Tagovi

Kurenje kurikuluma

Kako mi se čini, a samo sam vrlo površno pratio, možda najvažnije u priči o kurikularnoj reformi nije sam papir, nego što se zaista velik broj ljudi, stotine njih, prosvjetara, uključio. Da se pokrenula neka socijalna energija, želja i volja da se nešto mijenja nabolje. To je tipičan primjer, gdje je proces važniji od samog rezultata.

Kurikulum reforma brojkeTa energija je vezana uz termin, koji sam skovao 1990-ih: "društvenotvornost" (nasuprot famoznoj "državotvornosti"). O tome se ovdje radi: kakvo će biti društvo, kakve društvene strukture, navike, mentalitet... O tome tko će sudjelovati, usmjeravati, određivati ciljeve, pretakati društveno u političko, kontrolirati.

Desno civilno društvo je u ofanzivi od jeseni 2012. (bijesni napadi na zdravstveni odgoj, u koje se i Hrvatska biskupska konferencija direktno uključila, kampanjom laži).

Ova grupa je s probuđenom socijalnom energijom izvršila diverziju slijeva, na koju sad desni, koristeći političku vlast i metode javnog zagovaranja (public advocacy, što se studira na Bogoslovnom fakultetu), bijesno kidišu.

To je "rat kultura" ili bolje "kulturna borba" (Kulturkampf). Desni su mnogo jači: na svojoj strani imaju puno bolju organizaciju, podršku moćne RKC, odličnu povezanost s političkim strankama koje su sada na vlasti, ukorijenjenost u društvu.

Lijevi pak ne mogu računati na političare (prethodna vlada je već bila dovela klerikalca za ministra znanosti), nemaju jaku infrastrukuru, međusobno su podijeljeni (na liniji liberali-socijalisti i drugima), nemaju ukorijenjenost u građanskom društvu (velika većina malograđana i dalje će dizati fine noseve nad idejom društvenog aktivizma), udrugaštvo je pojelo društveni pokret, te gube buduću podršku odlaskom mladih ljudi, većinom onih aktivnih, obrazovanijih, otvorenog duha, u inozemstvo.

Sve ide po očekivanjima. Gerilci će biti raspršeni. Narod je protiv njih a građani cinični i pasivni, pa nemaju nikakve šanse prerasti u partizane. Za nekoliko mjeseci, nitko se ni njih ni ove teme neće sjećati.

Komentari

Kao da je mene pitao...

<...>Evo, čak i ja, za koga bi se sve moglo prije reći nego da novi kurikulum bezrezervno i oduševljeno podržavam, bez rezerve sam u buntu i protestu protiv njegovog stopiranja. Jer jedno je jasno: što god mislili o tome što i kako u njemu treba stajati, i što bi možda trebalo biti drugačije (u krajnjoj liniji, Jokić pošteno i sam naglašava prostor za kritike), nisu predmoderni mračnjaci kao Ilčić ili mali partijski aparatčici tipa Šustar pozvani da to određuju. I to je logika ovako široke fronte otpora: i oni koji su totalno za sadržaj reforme i oni koji su to malo manje, jednako su na najjače kontra mjesta i logike njenog miniranja. Protest zakazan za srijedu ustanak je protiv disproporcionalnog društvenog utjecaja karikaturalne falange s krajnje desne margine. Treba razumjeti što je to kap koja prelijeva čašu. Ljudima je već stvarno dosta ovog terora “konzervativne revolucije“.
<...>
Pogrešno bi bilo udaranje drumom protesta na konto bezuvjetne podrške Jokićevom projektu, a kamoli kroz idolatriju njegove osobe (čega javni govor nije bio lišen zadnjih dana, treba reći), pa isto tako ne biva ni poništeno ikakvim narušavanjem idealne slike o njemu. Nešto veće je tu u igri. Postavimo stvari na njihov pravi temelj: sa zahtjevom za nerušenjem cjelovite kurikularne reforme, ne izlazi se u srijedu ovako širokom bazom za Jokića, a ne ni tek za reformu, nego iznad i prije svega, krajnje precizno: protiv umjetno napuhane uzdignutosti kojekakvih ilčića i markićki do statusa svenarodnih arbitara.

http://www.hrvatskiglas-berlin.com/?p=160677

A Jokiću, pamet u glavu, i da mu ne padne na pamet izigrati ili zlorabiti ovaj općenarodni koncenzus protiv desničarenja i krezubarenja, te da mu da podstreka da u tome smjeru nastavi s reformom, mislim, ako uopće nastavi...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Preporučam pogledati

https://www.youtube.com/watch?v=-n8S-CsGuqM - radi se o jednosatnoj prezentaciji koja demonstrira i pokazuje zašto je Jokić toliko uspješan kao vođa cjelovite kurikularne reforme, te zašto ima podršku ogromne većine ponekad i suprostavljenih, kakseveli, dionika - osim što je ležeran i duhovit i što djeluje iskreno i pošteno (što neće nikad uspjeti mnogim našim političarima, ma koliko soft skills traininga polazili), ono što ponajviše osvaja jest upravo njegova kompetencija, te žar i ljubav prema samom projektu. Ukratko, taj čovjek ima cijelu reformu u malom prstu i u stanju ju je argumentirano obrazlagati i braniti sa svih aspekata.

Posebno preporučam pogledati dio od cca 35. minute, gdje se zorno demonstrira kako Gordana Rusak izmišlja, laže i manipulira svojim primjedbama o navodnoj nezastupljenosti STEAM modula i stručnjaka.

Stoga, premda osobno mislim da je sama reforma bila i ostala tek bespomoćna papica s obzirom da nije energičnije odbacila petljanje Kaptola i čvornoprstih konzervativaca u obrazovanje, te se orijentirala na pokušaj umanjivanja zla, kao kad glupo pomislite da će se pljesnjiva kupaonica u kojoj vam se usmrđuju ručnici lakše podnositi ako upicanite spavaću sobu - treba podržati Jokića i ekipu u srijedu, jer ako navedenim katotalibanskim konzervama čak niti ovakva pretjeranokompromisna reforma ne valja, možete misliti kakve su im želje i namjere.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Prosvjetari ne podržavaju,sindikalisti podvaljuje svoje laži

Sindikalisti mogu govoriti samo u soobno ime, a ne u ime članova sindikata.

Za štrajk provode ankete i izjašnjavanja, a sada neovlašteno pričaju svoje osobne političke stavove i podvaljuju ih kao mišljenje baze.

Za prekid štrajka također organiziraju izjašnajvanja, tako da sa sebe skidaju svu odgovornost, a sada pokvareno svoje osobno mišljenje promoviraju kao mišljenje profesora i nastavnika.

Preko 90% nastavnika je protiv SDP jokićevice, jer je jednostavno loše odrađem posao!

Tko je glasao

Frka je u zbornicama

Naime, neki bi profesori i nastavnici mogli i odletit, stoga im je nadraža "ne talasaj" politika.

Također, biznisi s instrukcijama mogli bi drastično opasti. U Hrvatskoj naime više od 1/3 učenika pohađa (i plaća) instrukcije, što puno govori i o školskom programu, i o kvaliteti profesora....

U ovoj zemlji, gdje kvarnost, podlost, korupcija, pohlepa i neizvrsnost cvatu na svakom koraku, čega nije izuzeto niti školstvo ili zdravstvo (već baš naprotiv), doista je ponekad meni teško prisilit se dati podršku, koja je u tom slučajnu načelna i principijelna, s tim se sustavima sve teže identificirati i pokazati empatiju, neka budu zahvalni sve malobrojnijim pojedincima koji im peru sve kvarniji i nehumaniji obraz.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Odlična reforma: FFZ na 10%, komunajrske prof. na burzu

Instrukcija je uvijek bilo i bit će. S ciljem smanjenja instrukcija su napravili državnu maturu i instrukcije su se udeseterostručile.
Tko ima , nije mu problem pa se drugi gnjave s njihovom djecom, a ne oni.
A, uostalom zašto ne bi bilo instrukcija?

Svakako da treba smanjiti opterećenje učenika.

Državna matura je uvela dodatno ogromno opterećeneje učenika. Svi kroz školovanje moraju tako učiti da bi bili spremni iz svih predmeta ići na državnu maturu, jer profesori ne žele ispasti loši, pa su strašno podigli kriterije, dubinu i opseg gradiva.

S drž. maturom počeo je "rep mahati psom" (matura - s cijelim srednjoškolskim obrazovanjem) i od toga nam djeca pate, a i namnožili su se kojekakvi priručnici, pripreme, umjesto da je obratno, kao što su najavljivali pri uvođenju mature.

Medicinski fakultet u Zagrebu je vratio prijamni ispit, a bilo bi bolje da i svi ostali to odrade. Bilo bi državi daleko jeftinije, a djeci jednostavnije.

Nemoj ogovarati i pljuvati po mojoj državi. Nije ništa lošija od ostalih, a ovo o čemu pišeš su naslijeđa iz komunizma u kojem su ljudi postali infantilni i nepoduzetni.

Kurikulum je jednostavno glup, nestručan, skup,...

Zašto devetogodišnaj osnovna škola?

U vrtićima bi ostajali bez posla, a trebalo bi više učitelja. Zatim bi trebalo više prostora u osnovnikm školama, što bi tražilo velika financijska naprezanja države. Obrazovanje treba pojeftiniti, a neda nam postajaje sve skuplje, Umjesto produljavanja treba ga skraćivati, jer troši državni novac i život mladih ljudi.

Zašto netko mora 5 godina na fakultet da bude obični učitelj, ili profesor u osnovnoj školi?
To je jednostavno bacanje novca!
Bolje je mladim ljudima pomagati pokretati neki posao, nego trošiti novac za njihovo uzaludno obrazovanje, s kojim odlaze van biti konobari, čistačice,...

Učenike treba poticati za rad, a ne za gubljenje godina života i novca, za studiranje recimo na FFZ, za zanimanja kojih na lageru, već odavno ima previše. Za tražena zanimanja moramo ih obvezati da društvu vratre novac uložen u njih, ili neka plate punu cijenu obrazovanja i odmah su slobodni.

Evo : svođenje FFZ na 10% kapaciteta bila bi dobra reforma, jer uglavnom tamo obrazuju za suficitarna brbljatorska zanimanja. UZ to profesori su im debelo zaraženi komunjarizmom, pa još nam i osakate mlade ljude prenoseći im svoju duhovnu sakatost i mržnju prema Hrvatskoj.

Tko je glasao

Ma fakat...

Zašto defektolozi i logopedi prolaze sve te škole kad praktički svaka budala može reći "r", neš ti mudrosti reći "r" i naučiti nekoga tko umjesto "r" veli "v", da lijepo kaže "r".... Otprilike je takvog intelektualnog dometa cijeli tvoj gornji komentar :P

Mislim, za ekipu kojoj su Brkićeva i slične diplome OK, ne može se ništa drugo niti očekivati...

Ova je država iz dana u dan lošija od one jučer.

Što se teta u vrtiću tiče, napokon možda dođemo na jednu tetu na 20 djece, a ne na 30, kao trenutno. U Danskoj dvije tete skrbe o osmero djece.

Što se pak škola tiče, ako ih se u Jugi izgradilo barem 90% sadašnjeg broja, možda bi se i ova država mogla malo više ispružiti što se škola tiče, posebno što su mnoge vraćene majčici Crkvi. Uostalom, ova država voli građevinske projekte.

Mi smo među zemljama EU pri dnu ulaganja u obrazovanje, a ti bi još smanjila... Razmišljanja prave ognjištarke.

Ne sekiraj se za ove koji odlaze van - dobrim dijelom odlaze školovani ljudi na stručne poslove. Druga je stvar što bi ti radije da takvi ostanu ovdje i konobare.

Nedostatak nezavisnih humanista je i razlog dehumanizacije društva, kako u Hrvatskoj tako i općenito. Jebo vas STE(A)M. Što će nama bolje elokvencije od humanista Karamarka?!

Uglavnom, što se podrške kurikulumu tiče, u srijedu ću na prosvjed pomalo teška koraka i stisnuta nosa... Puno je ustupaka Jokić napravio svima redom, od crkve do HUPovaca, da bi se meni svidio. Puno bih radije marširala protiv privatizacije zdravstva, ili protiv nadolazećeg zločina prema ženama. Ali, s obzirom da su trenutno najveći izgledi da ćete slomiti krezube zube baš na kurikulumu - što se mora, nije teško!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nemam nikakvo mišljenje o

nemam nikakvo mišljenje o reformi obrazovanja, osim da bi trebala odgovarati potrebama države i društva u slijedećih desetak, dvadesetak godina. To znači da bi u ovoj državi trebao postojati neki faktor koji zna kakva će biti država za dvadeset godina i da će reformirano školstvo stvarati ljude za tržište rada koje će potpuno odgovarati viziji države , kakvu želimo i trebamo.
Budući da se ubrzano pretvaramo u zemlju poljoprivrednika i konobara, u što se može uvjeriti svatko tko tri dana za redom gleda dnevnike hrvatskih televizija, ne vidim razloga da se nerviramo oko nekakve hipotetske reforme, a Jokiću zamjeram to što se nikada nije izjasnio o onome što sam naveo kao nužnu poveznicu između reforme obrazovanja i potrebe za školovanjem.
Na žalost, ali je tako. Reforma obrazovanja mora najprije biti ispolitizirana u smislu da mora biti povezana s političkom vizijom kakvu mi državu uopće želimo, a poslije toga na scenu stupaju Jokići i ostali eksperti iz područja školstva i obrazovanja. Za sada je cijela diskusija na krivom mjestu i s krivim ljudima, uz samoizuzeće političara iz cijele priče, kao da se to njih ne tiče.

Tko je glasao

osim da bi trebala odgovarati

osim da bi trebala odgovarati potrebama države i društva u slijedećih desetak, dvadesetak godina. To znači da bi u ovoj državi trebao postojati neki faktor koji zna kakva će biti država za dvadeset godina i da će reformirano školstvo stvarati ljude za tržište rada koje će potpuno odgovarati viziji države , kakvu želimo i trebamo....ima logike što veliš,
ali nije realno,
strateško promišljanje nije u duhu vremena niti u opisu zadataka suvremene politike,
s time je gotovo,
planira se samo welfare
ako misliš da je Hrvatska sretna s konobarskim radnim mjestima, a nije,
što reći koliko su sretni za amere kojima je u ovih osam godina ekonomskog oporavka 1,4 milijuna izgubljenih radnih, proizvodnih, mjesta nadopunjeno s novih 1,6 milijuna konobarskih radnih mjesta,

a to u masi od 252 mil. radnosposobnih odraslih, 110 mil. radi više od 35 sati tjedno, 40 mil. ih radi pat-time poslove, a ostalih 102 mil. radnosposobnih nije u nekom radnom odnosu,
.......itd
.......itd
nema više,

Tko je glasao

@indian:

Super ti je ova tablica! Reci nam molim te izvor. Vjerojatno ima i drugih sličnih zanimljivih podataka, dobro utemeljenih i značajnih, a dovoljno jednostavnih da ih laik može razumjeti?

Tko je glasao

Servisne djelatnosti

jedine su koje se ne mogu outsourcati (ako zanemarimo da ih dobrim dijelom obavljaju tamnoputi migranti), dok i njih ne preuzmu roboti - http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-2850186/Restaurant-employ....

Roboti su inače super stvar, mislim da treba svakako težiti tome da se rutinski i/ili opasni poslovi robotiziraju, greška je jedino u raspoređivanju viška vrijednosti koje proizvodi robot.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

roboti...

.. to je zato jer razmišljaš o robotima u gigant-tvornicama.

To postoji već dugo, budućnost su "individualni roboti", tako da će za cca 15 godina vjerojatno bolje stojeća čistačica imati robota koja će kod Karamarkove supruge prati pod, a ona će se za to vrijeme moći baciti na prozore ili laštiti srebro.

Ali, bit će vlasnik robota te će prisvajati njegov rad, tj. novostvorenu vrijednost.

Onda će se roboti jednog dana pobuniti i... dalje znaš kako ide.

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

he, he,

...topli ljudski osmjeh...prava profesionalka,
iako, za one muške/žemske što im je fetiš ramena i zglobovi i nije baš nešto,

Tko je glasao

ne, slijedeći vjeru apostola Oštrića

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek ne voli motiku

Tko je glasao

@skviki povijest je povijest

Tko je glasao

nije istina, ne volim uniformu @boltek

sve dobro...

Tko je glasao

sory za motiku

Tko je glasao

Dobra je odora, kažu da bez

Tko je glasao

ne to isto @skviki

sve dobro...

Tko je glasao

kaj ti nisi cajkan?

Tko je glasao

to samo kad je trebalo rušiti yugovno

sve dobro...

Tko je glasao

naravno, naravno...

Tko je glasao

pa jesam od 91 do mirovine

sve dobro...

Tko je glasao

hmm...

Tko je glasao

je ziher

razmišljam o robotima u gigant-tvornicama. Zato sam i priložila link tipičnog gigant robota u gigant tvornicama.

Boljestojeća čistačica već si može priuštiti robota - https://robotvacuumclean.wordpress.com/. Premda nema okice, ni ručice, vjeruj mi - to je robot :P Kad se pobuni, pousisat će ti sve žnjirance.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...kada hoćeš saznati izvor,

...kada hoćeš saznati izvor, desnim klikom po slci skopiraš adresu, pročitaš...i voilá, pa ideš tim tragom,
ali ti to znaš, naravno,
kod ove ti na primjer konkretno na dnu piše: source (ne srčeko)
BLS (bureau of labour statistic) i Zero Hedge,
ali ja sam to skinuo s The Burning Platform,
...što tebi ne preporućam, može te trefit šlag od tog društva,
ti ne znaš kritički odvojiti dobru ekonomsku analitiku od nepoželjne ideje,
a tamo toga često ima,

Tko je glasao

@indiah: hvala ni na čemu.

Da, naravno, mogu pogledat lokaciju same slike, pa onda kopat dalje. Ali za to treba dosta vremena. Nadao sam se da ćeš mi uštedjeti vrijeme dajući link na tekst iz kjojeg je ilustracija, u kojem valjda ima i više zanimljivih informacija. Ako nećeš, OK. Da usput vrijeđaš, nije OK, ali je očekivano.

Ja u pravilu uz slike koje stavim uz tekst dodam link, a href=...., ne na samu sliku, nego na stranicu na kojoj je slika. Tako i ovdje, dao sam link na kurikulum.hr.

Tko je glasao

ah, ne, imam tih grafova na

ah, ne,
imam tih grafova na hrpi unazad par godina stotine,
imam skopiranih podataka sirovih, pejstanih, tisuće,
sve iz različitih izvora
kako što čitam, ono što smatram vrijednim izdvojim,
i dobro mi dođe da je sve to iz različitih konteksta i ne opterećuje me time komentar koji ide uz njih,
ja si sam od toga stvaram svoju sliku,
e, da bih tebi dao to što te zanima, ja sám bih trebao sve to što sam ti napisao u komentaru pješke umjesto tebe ponoviti i tebi servirati,
ljubazan jesam, ali ne toliko,
O vrijeđanju koje si ti tako shvatio,...nije bilo namjere. Tek zajebancija bez hard feelings
...ako i taj slobodniji izražaj vidiš vrijeđanjem? onda šteta,
znači da i nisi baš čitao rasprave i polemike mnogo civiliziranijih veličina nego što smo ja i ti,

Tko je glasao

Indian, ja te neću vrijeđati

Indian, ja te neću vrijeđati pretpostavkom da si toliko blesav da vrijeđaš slučajno.

Greška u komunikaciji u tome jest, da ja uvijek vodim računa o tome da zabilježim izvore zgodnih grafova i drugih "skopiranih podataka", zato da i sam budem svjestan koliko je izvor vjerodostojan. Jr na netu ima svašta.

Dapače, kad je nešto iz druge ruke, potrudim se naći izvorni izvor. Ako se npr. u nekom novinskom članku pozivaju na neki znanstveni rad, i navedu ime autora i časopisa, potrudim se naći na netu origina.

E, to sam naučio u školi - prije, ono, šuvarove reforme. :-)

Mislo sam da i ti to radiš. Nažalost, kako ne mogu provjeriti je li tvoj izvor vjerodostojan, ne mogu ni prihvatiti da je taj graf zasnovat ili je puka izmišljotina.

Tko je glasao

http://www.zerohedge.com/news

http://www.zerohedge.com/news/2016-03-25/restaurant-recovery-over-casual...
...ovdje je link na članak,
a što se mene tiče,
možeš me slobodno smatrati i lašcem,
mene to ne smeta
ali, moje ambicije nisu da poučujem, ili bar nisu da ti se svidim,
a još manje da svoj trud predajem besplatno.
ima ih koji se posavjetuju sa mnom i za to su vrlo konkretno zahvalni.
njima položim račun s detaljima ako su zbunjeni...jer to i konkretno zavrijede...
...ovo ovdje je sportski. Ili si vjerujemo na riječ, ili ne. A kako ti to prakticiraš?
to me se ne tiče,
i ako je ovo pitanje pristojne komunikacije? a nije, znam,
svejedno, uzimam si slobodu da se izuzmem iz od tebe ili ikog nametnutih pravila.
..imam svoja pravila.
a ti lijepo izvoli svoja držati za sebe.
ja ne pišem znanstvene radove na internetu. To moje su komentari...

Tko je glasao

jedan dobar dio američkih

jedan dobar dio američkih problema mogli su riješiti američki predsjednici, da su bili odlučniji i hrabriji u zaustavljanju izvoza američkih radnih mjesta u Kinu. Ali, izgleda da i oni vole konobariti, samo tragedija će nastati kada ustanove da su Kinezi gosti, a Ameri konobari. Do tada ćemo mi preuzeti sva konobarska mjesta u Dublinu, osim ako se američki Irci ne počnu vraćati u Irsku...to me brine

Tko je glasao

Pogledajte ptice nebeske! Niti siju, niti žanju...Mat 6:26

...to me brinene treba te brinut´,
bu dobro,
...kad´se svatko okrene prema sebi kao rješenju,
a ne obogotvorenoj državi,

Tko je glasao

otprilike,. zato djecu treba

otprilike,. zato djecu treba učiti od malih nogu da žive od svog rada i da nikome nisu na teret (naročito ne državi blagostanja). Nakon toga su sve reforme mnogo lakše....

Tko je glasao

jedini mali problem...

... je što je to iluzija. Djeca su stanovnici država koje trenutno duguje 85-90% BDP-a... a to samo raste. Teško da ih ta činjenica neće dotaknuti, pa makar bila apsolutno samodostatna. I održiva.

Tko je glasao

...sve zapadne države, baš

...sve zapadne države, baš sve su zadužene s od 80%-150% BDPa suverenog duga,
...i praktički svi stanovnici zapadnih država, tj. roditelji te djece su opterećeni privatnim dugovima u vrijednosti od 50%-300% godišnjeg raspoloživog prihoda...
https://data.oecd.org/hha/household-debt.htm
...a trebaju živjeti i raditi,
a to nije iluzija,
stvarnost je da više ne mogu na ništa računati, niti na države, niti na roditelje,
...i niti države, niti roditelji znači, nisu ti kvalificirani da im priređuhu ikakve obrazovne reforme.
Da su imali, i države i roditelji, ikakve moralne skrupule...da su išta do sada u zadnjih petnaestak godina ispravno napravili...da su svi zajedno u globalu išta ku..cem mrdnuli u korist te djece, ne bi stanje bilo takvo.
Nitio jedni niti drugi, posebno intelektualci među njima, nemaju pravo zucnuti niti slovo uime djece...
Najpametnije´i jedino moralno bi bilo zapadnim pametnjakovićima čkomit´,

Tko je glasao

sve zapadne države...

... imaju kapitalizam od 1945., neke od 1918., neke su ga i izmislile.

Mi nazivno imamo kapitalizam od 1990. i bogami smo ih brzo sustigli.

Čkomiti? Pa tko će pomoći toj jadnoj dječici, a tako nam je dobro krenulo!

*** Ima dio knjige "Kolijevka za macu" koji sam dobro zapamtio: Izbije kuga na otoku sreće i otac, liječnik, s prirodnim imunitetom, hoda sa sinom (također imunim) po otoku, faza kuge je kada ljudi umiru kao muhe, trpaju ih bagerima po cesti u rupe s živim vapnom... otac se počne histerijčno smijati, zagrli sina i kaže mu: "Vidiš sine, jednoga dana sve će to biti tvoje."

Tko je glasao

..nda, Kurt Vonnegut, dobra

..nda, Kurt Vonnegut, dobra satira,
a još bolja i suptilnija, i sa samoispunjujućim nazivom je Hellerov "Fajrunt",
...ali, da ne ispadne da je moj upis sarkastičan, nije. Velim to ozbiljno.

Tko je glasao

Fajrunt...

... s izradom projekta: M&M S&P Podnadzvučni nevidljivi i nečujni obrambeni drugoudarni ofenzivni napadni bombarder?

To je skuplje i od reforme, nemoj tako.

Tko je glasao

...da, ovo je mogla biti

...da,
ovo je mogla biti jeftina (i ne samo cjenovno) podnadzvučna gromoglasno-podpasudarna reforma

Tko je glasao

Ti si jebeni antifa redikul

Tko je glasao

osim "društvenotvronosti"

će ova kampanja, pokušaj reforme ili štoveć biti zapamćena (šatro) i po (prvi put) uključivanje struke "s terena", tj. ljudi iz vrtića, škola i sličnog, a koji su dovoljno stručni da bi pokušali donijeti, tj. napisati ovako obiman dokument.

Kad ovo propadne (a propast će), sljedeća reforma će opet biti 100% s vrha, iz nekog kabineta koji proces obrazovanja nisu vidjeli osim na Jubitou.

Tko je glasao
Tko je glasao

Indian, ovo ću ti ukrasti jer je predobro :)

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

nema šta, pravi

Tko je glasao

Gle kopile četničko

.ebem ti najmilije i sve mrtvo i živo, jer ja nisam nikad krao Srbine zasrani, a nisam nikad bio ni u HDZ-u. Volio bih da razmjenimo brojeve pa da to jednom zauvijek riješimo. Jesi govno Srbine i bojiš li se stati iza svojih riječi, daj mi broj dolazim na razgovor još noćas gdje god da si, u sred Beograda čedo ti još večeras dolazim ako se usudiš dati broj.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Božesakloni. Too much rakija

Tko je glasao

i usput, glupane, tvoj

Tko je glasao

čisto informativno, ako kome

čisto informativno, ako kome bude falio ljiganini@, blokiran je. Ja sam ga prijavio mraku@ na osnovu gornjeg komentara u kojem eksplicite prijeti

To je mali gubitak za pollitiku, ali veliki za septičku.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci