Tagovi

Krešimir Macan: HDZ spinovima pokušava ostaviti dojam da su izbori neizvjesni

Mislim da bi pollitičarima bila zanimljiva moja današnja kolumna za portal Politika Plus pa je zato i prenosim u cijelosti - Ignorirajte spinove - iako ima sličnosti, velike su razlike između 2007. i 2011.

Ovo vam je sigurno promaklo proteklih dana - Kukuriku koalicija, odnosno lista predvođena SDP-om, u ovom trenutku ima 37,8 posto potpore, a HDZ s mogućim partnerima iz sadašnje koalicije tek 25,3 posto birača. Gornji podatak niste imali prilike vidjeti u naslovima medija koji su prenosili
istraživanje Ipsos Pulsa, već su svi unisono vikali - HDZ za vratom SDP-u, Kosor popravila imidž - kao da to može smanjiti razliku između dva bloka? Ne može, ali može stvoriti krivi dojam da su stvari prilično neizvjesne.

Prednost Kukuriku koalicije je respektabilna i moguće je da nekima od njih 12,5 bodova razlike izgleda nedostižnima, no ne treba podcjenjivati ambiciju druge strane da izbore dobije usprkos sad nepovoljnom omjeru. I tu im zasad bolje ide, što smo vidjeli na primjeru prvog ovotjednog spina kojeg je HDZ uspješno uvalio SDP-u i partnerima. Uz zdušnu pomoć glavnih medija (nemojte me sada pitati zašto ovih dana porezna pritišće HTV ili zbog čega su svi naslovi u jednom mediju lijeve publike u korist desnog bloka itd.) stvara se dojam da je bitka neodlučna, da se može ostvariti preokret kao 2007.

Iako ima sličnosti, velike su razlike između 2007. i 2011. Prvo, Zoran Milanović je uspio okupiti koaliciju i ako koalicija doživi izbore, izborni sustav će raditi jednostavno za nju, kao što je 2007. radio za HDZ - svugdje će biti prva lista i automatizmom će dobiti barem 5-6 mandata više, jer sustav favorizira prvu listu u graničnim slučajevima, a njih bi moglo biti dovoljno. Izborni sustav u Hrvatskoj je namješten tako da omogućuje da vladate Hrvatskom kroz četiri godine, a da ste dobili tek malo više od 20 posto ukupnog broja glasova birača u Hrvatskoj, pa je tako oporba 2007. imala više glasova, ali manje mandata od HDZ-a ako se dobro sjećam. I to je jaka točka lijevog bloka.

Naravno, u životu postoji ravnoteža, pa lijevi blok ima i par slabih točaka na koje HDZ opasno juriša. Prva je relativno loša javna slika Zorana Milanovića, lidera koalicije i SDP-a. Iako prema posljednjem istraživanju ima 44 posto podrške, čak 10 bodova više od Jadranke Kosor, koja je nakon završetka pregovora narasla na 34 posto, tu HDZ-ovi stratezi vide prostor za daljnji rast Jadranke Kosor, jer je Milanović već mjesecima 'zacementiran' na 44 posto potpore (pogledajte ovaj izbor riječi, on nije slučajan, a prenijeli su ga glavni mediji).

Milanović je prestatičan, Kosor preaktivna - makar joj prigovaraju da je ta aktivnost bez sadržaja, činjenica je da je upravo na vrućem kolovozu 2007. Sanader - Kanader (zbog silnih požara tih dana) dobio tu lidersku bitku, jer su građani stekli dojam odgovornog premijera. Dok druge strane nije bilo - bila na godišnjem odmoru. Pa i svake godine dosad ste gospodo mogli biti na godišnjem odmoru, red je da ove godine nešto i odradite - to je ono što očekuje prosječan birač.

Druga je sama koalicija - ovotjedna HDZ-ova stupica s potpisivanjem ugovora za pulsku bolnicu i projekt Brijuni Rivijera pri put je u pitanje dovela autoritet Milanovića kao vođe koalicije i pokazala svu krhkost koalicije, s kojom se iskusniji i flegmatičniji Račan teško nosio. Koliko je god naivno uletio u zamku, toliko je ipak liderski iz nje izašao - priznao grešku (ne javno) i javno poručio da koalicija ostaje zajedno. Jedino što je mogao - pa neće Kosor na ovim projektima dobiti glasove u Istri - ti će glasovi, ako ih i bude, ionako otići IDS-u, odnosno koaliciji.

Velika mana svima će biti i financijska ograničenja koja su stranke same sebi nametnule, tako da više neće biti moguć TV finiš poput Sanaderova 2007. (najvećim dijelom sumnjivo financiran, kako sada stvari stoje). Dakle, šanse za preokret u zadnjim minutama su prilično male, kampanja će se kao i 2007. lomiti u ljeto.

P.S. Zašto ne pišem o malima? Mali će biti žrtve sukoba dva bloka i izbornog sustava. Iako npr. Kerumu treba oko 15.000 glasova za saborski mandat - izborne jedinice mu dijele županiju na pola i ako nije dosad odradio veliki posao na terenu teško će do više mandata. Parlamentarni izbori su nacionalni, glasači glasaju za nacionalne teme - pa tako SDP u Istri ima uvijek odličan rezultat na parlamentarnim izborima i dosta skromniji na lokalnim.

Dajem šansu jedino Lesaru, koji vodi kampanju već mjesecima, te HDSSB-u, za nešto značajniji rezultat, dok će ostalima ostati tek mrvice - ponajviše pravašima, koji opet idu razjedinjeni, a zajedno bi zasigurno prešli prag.

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Komentari

Bilo bi pametno vidjeti

Bilo bi pametno vidjeti akcijski plan neke stranke ako je MMF vec prodana naivnom glasacu kao babaroga.
Gdje je MMF tu se teze krade.
Pa ga ne vole ove nase postenjacke stranke.
U tom slucaju akcijski plan kao alternativa MMF-u bi se sastojao o nabavci vecih kolicina zitarica, djecije hrane lijekova, zaliha konzervirane hrane i zaliha nafte.
Bonovi ili 50% smanjene mirovine i place birokrata koje treba onda srezati za 70% se podrazumijeva.
Posao obrade zadnjeg cm zapustenog zemljista je buduca radna opcija.
Drzava u kojoj je najsigurnije radno mjesto neka opcina gradska uprava i sl. a najnesigurnije bilo koje u proizvodnji koja te sretnike hrani - nema buducnosti!

Tko je glasao

Za one koji nisu čitali Kolonoskopiju

Svejedno je
Buduća vlada,ma čija bila, može izdržati najviše do 2 godine. Poslije toga roka, "razbježati će se glavom bez obzira".
Onom dijelu građana koje su opljačkali njihovi sugrađani, "prijatelji", "kolege na poslu", rođaci i sunarodnjaci, brojni "menadžer-lopovi" te lažni branitelji neće pomoći ni jedna vlada, osim one koju sami budu formirali.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Prijatelju, za dvije godine

Prijatelju, za dvije godine se mogu napraviti čuda, baš pod uvjetom da to ne bude mafijaška, nego narodna vlada.

Tko je glasao

Kojim gospodarskim programima

Kojim gospodarskim programima , projektima i kojim investicijama?

Tko je glasao

Švaljek: Čeka nas mnogo malih

Švaljek: Čeka nas mnogo malih neugodnih koraka

Hrvatski makroekonomski pokazatelji i dalje se strmoglavljuju u crveno i čini se da nema izlaza iz recesije. Malo više od godinu dana nakon što je lansiran Program gospodarskog oporavka premijerke Jadranke Kosor, o stanju u hrvatskom gospodarstvu i njegovoj perspektivi razgovarali smo s autoricom programa i ravnateljicm Ekonomskog instituta Zagreb Sandrom Švaljek.

Na pitanje ima li ikakvih kratkoročnih mjera za sanaciju stanja, Švaljek kaže:
- Smatram da nema mjera koje bi kratkoročno mogle polučiti pozitivne rezultate. Nažalost, stanje u našoj ekonomiji je takvo da nas čeka mnogo malih neugodnih koraka, a vidljivije ćemo rezultate osjetiti tek u srednjem i dugom roku. Treba razumjeti da je naš problem nekonkurentnost, a tu svatko od nas ima mali doprinos. Svaki put kad se u javnom sektoru zaposli netko tko nije najbolji, kad se potpiše ugovor s nekim tko nije dao najpovoljniju
ponudu, kad poduzetnik dobije poticaj a potom ne ostvari rezultat koji bi ga opravdao ugrožava se konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. Osim toga, za jačanje konkurentnosti potrebno je stvoriti povoljniju investicijsku klimu koju opet čini mnoštvo elemenata gospodarskoga i pravnog sustava.

Mislim da treba kompletno mijenjati sistem.. prvo revizijom zakona i birackih spiskova sprijeciti pad i postavljenje svake buduce politicke garniture.
zatim krenuti u organiziranje zajednickog rada ministarstava financija-gospodarstva sa HNB-om, rjesiti zakonsku regulativu
zatim smanjivati drzavnu upravu i istovremeno ju uciniti efikasnom
sto ukljucuje i reorganizaciju regija, opcian gradova u suvisle cjeline adekvatne velicine bez nepotrebnih gomilanja gradskih i lokalnih uprava, a opet ostaviti regionalni-lokalni pristup
za citavo to vrijeme ni u kom slucaju podignuti novi kredit za troskove (jedino iz unutrasnjeg prebaciti zaduzenost na inozemnu zbog povecanja likvidnosti) te transparentnoscu i poreznom politikom pokrenuti investicije
a onda smanjiti zakonski sabor na 80, i raspisati nove izbore

treba otprilike 2 godine rezova i sustavnih promjena, za cije vrijeme treba zaustaviti sulude investicije uz najmanje stete, smanjiti troskove, uspostaviti likvidnost... i omoguciti novu postavku politicke organizacije drzave

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kod donošenja tog Programa

Kod donošenja tog Programa gospodarskog oporavka svima koji malo prate i ponešto znaju o toj tematici bilo je jasno da oporavka nema ništa iz razloga što se oporavak radi istim mjerama i investicijama zbog kojih je i došla recesija.

Gospodarstvo ne može čekati 2-10 godina na pomake ono treba odmah konkretna rješenja koja će biti u skladu s nekim srednjoročnim i dugoročnim programom.
Danas govoriti o srednje ročnim i dugoročnim planovima s provođenjem investicija koje podržavaju stanje u kojem se sada nalazimo je u najmanju ruku smiješno.

Svi gospodarski oporavci od 2000 do danas podrazumijevali su gradnju i industriju građevinskog materijala kao pokretač gospodarstva i to je bilo održivo u kratkom roku ali je srednje ročno katastrofa jer te investicije nisu sve tj. velika većina nije bila financijski opravdana ni u dugom roku a pogotovo ne u srednjem roku i naravno da se dogodio pad gospodarskih aktivnosti.

Dakle odmah se moraju pokrenuti investicije financijski opravdane u kratkom roku u skladu s srednje ročnim i dugoročnim gospodarskim programima i svim ostalim programima koje je potrebno provesti.

Tko je glasao

ma to je jasno.. ovo sto je

ma to je jasno..

ovo sto je Vlada prezentirala pod Programom je stupidno.. sve se slazem sto si naveo

No mi trebamo osim investicija koje su kratkorocno isplative promijeniti hrpu dodatnih stvari i odnosa

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kojim programima i

Kojim programima i projektima? Jeste li vi ludi? Kada ste vidjeli program ili projekt koji je dao željene rezultate? Ajde mi navedite jedan jedini uspješan projekt!

Nije li nelogično očekivati čuda na temelju investicija, kada je opće poznata stvar da novca za investicije nema? Da bi se investiralo, na način kako vi zamišljate, treba prvo stvoriti kapital, zar ne? A kako mislite da bi isti oni, koji ne znaju produktivno investirati tuđi novac, mogli stvoriti vlastiti kapital? Priznajte da su ovo nerješive enigme za financijski nepismene i neinteligentne potrošače tuđeg kapitala.

Ali, da bi vam iz ruku izbio lažan osjećaj da ste pobijedili u ovoj mini raspravi, potaknutom vašim logičnim pitanjima, odgovoriti ću vam kontrapitanjima. Koji kapital je najvrijedniji? U što treba investirati, a da bi povrat investicije bio brzo isplativ i dugoročno odnos uloženog i dobivenog bio neusporediv? Ukoliko pogodite odgovor, lako ćemo se sporazumjeti s kojim investicijama se jedino mogu raditi čuda u gospodarstvu.

Tko je glasao

Vi ste postavili okvir za

Vi ste postavili okvir za stvaranje čuda od dvije godine. U svojim komentarima na svom dnevniku kao glavni problem predstavljate školstvo , znanje, učenje i kulturu u svim njenim oblicima ali to je dugoročni okvir 10 i više godina.

Kapitala ima sasvim dovoljno tj. uvijek ga je bilo isto samo ga ne koristimo na pravi način i za tu promjenu ne treba nikakva velika nauka jer su rješenja uvijek jednostavna a o tome sam i pisao u nekoliko dnevnika.

Od dosadašnjih investicija i projekata dobar rezultat je pokazala gradnja autoceste Zagreb-Split jer je u par godina utrostručila vrijednost nekretnina na srednjem Jadranu i bitno uticala na povećanje gospodarskih aktivnosti u tom kraju.
Drugi dobro proveden projekt je obnova ratom porušenih kuća i to u periodu od 2000-2005 godine. Sve prije i poslije je vrlo loše napravljeno.

U svom komentaru niste ostavili prostor za sporazumijevanje već ste ostavili dojma da znadete u odnosu na mene koji bi trebao pogađati pa vas molim da to svoje znanje podijelite s nama.
Mene takve teme uglavnom zanimaju i o njima povremeno pišem. Bio bih vam zahvalan ukoliko bi vi promjenili neke moje stavove i razmišljanja.

Tko je glasao

Sve mogu razumjeti, ali ne i

Sve mogu razumjeti, ali ne i činjenicu da ste u svoja dva posljednja komentara točno i koncizno rekli u čemu je problem, a onda od mene tražite da vam promijenim stavove i razmišljanja. Još me optužujete da sužavam prostor za sporazumijevanje.

Načelno, ne vjerujem da je moguće mijenjati tuđa mišljenja i stavove. Čak ne mislim da je to potrebno raditi. Razlike u stavovima su vrijednost i samo putem njih možemo doći do promjene i napretka. Nikako suglasjem i nekritičkim odobravanjem.

Međutim, ukoliko iskreno želimo doći u poziciju da postignemo odnos pobjednik- pobjednik, bilo u raspravi ili u odnosu na ključne probleme društva, onda moramo prije svega postići dogovor oko pitanja koji nam je ključni problem. Njegovim rješavanjem bi najbrže, najefikasnije i najproduktivnije društvo izveli iz recesije.

Po meni, a vi to u svojim komentarima potvrđujete, najisplativija investicija je u ljudski potencijal. Zato ja uvijek inzistiram prvo na tome, jer samo osposobljeni i kvalitetni ljudi mogu stvarati nove vrijednosti i profit. To ne mogu nikakvi projekti i nikakvi novci.Kažete i sami da su auto-cesta Zagreb - Split, obnova stambenog fonda, povećanje vrijednosti nekretnina, povećanje gospodarskih aktivnosti i slično kratkoročna rješenja. Na stranu što ni to nije točno, jer se očito radi o investiranju koje nije bilo prioritetno.

Da se novac samo iz ova dva projekta koje vi navodite investirao u ljudski potencijal, mi bi danas već imali povrat od bar 100% tih investicija. Ovako, ne znam da li imamo povrat od 1%, a o činjenici da smo te investicije radili na temelju zaduživanja je bolje i ne govoriti. Neobavezno, mogli bi govoriti o čudu, iako tu nema nikakva čuda. Naime, osposobljavanje ljudi za uspjeh u životu, edukaciju u vrijednostima i za vrijednosti te na etici karaktera je moguće postići u svega dvije godine kvalitetnog školovanja. A to znači da bi tako osposobljeni
pojedinci u vremenu od maksimalno 5 godina mogli postizati uspjehe nemjerljive s bilo čime.

Ima još jedan argumenat u prilog kvalitetnog obrazovanja. Ono ne zahtjeva veće investicije i proračunska sredstva u sustav javnog obrazovanja, nego promjenu odnosa prema ljudskom potencijalu te smisleniji i svrhovitiji pristup edukaciji. Neizbježna je nužnost u budućnosti osposobljavati ljude da znaju u potpunosti kontrolirati svoj život i maksimalno ga uživati. Samo tako osposobljeni, oni će i u radnim situacijama biti uspješniji i kreativniji. A to bi potpuno promijenilo situaciju: ljudi bi sami sebi osiguravali zadovoljenje svih svojih egzistencijalnih potreba, ne čekajući da to za njih neuspješno radi država.

Sve što ja zagovaram, nije moja pamet ili znanje, već skupo plaćeno iskustvo. Još onih godina kada su se obnavljale kuće stradale u ratu, bio sam protivnik takvog bacanja novca. Umjesto toga, ljude je trebalo educirati financijskim, poslovnim, duhovnim i emocionalnim vještinama, kako bi mogli raditi i živjeti produktivno, a onda bi oni sami sebi gradili kuće. Ovako su, npr. moja obitelj u Konavlima, 1995. godine proizveli ogromne količine poljoprivrednih proizvoda, a da nisu uspjeli prodati jedan jedini kilogram bilo čega. Potrošili su novac za tu proizvodnju, kuća im je obnovljena samo konstrukcijski, a za uređenje kuće su morali uzeti kredite. Nije li to krajnje ludo i financijski nepismeno? Jest. I to nije bilo slučajno. Država je namjerno dovodila ljude u poziciju da postanu kreditno nesposobni, kako bi ih se moglo kontrolirati ili opljačkati.

Slična stvar je i s auto- cestom. Prije bih rekao da je netko s auto- cestom gradio sebi spomenik ili prao novac u kriminalnoj suradnji s bankama. Gradnja auto-ceste nije bila od presudnog značaja ni za gospodarstvo, ni za građane ni za turizam. Da jest, onda danas ne bi bili u ovakvoj krizi, zar ne?

Tko je glasao

Iz ovog vašeg komentara

Iz ovog vašeg komentara pretpostavljam da se radi o obrazovanju bitno drugačijem od sadašnjeg jer sadašnji sustav obrazovanja ne omogućuje ni srednjoškolcima ni studentima po završetku školovanja nekakva znanja za samostalni rad niti da u roku 5 godina od danas budu u stanju nešto bitno samostalno napraviti izuzev pojedinaca kojih je jako malo.

Uvođenje nekog novog sustava ili znanja kojima će se učiti djeca i studenti pa i odrasli podrazumijeva da već postoji veći broj ljudi koji imaju potrebna znanja da ih mogu odmah prenijeti na druge tj. preuzeti školovanje generacija koje sada idu u škole ili fakultete ili to mogu raditi postojeći učitelji i profesori?

U istom komentaru pišete da ne trebaju dodatna sredstva već samo treba promjeniti odnos prema obrazovanju a nešto kasnije pišete da je bilo bolje umjesto gradnje ceste Zagreb - Split uložiti u obrazovanje pa je opet nedoumica dali trebaju ili ne veće sredstva za obrazovanje do sada su se veća sredstva trošila za zgrade i plaće pa me zanima u što bi se ta veće sredstva trošila ako su potrebna ?

Tko je glasao

Previše sam ovdje pisao o

Previše sam ovdje pisao o kvalitetnom obrazovanju, pa niti je moguće niti je potrebno sve to ponavljati. Ukratko, obrazovanje za slijedećih 60- 70 godina mora biti bitno drugačije od ovoga što se prakticira posljednjih 200 godina. Javno obrazovanje je uvedeno radi potreba industrijske revolucije i svodilo se isključivo na obrazovanje za određeno zanimanje. Današnje vrijeme ubrzano napušta obrazovanje za zanimanje, a u budućnosti će se ljudi obrazovati za život. Ne za posao, kao što vi pretpostavljate.

Ogromne promjene su se u društvu i tehnologiji dogodile zadnjih 30 godina i jedini način da ih ljudi uspješno prate i koriste za svoje potrebe je kvalitetno obrazovanje. Već danas, pa i u siromašnim zemljama kao što je Hrvatska, ljudi mogu ostvariti egzistenciju na naizgled nevjerojatan način. Naime, ljudi se mogu bogatiti kupujući. Sudjelovanjem u wellness revoluciji, vodeći računa o svojem zdravlju i ljepoti, mogu doslovce stvarati novac. Pomažući drugima da u životu postignu ono što oni žele, pojedinci će stvarati cijela carstva od bogatstva. Dakle, sve će biti dijametralno suprotno od onoga što su nas učili i na što smo mi navikli. Sve je to davno prošlo svršeno vrijeme. Samo mi to ne želimo vidjeti.

Ne radi se ni o kakvim "novim" znanjima. Manje -više sve su otkrili stari Grci, Rimljani i drugi. Dok su se poštivali i koristili prirodni, duhovni, životni zakoni ( zovite ih Božjima) čovječanstvo je, s oscilacijama, napredovalo. Kada se 1926. s obrazovanja na etici karaktera prešlo na etiku osobnosti, ili brzih tehnika utjecaja na ljude, stvari su izmakle kontroli. Dogodilo se ono što stoji u Bibliji: znanost, tehnologija i čovjek su osvojili svijet, ali izgubili dušu. Težeći spektakularnim efektima u gospodarstvu, tehnologiji i tom svijetu biznisa i kapitala, čovjek je zapravo postigao defekte na planu duhovnosti, emocija i ljudskosti. Da će se čovječanstvo morati vratiti etici karaktera je više nego sigurno, ukoliko želi preživjeti i izbjeći samouništenje.

Postojeći obrazovni sustav, a time i nastavni kadar, nisu osposobljeni za ovakvu radikalnu promjenu odnosa i pristupa problemu obrazovanja. Ali, sve se dade naučiti. Postojeći učitelji i profesori se mogu osposobiti za kvalitetan rad s mladima nevjerojatno brzo. Promjena obrazovne paradigme bi se kod njih dogodila naglo, jer bi usporedbom ranijeg znanja i iskustva s novim pristupom, smjesta shvatili prednosti i koristi promjena koje se nude. Osim toga, nitko nije toliko lud da ne prepozna vlastite interese, kada mu se ponudi mogućnost izbora. Drugačije obrazovanje će biti fokusirano na konačan proizvod- uspješni ljudi, a ne na formalno i besmisleno otaljavanje programa. Tu će se za učitelje i profesore otvoriti nevjerojatno velike mogućnosti za kreativnost, inovativnost i liderstvo.

Tehnički gledano, u kvalitetno obrazovanje ne bi trebalo ulagati više novca nego sada. Međutim, obrazovanje je uvijek bilo podcijenjena i slabo plaćena djelatnost. To se mora promijeniti i to na način da nastavni kadar može, putem postignutih rezultata, kontrolirati svoja novčana primanja. Karikirajući, nastavnik koji svojim nastojanjem, trudom, ulažući vrijeme i gradeći zdrave odnose s učenicima postigne da ti isti učenici za kratko vrijeme postanu dolarski milioneri na pošten i zakonit način, morao bi imati platu od 10.000 € mjesečno.
Možda će se nekome činiti previše, ali sam više nego siguran da nije daleko dan kada će to biti moguće postići u Hrvatskoj. Već danas, u civiliziranom svijetu je mentorski kapital fantastično dobro plaćen i nema potrebe da mi, izgovarajući se siromaštvom, ne pratimo svjetske trendove.

Drugi problem s kvalitetnim obrazovanjem i njegovim financiranjem leži u činjenici da roditelji financijski nisu u mogućnosti školovati djecu. Stoga bi, po meni, država morala preuzeti financijski teret obrazovanja mladih, i to u potpunosti: od hrane, smještaja, odjeće i obuće. Nešto slično vojnim ili crkvenim školama. Međutim, nakon školovanja, svaki bi polaznik kvalitetne škole imao obavezu donirati školi 1% svog životnog uspjeha, svake godine i do kraja života. Tako bi država prvih pet- šest godina imala vrlo ozbiljan trošak, ali bi s vremenom donacije ne samo vratile uloženo, nego bi se školski sustav mogao financirati isključivo donacijama. Za sve koji misle da je riječ o utopiji, dužan sam reći da sam već sreo nevjerojatno uspješne ljude iz jedne Rumunjske ili Ukrajine, a koji su, iako izrazito siromašni, uz pomoć slične škole, danas u situaciji da zarađuju milione dolara. Dobar dio zarađenog novca doniraju na sve strane, obično Crkvi, humanitarnim organizacijama, ali i financiraju npr. izgradnju plinovoda do rodnog sela. U dužini većoj od 100 km.

Ja ne znam za isplativiju investiciju od ove. Premda to nije uvjet za njenu uspješnost, ali kvalitetna škola bi s vremenom morala imati vrhunske uvjete za rad.

Tko je glasao

1. populizmom 2. uzimanjem

1. populizmom
2. uzimanjem kredita
3. populizmom
4. uzimanjem kredita
5. populizmom
...

Tko je glasao

Je li stvarno mislite ,

Je li stvarno mislite , chaos99, da su populizam i uzimanje kredita načini da se postignu čuda u pozitivnom smislu? Ili možda mislite da smo svi isti prevaranti, pa da ne postoje i bolji recepti od negativnih iskustava?

Tko je glasao

Krešo, imam utisak da stvari

Krešo, imam utisak da stvari tumačite površno. A bar vi dobro znate da stvari nikada nisu onakve kakvima izgledaju na prvi pogled. Ne znam zašto radite tu grešku, ali znam da iza svake priče ima priča. Slaganjem kockica po logici negativnih iskustava, najmanje ste logični, jer da su stvari čista matematika i logika, onda mi u osnovi ne bi imali nikakvih problema.

Nevjerojatno je da vi ne vidite bitnu razliku između izbora 2007. i 2011. Prije četiri godine izbori su bili one-man-show Sanadera. Danas je to neponovljivo. Druga stvar, tko je htio, mogao je jasno vidjeti da Milanović, u ljeto 2007. , nema blage veze kako preuzeti vlast. U kolovozu 2007. sam mu u Korčuli izričito rekao da nema nikakve šanse. Ne zato što je HDZ jači, nego zato što je SDP reaktivan, bezidejan i društveno neodgovoran.

Danas je SDP-u situacija bitno gora. Oni zapravo, po svemu sudeći, ne žele preuzeti vlast, jer bi to za njih bilo gotovo političko samoubojstvo. Zato su i išli u predizborno koaliranje, jer su nesigurni i prestrašeni. Oni ni danas nemaju ideju čak ni zašto bi potakli društvene promjene, a kamoli kako. Oni stvarno ne vjeruju da se procesi i tokovi mogu preokrenuti, a to ih onda dovodi u poziciju da se na njima slome kola, za sve ono što je u proteklih osam godina HDZ skrivio. Koaliranjem žele podijeliti i amortizirati vrlo predvidljivu odgovornost, jer znaju da su nesposobni kreirati promjenu.

Za vas kao da ne postoji činjenica da su se političke opcije u Hrvatskoj potrošile i teško kompromitirale te da nekih 70% biračkog tijela zapravo nema za koga glasati. A što ako se pojave respektabilne i uvjerljive nezavisne liste? Hoćete li i onda zanemariti "male", ili ih uspoređivati s jednim političkim šarlatanom kakav je Kerum? Uostalom, samo nesposobnima mogu smetati izborna pravila i granice izbornih jedinica. Netko tko se ne osvrće na okolnosti, nego pred sobom ima ciljeve, s kojih ne skida pogleda, okolnosti ne vidi.
Pa ga ne mogu omesti.

Krešo, uvjeti za radikalnu i brzu društvenu promjenu su sazrele. I to će presuditi na ovim parlamentarnim izborima. Ne svima, ne većini, ali ipak dovoljnom broju građana je konačno svanulo da se moraju probuditi, da moraju preuzeti odgovornost za svoj život, ali i da moraju postati društveno odgovorniji, ako žele da im djeca prežive. I doslovce i figurativno rečeno.

Tko je glasao

Plaćam večeru, ovo su ok želje..

... no ostati će samo želje nažalost. Dakle ako se ostvari ovo o čemu pričamo ja plaćam, u suprotnom vi zovete ako prihvatite:-)

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Tko je glasao

Ne, nisu dobre želje u

Ne, nisu dobre želje u pitanju. Sve što sam rekao su činjenice. Želje i puko nadanje nisu dovoljne da bi se išta promijenilo te stoga ja ne mislim stati na njima. Poput mnogih drugih i ja ću preuzeti vlastitu odgovornost na ovim izborima, pa makar morao voditi kampanju pješke se približavajući Zagrebu. Nešto poput Napoleona, kada je krenuo, kao anonimni političar i vojskovođa, na Pariz. Ili kao Ghandi, šetajući po Indiji i budeći zaspali duh 200 milijuna Indijaca. Obojica nisu imali ni teoretske šanse, objektivno i logično gledajući, uspjeti u svojim naumima. Kako su obojica uspjeli? Samo tako što se nisu obazirali na okolnosti i tuđa mišljenja.

Da ne bi ispalo kako sam lukavo prihvatio vašu okladu, računajući s činjenicama koje vama nisu poznate, ne samo da okladu prihvaćam, nego ću u oba slučaja ja platiti ceh puno veći od večere. Pod uvjetom da to bude u Korčuli.

Tko je glasao

Razlike između 2007. i 2011.

Svi su izbori do sada bili priča za sebe. U tvojoj analizi nedostaje nešto čem su drugi u svojim analizama dali prostora. DORH.

A tu situacija stoji ovako:

1. Kosor i Josipović podržavaju Bajića
2. Milanović se ponovno izjasnio protiv Bajića
3. Bajić je definitivno na daljinski upravljač, točnije na dva, malo bolje u zadnje vrijeme hvata signal s Pantovčaka, ali još mogu staviti nove baterije na Markovom trgu
4. Bajić ne može omogućiti pobjedu HDZ-u ali može pokvariti pobjedu SDP-u, a onda ovi koje si preskočio igraju neku ulogu, a onda je sve moguće
5. u ovoj zemlji se može uhapsiti bilo koga, ali baš bilo koga, pa tu čak i biskupi prijavljuju Papu
6. samo što ni Šeks ni Karamarko nisu igrači za odigrati takvu partiju, tu treba jeben igrač biti na štihu
7. ovi izbori su u HDZ-u bitni jedino Jadranki Kosor
8. jadan onaj koji dobije ove izbore

!!!!

No stavimo ovu temu u drugi plan. Zašto bi spin radili samo iz HDZ-a. Ako nema napetosti, nema igre, nema kampanje, manje love medijima, agencijama. Pa svi su srezali budžete za marketing jedva dočekali izbore i sad bi netko da ih još i nema da je sve unaprijed poznato. Pa izmisliti će mediji sami izbore i nametnuti teme ako ih nema.

Tko je glasao

papar...

..pojasni ovo: samo što ni Šeks ni Karamarko nisu igrači za odigrati takvu partiju, tu treba jeben igrač biti na štihu

CC

Tko je glasao

@Krešimir Macan

Lijevi blok nije ranjiv samo zbog blijedog Milanovića,on je itekako ranjiv zbog Radimira Čačića (debakl u "poslu stoljeća" u Izraelu, privatizacija Coninga, polumutni poslovi na Jadranu, prometna nesreća u Mađarskoj..). I umjesto da prepusti mjesto Vesni Pusić na čelu stranke (ili nekom drugom), a sam zamrzne dužnost do ishoda suda u Mađarskoj, bahato se gura čak za vođu lijevog bloka i slabi poziciju Milanoviću. S lijeva Jakovčić, s desna Čačić (ili obrnuto), Milanović i SDP doći će u situaciju "knap" ishoda jer kuhinja HDZ-a s glavnim kuharom Šeksom, sasvim pristojno proizvodi NIZ spinova...Malo me čudi od tebe kao inače solidnog analitičara da si previdio uteg lijevom bloku, zvan Radimir Čačić...???
No dobro, najgore što se može dogoditi je da kao podpredsjednik hrvatske vlade ide na sudove u Mađarsku, do pravomoćne presude... I primjedbe na to držanje Čačića neće dolaziti samo iz HDZ-a i desnog bloka nego od svih koji znaju svjetsku (demokratsku) praksu u takvim slučajevima.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

The Bermuda Man...

....fakat, ne znaš koji je gori teret za SDP - ofce: bljedoliki Zoki ili zajapureni Čačić...

a, sad još kad je "the bermuda man" (Jakovčić) odigrao brijunsku partiju s Jacom, hehe, brijem da alfa-mužjak nije mirno spavao tu noć. btw. toplo se nadam da svoj bijes nije iskalio na neprihvatljiv način (da sad ne opisujem, jel...)

joj, kak' sam guštala...a sad kad još moj obožavani Tomica uleti u igru, iskopa na brzaka dvi-tri jame i digne frku na crvene :)) dok će Zoki, na samom klimaksu igre biti, naravno, na skijanju..

slutim opaku dinamiku...ono, do posljednje kapi krvi..

CC

Tko je glasao

Ljubo i Ratko!

Ljubo da nas svaki put ne podsjetiš na Čačićev sud u Mađarskoj mi bi na to skroz zaboravili!

:))))

Tko je glasao

@Papar Memorija glasača?

Vidiš, ti mene ne moraš više podsjećati na Mudrinića. Mada se radi o novom iskustvu s VIP-Netom sklon sam sve više povjerovati da taj Mudrica i nije neka Mudrica...i da se u području telekomunikacija događaju razne problematične stvari.
A što se tiče Čačića, nije bitno da li ja pamtim, bitno je što će reći mađarski sud - na temelju ustanovljenih činjenica. Jedna je neosporna - čak i ako je iz nehaja prouzročio smrt dvije osobe, ne bi mu ni tren htio biti u koži. Uobičajena je sudska praksa minumum godina bezuvjetnog zatvora. Naravno, bitna je i memorija glasača, a ona u nas baš i nije dobra.
A da bi osoba obavljala državne dužnosti u Hrvatskoj - ne smije biti osuđivana, vjerujem da ti je poznato!?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ceterum censeo

Carthaginem esse delendam.

Tko je glasao

Ma ja sam mišljenja da Čačić nije uteg, barem do pravomoćne

Napisao sam cijeli blog na tu temu - izbori nisu izbor između najpoštenije i najbolje varijante - nego one koja se najbolje predstavi http://manjgura.hr/politika/treba-li-se-radimir-cacic-povuci-iz-politike... - ne moram biti u pravu oko svega niti mogu biti, ali imam stav oko ovoga - recimo smije li Srećko Ferenščak biti uključen u ovu kampanju?

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Tko je glasao

Individualna i sustavna zabluda

I Ferenčak i Čačić ista je priča s drugim pakiranjem. Međutim Ferenčak ne pretendira na mjesto ministra kao Čačić. Čačić je ubio dvoje ljudi u prometu i tvrditi da to nije uteg u politici jest u najmanju ruku kratkovidno da ne kažem neku grublju riječ. Ali ti tu imaš pravo biti u zabludi jer ne proizvodiš šire društvene štete takvim stavom. Međutim kada takav stav ima interesna opcija koja se hrani i mojim udjelima u porezu tada je to politički istočni grijeh. Oni na to nemaju pravo kao tvoja individua. Kakve veze tu ima presuda. Nećeš valjda tvrditi da su se ljudi vozili u rikverc i zato poginuli, aloo!

Tko je glasao

Točno tako.

Tu su se toliko pogubili kriteriji da su se stvari potpuno izokrenule naglavačke. On se odmah nakon nesreće trebao povući iz politike, a vratiti se u politiku može tek nakon pravomoćne presude ako bude oslobođen krivnje ili odslužene kazne.

No koja je svijest u društvu općenito kad je u pitanju preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke najbolje se vidi iz činjenice da čak i kolalicija koja se sprema doći na vlast uspoređuje i važe Čačićevu odgovornost.

Društvo je bolesno. Društvo se mora i može liječiti. I tvoj komentar i svi komentatori koji ne žele odstupiti od osnovnih principa zdravog rezoniranja doprinose tom procesu.

Tko je glasao

fuck them....

....nisu se vezali, tak da su si sami krivi...also sprach alfa mužjak Zole (dobro, nije rekao fuck them....ali to je zapraff mislio, kad ogoliš riječi....)

ja sam laik iliti lajbek i o PRu nemam pojma ali znam da mi -sve i da mislim tako - ne bi palo na pamet tako nešto reći (da sam javna osoba). o totalnom autizmu Zorana Milanovića je već hrpu toga napisano, pa nema smisla....valja samo reći ovo: on je smetnja, daleko veća od Čačića, SDPu i koaliciji. i zato mislim da će oni imati velikih problema oko izbora. još nek' izbace još jedan stupidni filmić a la onaj (ja sam Jadranka Puž) gubitak izbora im je zagarantiran.

btw. gađenje i prijezir izaziva i onaj lunatic Stazić - to je onaj što je rekao da bi on platio kazne za parkiranje (cca dvajst soma kuna se naslagalo...) ali da mu je vjetar odpuhao sve te papiriće, pa, siroti, nije, eto, mogao izvršiti svoju građansku dužnost. jesus, koliko moraš bit tup i glup i kol'ko nisko moraš cijenit pamet birača pa da tako nešto izjaviš? njega isto nek bace u backstage dok traje show, nek' ostane kod Radeta na Brijunima do izbora

CC

Tko je glasao

I ja sam imao stavova slične vašima...

... pa sam nešto naučio na izborima 2007. dakle politika jest kurva i jest pragma - ako to ne shvaćate nemojte se njome baviti - što je veći grijeh Čačića od svega što je napravila ili sunapravila garnitura koja nam se nudi kao alternativa - po vašim kriterijima nitko od HDZ-ovaca se ne bi trebao niti kandirati, a oni to ipak rade - pače traže još jedan mandat? Eto samo primijenite kriterije na drugu stranu, pa ćete vidjeti da su previsoki i nerealni... I dođeš na Isusa - prvi od vas koji je bez grijeha neka baci kamen...

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Tko je glasao

Ne se nabacivati kamenom uzalud

Uopće nisam inpresioniran plusevima na ovakvu tezu. To je teza o netalasanju septičke jame zbog mogućeg ulaska govana u usta. OK, ima ona stara - kako siješ tako ćeš i žeti. A ima i još jedna koja ide na vjenčanju - reci sada ili šuti zauvjek. Nek ja vidim posle onoga kaj vi nazivate izborima - hoćete li cviliti!?

Tko je glasao

Htio sam to reći drugim

Htio sam to reći drugim riječima, evo plusa.

Tko je glasao

Macan je ovdje u pravu.

Macan je ovdje u pravu. Slucaj Cacic po meni nije uopce relevantan jer ne radi se o zajebu politicke baze. Dapace, nema veze s politikom. Jedina opasnost je zbog mogucnosti trgovine ovlastima zbog spasavanja guzice, odnosno korumpiranosti Cacica. No to je neka nova tema. I da, ko je bez grijeha djir je samo za licemjere koji su najveca opasnost drustva zbog najozbiljnije korupcije, one intekektualne. Btw, Ferencak je pak lik koji predstavlja opcu korumpiranost Hnsa s pusickom na celu, a ne prometna NESRECA.

Tko je glasao

Evo čitam:

"Jedina opasnost je zbog mogucnosti trgovine ovlastima zbog spasavanja guzice, odnosno korumpiranosti Cacica."

I nemam ništa za dodati.

Tko je glasao

Ne lagati populusu

Po svim pokazateljima političke i ine situacije u zemlji izbori nisu neizvjesni jer ih neće ni biti sukladno Ustavu, može se govoriti samo o neizvjesnosti glasanja kojim se prihvaća ili ne njihova kurta-murta lista.

Tko je glasao

Kerumu treba oko 15.000

Kerumu treba oko 15.000 glasova za saborski mandat - izborne jedinice mu dijele županiju na pola i ako nije dosad odradio veliki posao na terenu teško će do više mandata.
Na županijskim izborima 2009. dobio je 53.542 glasa, ako to ponovi moglo bi to biti 3-4 mandata.
To je dosta jer 2003. i 2007. prebrojavao se svaki mandat kada se kalkuliralo o koalicijama.

Tko je glasao

Točan ti je samo broj glasova...

... zupanija je podijeljena na 9 i 10 izbornu jedinicu - do Solina i od Solina - pa se tako i dijeli broj glasova - tu je prva zamka jer automatski imaš po 26k u svakoj - dakle dovoljno samo za po jedan mandat u svakoj - dakle maksimalno 2 - ne zaboravi 2009. su bili lokalni u vrlo specifilnim okolnostima - i HDZ i SDP s relativno lošim kandidatima na obje razine i sa skromnim kampanjama - pa je Kerum odskakao - mi nismo imali nego dan dva kampanje u županiji i plakate i opet smo odnijeli +30k glasova na rezultat u Gradu Splitu - skromnih 20k - sada će kampanja biti duopol i tu se treba suočiti sa svom silom reklama, plakata i TV pojavljivanja lidera dva bloka koji će jednostavno potopiti sve - jer će potrošiti 15 milijuna kuna svaki što je zaoknski maksimum, a i više ako mogu - tu je smrt za male

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Tko je glasao

Financiranje političkih stranaka

je zasigurno tema koja bi trebala sadržavati i financiranje svih, a ne samo "zastupljenih" političkih stranaka. Građani imaju pravo znati što se sve nudi na političkoj sceni..
Komparira se i Kerum pa se sjetih učinka Kukoča i Petrovića sa po 60% ubačaja , ali ne spomenuše da je Kukoč donio 19 bodova za ekipu, a Dražen 38, a što bi značilo da je Dražen imao duplo bolji učinak.
Taman kad bih si dao truda izračunati razne statističke analize vezane uz podjelu mantraški demokratskih, a u biti prevarantskih " pravila ( u ovom slučaju izborne ) igre ", ne bih ih nikada ozbiljnije uokvirio u ikakovu priču vezanu uz participaciju inih keruma u politici.

Provinciopolis

Tko je glasao

Nije nam promaklo ali je

Nije nam promaklo ali je činjenica da ovakve teme već dugo ne nalaze prostor u mjeri koja im pripada obzirom da smo na pragu parlamentarnih izbora.

Na imobiliziranost medija u položaju koji više odgovara Jadranki Kosor i HDZ-u sam ukazivao nekoliko puta s namjerom da barem tu raspravimo teme iz drugog kuta, dakako realnog.

Bez obzira što izborna matematika ima svoje zakonitosti, automatska prednost širokih koalicija, HDZ neće odustati od forsiranja bitke "jedna na jednoga" jer jedino tu ima pravu šansu, sve drugo ne ide im u prilog.

Možda Milanović misli da ignoriranjem i na druge načine može izbjeći bitku te vrste. Ako doista misli, vara se. Birači decenijama navikli na lidere će makar podsvjesno kampanju promatrati baš na taj način, dakle uspoređujući Kosor i Milanovića. Prema sadašnjem, Milanović opasno gubi.

Ne bude li oporba uspjela nametnuti životne teme za koje je logično da više zaokupljaju birače, ostat će talac rejtinga samo jednog čovjeka i njegove ambicije. Ne ponude li im drugo, birači će uzeti ono što im neumorno nuđa Jadranka Kosor.

B-52

Tko je glasao

Bravo, kao i uvijek si nepogrešiv u dijagnozi

On ne smije nikako u pasivu, jer to je kao da psihološki ideš u bunker s minimalnom prednošću u nekoj utakmici - ako je protivnik motiviran razbit će te, jer si krenuo nisko...

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Tko je glasao

eee Šokre, Šokre...

...pa kakav je sad to totalno krivi PR advice? šta je tebi? Luzer Zoki da nikako ne smije u pasivu? nego što...? da se više aktivira? jesus, pa svaki put kad nešto provali (pod uvjetom da nije na latinskom, pa da raja niti ne kuži šta je reko') Luzer Zoki upisuje samo još jedan minus to SDP. pa to je već dokazano petsto puta..

napokon, pa upravo je netko od vas, PRovaca, možda baš ti, rekao za medije kako je za SDP najbolje kad alfa mužjak - šuti, kad se ne glasa.

SDPu je jedina šansa da baci dr. Miranda Mrsića u prvi plan, i dr. Mimicu....jer to su jedina dva suvisla i respektabilna lika, da i onaj dr. Ostojić...s takvim likovima SDP može bez pol frke parirati jednoj Jaci...

ostali igrači koalicije? jesus, koja je to galerija nakaradnih likova: zapijenjeni Jovanović? poluobrazovani Kajin? bahati Čačić? dosadnjikava i bezidejna Opačić? i ti bi nam likovi trebali prezentat snagu za promjene, o, bože, ..

CC

Tko je glasao

c.c

O tome da je najbolje da šuti sam ja više puta napisao.

Tko je glasao

grdi..

...tak je, pisal si ali ježi ga, nisi izgleda bio dovoljno jasan ili pak SDPovci koji svrate na pollitiku nisu gazdi prenijele, jer, alfa-mužjak se opet nešto počeo glasat :))

a to što Macan piše da je to spin...dobro, dobro, nisam PR expert, vjerujem mu na riječ, itd. ali...ima nešto i u onoj pučkoj psihologiji..evo, na primjeru pokvarenog starčića meskea, .1. krug, dan prvi, meske na 2%, dan treći meske na 8%, idu naslovi: mesić naglo grabi naprijed, dan treći: meske na 15% idu naslovi: mesić je iznenađenje (tu obavezno ide atribut: ugodno, fantastično, ili neki sličan pozitivno nabijen, već kak je tamo onaj Amer PRovac sugerirao, iz NDI, od Soroša, svejedno...); itd.itd.

...idu naslovi, pa ljudi moji, jeli to moguće :)) i..? šta biva? pa rvacki plebs je razgaljen, svi navijamo za autsajdera koji se penje prema vrhu..(a kad se popne, onda ide druga priča..)

ovaj primjer samo ukazuje na mogućnost kopernikanskih obrata (anketama, izbornim pravilima,ovo, ono, usprkos) a služi i kao podsjetnik kako u izborima svoje prstiće, osim mrtvih, mogu imati i neki drugi igrači (koje imamo čast upoznat dugo dugo nakon što je the show over).

tko će ovaj puta imat' svoje prstiće u izborima i podržati projekt Jaca? hoće li se i tu prek' noći pojavit neki Osmani/Muharemi tim" s hrpom eurića, malo za Hloverku, malo za Pavića, da naloži Masnome (D. Butković) da objasni plebsu kako HDZ ipak nije zadnje smeće, jer zaboga, krenuti s čišćenjem sranja u svojim redovima, tko to može? samo hrabri i odvažni. a hrvatići vole hrabre....i tak....tko zna, svašta je moguće (još)

CC

Tko je glasao

c.c

"tko će ovaj puta imat' svoje prstiće u izborima i podržati projekt Jaca? hoće li se i tu prek' noći pojavit neki Osmani/Muharemi tim" s hrpom eurića, malo za Hloverku, malo za Pavića, da naloži Masnome (D. Butković) da objasni plebsu kako HDZ ipak nije zadnje smeće, jer zaboga, krenuti s čišćenjem sranja u svojim redovima, tko to može? samo hrabri i odvažni. a hrvatići vole hrabre....i tak....tko zna, svašta je moguće (još)"

Na ovim izborima ovakvi igrači će biti nebitni. Bar ne toliko koliko su bili prije.
Valja bacit pogled van granica i o tome razmišljat.

grdi

Tko je glasao

prekogranična pomoć...

...naših prijatelja from EU..

grdi (Valja bacit pogled van granica i o tome razmišljat.) pa to sam negdje gore i napisala, mislim? ono NDI, Soros, ali naravno, sad je to EK, pa Europski pučani, pa malo ovi, malo oni...
s obzirom da je multi-kulti totally out, da se EU zemlje laganini zatvaraju u svoje granice, hm, hm...ljevičari mi nešto ne stoje dobro ?

a evo sad još ak ipak ode taj samostan u vatikanske rukice, valjda će Ratzinger nagradit Jacu koja se, ofkors, ne bude puno bunila, :))

nego čitam danas intervju s don Grubišićem, kaže da je dr. Radman u ekipi s , viš' ta opcija mi onda postaje vrrrrlooo zanimljiva...

CC

Tko je glasao

Bravo, CC. To je to. Ishod

Bravo, CC. To je to. Ishod slijedećih izbora će biti velika greška prognozirati površno i birokratski. Mislim da ovoga puta neće prevagu odnijeti novac, nego karakteri. A među onima o kojima govori Krešo (pa i vi) nema jednog jedinog čovjeka, a kamoli karaktera.

Samo jedan revolucionarni karakter će učiniti sve beskarakterne kriminalce autsajderima i gubitnicima. Jedan lav je većina u odnosu na milijun ovaca. Tako je otprilike i u ljudskom rodu: jedan revolucionarni karakter, koji udara u korijen, je vrijedniji od milijun onih što mlate po razgranatoj krošnji problema.

Tko je glasao

res, non verba

Samo jedan revolucionarni karakter će učiniti sve beskarakterne kriminalce autsajderima i gubitnicima. Jedan lav je većina u odnosu na milijun ovaca.
To ! To se traži !
...i bude li tako kako si uvjeren, moći ćemo biti ponosni pred
svijetom kao novi izabrani narod.
Bez ironije, takve ljude očekuju svi narodi svijeta a sve vođe
strijepe od pojave sličnih.

Tko je glasao

Indian, ne mislim da možemo

Indian, ne mislim da možemo biti ponosni na ovo što smo dopustili. Ali da slijedećim generacijama možemo u naslijeđe ostaviti životne scenarije bitno drugačije od ovih jadnih kojima se mi služimo je istina. Tek tada, pod uvjetom da ne budemo ograničeni sebičnim i sitnim interesima, moći ćemo svoju mudrost i iskustvo ponuditi čovječanstvu.

Istinski vođe ne strepe od pojave sebi sličnih, već im je to ideal. Svaki karakterni mentor smisao svojih nastojanja vidi u samo jednome: da njegovi sljedbenici postanu bolji od njega samog. Od takvih strepe samo- manipulatori.

Tko je glasao

@CC

A kako ćeš tek vriskati za koji tjedan kada se tvoj Obožavani pojavi kao čovjek-političar bez kojeg se nikako ne može...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@CC Milanović je dosa možda i trebao šutati...

... ako nije imao što pametna za reći, ali sad više ne može - lider je bloka i od njega se to očekuje - nema sada ubacivanja drugih igrača... ježi ga to mu je funkcija... da tamo ima sposobnijih ima, ali sad u finišu ne možeš mijenjati lidera, na to se trebalo misliti ranije...

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Tko je glasao

Macane...

...kažeš ti: lider je bloka i od njega se to očekuje..

štima. ali jedno je što njegovi sdpovic, koalicijski partneri a, napokon i rvacki plebs od njega očekuje a drugo je može li on provajdat? ja tvrdim da ne može. i ne trebam sad valjda po x-ti put nabrajat example iz kojih se to bjelodano vidi (to da on NE MOŽE provajdat ono što se od njega očekuje). ti to ponajbolje znaš, sigurno bolje od mene jer to ti je posal.

...btw. molim te, nemoj više plasirat argumente typo: to se od njega očekuje...to NIJE argument. pogotovo to nemoj negdje napisat, jer će te protivnici pojest' za gablec :))

primjer: moji starci, ali i profesori, itd. su bili uvjereni da sam ja potencijal, ono, takorekuć, mali genije, od mene se očekivalo da budem liječnica koja će, recimo, možda otkrit lijek protiv raka. međutim, ja to nisam postala, niti išta slično; radije sam zbrisala u Pariz, jer su mi ta očekivanja bila teret, izazivala i neki strah, te sam na kraju završila kao prosječna osoba, ajd' možda nešto sitno bolje obrazovana..ali nebitno.

you've got my point? ne velim da se i Zoki boji...ali, negdje, duboko u svojoj duši, mislim da on (baš kao i ja) negdje osjeća da on naprosto NIJE taj igrač...bez obzira što bi on to (možda) htio biti..

CC

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci