Tagovi

Krim

Situacija na Krimu

Za početak idem u malo dalju povijest tek toliko da Vas šokiram jednim podatkom. Kao što pretpostavljam većina onih koji čitaju pollitiku zna Krim je poluotok i autonomna republika u sklopu Ukrajine.

Najveći grad poluotoka je Sevastopolj, ali glavni grad autonomne republike je Simferopolj. Razlog to se nalazi u činjenici da Sevastopolj nije dio republike nego ima poseban status kao bivši vojni grad. Sama činjenica posebnog statusa nije niti najmanje neobična na Krimu, ali da se vratim na početak. Kao što ste svi čuli bezbroj puta prije Rusije Krimom je vladao Krimski kanat, ali to nije potpuna istina.

Znate one priču o malom Galu i tome kako su Rimljani osvojili cijelu Galiju osim jednog malenog sela ili stvarnu priču da su Turci osvojili cijeli Balkan nakon čega dolazi pa baš i ne jer nisu osvojili neka tamo brda (Crna Gora). U prijevodu želim reći da se na Krimu nalazio predposljednji slobodni teritorij Rimskog/Bizantskog carstva. Kada su Turci osvojili Krim 1476. oni su sav teritorij dali Tatarima osim onog Rimskog koji je postao posebni teritorij pod direktnom upravom sultana (sultani su sebe smatrali rimskim carevima).

Nakon što skočimo u današnje doba imamo jedan politički problem. Po Ukrajinskim zakonima parlament Autonomne Republike Krim (U daljnjem tekstu ARK) bira svog predsjednika koji potom biva potvrđen ili odbijen od predsjednika Ukrajine. Tokom prošlih dana parlament ARK je smjenio jednog i postavio drugog predsjednika koji je ubrzo pozvao u pomoć bratsku Rusiju. Čisto pravno izborom tog predsjednika počela je noćna mora jer se postavlja pitanje da li je on legitimni predsjednik ARK ili ne jer je drugo pitanje tko njega treba potvrditi na položaju. Da li je to Januković ili je to revolucionarni predsjednik ??

Opcija 1: Ako je Januković legitimni predsjednik Ukrajine onda je ovaj predsjednik ARK isto legitiman !!
Opcija 2: Revolucionarni predsjednik Ukrajine je legitimni predsjednik, pa stoga predsjednik ARK nije legitiman. Ako je ova opcija istinita tada imate drugi problem. Kako je moguće da jedan revolucionarni predsjednik legitiman, a drugi nije ??

Za običnog čovjeka ovo pitanje je glupo, ali strogo legalistički ono je na mjestu i na njega se poziva Putin. Iz perspektive Putina ako su EU i SAD mogli oboriti vladu Ukrajine i tako je doveli u svoj blok, tada on može srušiti vladu ARK i dovest Krim u svoj blok.

Kriza na Krimu nije ništa novo. Još 1992. godine parlament Krima je bio proglasio samostalnost samo da bi dan kasnije bio ponovno sazvan (pod prijetnjom oružja ??) kako bi promjenio odluku. Sve u svemu ti početni nemiri će trajati do 1995. godine.

Nakon toga ponovno imate pokušaj samostalnosti 2009. godine, ali sve to vrijeme Rusija je smirivala stanje.

Dok bi se možda, možda (veliko možda) situacija i uspjela smiriti revolucionarni parlament je donio odluku o ukidanja manjinskih prava na korištenje vlastitog jezika. Tu odluku su javnu osudili Poljska i Rusija,a realno govoreći revolucionarni predsjednik se prepao posljedica i pozvao na novo glasovanje o pravima manjina, ali sada je već kasno za to.

Normalno da bi ruska propagadna i tako i tako radila svoj posao, ali u napetoj situaciji ta idiotska odluka je pomogla zapaliti pripadnike ruske manjine u Ukrajini.

Trenutačno dok Putin od svojih traži dopuštenje za upotrebu vojske u Ukrajini u velikom broju gradova istočne Ukrajine je dignuta ruska zastava.

Tehnički u Ukrajini je sada ratno stanje pa su u skladu s tim pozivi s skype-a na telefon zabranjeni + još neke druge sitnice.

Kako će ovo završiti danas nitko ne zna.

Osnovni problem SAD i Ruske politike je onaj isti kao i problem Hrvatske ili bilo koje druge politike. Na jednoj strani imaš možemo reći idealiste, a na drugoj strani imaš analitičare. U raspravama što će se dogoditi predsjednici ili premijeri uvijek više vole one koji govore naše vrijednosti će pobijediti nego one koji najavljuju sranje ako se krene u neku akciju.

Kao što su američki analitičari bili protiv invazija Libije, Iraka, Sirije ili promjene režima u Ukrajini tako su danas ruski analitičari protiv ruske invazije, ali predsjednici više vole slušati ideologe koji tvrdi da će naše vrijednosti ili naša nacija pobijediti. Zar ne ???

Komentari

tekst je veoma informativan ali

Zaboravio si nadodati da je Ukrajina raspadom SSSR-a postala također nuklerna sila. Velike sile SAD, Rusija itd su ih uspjeli nagovoriti da se razoružaju a zauzvrat su se SVI (Dakle u prvom redu Rusija ... itd) obavezali na teritorijalna cjelovitost Ukrajine. Mislim da je ovo bitan detalj koji se ne bi trebao izostaviti prilikom diskusije. Koga zanima može kliknuti na link ispod za više informacija

http://www.cfr.org/arms-control-disarmament-and-nonproliferation/budapes...

Tko je glasao

Henry Kissinger o Ukrajini

Zanimljiv tekst staroga lisca, objavljen u Washington Postu, s neuvijenom kritikom upućenom kolegi nobelovcu mira Obami.

Tko je glasao

stari lisac obično ne griješi

osim u prenaglašavanju da je Hruščov "vratio" Krim Ukrajini, pa nije više sssr, a osim toga Krim je sssru pripojen 30tak godina ranije

ali ovo o Ukrajini ala Finskoj, odnosno tampon zoni i jača autonomija Krima - to potpuno drži vodu, a i Bospor

Krim bi zapravo trebao dobiti status potpuno svjetski zaštićene zone od ratovanja, kao Švica, ako ništa apropo Jalte

Tko je glasao

Idemo redom... Sve ovo u

Idemo redom...

Sve ovo u Ukrajini što se događa ima uzrok u tome što Ameri nisu napali Siriju.

Krim nije "poklonjen" Ukrajini, to je bajka za djecu pred spavanje koju vrte komunjare. Rusi i Ukrajinci su zamijenili teritorije u doba kad se pretpostavljalo da je pitanje dana kad će cijeli svijet biti Savez socijalističkih zemalja, a, kako veli jedan ukrajinski analitičar na HRT-u, umjesto jalovog tla Krima Rusija je dobila neprocjenjivo bogatstvo kvalitetnog poljoprivrednog tla. U zamjenu za što? U zamjenu za praktički ništa, Krim jeste bio i ostat će vječno ruska vojno uporište, neprocjenjiv i neizbježan par s Kalinjingradom.

"Analitičari" zanemaruju praktičnu činjenicu da su na ujedinjenu Ukrajinu pozvali ujedinjeni navijači Dynama iz Kijeva i Sahtara iz Donjecka. To je dovoljno da se sve usporedbe Ukrajine s BIH i RH devedesetih bace u koš za smeće. Navijači Borca iz Banja Luke s navijačima Veleža ili Sarajeva razgovaraju preko žice i noža, slično kao i navijači Zrinjskog ili Širokog.

Dalje, najgore, daleko najgore što se može dogoditi Ukrajini iz sveg ovog jeste EU ofenziva putem trgovačkih centara gdje će se tri četvrtine financijskog kapaciteta iznijeti iz zemlje u prvom desetljeću. To je jednostavno neizbježno, dogodilo se u svim državama svijeta, pa će i u Ukrajini, s iPhoneom, Windowsima i Mercedesima se ne kalkulira, oni jednostavno prolaze.

Također, zašto bi se Ukrajinci bojali rata?! Radi smrti? LOLČINA NA KVADRAT!!

Ne postoji trenutno na kugli zemaljskoj potentnija i snažnija vojna sila od Ukrajine. Ako smo mi bili nabrijani '91. i to nam je bio pogon, e tada Ukrajinci na svom pogonu mogu do Marsa!

Rusi? Siromašna, bijedna i jalova država. Hvastaju se s nekakvim EU utjecajima koji kao čine zlo, a u sve do jednoj državi s kojom graniče su postavili svoje gubernatore koje potkupljuju i ucjenjuju skupa s kompletnim službenim politikama. Jedino što Rusi imaju, i to se ne mijenja već stotinama godina, jeste neograničena količina krvi i mesa koje mogu trošiti u ratne svrhe. To jeste prednost, ali Ukrajinci imaju nenadjebiv moral i još jednu prednost koja se zaboravlja, a to je da će pandan ruskom slanju nepreglednih pijuna biti nepregledan dotok stranih plaćenika i avanturista koji će htjeti ratovati prostiv Rusije.

Ono, ako je oko 3000 stranaca došlo braniti RH od JNA, Ukrajinu od Rusa će braniti njih ne manje od milijun.

Koliko će od glasnih stranih komunjara otići se boriti za Ruse?

Točno onoliko koliko ih je stalo na branik SFRJ: malo i bile su pi*kice...

Tko je glasao

Ratnici

Ne znam sto Vi znate o ratu ali vjerujem da o vojnoj industriji mislite da znate sve. Je li ovo poziv Ukrajincima da krenu u rat protiv "slabe"Rusije.Prfesor za plinske turbine nam je savjetovao da ne kritiziramo vojnu industriju,jer su oni napredak tehnike. Vjerujem ba Vi o tehnici znate kao ja o pravu.Partizani su zajedno sa tom slabom Rusijom pobijedili tada atomsku silu Njemacku.U mojoj obitelji se studiralo i atomska tehnologija,aVi vjerojatno neznate razliku izmedju Urana sa Kosova i Urana iz Irana.

Tko je glasao

Ne znam sto Vi znate o ratu

Ne znam sto Vi znate o ratu ali vjerujem da o vojnoj industriji mislite da znate sve.
O vojnoj industriji znam točno, ček da izbrojim na prste, ono... monumentalno ništa...

Je li ovo poziv Ukrajincima da krenu u rat protiv "slabe"Rusije.
Ne, to je poziv prokletim komunjarama i ostaloj rusofilskoj gamadi da shvate kako pričamo o nezavisnoj državi jebački suverenog statusa u UN-u i Vijeću Europe i svemu što ti padne na pamet.

Prfesor za plinske turbine nam je savjetovao da ne kritiziramo vojnu industriju,jer su oni napredak tehnike. Vjerujem ba Vi o tehnici znate kao ja o pravu.
Nemam pojma koliko znaš o pravu, ali pravo nemaš pojma koliko ja znam o tehnici.

Partizani su zajedno sa tom slabom Rusijom pobijedili tada atomsku silu Njemacku.
A kad ti se potopi brod od masu keka tona treba ti pumpa od 100 eura i crijevo da bi ga izvukao na površinu.

Kad fasuješ HIV imaš neku desetinu postotka da nećeš umrijeti od nje.

I, konačno i najsličnije, vele da je najisplativije u Brazilu preskočiti drugu tekmu u Manausu, te odmah nakon otvaranja putovati na tekmu s Kamerunom.

U mojoj obitelji se studiralo i atomska tehnologija,aVi vjerojatno neznate razliku izmedju Urana sa Kosova i Urana iz Irana.
Bemti, ukrade mi iz WC-a papir pred nosom...

Ti misliš da jače puca iranski, a ja ti tvrdim da nema dopa do balkanskog...

Tko je glasao

Informacije o Krimu iz prve ruke

"5 pitanja o Krimu" je interesantan članak s informacijama iz prve ruke i šteta što s tim podacima nismo prije bili informirani (mnogo toga bi nam bilo jasnije)!

http://ruskivjesnik.com/politics/2014/03/04/5_pitanja_o_krimu_25861.html

Tko je glasao

Informacije iz prve ruke su:

"5 pitanja o Krimu" :

1. Što je Krim i kome pripada?

2. Koliko ljudi živi na Krimu?

3. Kako se Krim našao u sastavu Ukrajine?

4. Na kojem jeziku se govori na Krimu?

5. Koje ruske vojne jedinice su stalno stacionirane na Krimu?

Tko je glasao

odgovor

Krim je Autonomna republika u Ukrajini. Ima oko 2 milijuna stanovnika. Sovjetski diktator Hruščov (po narodnosti ukrajinac) poklonio je Krim Ukrajini iako je uvijek bio dio Rusije. Većina stanovnika govori Ruski. Ukrajinski se ne razlikuje mnogo od Ruskog, bar ne govorni jezik. Oko 15 posto stanovnika govori turkički jezik tatara. U luci Sevastopolj se nalazi velika baza ruske crnomorske flote. To je po ugovoru Rusije i Ukrajine koji ističe negdje oko 2040. ( Amerika na silu drži veliku bazu na teritoriju Kube na poluotoku Guantanamo i to protivno volji Kube.)

Tko je glasao

...

To je po ugovoru Rusije i Ukrajine koji ističe negdje oko 2040.

2010. godine su ukrajinci su na jedvite jade pristali produžili najam do 2042. godine...uglavnom, najam je istjecao 2017.godine, a produljenje su prihvatili sa samo 52 posto glasova, pritisnuti ucjenama oko cijene plina...

postoji jedna zanimljivost u vezi pomorske baze u sevastopolju, nju je naime osnovao 1783. godine po opsjenama poznati - princ grigorij potemkin...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Tamo se uopće ne radi o

Tamo se uopće ne radi o Krimu, Rusima i Ukrajincima.
Radi se o krvavim posljedicama agresivnog EU nacifašizma i njegovih imperijalnih apetita.
Sve već viđeno, od 1933. pa na dalje.

Nacisti opet jašu; - Europu su porobili pa sada kreću na Ruskog medvjeda, a to će ići itekako teško.

Tko je glasao

...eto ti belaja...

...posljednje što sam ovdje napisao na temu Ukrajine je bilo:
indian — Čet, 19/12/2013 - 16:14.
...ima jedan dobar stari izraz "realpolitika" ...na koji bi se trebalo podsjetiti i upozoriti dame i frajere u eurokomesarijatu,...
...na to se je zaboravilo...i eto ti belaja....

Tko je glasao

Amerikanci su omogućili secesiju Krima

Slažem se sa komentarom da je slučaj Krima jednak slučaju Kosova. I to iz više razloga, ne samo političkih nego i povijesnih.
Krim je bio dio Rusije, ali ga je jedan sovjetski diktator, etnički ukrajinac Hruščov, "poklonio" Ukrajini. To je bilo relatino nedavno - 1954 godine.
Formalno je Krim autonomna republika, kao što je Kosovo bilo autonomna pokrajina. Čak bi po nekom čisto lingvističpkom principu republika bila viši oblik od pokrajine.
Kada su Amerikanci (formalno NATO) izbombardirali Srbiju i zatim joj oteli teritorij (Kosovo) koji je bio dio Srbije, time su prekršili ne samo međunarodno pravo nego i sporazum iz Helsinkija o nepovredivostio granica u Evropi. Čak su i Amerikanci priznali da samostalnost Kosova "baš i nije u skladu sa međunarodnim pravom".
Sada se događa jednaka stvar. Samo bez bombardiranja i ljudskih žrtava. Krim će na referendumu izglasati samostalnost, na što ima puno pravo baš kao što je to učinilo Kosovo. Da li će se poslije spojiti sa Ruskom federacijom ili će samo biti vjerni satelit, nije važno. NATO to ne može spriječiti tim više što je i sam prije deset godina sam učinio jednaku stvar. Rusi su ionako većina na Krimu, ali i u dijelu Ukrajine istočno i južno od Dn jestra većina govori Ruski i spada pod Rusku Pravoslavnu Crkvu za razliku od dijelova sjeverno i zapadno od Dnjestra koji imaju Ukrajinsku Pravoslavni crkvu ili su Grkokatolici (priznaju papu). Čak i u Hrvatskoj (i u Vojvodini) stanovnici ukrajinskog podrijetla se dijele na Rusine i Ukrajince. Nekad se je dio Ukrajine istočno i južno od Dnjestra zvao Malorusija (Malorus) i nije isključeno da će i oni nastojati ostvariti samostalnost ili priključenje Rusije, no to bi bilo daleko teže i možda bi izazvalo rat. SAD i EU neće se usuditi uplesti, ali bi takav rat bio loš i za Moskvu. No Krim je već danas - gotova stvar, a precedent Kosova bi mogao olakšati slične pojave i u drugim dijelovima svijeta. Nažalost.

Tko je glasao

nikad ne odustati od prava na nuklearnu obranu

malo je nezgodno što je Ukrajina bila nuklearna sila, jedno vrijeme treća po broju bojevih glava. Sporazum kojim se odrekla nuklearnog oružja priznavao je teritorijalni integritet Ukrajine, potpisnik je uz Amerikance i Rusija.
Oduzimanje Krima, okupacija ne bi bila moguća da Ukrajina ima nuklearno oružje.
Sada je valjda jasno zašto Sjeverna Koreja, Izrael, Indija, Pakistan nikad neće odustati od nuklearnog naoružanja.
I zašto bi bilo nevjerovatno glupo da od razvoja nuklearnog oružja odustane Iran ili Ukrajina.
Niko ne očekuje vojnu intervenciju NATOa, ali nerazumno je čak i nagovještavanje da bi se vojnom silom mogle mijenjati granice u Europi, i da bi to moglo biti prešutno prihvaćeno.
Nerazumno, jer će konflikt pretvoriti u nuklearni. Sporazum o razoružanju Ukrajine opasno je gaziti, i za Rusiju, i za Ameriku.
NATO treba garantirati teritorijalni integritet Ukrajine, demokratske izbore i neutralnost Ukrajine, a o cijeni plina, nafte i najma Sevastopolja neka odlučuje tržište.
Ukrajinski vođe mogli bi reći da nisu u sukobu s Rusijom, Rusima, ruskim jezikom, nego s nedemokratskim diktatorom i njegovim državnim i vojnim aparatom.

Rusija je jedna od rijetkih zemalja na svijetu u kojoj se broj stanovnika smanjuje, a životni vijek muškaraca skraćuje.
Okružena je susjedima koji će rado primijeniti Putinovski princip zaštite ugrožene manjine (kineske ?)
Budućnost Rusije nije u konfiktu s Ukrajinom, nego u demokraciji.

luka

Tko je glasao

Zašto je Rusija poslala vojsku?

Odgovor je jednostavan, zato jer to može. Amerikanci nemaju ni snage ni volje na bilo koji način vojno intervenirati u Ukrajini i to svi znaju. EU (odnosno Poljska, Njemačka, Francuska i dijelom UK) su u osnovi zakuhale ovu krizu a i kad bi pokušale intervenirati (NATO) rizik da ih Rusi poraze je toliki da to SAD ne može dozvoliti - čak i po cijenu raskola Saveza. Ukrajinska vojska je podijeljena i velik dio neće moći uopće a kamo li efikasno suprotstaviti se Rusima (da ni ne razmatramo dijelove koji će se otvoreno priključiti Rusima).

Što se tiče "narodnog otpora", Ukrajinci su duboko podojeljeni i ovaj puč/revoluciju je provela manjina koja nema neku veliku podršku. Pro-Zapadne opcije su u međuaobnoj zavadi i fragmentirane (kao recimo stranke prava i slična sitnež u HR), čuo sam dobru analogiju da je to kao da u Hrvatskoj preuzme vlast HDSSB.

Rizik po Ruse je znači minimalan. Korist od toga da pokažu SAD i pogotovo EU zube a i da označe da imaju sferu interesa je jasna. Ako i bude rata, bit će efikasan i osigurat će minimalno lokalnu nezavosnost Krima a možda i slomiti ove koji su preuzeli vlast. Vjerojatnije je da će samo biti prisutni do izbora na kojima će proruska opcija opet ostvariti većinu (jwr ju zaista i imaju) i vratit će se status quo, vjerojatno sa nekim drugim imenom a ne Janukovičem. A to će prvo USA a onda i EU prihvatiti kao "častan izlaz" uz možda neku sitnu pakost. Neće biti G8 u Sočiju? Ouch.

Tko je glasao

Rizik po Ukrajinu je ogroman

Rizik po Ukrajinu je ogroman Cika velja , jer te budale ne shvaćaju da ako i dovedu u red cijelu zemlju osim KRima (koji će za sada biti bespovratno izgubljen...) cijena plina ide gore , a time npr. i cijena proizvodnje metala. Automatski Ukrajina postaje manje konkurentna na tržištu , a boli briga za to Amere oni ne nude Ukrajini otkup metala , već preko MMF i Svjetske banke kredite... Što se tiče Rusa rizik je solidno velik , ali ne da bi im stvarao ogromne probleme. Problemi Rusa su vezani više za Krim iz razloga što oni stvarno nemaju blizu druge veće mornaričke baze. Sa protjerivanjem sa Krima oni bi izgubili na duže vrijeme utjecaj vojni u tom dijelu svijeta. Da nije bilo Krima , vjerovatno bi Sirija bila u puno gadnijim problemima i Ameri bi napali , jer dok bi se dogegali ruski brodovi sa drugog kraja svijeta ovi bi već divljali sa avionima i raketama.

U biti moglo bi se dogoditi ako ovo potraje , da Ukrajina doživi glad, što bi rezultiralo opet vjerovatnim prozivanjem Rusa koji samo štite svoje interese. Ne zavaravajmo se NATO želi imati baze tik uz Rusiju i dogledno vrijeme on računa na rat sa Istokom... Odite na bilo kakvo malo zatvorenije predavanje NATO stručnjaka ili neki forum i sve će Vam biti malo više jasnije.

Zašto ? E o tome sam pisao u prethodnom dnevniku o Hladnom novom ratu između Istoka i Zapada.

Justice for all !

Tko je glasao

Najprije moraš shvatiti da su

Rusi i Ukrajinci nešto poput nas i Slovenaca ( ono kao braća) a sad Krim igra ulogu Kosova s tim da je nešto još malčice kompliciranije.

E da nisu ranije genocidisali Tatare sad bi im bilo puno lakše.

Kriviti isključivo za sve Amere je već malčice izlizano.

sve dobro...

Tko je glasao

Danas

Danas me situacija u Ukrajini podsjeća na situacije Hrvatske 1991. Mogao bi biti velik rat jer se radi o velikom broju stanovnika Ukrajine. Jasno, neće EU i SAD uskočiti jer bi to značio 3. svjetski rat. Ukrajinci moraju opstati i vrijeme će učiniti svoje prema Rusiji, koja bi mogla izgubiti još jedan rat, jer uvijek je jača volja naroda koji brani svoje, od volje agresorske vojske, a Rusi su u ovom slučaju agresori. Ti izgovori o Rusima na Krimu, su navlas isti s izgovorima o Srbima na nekim teritorijima Hrvatske. Kad se tako stvari poslože, onda se i danas treba diviti našim dragovoljcima koji su početno i stalno obranili Hrvatsku, od nadmoćne vojne sile.
U svakom slučaju nimalo ništa dobrog za Ukrajinski narod.

Tko je glasao

Zaboravlja se da Rusi nisu

Zaboravlja se da Rusi nisu sad ušetali na Krim, oni su tamo po ugovoru o osamostaljenju Ukrajine. Trenutno su daleko ispod ugovorenog broja vojnika koji smiju biti tamo pa o agresiji nema ni govora.

Nisu Rusi blesavi da se navuku na jeftinu foru. Da hoće izvršiti agresiju ili bilo što izvan aktivnosti koje po ugovoru imaju pravo, sve bi posve drukčije izgledalo.

Treba razdvojiti propagandu, prečesto i prejeftinu, od međunarodnog prava. Kao i priče o načelima i demokraciji. Činjenica je da su oružano svrgnuli legalno izabranog predsjednika, kakav god da on bio, i to uz neskrivenu potporu Zapada. Činjenica je i da nisu ispoštovali friški ugovor po kojem se izvanredne izbore trebalo održati do jeseni.

Ne može se jedno ugovarati a drugo raditi, ili vojno intervenirati uz "fabriciranje argumenata", to je Amerima prolazilo gdje Rusi nisu imali izravan interes.

Zato je do suza smješno kada sad američki državni tajnik proziva Rusiju za intervenciju uz samo prpagandu kao argument.

Točno je, narod će platiti najveću cijenu. Kao i uvijek kad se netko zaigra. Čudi što se EU dala naivno navući na tanak led.

B-52

Tko je glasao

Bosna i Ukrajina

Svjestan sam toga da dobar dio ljudi u Hrvatskoj uspoređuje sadašnju situaciju u Ukrajini s onim kod nas 1991. godine, ali puno bolja usporedba je ona s Bosnom i Hercegovinom danas.

Kratka verzija bi glasila:
Bosna i Hercegovina je nefunkcionalna država pošto je podijeljena na srpski i bošnjačko-hrvatski dio više manje u odnosu 50:50.

S druge strane Ukrajina je nefunkcionalna država jer je podijeljena između Ukrajinaca i "Rusa" u odnosu 50:50.

Ono što niti jedan političar ne želi priznati niti u Bosni i Hercegovini niti u Ukrajini je jednostavna istina koja glasi:

Kada bi se istočni dio Republike Srpske u BiH pripojio Srbiji Bosna i Hercegovina bi postala funkcionalna država s bošnjačkom većinom pošto bi se zapadni dio RS pripojio federaciji BiH..

S druge strane kada bi se Krim pripojio Rusiji Ukrajina bi postala funkcionalna država.kojom dominiraju Ukrajinci.

Jednostavno, ali politički nemoguće rješenje za obje države

Tko je glasao

Prva tri pasusa su nepotrebna

Prva tri pasusa su nepotrebna ali nakon toga blog prema kraju postaje sve bolji.

Tko je glasao

Ustav SFRJ 1974

Nužno se nameće paralela pozicije konstitutivnih članica SFRJ u trenutku srbske agresije.
Taj slučaj riješila je Badinterova komisija. Ostalo je još rješenje Vovodine kao konstitutivnog dijela.

U Ukrajini je ipak drugi slučaj. Rusija je sklopila ugovor sa Ukrajinom o korištenju državnog prostora za vojna postrojenja, a ne sa autonomnom pokrajinom. Time je i formalno i implicite prihvatila jedinstvenost prostora Ukrajine.

Nešto "off topic". U Francuskoj nema nacionalnih manjina, kako ih percipira obližnje podneblje. Svi su Francuzi u državnim granicama. To je ta europska hipokrizija dvostrukog morala.

Tko je glasao

nije pokrajina nego republika

Krim je Autonomna republika, što je više nego pokrajina. I ima pravo na otcjepljenje ako se stanovništvo opredijali za to na referendumu 30. ožujka.

Tko je glasao

Događaji se ubrzavaju

Na referendumu 16. ožujka!

"Parlament na Krimu poručio je kako će se stanovnicima ponuditi dva pitanja:
- Da li bi Krim trebao postati dio Ruske Federacije?
- Da li bi se Krim trebao vratiti na Ustav iz 1992. prema kojem je regiji data veća autonomija?"

http://www.advance.hr/vijesti/dramaticna-eskalacija-ukrajinske-krize-kri...

Tko je glasao

Ugovor je zaboravio Zapad

Utoliko je više komična propaganda koja sad Ruse optužuje za agresiju. Oni su još daleko ispod broja vojnika i drugog koje im je ugovorom s Ukrajinom dozvoljeno.

Još nisu napravili ništa izvan toga. Prevratnici nisu na vlast došli izborima, što se zaboravlja kad se Ruse poučava demokraciji. Niti su poštovali ugovor koji su potpisali samo večer prije oružanog istjerivanja Janukovića.

Dvostruki moral će se morati povući pred ruskom realpolitikom poduprtom vrlo jakim pravnim i vojnim argumentima.

B-52

Tko je glasao

istina

Sve to o vojnom sporazumu je istina, ali zaboravljaš dvije sitnice:

1) Od 1991. godine Rusija i Ukrajina su zajedno "gušile" pobune Rusa na Krimu koji su tražili pripajanje Rusiji. Jedina nova stvar u današnjoj situaciji je da danas Rusija podupire želje lokalnog stanovništva. Budimo iskreni i priznajmo da bi do pobune na Krimu došlo i bez uplitanja Rusije tako da je uplitanje njene vojske samo potvrdilo "želju za neovisnošću". Krim nije Krajina, nego ako ga se želi usporediti s nečim iz bivše Juge Krim je Kosovo. Moram priznati da mi je ova kriza pomogla da napokon malo bolje razumijem kojem se zapadnom mediju može više vjerovati jer na primjer BBC uopće ne spominje te "redovne" pobune, dok ih Reuters spominje.

2) NATO države ili preciznije SAD su prekršile sve sporazume koje su potpisale s SSSR-om/Rusijom od 1990. godine na dalje. Zašto bi Rusija trebala poštivati potpisani sporazum kada ih druga strana ne poštuje ???

Malenih broj tih prekršenih sporazuma od strane članica NATO saveza glasi:
1) Države bivšeg Varšavskog pakta ne smiju postati članice NATO saveza
2) Sporazum o nuklearnom oružju koji zabranjuje gradnju obrane od nuklearnih napada
3) Sporazum o Moldaviji iz 1999. godine.

mogao bi nastaviti nabrajati, ali nema smisla.

Ja se samo nadam da će se Rusija zaustaviti na Krimu jer sve drugo će dovesti do katastrofe po stanovnike Ukrajine

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci