Tagovi

Kreativna statistika

Danas je u Saboru bila rasprava o izvršenju proračuna, što znači da su „sukobljene strane“ dobile dozvolu za međusobno napucavanje s brojkama, trendovima i ostalim makro i mikro ekonomskim pokazateljima. Nije to ništa neobično, u svim demokratskim parlamentima svijeta redovito se odvija slična politička utakmica u kojoj sukobljene ekipe pokušavaju jedna drugoj zabiti gol. Oporba tako na vladajuće puca s brojkama koje „vjerno svjedoče“ o recesiji, deficitu, inflaciji i sličnim negativnim trendovima, dok vladajući vade podatke iz kojih se nedvojbeno vide pozitivni trendovi, porasti i nezadrživi rast.
Nisam Sabor pratio izravno, ali sudeći po izvješću iz Dnevnika izgledalo mi je kao da niti jedna ekipa nije postigla gol više od protivnika. Naravno, moj dojam može biti posljedica jedne vrlo perfidne konstrukcije priloga kojim je novinarka namjerno proizvela ravnotežu svojim spretnim aranžiranjem i montiranjem. Ili... moguće je da stvarno niti jedan napadač sukobljenih strana nije imao svoj dan i nikako nije mogao zabiti onog odlučujućeg.
Inače, mene posebno zabavlja, u zadnje vrijeme često isticana, poruka s kojom Vlada dokazuje nepogrešivost svojeg ekonomskog programa (pustimo sad na stranu činjenicu da isti ne postoji, odnosno da ono što je u kampanji bilo predstavljeno ne provodi se ni u tragovima).
Taj glavni dokaz koji je nedavno Dr. Ivo iznio vascelom pučanstvu je da je njegova Vlada konačno ostvarila veći porast izvoza u odnosu na porast uvoza. Za potrebe, dnevno-lake politike taj podatak se vrlo kreativno prenosi i putem dalekovidnice i kroz istupe našeg vrlog financministra Šukera kao, pazi sad, ostvarili smo veći izvoz od uvoza. Tako je i danas pokušao zabiti jednoga oporbi, pozivajući se na tu od strane DZS-a izračunatu, a neporecivu istinu.
Što to u stvarnosti znači? Sanader i Šuker ne lažu kad kažu da je izvoz RH povećan ove godine za 16%, dok je istovremeno uvoz povećan za „nešto“ manjih 15%. Dakle, brojka je stvarno pozitivna za nas i RH je u 2006. izvezla robe u odnosu na prošlu godinu za 1% više nego što je robe u odnosu na prošlu godinu uvezla (malo glupa konstrukcija, ali jedino ispravna). Dakle, izvoz raste po većoj stopi od uvoza. Super!
Evo u čemu je problem! Kad se stope rasta pretvore u stvarne brojke to izgleda ovako: RH je u prvih 8 mjeseci izvezla robe u vrijednosti 5.230.266.000 €, dok je istovremeno uvezla robe vrijedne 11.216.777.000 €. Prema tome porast izvoza je iznosio oko 836,8 milijuna €, dok je istovremeno uvoz porastao za 1682,5 milijuna €. Znači da smo stvarno povećali uvoz za 845,7 milijuna € robe više, nego nam je porastao izvoz u odnosu na prošlu godinu.
Da li je to sad neki uspjeh? U nedostatku drugih pozitivnih pokazatelja, valjda je i taj jedan posto Šukeru velik kao planina, ali u stvarnosti je to -845,7 milijuna €. No, valjda njemu i nije poanta da ima rezultate kojima se neki financministar stvarno može pohvaliti, nego je važno da ono što ima prikaže u što boljem svjetlu i zamagli istinu da njegov Dr. Ivo osvoji novi mandat. Podsjeća li to nekog na jednu nama susjednu državu s one strane Drave? Mene da!

Komentari

u prirodi je vlasti da

u prirodi je vlasti da plasira takve frizirane statistike, no nije mi jasno zašto se oporba ne pripremi na njihove totalno očekivane ispade te ih ne satre u korjenu pa makar tiskali malenu knjižicu s prijevodima između HDZ_talk-a i što to točno znači

Tko je glasao

jedan od naših velikih

jedan od naših velikih problema je da političari vrlo rijetko znaju problem objasniti a da bude svima jasan, a još je rjeđa osobina da problem objasne u jednoj svima smislenoj rečenici

svima mora biti jasno da u medijima prostor dobijaju oni koji govore u one_linerima odnosno sound_bites-ima, pa onda prava poruka niti ne stigne do publike kojoj je namjenjena

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci