Tagovi

Kuda plovi ovaj brod?

U subotu prošli tjedan izašao je u jutarnjem intervju s Ivicom Račanom, predsjednikom SDPa i druge stranke po snazi u hrvatskom saboru. Pa da ne ispadne kako sam kritičan samo po vladajućima osvrnuo bih se na nekoliko rečenica koje smatram ključnima u slijedećem razdoblju.

Kao prvo, početkom rujna prije i nakon pompozne klauzure na Sljemenu krenula je cijela lavina napada na trenutno aktualni državnih vrh, počevši od Verone pa sve do Brodosplita, napad je krenuo dobro, glasnogovornici su mucali, bivši ministri su sami sebe lovili u lažima no odjednom je stvar totalno nestala s naslovnica i odjednom je nastao mir. Ovo je karakteristično ponašanje za našu oporbu, ne nužno samo za SDP, no činjenica je kako se relativno često otvaraju različite afere, vlastodršci se polako ali sigurno dovode pred zid i točno u trenutku kada ih treba mirne duše postrijeljati naši oporbenjaci ponosni i prijeteći dignu prst i vjerojatno im kažu “hajte, nemojte da vas opet ulovimo”. Da se izrazim u sportskom terminu kojeg uopće ne razumijem (iako mi je jasan koncept), nedostaje nam “zakucavanje”, epilog, poučak, ili kako bi ameri rekli “closure”, toliko sam se bio navukao na “Računćić je kod nas” i sada je tema ostala visiti u zraku.. I što je najbolje, umjesto da ih sada krenu šerafiti po svim drugim osnovama (kojih nažalost ne nedostaje), tišina. Čini mi se kao da su ostali bez daha i SDP sada čeka koji tjedan pa će valjda opet.

Dobro je to da su na površinu izronila neka donekle nova lica, u nekoliko dana bio je dosta eksponiran Zoran Milanović, pa i Igor Dragovan - nije da su oni neki totalno novi klinci, ali su nakon Račanovog i Linićevog lica ugodno iznenađenje (usput rečeno, na stranicama SDPa postoji tjedni newsletter, donwloadajte si jedan, pogledajte Dragovanov potpis i u komentaru mi ostavite prvu asocijaciju koja vam padne na pamet). Nažalost, glede javnih polemika i novih lica vratili smo se na originalnu postavu pa od toga ništa.

Kaže dalje Ivica da su tri karakteristike koje razlikuju SDP od HDZa poštenje, razvitak i solidarnost. Ovo mi se nikako ne dopada, naime kakva je to politička stranka koja mora uporno isticati svoje poštenje, dakle na popisu besmislenih izbornih slogana bilo koja kombinacija riječi pošteno se čini totalno deplasiranom. Kakva je to stranka koja svoje glasače mora prvo uvjeriti da je poštena kako bi uopće došla na vlast? I ovo sa solidarnošću, što je to? Kase uzajamne pomoći su davno iza nas, a da ne kažemo kako je HDZ totalno populistička stranka koja je po svim svojim karakteristikama (osim izražene nacionalne komponente) izrazito lijeve orijentacije. Možemo mi diskutirato o svačemu, no moj dokaz za tu tvrdnju je naziv “Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti”, my case rests. Osim štancanja povlastica za inflatorno rastuću populaciju branitelja, HDZ je “zakucao” na nespretnim pogreškama prethodne vlasti vezane za porodiljne dopuste, pa da ne kažemo spektakularnu prodaju Plive (iz lijevog u desni džep, no o prodaji Plive će se još puno pričati) kako bi se riješili umirovljenici, a u predizbornom razdoblju već smo krenuli s odlukama o primjeni HNOSa na sve školske generacije (iako je HNOS više stvar PRa nego konkretne promjene što će Primorca po svoj prilici zauvijek povezati s pokojnim Šuvarom u analima hrvatskog školstva) a tu su i besplatni udžbenici za svakoga čime je Ivo napokon uspio nadmašiti Milana (a svi će se složiti da to nije jednostavno).

Slijedeća jaka SDPova točka je kontinuirana kritika vlasti. Objektivno, to i je funkcija oporbe da na svim mogućim i nemogućim razinama upozorava na pogreške koje rade vladajući (a činjenica je da materijala ima ko u priči) - no (kako su to neki mudri primjetili), da li je moguće da se oporba (bio to SDP ili netko drugi) izbori do vlasti preko leševa afera koje iza sebe ostavlja HDZ? Sumnjam, jer su napadi SDPa (kao ovi gore opisani) kratkoga daha i u kritičnom času prestaju biti uvjerljivi, dok istovremeno HDZovci operu par desetaka milijuna kuna iz Brodosplita i pritom vrlo elegantno, gotovo majstorski odrade priču, izbace malo dima, pijeska u oči okolnih promatrača i to je to. Moraš im se diviti na majstorskoj vještini i pitati se kako se mi toga prije nismo sjetili (doslovce).

Problem naše oporbe je u tome što svoj izborni uspjeh gradi ili na kritici onoga tko je trenutno na vlasti, ili pak na osobnosti svojih kandidata. No kao što sam pisao u vrijeme prethodnih izbora, nitko od njih ne nudi vrlo konkretne ideje i politike koje kani donijeti prilikom dolaska na vlast. Primjerice, Ivica Račan je prije nekoliko dana izjavio kako će dati 2 milijarde kuna više u zdravstvo nego HDZ. Ovakve paušalne izjave me jako ljute, jer nema stvarnog objašnjenja otkuda njemu 2 milijarde kuna? Možeš li poput Šukera sjediti i gledati kako gospodarstvo raste unatoč vlastite nesposobnosti (i pritom, zamislite, izjaviti: “krenula me karta!”), ili ćeš zavući ruku još dublje u džep poduzetnika ili ćeš shvatiti ozbiljnost trenutka i krenuti u neke reforme rashodne strane državnog proračuna? Nekako mislim da je pod solidarnost isključio ovu zadnju taktiku koja je ionako nepopularna.

Naše stranke nemaju stvarne programe, niti čak ideju koju žele prenjeti biračima. Kada i sklepaju nešto preko vikenda uoči izbora, onda je to više knjižica kojom mašu pred kamerama kako bi dokazali da imaju THE PROGRAM, nego neki stvarni plan što i kako kada dođu do vlasti. Naši izborni programi više liče na izbore miss svijeta gdje je standardni odgovor na pitanje što žele učiniti u životu “world peace“. Znam, teško je zamisliti Ivicu Račana u kupaćim gaćama i s lentom ispred žirija, no nije bitno teže od horrora u kojem ionako živimo.

I zadnje, da ga ne dužim više nego što bih trebao, povremeno iz SDPa izleti neki totalno besmisleni prijedlog poput ovoga od prošle subote u kojem će SDP objaviti popis loših poslodavaca!!! WTF? Ta ideja je jednako glupa (u nedostatku drugačijeg izraza) kao i ona o oporezivanju tajkuna. Dakle svatko tko imalo ima veze s pravom (a pod time mislim da je barem dvaput završio na sudu bilo kao tužitelj ili optuženi) zna da se zakoni ne mogu primjenjivati retroaktivno, a isto tako je sasvim jasno kako je SDP politička stranka a ne sudski aparat koji je jedini mjerodavan donositi odluke o tome. Bring it on ja bih rekao jer je to tako prekrasno utuživ potez da je teško povjerovati da će to unatoč naivnosti vodstva stranke ikada ugledati svjetlo dana. Takvim besmislenim izjavama samo umanjuju svoj ionako otužan ugled.

Komentari

Hmm, fakat ne kužim. Tamo

Hmm, fakat ne kužim. Tamo odakle sam došao ovo sam shvatio kao revolucionarnu stranicu koja će nas sa svojim korisnicima izvući iz govana u kojim živimo. Ne vidim nigdje nikakvu dizalicu. Samo jedna ogoromna pljuvačnica, oko koje sjede hrpa, nazovimo, intelektualaca koji se nadmeću time tko će bolje hraČnuti na vlast ili oporbu. Hm, nije li ovo već viđeno? Ne bi li netko mogao učiniti što god pametno i pokrenuti uzavrelu masu. Pustiti bujicu da onako proključala konačno proguta one bu...e na vlasti! Skinuti ih više sa trona i ustoličiti nekakve ljude koji bi POŠTENO mogli voditi državu. Zašto oporba ne ugrize do kraja svoj plijen, nogo samo primi i strese pa pusti. Pa vjerojatno zato da kasnije i oni imaju zaleđe. Da si ostave prostora kako bi i sami kasnije mogli uzmaći. Vjerojatno misle da nemaju dovoljno velka jaja da ih skinu, pa onda samo prijete i laju, ali ne grizu.

Tko je glasao

e pa imam komentar na sve

e pa imam komentar na sve ovo. kad govore da
sdp nisu prijašnji komunisti grdno se varaju.
vidjeh nedavno vrlo demokratsko davanje otkaza
onima koji su prije bili radnici u državnoj
službi i sisteme tipa nedajmo im inutra uz
pomoć zaštitarskih službi, zalijepimo im otkaz
na kućna vrata, izbacimo čak i cvjećarne i
frizeraje iz zgrade da bi stavili svoje i
povadimo hard-diskove iz kompjutera nedužnih
ljudi. umnogome podsjeća na nekadašnje
udbaške akcije. da, ovaj, benigni današnji
sdp nije nimalo benigan.

Tko je glasao

Anonimus

Anonimus ...............

Anonimus - nemam pojma odakle si dosao, ali tesko da ces naci revoluciju na netu.

Inace, masa uopce nije uzavrela, nego totalno nezainteresirana, tj. apaticna.

Mislim da nije zabranjeno otvoriti profil pa iznijeti svoje ideje. Portal mi se cini dosta demokratski. Iznesi svoje prijedloge djelovanja - mozda bas ti pokrenes nesto.

Sadimas gdje to uciniti i imas publiku.

Ako pak trazis nekog da te vodi - bojim se da si na krivom mjestu.

neutrino

Tko je glasao

Pa nije bas da revolucije

Pa nije bas da revolucije nema na netu, mnoge su se stvari u US promijenile, ako ništa kanali kroz koje se vode kampanje. evo hillary clinton je otvorila profil na myspaceu, na friendsteru ima 1400 politickih profila. barem pokusavaju tim putem doprijeti do biraca

borja.org

Tko je glasao

Pa zar sam ja rekao da

Pa zar sam ja rekao da internet nije medij ili da nije vazan u politici?

No, anonimus trazi revolucionarnu stranicu koja će nas sa svojim korisnicima izvući iz govana u kojim živimo.

E sad, ja mu rekoh da ce tesko na internetu naci revoluciju.

Kad me vec tjeras da pojasnjavam reci cu da se pod revolucijom uobicajeno ne smatra inovativni nacin dolazenja do biraca ili primjena novih marketinskih tehnika.

Gledano sa stanovista kojeg sugeriras u komentaru - SVAKA je upotreba interneta na podrucju gdje se prije nije koristio sama po sebi revolucionarna.

Tako imas revolucionrnu ideju (ajmo koristiti internet) ali to definitivno nije "revolucionarna stranica koja ce nas izvuci iz govana" ... ovo je jednostavno stranica na kojoj se bistri politika i gdje ce mozda biti dobrih ideja i akcija, ali tesko da ce pokrenuti revoluciju.

Upravo suprotno. Tiha voda brege dere ...

neutrino

Tko je glasao

sorry, krivo sam

sorry, krivo sam interpretirao ;)

borja.org

Tko je glasao

Onda meni vele da previse

Onda meni vele da previse govorim sorry ... :-))

Onda jedno sorry i od mene ako sam bio previse ostar.

neutrino

Tko je glasao

nema frke, moramo citati s

nema frke, moramo citati s razumijevanjem :) ja prije svega...

borja.org

Tko je glasao

Dapace. Profil prosjecnog

Dapace. Profil prosjecnog internet korisnika jeste mlada osoba koja prepoznaje korisnost informacije. Svi koji mogu bilo sta napraviti ozbiljnijega u ovoj zemlji, upravo su vec danas na netu.

Tako osjecam da suvislo pitanje nije uopce gdje, vec kada?

Tko je glasao

Hm. Ovo ti je jezivo

Hm. Ovo ti je jezivo depresivno.

Zar nitko nema nikakvu viziju? Nema nikakvih ideja?

Ima li neka nova faca?

O cemu cemo mi ovdje pricati i sto cemo komentirati???

neutrino

Tko je glasao

neutrino, imam ti ja jedan

neutrino, imam ti ja jedan tagline koji glasi "ako vas straše moji odgovori prestanite postavljati takva pitanja"

da, depresivno je, i malo se nalazimo u dead_lock situaciji (u nedostatku kvalitetnog prijevoda na hrvatski)

zato smo tu da malo svi skupa razmislimo i probamo smisliti kako dalje

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci