Tagovi

Kvintilja

Trešeta u petoro. Dvojica protiv trojice, ponekad, rijetko, jedan protiv četvorice. Nakon dijeljenja prvi od ruke bira želi li igrati sam protiv svih ili će za druga izabrati igrača koji u ruci ima kartu koja mu može najbolje pomoći da kao manjina pobjede većinu. Tako igra počinje stanjem u kojemu samo igrač s prozvanom kartom zna tko je koja strana, svi ostali to moraju zaključiti promatrajući tko je, što, kako i kada odigrao. Zadnjih tjedana kibiciram interesantnu partiju.

U hladu tamarisa općeg dobra gradske pustinje Žnjanski plato za klimavim stolom u vlasništvu bespravnog graditelja imatelja koncesijskog odobrenja za postavljanje pokretnog šanka okupilo se veselo društvo da u kvintilji ubiju još jedno dosadno nedjeljno popodne. Gradonačelnik, Konzervator, Aktivist, Urednik i naravno uvijekprisutnineizbježni Investitor. Malo su proćakulali gradske teme, uobičajeno tko izgubi plati, kibiceri su zauzeli svoja mjesta. Dok je karta iz maca još letila ka zadnjem od ruke nestrpljivi je Gradonačelnik viknija: „ Bajamontušu za druga“, i svom snagom zveknija turističku palaču o stol. Popadaše cjelovito uređenje rive, 120 parking mjesta, prezentacija Dioklecijanove rive i pontonska lučica . Pokupi to Gradonačelnik pa zveknu Srebrna vrata , popadaše peškarija, Hrvojeva, uređenje pazara i Služba za gradsku jezgru . Hm, hm, dva probna balona su odigrana, ne prepoznaje se drug, odlučit će Gradonačelnik izigrati još dvi svoje trice pa onda lišinom podigrati Bajamontuši , pa što bude bude, to je ipak pet sigurnih ruku valjda i drug ima u rukama još nešto. Uslijedit će dosadne ruke Ministrica građevinski inspektor, Bajić, lučki kapetan, urbanistički inspektor i Zakon o prostornom uređenju Komisija za urbanizam, Savjetnici za urbanizam, Prostorni plan grada Splita, Pravilnik o natječajima , a onda će odigrati lišinu, i to baš montažnu limenku na Kašjunima ......

Tu ću malo preskočiti kako bih vam, dok ste još koncentrirani, ispričao kraj. Ova igra zapravo uopće neće završiti.

U predzadnjoj ruci jedan se kibicer malo zakašljao. Oni koji su lošije stajali shvatili su kašalj kao neki tajni znak. Vičući kako je kroz kašalj izrekao proračun zgrabili su ga i bacili u more. Ako i nije izrekao, samo kašljanje dovoljno je sumnjivo. Krenula je, u trenu, tipična kartaška svađa. Karte poletiše u svim smjerovima, beštimje najgore vrste zaparaše tišinu pustinjskog predvečerja. Sveci, Gospe, članovi obitelji, jarci, pasi, gude. Jedna čaša pala je sa stola, šoder je jedva sačuvao njezin integritet. Imatelj koncesijskog odobrenja glasno je vikao kako je račun fiskaliziran i da ga netko mora platiti, ili će zvati Linića. Jedan kibicer ponavljao je kako nemaju veze i da mu igra izgleda kao da su svi petorica na istoj strani. A onda je glasni uzvik nadjačao graju: „Marijana, bižmo“.

Kovitlajući oblak prašine pustinjom je točno iz smjera sunca u zalasku jezdila grupa vozila, iz daljine dalo se raspoznati najmanje nekoliko osobnih automobila i najmanje jedan veliki motor. Zaustavila je svoj osobni automobil tik do bespravne zgrade i sačekala nekoliko trenutaka da oblak po inerciji odjezdi kroz stolove. Onda je polako izišla, zalupila vratima i sigurno zakoračila u smjeru već praznog klimavog stola. Kroz red i mir batali su dodiri čizama s pustinjskim šoderom. Njeno je društvo već nervozno laktovima gnječilo predmet koncesijskog odobrenja kada se lagano spustila u gradonačelnikovu stolicu. Unezvijereni Imatelj panično je pospremao staklariju, mali je tresući se prišao klimavom stolu. Skinula je metalik cvike pogledala ga ravno u oči i rekla: „Dobar dan, molim vas Plan upravljanja jezgrom, u Strategiju razvoja grada, s konsenzusom“. Klimnija je mali glavom, i poletija ka šanku......

Pričica samo kao predložak za inicijaciju razgovora o Pametnima Marijane Puljak, ako ima zainteresiranih. Ja ih pratim od početka, jedna su od mojih političkih simpatija, vrijedni su pažnje, nadam se da će neki od ovakvih pokreta jednog dana roditi pozitivne društvene promjene. Njihov neuspjeh definitivno bila bi velika društvena šteta, o razočarenju da niti ne govorim. Nemaju repove, imaju želju mijenjati svijet, imaju titule, nemaju političko iskustvo. Moglo bi ih se naravno i kritizirati, ponekad čupam kose gledajući kako propuštaju političke centaršute koji im sa raznih strana dolaze, ipak prije svega rado bi im pomogao, da u slijedećem mandatu zgrabe odlučivanje u svoje ruke..... Dokle bi se mogli dobaciti, dokle će se dobaciti?

Komentari

Kifameno, trešeta u ko će

Kifameno, trešeta u ko će manje punata, igrača od 2-10. Kad završi partija se broji ko je manje ukra i taj je pobjednik.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci