Tagovi

Kredita amo, kredita, još kredita ili nogomet u službi neoustaštva

Koji je to bio utorak navečer, 19. studenog 2013.? Infarktna nogometna utakmica, koja je završila happyendom. I tako su završile i cijele neizvjesne kvalifikacije za put na Svjetsko prvenstvo u nogometu Brazil. Konačno i dobar nogomet i pobjeda nogometaša Hrvatske, čista kao suza.
Odnekud, s visina, ili iz dubina povijesti glas: „Zar i ti sine Brute?“ Da, gledao sam TV prijenos, i živcirao se...
E, pa kada se ovaj Vidošević nije odrekao vile na Gornjem Prekrižju, „planinarskog doma“ u Lici, biflona, muflona, bizona, polarnog medvjeda, dva mercedesa, Bukovca, Kraljevića, Hermana itd. zašto bih se ja odrekao gledanja nogometanja dviju nogometnih reprezentacija? Ne zato da bi dokazao da navijam za Hrvatsku, kao manjinac, nego zato da bi bar sat i pol pobjegao od svega što mi zamračuje vidike – od Vukovara, od Škabrnje, Srebrenice, Ahmića, Manjače, Dretelja, pa, iskreno i od Auschwitza.
NOGOMET KAO RAT
Jedan moj daljnji rođak, a ocu bratić, koji je ušao u povijest yu-nogometa, znao je govoriti da je zapravo nogomet borba, čak i rat u malom, na omeđenom travnjaku, i da sve što postoji u jednim ratu, postoji i na nogometnom terenu – i vojska (igrači), i oružje (lopta), i taktika, i strategija, i pauze, i suci, i početak i kraj utakmice, kao i početak i kraj rata, posebno moralno-voljni čimbenik, bez kojeg nema ni rata, ali ni utakmice. I konačno, zaista konačno, pobijedi Hrvatska s 2-0, i sve se oprosti vojnicima, pardon, igračima, svi porazi, sve neriješene utakmice, sve pogrešne taktike i postavi. U mom djetinjstvu nisam znao za formacije, jedan, tri, četiri, tri, što su to špice, polušpice, vezni povučeni, vezni nepovučeni … Lijepo su imali igrači brojeve od 1 do 11, i znalo se po brojevima tko gdje stoji i koji dio terena pokriva. A danas, Bože sačuvaj, i broj 1, i broj 99, sada će uvesti i trocifrene brojeve, pa se ti snađi… E, tu nam će biti još važniji komentatori na stadionima i ovi u studijima. Jer, više nemamo „plavog devet“, sada imamo špicu Manđa, veznog Luku, ofenzivnog beka Srnu.. No dobro, sve je to vama jasno, ali ja bih o onome što mi ostalo nejasno: naime, kažem, gledao sam utakmicu, pa mislim i mi poluintelektualci i „intelektualci“ imamo pravo na gledanje nogometa. Srce mi je „zaštekalo“ kada je Manđo isključen, mislio sam da ću doživjeti infarkt tog trena ili do kraja utakmice? Jaooo, jaoooo, dalje s jednim igračem manje…? To je kao da u ratu nedostaje cijela jedna divizija, i to recimo topništvo, a kako Manđo je igrač glavom, (mislim, svi igraju nogama i glavom, ne?), on je i dio ratnog zrakoplovstva, leteći Manđo. I mi kraj nećemo dočekati bez njega tj. s igračem manje kao pobjednici, nemoguće je to! Na kraju, jasno je i komentatoru i meni kao gledatelju, da idemo u Brazil. Svi?
DRAGI BANKARI, BUDUTE MILOSRDNI PREMA HRVATIMA!
I sve zapravo pišem ovo zbog te rečenice koja će ući u sve antologije, kao ona Mladena Delića MA LJUDI MOJI, ZAR JE TO MOGUĆE!?? Ne, nisam stoga jugonostalgičar, znam samo da je bilo u Splitu, dali smo gol pri kraju utakmice i išli smo, sada se već ne sjećam ni kamo…Uostalom, to znaju oni na kvizovima.
I sad ne mogu vjerovat svojim ušima. Komentator se u utorak navečer zvao Drago Ćosić, i završava prijenos, u euforiji dakako, i viče: „Dragi bankari budite milosrdni prema Hrvatima, dajte nam kredite, pa da idemo svi u Brazil..!“
Zanovijetam? Što nije u redu?
Pokvario mi raspoloženje – kao manjinac stvarno sam se radovao pobjedi, ovo je moja zemlja, ovo je moj zavičaj, nemam drugog, mi ćemo biti među loptačima svijeta, u Brazilu, tko zna ako nam krene, jelte, ma kakvo treće mjesto… odmah kup Juliusa Rimea, znate onu statuu od zlata, eh, tamo će biti zapisano – HRVATSKA! I vratit će se naši s tom statuom, bit će ona kao zlatno tele, i plesat ćemo danima i noćima oko te statue…
I što opet ne valja?
E, ne valja to u vezi kredita! Kada su bankari bili milosrdni? Nikada! I zašto bi bili milosrdni samo prema Hrvatima? Jesu li bili milosrdni do sada – švicarci i slično? Nisu! Zamislite da komentator u Njemačkoj kaže: „Budite milosrdni prema Nijemcima, dajte nam kredite pa da idemo u Brazil…Angelu Merkel bi isti trenutak „šlag“, još bi uspjela prije kome mumljati: „Radit Nijemci, radit, a ne na kredit… Ajd, malo može, ali za bijelu tehniku, dobro, ako imaš solidnu plaću, evo ti i za auto, stan, onima najboljima kredit za gradnju kuće ili kupovinu kuće, ali kredit za putovanje u Brazil, na svjetsko prvenstvo, neće ići!“
I živo se fućka Dragi Ćosiću, može trkeljat što hoće, njemu će HRT, ako ne dođe do kadrovskih promjena, platiti put do Brazila, i natrag. Možda i Mili Horvat… ako ostane lijepa i „feš“, E, prije je Milanović potegao Vladinim zrakoplovom do Olimpijade u Londonu, ali do Brazila, čisto sumnjam… Ne zato što ne bi znao izmajmunirati neko opravdanje, slično onome na Krku, jel… Racionalno je to – pa neće valjda u Zagreb, pa privatno do Krka… Već se onaj puzajući puč uspravio, i tako, sada bi mogli putovati neki drugi do Brazila. Recimo, Putinko?
ZA DOM SPREMNI I – UČITI POVIJEST!
Ali, onaj tko je, pišu, poslije završetka utakmice protiv Islanda urlao u mikrofon na stadionu u Maksimiru ZA DOM SPREMNI, on će putovati. Kaže, neka uče povijest. „ZA DOM SPREMNI, eh, to mi bila želja reći, i rekao sam to…!“
I tako, ovaj komentator moli usrdno bankare za kredite, ovaj urla ZA DOM SPREMNI, onaj tamo… ??
Kako su ono bila bolja vremena: znalo se tko gdje igra, slikice su bile zlata vrijedne i ispucavali smo ih pod zid. Moje su bile plave, da, navijam za Dinamo od svoje šeste godine, moj komšija, „šulkolega“ je imao slikice s igračima prugastih crno-bijelih linija, Partizanove… bilo je i bijelih dresova, crveno bijelih, pa „Veležovih“.. Planska privreda, za kredite je bio zadužen otac, i koliko se sjećam, nerado ih je uzimao. Tek nešto iz kase uzajamne pomoći, na kratki rok. O da, igrao se nogomet, bilo je i kvalifikacija, TV je bio u povojima, ali da je TV komentator vrištao: „Bankari budite milosrdni i dajte Jugoslavenima kredite, da putuju u … tko zna kamo, „ moglo se samo sanjati. Urlikati „Za Dom spremni!“ nije se moglo, jer takav, naravno, ne bi ni igrao za Yu repku.
I s pravom!
Jer, taj Yoe Šimunić pljucnuo je u lice cijeloj antifašističkoj Hrvatskoj, e. baš nas je lijepo predstavio svijetu, FIFI, djeci, mladima...I nije on jedini, cijela ta hrvatska repka inficirana je ustašonostalgijom, nacional-šovinizmom, nažalost, Ćiro Blažević je davno počeo, nastavio Zdravko Mamić. pa Štimac, pa D.Šuker, Šimunić je samo glasno rekao ono što oni oko njega misle.Do kada će pojedinci, prepuni eura, dolara, kuna, rubalja... bacati prašinu u oči osiromašenom puku???? Za, u biti, traljav nogomet! Hoće li sada EU odriješti kesu (fondove), hoće li nakon ovoga Šimunićeva pokliča, evropska ultradesnica znati tko joj je saveznik u Hrvatskoj!??
A ja, manjinac, navijat ću za hrvatsku nogometnu repku i u Brazilu, pred TV ekranom, ali znam za kojeg komentatora neću, i za kojeg igrača neću!

(jedna verzija ovog teksta objavljena je 20.11. 2013. na www.tacno.net)

Komentari

Za lokvu spremni

Kada pogledam na čemu se iscrpljuje nacija (Šimunić, Ž. Markić, pločari, i ini), dođe mi da je pošaljem kvragu jer opterećuje moj mali život i osobnu povijest (a nismo se birali ni uzeli iz ljubavi).
Mene zaista ne zanima tko još i danas ima potrebu ganjati se po šumama i gorama, ljubiti rodnu grudu ili jahati određenu ideologiju. Jednako me tako ne zanimaju tamburanja i vucaranja po pro i kontra taborima kao da je svijet crno-bijela lopta koju ćemo kotrljati dok nam ne dojadi. S takvim navikama i mentalitetom, gospodo, nećete dalje od prve lokve. Niste opunomoćeni i ostale uvaliti u isti mulj.

Tko je glasao

http://danas.net.hr/hrvatska/

http://danas.net.hr/hrvatska/hrvatske-vode-preuzimaju-kontrolu-nad-svim-...
"Kako ću bez toga financirati vodovodnu mrežu za novoizgrađena područja? Građani su u posljednjih 11 godina dali 36 milijuna kuna za vodovodnu mrežu i ona je isključivo naše vlasništvo. Te naknade su trošene namjenski za održavanje i dovod vode do novih naselja. Od Voda nisu dobili ništa. I sada će se jednim potezom, bez naknade, ta imovina uzeti lokalnoj samoupravi, a kad bude trebalo graditi mrežu, građanima će se reći da će je izgraditi kad stignu, za desetak godina", upozorava Petrina. Nije to samo beznačajna naknada, nego to zadire u urbanističke zahvate.
...
"Zašto U ime obitelji i Stožer ne prikupljaju potpise protiv ovoga? Gdje je sada Crkva? Dok nam zaokupljaju misli gej brakovima i ćirilicom, vidite li što se događa? Evo vam, pi**a vam materina, sad vičite 'Za dom spremni!' Sutra će nam reći da je voda zagađena i da odemo kupiti bocu za 20 kuna po litri", kaže Petrina. To je otimačina koju izjednačava s rasnim zakonima u nacističkoj Njemačkoj, ističe da je to zadiranje u Ustav, da se krši pravo Općine Primošten na vlastitu imovinu, koja se bez naknade prenosi na HV, ali i ljudska prava, jer se građanima oduzima pravo na dostupnost vode, najvećeg blaga.
.
"Bez nafte se može, uvijek možete pješačiti. Ali probajte ne piti vodu", zaključuje.

Tko je glasao

Maske padaju

"- Priča se dobrim dijelom zasniva na stvarnim događajima i ponajprije je bila namijenjena drugoj i trećoj generaciji hrvatskih iseljenika u Americi i drugdje gdje se govori engleski. Roman je tek sada objavljen u Hrvatskoj jer je ovdje nužna revizija povijesti."

(podebljanje moje)

Dakle, namjera revizionizma više se niti ne skriva. Idući je korak po svoj prilici negiranje ili aboliranje civilizacijski, politički i pravno osuđenoga ustaštva.

Tko je glasao

O pa ja to

radim i ovdje kako si primjetio a nisam pročitao Štedulovu knjigu. Dosta otvoreno, tj. već ne mogu biti jasniji.

Pisati istinu i svjedočiti istini je dobro.

što bi ti sada- satarom po glavi

sve dobro...

Tko je glasao

Gosn Ljubo

""Pokvario mi raspoloženje – kao manjinac stvarno sam se radovao pobjedi, ovo je moja zemlja, ovo je moj zavičaj, nemam drugog,"""

kakav ste vi manjinac, molit ću lijepo

sve dobro...

Tko je glasao

Drvo piše u osobnim podacima

na pollitika.com.

"Lokacija:
Wien-Zagreb-Virovitica"

Tko je glasao

@drvosjek

Što te briga!?
Ne bi li možda pogledao moju krvnu sliku???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

gosn ljuba

meni ptičica šapnula da je vaša poštovana gospođa majka Hrvatica katoličke vjere

kako ste vi to manjinac, da li kao Božemioprosti kao ovi neki koji kažu da su gay pa su - manjinci

ili je vaš odabir da budete manjinac jer Vam je to svojevremeno bilo lukrativno a možda je i danas

ako je Vaš odabir da budete manjinac svojom voljom ah pa to je onda Vaš izbor i nosite se s time.

meni je npr. starinski bojni poklič hrvatskih junaka koji su ginuli za dom i domovinu i na čijim kostima živomo po koji kostima i Vi gazite...
" ZA DOM- SPREMNI UMRIJETI" i " U BOJ , U BOJ, ZA NAROD SVOJ"

baš ono kul, drag mi je

što to nekima nije po volji...ah, što s time

Naravno Vi brkate kao i mnogi podmetači taj poklič s ustaškim ; ZA DOM I POGLAVNIKA- SPREMNI ili samo SPREMNI no međutim to nije naš problem.

Uostalom u tadašnjim uvjetima i primjereno tadašnjim vremenima borbe za hrvatsku državu a suprotiv srpskog hegemonizma i kraljeve oligarhije-

ustaše su tada bile najbolje što je ovaj narod imao za ponuditi na oltar domovine u tadašnjimpovijesnim okolnostima

ta ideja živi i danas i imamo je u stvarnosti a to što to nekima vama zvuči kao psovka.... a to je vaš problem

ne naš

sve dobro...

Tko je glasao

Ljubo lijepo je što smo se

Ljubo lijepo je što smo se plasirali , a mislim da u Brazilu neće biti neoustaštva kako ti kažeš... (drugačija ekipa...). Zašto je za mene ovo VRLO VAŽAN DOGAĐAJ. Zato što je nogomet i neki rezultat narod ujedinjavao i davao elan i želju za rado. To se npr. dogodilo Nijemcima nakon sramote nakon 2 svjetskog rata i legendarne 1954 godine koja im je uzdigla GLAVE ...

Justice for all !

Tko je glasao

Kolega, ovo smo naplatili

Kolega, ovo smo naplatili broncu. To je to, 1:1. Krećemo od nule mi i oni. Svi preduvjeti su tu, nitko nikad u sportskoj hrvatskoj povijesti nije imao toliko odriješene ruke kao Kovač sad, gral je neprikosnoven, a zamjeriti ti nitko nikad neće ništa jer je apsolutno jasno svima da ćemo mi tamo imati najmanje tri ovako istrčane utakmice.

A ovo kolega oko tribinskog tika-taka, oni šute ili veličaju, i Mutić, i Sušec, i Balog, i Vela, i Čosić. Znaš zašto?

Jer im se niti "u boj, u boj, za narod svoj!" ne sviđa u krhkosti im posla, to je jebeno. Mi samo trebamo taj zamijeniti s prethodnim u slučaju dobrohotnih posljedica eventualnih budućih rasprava. Kriviti igrača što je s navijačima podijelio najdominatnije navijanje te utakmice čija se pobjeda slavi svakako mora ostati u domeni internog prekršaja, nikako ne smijemo uvlačiti UEFA ili Australiju u to, to je naš ili prekršaj ili buduće kazneno djelo, nakon što javna rasprava odluči shvatiti da nas nitko nije upozorio u datom trenutko od strane javne televizije već dvadeset godina da je protuzakonito.

Tko je glasao

Jedna od udruga branitelja

Josip Šimunić nakon pobjede protiv Islanda na Maksimiru jučer je poveo navijanje uzvikom "za dom", na što su mu navijači uzvratili povikom "spremni". Izazvalo je to mnoge komentare, među ostalim i onaj Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Šimuniću,

vrlo je teško nakon jedne lijepe sportske večeri u kojem je naša i vaša momčad jednu sportsku priredbu okrunila i smislom sporta – pobjedom i kvalifikacijama na Svjetsko prvenstvo gdje će se ime Hrvatske još bezbroj puta spomenuti u medijima i na taj način dodatno svijetu potvrditi postojanje jedne male države, ali izrazito uspješne u mnogim sportovima razumjeti razloge vašeg ispada.

Naravno, vama nitko ne može ništa i to ste dobro primijetili, ali i ne želi vam zlo za razliku od onih koji su prije više od pola stoljeća u crno zavili cijelu zemaljsku kuglu, a čiji su bijedni i ponizni sluge bili i neki izrodi hrvatskog naroda čiji vi borbeni poklič izričete na sportskoj priredbi. Ali budite sigurni, da ste u vrijeme njihove vladavine to izrekli i učinili s nekim drugim predznakom, već bi vas čekala 'duboka jama'.

Naravno, vi ste odrasli u emigraciji gdje je u nekim krugovima svakako bilo normalno sjediti ispod slike Ante Pavelića, pjevati 'Zbogom ostaj bunkeru na Drini' i sanjati povratak u domovinu u istom onakvom autobusu kojim je Ante Pavelić doveo svoje ustaše u Zagreb iz emigracije. Vjerojatno ste mislili na tu domovinu kada ste rekli da vam je ona bila na pameti. Međutim, gospodine Šimuniću, ova domovina izrasla je na hrvatskom antifašizmu koji je bio najjači u pokorenoj Europi i na vrijednostima Domovinskog rata kada su se sinovi domobrana, ustaša i partizana zajednički oduprli velikosrbijanskom fašizmu otjelotvorenom u liku Miloševića i njegovih sluga.

Naravno, te 'vrijednosti' koje ste donijeli sa sobom iz emigracije u Njemačkoj, gdje ste profesionalno igrali nogomet, svakako niste mogli ispoljiti. Naime, istog trenutka biste dobili otkaz u bilo kojem njemačkom klubu i bila bi vam oduzeta radna dozvola. Možda bi vas i Nogometni savez Njemačke prisilio da odete u muzej Holokausta u Auschwitz ili bilo koji logor smrti na dodatno upoznavanje sa strahotama koji je taj režim radio.

To je ipak Njemačka. Stoga te stvari i nepodopštine možete raditi nekažnjeno u Hrvatskoj, pritom se ismijavajući da vam nitko ništa ne može. Pa možda, dragi gospodine Šimuniću, i može.

Pozivam stoga Hrvatski nogometni savez na čelu s g. Šukerom da uputi nalog čelništvu seniorske nogometne reprezentacije da vas trenutačno udalji iz nje, da se ogradi od vašeg ispada, a isto tako i GNK Dinamo, vaš matični klub, da preispita vaš ugovor i potrebu vašeg daljnjeg igranja u njemu. Isto, a u skladu sa svojim ovlastima, tražimo od Ministarstva obrazovanja i sporta jer naši sportaši iznad svega trebaju biti primjer našoj mladeži što je ovim ispadom opasno narušeno te Hrvatski olimpijski odbor kao krovnu instituciju hrvatskog sporta da se očituje u smislu održanja olimpijskih vrijednosti iz kojih proizlaze sve ostale u sportu.

Mislimo također da bi bilo poželjno da se sljedeće okupljanje seniorske nogometne reprezentacije dogodi u Jasenovcu, Teznom ili na Ovčari gdje bi naši nogometaši dodatno utvrdili ono što jako dobro znaju dok igraju u inozemstvu – bez rasizma, bez politike i bez nasilja na sportskim borilištima. U protivnom, ostat ćemo mrlja na karti Europe gdje još u javnosti djeluju snage kojima je Europa davno rekla zbogom.

Stoga, gospodine Šimuniću, želim vam zdravlja i uspjeha u poslovnom životu u nadi da ćete shvatiti koje su prave vrijednosti vaše domovine, ako ovu smatrate svojom, a ne onu na drugom dijelu zemaljske kugle."

Priopćenje potpisuje Damir Jašarević, predsjednik UZBV-a.

Tko je glasao

http://www.jutarnji.hr/boris-

http://www.jutarnji.hr/boris-dezulovic-10-heroja-i-jedan-glupan/1141171/
Netko trezveniji, hladnije glave i od mene i od maksimirske publike, primijetit će možda kako gospodin Ćosić - u transu od sjajne igre hrvatske reprezentacije na travnjaku i “veličanstvene atmosfere” oko njega - nije ni čuo što to zapravo “skladno navija” publika u offu. Da ne bi stoga bilo nesporazuma, otklonimo ga odmah na početku teksta: ja, recimo - s iskustvom desetaka Ćosićevih prijenosa, a glave ohlađene na sobnu temperaturu - zaista mislim da impresionirani Ćosić uopće nije čuo “za dom!”

Tko je glasao

jaka stvar

http://www.vecernji.hr/hrvatska/odbacujemo-sve-sramotne-rijeci-damira-ja...

"Hrvatska se nagledala svakojakih čuda
al ne nađe štrika za
toliko Juda"

sve dobro...

Tko je glasao

A ja, manjinac, navijat ću za

A ja, manjinac, navijat ću za hrvatsku nogometnu repku i u Brazilu, pred TV ekranom, ali znam za kojeg komentatora neću, i za kojeg igrača neću!
Taj komentator, Radmanov vojnik, karakterna ulizica, vokabularom mravojed, je na utakmici Srbija-Hrvatska pravo zavapio kontra ponašanja gledatelja samo jednom, u zadanom trenutku, kad je "nedopustivim" nazvao skandiranje domaćih navijača "ubij, ubij ustaše".

Sapienti sap!

Tko je glasao

Hebi ga Ljubo

Hebi ga Ljubo. Ti i velikosrbi na istoj presiji prema Hrvatima. Čovjek došao iz svijeta i igra za dom ili domovinu, a Ti odmah po ustašama. Na žalost promijeniti se Ti ne možeš kao ni ovi drugi. Udri Ljubo, udri.

Tko je glasao

je,je

@Fantom47
No kakati boy. Ne za peneze, nego za dom i domovinu. Isto tak kak i Viduka i mnogi drugi.
Ni prva jaslička grupa ne bi ti povjerovala u takvo domoljublje.

Tko je glasao

za dom spremni umrijeti

je stoljetni bojni poklič koji podiže moral borcima, Hrvatima u svim ratovima pa i u WW2,

komunisti su imali neke druge pozdrave ali njima dom i domovina nisu značili ništa jer su bili izdajice, internacionalci, današnjim rječnikom rečeno- globalisti samo drugog predznaka

kome u Hrvatskoj smeta taj pozdrav taj poklič ili nije Hrvat ili je slab Hrvat tj. jugonostalgičar

To je dio folklora.

Nogometnog folklora.

Političari vrlo dobro znaju da ako hoće osluhnuti što raja misli, odeš na utakmicu.

kad je Tuđman promijenio ime Dinamu isti ti su mu ( jer ih nije pitao može li) organizirano okretali golu guzicu kao po komandi

iako Dinamo vuče na komunizam, pa neka i to je dio naše povijesti i ne može nam sad netko to uzeti

tako se ni ZA DOM SPREMNI ne može ni uzeti ni zabraniti

Kome nije po volji a daleko mu lijepa kuća.

Ili se prikloni ili se ukloni. To je reala, a kao obrazovan čovjek znaš da se je tome glupo suprostavljati.

Evo lijepa pjesma koja ima također negativne konotacije ali- ruska, samo za tebe
http://www.mycity-military.com/Opste-vojne-teme/Lili-Marlen-na-ruskom.html

sve dobro...

Tko je glasao

kome u Hrvatskoj smeta taj

kome u Hrvatskoj smeta taj pozdrav taj poklič ili nije Hrvat ili je slab Hrvat tj. jugonostalgičar

Hm, dakle, kažeš da je taj pozdrav bio daleko prije drugog svj. rata i ne bi ga trebalo isključivo kao ustaški pozdrav promatrati jer je zabilježen puno ranije nego su se ustaše pojavili.

Isto tako je i ćirilica(bosančica) bila hrvatsko pismo još tamo u 12. stoljeću(vrlo je vjerojatno da je baš na tom pismu negdje i zapisan pozdrav Za dom spremni), dakle, puno prije domovinskog rata i puno prije nego su se četnici pojavili.

Slijedeći tvoju logiku, možemo li reći kome u Hrvatskoj smeta to pismo ili nije Hrvat ili je slab Hrvat tj. jugonostalgičar

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Čisto informativno

Ne zanima me konkretna tema ni rasprava (klonim se tuđih bitaka), ali samo informativno pitam jesi li ikada pročitao ijedan tekst na bosančici ili iz zabave lupaš da su bosančica i modificirana grčka (srpska) ćirilica isto pismo? Jer to može reći samo netko tko o objema pojma nema. Prije nego stvoriš neki tipično hrvatski jednostrani dojam, spomenut ću samo da se latinicom i ćirilicom služim svakodnevno i gotovo oduvijek. Živjeli!

Tko je glasao

NE

NDH je dalja prošlost, a ćirilica i zločini su bili još jučer. Uoči razliku.
Onda.
NDH je u tadašnjim okolnostima bila ne samo kvislinška tvorevina kako se voli reći, nego i izraz težnje hrvatskog naroda da ima svoju zemlju, pa i uz pomoć jednog vraga da se riješi nepodnošljivog srpskog hegemonizma i kolonijalizma.

U borbi za tu ideju ustaše su bile sinovi naroda hrvatskog organizirani u vojsku koja branila tu hrvatsku državu od četnika i komunista.
Ustaše nisu vodile osvajački rat nego obrambeni.

Ustaše su točno imale pozdrav ZA DOM - SPREMNI

ili ZA DOM I POGLAVNIKA- SPREMNI

Poglavnika nema i ne treba nam ali narodu je ostao stari pozdrav ZA DOM- SPREMNI

koji nije protiv nikog nego je ZA DOM I DOMOVINU. Ostao iz prošlosti.

Čisto domoljublje koje bi nam neki osporavali i zabranjivali u našoj državi. Malo sutra.

Za yuge su nam zabranjivali domoljubne pjesme i budnice.

Ćirilica naprotiv. Ćirilica se u narodu zbog silom nametanja u dvije Jugoslavije doživljava kao neprijateljska na nivou simbola.

Pismo je prevaziđeno i zastarjelo. Nepraktično. Ne treba nam.

Ćirilicu nameće tko. Zašto. Danas. Ni Srbi je baš ne traže, nego je nameće mladokomunistička vlast radi prikrivanja udbaša i udbašenja.

Znači- izdajice naroda. Za to vlast nisu osvojili nego zbog nekih drugih programa koje su zaboravili.

Ćirilica je simbol onih koji su nas tlačili i ubijali jedno stoljeće.

Ako je gdje i moraju prihvatiti Hrvati je prihvaćaju nevoljko i stisnutog nosa. Ćirilicom se provocira.

Da i isprovocirat će se , na žalost.

sve dobro...

Tko je glasao

ćirilica & turizam

Samo mi pada na pamet recimo 1965. godina... i da netko ovako bljezgari protiv "Švaba turista" - "jer je to bilo jučer".

Konvertitu, prije tjedan dva si pisao "da, dajte im ćirilicu, vukovar je lučki grad, potpisali smo neke stvari u miron reintegraciji".

Reci si tati da je vodio napadački rat - budući su ustaše vodile obrambeni, tudume neobrazovani - NDH nikada nije pitala nijednog Hrvata želi li ju ili ne - već je samo nametnuta kvisliška tvorevina. Što s onim Hrvatima, Židovima i Srbima koji su stradali pod NDH, da zabranimo latinicu?

"Za yuge su nam zabranjivali", članu komunističke partije s beneficiranom mirovinom... misliš - ti si zabranjivao. Konvertitu jedan... "pismo je prevaziđeno"... reci to Putinu da mu je pismo - prevaziđeno.

Tko je glasao

Baš si jadan

Točno se zna kako je bilo i što je bilo.

Hrvatska. Nema Yuge. Yuga. Nema Hrvatske.
Moj ćaća jest bio partizan ali nije bio komunist.

Komunisti su zajebali i hrvatske partizane .

Točno se znalo što je hrvatski narod želio onda a zna se što želi i danas.

Ovo malo korisnih budala i izdajnika, ah nisu mogli ništa ni 41-45 ( dok Rusi nisu došli komunistima u pomoć),
a pogotovu 91-95 kad su vidjeli da im je najbolje bar glumiti domoljube i " ustaše".

Drago mi je da se živciraš, znači da teče neki vrag u tvojim venama- osim limunade i cedevite, hehe

sve dobro...

Tko je glasao

cedevita

Kad kupiš tuđe fore, onda barem nađi neke pametnije.

Dakle - tata ti je vodio osvajački rat, to si htio reći? I ti si se poslije upisao u tu partiju koja ti je zaebavala ćaću-antifašistu? Bravo. Izrode.

Tko je glasao

Mislim da nije potrebno ništa

Mislim da nije potrebno ništa dokazivati. To je ustaški pozdrav, službeni pozdrav NDH, i točka.

Tko je glasao

Arguse

jel to tako što ti to kažeš

" i točka"

ili imaš još neke razloge, objašnjenja.

Malo mi daješ na komunističkog aparatčika poslije čije besjede nema više.. " i točka".

Samo da te obavijestim, komunizam je propao a boljševici izumiru.

sve dobro...

Tko je glasao

Dabome, svatko tko ne širi

Dabome, svatko tko ne širi ustašku propagandu kao ti odmah je nešto. Ako te veseli mogu biti i komunistički aparatčik, biciklist i papučar. No to ne mijenja činjenicu da je riječ o službenom ustaškom pozdravu, bijedo ustašoidna. I točka.

Tko je glasao

jugonostalgičar

je u krajnjem četnik

jer i komunisti i četnici su imali ideju jugoslavije

ustaše su imale ideju Hrvatske

Hrvatsku imamo, Yuge nema a ti crkni i vrijeđaj, jado.

Misliš da me vrijeđaš, hehe.

sve dobro...

Tko je glasao

drvosjek 21.11.2013 jer i

drvosjek 21.11.2013
jer i komunisti i četnici su imali ideju jugoslavije

drvosjek 11.05.2013:
Ja sam sam naveo da sam bio član partije, od 80- 86 . Drago mi je zbog toga. Bar sam vidio iznutra kakvo je to sranje.
Bio sam i član radničkog savjeta i rukovoditelj na radnim akcijama i sl.

drvosjek 17.08.2012:
Budući mi je otac bio u partizanima, a ja sam za Yuge bio u partiji i omladinski funkcionar srednjeg dometa, neki Hrvati su prema meni bili skeptični dok se nisam oružjem dokazao.

Udbaš!

drvosjek 19.11.2013
ne želimo bratstvo i jedinstvo i ćirilicu jer su nas ubijali e da bi bila ćirilica
drvosjek 17.08.2012:
Inače sam za sva prava Srba-do ćiriličnog natpisa na ulazu u mjesto, ( gdje su u većini ) sve dok prihvaćaju Hrvatsku kao svoju državu.

Udbaš provokator!

Mijenjaš gazde češće nego ja čarape.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

silverci

ako si zainteresiran za mog osobnog biografa javi mi se da se dogovorimo za honorar

nekaj valda buš plataknul, hehe

vidiš mileni, ići po mojim dnevnicima i komentarima i izvlačiti iz konteksta pojedine rečenice i stavljati ih u sadašnji kontekst......

- iziskuje određeni trud i napor, makar kruženje mišom i pretraživanje, copy/ pastanje ))

Što da kažem, dirnut sam i počašćen da si sebi dao truda. Porastao sam u svojim očima, hehe
na tolikom pridanom mi značaju. Uljepšao si mi dan.

Ovako , da te riješim dvojbi, već sa 13 godina vrbovao me jedan suradnik sds ( u daljnjem tekstu - udba) da mu dojavim tko od mojih drugara ide u crkvu na vjeronauk ( znaš, tada su neki učitelji čak šamarali djecu koja idu na vjeronauk ili ako im se omakne da pozdrave sa Hvaljen Isus)

Naime, tada se smatralo da učitelj ne radi "idejno" koliko treba s djecom. Ako je bio član SK doživljavao je drugarske kritike na partijskom sastanku ako baš puno njegove djece ide na vjeronauk.

Pošto sam bio mangup uglavnom sam mu uz istinu znao proturiti i par laži, pa tako i neke zatajim, a kažem mu i za neke njegove bliske rođake- čisto da ga zbunim.

Ta svinja se bila prodala za mjesto poslovođe u poljoprivrednoj zadruzi.

Uglavnom, već kao mladić imao sam kontakte od operativaca, znači profesionalaca.

Manipulirao sam s njima jer sam iz njihovih raspitivanja znao kuda " vetar duva".

Znači, prisiljen na varakanje s tim podlim ljudima svašta sam naučio i doznao.

Npr. znao sam čak i one koji su uredno KOS-u dojavljivali tko sve ima kalaša 90.

iskorištavao sam ih, dao sam im manje nego oni meni

uostalom kao i mnogi Hrvati jer i ja sam poslije toga što sam čovjek, odmah iza toga Hrvat.

Zapitaj se: " tko sam ja".

Znači. Nemoj se samnom upuštati u te igrice. Mene to ne dira jer ja znam kako to funkcionira.

Ako ti kažem da sam 92. 93. mogao doći u Petrinju ili Glinu ili Kostajnicu, možda u vozilu unprofora, možda presvučen u martićevca a možda kao civil i izvući po želji neke naše ljude kroz šumu 30 Km., onda znaš da se znam nositi i s takvim nedojebanim " analitičarima" poput tebe.

sve dobro...

Tko je glasao

Jasno je meni da si

Jasno je meni da si "suradnik", ne znam zašto mi objašnjavaš.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

iz istog razloga

zašto me ti analiziraš

samo naprijed, možda nešto naučiš...

- budi moj gost

sve dobro...

Tko je glasao

tko si ti?

Denucijator od trinaeste. Čudno kako su pristupili baš tebi, ha?

Ti si manipulirao s njima? A oni te skontali već s 13? Ajoj.

Tko je glasao

Ma @zap

ti ne znaš ni gdje si sve šupalj dok se ne popipaš, a sudeći koliko se zalažeš za pederopedofilska prava

držim da to činiš poprilično često.

Pogledaj

http://hr.wikipedia.org/wiki/Pavlik_Morozov

kako su funkcionirali oni na čijoj si liniji i danas.

sve dobro...

Tko je glasao

razumijem što čitam

Ma sve pet, sa 13 si bio pametan i promoćuran i zapravo si ti njih zezao... a kad si se upisivao u KP onda si bio - mlad i zaluđen... s koliko si onda ušao u KP, s pet godina?

Iskreno, ne zanima me daljnje analiziranje tvoje osobe privatno (niti ikoga ovdje), pa ako bismo mogli sjahati s ove teme - bio bih ti zahvalan.

A te fore da kad nemaš što gluplje reći sugovornika nazoveš pedofilom, više nije niti smiješno, bijedno je.

Tko je glasao

Nisam te nazvao

pedofilom.

Ti se samo zalažeš za njihova "prava" jer si korisni idiot.

( ili si možda angažiran, plaćen što me također ne bi začudilo)

Drago mi je što odustaješ od moje malenkosti jer si dosadan kao štene koje nateže žnirance na cipelama.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek,

Slušaj ti. Ove stranice omogućio nam je jedan čovjek, Mrak, koji ih i plaća, iz vlastitoga džepa. Svrha ovih stranica bila je i jeste omogućivanje političke rasprave. Za političku raspravu potrebno je imati elementarna znanja činjenica, baratati elementarnim političkim kategorijalnim aparatom i elementarnom terminologijom.

Nisu dakle namijenjene nekome kao što si ti, no bez obzira na to, na njima se, iz vjerojatno pretjeranih demokratskih obzira, toleriraju tvoje zloupotrebe slobode govora i, uopće, koještarije kakve ti često pišeš, zajedno s još ponekim članom.

A posve sigurno nisu namijenjene širenju ustaške propagande i šovinističkih stavova, zagovaranju netolerancije i korištenju govora mržnje, što gotovo svakodnevno radiš. To više što vlasnik sajta može za to kazneno odgovarati.

Prema tome, izvoli s tim smjesta prestati i počni cijeniti to što uopće možeš ovdje sudjelovati.

Tko je glasao

"prtjrnh dmkrtskh bzr "

prtjrnh kžš, hh bš s m nsmj ml kmnstčk prtčk

vk, v t sm jdn mj " stšk" ms.

T s nšt gšš k strhrvtskg pzdrv Z DM - SPRMN p pšt sm ntvr nšt gdn sjćm s Srb kj s rdl smnm pstl s pslj dklrrn čtnc kj s s n ptpn st nčn bnl prtv: " šhvnc, ptvnc , dmvnc kn."

Kn j st bl z NDH, tvr nvčnk pgldj št mš njm p s spvrćj...

mš kn, KN kj j bl z NDH.

t, kk s s ( st s) prvkl n ptvnc, šhvnc KN prvknt ćt s n Z DM SPRMN.

Sm j ptnj vrmn.

Znč vdš kk sm t g lk mtn nmj s prvt tk zvšn pmtn rgs.

nč, j pšm vdj prv zt št sm vdj mnjn d kžm d nj dbr vć mčk z rp ččkt mčk pčk.
Nm, dbr j dk j sm n zdmsprmnj l " ntlktlc" ppt tb rd bš n tm d s t prtvr nšt gr, pn gr.
Znš trj sbjn prg.. d vs pslj n bh mr brnt bš k mj ćć Srb z ssjdng sl 42.

ps. p d nm mn vdj v b s t tk ljp slgl , k n prtjskm kržk

l čtnčkm drnk sl B l n hmskslnm prt spnjnm dmm mrhn

sve dobro...

Tko je glasao

branio Srbe???

Od koga, zaboga?! Nije valjda od "ustaša u obrambenom ratu"?? Zar je netko napadao Srbe na područje današnje RH?

Tko je glasao

tupsone

više čitanja tih tema iz neovisnih izvora bi ti dobrodošlo @zap

Evo.

Ide švapska patrola . Trojica. Iz šume izađu odrpanci i pobiju ih. Masakriraju.

Drugi dan dolazi kaznena ekspedicija i pale i ubijaju tri sela gdje žive pravoslavci koje do tada nitko nije dirao. Još je živ jedan djed kojeg poznajem koji danas uredno prima domobransku penziju a Srbin je - pravoslavac.
Nešto pobiju a većinu otjeraju u Jasenovac.

Dobar dio ih pobjegne u susjedno hrvatsko selo. E sad, moj djed ( a i mnogi drugi) više nema dva sina i tri kćeri nego tri sina i četiri kćeri.

Vojno sposobne dečkiće sakriva na štalu i zatrpava sjenom. Riskira život. Ćaća došao na "dopust" a zapravo dezertirao jer je bio mobiliziran i na obuci u Njemačkoj i kad je vidio što se radi , uzima te dečke i s njima odlazi u šumu ne želeći se vratiti u SS i završiti na ruskom frontu. Bježi u šumu.

Kuća koju je moj stari sagradio poslije rata, dizao je neke kredite, jamci su mu bili baš dvojica onih Srba pravoslavaca koje je odveo u šumu. I on njima.
Jedan je umro prošle godine. Nažalost i sin i unuk su mu poginuli u Oluji kao krajinski vojnici.

Kužiš tragediju. Život nije internet, osim kad ostariš ( hehe) kao ja sada pa vas tu neke pro bono učim pameti da se ne zanesete previše.

Ajd sad ti malo sa vrijeđanjem cedevita men ( hvala @Luni na prikladnom epitetu)

sve dobro...

Tko je glasao

niš ne kužim...

... kaznena ekspedicija a vodili obrambeni rat? Pale i ubijaju? Ustaše? Jel' se tebi nešto pomiješalo?

Tko je glasao

Pa otprilike

kao 22.08. 1991. g. kada su napravili barikadu na cesti Sisak- Dubica, a prije toga iz autobusa izvlačili i odvodili pojedine...

uslijedila je "kaznena ekspedicija" tj. pokušaj da se cesta učini prohodnom, pa su poslije za krajine taj dan proglasili danom te svoje općine i danom žalosti

što se održalo do Oluje.

Prepoznati obrasce, šprancu

treba

sve dobro...

Tko je glasao

kaznena ekspedicija

Ahaaa... "pale i ubijaju" = "cesta učini prohodnom". Jadno maleno, tebi se sve pobrkalo u glavi.

Tko je glasao

:)))))))))

ili na homoseksualnom partyu ispunjenom dimom marihuane

Trebali smo ga pozvati na onaj Helouin party, definitivno :D

Tko je glasao

Ne treba kolega razvlačiti

Ne treba kolega razvlačiti previše i bezveze vodniti.

"Za dom spremni" je ustaški pozdrav koji treba javnom raspravom prokazati kao protivan svemu što Republika Hrvatska predstavlja, a u kontekstu zadnjih događanja ga treba poistovjetiti sa zabranom ćirilice u NDH, činom koji je također protivan svemu što Republika Hrvatska predstavlja.

Ćirilica nije upitna niti smije biti upitna. Talijanski jezik nije upitan niti smije biti upitan.

Ako čak i pređemo preko neupitne činjenice kako taj Stožer nema nikakav legitimitet niti predstavlja išta osim seksualnog partnera pročetničkoj Vladi RH u medijskom koitusu "za noć ili dvije", čak i kao tako prikazan, kao "prijateljica noći", nastavlja djelovati u cilju povećanja postotnog praga za primjenu ćirilice sa 33% na 50%.

Što opet u konzekvenci ne donosi ništa bitnoga Istri ili bilo kojoj drugoj lokalnoj sredini, jer zakon o kojem pričaju nikad nije ni pojmio biti kontra fakultativnom, ne, on je kako je Feniks davno ukazao, obligatoran za područja gdje je udio nacionalne manjine veći od 33% - taj zakon jednostavno ne brani postavljanje dvopismenih ili dvojezičnih ploča u mjestima u kojima određena nacionalna manjina ima npr. 32%!

Tko je glasao

podizanje morala

Ako sam dobro shvatio, od pozdrava "Za Dom" se mom djedu, Hrvatu, antifašisti i partizanu podizao samo mitraljez... (ok, i želudac, pogotovo u bitkama gdje su ih ustaše i četnici - kao najveće ljudsko smeće i prirodni saveznici - zajedno napadali).

Tko je glasao

ma kakak stoljetni pozdrav

To su gluposti. Za dom spremni je ustaški pozdrav - pandan nacističkom Heil Hitler.

Istina je da je Zajc u svojoj operi Nikola Šubić Zrinski zaista koristio sintagmu Za Dom. No to je samo zanesenjačka priča. Naime, Zrinski se u Sigetu nije borio "Za dom". On je spašavao mađarski gradić Szigetvar koji je daleko od Hrvatske. Dakako, i sjeverno od Hrvatske, dakle obranom Sigeta Hrvatsku nije ni mogao obraniti jer su je Otomanski vojnici već pregazili. U stvari, branio je Beč i carski režim koji je više puta brutalno zgazio Hrvatsku i Hrvate, pa čak i u samom tom incidentu jer Habsburg nije želio pomoći Zrinskom i poslati mu pojačanje, nego ga je pustio da iskrvari dok se Beč pripremao za opsadu.

Može se, doduše, reći da je za Zrinskog Siget bio "dom", jer je on bio u stvari Mađar hrvatskog podrijetla i govorio je i pisao Mađarski, a Mađari su mu podigli više spomenika. No u tom slučaju "Za dom" i nije baš nekii hrvatski, a najmanje "tradicionalni" pozdrav.

Tko je glasao

da bumo precizni

@drvosjek
Po tvome komunisti nisu bili Hrvati. Vidiš to mi je prvi glas.
Je imali su čudan pozdrav. Vudrili bi se šakom po glavi i rekli zdravo. Zdravo. Hmmm.
Od nekud mi je poznat taj pozdrav zdravo. Nij baš stoljetni star je dva i više tisućljeća.
1955. svaki redar, reduša ili dežurni u razredu moral je prije nastave stati pred razred i učiteljicu i zaderati se.
- Za domovinu s Titom. Razred bi odgovorio.
- Naprijed.
Čudni su bili tui komunistički "nehrvatski" pozdravi.

Tko je glasao

@boltek

Baš ti hvala što si me podsjetio: tako: ZA DOMOVINU, S TITOM! Razred bi odgovorio: "NAPRIJED!" Ne znam da li se sjećaš, na odmoru se dijelilo mlijeko, istina bilo je umjetno, ali je prijalo, žuti sir iz konzervi, program američke pomoći, UNRA paketi. I šećera za mlijeko nije bilo, morali smo ga donijetu od kuće. KOJI PUT SU ME DJECA ZADIRKIVALA ZBOG PREZIMENA ALI NACIJE, RAZLIČITE NACIJE SAM OTKRIO TEK U GIMNAZIJI. A onda to nije bilo presudno, presudno je bilo koja ima bolje noge, i veće grudi, ne? Da, i koja se u razredu ševi, jer u
Ovi što vjeruju u MRAK, MRKLI SOCIJALISTIČKI MRAK, ne mogu vjerovati da se spominjala domovina. I da se na svakoj priredbi u Hrvatskoj, intonirala i himna LIJEPA NAŠA!
I da je hrvatstvo prolazilo, ali USTAŠTVO nije!
U "Krašu" gdje smo delali za Božić su žene u pojedinim pogonima pjevale božićne pjesme! I nije bilo LOPOVČINE Vidoševića, nikoga ni blizu takvom Ostapu Benderu! Najviše što se kralo bilo je po koja "griotta", znalo se da ponekad pokoju ponesemo, nitko nije pravio problema od toga. U okviru tvornice moglo se , svega pojesti koliko je tko mogao - od kiki karamela do čak marcipana! Obično bi se svatko prežderao na početku, kada je počeo raditi, poslije mu nije bilo do čokolade, moglo je proći i dva tjedana da mi ne padne na pamet čokolada! No, sindikalni izleti, jooooooj!
Ako smo to nas dvojica iskusili, i svjedočimo, baš me zanima gdje su bili ovi koji se tog ne sjećaju.
Oni morti, nisu išli ni u školu, nit su hteli delati!
Tu mantru o neprolaženju hrvatstva mogu prodati kome hoće, ali nama, svjedocima vremena ne. Struktura Gradske konferencije Soc. saveza Zagreba, morala je odgovarati nacionalnoj strukturi stanovništva Zagreba. Kada je falilo Hrvata, zvali smo općinske konferencije soc. saveza i sugerirali - treba nam delegata više Hrvata! Falilo je i obrtnika, i vjernika, i žena. Ali, s godinama sve je više sastav GK SSRNH odgovarao nacionalno-socijalnom sastavu stanovništva Zagreba.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ova je dobra

"Struktura Gradske konferencije Soc. saveza Zagreba, morala je odgovarati nacionalnoj strukturi stanovništva Zagreba. Kada je falilo Hrvata, zvali smo općinske konferencije soc. saveza i sugerirali - treba nam delegata više Hrvata!"

Kako se moglo dogoditi da nedosatje Hrvata ako su oni bili u stanovništvu velika večina?
To ono kao u JNA?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci