Tagovi

Kukuriku koalicija se počela raspadati odlaskom Kajina iz IDS-a

Tri presude koje su označile kraj prošle godine, dakle oslobađajuća generalima Gotovini i Markaču u Haagu, pravomoćna Radimiru Čačiću u Mađarskoj i prvostupanjska bivšem premijeru Ivi Sanaderu sasvim sigurno predstavljaju određenu političko-moralnu prekretnicu u hrvatskoj politici. U taj okvir mogla bi se u širem smislu svrstati i odluka potpredsjednika Istarskog demokratskog sabora i višegodišnjeg zastupnika u hrvatskome saboru Damira Kajina da se uz otvorenu potporu SDP-a i samog premijera Milanovića kandidira na idućim lokalnim izborima u svibnju za istarskog župana.
Odluka Damira Kajina ima dalekosežno značenje ne samo za unutarnje odnose u Istarskoj županiji, nego još više unutar vladajuće Kukuriku koalicije koja je već nesuglasicama između SDP-a i glavnog koalicijskog partnera HNS-a počela pucati po šavovima. U kulminaciji međusobnih izjava koje su izmijenili dosadašnji župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i njegov dosadašnji potpredsjednik Damir Kajin najznačajnije su svakako Kajinove optužbe da je Ivan Jakovčić kontrolom nad politikom, sudstvom i medijima praktički zavladao Istrom i da to treba prekinuti. Ciljajući još određenije na Ivana Jakovčića Damir Kajin je izjavio 'Ono što vam sigurno ne mogu obećati je da će itko bez natječaja kupovati sela po Istri. Ne mogu nikome obećati da će moći s jednom mjesečnom plaćom servisirati kredite u visini triju plaća'.Time je on poslao jasnu poruku biračima da bi u interesu razvoja županije trebalo okrenuti stranicu odnosno da bi vlast IDS-a na čelu s očito korumpiranim Ivanom Jakovčićem trebalo zamijeniti novim ljudima nudeći sebe kao alternativu dosadašnjoj politici.
Je li moguće da se to promijeni ovisi naravno o strukturi istarskog biračkog tijela. Na prošlim lokalnim izborima 2009. godine na izborima za Županijsku skupštinu od 200.000 birača glasovalo je 99.000 dakle nešto manje od 50 posto. Za koaliciju IDS-HNS koju je predvodio zapravo Damir Kajin glasovalo je 43.000 birača, Neovisna lista Plinija Cuccurina dobila je 17.000 glasova, HDZ predvođen nacionalnim rukometnim idolom Linom Červarom tek 10.000, a SDP samo 8.500. U glasovanju za župana Ivan Jakovčić izabran je u drugom krugu. U prvom krugu glasovalo je 49 posto birača, a od toga Jakovčić je dobio 47.000 glasova, Plinio Cuccurin 24.000, Lino Červar (HDZ) 10.000, Silvano Hrelja (HSU, HSLS) 5.500 i neovisni Bruno langer 5.300 glasova. U drugom krugu glasovalo je samo 38 posto birača odnosno 76.000, a toga je Ivan Jakovčić dobio 45.000 glasova, dakle čak manje nego što je dobio u prvom krugu, a Plinio Cuccurin je dobio 29.000.
Sadašnji politički uvjeti i okolnosti sasvim su drukčije od onih prije četiri godine, pa će se to nema sumnje odraziti i na istarsko biračko tijelo kad je u pitanju glasovanje za novog župana. Tu bi određenu ulogu mogla odigrati upravo nova klima koja je stvorena u Hrvatskoj nakon tri spomenute presude, a u ovom slučaju posebice prvostupanjske presude Ivi Sanaderu s kojim je Ivan Jakovčić bio usko poslovno povezan. Buzetski gradonačelnik Valter Flego sasvim sigurno nije toliko jaka figura kakav je bio Ivan Jakovčić prije četiri godine, a posebice nije toliko jak da bui mogao parirati jednom Damiru Kajinu. Doduše, radi se o lokalnim izborima, ali nema sumnje da IDS-ov i Jakovčićev kandidat za novog župana ne može računati na tako solidnu potporu biračkog tijela. Iako Damir Kajin nastupa kao zajednički kandidat SDP-a i HSU, ali još ne i HNS, on će za sobom povući ne mali broj ideesovaca nezadovoljnih Jakovčićevom višedesetljetnom vladavinom. Budući da ostale stranke još nisu istaknule svoje kandidate, a u prethodnom izbornom turnusu nisu postigle zapažene rezultate realno je očekivati da će u drugi krug ući Valter Flego i Damir Kajin. IDS je tako ostao usamljen, osim ako im se ne priključi HNS, pa je zato razumljiv bijes Ivana Jakovčića na Zorana Milanovića što mu je uskratio potporu i podržao Damira Kajina.
S lokalne politike time se prelazi na državnu, jer je IDS drugi partner u vladajućoj Kukuriku koaliciji. S jednim ministrom u Vladi, i to onim po rezultatima najuspješnijim Veljkom Ostojićem koji je na čelu ministarstva turizma i s tri zastupnika u Saboru IDS ne može brojčano ugroziti SDP-ovsku saborsku većinu. To znači da ukoliko sukob na relaciji SDP-IDS bude eskalirao može biti ugroženo i samo ministarsko mjesto Veljka Ostojića, ali Zoran Milanović bez obzira na niz nerazumljivih i krivih poteza u personalnoj politici, teško će se odlučiti na taj korak koji mu osim osobne taštine ne bi praktički ništa donio. Mnogo je opasnije za postojanost Kukuriku koalicije soliranje HNS-a prema nekim potezima SDP-a, što se prije svega odnosi na različite poglede kad je u pitanju uvođenje novog poreza na nekretnine. Zahlađenjem odnosa SDP-IDS uz spomenute nesuglasice na relaciji SDP-HNS koalicija s jedinim preostalim partnerom HSU-om više ne funkcionira kako je funkcionirala na samom početku prije godinu dana, a s lošim rezultatima u toj godini Kukuriku koalicija ulazi ove godine fazu rasklimavanja s krajnjim ishodom da isključiva odgovornost za politiku Vlade padne na leđa SDP-u

Komentari

isto ko i 2000....... isto ce

isto ko i 2000....... isto ce i zavrsit

Tko je glasao
Tko je glasao

KiM IL ANović

Kitz,

Hvala na ovom prilogu, stvarno sam se nasmijao. To je u ovim danima i te kako potrebno i dođe nešto kao lijek.

Tko je glasao

ne znam

čemu davati toliku težinu i važnost jedanom kajinu koji je zapravo jedan od beskorisnih dinosaura u hrvatskoj politici, preko dvadeset godina, taj lik niti je išta korisno napravio, niti ima sposobnosti ( a ni volje) po tom pitanju. uostalom, zar mu je trebalo 20 godina da mu od gu*ice do glave dođe tko je i kakav je jakovčić?
ili je u pitanju to, što račundžija vidi da se godine talože, pa što ne bi i on stekao štogod za stare dane, po uzoru na svog do jučerašnjeg mentora :).
nadam se da su istrijani malo pronicljiviji od ostatka ove jadne države, te da će kajin dobiti otpust. uostalom, svoju "stamenost" je taj lik dokazao na isti način kao i šeks i niz takvih vucibatina, odlaskom u jednodnevnu mirovinu :).
jednostavno, šta je to kajin? po meni, jedan od regimente pijavica koje su se udebljale na račun građana ove države...
profesor

Tko je glasao

zar mu je trebalo 20 godina

zar mu je trebalo 20 godina da mu od gu*ice do glave dođe tko je i kakav je jakovčić?

OSobno ga ne znam , ali nakon njegovih poteza oko mirovine, mislim da je on gori od Jakovčić... Po mom osobnom mišljenju tipična vjetrenjača i dupelizac eliti , a smatrao ga nekim normalnim revolucionarnim čovjekom...

Justice for all !

Tko je glasao

ko da je živ

busola,

nisi ni ti brži
još uvijek vjeruješ u

a smatrao ga nekim normalnim revolucionarnim čovjekom...

Udarili Mujo i Haso autom o drvo.Mujo izletio kroz šajbu .
na mjestu nesreće,doktor ga grdi:
- „El vidiš sad,a da si bio vezan ,ne bi ispao,vidi kako Haso lijepo sjedi ,ko da je živ!“

luka

Tko je glasao

nadam se da su istrijani malo

nadam se da su istrijani malo pronicljiviji od ostatka ove jadne države, te da će kajin dobiti otpust.

najbolje da ostane jakovcic on nije dinosaur ili neki drugi koji se nije udebljao ili je koristan.
ah.... pa takvih nema na vidiku.

Tko je glasao

Mislim da je u dnevniku Kajin

Mislim da je u dnevniku Kajin samo jedan od pokazatelja, odnosno primjera koji se odražavaju na stanje unutar Kukuriku koalicije, što je prava i puno šira tema.

Nema dvojbe o tome da su lokalni izbori izravno povezani s odnosima unutar koalicije na državnoj razini. Od snage pojedinih partnera, odnosno njihovog utjecaja na održavanje koalicije, ovisi i kako se Milanović prema njima odnosi. Jasno se može uočiti razlika odnosa prema HNS-u i njegovim prohtjevima i prema IDS-u kojeg su prohtjevi puno manji ali im se očito ne da da ih ostvare. Dok s jedne strane Milanović u Zagrebu ide lomiti volju vlastite najjače lokalne organizacije ne bi li ispunio želju HNS-a da velikim dijelom participira u gradskoj vlasti, u Istri to isto čini, ali s ciljem da onemogući IDS u onome što taj želi i godinama ostvaruje u županiji.

Dakle, jednom partneru, HNS-u, ispunjava svaku pa i najmanju želju koju ovaj sam nikada ne bi mogao ispuniti a drugom, IDS-u, pokušava oduzeti ono što si već dvadesetak godina ispunjava sam. Takvo Milanovićevo ponašanje ne može i neće ostati bez posljedica, kako na unutarstranačkom tako i na međustranačkom planu. Ponašanje je to koje potvrđuje i za dulje vrijeme cementira političko predatorstvo, odnosno političko ucjenjivanje i legalizira sva sredstva u borbi za vlast. U tim uvjetima je za isto to dugo vrijeme iz politike potisnut svaki moral, svaka politička etika, a o nekakvom poštenju i fer odnosu među političkim partnerima da i ne govorimo.

Tako ispada da praktički neće biti ispunjeno niti jedno predizborno obećanje. Podsjetimo se, od Milanovića i kukurikaške vlade nitko nije očekivao da odmah ili u kratkom vremenu izvuče zemlju iz krize, da popravi životni standard i slično. Da je stanje katastrofalno loše smo znali i bez milijunima plaćene analize "Clean starta". Ono što jesmo očekivali i što nam jest obećano je bilo upravo uvođenje drugačijih odnosa u politiku i obnašanje vlasti. Pošto je politički makjavelizam i političku zaštitu samo vlastitog stada već etablirao HDZ, ispada kako se na tom polju ništa nije promijenilo. Kao dovoljna promjena se ne može prihvatiti činjenica da se više ne krade otvoreno, u uvjetima proračunskog deficita i kroničnog manjka investicija to više niti objektivno nije moguće.
Ono što objektivno jest bilo moguće, a izostalo je, je upravo promjena u načinu obnašanja vlasti. Tu su nakon HDZ-a očekivanja bila vrlo velika pa je izostanak toga uzrokovao i vrlo veliko razočaranje.

Da se vratim na IDS. Milanović ovim manevrom ne napada samo Jakovčića, to je samo privid koji se gura u prvi plan ne bi li se njegovim anatemiziranjem skrio pravi cilj. A pravi cilj je potiskivanje IDS-a i potpuno ovladavanje Istrom. Kako IDS nije Jakovčić i Jakovčić nije IDS, jasno je da su ambicije veće od političke eliminacije Jakovčića. Uostalom, da savjesno radi svoj posao, takve primjere bi rutinski rješavalo državno odvjetništvo. I to samo, bez utjecaja politike.

Za očekivati je da će se IDS-ovo članstvo pobuniti protiv takvog Milanovićevog odnosa prema njihovoj stranci, posebice kad ga se usporedi s odnosom prema HNS-u. Već se pobunio i dio SDP-ovog članstva. Milanović ide čak dotle da Kajinu dopušta da mu dio članstva proglašava dijelom zločinačke organizacije. Šokantno je da predsjednik trenutno najjače stranke u ime nekakvog "višeg interesa" dopušta da mu netko iz druge stranke, makar se zvao i Kajin, istarske SDP-ovce tako etiketira. I stare i mlade. To je pogubno za unutarstranački život SDP-a.

I ne samo to, lako je moguće da se pobune i građani, birači. Koliko god Kajin uživao nekakav ugled u Istri, on teško da je veći od lokalpatriotizma Istrana. S toga je lako moguće da se Milanovićev atak na IDS doživi kao agresija i izazove birački obrambeni refleks. Jakovčić će upravo na tu kartu igrati, a ona je vrlo jaka. Pitanje je da li joj se bilo kakav blef može uspješno suprotstaviti. A to da je samo eliminacija Jakovčića cilj, teški je blef. Pravi cilj je ovladavanje Istrom preko gubernatora koji će biti "kooperativniji" od Jakovčića i teško je da birači to neće prozrijeti.

Osim toga, uz IDS pored lokalnih SDP-ovaca staju još lokalni umirovljenici i lokalni HNS, oni nemaju problema kad je u pitanju vlast bilo gdje. No dolazi do šizofrene situacije u kojoj se državni partneri na lokalnoj sceni bore "na život i smrt". Zbog toga koalicijski odnosi i na državnoj razini ne mogu ostati neokrznuti. Posljedica će biti, samo je pitanje koliko brzo će eruptirati.

B-52

Tko je glasao

Pravi cilj je ovladavanje

Pravi cilj je ovladavanje Istrom preko gubernatora koji će biti "kooperativniji" od Jakovčića i teško je da birači to neće prozrijeti.

da je "pravi cilj" ovladavanje istrom preko kooperativnog gubernatora, milanovic bi se iz petnih zila trudio zadrzati jakovcica, jer je on jasno demonstrirao i sa kosor i sa sanaderom koliko moze biti kooperativan prema sredisnjoj vlasti. taj argument bas ne drzi vodu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ajmo malo u spekulacije

Ajmo malo u spekulacije pa napišimo da je posao izgradnje Termoelektrane Plomin 3 800 milijuna eura. Kolika je vrijednost višegodišnje cijene potrošenog ugljena?. Recimo, Jakovčić je sve to prihvatio, pa onda odbacio. Spekulacija ili možebitni razlog za prekid političke ljubavi, ili sve se vrti oko novca?

Tko je glasao

Jakovčićev smisao za biznis

Jakovčićev smisao za biznis je najviše došao do izražaja u tragikomičnoj epizodi sa Gugenheimom na Muzilu, i dovođenjem nekoliko američkih managera iz propale banke Bear Stearns do jadne Kosorice, koja je organizirala meeting na najvišem nivou, na opće čuđenje Amerikanaca. To je sve što on zna o biznisu, osim sitne preprodaje vikendica po Istri.

Mene više zanima rezultat spašavanja Trećeg Maja preko Uljanika. Po mom mišljenju tu je jabuka razdora. Uljanik je premali za spašavanje T.Maja. To je operacija visokog rizika, u kojoj bi na kraju i Uljanik mogao postati žrtva vladinih nastojanja da pred EU Komisijom dokažemo našu pravovjernost u spašavanju brodogradilišta po formuli: drži vodu dok majstori odu ( čitaj do 1. srpnja 2013.)
Od Plomina neće biti ništa barem još pet godina. Milijarda eura ( a bit će i više na kraju) je prevelik zalogaj za HEP s ovakvim rejtingom.
U svakom zlu i ponešto dobroga. Ako se koalicija raspadne, to je prilika za Premijera da ukine ministarstvo turizma, i uštedi prilično para.

Tko je glasao

Uljanik-3.Maj

Ta priča Uljanik-3.Maj je samo dobivanje na vremenu, a iza 1.srpnja 2013. mili moji kuda koji, a mnogi na zavod za evidenciju nezaposlenih, neki u mirovine, a manje više svi u siromahe. Jadovčić je odavna otišao u nebo sa visinom svoje imovine, a Kajin nije stupido.

Tko je glasao

Argument je k`o kuća

Argument drži vodu jer Jakovčić je u aranžmanima sa Sanaderom i Kosoricom zadržavao svoje JA, važno im je bilo da idu biznisi.

Milanoviću je najvažnije da se oni s kojima radi odreknu svojeg JA jer za dva JA u njegovoj blizini nema mjesta. To je uvjet svih uvjeta.

Dokaz, milijuniti po redu, vodstvo istarske organizacije SDP-a je insistiralo na svojem JA. I raspušteno je. Vodstvo zagrebačke gradske je odustalo od svojeg JA kako ne bi bilo raspušteno, kako je zapriječeno. Treba li uopće dalje nabrajati?

Milanoviću u Istri treba poslušnik bez svojeg JA. Kajin je pristajanjem na ovakav način kandidiranja od njega odustao. Dokaz, promijenio je ploču s pjesmama o Milanoviću i njegovoj vladi.

A krunski je dokaz u Milanovićevom obrazloženju, kao želi da SDP konačno ostvari veći utjecaj. Kako Damir Kajin nije SDP već otpadnik IDS-a, nismo čuli ni da ulazi u SDP, jasno je da SDP misli utjecati preko kooperativnog gubernatora.

Da pravi cilj nije ovladati Istrom preko Gubernatora, Milanović bi podržao statutarno i demokratski izraženu volju istarskih SDP-ovaca. Ne bi ih raspuštao.

B-52

Tko je glasao

pametni a ne stupidi

sm, hatzi

pametni a ne idioti,
pa valjda je jasno da će kajin nakon pobjede prijeći u sdp
i donijeti sdpu istru
nakon poraza, mirovina

luka

Tko je glasao

osobno, sumnjam da ce kajin

osobno, sumnjam da ce kajin ulaziti u SDP, bez obzira na rezultat izbora.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Kajin Luka

Kajin Luka ne može pobijediti u Istri i da dobije najviše glasova. Neki put i brojači glasova odlučuju koliko je tko dobio glasova.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci