Tagovi

Lažeš, Sanaderu!

Glavna vijest u svim informativnim emisijama elektronskih medija u Hrvatskoj jučer je bila Sanaderova „bomba“. U prva dva mjeseca ove godine gradovi su ostvarili veće prihode od poreza na dohodak nego prošle godine a to je rezultat decentralizacije koju je provela Vlada i poziva gradove koji su povećali cijene komunalnih usluga, da ih vrate na staro. To je ukratko sukus „bombe“ koju je Sanader jučer izgovorio na sjednici Vlade. Tu točku najavio je uzvikom „Imamo bombu!!!“
Sanader laže! Zašto to mislim? Idemo redom.
Prvo, tvrditi da je decentralizacija dala pozitivne učinke na temelju podataka (prihoda) samo za prva dva mjeseca je podvala iz dva razloga:
a) porez na dohodak kojega plaćaju zaposleni i koji je sada u cjelosti prihod lokalne i regionalne samouprave (osim onih 21% koji idu u fond izravnjanja decentraliziranih funkcija) je redovni, mjesečni prihod lokalne i regionalne samouprave i on nema takozvana „sezonska“ odstupanja.
b) porez na dobit koji je sada u cjelosti prihod države ima sezonski karakter jer se oko 80% toga poreza uvijek uplaćuje tokom ožujka i travnja mjeseca (nakon završnih računa).
Drugo, tek nakon što se uplati porez na dobit po završnim računima za prošlu godinu, biti će moguće usporediti prošlu i ovu godinu i utvrditi efekte decentralizacije a objektivne podatke moguće je dobiti tek na temelju prihoda za prih 6 mjeseci ove godine i usporedbe s prošlom godinom.
Treće, Sanader je prešutio odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske koji je prije dvadesetak dana ukinuo odredbe zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave u dijelu poreza na neobrađeno a obradivo poljoprivredno zemljiište, neizgrađeno građevinsko zemljište i na neiskorištene poduzetničke nekretnine. Ta tri poreza u cijelosti su bila prihod općina i gradova i ukidanjem ta tri poreza oni će ostati uskraćeni za oko 120 milijuna kuna.
Četvrto, Sanader je prešutio i to da se u narednih nekoliko mjeseci na temelju poreznih prijava vrši povrat poreza na dohodak onima koji su na to ostvarili pravo. Taj povrat poreza građanima od sada u cijelosti ide na teret općina, gradova i županija. U nekoliko slijedećih mjeseci prihod s naslova poreza na dohodak će im biti umanjen za iznos povrata poreza na dohodak građanima s njihovog područja.
Peto, točna analiza efekata decentralizacije moguća je tek za cijelu godinu kada će se raspolagati s točnim podacima uplaćenih poreza na dohodak i dobit te lokalnih poreza.
Tada će biti moguće utvrditi tri grupe jedinica lokalne samouprave:
a) one kod kojih je efekat decentzralizacije pozitivan jer su i do sada imale vići udio u prihodima s naslova poreza na dohodak a mali ili zanemarivi s naslova poreza na dobit što prije svega ovisi o strukturi poduzetništva i gospodarstva u cjelini.
b) one kod kojih će efekat bit jednak nuli, dakle ni smanjenje ni povećanje
c) one kod kojih će efekat biti negativan jer su značajne prihode ostvarivali s naslova poreza na dobit koji je sada državni prihod a povečani udio u porezu na dohodak neće donjeti toliko koliko su izgubili kod poreza na dobit.
I bila je to bomba. Dimna, puna „smrdljivca“!

Komentari

Evo proslo je dovoljno

Evo proslo je dovoljno vremena od donosenja izmjena Zakona. Analiza temeljena na podacima Ministarstva financija kaze da su proračuni svih gradova, općina i županija zajedno oštećeni za ukupno 983 milijuna kuna - 456 milijuna kuna u 2007. godini te dodatnih 527 milijuna kuna u prvoj polovici 2008. godine.

U 2007. su dobili 2.1 mlrd kuna poreza na dohodak više nego u 2006, a izgubili 2.5 mlrd kuna poreza na dobit. U prvih 6 mjeseci 2008. su dobili 1.2 mlrd kuna poreza na dohodak više, a 1.8 mlrd kuna poreza na dobit manje.

Tko je glasao

Zagrebački holding

Zagrebački holding namjerava prodati šest dječjih odmarališta a već prodaje kamp za nekoliko destaka milijuna EUR-a. Takva sredstva ne ulaze u proračun. Novicama svako malo, tema sve više vodi u smjeru šta se to dešava sa prihodima i imovinom jedinica lokalne samouprave.
http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/764762/index.do

Tko je glasao

Opet će trebati vremena dok

Opet će trebati vremena dok istina izađe van, Sanader se nada kako će izbori tada biti gotovi i to više neće biti njegov problem. U cijeloj prici oko decentralizacije, nije problem Zagreb, nego država. Od 100 kn poreza, 92 kn idu cenralnoj državi, e u tome je problem. S obzirom na dana obećanja, prije svega socijalni mir, niti to mu neće biti dovoljno.

Tko je glasao

Grad Zagreb je proračunom,

Grad Zagreb je proračunom, Holdingom i drugim što nije u proračunu prešao 10 mlrd kuna. Zamisli da Sanader upravlja s tim, vjerojatno je tako lakše, bili to onda bilo nevažno?

Čovjek mora imati velike količine novca da bi takve relacije bile nevažne. Filozofija i praksa onih koji u svijetu imaju najviše se veoma ozbiljno bavi i bitno manjim relacijama novaca. Tko to nama stalno šalje poruke da su milijarde nevažan novac?

Tko je glasao

Ha, činjenica je da nas

Ha, činjenica je da nas naš Ivo Sanader, od predizborne utrke 2003. godine do danas, bombardira razno raznim glupostima za koje se zakvači ekipa koja ne pročita novinski text ispod naslova, nego stvari promatra na razini fenomena. Tako je s posljednjom bombom koju je Sanader bacio na cjelokupnuhravtsku javnost. I koja ju je, preko novinara i urednika, progutala kao žabu. I uživala u tome.

Bez ikakvih dodatnih objašnjenja ili podataka, Sanader je, uz sekundiranje ministra financija Ivana Šukera, ispalio podatak o 345 milijuna kuna više na računima jedinica lokalne samouprave. Da je iopće upućen u proračunski sustav, na bilo kojoj razini, te njegovo analiziranje, Sanader se ne bi razbacivao s tim podacima i, uz to, još od Zagreba zatražio smanjenje cijena komunalnih usluga.

Znam da HDZovci, na sve moguće i nemoguće načine pokušavaju srušiti Milana Bandića kojega dio građana obožava, a dio ne može smisliti, ali ga i dalje biraju. Vladajućoj bi stranci bilo puno bolje da na čelo zagrebačkog HDZa, umjesto Jadranke Kosor, stave nekog mladog i urbanog političara ili političarku koja se neće baviti Trgom Franje Tuđmana, nego pokazati da su sposobniji, obrazovaniji i pošteniji od sadašnje zagrebačke vladajuće garniture. Ako imaju nekog takovog!

I na koncu, zanimljivo je da je u sjeni Sanaderovog bombardiranja prošao podata da su Vladinom odlukom stanovi POSa poskupjeli za 7,7 %! Živjeli!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Na računima jedinica

Na računima jedinica lokalne samouprave je ipak za 345 milijuna kuna veći prihod nego lani za isto razdoblje. U redu da tu ima razne logike ali ima i logike da to jest tako. U Gradu Zagrebu, gdje rastu i druge cijene i prihodi, se sada radi o vjerojatnih 1 mlrd kuna prihoda više u 2007.g. u odnosu na 2006.g. To objektivno nadilazi logiku političkih stranki i odnose "stranka X u vezi stranke Y a rubno i sa strankom Z". Oko tolikih novaca se vode ozbiljne rasprave i u bitno većim proračunima nego naši, pa to stiže i u naše krajeve.

Šta je sporno u 7,7 % poskupljenju POS-a, obzirom da je u istom razdoblju poskupljenje stanova 100 %? Logično bi bilo da je poskupljenje malo i da je, na već obavljenu diskriminaciju jednakih u istom, sada napravljena dodatna. Npr. U Splitu slijedi predaja veće količine solidnih stanova POS-a, koji i uz ovo poskupljenje imaju dvostruko veću tržišnu cijenu. Puno kupaca je u istom položaju a razlike tolike.

Tko je glasao

Jesu li gradovi i općine

Jesu li gradovi i općine ostvarili veće prihode od poreza na dohodak u odnosu na prošlu godinu ili nisu? Tj. jesu, ti prihodi su veći i ukupni prihodi su veći, pa se već mogu i moraju praviti procjene. Svaki pojedinac se mora dnevno zbrajati i prezbrajati oko raznog a nama je kao normalno oko velikih novaca stalno slušati rekla kazala i eto vidiš. Nije važno šta tko kaže nego kako stvarno stoje stvari s novcima, svi redom inače nećemo imati izbora nego po guzi.

Tko je glasao

Ako su jedni prihodi veći a

Ako su jedni prihodi veći a drugih nema a nekada ih je bilo, koji je rezultat?
Ili jednostavno ovako: u lijevu ruku ti dam pet kuna više no što imaš a iz desne ti uzmem sve što imaš, da li ukupno imaš više, manje ili isto kao što si imao? Dovoljno jednostavno?

Tko je glasao

Izbjegavanje bitnoga. Bitno

Izbjegavanje bitnoga.

Bitno je da li su ukupni prihodi veći ili ne. Najveći je Zagreb. Komunalije su poskupljene pod objašnjenjem smanjenih prihoda a oni su veći. Sada se još raspravlja o financiranju rukometne dvorane koja košta cca 35 mil. EUR-a a za koju treba potpisati ugovor o financiranju najma na iznos više od 200 mil EUR-a, od čega pola država.
Čistim dezinformacijama se zamagljuje više od 300 milijuna kuna. Čast političkim prepucavanjima, ali to su naši novci i treba se znati stanje.

Zar je na drugim mjestima nebitno kakvo je stanje s novcima?
Zar plaćamo tako skupi politički i upravni aparat da nas vuče za nos time što je bitno šta tko kaže a nikad nisu bitni veliki novci?

Tko je glasao

Zamisli da ti dobivaš

Zamisli da ti dobivaš plaću od 5.000 kuna mjesečno i regres od 50.000 kuna jednom godišnje. Eee, pa sad zamisli da ti poslodavac poveća plaću na 6,500 kuna mjesečno, ali ukine regres. Jel imaš više ili manje? Prvih 5 mjeseci imaš više, ali kad prođe mjesec kad si trebao dobiti regres, a njega nema, imaš puno manje.
Više je prihodovano poreza na dohodak jer je veći udio poreza na dohodak koji sad ide lokalcima, ali im je uzet sav porez na dobit.
Prije su dobivali manji udio ukupnog poreza na dohodak nego ove godine, ali su zato imali porez na dobit s kojim su to nadoknadili. Sad imaju nešto veće prihode od dohotka, ali će zato dobiti 0 kuna poreza na dobit, koji cijeli ide državi.
Ukupno će to, kad se rasporedi na cijelu godinu, onima koji su imali veliki prihod od dobiti kao Zagreb biti znatno manje.

Tko je glasao

Bilo bi u redu kad bi bilo

Bilo bi u redu kad bi bilo stvarno a ne načelno. Pričaš samo o preraspodjeli a visina prihoda od poreza na dohodak je apsolutno veća, i povećanje veće od objektivne projekcije smanjenja na porezu na dobit, što ujedno nije kategorija koja lako pada. Dalje dodaj bitno povećani prihod od bitno povećanih komunalnih troškova pod izlikom gubitka na porezima kojeg nema. Dalje dodaj bitno povećanje visine komunalnog doprinosa, što je u Zagrebu gdje se enormno gradi veliki i sigurni novac. Dalje dodaj bitno povećani prihod od zateznih kamata na sve uspješnije naplate sve većih kašnjenja u plaćanju. Dalje dodaj sve druge vjerojatne prihode od pijanke koji se svi slijevaju u proračun (uz redovni dio izravno u džepove). Radi se o sigurnih milijardu kuna više a vjerojatnih 1,5 mlrd više. Bandićev Kojić nije rekao da projekcije pokazuju drukčije nego da treba vidjeti godišnji obračun, tj. za godinu dana, što u prijevodu znači ...

Tko je glasao

... što u prijevodu znači

... što u prijevodu znači da ti ili ne želiš razumjeti ili se samo praviš da ne razumiješ.
Normalno da je prihod od dohotka veći u odnosu na prošlu godinu kad ove godine njegov veći udio ide u blagajne lokalnih samouprava, ali je ukupna masa povečanja apsolutno i relativno i kako god hoćeš manja od projekcije prihoda od poreza na dobit koji je prošlih godina rastao po dvoznamenkastim stopama (a i ove će).

Tko je glasao

Grad Zagreb. "Normalno da je

Grad Zagreb.

"Normalno da je prihod od dohotka veći u odnosu na prošlu godinu kad ove godine njegov veći udio ide u blagajne lokalnih samouprava".
Imaš ukupni porez na dohodak bez obzira gdje ide, koji je za područje Grada Zagreba jednostavno veći nego lani. To nije stvar razumijevanja nego činjenica.
Da li je ukupna masa povećanja manja od projekcija prihoda od poreza na dobit je opet činjenična stvar a ne stvar razumijevanja. Možda se pod pričom o razumijevanju kriju neobjavljene projekcije tipa lupnem.

Činjenično će Zagreb uprihoditi ubrati više prihoda od poreza i prireza nego lani + bitno veće novce od povećanih cijena komunalnih usluga + bitno veće novce od komunalnog doprinosa + veće prihode po raznom, ukupno najmanje 1 mlrd kuna više nego lani. Različita razumijevanja su uobičajena a zamagljivanja činjenica još više - tko voli nek izvoli.

Tko je glasao

Destrukcija teme. Podaci za

Destrukcija teme. Podaci za ova dva mjeseca nisu relevantni. Ili to naprosto ne razumiješ?

Tko je glasao

Desetljećima se s prihodima

Desetljećima se s prihodima i rashodima lokalnih jedinica u ukupnom procesu mulja sve u šesanest, da je to naprosto kao dobar dan i da je svima toga na vrh glave. Šta je tu dekonstrukcija teme i koje bi trebale biti relacije konstrukcije i dekonstrukcije? Kako podaci za 2 mjeseca nisu relevantni, kad su svi podaci o novcima bitni i relevantni, pogotovu u tako uglednom području?

I bez godišnjih obračuna, koji slijede za godinu dana, posluju tvrtke, vode se poslovi pa i financije svakog kućanstva. I ja stalno obračunavam i plaćam te prihode. Profesionalni posao i struka su mi takvi da, htio ne htio, uz to moram predviđati to, računati i snositi odgovornost za predviđanja. Svi koji su vezani za to i plaćaju, a takvih je puno, to naprosto moraju znati puno bolje od politike i svega u lancu i raditi više oko toga jer su isti nevjerodostojni. To je osnova zbilje a ne neki rubni dio. Politika je tu rubni slučaj.

Npr. Grad Zagreb sam sebe mulja u podacima za stotine milijuna kuna bez obzira tko je na vlasti. Iako nije kraj godine, za Grad Zagreb se već sada radi o veoma vjerojatnih 200 milijuna prihoda više, što s iznosom poskupljenja daje više od 500 milijuna prihoda više u odnosu na iste pozicije prošle godine. I druge pozicije su uzlazne, pa je za Zagreb vjerojatnih 700 milijuna više nego prošle godine. U tijeku je povećanje komunalnog doprinosa, što može biti znatni dodatni prihod. To se radi u cijeloj Hrvatskoj bez veze. Konačni rezultati mogu biti samo viši. Kako da oni znaju kako stoje kad desetljećima dnevno znamo da oni nisu uhodani ni za podatke o završenom niti lijeva zna šta radi desna. Tu se sve lupa otprilike, prema čemu su ovi moji navodi presolidni prikaz. Nevezano šta je tko rekao, za razne potrebe bi trebalo znati hoće li se nastaviti zidanje prihoda lokalne samouprave i troškova za poslove i građane ili ne. Razumijete li šta znači veoma vjerojatnih milijarda kuna u Gradu Zagrebu, kad pijanka traje od 1972.g.? Zar je i drugdje nebitno kako stvarno idu novci a bitno je šta je tko rekao? Pa gdje bi došli da smo se ikad na to oslanjali?

Objektivno je prošlo razdoblje fikcionalizma oko novaca i nepovratno smo zagazili u razdoblje surovog realizma. Ne bih se petljao u raspravu da nas taj realizam sve ne zahvaća, da možemo samo navijati.

P.S. Ako se mislite nastaviti baviti stvarnom politikom, poslovanje lokalnih samouprava i komunalnih sklopova će biti neiscrpni politički rudnik za bar idućih 20 godina. To je i u EU a kod nas dodajte dodatno neicrpne arheološke naslage nesređenog stanja. Samo, to je bitno složenija tema nego što izgleda. Njemačka kliza na tome u istočnim djelovima i manje ekstremne opcije jačaju pozicije.

Tko je glasao

Bravo! Jučer sam cijeli dan

Bravo! Jučer sam cijeli dan ljudima objašnjavao kako je Sanaderova bomba upravo njemu eksplodirala pred facom, a još to ne zna.
Naravno da su prihodi u prva dva dan veći kad je uzeo sav porez na dobit, a dao većinu poreza na dohodak, s obzirom da je porez na dohodak ravnomjerno raspoređen na svih 12 mjeseci, a dobit je sezonski priliv, pa ga u prva dva mjeseca jedinice lokalne samouprave nisu ni trebali prihodovati.
Što će reći Sanader u svibnju kad dođu podaci za prva četiri mjeseca i kad se cijela dobit, koje je dio išao lokalcima slije državi? Čija će to bomba biti?

Tko je glasao

Ovo je svakako razumniji

Ovo je svakako razumniji pristup nego tvrditi da Sanader laže.

On govori istinu u dijelu golih brojki, a argumentirano raspravljanje o tome da za konačan sud ostaje još deset predstojećih mjeseci je potvrda tome.

Sigurno je kako će lokalna razina uprihodovati više, ali to ne govori o suštini stvari (ili tko više voli, sukusu).

Opravdanost uvođenja i vrijednost neke mjere se može utvrditi samo nakon što se stanje usporedi s onim kakvo bi bilo da donešene mjere nema.

A to trenutno nije moguće.

Sanader puno laže, ali bih se trenutno opredijelio za varijantu da je izrekao istinu, ali i izvukao zaključak koji nije provjerljiv i trenutno je neoboriv.

Dok se istini ne pridoda drugi dio koji spominješ, ne treba se baviti jalovim poslom, osim ukazivati na nedostajući dio podataka.

B-52

Tko je glasao

Lašeš u naslovu je greška

Lašeš u naslovu je greška ili namjerno?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci