Tagovi

Kvadratura BiH kruga

Ne otvarajući raspravu o tome tko su stvarni organizatori „događanja naroda“ u BiH i postoje li oni uopće izvan špekulacijskog spektra, jedno je jasno, a to je da je stanje u toj zemlji za većinu njezinih građana gotovo neizdrživo, a opća situacija više nego zrela za prosvjede.

Stanje je jedan od prosvjednika opisao kao „gladni smo, a vlasti ne vjeruju da smo gladni“ u zemlji u kojoj caruju ne samo kriminal, korupcija i siromaštvo, već i opća bezidejnost i međunacionalne napetosti koje nisu nestale potpisivanjem Daytonskog sporazuma za što podjednaku krivicu snose BiH vlasti, MZ, te srbijanske i hrvatske vlasti.

Od potpisivanja Daytonskog sporazuma, kojim je kao država utvrđeno nešto za što je svatko pametan već u startu mogao znati da će kao država biti i više nego upitno, ništa se poduzimalo nije da se situacija konsolidira, jednako na razini države kroz uspostavu održivog državnog mehanizma, odnosno redefiniranja BiH kao države s dvodomnim parlamentom, koji bi imao Državno vijeće u kojem bi se odluke donosile većinskim principom i Vijeća naroda sastavljenom na paritetnom principu, u čijoj nadležnosti bi bila sva pitanja iz domene ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u kojem bi se odluke donosile konsenzusom, što bi onemogućavalo jednako majorizaciju kao i povremeno koaliranje dvaju naroda na štetu trećeg. Naravno da bi vrlo pažljivo trebalo odlučiti o stupnju centraliziranosti odnosno decentraliziranosti drtžve zanovane na novim temeljima.

Krivica BiH vlasti je u tome što se u njihovim vrhovima ništa dogovoriti nije moglo, a MZ, koja je imala sve instrumente da i silom nametne rješenja, nije učinila ništa ili gotovo ništa, dok su Beograd i Zagreb, što prikriveno, što otvoreno, podgrijavali separatističke težnje u srpskom i hrvatskom korpusu u BiH. U međusobnm prepucavanjima i natezanjima političke strukture sva tri naroda jednostavno nisu imale vremena baviti se gospodarstvom, odnosno svi onim što život znači.

Pred općim kriminalom i korupcijom, koji su vodili građane putem sve većeg osiromašivanja, vlasti su zatvarale oči, moglo bi se reći da to čine i danas, čudno je jedino da se još nitko iz tih struktura nije dosjetio pa da građanima gladnim kruha/hljeba preporuči da jedu kolače.
A inače je dobro poznata sudbina onih koji su gladnima takva „rješenja“ preporučivali.

Ali čim je do prosvjeda u BiH došlo, Beograd i Zagreb odmah poduzimaju „vatrogasne“ mjere „gaseći“ vatru benzinom. S time što Beograd to ipak malo pametnije i diskretnije radi, oni pozivaju čelnike RS u Beogrd otkud se šalje jasna poruka da je „opstojnost i stabilnost RS od vitalnog značaja za stabilnost Srbije“, drugim rječima oni će i dalje ustrajavati na tome da svim sredstvima onemoguće konstitutiranje BiH kao funkcionalne države.

Hrvatski pak premijer „poteže“ put Mostara, „jedinog većeg grada sa „miješanim“ stanovništvom u kojemu je došlo do prosvjeda“, da bi ukazao kako su prosvjedi stvar Bošnjaka, ali ne i Hrvata, jer „Hrvati su građani EU“, kod njih nema ni kriminala, ni korupcije, a bogami ni siromaštva nema, pa zašto bi oni prosvjedovali i protiv koga.

Milorad Dodik pak najavljuje da će svaki „takav eventualni pokušaj u RS policija spriječiti“, jer ni tamo nema ni kriminala ni korupcija, a ni gladi.

S druge strane se prosvjedi, koji su istinaibog bili popraćeni vandalizmom i nasiljem, jer je u takvim situacijama takve pojave gotovo nemoguće spriječiti, odmah proglašavaju pobunom narkomana, nasilnika i huliganskih bandi, dok se ono zlo u Siriji, kao i rušilački pohodi u Ukrajini, naziva opozicijom režimu ...

Jedino u čemu je Milanović bio u pravu je to petljanje u i oko BiH, posebno ono iz Beograda ili Zagreba, koje ni BiH ni njenim narodima nikad ništa dobrog donijelo nije. Ima Milanović povijesnu priliku prekinuti s takvim „pokroviteljstvom“, ali on to neće učiniti jer ne bi bilo u skladu s provedbom Tuđmanovih vizija, značilo bi to odustati od provedbe ideja najvećeg zlotvora u povijesti hrvatskog naroda, a to se ne smije.

S druge strane Beograd valjda nikad neće odustati od Miloševićevog „čeda“ RS.

BiH politika se, kako rekosmo, sapeta „daytonskim“ ustavom, ali i neprekidnim uplitanjem Beograda i Zagreba, kroz poticanje separatističkih težnji u srpskom i hrvatskom korpusu, nije u stanju učiniti ništa na konstituiranju BiH kao održive države, a Beograd i Zagreb bi je najradije razgradili onako kako su se Milošević i Tuđman dogovorili, pa jedinu mogućnost ima MZ, pa i dovođenjem EU trupa u BiH, te jasnim i nedvosmislenim prijetnjama Beogradu i Zagrebu nametanjem sankcija, ukoliko se ne okane svoje dosadašnje politike prema BiH.

A onda, pa makar i u uvjetima svojevrsnog izvanrednog stanja, donijeti (oktroirati, zašto ne, pa i „daytonski“ ustav je oktroiran?) novi ustav, provesti lustraciju svih BiH političara koji su obnašali iole značajnije funkcije u vlastima postdaytonske BiH, te raspisati izbore.

Kad nove vlasti profunkcioniraju, a država se stabilizira postupno povlačiti EU trupe, a BIH prihvatiti u punopravno članstvo EU. Bilo bi dobro kad bi BiH postala punopravnom članicom EU prije Srbije.

U periodu prilagodbe trebalo bi formirati jaku državnu policiju (posebnu policiju), sastavljenu na paritetnom principu u čije redove bi ušli oni Hrvati i oni Srbi koji nedvosmisleno prihvaćaju BiH kao svoju domovinu, Bošnjaci nisu sporni, jer oni „rezervne“ domovine nemaju, oni samo trebaju prihvatiti da nisu nikakav „temeljni narod“ u BiH, već jedan od tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda. Takva policija bi onda u slučaju potrebe mogla potpuno legitimno i legalno intervenirati i u Tuzli i u Banja Luci i u Mostaru, a da joj nitko ne može prigovoiti nekakvu pristranost, već sam njen sastav bi onemogućavao pristranost.

Za popunjavanje vodećih mjesta u svim segmentima društva, školstvu, zdravstvu ... sastaviti kadrovske liste po uzoru na one koje su postojale u SR BiH, čime bi se osiguravala ravnomjerna nacionalna zastupljenost.

Ulogu Beograda i Zagreba što se BiH tiče svesti na to da svaki u svojem narodu grade svijest o ome da se svi njihovi eventualni problemi mogu rješavati samo u Sarajevu, a nikako u Beogrdu ili Zagrebu.

Samo tko god i kako god djelovao, ne bi smio oklijevati, jer sadašnji prosvjedi koji ne nose naboj međunacionalnih sukoba ne prerastu baš u to najmanje željeno.

Komentari

Vrlo dobar prikaz problema i

Vrlo dobar prikaz problema i prijedlog ustavnopravnoga rješenja, pogotovo centralne dvodomne vlasti.

Kad je riječ o (de)centraliziranosti, mislim da bi još uvijek optimalno rješenje bilo općine onakve kakve su bile u SR BiH, uz zajednice općina koje bi dijelom kompenzirale etničke promjene izazvane ratom, uz pažljivo kalibriranje ovlasti, kao što uostalom i sam naglašavaš.

Budući da su Hrvatska i Srbija jamci Dejtonskoga sporazuma, upravo bi one morale politički uvjeriti respektivno Hrvate i Srbe, pa Bošnjake, u takvo rješenje koje jedino može jamčiti veću stabilnost i pristupanje EU.

A prvi je korak u tom smjeru uvjeravanje zajednicâ da se međusobno priznaju, na čemu moraju raditi ne samo države, nego i sve druge društvene institucije (kultura, školstvo, sveučilišta...). Dok tri zajednice jedna drugu ne priznaju, nikakvo rješenje nije moguće, ni izvan ni unutar EU.

Tko je glasao

BiH ne može preživjeti u

BiH ne može preživjeti u realnom, 3-D svijetu, sa definitivno propalom industrijom sovjetskog tipa, i potpuno zapuštenom industrijskom i transportnom infrastrukturom. Danas se za riječ o BiH javljaju fantazeri koji nikada nisu bili u Zenici, Kaknju, Tuzli, Lukavcu, nikada nisu vidjeli grad koji definitivno zavisi od jednog jedinog socijalističkog mastodonta na izdisaju. I kako to izgleda kada kombinat, zatrpan s tisućama tona depresivne šljake nestane, bez ikakve šanse da ponovno zaživi. Takav je dobar dio Bosne, a posebno sadašnja Federacija.
Bosni treba neka vrsta maršalovog plana kompletne obnove industrije i infrastrukture, a to mogu inicirati i provesti samo Amerikanci. Europa je dizajnirana za lijepo vrijeme. Od nje se mogu očekivati samo trenutno potpuno deplasirani razgovori o uvjetima za početak pretpristupnih pregovora, ništa više....

Tko je glasao

Budući da je Marshallov plan

Budući da je Marshallov plan Amerikanaca za Bosnu malo vjerojatan - da baš ne kažem nevjerojatan, a prijedloge za ustavnopravnu rekonfiguraciju države nazivaš fantazijama, što onda predlažeš? Dizanje ruku i odustajanje od svega, do potpune implozije zemlje?

Tko je glasao

maršalov plan sam napisao

maršalov plan sam napisao malim slovom, kao natuknicu o eventualnoj međunarodnoj inicijativi za poslijeratnu obnovu Bosne.
nisam izričito mislio na Marshallov plan Ameikanaca, to si ti nadodao...
nisam mislio ni na prijedloge rekonfiguraciju ustava kao na fantaziranje. Mislio sam na poplavu fantaziranja o bosanskoj revoluciji, o raznim revolucionarnim manifestima i programima, o bosanskoj građanskoj državi, koja je de facto dejtonski protektorat, ali kad si već dotaknuo temu "rekonfiguracije ustava", podsjetiću te na jedan dio političkog programa najjače srpske političke stranke, Srpske napredne stranke :
Istovremeno, političko približavanje i ekonomsko jedinstvo sa Republikom srpskom predstavlja realnu politiku koja će u budućnosti, mirnim putem i poštovanjem volje naroda, stvoriti uslove za formiranje zajedničke ili jedinstvene države srpskog naroda i svih ostalih građana koji žive na teritoriju Srbije i Republike srpske.
Kako bi ti rekonfigurirao ustav BIH kraj jasno najavljene secesije Republike srpske, i to u programu najjače srbijanske stranke, u državi kja je upravo započela pristupne pregovore za članstvo u EU?

Tko je glasao

Naveo si "maršalov plan" kao

Naveo si "maršalov plan" kao moguću međunarodnu inicijativu za pomoć BiH, a potom spomenuo Amerikance. Što drugo onda da zaključim, nego da si mislio na neki plan kojim bi SAD istovario milijarde pomoći toj zemlji na rubu implozije?

A u programu Srpske napredne stranke može pisati - i piše - svašta. To nije relevantno za ovu temu: Srbija je, uz Hrvatsku, jamac Dejtonskoga sporazuma i srbijanska državna politika mora to poštovati bez obzira na to što piše u programima stranaka, bile one i vodeće. To što je Srbija započela pregovore o pristupu EU znači upravo i to da mora poštovati supotpisane ugovore, pa i onaj Dejtonski. Prema tome, nema govora o tome da srbijanska državna politika smije pristati na secesiju BiH, a pogotovo da je potiče.

Dakle, rekonfiguracija ustava BiH mora imati podršku i Srbije i Hrvatske, a model koji je predložio Feniks u tekstu čini mi se najpoželjnijim, premda će njegova izvedba naravno biti teška, pogotovo kalibriranja na koja je upozorio.

Tek će onda imati smisla i vanjska pomoć, ili ako hoćeš "maršalov" ili "Marshallov" plan za BiH, i to upravo na prvom mjestu Evropske unije.

Tko je glasao

Dakle, rekonfiguracija ustava

Dakle, rekonfiguracija ustava BiH mora imati podršku i Srbije i Hrvatske
Ključna greška u nepoznavanju i uzroka problema i onemogućene provedbe rješenja.

Nekom drugom bih rekao da koristi jasnu i nedvosmislenu četničku retoriku, ali za tebe znam da nisi četnik, samo ti bogumilstvo konstantno loše pada na želudac.

Tko je glasao

kad bi se tebe poslušalo

ishlapjela budaletino

u roku 15-20 dana imaš krvavi građanski rat u BiH

u BiH nije riješeno pitanje svih pitanja a to je federalizacija federacije i konfederacija s Hrvatskom

bez konfederacije federacije s Hrvatskom, na što su Hrvati BiH pristali ( jedva ) i bez stvarne ravnopravnosti na terenu a ne da muslimani majoriziraju pod izlikom unitarizma Hrvate, jer do Srba ne mogu, ovi im odmah jebu mater,

imaš libanonizaciju Mostara i nekih drugih mjesta

Ne možeš svoje uvlakačko yugonostalgičarenje preslikavati na BiH.

Naravno, tvoje ideje imaju izvor u čvrstoj ruci i nametanju, staljinisto.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Samo za @drvosjeka i zdravu hrvatsku hrastovinu:
http://www.youtube.com/watch?v=SpWaJU-5UoI

Tko je glasao

Ako sam dobro shvatio ti

Ako sam dobro shvatio ti zamjeraš određenoj populaciji ljudi zato što će u utakmici dvije reprezentacije navijati protiv one reprezentacije čije je državno udbaško vodstvo izazvalo rat protiv tih ljudi u njihovoj vlastitoj državi, te su usput navijali za zemlju koja kod nekih pripadnika te populacije predstavlja matičnu zemlju te populacije.

U Klaićevog izloga biram licemjerje, bahatost i oholost.

Tko je glasao

ma ti si

budaletina koja skoro ništa ne kužiš

jebeš virtualu

sve dobro...

Tko je glasao

Ti si četnik koji protiv

Ti si četnik koji protiv Muslimana prvenstveno iznosi paušalne i neosnovane primjedbe o nekakvoj jugonostalgiji, a kad u raspravi dohvatiš nešto spoznaje kako u takvoj tezi nema stvarnog uporišta, e onda se hvataš dobrog starog džihada kao problema u BIH.

Četničko laprdalo koje tvrdi da su ustaše u Domovinskom ratu obranile RH = tipično udbaško špijunsko smeće.

Bog te posr'o junače!

Tko je glasao

Temeljita sekularizacija

i devehabizacija se podrazumijeva...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Ma naravno i sve drugo što resi građansku državu.

Tko je glasao

Bravo Feniks!

Bravo Feniks!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Hvala ti @Bigulice, imaš kavu od mene i beskrajnu mržnju od @drvosjeka.

Tko je glasao

ja ne mrzim

@Bigulicu, naprotiv...draga mi je ..a i ja njoj ..samo neće priznati ;))

sve dobro...

Tko je glasao

...

dobro to prikriva... :)

Tko je glasao

Dakako ...

S druge strane se prosvjedi, koji su istinaibog bili popraćeni vandalizmom i nasiljem, jer je u takvim situacijama takve pojave gotovo nemoguće spriječiti, odmah proglašavaju pobunom narkomana, nasilnika i huliganskih bandi, dok se ono zlo u Siriji, kao i rušilački pohodi u Ukrajini, naziva opozicijom režimu ...

Gornje, valja podvući.

EU je "ušminkanija" verzija USA "demokracije", a NATO + "domaće" policije i "elite" njeni čuvari ..

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci