Tagovi

Kroz francusku prizmu

Le Monde je danas objavio podatke o sistematskom i sveobuhvatnom prikupljanju podataka o komunikacijama viđenom kroz francusku prizmu.

Istraživanje koje je objavio Le Monde toliko je odjeknulo u svijetu, da su odlučili objaviti sažetak istraživanja i – još donedavno nezamislivo francuskom nacionalnom duhu - na engleskom!

O čemu je riječ? Francuska je nedavno sasvim slabo protestirala kad je indignacija zahvatila ostale mirne i dobre članice Europske unije, koji su se osjećali povrijeđenima što im američki veliki braco zabija nos u ama baš sve podatke marljivo prikupljene iz ama baš svih komunikacija elektromagnetskim putem.

Francuska naime Direction générale de la sécurité extérieure (DGSE), Glavna uprava vanjske sigurnosti, sestra-mučenica CIA-e, lijepo špijunira i sistematski prikuplja ama baš sve elektromagnetske signale što ih emitiraju kompjuteri i telefoni u Francuskoj, a dabome i komunikacije između Francuske i inozemstva. Komunikacije u inozemstvu naravno ne špijuniraju (salut, François!), ne bilo ga.

Jalnuši tvrde da je to protuzakonito, kao i čuvanje tih podataka, jer je DGSE nadležna za inozemstvo, no na njih se, naravno, ne treba obazirati.

Milijarde se podataka vrijedno arhiviraju u Parizu, Boulevard Mortier, u podrumu DGSE-a, pod budnim okom Bernarda Barbiera, njezina direktora od 2006. Zašto baš u podrumu? Pa da riješe problem grijanja: u podrumu je naime najveći europski informatički centar (iza Engleske) i tamo su smješteni kompjuteri koji mogu obrađivati desetke petabajta (10 na petnaestu bajta) podataka - što će reći desetke milijuna gigabajta. Toplina koju oni isijavaju tolika je da dostaje za grijanje zgrade DGSE...

Francuska je po informatičkom kapacitetu peta na svijetu, iza SAD, Velike Britanije, Izraela i Kine. Monsieur Barbier procijenio je da će 2013. biti ostvarene 4 milijarde istovremenih komunikacija, koje valja popisati i pospremiti. Kaže on: "Danas su naše mete javne mreže, jer ih rabe teroristi".

Pa tako DGSE ima veoma snažnu ekipu matematičara koji se bave dekriptiranjem i prodiranjem u informatičke sisteme - te prikupljaju milijune osobnih podataka koje također marno pospremaju: nikad se ne zna da kad može dobro doći podatak, te "što se iza toga krije i tko iza toga stoji", da je npr. XY poslao ženi SMS "Uspi manistru, evo mene".

Evo bitnoga:

1. Prikupljanje podataka

Za prikupljanje je zaduženo dvadesetak prislušnih stanica raspoređenih u europskoj Francuskoj i u prekomorskim teritorijima, kao i špijunski sateliti, koji obavljaju 24 satni nadzor radijskih komunikacija i podzemnih kablova.

2. Što se prikuplja?

Podaci (metadata) o svim telefonskim razgovorima, e-mailovima, SMS-ovima, telefaksima, chatovima... Identificiraju se i registriraju oba ili više sugovornika, trajanje komunikacija, njihova učestalost, lokalizacija sugovornika... A sadržaj komunikacija? Ma tko će još i to…

3. Tko obavlja primarnu obradu i čuva interceptirane podatke?

Glavna uprava vanjske sigurnosti, DGSE.

4. Podaci o DGSE

- 600 milijuna eura godišnji budžet + 40 milijuna eura za fond za posebne namjene
- 4991 službenik (od čega 28% pripadnici Vojske)
- predviđeno zapošljavanje 687 službenika od 2009. do 2014., uglavnom inženjera

5. Tko su korisnici prikupljenih podataka?

a) Glavna uprava vanjske sigurnosti (DGSE)
b) Glavna uprava unutarnje obavještajne službe (DCRI)
c) Nacionalna uprava za obavještajne poslove i carinske istrage (DNRED)
d) Uprava za zaštitu i sigurnost obrane (DPSD)
e) Uprava vojne obavještajne sigurnosti (DRM)
f) Obavještajna obrada i djelovanje protiv tajnih financijskih krugova (Tracfin)
g) Obavještajna služba pariške policijske prefekture
h) Podaci, bar dijelom, vjerojatno idu i u međunarodnu razmjenu

Ne znam zašto mislim da je nekom tko zna o čemu govori bilo u interesu da upravo sada provali tu ljupku francusku djelatnost, nekoliko dana iza američke Prizme… I koja bi zemlja mogla stajati iza toga? Bit će ta je to opet nekakva bjelosvjetska zavjera da ocrni mladu francusku državu, a velik postotak nepočinjenih ubojstava i nepočinjenih terorističkih nedjela u Francuskoj možemo pripisati upravo tako dobro zamišljenom i pedantnom špijuniranju!

Usput, zašto je maloprije Francuska odbila azil Snowdenu? Vrag će ga znati…

Komentari

Paralelni svjetovi

Oduvijek su postojala dva paralelna svijeta ljudi na zemlji. Oni na koje se strogo primjenjuju zakoni, etičke i moralne norme - ukratko, kontrolirana skupina te oni koji funkcioniraju u sivoj zoni ili iza zavjese na koje se zakoni ni bilo kakve norme ne odnose te koji izmišljaju razne alate poput demokracije isključivo poradi podćinjavanja i eksploatacije. Nisam ocijenila dnevnik jer ne vidim poantu, a ista bi morala poticati na buđenje ovog većinskog kontroliranog svijeta ovom drugom tamnom svijetu bez obzira na posljedice kako to rade razni zviždači i lokalno i globalno. Sve ostalo je dogrijavanje kotla u kojima se kuhaju žabe.

Tko je glasao

Poanta je u sarkazmu i

Poanta je u sarkazmu i ironiji: tekst je napisan kad su se zapadnoevropske države pobunile, "fuj tajfl, kako to da nas vi zločesti Amerikanci špijunirate, to se ne radi", a potom se počelo otkrivati - i u ovih nekoliko dana fino zataškavati - da to rade i te iste zemlje koje se bune, a vjerojatno i sve ostale, u skladu sa svojim mogućnostima i opsegom interesa.

Tko je glasao

Izvrstan govor, hvala ti. El

Izvrstan govor, hvala ti.

El País je danas kompilirao Moralesove izjave o sprečavanju preleta njegova aviona i uvredljivim zahtjevima što su mu ih postavljale zapadne diplomacije, prvenstveno Španjolci.

Tko je glasao

...ma, hvala Muji na

...ma, hvala Muji na podsjećanju na pojam pristojnosti...i podsjećanju Evrope na ono što je nekada predstavljala ostatku svijeta.
...mada, dekadencija ne zna niti što je obična građanska pristojnost...zna samo za svoje dnevne potrebe, koje god i kakve god bile...

Tko je glasao

.Jeste, hvala mu na

.Jeste, hvala mu na podsjećanju na pojam pristojnosti i na ex-Evropu, a posebno na pokazivanju kako se treba ponašati odgovoran i dostojanstven državnik.

I naši bi političari od njega trebali učiti, a trebali bi i državnici, da ih imamo.

Tko je glasao

Malo po malo...

izlazi na vidjelo (prirodna) nježna ljubav između ovih i onih agencija...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Amor omnia vincit

Nježna, čista, nepatvorena i duboko uzvraćena ljubav.

Godine 2001. francuske su novine objavile kako je Desmond Perkins, šef ureda za kriptozaštitu komunikacije Europske komisije, slučajno Britanac, lijepo objasnio da je NSA-i povjerio ljubavni zadatak da provjeri probojnost komunikacijskih sistema EU, s kojom je održavao odlične odnose, to više što su mu u NSA radili članovi obitelji (rezultati provjere bili su, zamislite, odlični!). Nikad za to nije bio kažnjen, štoviše Chris Patten, povjerenik za vanjske poslove, slučajno Britanac, koji mu je bio nadređen, lijepo ga je obranio.

Snowden u jučerašnjem intervjuu Der Spiegelu objašnjava da NSA radi "ruku pod ruku s BND-om i većinom zapadnoeuropskih zemalja": NSA snabdijeva Nijemce "oruđem za analizu", a oni joj zauzvrat daju podatke o pojedinim temama, npr. Srednjem i Bliskom Istoku. NSA navodno ima i poseban centar u Wiesbadenu, uza suglasnost domaćina, naravno.

Jučer je pak i O Globo, najstariji brazilski dnevnopolitički list (više ne izlazi u tiskanom obliku), objavio da je Brazil u posljednjem desetljeću uspješno zauzeo drugo mjesto na listi zemalja s najvećim brojem kontroliranih stanovnika, putnika i poduzeća: prošloga siječnja samo je malo zaostajao za SAD (2,3 milijarde špijuniranih telefonskih razgovora i poruka). Čuvajte se kad slušate bossa novu!

Tko je glasao

Treba imati u vidu...

Industrija špijunaže jedna je od najpropulzivnijih industrija. Razvoj HW i SW idu joj na ruku. Sve je manji problem nositi se s ogromnom količinom prikupljenih sirovih informacija, njihovom analizom i prezentacijom. Mogućnosti stvaranja, pa zloupotrebe konteksta su bekrajne, tj. znaju ili mogu znati o nama sve i staviti to u kakvu god korelaciju treba.
http://www.dw.de/%C5%A1to-treba-da-vas-se-svrsta-u-teroriste/a-16934353

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Problem je što oni često

Problem je što oni često znaju o nama ne sve, nego i više od toga. Mogućnosti pogreške, u dobronamjernom pristupu, ili mogućnosti zlonamjerne manipulacije ogromne su. Pa se ti onda vadi da nisi ubio Kennedyja.

Tko je glasao

špijuniranje

Tata, musliman, iz Amerike - zove svog sina koji je na studiju u Parizu. Pričaju, sin pita kako je, tata odgovara "Sve je u redu sine, nadam se da ti je lijepo, mene leđa užasno bole i nikako da prekopam vrt, čim počnem, tako me ukliješti... uh, tužan sam!"

Sin malo razmisli i kaže "I bolje, tata, znaš da sam ONO zakopao u vrtu!" i prekine vezu.

Tata zove nakon par dana "Ajme sine što se dogodilo, nakon što smo pričali došlo je stotinu policajaca, DSA, NSA, FDA i prekopali su cijeli vrt i otišli ljutiti što nisu ništa našli!", a sin će samo "Eto, taj smo problem riješili." :))

Tko je glasao

Patriotski

Brazil je "s velikom zabrinutošću primio vijest o tome da su elektroničke i telefonske komunikacije brazilskih građana predmetom špijunaže američke obavještajne službe", izjavio je Antonio Patriota, ministar vanjskih poslova (bio nekidan u Zagrebu).

"Brazilska je Vlada zatražila objašnjenja od Vlade SAD-a putem ambasade Brazila u Washingtonu i od ambasadora SAD-a u Braziliji", dodao je i najavio inicijativu u UN s ciljem da se zabrane zloupotrebe i spriječe napadi na privatnost korisnika virtualnih komunikacijskih mreža te donesu jasna pravila o ponašanju država u području komunikacija i prijenosa informacija, kako bi se zajamčila kibernetička sigurnost privatnosti građana i sačuvao suverenitet svih zemalja.

Također je najavio inicijativu Brazila pri Međunarodnoj uniji za telekomunikacije u Ženevi, kao bi se "usavršila mulilateralna pravila o sigurnosti telekomunikacija".

Federalna policija (brazilski homolog FBI-ju) već istražuje telekomunikacijska poduzeća koji uključuju prijenos informacija u SAD, kao i Anatel, Državna agencija za telekomunikacije.

Tko je glasao

za EU je unutar "zapadnog

za EU je unutar "zapadnog saveza" planirano isto sto je i za US

News July 9, 2012

“The Federal Government must have the ability to communicate at all times and under all circumstances to carry out its most critical and time sensitive missions,” the president begins the order. “Survivable, resilient, enduring and effective communications, both domestic and international, are essential to enable the executive branch to communicate within itself and with: the legislative and judicial branches; State, local, territorial and tribal governments; private sector entities; and the public, allies and other nations.”

President Obama adds that it is necessary for the government to be able to reach anyone in the country during situations it considers critical, writing, “Such communications must be possible under all circumstances to ensure national security, effectively manage emergencies and improve national resilience.” Later the president explains that such could be done by establishing a “joint industry-Government center that is capable of assisting in the initiation, coordination, restoration and reconstitution of NS/EP [national security and emergency preparedness] communications services or facilities under all conditions of emerging threats, crisis or emergency.”

“The views of all levels of government, the private and nonprofit sectors, and the public must inform the development of NS/EP communications policies, programs and capabilities,” he adds.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

pit i tina

http://www.spiegel.de/international/world/trial-of-russian-spies-in-germ...
u svjetlu svemoguće hobotnice prizme, zanimljiva priča o klasičnom špijunskom dvojcu i ultrasofisticiranom komunikacijskom uređaju sakrivenom u lažnom hard discu, čije su hvatanje usporedili sa britanskim ulovom njemačke enigma mašine.

Tko je glasao

Le Carré

Priča kao da je izvađena iz Le Carréova romana. Ako dobro čitam između redaka, uhvatili su ih upravo na komunikacijama.

Tko je glasao

Bože, bože

čudimo se ko pura dreku-

Čemu služe sateliti i svo ono smeće u svemiru ako ne špijuniranju, prije svega.

sve dobro...

Tko je glasao

čudimo se ko pura dreku- Čemu

čudimo se ko pura dreku-
Čemu služe sateliti i svo ono smeće u svemiru ako ne špijuniranju, prije svega.

To me uvijek fascinira. Odavno se o ovome problemu pisalo na netu , a i ja sam napisao ohoho tekstova.

http://pollitika.com/kraj-zlatnog-doba-interneta-2

I ljudi se čude tome.

Izgleda da je problem ljudi što prihvaćaju "istinu" samo od onih koji su i zaduženi za "istinu" .

Ostali kod većine ljudi spadaju u sferu teoretičara zavjera, manijaka, Ickeovaca , vidioca reptila i šta već ne... Afera će se povlačiti nešto malo vremena i sve će na jedno uho ući na drugo izaći i nikom ništa. O sateliti i programima nadgledanja iz svemira bi mogao pisati , a o svemirskim borbenim stanicama koje imaju Amerikanci (čitajte tzv. sateliti naoružani ko zna čime , mogućnost kontrole uma i zamaranja stanovnika neke neprijateljske zemlje...) i vjerovatno Rusi ne vrijedi diskutirati , jer spadaju kod većine ljudi u sferu znanstvene fantastike...

http://oai.dtic.mil/oai/oai?verb=getRecord&metadataPrefix=html&identifie...

http://www.afspc.af.mil/

Ovakvo samo manje su Ameri instalirali i kod nas...

http://www.afspc.af.mil/shared/media/photodb/thumbnails160/080525-F-6063...

Justice for all !

Tko je glasao

Mislim da se ljudi ne čude.

Mislim da se ljudi ne čude.

Oni koji nisu obaviješteni, njima ionako nije važno. Oni pak koji su upućeni, stručno ili laički, u funkcioniranje države i mogućnosti tehnologije u nadzoru pojedinca i društva, oni većinom naprosto od muke zatvaraju oči pred onim što vide..

Usput, francuska prizma iz teksta nije ilegalna. Nije ni legalna (kao što jeste američka). Ona je alegalna, djeluje u nedefiniranom pravnom prostoru. DGSE nije zakonom nadležna za Francusku, nego tobože u zemlji obavlja samo tehničke usluge za sve navedene korisnike, a prikupljene podatke sama koristi tobože samo sa slučajeve s elementom inozemnosti. A tehničke mogućnosti su joj enormne - kao i uvijek u takvim slučajevima "curenja" kao što je ovo jučerašnje u Le Mondeu, u javnost izlazi samo vrh ledene sante.

Tko je glasao

Usput, francuska prizma iz

Usput, francuska prizma iz teksta nije ilegalna. Nije ni legalna (kao što jeste američka). Ona je alegalna, djeluje u nedefiniranom pravnom prostoru.

Gotovo sve tajne službe svijeta djeluju u nedefiniranom pravnom prostoru. Problem tajnih službi i tajnih organizacija je VRLO OPASAN , jer sve te "službe" i za nas mnoge "nepoznate" organizacije (o tome bi mogao ohoho ...) su država u državi napravljeni. Npr. iluminati i masoni instaliraju svoje ljude na sve važne pozicije od sudstva , policije, zdrastva i onda polako prikupljaju podatke i udaraju tamo gdje je najlakše... Ovaj primjer je možda najbolji na principu ruskog KBG kada je nakon pada SSSR-a jednostavno djelovao SKROZ u nedefinarom pravnom prostoru i tako opljačkao gotovo tada Rusiju. Što je gore vrh KGB je tu malo radio nego oni niže rangirani. Isto je bilo i kod nas sa UDBA-om , to ti je radila Perković ekipa (svakvih se tu čuda dešavalo...).

Na Zapadu danas su tajne organizacije i tajne službe NADIŠLE I DRŽAVU i VLADU. Većinu nereda što su stvorili Ameri u svijetu sam predsjednik nije ništa gotovo npr utjecao. Arapsko proljeće nije pokrenuo Obama nego CIA-a i VLADA AMERIČKA IZ SJENE. Koji su krajnji ciljevi ko će ga znati . Jednom mi je jedan skroz nisko rangirani strani djelatnik...(iznenadili bi se ko je sve agent stranih službi u Hrvatskoj...) rekao Busola da samo znaš OVAJ SVIJET UOPĆE NIJE ONAKAV KAKAV VI SMATRATE , a poredak i podjela je gotovo lažna.

Za ovo što si današnji svijet radi ne dajem si više baš odgovora. Možda sam LUD , ali sve više imam osjećaj da nismo sami na Zemlji (reptili :)) ili je jedan dio ljudi postao toliko IZOPAČEN da sami žele nametnuti ropstvo i muku...

Justice for all !

Tko je glasao

Da, to je dobro pitanje, tko

Da, to je dobro pitanje, tko kim vlada, ima li legalno izabrana vlast kontrolu nad obavještajno-sigurnosnim sistemima u suvremenim društvima. O tome je @indian linkao veoma zanimljiv članak.

A zapravo mislim i da nije previše važno je li njihova aktivnost propisima do kraja regulirana - pravno se ionako sve pokrije, ako se hoće.

Tko je glasao

À propos pokušaja kontrole

À propos pokušaja kontrole nad tajnim službama, ovaj put u Mađarskoj.

Tko je glasao

Dobar tekst, hvala. Ne slažem

Dobar tekst, hvala.

Ne slažem se s njegovom tezom da su pojedine države bile iskreno zaprepaštene kad je izbilo van da im Prizma nadzire komunikacije ili da im prisluškuju ambasade. Nijedna od tih država nije nevina, jer sve to rade koliko im to god materijalni i humani resursi omogućuju.

Nema tu nikakve iskrenosti niti zaprepaštenosti, samo tone licemjerja.

Tko je glasao

....je, samo ima tu nešto što

....je, samo ima tu nešto što treba razjasniti.
Što i tko su to "države"? jesu li to jednomandatni predstavnici ili profesionalne službe i strukture?
Ako su ti prvi "država" onda je sasvim moguće da su iskreno iznenađeni otkrićem svoje stvarne pozicije demokratskog paravana za neke druge centre moći.
...oni drugi niti ne pokazuju neko iznenađenje...na svim meridijanima su se spremno veselo uključili u odmjeravanje snaga. Publikum se je kao i obično zahaklao na udicu od prve...

Tko je glasao

Da, pitanje je na mjestu,

Da, pitanje je na mjestu, koliko izabrani političari kontroliraju državni aparat i posebno obavještajne i sigurnosne službe.

Mislim da se tu mora primijeniti koncept zapovjedne odgovornosti, izabranim političarima je naprosto dužnost da ih kontroliraju i treba ih držati odgovornima za kontrolu. Inače će se svaki od njih vaditi da mu je nemoguće kontrolirati državni aparat i čuditi se kao onaj britanski ministar vanjskih poslova u linkanom tekstu, koji tvrdi da nije znao za operacije njihove službe.

Tko je glasao

ooo ti bi uvodio neke prosle

ooo ti bi uvodio neke prosle sisteme, jos neiskvarene...
ovo mi dode kao kad netko kaze kako su prve postavke ekonomije danas ipak najsuvremenije, a svi se pocnu zgrazati i cuditi..

tak da ...
imas sanse tocno onoliko koliko i ti navedeni.. za ozbiljno shvacanje ideje..

za neozbiljno ostaje ipak vise neozbiljnih mogucnosti.. a jedna je zasigurno:
apsolutna vlast politicara i apartcika, sto bi bilo u skladu sa svjetskim trendom... jer zasto bi tajne sluzbe bili jace od politike i svakako nevezane na nju..

najbolji primjer tih iskvarenih zelja drzavnih (i drzavotvornih) sluzbi mozemo vidjeti jucer u egiptu.. a u suprotnom smjeru ne moramo daleko ici da bi vidjeli sto se desava kad su sluzbe pod pokroviteljstvom politike ili pod istom kapom..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci