Tagovi

Kriza neoliberalizma i sumrak socijaldemokracije

Nakon drugog svjetskog rata, europski socijaldemokrati, umjereni konzervativci, pa čak i liberali, stvarali su novi oblik kapitalizma u kom je paternalistickom ulogom države najveći dio javnih izdataka trošio na zdravstvo, osiguranje u starosti (međugeneracijsku solidarnost), obrazovanje, socijalnu zastitu i sve ono sto je tom kapitalizmu stvorilo neku novu uljudbenu formu, jednog visoko razvijenog i socijalno osjetljivog društva.

Međutim, krajem sedamdesetih godina, u vrijeme kad dolazi do zastoja u ekonomskom razvoju, sve više jača utjecaj "neoliberalnog" političkog mišljenja usmjerenog na smanjivanje poreza, socijalnih izdataka i ograničenju intervencionističke uloge države.

Taj početak kraja regulatorne države i početak nereguliranog kapitalizma utemeljenog na neograničenoj liberalizaciji i tržišnoj konkurenciji, čak i u onim dijelovima javnih usluga koje su bile sastavnim dijelom te "države blagostanja", uprkos novom ekonomskom zamahu , značio je i konačno dokidanje te socijalne države.

Taj novi (stari!) neoliberalni kapitalizam, na krilima globalizma kojeg je vješto umotao u lažnu formu širenja demokracije, potiho je stvarao sve veću diferenciju bogatih država u odnosu na one siromašne, ali i sve veću diferenciju unutar bogatih država.

Nekadašnja "država blagostanja", sve se više rastvarala u društvo ogromnih socijalnih razlika!

Na drugoj strani, u bivšim socijalističkim državama početkom devedesetih euforično se počeo provoditi novi oblik kapitalizma kroz osnovnu polugu društvenog inženjeringa - sveobuhvatnu privatizaciju, koja je u uvjetima slabih institucija i odsustva vladavine prava, dovela do "kleptokracije", odnosno do pojave "klepto-kapitalizma", u kojem je nestala gotovo sva razlika između privatizacije, korupcije i krađe.

Političke stranke u tim sistemima izgubile su svoju predstavničku ulogu u sustavu parlamentarne demokracije i pretvorile su se u zastupnike određenih interesnih skupina, čiji je interes najmanje usmjeren na opće dobro.

Kako se u tim novim uvjetima ponašala politička "ljevica", uglavnom predvođena socijaldemokratima?

Socijaldemokrati razvijenih zemalja su, na žalost, bez ikakve ideološke zapreke prihvatili ideju i praksu ultraliberalizma u gospodarstvu, nudeći istodobno socijalne surogate kao stanovite amalgame u vlastitim sredinama.

U tim okolnostima, očituje se potpuna kriza socijaldemokracije, koja zagovara najradikalnije metode globalizma, poglavito teoriju o potpunoj mobilnosti radne snage koja u biti znači ukidanje stoljetnih prava radnika i zaposlenika.

"Socijaldemokrati" bivših socijalističkih zemalja ciji su osnivači mahom bili bivši komunisti neraskidivo povezani s ideologijom totalitarizma, kolektivnog vlasništva i karizmatičnog rukovođenja, svoju "transformaciju" u socijaldemokrate i nisu mogli provesti nego samo formalno, pa su tako partiju zemjenili globalizacijom ili europeizacijom, kolektivno vlasništvo, vlasništvom bez odgovornosti, a velike vođe globalnim vođama i integracijskim činovnicima. Naravno uz sve to obilato su iskoristili tranziciju kao mehanizam vlastitog bogačenja i pozicioniranja.

Njihov uspon u potpunosti su poduprli socijaldemokrati iz vodećih zemalja parlamentarne demokracije.

Sve dok je neoliberalizam osiguravao ekonomski rast, tim licemjerjem socijaldemokrata su se bavili jedino lijevi intelektualci, jer je "gomila" konzumerski pijano uživala u svoj blagodati mrvica koje joj "velikodušno"prosipao taj novi (stari) neoliberalni kapitalizam!

Ta idila, podržavana i od strane socijaldemokrata, trajala je sve do 2008g. kad je egoistični neoliberalizam zapleten u svu svoju strukturalnu proturječnost, izrodio prvu veliku krizu nakon 1925, koja je ovaj put bila i globalna.

Uplašen od vlastite propasti neoliberalni kapital snishodljivo je zatražio i dobio pomoć od države, odnosno od društva, čije je potrebe sustavno puna tri desetljeća zanemarivao!

Nakon sanacije od strane države (društva) uvjeren da je funkcionalna greška nekim cudom sama od sebe ispravljena, u vlastitoj zabludi se i dalje ponaša na isti način, ne videći da i njemu uskoro dolazi kraj!

I dok zapadni konzervativni ideolozi (sa pravom) kažnjavaju socijaldemokrate tražeći od njih da prekinu sa svojom neoliberalnom doktrinom, licemjerno pokušavajući sav politički teret odgovornosti prebaciti samo na njih, hrvatski "socijaldemokrati" predvođeni Zoranom Milanovićem, u vlastitoj ideološkoj pogubljenosti (koju očito nikad nisu ni imali, osim one formalne u nazivu!) i dalje sa ponosom, a bez ikakvog kompleksa, govore o svojoj poziciji "liberalizma politickog centra" !

Konačno, dok se otriježnjena europska socijaldemokracija danas pokusava vratiti svojim temeljnim nacelima o stvaranju pravednog i socijalno osjetljivog drustva, u Hrvatskoj, SDP.. u nemogućnosti da se vrati svojim socijaldemokratskim korjenima (koje nikad nije ni imao!) i dalje podržava ono od čega danas bježe čak i umjereni europski konzervativci?

Postoji li uopće ta socijaldemokratska ljevica u Hrvatskoj?

Naravno da postoji i da će ona jedino kroz Laburiste-Stranku rada, konačno i politički moći artikulirati svu vrijednost izvornih načela europske socijaldemokracije!

Komentari

Mogo si u spam

pobacat pola naše korespodencije, ali ti odabrao samo moj odgovorčić
Đelo Hađiselimović ti nije do koljena :))

Provinciopolis

Tko je glasao

Svaku Stranku čine ljudi

@edi3, iz tvojih usta u Božje uši. Svaku Stranku čine ljudi, svjesni svih svojih vrlina i mana.
Pod hitno Ti stoga želim uspon u laburima. I tebi, i još mnogima. Samo zato da prva rečenica ovog komentara padne na plodno tlo. Pozz @Mirti & com.
http://www.youtube.com/watch?v=33wcNkXMWtU&feature=related

Tko je glasao

opet error on page pa nemrem ispod komentara odgovorit

priča o obrazovanju nema veze s tobom nego sa luninim komentarem pa ne znam ja zašto si se uspjenio ti kad ti već na osnovu ne znam čega zakljuluješ da sam se uspjenio ja :)
Također primjećujem da vrlo vješto preskačeš/izbjegavaš konkretne teme olitiga kompletan kontekst naše korespodencije i to traje tako od moje prve kritike vezane uz tvoj odabir Lesarista. Čak to i nije toliko kritika spram tebe osobno bila na početku već samo spram tvog izbora tj. pokušavao sam kao i još neki skratiti ti vrijeme i upoznati te sa problemima vezanim uz Lesariste, ali ti si od tog momenta postao iznimno sličan svima koje si s pravom kritizirao pa si se jednako tako počeo služiti trikovima destrukcije komunikacije koja bi za smisao imala konstruktivnost te se priklonio slijeposlijedbeničkom forsiranju bezgrešnosti Lesarista...
Kada i ako budemo imali priliku konkretno i konstruktivno raspravljati tada će mi biti drago napisati još pregršt redaka teksta, a do tada ti iskreno želim svu sreću i uspjeh u životu te ponajviše puno zdravlja...
A do tog konstruktivnog momenta pokušat ću si dati truda tipkati čak i onda kada vidim da se jednoumlju pomoći ne može, a u nai da će moje tipkanje barem milimetar pomaknuti stvari nabolje...
Zato sam i ovdje, za to uopće i dišem da bih pomogao da nam dejca žive ili barem prežive kad već neće imati prilike da živekako zaslužuju jer ničime nisu kriva što su im roditelji bili debili ili lopovčine ...

Provinciopolis

Tko je glasao

edi ne mogu ti odgovorit jer mi je "error on page"

kad pokušam dolje odgovorit pa činim to ovdje ...
Pitasš me na kraju svog komentara, a ja inače uživam u pitanjima bez dnevnog reda ...
Obećao si mi pitat Lesara, a sada kažeš da ne možeš doć do njega. Zanimljivo ...
Još zanimljivije je i to da u svom odgovoru meni na neki način daješ do znanja da se niti ne treba slagati sa komunističkim partijama pša niti surađivati s njima jer blablabla to si ti meni objasnio edukacijom pojmovnika komunizma i socijaldemokracije blablabla
No dobro sad... Da se vratimo na temu...Ma neda mi se...a si htio razumno komunicirati tada ja sad ne bih trebao tebi objašnjavati o čemu smo mi pičali...
Sve u svemu kad smo već kod slikom na sliku tj.pitanjem na pitanje tada ću i ja tebe priupitati koje veze ima socijaldemokracija s laburizmom jer ti se eto pozivaš na te IZME i educiraš mene o svemu tome, a da pritom niti jednom riječju nisi spomenuo laburizam pa čak i ističeš da si socijaldemokrata... Nešto tu opako ne štima ... Jesi li ti kod Lesarista zato kaj si socijaldemokrata ili je Lesar socijaldemokrata zato kaj je osnovao hrvatske laburiste - Stranku Rada ili ti ne smatraš potrebitom suradnu labura s komunistima u RH iako je to primjer suradnje u cijelom svijetu ili si ti pak laburista koji glasa za HNS !?
Znaš...Naporno mi se trošit na ovako blesave "rasprave", ali čisto da naznačim iste kao neproduktivne i zamolim tebe i sve druge da se mane takovijeh opservacija...
Kad i ako dođeš do Lesara tada ga priupitaj zašto hrvatski laburisti ne surađuju niti s jednom komunističkom partijom u svijetu iako laburisti po svijetu to u pravilu čine !? Naravno pod uvjetom da ste vi Lesaristi laburisti pa vam je stalo do laburizma, a ne socijaldemokracije koja glasa za HNS i istovremeno udara (s potpunim pravom) po SDPu ...

Provinciopolis

Tko je glasao

provincioplisna a stranka

meni se čini da bi ti prihvatio jedino provincioplisnu a stranku, ali nisam sto posto siguran

Tko je glasao

moglo bi se to

i tako reći, a moglo bi se i imati svoje ja bez slijeposlijedbeničke partitokratske objektivnosti

Provinciopolis

Tko je glasao

obecao sam da cu pitati

obecao sam da cu pitati lesara!?
gdje i kada sam to obecao?
laburisti su socijaldemokrati i to je ta veza!:)
hrvatske laburiste-stranku rada dozivljavam kao lijevu frakciju socijaldemokrata.
lijeve politicke opcije svakako trebaju medjusobno suradjivati, ali u hrvatskoj je kod vecine stranaka a pogotovo onih bipolarnih (hdz-a i sdp-a) na djelu animozitet prema srodnim strankama koje se ne dozivljavaju kao partneri, vec kao politicka konkurencija.
sto nije slucaj sa hrvatskim laburistima.
provinciopolis, hrvatski laburisti kao nova stranka jos ne suradjuju ni sa jednom drugom europskom strankom, pa tako ni sa komunistickim strankama.
kad laburisti postanu parlamentarna stranka ne vidim nikakve prepreke u tom da suradjuju i sa europskim komunistickim partijama, iako, jos jednom, socijaldemokrati (pa tako i laburisti!) nemaju mnogo dodirnih tocaka sa komunistima, osim onih opcih ljevicarskih!

Tko je glasao

neda mi se tražiti sada po sili Dnevnika da ti kopiram dokaz da

si obećao, ali nema to više baš nikakve veze... još jedna maska je pala jer @golgotino salto mortale je malo za reć ...
Kaj da te sad pitam "što priječi suradnju dok niste parlamentarni !?" - sumnjam da bi imalo ikakvog smisla za ikakvu daljnju raspravu ...
da te pitam "koje veze ima parlamentarnost u odnosu na činjenicu da laburisti surađuju sa komunističkim partijama dok Lesaristi to ne čine jer niti nisu laburisti kao što i sam kažem da si socijaldemokrata !? " - sumnjam da bi imalo smisla ...
da te pitam zakaj onda svoju lijevu opciju socijaldemokracije ne etabliraš kroz SDP - sumnjam da bi imalo smisla ...
... itd...
Ali ima i pozitivna strana svega toga... Pametan si čovjek i dobronamjeran pa možda uspiješ porazit Golijata i promjenit svijet baš preko Lesarista olitiga uz njihovu pomoć... Aha ...
Sretno !

Provinciopolis

Tko je glasao

17 od ukupno 20 godina koliko

17 od ukupno 20 godina koliko živimo u neovisnosti, na vlasti je organizacija koja nije stvorila uvjete za formiranje slobodnog tržišta, nije provela strukturne reforme, demokracija je postojala samo u formi a ne u sadržaju, višestranačje i izbori su šminka jer moramo po nečemu sličiti na zapad (naravno u toj glumi demokracije od životne je važnosti zadržati vlast... svaka druga mogućnost je kraj svijeta, ''jedan veliki nesporazum'' kako je znao reći bivši premijer u Remetincu). Drugim riječima, neoliberalizam nas nikada nije ošinuo već isključivo organizirana pljačka, podjela društveno stečene imovine podobnicima (200 bogatih obitelji), nezaposlenost, propast brojnih poduzeća, pad proizvodnje. Hrvatska, zemlja neslućenih mogućnosti za rast i razvoj, 1999.g. je imala pad BDP-a, u vrijeme kada su sve pretpostavke za rast bile povoljne. O korupciji i organiziranom kriminalu je zaista nepotrebno govoriti...
Kako biti ''pravi'' socijaldemokrat, biti striktno dosljedan u zaštiti socijalnih prava i radnika, ako ti je politički suparnik priredio gore navedeno? Ako je HDZ smanjivao nezaposlenost tako što je zatrpavao državnu upravu i javna poduzeća nepotrebnim kadrovima, zar bi SDP kršio socijaldemokratska načela kada bi dio njih otpustio? Zar se sa socijaldemokratskim načelima kose stečajevi kao mjere konsolidacije nerentabilnih tvrtki? Ili smanjenje subvencija poljoprivrednicima koji lažno prijavljuju obradive površine?
Da skratim, kako uopće biti socijaldemokrat u državi koja ne da nema razvijeno gospodarstvo već joj je ono na vrlo staklenim nogama. Cilj je pokrenuti ga, a situacija je takva da se ono ne može kod nas pokrenuti ako se najprije nešto ne počisti, odreže, smanji, da bi se sutra dobilo više.

Tko god nastoji maknuti HDZ s vlasti, ne može mu biti svojstvena niti jedna konkretna ideologija ili svjetonazor zato što HDZ nema ideologiju (osim ako to nije nepotizam, foteljizam i sl.). Biti suprotan HDZ-u znači biti i liberal i socijaldemokrat i strogi kršćanin. Mi nemamo izgrađeno višestranačje s ravnopravnim suparnicima koji igraju po jednakim pravilima, niti se oni nadmeću tako kvalitetnim argumentima pa da se mi kao promatrači teško odlučujemo tko je u pravu - socijademokrati ili konzervativci. Političku utakmicu igraju s jedne strane kriminalna organizacija, a s druge političke stranke (koliko god nesavršene bile, ipak im je taj termin primjeren). U takvoj situaciji nemoguće je očekivati od bilo koga da bude ''skandinavac''.

Tko je glasao

scarface, cinjenica je da je

scarface, cinjenica je da je vladajuca kleptokracija u dvadest godina svoje pljacke potpuno unistila hrvatsko gospodarstvo i stvorila nakaradni oblik potpuno ekonomski neodrzivog drustva koje nece izaci iz krize bez nuznih rezova (u drzavnoj i javnoj upravi!) za koje niti jedna politicka opcija (bipolarna) nema hrabrosti jer primarniji im je cilj ocuvati ili osvojiti vlast, nego li to neko "opce dobro" u koje se samo formalno zaklinju.
medjutim, bez obzira na svu stvorenu nakaradnost hrvatske drzave, nedostatak trzista i apsurdni oblik drzavnog kapitalizma, promjene se mogu napraviti i kroz njih se moze manifestirati i politicki stav, (pa i onaj socijaldeokratski !) onoga tko te promjene bude provodio.
konkretno, drzavnu i javnu upravu treba u nekom razumnom roku gotovo prepoloviti, ali s time da se te ljude ne otjera na zavod za zaposljavanje, ili bolje receno..zavod za nezaposlene, ili na ulicu, vec da se stvore alternativna radna mjesta.
kroz poreznu politiku oporezivanja kapitalne dobiti i progresivnu stopu poreza, takodjer se mogu namaknuti ogromna sredstva kojima bi se premostilo to vrijeme ozdravljenja.
dosljednom primjenom zakona o zakonskom sankcioniranju pretvorbene pljacke i kriminala te oduzimanjem tako stecene imovine, takodjer bi se namaknula nuzna sredstva.
novim kolektivnim ugovorima koji bi bili zakonska obaveza i za privatna poduzeca, regulirala bi se prava iz radnih odnosa sektora koji je danas potpuno prepusten samovolji poslodavca.
reformom mirovinskog sustava bi se trebalo rijesiti svih onih koji nisu zasluzili biti u mirovini, te sramotni prosjek od 30% prosjecne place koja cini prosjecnu mirovinu, podici bar na 50% te place.
na zapadu je ona od 70-80% prosjecne place!
reorganizirana i jeftinija drzava bi morala uvesti zakonsku obavezu placanja u maksimalnom roku od 50 dana(u eu je ona danas 30 dana) i tad uvesti zakonsku odgovornost onih koji ne placaju svoje radnike.
trebalo bi ukinuti status poduzeca kao drustva ogranicene odgovornosti i uvesti status pune odgovornosti u kom bi vlasnik poduzeca odgovarao i svojom privatnom imovinom!
materijala za reformu ima kao u prici, a da uz sve to budes i ostanes, socijaldemokrat!:)

Tko je glasao

Siguran sam da bi skoro sve

Siguran sam da bi skoro sve primjere koje si naveo Kukuriku koalicija potpisala bez puno razmišljanja (osim ukidanja d.o.o. - nekako mi je preradikalan prijedlog, protivan ulagačkoj politici... kod obrta to već postoji) što se može iščitati iz njihovog programa. Nije da ih branim, ali ne vidim po čemu su to Laburisti veći socijadlemokrati od SDP-a. Ako sudimo po nekim javnim istupima, onda je logično da Laburisti zagovaraju konkretna socijaldemokratska načela, koncentrirrjau se na rad i radnika zato što kao mala stranka imaju više manevarskog prostora. Za razliku od njih, SDP ima zadatak pridobiti povjerenje za upravljanje zemljom, što znači pridobiti za sebe širok spektar ideoloških i vrijednosnih preferencija. Velika je dilema - biti potpuno iskren u predizbornoj kampanji i riskirati poraz (ili tijesnu pobjedu, što i nije baš neki trijumf s obzirom na situaciju) ili ići na sigurno, osvojiti dovoljno velik broj mandata u Saboru kako bi se moglo rasterećenije krenuti u pravi posao.

cinjenica je da je vladajuca kleptokracija u dvadest godina svoje pljacke potpuno unistila hrvatsko gospodarstvo i stvorila nakaradni oblik potpuno ekonomski neodrzivog drustva koje nece izaci iz krize bez nuznih rezova (u drzavnoj i javnoj upravi!) za koje niti jedna politicka opcija (bipolarna) nema hrabrosti jer primarniji im je cilj ocuvati ili osvojiti vlast, nego li to neko "opce dobro" u koje se samo formalno zaklinju

Od političara ne treba očekivati da budu filantropi. U politiku se ulazi zbog interesa. Političke stranke su interesne organizacije. Međutim, velika je razlika koji put političar izabere kako bi se njegov rad honorirao na izborima. Je li to pokorno slušanje nadređenog, stvaranje mreže podobnih, pljačkanje javnih sredstava radi jačanja izborne baze i ostale spletke, ili je u prvom planu činjenje koristi za zajednicu što i njemu osobno donosi korist (glasovi na izborima, popularnost, dobar ugled, zdravo okruženje, rast i razvoj sredine u kojoj upravlja donose mu stabilnu pozciju na dobro plaćenoj funkciji i/ili povoljnu klimu njegovoj privatnoj tvrtki...).
Ako ovima drugima, uvjetno rečeno poštenijima, nije cilj osvojiti vlast, onda će lopovi uvijek prevladati. Vidjet ćemo hoće li biti ''bolnih rezova''. Nema smisla suditi i govoriti da velikim strankama nije do javnog interesa, ako ne znamo kako će se ponašati nova vlada. Predizborna retorika je potpuno nevažna, programi su samo štivo za stvaranje iluzije o dolasku sretnije budućnosti u kratkom roku. Pa i sam Milanović je otvoreno rekao da su programi stranaka uglavnom slični, te da se ne biraju programi već ljudi kojima se vjeruje da znaju kako provesti mjere i ostvariti zacrtane ciljeve.

Tko je glasao

niti jedan ozbiljan strani

niti jedan ozbiljan strani ulagac nema d.o.o. poduzece, vec se u pravilu radi o ag(dionickim drustvima), jer i sa tim iskazuje ozbiljnost.
koliko mi je poznato, sdp nije ni u poziciji male stranke iskazivao neki pretjerani interes za konkretna socijaldemokratska nacela, vec je i u vrijeme racana koketirao sa populizmom.
sdp, ni hdz.. vise (na svu srecu!) ne mogu sami preuzeti vlast, vec iskljucivo kroz koaliranje, pa ne vidim razloga da bi jos sdp sa svojom populistickom sirinom isao na sarmiranje veceg dijela birackog tijela kako bi osvojio vlast?
liberalizma ima sasvim dovoljno u hns-u, a i ids sasvim moze zadovoljiti autonomaske potrebe takvih biraca, te stvarno ne vidim razlog zasto bi se i sdp gurao u liberalni prostor, zanemarujuci svoja deklarativna socijaldemokratska nacela?
ili on ni ne moze drugacije?:)
od politicara se ne moze ocekivati da budu filantropi, ali ni ne mogu vjecno politiku koristiti samo zbog svojih interesa, zanemarujuci opce dobro u koje se tako vole zaklinjati?
pogotovo pred izbore.
politika je spoj privatnog i javnog interesa!
mislim da je predizborna iskrenost vrlo bitna sa aspekta postivanja izrecenog kad se dodje na vlast i da ce to hrvatski biraci, opeceni dosadasnjim negativnim iskustvom, sve vise znati cijeniti!
svodjenje predizborne kampanje na obicno blebetanje i lazna obecanja nije nikakav politicki pragmatizam, vec obicna laz!
cak i poduzeca snose zakonske sankcije ukoliko lazno deklariraju svoj proizvod, pa ne vidim nikakvog razloga zbog cega bi se politickoj "eliti" toleriralo to lazno deklariranje?
da, u poziciji strogog centra ne postoji gotovo nikakva politicka razlika, pa se slazem sa milanovicem koji isto to tvrdi!:)

Tko je glasao

ispravak netočnog navoda :)

niti jedan ozbiljan strani ulagac nema d.o.o. poduzece, vec se u pravilu radi o ag(dionickim drustvima), jer i sa tim iskazuje ozbiljnost.

Ovo jednostavno nije istina. Strani ulagači imaju nekoliko d.d.-ova - ali oni su bili registrirani kao d.d. te su stjecali njihove dionice na ZSE-u i to je to.

Gotovo svaki strani ulagač ima baš d.o.o. (stvarno ne bih želio reklamirati, ali naj-najveće svjetske kompanije koje ovdje imaju podružnice u Hrvatskoj su skoro isključivo d.o.o.-i) a svoju ozbiljnost pokazuju visinom upisanog kapitala, koja od prije par godina mora biti iskazana čak i na svakom memorandumu.

Tko je glasao

umjesto replike, saljem ti

umjesto replike, saljem ti samo ovo!:)

U Njemačkoj postoje sljedeći oblici trgovačkih društava: AG dioničko društvo (d.d.) koje zahtijeva najveću proceduru za osnivanje, GmbH (d.o.o.), KG (komanditno društvo), OHG (otvoreno trgovačko društvo), pojedinačno društvo s ograničenom odgovornošću (Einzelunterhnemeniederlassung). Pri osnivanju poduzeća potrebno je uložiti najmanje 50 000 eura za dioničko društvo i 25 000 za društvo s ograničenom odgovornošću. Ova se društva moraju registrirati kod odgovarajućeg trgovačkog suda (Handelsgericht). Poslove osnivanja i registracije poduzeća u Njemačkoj je uobičajeno povjeriti javnim bilježnicima.

GmbH tj. d.o.o. je najjednostavniji i najfleksibilniji oblik društva kapitala, a pogodan je kako za mala poduzeća, tako i za srednja obiteljska poduzeća. U usporedbi s dioničarskim društvom (AG), GmbH (d.o.o.) podliježe manje strogim propisima. Čak je dopušteno osnivanje poduzeća-pojedinca. Nije potrebno osnovati nadzorni odbor, statut je manje rigidan i dopušta veću slobodu djelovanja nego što je to slučaj s dioničarskim društvom. Osnivači d.o.o. tvrtke mogu biti njemačke i strane pravne i fizičke osobe. Specifičnost njemačkog prava o poduzećima je razlikovanje između "malih djelatnosti" (Kleingewerbe) i trgovačkih poduzeća (kaufmännische Betriebe). Trgovačka se poduzeća moraju registrirati kod trgovačkog suda (Handelsregister), u skladu s Zakonom o trgovini (Handelsgesetzbuch – HGB), a male djelatnosti ne. One posluju u skladu sa Građanskim zakonikom (Bürgerliches Gesetzbuch – BGB).

Tko je glasao

ne kužim?

Davno sam položio trgovačko pravo... osim toga imamo i mi komanditno društvo, s p.o. (s punom odgovornošću) itd., itd.

Dakle - temeljni kapital za doo u Njemačkoj je 25.000 eura. Kod nas je (hehe lijen sam za gugl) ako se ne varam - 20.000,00 kn.

Ne kužim baš zašto meni taj citat pa ću ti reći samo:
Oracle Hrvatska d.o.o.
Microsoft Hrvatska d.o.o.
Unilver Croatia d.o.o.
Whirpool Hrvatska d.o.o. itd., itd.

d.d. su u stranim rukama samo ako su bili d.d. prije njihovog preuzimanja... a ti me sada slobodno demantiraj

Tko je glasao

nije u soldima sve, neka te

nije u soldima sve, neka te tu...ali ipak!:)

GmbH tj. d.o.o. je najjednostavniji i najfleksibilniji oblik društva kapitala, a pogodan je kako za mala poduzeća, tako i za srednja obiteljska poduzeća. U usporedbi s dioničarskim društvom (AG), GmbH (d.o.o.) podliježe manje strogim propisima.

kako smo scarface i ja raspravljali o ozbiljnim ulagacima

i kako kolicina novca u bussinesu najvise odredjuje tu ozbiljnost (na zalost!), takvi u pravilu izbjegavaju upotrebu d.o.o. poduzeca!
po citatu se jasno vidi tko u njemackoj koristi ta poduzeca!
to naravno ne implicira neku manju vrijednost, ali se o ozbiljnim ulagacima tu ipak ne moze govoriti!:)
dragi kolega, moj zahtjev za ukidanjem d.o.o. je mozda vise rezultat domaceg okruzenja (raznih lopova i prevaranata koji koriste tu d.o.o. uslugu!) i nis koristi sudova, nego li same krivnje tih d.o.o.-a (kojeg sam i ja vlasnik!). ali se tu ipak nesto mora napraviti!
svi ti d.o.o. su domace partner kceri tih stranih poduzeca i to iz trgovacke branse, a ne ti ozbiljni strani ulagaci, jer u vecini zapadnih drzava ne postoji institucija predstavnistva, pa se tako i otvaraju te njihove d.o.o. kceri!

Tko je glasao

edi :)

Mislim, ajd da ne strolamo totalno dnevnik.

Mislim da je ovih par stranih d.o.o.-a koje sam naveo više negoli reprezentantivno (mogu ja i SAP Hrvatska d.o.o., S&T Hrvatska d.o.o. i slične... to su sve firme koje imaju promet veće od budžeta RH)... Dakle - te firme su u matičnim državama osnovane kao d.d. - a ekspoziture imaju osnovane kao d.o.o. - zato jer imaju 100% udjele (puno je teže prodavati udjele nego dionice) - i jer je manja kontrola - da. Potpuna kontrola - manje kontrole :) Ili želiš reći da su Microsoft i Unilever neozbiljni ulagači??

Dakle - imamo više vrsta d.o.o.-a. Zagrebački velesajam je d.o.o. - vjerovao ili ne. Strpati sve "d.o.o."-e u isti koš nije ozbiljan pristup firmi.

Iskreno, sve bi firme voljele da su d.o.o. sa 100% vlasništvom udjela. U d.d. obično ulaziš kada ti d.o.o. preraste tvoje financijske kapacitete, a prelazi po dva od tri kriterija uvjete za postajanje d.d. - i kada želiš prodati dio vlasništva nad firmom.

p.s. U hrvatskom zakonodavstvu stvarno postoji s p.o. - s punom odgovornošću - gdje odgovaraš cjelokupnom svojom imovinom i sl.

p.s.2. Evo ti još jedan raritet - malo ljudi čak i zna za ovo: Pliva Hrvatska d.o.o. - http://www.pliva.hr

Tko je glasao

Čitam danas tj. primjetih jedan naslov

u kojem faraon kvazilabura Dragec govori kako i SDP i HDZ počivaju na neoliberalnim temeljima... Zanimljiva kritika :))
Nego kaj dotični nudi kao odmak od tih temelja !!???
Tako on voli govoriti i o direktnoj demokraciji, ali ne u svojoj ući...
A ti ga voliš i u njega vjeruješ... Ahhhh... Ak ti je do mazohizma dogvoorit ćemo se da te malo izbičujem u tangicama :)) - bit će to barem konkretno i pošteno, a ne ovako gradit kuću bez temelja te istovremeno drugima popovat iako kritzira i popove...
Sve kritike koej Lesar upućuje spram biploarnih sijamskih blizanaca su uistinu opravdane, ali je krajnje zanimljivo da je isti kao i oni u temeljima svojim ...

Provinciopolis

Tko je glasao

provinciopolis, mislim da ova

provinciopolis, mislim da ova diskusija vise nema smisla, jer si skrenuo u potpuni subjektivizam prema meni, a i prema laburistima!
dobro mi stoj, nemoj mi zamjeriti, pa se citamo na nekim drugim temama!:)

Tko je glasao

Ja bih prije rekao da

ovakva diskusija nema smisla, a ne ova diskusija ...
Nikada diskusija nema smisla dok komunikacija nije potpuna, direktna, neposredna baš kao i ta famozna demokracija o kojoj pričamo u vjetar ...
Ja obožavam diskutirati o onome što znam ( u ovom slučaju riječ je o pročitanom Lesaru ).
Što ne znam to ne znam, pročitam - pogledam - čujem- naučim - saznam bar ponešto malo i eventualno se uključim u dio rasprave kada i ako smatram da ću time doprinjeti nečem dobrom za sudionike rasprave i čitateljstvo uopće...
Dakle kad je riječ o "laburistima" ( i dalje mi nije jasno dal ste lijeve socijaldemokrate ili laburi ) tada jako dobro znam o čemu i kome pričam stoga što se mene tiče uistinu nema potrebe za prekidom komunikacije, ali ako je to tvoja željica - poštujem ...

Provinciopolis

Tko je glasao

provinciopolis, laburisti su

provinciopolis, laburisti su nastali iz radnickog sindikalnog pokreta kao zelja tih sindikata da politicki artikuliraju interese radnika i da ih na taj nacin lakse provedu.
sindikate su podrzali i lijevi liberali i tako je nastao engleski laburizam.
danasnji engleski laburisti provode kvazisocijaldemokratsku politiku i kao njemacki socijaldemokrati takodjer su odgovorni za licemjernu podrsku krupnom kapitalu.
usporedjivati hrvatske laburiste sa onim na zapadu i nije neki recept po kojem bi shvatio hrvatske liberale, iako..ako gledamo sindikalni i politicki put dragutina lesara (predsjednik sindikata, pripadnik lijevih liberala(hns!) i osnivac laburista) po svim kriterijima, on je pravi laburista, zar ne!?:)
hrvatski laburisti po svom programu pripadaju socijaldemokratskoj politickoj opciji i to onoj u kojoj su se socijaldemokrati (i laburisti) jos uvijek drzali svojih socijaldemokratskih nacela, prije nego sto su se prodali krupnom kapitalu.
kako se sdp vrlo jasno ocitovao kao liberalna stranka centra (sto su pametniji i prije znali!), hrvatski laburisti su i jedina relevantna socijaldemokratska stranka u hrvatskoj.

Tko je glasao

Lijepo si ti to meni sad pojasnio

i hvala ti na trudu, ali ipak se nemoj ljutiti na mene jer ja ti svejedno opet niš ne kužim :)
A zakaj se onda zovete laburisti ako ste socijaldemokrati !?

Provinciopolis

Tko je glasao

zbog toga sto se u hrvatskoj

zbog toga sto se u hrvatskoj ne mogu osnovati dvije stranke istog imena!
ni sdp se danas nebi zvao socijaldemokratska stranka da je antun vujic ostao pri svom nekadasnjem principu.."necu ni mrtav sa racanom", prije nego sto se prodao sdp-u!:)
imas jos koje pitanje?
provinciopolis, znas li da sam cetiri godine radio kao profesor u skoli?
ostalo je jos te edukativne strpljivosti kod mene!:))

Tko je glasao

Kaj si predaval !? Tjelesni !? :)

Pa eto ste se mogli nazvat socijaldemokratska radnička partija ili pak hrvatski socijaldemokrati -- stranka rada

Provinciopolis

Tko je glasao

nije moglo, jer je ime

nije moglo, jer je ime socijaldemokratsko u svim oblicima rezervirano samo za liberalnu stranku centra, nazvanu sdp!:))
kako znas za tjelesni!?:))

Tko je glasao

Bez laganja molim

ne mislim za tjelesni već za registraciju .
Lažete u samom nazivu Stranke, lažete kada kažete da ste za direktnu demokraciju jer ju ne sprovodite u vlastitim redovima, a čini mi se da se zalažete i za odabir partijske liste, a ne imena i prezimena neposredno.
Ne lažete kad kažete da ste ZA Radnike, ali pritom ne nudite niti približno političke ideje več isključivo one u domenima Radničkih Vijeća i Sindikata pa vas stoga niti ne treba na sceni ( osim za lesarov mandat ). Predbacujete SDPu i HDZu da počivaju na istim premisama hapačkog kapitalizma, a istovremeno ne nudite nikakav odmak od istog...
Sve u svemu ispada da su svi isti pa i kvazilaburisti koji su u biti socijaldemokrati, ali su se registrirali kao Stranka Rada...

Provinciopolis

Tko je glasao

ili sam ja slab ucitelj, ili

ili sam ja slab ucitelj, ili si ti slab ucenik!?
laburisti su engleski socijaldemokrati i u cemu je tu laz?
engleska rijec "labour" (rad, radnicka klasa) koristi se za radnicke stranke engleskog govornog podrucja!
direktne demokracije nema u niti jednoj stranci, pa zbog cega bi se laburiste zbog toga osudjivalo, a ostalima to isto zanemarivalo?
ma da, ideja demokracije, slobode, jednakosti i pravednog drustva je samo strukovni interes radnickih vijeca i sindikalnog pokreta?:))
zalaganje za prava radnika od zalaganja za interes krupnog kapitala, po tebi je isto?

Tko je glasao

Ne znam tko je tu učenik, a tko slabiji, ali

i dalje ne kužim zakaj se onda niste nazvali socijaldemokratama ako ste scoijaldemokrate ili ste pak laburi !?

direktne demokracije nema u niti jednoj stranci, pa zbog cega bi se laburiste zbog toga osudjivalo, a ostalima to isto zanemarivalo?

U HDZu kradu pa mogu i socijaldemokratski laburisti

ma da, ideja demokracije, slobode, jednakosti i pravednog drustva je samo strukovni interes radnickih vijeca i sindikalnog pokreta?:))

Moram priznati da će od ovoga narod imati kruha i mlijeka na stolu. Skoro ko libijci kojima će sada upaliti svijetlo, ali ono što je još bitnije jest to da vas gore kopirana "ideja" usitinu razlikuje i od SDPa i od HDZa ...
Uz malenu napomenicu da kontekst mog spominjanja Radničkih Vijeća i Sindikata nema nikakve veze s ovim što si ti kvazizaključio olitiga pokušao umetnuti mi u usta....

zalaganje za prava radnika od zalaganja za interes krupnog kapitala, po tebi je isto?

Ja nje na temelju čega si uopće iskonstruirao da je meni to isto, ali svejedno će čitateljstvo itekako razlučiti tvoje pakung metode od konstruktivne rasprave u svijetlu koje si me radije mogao uvjeriti kojim to mehanizmima želite napraviti odmak od HDZSDP politike temeljene na hapačkom kapitalizmu, a da oni nisu u domeni Radničkih Vijeća i Sindikata ...

Provinciopolis

Tko je glasao

istina da je dnevnik moj i da

istina da je dnevnik moj i da u maniri dobrog domacina trebam odgovarati na pitanja, ali nema smisla svakom loncu izigravati poklopac i mislim da je dosta price sa takvima poput tebe!

Tko je glasao

A kakav sam to

Provinciopolis

Tko je glasao

...

@Scarface,
poslije ovakvog komentara, nadam se da se zoveš Zoran,
...i da ti je ovo onaj pravi program :)bilo bi dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

tesko zamisljam

ajd pomozi, pa napisi opisno kak ta artikulacija zgleda.. nekak si to nemrem predociti..

Naravno da postoji i da će ona jedino kroz Laburiste-Stranku rada, konačno i politički moći artikulirati svu vrijednost izvornih načela europske socijaldemokracije!

stalno si zamisljam pozornicu i Lesaara kak vice: Zivila temeljna nacela europske socijaldemokracije! a odozdola stize Zivila! .. a dalje mi film ima pauzu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

temeljno nacelo

temeljno nacelo socijaldemokracije je izgradnja drustva slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti.
lunoprof, cemu taj sarkazam kad su laburisti u pitanju?

Tko je glasao

nema sarkazma, vec nevjerice

nema sarkazma, vec nevjerice u razlicitost i mogucnosti prakticne provedbe..

a ovo nacelo koje si napisao imaju svi napisano. dakle u napisanom nema razlike.

to znaci da moramo razmisliti gdje je razlika u prakticnoj provedbi.. jer ocito ti smatras kako laburisti to mogu i znaju a ostali ne

dakle zeljela bih vidjeti objasnjenje/plan/metodu/ljude na koji su laburisti sposobni u praksi hrvatsku postaviti na tom temeljnom nacelu..

pitanje je jednostavno, a jos nisam dobila od nikog odgovor

ak mi to odgovoris ne bum se vise zafrkavala... zafrkavanje pocinje kad puno puta vidim recenicu koja kaze kako je netko jedini sposoban i puno bolji od drugih ali bez objasnjenja kako i tko.. te zasto je u praksi bolji
sto je mislim prvi preduvjet da bi se bilo koja ideja mogla realizirati..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

naravno..i sjeverna koreja u

naravno..i sjeverna koreja u vrijeme diktatora kim il sunga se nazivala demokratskom, tako da ta napisana nacela stvarno nemaju neku tezinu!:)
za razliku od sdp-a koji se potpuno odmakao od socijaldemokracije i okrenuo se liberalizmu, laburisti su kao svoj temeljni cilj postavili zastitu prava svih onih koji zive od svog rada (radnika) i to kroz izmjenjeno radno zakonodavstvo i kolektivne ugovore.
protive se radnoj nedjelji i pristaju da se ona provodi jedino uz kolektivni ugovor, uz suglasnost radnika i revalorizaciju tog nedjeljnog rada (placanje prekovremenog rada i osiguranje dva neradna dana tjedno.
zalazu se za promjenjivu stopu oporezivanja (s obzirom na visinu prihoda),te porez na dividendu i kapitalnu dobit.
traze oduzimanje imovine svima onima kojima imovinska kartica nije pokrivena poreznom karticom.
protive se privatizaciji infrastrukture i svih bitnih nacionalnih resursa.
traze uvodjenje politickog kodeksa za sve one koji se bave politikom, po kojemu bi politicari u slucaju zakonskog procesuiranja zbog krimnala morali dati ostavku na politicku i duznosnicku funkciju ukoliko je obnasaju.
ima toga podosta, pa ako te zanima, nabavi laburisticki plan A i iscitaj opce odrednice i njihov program.

Tko je glasao

zastitu prava svih onih koji

zastitu prava svih onih koji zive od svog rada (radnika) i to kroz izmjenjeno radno zakonodavstvo i kolektivne ugovore.
protive se radnoj nedjelji i pristaju da se ona provodi jedino uz kolektivni ugovor, uz suglasnost radnika i revalorizaciju tog nedjeljnog rada (placanje prekovremenog rada i osiguranje dva neradna dana tjedno.

za ovaj dio garantiram da se nitko nece boriti tako skoro. za taj dio borbe prvo moras imati radna mjesta. ako ih je danas malo u sljedecem periodu ce ih biti jos manje. inace rad nedeljom se i po sadasnjem zakonu placa duplo, ako se placa duplo zasto bi nosio i duplo slobodnog, nije logicno, to znaci placanje 4x.. no mislim da je danas to sve irelevantno..

sutra ide period u kojem ce se ljudi boriti da rade bilo sto sto nosi placu i to bilo kakvu. to je realno stanje u kojem je hrvatska.

dobro, recimo da je sve nabrojeno savrseno. sad mi reci tko bi to sve u ime laburista provodio ? gdje su i tko su ti ljudi?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

po radnom zakonodavstvu dva

po radnom zakonodavstvu dva dana tjedno su neradna, pa ukoliko radnik radi subotom i nedjeljom ima pravo na dva druga dana odmora u tjednu!
nisam mislio samo na nedjelju?:)
tko placa rad nedjeljom duplo?
kerum, todoric, billa?:))
10% clanova laburisticke stranke ima visoko obrazovanje i medju njima je veliki broj onih koji imaju znanje i iskustvo iz mnogih djelatnosti.

Tko je glasao

mislim da konzum da.. bas mi

mislim da konzum da.. bas mi je rekla jedna poznata da za nedelju dobije 300kn vise (javila se dodatno sama na normalni radni tjedan)

za ove druge ne znam, nemam informacija sto se dogada posljednje vrijeme. no sjecam se da je kad je sindikat trgovaca odlucio slijediti crkveno orgijanje po radnom vremenu bilo i onih koji trgovaca koji se s tim nisu slagali uz obrazlozenje da oni nemaju nista protiv nedelje jer za nedelju dobiju vise.

da li je to u redu i dovoljno ja ne znam. o tome bi se trebali brinuti njihovi sindikati.. no taj sindikat nista ne radi. umjesto da se brine o placanju odradenog oni su podrzali one lude iz vlade i biskupe.. te te godine izgubili uzasno puno radnih mjesta

ps
Volim logicne prijedloge, pogotovo kad dolaze od Biskupske!

inace meni uopce nije jasno zasto trgovine rade u radno vrijeme (osim na pripremi robe za prodaju). oni koji rade ne idu tada u trgovinu, a pretpostavka je da imaju novaca za kupovinu. oni koji ne rade nemaju novaca pa uglavnom ne idu po nista ili samo po nuzno.
penzioneri ionako nemaju novaca.
dakle reci ti meni zasto trgovine rade kad je radno vrijeme a ne obrnuto? meni to nije logicno.

jedino ako netko ne misli da bi svi ostali trebali promijeniti vrijeme kad rade, tako da u uobicajeno vrijeme mogu u ducane.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

zakon

po radnom zakonodavstvu 1 dan mora biti neradan a ukupan broj sati je 40. kako su rasporedeni, na 6 ili na 5 dana zakon ne propisuje.. vise od 40 su prekovremeni. subota se ne treba placati vise ako nije prekovremena. subota se moze racunati kao radni dan kod izracuna godisnjeg odmora ali ne mora.. tako da neki sa 20 dana godisnjeg imaju 4 tjedna a neki 3 i 2 dana, sve je po zakonu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

stvar je jako jednostavan..

stvar je jako jednostavan.. svih nas zanimaju imena i prezimena ljudi koji ce voditi laburisticku politiku

daj 10 ljudi oko lesara, imenom i prezimenom, njihov cv, stavove i dosadsnje reference

i to je to sto se trazi.

tko se zeli baviti politikom mora se predstaviti javnosti. ovo skrivanje a la zmija noge i trazenje povjerenja na nicem opipljivom vec prelazi u humor

a opravdanja nema. nisam primijetila medijsku blokadu laburista na ovoj stranici, no ako se ovako nastavi "skrivanje" jakih snaga, logicno bi bilo pretpostaviti da ni ne postoje..

tj da postoje samo potemkinova sela oko lesara

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sto si navalila na mene, pa

sto si navalila na mene, pa nisam ja glasogovornik laburista!?
odi na stranice laburisticke stranke gdje imas sve te podatke (clanovi predsjednistva i stranackih tijela), a uz biografije imas i fotke clanova predsjednistva, pa ako vjerujes u frenologiju mozes iz njihovih oblika glave jos stosta dodatnog zakljuciti!:))

Tko je glasao

medijska blokada pa ti tvrdis

medijska blokada

pa ti tvrdis da nisu poznati jer je medijska blokada. ti tvrdis da su oni prava snaga laburista. itd itd..

i stoti put te mogu pitati isto.. Kako ljudi koji bi trebali biti tako savrseni ne koriste bilo koji medijski prostor za promociju svojih ideja?

Ja nikog nisam vidjela u medijima, ni intervjue, ni izjave.. ama bas nista.. Naprostoosim slikica na stranici nemam pojma o tim ljudima. Ta slikica ne garantira nista.

Ali ti svejedno tvrdis da su oni jedina prava snaga. Kakva je to nevidljiva snaga?

nikakva.. nema je.. ili ce se konacno pojaviti.

no do tada za mene nema ama bas nista kod laburista. jer lesar sam po sebi je zgodan, interesantan lik, no daleko da je sposoban stvarno donjeti radikalne promjene u bilo cemu.

sto bi trebali vjerovati u laburiste zato sto ti to kazes? ili bilo tko? Kakvi su to politicari?

Nis od njih. Nemaju ljude. Ili su nevidljivi.

ps
Nisam navalila na tebe, nego trazim objasnjenje za onako bombasticne izjave kao na kraju dnevnika. trazim da mi dokazes kako imas osnovu za svoje izjave. ali nemas, ocito..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

i sto to znaci? 10% clanova

i sto to znaci?

10% clanova laburisticke stranke ima visoko obrazovanje i medju njima je veliki broj onih koji imaju znanje i iskustvo iz mnogih djelatnosti.

400 ljudi raznih struka vss.. Koliko od njih je spremno zamijeniti svoju profesionalnu karijeru i uci u drzavnu, javnu?

Sto uopce znaci VSS? Koja struka? Kakva znanja stoje iza toga? Reference?

Na koja radna mjesta/polozaje?

Ako je to neko mjerilo onda Laburisti ne vrijede skoro nista. Evo Kukuriku ima zajedno oko 50.000 clanova, od toga je garant 10.000 VSS, a mozda i vise. Da li to znaci da su oni sposobni? I za sto su sposobni? Da li su svi i tko je od njih spreman odreci se profesionalne karijere?

Uglavnom po istim kriterijima gledano Laburisti bi bili zanemariva snaga. Nedovoljna da bilo sto promijeni osim kad bi bili koncentrirani u jednoj zupaniji.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

"garant" je sluzbeni podatak,

"garant" je sluzbeni podatak, ili samo tvoje nagadjanje o obrazovnoj strukturi kukulekavaca?:)
lunoprof, nitko pametan se ne zanosi da ce laburisti biti pobjednici ovih izbora, ali ce svakako biti veliko iznanadjenje, a za neke..i neugodno!
svojim udjelom u vlasti ce svakako promjeniti dosadasnje navike bipolarista, sto je sasvim dovoljno za kvalitetan pocetak te perspektivne stranke.

Tko je glasao

Medijske blokade Laburista nema, to je izmisljotina

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

how yes no

Medijske blokade Laburista nema, to je izmisljotina

Ima i te kako. Dapače, to je biutan krak hobotnice, koji se dobro naplaćuje i još bolje regenerira. Kad ovakvo nešto tvrdiš i napišeš kao što si napisala, diskreditiraš se kao ozbiljnog sugovornika.

Tko je glasao

snaga laburista u praksi - predstavljanje

kreni citati komunikaciju odavde: http://pollitika.com/kriza-neoliberalizma-i-sumrak-socijaldemokracije#co...

nadam se da ces pomoci u predstavljanju vrha laburisticke stranke i sposobnosti ljudi oko lesara sa njihovim cv-jem i podrucjem u kojem bi njihov rad i ideje donjele znacajne promjene

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ne sebe, vec edija.. koji

ne sebe, vec edija.. koji stalno prica o potencijalu izuzetnom i strucnom a ne nabraj nikog ni imenom ni kvalitetom, ni idejama ni metodom..

edi nastupa kao propagator stranke laburista. tvrdi to sto tvrdi. mislim da bi bilo u redu da nesto stoji iza te tvrdnje.

nakon 10 slicnih zahtjeva koji bi pokazali da je u pravu kad tvrdi da laburisti imaju super ljude koji ce provesti program koji lesar prica, bio bi red da se ti ljudi predstave.. ili da se zasuti

mene nista nece smetati i ako ti to napravis. dapace. vrlo rado bih cula tvoje ideje prakticne provedbe laburistickog programa, naravno i ostalih ljudi koji bi to trebali raditi.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lunoprof, nije li smijesno

lunoprof, nije li smijesno ovo tvoje inzistiranje na imenima clanova laburisticke stranke koji tebi, a ni vecini hrvatske javnosti nista ne znace, jer nisu javne osobe?
sto tebi, a i ostalima, znaci ime nikole vuljanica clana predsjednistva laburista?
nista!
niti je simona gotovac, a niti njen bivsi muz ante, a pogotovo ne severina vuckovic, da bi govorili o nekoj javnoj osobi, a ipak se radi o samozatajnom profesoru iz karlovca koji je jedan od osnivaca tekstilno-tehnoloskog fakulteta sveucilista u zagrebu 1990. g,, ravnatelj i prodekan fakulteta do 2003. godine, jedan od osnivaca veleucilista u karlovcu 1997. godine, te prodekan veleucilista do 2003.. i sadasnjem clanu predsjednistva laburisticke stranke!
sto je za tebe znacio bivsi laburista tonci majica, prije nego sto je poceo pisati na pollitici?
koje su to poznate osobe u sdp-u i hdz-u a koje nisu postale poznate tek kad su usle u politiku i kad su mediji od njih napravili javne osobe?
zar je i sam franjo tudman bio siroj javnosti poznata osoba prije nego sto je usao u politiku?
uz medijsku blokadu koja preferira samo bipolariste, na zalost, nema nikakve sanse da ti sposobni ljudi danas postanu siroj javnosti poznate osobe!
ako bash zelis upoznati neke od tih osoba iz laburisticke stranke, izdvoji jedno 100 000 kuna iz vlastitog djepa i sigurno ce neka "dijana culjak" posredovati da se netko osim lesara konacno pojavi u tim hrvatskim "slobodnim" medijima!:))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci