrebnih djelatnika, brutta nezasluzenog, onih koji ne rade ili ne ne znaju svoj posao.. recimo za 5 ili 10 miljardi, svejedno..

ako danas fali 2 za mirovinski fond zbog smanjene zaposlenosti u drzavnom ili javnom sektoru faliti ce napr. 3 ili 6 svejedno, no svakako

je taj iznos manji, znatno manji nego za place nepotrebnih ili neradnickih djelatnika drzvne i javne uprave..

da racunama kolika je usteda? mislim da nije potrebno, ogromna je i to veca sto je vise nepotrebnih radnih mjesta ukinuto..

a ako dodamo da ce se ipak netko od tih otpustenih zaposliti u privatnom sektoru ili barem u nekoj vrsti opg-a, razlika najednom postaje nemjerljiva..

znatna i konacno pozitivna

a vidjela bi se i u rasterecenju privatnog sektora od drzavno administrativnih zajebancija i zajebanata u cisto osjecajnom smislu.. to ti se danas mjeri Indexom srece, koji bi vjerojatno jako porastao, formalno i stvarno

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

no, gukni golubiću, da čujemo

no, gukni golubiću, da čujemo kako ćeš ti smanjiti plaće u državnom i javnom sektoru za 15 milijardi kuna, i još k tomu, nelinearno?samo bez demagogije....
uz put, ja uopće nigdje ne spominjem plaće, nego proračunske rashode-izdatke.

Tko je glasao

izdaci.. ili ti ga rashodi

izdaci.. ili ti ga rashodi velikim dijelom se odnose na place i troskove vezane za radna mjesta

smanjenje rashoda zbog otpustanja odnosno zatvaranja nepotrebnih sluzbi u tom iznosu je vezano na nekih 40.000 radnih mjesta, sto u drzavnim sluzbama sto u agencijama sto na javnim poslovima.. smanjenje rashoda ne racuna se samo kao smanjenje troskova za place, bruto ili dodatke na placu vec i u troskovima radnih mjesta, sto znaci sobama, zgradama, papiru od klozet papira do papira za printere, prijevoznim sredstvima i slicnim..

da se na pocetku mandata, sto u znaci u prvoj godini smanjio broj nepotrebnih za 20.000 bili bi na konju jer za ustede ima i drugih mjesta, javna nabava, bespotrebne investicije, ulaganja u blesavoce, dotacije, naknade.. sve je to vec marival prikazala kroz svoje dnevnike..

smanjenje za jos 20.000 kroz prirodan odljev u slijedece tri godine mandata mogao se odviti bez drasticnih dogadanja..

a gdje su jos javna poduzeca, redovno gubitasi ili monopolisti koji nebuloznim cijenama odrzavaju standard svojih zaposlenih na visokoj razini?

@hlad, tvoja prica je vec odavno isprobana i ne pije vode.. uostalom situacija je jasna i ocigledna, bez ovakvih koraka ne moze se nista pozitivnog ocekivati ni u buducnosti, privatan sektor nije sposoban financirati tu gomilu ljudi sa neproduktivnim zanimanjima. naprosto postoji limit koji je moguce dati da bi se isplatilo raditi, a u hrvatskoj je prijedena granica moguceg, ne samo isplativog. dizati kredite smo vec odavno trebali prestati jer svaki novi samo pogorsava situaciju i smanjuje sanse za prezivljavanje u buducnosti.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...već ranije je deficit

...već ranije je deficit proračuna projiciran za 2014tu od 17,4 milijarde kuna., ili 5,5% BDPa
Deficit, dakle, ono za što nemamo dovoljno prihoda u proračunskim prihodima za troškove koje si u stvari ne možemo dozvoliti...
...otprilike se računa da prosječno administrativno-birokratsko radno mjesto stoji poslodavca tj. državu cca 25 000 kn mj., što je cca 300 000 kn godišnje....
...što je cca 40 000 takvih radnih mjesta za veličinu tog´ deficita koje si država ne može dozvoliti,
a dozvoli si dok god´ ih plaća deficitnim financiranjem.
Dakle, već je prošle godine planirano ove godine gospodariti s manjkom 5,5% BDPa, ne proračuna, to je više od 12% proračuna... samo za ljubav tih radnih mjesta,...? za toliko se godišnje zaduživati? zato jer baš ona proizvode novu vrijednost?
...i tako godinu prije, i onu prije, i onu sljedeću, i jope´?
...za koga? i dokle?

Tko je glasao

@hlad. dovoljno bi bilo da

@hlad.
dovoljno bi bilo da nisu zapošljavali nove, da su smanjili broj agencija, da su uveli reda u javnu nabavu, da prisile i lokalnu upravu da se ponaša odgovornije.... mnogo toga su mogli jer su građani na početku mandata bili spremni na odricanje. A u rashodima ima mjesta za značajno smanjenje.

Tko je glasao

"dovoljno bi bilo da nisu ............"

@marival BINGO, ali tada bi izgubili podršku svojih koalicijskih partnera, a bogami i vlastite stranačke lupeži koja je jedva čekala da dođe na vlast i državnu sisu!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ne plaćaju se vanjski

Ne plaćaju se vanjski suradnici kako bi odradili posao koji trebaju odraditi ljudi koje već plaćaš za to. To je bacanje novaca i ujedno se radi dupli posao. Ovo s raznim povjerenstvima za dubinsku analizu troško, a što sad uvode je dobra ideja,.......da se je ona napravila prije nego je koalicija uopće došla na vlast. Ili bar nakon što su došli na vlast. Nemojmo se zavaravati, sva ta ekipa koja je danas na vlasti je čitavo vrijeme unutar struktura države i vlasti i znaju način na koji država funkcionira. Znaju oni i na što država troši. Dakle, jednostavno su sve to mogli napraviti puno prije, a sad bi 3 godine već ispravljali i popravljali tj. provodili restruktuiranje i reforme. Ovako ispada, Marival, da to nije samo Lalovčev pucanj u prazno, već kompletne Vlade.
Tri godine pucaju u prazno.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci