Tagovi

Kuda ide pijani bogataš?

Neosporna je činjenica da je Bandić pokrenuo Zagreb, ali s onolikim proračunom samo bi prosječan hrvatski političar to propustio učiniti. I to je ono što ga izdvaja od drugih, nešto je napravio, nešto što je golim okom vidljivo prosječnom stanovniku grada. Žalosna je činjenica da među domaćim političarima ima premalo onih koji su sposobni bilo što napraviti. I toj zemlji slijepaca (čitaj zemlji korumpiranih i nesposobnih političara) jednooki je car.

Milan je odlučio da za sebe rezervira mjesto u povijesti grada. Zacijelo mu negdje u oporuci piše da njegov spomenik mora biti na ljepšem mjestu i veći od onoga kojeg su izgradili Većeslavu Holjevcu. U svojem egoidnom zanosu on stvara sliku o sebi. Otvaranja u praskozorje samo su dio promišljenog graditeljskog poduhvata u kojem se gradi lik i djelo.

I to bi sve bilo u redu da se Milan nije povampirio i počeo ponašati poput pijanog bogataša. Kolege blogeri već su spominjali kako je Canjuga bio mala beba naspram Milana i novca koji je ovaj uložio u ispodprosječni europski nogometni klub. Ali to je tek sitniš prema zagrebačkoj tangenti, koja bi trebala biti najskuplja cesta u Hrvatskoj, a gdje je još tunel ispod Sljemena i ostali silni i siloviti projekti?!

Isplativost tih projekata je upitna za širu zajednicu, ali zacijelo nije upitna za Milanove prijatelje i kolege. Oni će dobro namastiti svoje brkove, dostajat će za nekoliko štedljivih generacija ili barem jednog rastrošnog potomka.

Milan je sveprisutan. Nijedan radnik ne može baciti lopatu šljunka, a da mu Milan ne kaže kamo da baci. Postavlja se pitanje čemu onda služe rukovodeći kadrovi u zagrebačkom holdingu, oni su zapravo nepotrebni, sve Milan radi sam?

Nisam analizirao njegov rad, ali čini mi se da on zanemaruje struku jer na primjeru Bundeka vidim kako se neke stvari nisu poboljšale nego su još i gore. Prometna regulacija raskršća s Avenijom Većeslava Holjevca je evoluirala kako su radovi tekli (što ima neke logike), ali konačan rezultat su veće gužve tamo gdje ih nikada nije bilo. Prije radova nikada nije bilo onakvih redova pored Hipodroma. Igrališta su lijepa i krasna, ali moja žena se užasnula kada ih je vidjela i rekla je da su neprimjerena djeci. Ona je odgojni djelatnik pa valjda zna što govori. Tog dana doživjela je i nesretnu potvrdu svojeg zapažanja. Nedaleko od nas jedno je dijete palo s mreže (koja je sigurno 1.5m iznad zemlje) i slomilo ključnu kost. Sada je zima. Što mislite, da li su sprave, podložne vremenskim utjecajima, pospremljene na suho i sigurno mjesto? Nisu. Valjda nije bilo Milana da to naredi.

I to je jedan od glavnih problema s njim. Gura se svuda, a oni koji bi zapravo trebali raditi svoj posao, rade po starom socijalističkom principu.

Hoće li tangenta riješiti problem prometnog kolapsa u gradu? I može li Milan smisliti još grandiozniji projekt od toga? Sve ovisi o tome dokle će ići opijenost vlastitom veličinom.

Komentari

Treba nam cesta "prsten" tj.

Treba nam cesta "prsten" tj. cesta više kategorije oko šireg centra. Trebala je biti zamišljena nešto niže i dublje kako bi se izbjegli visoki vijadukti. Tuneli su ok. tako je prsten u Briselu gotovo sav u zemlji.

Kome takova cesta ne treba neka ide živjeti u hrvatsku provinciju koja je napuštena i zapušptna, pusta i prazna.

Tko je glasao

Treba nam cesta "prsten" tj.

Treba nam cesta "prsten" tj. cesta više kategorije oko šireg centra. Trebala je biti zamišljena nešto niže i dublje kako bi se izbjegli visoki vijadukti. Tuneli su ok. tako je prsten u Briselu gotovo sav u zemlji.

Kome takova cesta ne treba neka ide živjeti u hrvatsku provinciju koja je napuštena i zapušptna, pusta i prazna.

Tko je glasao

Autoput kraj prozora    

Autoput kraj prozora

       Siguran sam da će se predsjedniku Mesiću svidjeti da jedna betonska zmija prolazi ravno posred terase Banskih dvora. Osim toga, siguran sam da stanovnici Pantovčaka vole prometnu povezanost pred svojim balkonom. Ne dao Bog da se ovaj gaf sagradi!

Tko je glasao

nadam se da ćemo se

nadam se da ćemo se složiti da svaki imalo veći grad svoj promet ima organiziran u nekakvom prstenu i takvog prstena u zagrebu nema; problem je naravno i u tome da prostora za takav prsten nema i famozna tangenta nije idealna pozicija za takav koridor nego jedina preostala moguća (naravno s manjim ili većim korekcijama finalne trase ceste)

meni se tangenta čini logičnim rješenjem i naravno da je skupo ali isto tako mi se čini opravdanim (što za tunel i ne bih mogao reći)

glede bundeka; da, činjenica je da nikada tamo prije nije bilo gužvi i dok ću još prihvatiti ideju semafora, apsolutno mi nije jasno zašto su dozvolili na tome mjestu skretanje u lijevo (iz bilo kojeg smjera) pokraj totalno funkcionalnog iako pomalo dugačkog obilaska ispod mosta

moj klinac je izludio s igralištem na bundeku i jako je zadovoljan; naravno da se sa svake sprave može pasti no ne čini mi se da je igralište loše izvedeno ili da se imalo razlikuje od sličnih igrališta na drugim lokacijama (od boćarskog pa zapadnije)

glede budžeta, spomenuo bih samo da Sanader ima 108 milijardi kuna proračuna pa mu nije uspjelo pokrenuti hrvatsku tako da vjerojatno nije svejedno kako te milijarde trošiš

bandić nije idealni gradonačelnik ali je definitivno jedan od najaktivnijih u dugom nizu inertnih i polusposobnih likova koji su se na toj poziciji izmijenili

Tko je glasao

eh i da sam sebe

eh i da sam sebe komentiram
nikako mi se ne dopada igra s dinamom, stadionom, pa i "snježna kraljica" ostavlja gorak okus u ustima, ima tu niz loših poteza da ne bi bilo da bezrezervno podržavam čovjeka jer to nije točno, ali ponovno, puno toga je napravljeno

Tko je glasao

Milan Bandić predstavlja

Milan Bandić predstavlja jedan primitivan (u najgorem smislu te riječi), neciviliziran, nekultiviran mentalitet koji svu svoju pogubnost za dobrobit zajednice pokazuje u trenutku kad dolaskom na vlast počne raspolagati ogromnom moći. Znamo da moćni ljudi impresioniraju puk bilo što da napravili, ali često nije jasno što je to čime oni impresioniraju: njihova djela, njihova osobnost ili sama moć koju posjeduju. Jedno je ipak sigurno: moć je taj faktor kojim se određeni pojedinci izdvajaju od mnoštva. Ali moć nije biljka trajnica, ona dolazi i prolazi. Na povijesti je da prosuđuje djela koja su iza nje ostala. Kako Bandić koristi svoju moć? Čime on impresionira ljude? Tako što svoje privatne zamisli (do kakvih može doći u okvirima svoje sirovosti i primitivizma) predstavlja kao interese zajednice i doprinos općem dobru. I to mu vrlo dobro prolazi, jer ima mnogo (da li većina?) onih koji dijele njegov mentalni, mentalitetni i kulturalni sklop. To je onaj tip naših sunarodnjaka koji će si kupiti mercedes ili plazma televizor iako im je zahod još uvijek na polju ili u obližnjem šumarku. Bandićeva djela njima su prepoznatljiva: jedno skijalište vrijedno milijuna eura za dva dana svjetskog skijaškog natjecanja, jedan nogometni klub s igračima koje se kupuje za tešku lovu i stadionom u koji su spiskani milijuni nakon što je devastiran, ali bez gledatelja i iole vrijednog plasmana, jedna vizija prometnice po uzoru na bečki ring itd. itd. Pred svim tim puk stoji otvorenih usta, jer ih Bandić i njegova dvorska pratnja uvjeravaju kako ćemo baš po tim projektima postati ravni onima koji su kakti "bolji od nas". Nema veze što nema dovoljno jaslica i vrtića, nema veze što nema dovoljno škola i fakulteta, nema veze što nema dovoljno stanova (a oni koji se grade su niskog standarda) i što se zelene površine danomice uništavaju, nema veze što ne možemo grijanje plaćati onoliko koliko ga i potrošimo, a smeće onoliko koliko ga napravimo itd. itd. Nema veze što smo ispod naše nove bijele košulje prljavi i smrdljivi, bitno je da je košulja nova, skupa i da ima marku. U jučerašnjem dnevniku, jedna za drugom, išle su reportaže o ličkim selima bez struje i Bjelolasici na čijem skijalištu radi stroj vrijedan 2 milijuna kuna. Dakle to što Bandić radi po Zagrebu događa se u cijeloj zemlji. Ne znam za vas, ali meni to sve skupa nije razlog za bujanje nacionalnog ponosa, već za stid zbog nepopravljive zaostalosti. Milan Bandić je iz te zaostalosti uspio (zahvaljujući svojim sposobnostima, nota bene!) isplivati, dokopati se moći i beskrupulozno ostvariti svoj mali seljački san - postati netko i nešto u gradu (polisu - sic!). Problem je u tomu što u gradu nema građana (ili su u manjini, ili šute, a to je isto kao da ih nema). A to je ono što će povijest pamtiti: pod kopitima barbara, za trajanja njegove moći nestao je grad, nestali su njegovi građani i građanke.

Tko je glasao

zagreb ima previse problema

zagreb ima previse problema koji se ne rjesavaju kako bi se trebali rjesavati. prvo sjeverna oblizanica, tangenta, kako god hoces je potrebna, potrebna je jer oko grada trebamo jedan prsten koji ce ti omoguciti da udjes i izadjes iz grada tamo gdje ti je najlakse. dali su nam tuneli potrebi to je vec druga prica, ali ja osobno mislimda nam tunel prema zagorju nije potreban ak uredimo prsten oko grada. ja naprimjer ak ocu s britanca izac iz grada imam avanturu od cca 40 minuta dok dodjem do zaobilaznice. odi sam u dezelu svi veci gradovi imaju oko sebe prsten ili ga grade. u ljbljanu udjes valjda na 55 nacina s njezinog prstena, a kaj su oni toliko pametniji i boolji od nas??

no zagreb ima drugih problema, recimo sava. od nje bjezimo ko da je gubava. svaki grad koji ima privilegiju da ima rijeku zivi s njom, jedino mi zagrebcanci bjezimo od nje. zasto? to meni nikad nije bilo jasno. drugo prica se o metrou, a nikome nije palo na pamet da nam takorekoc kroz centar grada ide zeljeznica. zasto je takav problem nabaviti par niskopodnih vlakova i povecati im frekvenciju voznji na potezu dugo selo - zapresic? kaj je to neka svemirska nauka? BTW onaj nagibni kaj vozi za split slovenci koriste za svoj lokalni promet... tek toliko

treca stvar je kaj ne cijenimo ono kaj imamo, kaj ne cijenimo ono sto zelimo. meni je muka kad idem ilicom od britanca prema crnomercu pa gledam sve one zatvorene lokale pune plakata. zar je neki problem te lokale (koji su gradski) dati u neki simbolican najam (recimo za 1 kunu)neprofitnim udrugama, tradicijskim obrtima i inim kategorijama? zasto su takve stvari uvijek problem?

i za kraj vec dugo pricam, a nitko mi ne vjeruje, da nas ceka jedno gadno, gadno prizemljenje kad nam Miki sjasi s cela grada, jako gadno prizemljenje....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

"Sjeverna tangenta" je

"Sjeverna tangenta" je smijurija po svim kriterijima, uključujući i one koje nam serviraju kao "nužnost". Prije svega, temeljni zadatak kod stvaranja urbanog prometnog rješenja jest zadovoljavanje optimuma tri cilja: protočnosti tranzita, lokalnog transporta i prometa u mirovanju. Ta "tangenta" bi trebala riješiti ovaj prvi problem, a neće iz nekoliko razloga. Jedan je što je Zagreb zemljopisno postavljen tako da je stvaranje potpunog prometnog prstena besmisleno, postoji funkcionalna zagrebačka obilaznica - pojačavanje njenih izlaza i protočnosti spojnih cesta, a po potrebi i dodavanje treće trake, je daleko efikasnije i jeftinije povezivanje protočnog prometa u smjeru istok-zapad. Uz to, a to jest bitan plus u tome što je za Bandićevog mandata napravljeno kao ključni prometni projekt (iako je zaista briljirao sa preimenovanjem) jest autoput (Slavonska, Dalmatinska, Zagrebačka, Ljubljanska - ma nadam se da kužite što hoću reći...) kao bitan gradski tranzitni pravac - drugi jankomirski most, denivelacija Heinzelove (i prije toga Savske), pa i ta treća traka na zapadnom dijelu su bitni infrastrukturni zahvati i sa još eventualno dvije denivelacije (Prečko i Sesvete) uz možda koji pješački most, na tom cijelom potezu bi se mogla ukinuti lijeva skretanja i maknuti semafori. Ako se na to postave "vertikale" - Radnička/Heinzelova/Svetice, Držićeva, Vece Holjevca, Savska, Selska i kako se sad već zove ona što ide prema Vrapču - Zagreb ima prometnu kičmu. Problema naravno ima, prije svega treba složiti "bundečki most" i direktniji spoj prema Velikoj Gorici (iako će Radnička odvući dio prometa za aerodrom) i Savsku da može progutati promet, no i oni su rješivi. I to daleko lakše i jeftinije (prema postojećim planovima) nego što je izgradnja te "tangente".

A konkretan problem koji spominješ, od Britanca do obilaznice za 40 minuta - kako bi njega riješio prsten? Pogotovo bez tunela, koji je još nepotrebniji i priča za sebe.

I za kraj, praktički ne možemo proći gore sa bilo kim nakon što Bandić ode. Sve što je "napravio" je poznato kao investicijski populizam - kad krenemo slagati investiciju po investiciju, broj stvarno korisnih stvari je čak i manji od onoga kojeg bi dobili slučajnom raspodjelom. Goli marketing i propaganda su oruđa njegovog "uspjeha" - ono sa čim se mogu poslikati to je dobro. Upravljanje Zagrebom je pretvorio u predmet sprdnje, tolika količina nedemokratičnosti i netransparentnosti je postala toliko javno vidljiva tako da je shvaćanje Zagreba kao o osobne prćije postalo njegov modus operandi, zajedno sa cijelom ekipom poslušnika koja čini gradsku upravu. Svi skupa su dovoljno bahati da će vjerojatno ostati dovoljno dokaza kad to jednom dođe na red za (ozbiljne) istrage. Kad jednom te istrage završe, moći ćemo ga klasificirati konkretnije, no za sada ga držim u kategoriji "zlikovac". I kako je iz praktički svakog njegovog javnog nastupa očit njegov kompleks inferiornosti koji ga uporno veže uz koncepte ponašanja koje priliče nekome tko se nije privikao preseljenju iz ruralne u urbanu sredinu, svaki bi zagrepčanin mogao slobodno kolokvijalno reći kako ima gradonačelnika seljačinu (da ne bi bilo zabuna, seljak je pošteno zanimanje, seljačina karakterna osobina). A nikako ga ne bi smjeli nazvati alkoholičarom, iako je pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao. Alkoholičar je samo onaj tko prizna da ima problem s pićem i da je ovisnik - dok se to ne dogodi ostaje obična pijandura.

Tko je glasao

... kao prvo neznam kud je

... kao prvo neznam kud je miki planirao provesti sjevernu tangentu, ali ... :o))) da je po mome "gornja" zagrebacka naselja (podsused, gajnice, g. vrapce, kustosija,... pantovcak, srebrnjak, mihaljevac, markusevac) su vec sada povezana nekim seoskim puteljcima (da se tak slobodnije izrazim). moje je misljenje kad bi se te trase prilagodile, bile bi jako dobra poveznica za prsten, da kad trebas iz zapresica ic na britanac skrenes u podsused pa se fino dole spusti ko gospon coek umjesto da se cmaris bolonjom i ilicom... na to sam mislio... je da je velik i kup projket al dosta ih je takvih...

ima jos jedan ideja.. tu trg francuske revolucije (to je ona kaj se naziva livadom, ali ipak ima ime) bi se mogel fino iskopati u dubinu pa napraviti garazu koja bi progutala ohohoho automobila koja svakodnevno idu na sljaku u grad.. mjesto je idealno jer imas i tri trem linije, vlak ...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Eto, ima jedan Vjesnikov

Eto, ima jedan Vjesnikov tekst u kojem oni koji su taj projekt predložili govore o njemu - po definiciji oni koji za to mogu reći samo najbolje argumente. Ono što smatram najbitnijim u tekstu:
»Tangenta bi u smjeru sjever - jug imala devet spojnica koje bi rasteretile promet u gradu za 10 posto«, kaže dipl. ing. Zvonimir Pejić iz Zavoda za prometnice Instituta građevinarstva. No, da bi oni postali funkcionalni, treba izmijeniti GUP i te pravce pretvoriti u glavne gradske ulice. Bez tih promjena, ne može se ostvariti projekt sjeverne tangente. Smatra da će glavne gradske prometnice postati produžetak Selske i Ulica Medveščak, ali o tome će se više znati u kasnijim studijama.
Te iste spojnice moraju doći i do sadašnjeg autoputa - prema tome one moraju moći odvesti i sav taj promet u drugom smjeru tako da "sjeverna tangenta" zapravo može biti kvalitetno riješen (bez semafora i lijevih skretanja) postojeći potez Zagreb Istok - Zagreb Zapad sa odvojcima prema brdu bez kojih je i ta tangenta besmislena. Umjesto slova O bi imali slovo D sa rogovima...
Cijena gradnje procjenjuje se na 350 milijuna eura, od čega 220 milijuna otpada na građevinske troškove, o ostalo na otkup zemljišta.
Najprije bi se gradila dionica od Vrapčanske do Avenije Gojka Šuška, što će prema proračunima, stajati 137 milijuna eura.
"Spoj preko brda", odnosno zamjena postojećih seoskih puteva - kao možda jedini eventualno korisni dio (i to tek nakon što bi se izmjenio GUP i proširile "vertikale" sjever-jug!) cijele ideje košta nešto manje od 40% ukupnih troškova projekta. Čemu spoj na Zaprešić odnosno Popovec? I sve što ćemo, bez riješenih "vertikala", moći s tom "prvom fazom, za dvije,tri godine" jest smjestiti Dubravu u Vrapče i to na brzinu...
Ono što me zapravo smeta u cijeloj priči oko "prstena" je to što su trenutno obije strane argumentacije brutalno zaglupljujuće. Zagovornici "tangente" govore o njenoj korisnosti koja je moguća tek kad se ispuni preduvjet (vertikale) koji zahtjeva izmjenu (nedavno donesenog) GUPa i koji po definiciji ekstremno skup (proširiti Medveščak - ako ništa drugo koliko će Crkva naplatiti Ribnjak? Rušenje zgrada u/blizu centra? Da ne spominjem kako ga treba dovesti i dalje prema jugu od Langovog da bi imao imalo smisla, i to jedna vertikala), usudio bih se pretpostaviti da cijena same tangente uz takve troškove izgleda prihvatljivo. Najglasniji protivnici tangente su fanatici koji se busaju ekologijom ili sličnim (argumenti su tipa "ne trebaju nam brze ceste", "oni bi grijali tu cestu od čega će propasti sljemenske šume" i najdraži mi je da će "svojom ružnoćom nagrditi predivnu podsljemensku zonu"), što nema veze sa razumom, nego najprimitivnijim media-whoring akrivizmom.
Protiv sam te obilaznice ne zato jer je preskupa, nego zato jer je neefikasna i neracionalna (iako je pogodna za slikanje). Proglasimo li čak i spornim da li bi proširenje sadašnjeg autoputa zadovoljilo potrebe komunikacije u smjeru istok-zapad, i jedno i drugo rješenje ovise o dobro uređenim spojevima sjever-jug. Smatram da bi zdrav razum i osnove gospodarenja raspoloživim resursima trebale dovesti do zaključka "ajmo onda prvo urediti te pravce sjever-jug da oni mogu povući svoj dio prometa, pa ćemo onda moći kvalitetnije procijeniti prometni utjecaj te nove ceste". Ovako će hrpa novaca biti bačena na brzu cestu do koje ćemo se i dalje trebati probijati kroz gužve...

Tko je glasao

Bit je teksta da nam pokaže

Bit je teksta da nam pokaže kako je Bandić opijen vlastitim uspjehom. To je točno, ali ja znam za mnoge političare čija narcisoidnost prelazi Bandićevu, a da istovremeno nisu napravili ništa ili vrlo malo. Narcisoidnost nije problem dok ima pokrića u rezultatima na korist građana. Problem su oni bez rezultata.

Ima članak i drugu poruku. Takve bi rezultate mogao imati svako s tolikim proračunom. Koliko god to bilo upitno jer su ga neki prethodnici imali i nisu napravili bog zna šta, preskočio si dati još jednu napomenu.

Do tolikog proračuna može doći svaki, pa i prosječni političar ako se kandidira za gradonačelnika i dobije izbore.
Tu bi sitnicu također trebalo spomenuti jer ona pravi jasnu razliku između Bandića i onih koji imaju pravo da se ljute.

B-52

Tko je glasao

U pravu si, to je bit onoga

U pravu si, to je bit onoga što sam želio reći. Nisu tu samo Milanovi prethodnici, imamo hrpu gradova i županija koje imaju dobar proračun, a gradonačelnici, župani i ostali nisu napravili ništa. Ništa što bi koristilo zajednici, što se ne može reći za njihove stranke, prijatelje i rođake.

Npr. mene zanima čemu služi Zagrebačka županija, osim za udomljavanje stranačkih poslušnika?

Tko je glasao

Zagrebačka je županija

Zagrebačka je županija pravo političko pitanje. Ako je već Zagreb kao najveći i glavni grad specifičan (a jest), trebalo bi otvoriti raspravu o smislenosti postojanja zagrebačke županije.

Sramota me je, ali to je županija o kojoj gotovo ništa neznam. Za nju se najmanje čuje, o njoj se najmanje piše i moram priznati da neznam što se u njoj zbiva. Čak ni one najosnovnije stvari.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci