Tagovi

Krleža - Vranešić - Tito

Njih dvojica spadaju u grupu najznačajnih povijesnih ličnosti ovih prostora, pa je interesantno baciti pogled na njihov odnos.

Tito je kao mladi revolucionar izuzetno cijenio Krležu, te ga je zavolio kao izuzetno prisnog prijatelja. Krleža mu je postao svojevrsni mentor, budući da je kao erudit imao širi politički pogled.

Za vrijeme rata Krleža je odbio otići u partizane, ispravno smatrajući da bi tamo izgubio glavu od jedne partizanske frakcije s kojom se posvađao. Je li stvarno izgovorio riječi "Bolje Dido, nego Đido", ne zna se. Vjerojatno jest, ali nije niti važno. Đilas je kasnije priznao da bi ga zaista ubio.

Pavelić je Krleži nudio razne funkcije kao npr. intendansko mjesto HNK, ali Krleža je sve to odbijao, premda je znao da to podrazumijeva njegovu smrt. Dok se poglavnik premišljao ubiti ga ili ne, Krležu je u bolnicu pod lažnom dijagnozom primio dr. Vranešić, koji je svojoj ustaškoj vlasti poručio, da po Krležu mogu doći, ali samo preko njega mrtvog. Spasio mu je život!

Krleža mu se revanširao tako da se založio kod partizana da ne diraju Vranešića. Nije uspio - uglednog liječnika ubili su po ulasku u Zagreb. Krleža nikada nije to oprostio Titu, te je godinama odbijao ikakvu suradnju sa svojim komunistima. Svaki i najbezazleniji kontakt sebe i Krleže Tito je objavljivao po naslovnicama svih novina u državi, ne bi li odobrovoljio Krležu, te su obnovili prijateljstvo. Usprkos tome, uvijek je ostala jedna doza hladnoće s Krležine strane i nikada nisu više postali onako prisni kao prije rata.

Vranešićeva smrt nije bila uzaludna, jer je zbog nje revoltirani Krleža pred Tita postavljao najsmionije zahtjeve, kakve se inače nikada ne bi usudio. Tito je volio Krležu i ispunio mu je sve do jedne molbe, a od toga nije nikad profitirao sam Krleža, jer su sva njegova traženja bila - ispunjenje interesa hrvatskog naroda!

Na drugi svijet Krležu su njegovi Purgeri i Hrvati ispratili hladno i bez pompe, a to nije bilo primjereno kao što nije ni današnji pomalo ignorantski odnos prema njegovu djelu. Krleža je gigant i u društveno-političkom pogledu.

Desničari se busaju u prsa, glorificirajući svoju ljubav prema Hrvatskoj, ali ljevičar Krleža ih je nadmašio svojim djelovanjem, no poanta je da ih je nadmašio i u ljubavi - neizmjerno je volio svoj hrvatski narod!

A to se danas ne zna. Ma, danas se ništa ne zna. Ništa, osim s kojom je nogom Ronaldo zabio gol.

Komentari

@Vranešić

Ne ulazeći u raspravu oko ostalog teksta, ali držeći se zakona kao pijan plota Vranešić je iz jugoslavenske perspektive i jugoslavenskog zakona bio 99 % kriv kao osoba koja je sudjelovala u osnivanju NDH.

Druga stvar je da je netko u Jugoslaviji htio po svaku cijenu likvidirati Vranešića pa mu se više puta sudilo dok nije dosuđena i izvršena smrtna kazna (ovdje su se držali Titovih riječi:Nemojte se držati zakona kao pijan plota)

Tko je glasao

O politici se može drobiti svašta, ali o povijesti...

... trebalo bi ipak potruditi se i upoznati s činjenicama, a ne pisati na osnovu rekla-kazala, pričica koje su kroz razne kanale uvijek žive u palanci.

Tito je kao mladi revolucionar izuzetno cijenio Krležu, te ga je zavolio kao izuzetno prisnog prijatelja. Krleža mu je postao svojevrsni mentor, budući da je kao erudit imao širi politički pogled.
Koliko ja znam, nikakvog "mentorstva" nema. U vrijeme oko 1926-1928 su se poznavali, kao članovi partije, ali koliko ja znam, nisu bili bliski. Krleža, inače spominje da je Titova prva žena, Pelagija, bila kao članica partije u istoj partijskoj ćeliji s njim (Krležom). Kasnije je Tito otišao na robiju i nisu se više mogli viđati.

Je li stvarno izgovorio riječi "Bolje Dido, nego Đido", ne zna se.
Jest, ali je vjerojatno to smislio tek kasnije. Razloga za strah mogao je imati, ali neodlazak u partizane imao je razne uzroke, vjerojatno ne taj u prvom planu. Vidjeti o tome i o njihovom odnosu predgovor Đilasovom memoarima "Vlast i pobuna" (Zagreb, 2009.), koji je napisao Slavko Goldstein (koji je godinama prijateljevao s obojicom)

Đilas je kasnije priznao da bi ga zaista ubio.
Nije. to je trač. Uvijek je tvrdio da ne bi. Inače, nakon rada, do Đilasovog pada u siječnju 1954., njih dvojica su bili prijatelji i bliski suradnici. Đilas, i sam književnik, Krležu je svakako cijenio, iako mu njegov stil nije blizak.

Onaj pak, koji je spasio Krleži život, bio je ipak netko mnogo jači od Vranešića - Mile Budak, koji je također cijenio kolegu književnika. On je spasio i neke druge intelektualce, uključivo Židove. Dakako, spasio ih je od samoga sebe; čak i Hitler je bar jednom Židovu osobno bio dao naslov "počasnog Arijevca".

Glede Vranešića, Ljubo ti je dolje napisao: bio je jedan od autora rasnih zakona, sudionik holokausta, i od te se optužbe nije mogao oprati.

Krleža nikada nije to oprostio Titu, te je godinama odbijao ikakvu suradnju sa svojim komunistima. Svaki i najbezazleniji kontakt sebe i Krleže Tito je objavljivao po naslovnicama svih novina u državi, ne bi li odobrovoljio Krležu, te su obnovili prijateljstvo.
Koješta. Nema veze s činjenicama.

Tko je glasao

@amone dule kućo stara

de se ba suzdrži od čepanja tipkovnice na minus, il' ti to nehotimice ispadne kad lakat nasloniš na nju :))))). ko da si ispa iz III nastavka "mumija" - kina, zbunjivaš poštovani publikum
profesor

Tko je glasao

u pravu

u pravu je neki lik odavde, kad kaže da ni minus nije loš... bolji od ničega...
ovdje se igramo riječima i mislima.... predobro.... ne treba sve shvaćati dramatično....
pročitao sam tvoje tekstove... odlično.... a na jednom sam se jako razveselio, no neću ti reći zašto.... uglavnom - super!

Tko je glasao

Znaš li način da ti ostavim

Znaš li način da ti ostavim ništa?

Tko je glasao

Lik je nevjerojatan, taj čak

Lik je nevjerojatan, taj čak i linkove minusira. Vjerojatno između istiskivanja bubuljica i trčanja u kupaonicu kad vidi fotografiju Severine.

Tko je glasao

...dosadilo mu je

...dosadilo mu je komunicirati s ostalima kroz komeantare...

Tko je glasao

nu....

@indian
U pravu si. Tek je tjedan i 5 dana na pollitika.com i nije naučen na "fine" stvari.
Bu došel k sebi. Znaš mene zanima zakaj je nekim ljudima tak važan taj plus ili minus ?
Pa tu pišemo svoje viđenje političkih i inih stvari, i ne moram ja biti uvijek u pravu i tjerati ostale da misle isto. No ovaj ga zaista pretjera. Ako da taj minus ili plus onda neka bar i pristojno objasni kroz komentar.

Tko je glasao

Možda nema

tipkovnicu, nego samo miša. :))

Tko je glasao

@Foma Fomič

Ako ima samo miša, odmah ćemo to riješiti - šaljem mu moju macu Jaficu da sredi miša! Bojim se da cijenjeni gospodin ima, psihoanalitički gledano, malo dublji odnosno teži problem...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo evo vidiš da nemam

@Ljubo evo vidiš da nemam problema svakom tvom dobrom komentaru dati plus, pogotovo kada je komentar zasnovan na vlastitom iskustvu.

Dobro ti je ono "psihoanalitički gledano" mora da si to pokupio sa terapija kod dr. Kojić!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

veli ´vako:

AmonDuul has not created any blog entries.
....dakle, dosad´ ovdje nije ni beknio da bi znali kako da zaslužimo od njega velevažnu pohvalu...

Tko je glasao

"face-man"

covjek je mozda iz svijeta "face-a" na kojem nema minusa pa sad koristi priliku i nadoknaduje "nedostatak" u zivotu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mislim se mislim

da je riječ o jednom našem poznaniku koji se ne želi oglasiti da ga ne prepoznamo.

sve dobro...

Tko je glasao

@celsou... ?? ... ipak zvuci

@celsou... ?? ... ipak zvuci dosta logicno... :)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Par puta sam

već spomenuo nepogrešivi njuh Posavskog goniča, rijetko omane,hehe.

sve dobro...

Tko je glasao

...

Tko je glasao

ma, dobro, dobro.. nisam

ma, dobro, dobro.. nisam razmisljala.. nije me bas previse nervirao, cak ni cudio.. "aktivisti" su zadnje vrijeme u ekspanziji na ovom site-u.. jedan vise ili manje, svejedno.. dakle @celsou ili @xyz-novak.. na isto ti dode besmislica.. plus minus, tko mari.. ionako je logika ista svima.. "celsouva" logika..

u svakom slucaju, reinkarnirani bar ne prostaci.. dakle cisto poboljasanje i napredak stranackih aktivnosti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@Imotski34

Pojednostavio si relacije Tita i Krleže, a vjerojatno ti nije poznata i uloga samog dr Đure Vranešića! Iako se za njega nikako ne bi moglo reći da je bio notorni ustaša i suradnik Gestapoa(jedno vrijeme zbog sukoba s njima odlazi u Austriju!!) i nakon objavljene knjige Milana Gavrovića ČOVJEK IZ KRLEŽINE MAPE, život i smrt dr. Đure Vranešića, Novi liber, Zagreb, 2011., ostalo je dosta nejasnoća s doktorom u vezi. Mene je ta tema posebno zanimala, jer, kako spominjem usput u mom dnevniku, moj djed Adolf Weiss, i njegov brat, kratko su boravili u Vranešićevu sanatoriju na Zelengaju. Naime, dr. Vranešić je bio član Vijeća koje je pripremilo rasne zakone u Hrvatskoj, a koje je potpisao Mile Budak.
Tim zakonom o zaštiti arijevske krvi, stvorena je "zakonska" podloga za likvidaciju Židova-Jevreja. Krleža se časno založio na sudu za Vranešića, molio Tita da Vranešiću poštedi život, ali taj dio optužnice oko rasnih zakona nitko nije mogao dovesti u pitanje.
Trebao si navesti i kako je Krleža putovao u Beograd, do Tita, kako mu je obećano da Vranešić neće biti smaknut, no o tome nije bilo obaviješteno političko vodstvo tadašnje Hrvatske, i kazna je izvršena, navodno, samo nekoliko sati prije nego što je stigla direktiva iz Beograda da se Vranešića ne pogubi! Kakav je u tome bila uloga Tita, kakva Bakarića, Steve Krajačića pa i još nekih drugih (Moša Pijade, Đilasa..) vjerojatno nikada nećemo saznati!
I valja nam pisati više o porukama Krležina djela, nego o ovim zakulisnim, ali priznajem, zanimljivim temama.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nisam

nisam mogao to navesti, jer sve to nisam znao, nisam tako upućen.....
ali ZNAM koliko je krleža volio svoj narod.... to znam!
priču o vranešiću čuo sam takoreć iz prve ruke, premda nisam znao detalje...
pohvale za tvoj tekst o krleži...
i da, treba se baviti njegovim djelom, to činim i ovaj svijet i balkan su mi jasni ko dan... krleža- gigant!

Tko je glasao

SVIMA - UDBA,ZUJALICE,,,,,????

Kada vidite dva do tri minusa na zamalo svakom mom upisu nemojte ni gledati tko je glasovao: UDBA, TO JE MOJA SUDBA! Ili, MUŠICE ZUJE .... ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!
Kako se ne umore, majko moja??? Pa treba i vremena i koncentracije pratit me! Zaista me počelo zanimati kako pronađu samo dnevnik gdje sam stavio kakav upis???
I staroj klijenteli, pridružio se opet Ku Klux Klan i neki novajlija, nemoš mu ni nick upamtiti, toliko zagonetna šifra odnosno kodno ime!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo glede činjenice da si

Ljubo glede činjenice da si ti mrakova sveta krava mogao bi zatražiš intervenciju sa Pantovčaka? Mrak će ti sigurno po starom običaju progledati kroz prste i naći načina da te zaštiti!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ma gramatika

Ljubo, gramatika.

Tito je bio polupismena budala pa je poslao brzojav slijedećeg sadržaja:

Pomilovati ne, pogubiti.

Mislio je:

Pomilovati, ne pogubiti.

Eto, zbog krivog mjesta zareza pogubiše cijenjenog doktora.

sve dobro...

Tko je glasao

molim pristrojnost

@drvosjek
Molim te. Kaj bi ti se jezik ftrgel da veliš drug Tito ili gospon Tito.

Tko je glasao

Tebi dam pluseka,

ali Drvu ne dam minuseka! :))

Tko je glasao

hehehe

biće ga je svitova "katica za sve", tuki, krivousti :P
profesor

Tko je glasao

Ti si neki gimnazijalac?

Ti si neki gimnazijalac?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bio

bio nekad.... glava mi je na tom nivou? pa ni to nije loše :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci