Tagovi

Kum nije dugme

Kum nije dugme
U našoj tradiciji kum je kao brat i više jer kuma birate i kum prihvaća da bude biran dok braću sestre i drugu rodbinu ne možete birati. Obaveza kuma je pomagati , svim sredstvima, kumu. Kada ovu tradiciju prebacimo u stvarni život kumovi se doista pomažu svim dopuštenim ,ali i ne dopuštenim sredstvima. U pravilu kada kumovi malo pretjeraju puni se Remetinec.
Božo Prka , predsjednik uprave PBZ d.d. , Zagreb , navodno kum direktora MD Profil-a , Đakovo , gospodina Darka Mandarića
U ovim kriznim vremenima kum Božo je pomogao rastu i razvoju poduzeća MD Profil financiranjem gradnje novih trgovačkih centara MD Profila i stambeno-poslovnih građevina koje radi MD Profil. Jako malo poduzeća ima mogućnost dobiti kredit za gradnju poslovnih i stambenih objekata za tržište. Većina poduzetnika mora tražiti vezu za kredit , samo rijetki imaju kuma direktora banke. U ovom navodnom kumskom paru gospodin Božo Prka je puno bliže Remetincu od gospodina Darka Mandarića.
Naime , prema pisanju Domagoja Margetića , protiv gospodina Bože Prke podnesena ja kaznena prijava zbog pranja novca i prevara u gospodarskom poslovanju. U kaznenoj prijavi se navodi da je gospodin Božo Prka sredstva proračuna Republike Hrvatske u banci držao po viđenju i plaćao odgovarajuću kamatu , a istovremeno je ista sredstva ,bez znanja Republike Hrvatske, oročavao uz puno veću kamatu. Nije poznato na koji račun je isplaćena kamata za oročena sredstva , ali se sigurno zna da nisu uplaćena u proračun Republike Hrvatske. Ukupan prihod kuma Bože u operaciji opisanoj u kaznenoj prijavi iznosi oko pola milijarde kuna.
Dali su milijuni eura koje PBZ ulaže u gradnju kroz MD Profil bančini novci ili to kum Božo ulaže vlastita sredstva od honorara s oročenim sredstvima proračuna RH nije nam poznato , ali već će to neka institucija utvrditi za 50-tak godina.
Drugi navodni kum i prijatelj Bože Prke i Ivice Mudrinić gospodin Stjepan Hrešč poslije propasti firme Lika drvo sistemi otvara podružnicu u Jasenovcu i koristi nove kredite HBOR-a preko PBZ –a i kuma Bože u visini od 4 500 000 eura. Firma propada ,a nema ni novaca. Tko zna gdje su?

Dr. Mate Granić , bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i njegov prijatelj i navodni kum Stjepan Bošnjak – Bajica iz Vrbanje
Austrijska policija i odvjetništvo istražuju odnos i provizije dr. Mate Granić i Hypo banke. Dr. Mate Granić priznaje provizije ali ne i visinu provizija u iznosu od 762 000 eura. Svojevremeno dr. Mate Granić je bio najpoznatiji gost , prijatelj , kum u malom slavonskom selu Vrbanja kod gospodina Stjepana Bošnjaka – Bajice. U to vrijeme Bajica ( inače zlatar i ugostitelj) odlučuje se za proširenje poduzetničkih aktivnosti i otvara tvornicu parketa Mladik d.o.o. Vrbanja. Kreditor je naravno Hypo banka. Dali je kum i za ovu aktivnost uzeo proviziju nije nam poznato.

U posljednje vrijeme mnogo se pisalo i o drugim kumovima i prijateljima te njihovim poslovima, naravno legalnim. USKOK , policija i odvjetništvo po njihovim riječima provodi političku hajku i neopravdano hapsi ugledne i nedužne dužnosnike i poduzetnike.
Damir Polančec - Zdravko Šestak - Nevio Prlog , gospoda iz Podravke d.d. , a u tu vezu se dovodi i sadašnji član uprave Miroslav Vitković. Kumovi su pomogli Podravci tj. olakšali su ju za oko 360 milijuna kuna.
Poznatiji kumovi o kojima pišu mediji :
Ivan Šimonović - Zoran Marković, Milan Bandić - Milan Penava, Željko Kerum - Željko Šundov - Jasna Ninčević, Berislav Rončević - Joško Berket, Andrija Hebrang - Berislav Tomac …
Najvažnija kvalifikacija u poslu i životu je biti kum , po mogućnosti direktoru banke , gradonačelniku ,ministru , državnom tajniku , inspektoru i drugim moćnim ljudima u državi. S diplomom fakulteta vrlo teško ćete dobiti pravi i dobro plaćen posao ,ali sa kumom to ide vrlo lako. U kumskim vezama nije bitno kojoj političkoj stranci pripadate a ako je to kumu korisno prijeći će u onu gdje je to kumu korisno jer će to i Vama biti korisno.
Naše banke , institucije Republike Hrvatske financiraju i pomažu zlataru i ugostitelju Stjepanu Bošnjaku-Bajici da izgradi tvornicu parketa(MLADIK d.o.o. cca 20 000 000,0 kuna) , dr. Iliji Juriću anesteziologu tvornicu ekološke ambalaže i tvornicu parketa (MELDI d.o.o., i EKO-PAK d.o.o. cca 35 000 000 kuna) , Ivanu Bakiću profesoru fizike tvornicu montažnih kuća ( EMANITA d.o.o. cca 70 000 000 kuna ) što jasno pokazuje da kvalifikacije za određeni posao nisu potrebne samo dobar kum ili prijatelj na pravom mjestu i milijuni kuna su dostupni i ne moraju se vratiti.
Ministarstvo prosvjete trebalo bi u sve sveučilišne programe uvesti program : Kako postati kum? Uz obrazloženje svih obveza kuma.

Komentari

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci