Tagovi

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca

Historia est magistra vitae! - kaže stara i nikad dokazana latinska poslovica. Da se povijest ponavlja (što dodatno ruši valjanost prve poslovice, jer da smo nešto iz nje naučili nebi se ponovila), ponavlja se. Da revolucija jede svoju djecu, jede, dokazano.

A da više sile imaju smisla za humor, i to onaj crni, evo dokaza. Na današnji dan, prije 100 godina, po tadašnjim mjerilima heroj i domoljub, a po današnjim vjerojatno terorist (zapravo, ovisi s koje strane gledamo) Gavrilo Princip ukokao je prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu gospođu. Austrougarska monarhija je taj čin uzela za povod objave rata Srbiji, čime je počeo krvavi I svj. rat.

Njegovim završetkom 4 godine kasnije prestala je postojati jedn monarhija, austro-ugarska, a nastala jedna nova - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Mrska je to bila tamnica naroda, koja je okončana II svjetkim ratom, iz koje je proizašla druga tamnica naroda, još mrskija Jugoslavija. Toliko je omražena i strašna bila, da još i danas, 25 godina nakon prestanka svog postojanja služi kao babaroga za plašenje zločeste djece i slaboumnog puka.

Povijest se tu još jednom ponovila, omražena tamnica naroda izgorila je u plamenu domovinskog rata, a mi Hrvati smo konačno ostvarili san kojeg sanjamo od stoljeća sedmog - svoju samostalnu, neovisnu državu, u kojoj ćemo biti svoji na svome. Demokratsku, parlamentarnu republiku, socijalnu državu domoljubno osviještenih građana u kojoj će teći med i mlijeko... Nebu nas više niko jebal u našoj kuruzi...

No sudbina se i ovaj put gorko poigrala i pokazala svoj smisao za crni humor: Na stotu obljetnicu smaknuća omraženog omraženog monarha svoju krunidbu u svojim Kulmerovim dvorima proslavit će pravi vladar ovih prostora, (istina još uvijek) neokrunjeni kralj Republike Todoslavije - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Naši zaposlenici su naša najveća briga, reče tom prilikom kralj Ivica. Jesu, slažem se, svih 15-tak članova uprave, kao što su npr. Piruškica (znao je lepi Cane da će svaki šamar s lijeve i desne kojeg je primio od Oca domovine biti na kraju dobro unovčen) ili simpatični Roha (koji je garant samo glumio mucavca kako ga nitko nebi razumio šta priča dok je pripremao teren svom vladaru).

Ostalih 30.000, a sad već 65.000 spadaju u kmetove (to su oni koji imaju zvanje "menađera" i plaću malo veću od 3.000 kn, a ne moraju čistiti snijeg i gurati kašete u skladištu) i robove (to su oni koji vraćaju manjak na blagajnama i nose uske majice na trbusima nadebljalim od jeftine salame koju su kupili kod gazde bonovima od božićnice).

Panem et circenses - viknu vladar Ivica napoleonski držeći desnu ruku u sakou, i igre su počele. Ako nema onih na nogometnim terenima, brzo se zaigraju neke u Saboru ili Vladi. A vladar spusti cijenu tekućeg kruha i tekućih kolača, pa nek se rulja zabavlja. Naravno, sve uz zastavice, trube i tomsona il sevku.

Volim Hrvatsku, kupujem u Kozmu - glasi slogan jedne od podružnica, koji u prijevodu znači - Hrvatska to je Torodić.

Interes Agrokora je interes Hrvatske, reče bivši PRVI potpredsjednik koji u slobodno vrijeme gazi ljude po cesti. A mislio je - Hrvatska to je Todorić.

Država to sam ja - rekao je lepi Ivica štrajkašima na Markovu trgu, neki dan nakon što je premijeru i ministrima dao instrukcije. Razdragani štrajkaši su se nakon tih riječi utjehe rukovali i slikali s njim.

Hrvatice i Hrvati, na stranu bi procijedio Prvi pokojni: Ne bojte se Jugoslavije, ona je zauvijek umrla. Volite i sanjajte Hrvatsku još idućih tisuću godina, i tako je nikad nismo imali.

Živjela nam jedna i jedina - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Živio kralj Ivica Todorić!

Komentari

Zaboravih još nadodati, naš

Zaboravih još nadodati, naš neokrunjeni feudalac i robovlasnik je kapitalist bez pokrića - da proda sve što ima pod kontrolom i plati sve što je dužan vjerojatno nebi imao čim ni guzicu usranu obrisati.

Tko je glasao

Tc tc... Čovjek je u

Tc tc...

Čovjek je u dužničkom ropstvu a vi ga napadate... :-)

Tko je glasao

Todorić i vladajući

ako se malo bolje pogleda na donatore političkih kamapanjanaići će se na Todorića ili Agrokor, što je zapravo isto. što je najljepše on će se kao donato naćo i na HDT-ovski, kao i na SDP-ovskim o HNS-ovim kampanjama. u biti biti će donator kamapanja stranaka koje će pobijediti ili će biti najajča stranka u oporbi. na taj način si je osigurao neplaćanje poreza, neplaćanje računa na vrijeme, državne potpore. radni vrijeme u njegovim prodavaonicama već se je davno uskladilo s novim zakonom o radu. pitanje je da li bi država bila u ovakvoj recesiji da njezinom vrhuškom ne gospodari Todorić?

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga narod kaže "tko

@walpurga narod kaže "tko maže taj se i vozi" a činjenice govore da Todorić drži kajase i bić u ruci. Što je najgore policija, pravosuđe- DORH, USKOK i institucije koje ne rade svoj posao mu j očigledno jedu iz ruke. Jer da nije tako već bi odavno završio kao zloglasni američki kriminalac Al Capon koji je u zatvoru završio zbog utaje poreza! No zato nesposobni i korumpirani porezni inspektori zbog 10 kuna bakšiša u blagajni zatvaraju malim poduzetnicima jedini izvor zarade. No tako je to u državi koja nema mafiju, već mafija ima državu!
http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/78416-i-al-capone-je-zavrsio-u-za...
http://gol.dnevnik.hr/clanak/svjetski_nogomet/messiju-prijeti-sudbina-al...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Todoric je crvena krpa

Todoric je crvena krpa netranzitiranoj inteletktualnoj eliti. Tu cinjenicu ekstenzivno se koristi u ideopoliticke svrhe (jer je te netranzitirane dovelo na vlast), misleci na dzep,kao sto se domoljubno lupanje u domoljubna prsa, koristilo misleci prije svega na vlastiti dzep.

Tko je glasao

Dali je Todorić ona čuvena glava korupcijske hobotnice?

@ČKIH čitajuči tvoj dnevnik ne mogu se oteti dojmu da bi ta tvoja pregložena glava za krunidbu morala biti istovremeno glava one čuvene hrvatske hobornice. Naime kao što je poznato pipci hobotnice se režu, ali hobotnica uvijek preživi, pa je tako i Todorić ne samo preživio smjene svih vlasti u svim kuplerajskim kombinacijama i kao što vidimo nakon svake smjene vlasti postajao moćniji, moćniji i sve nedodirljiviji institucijama koje kao što je poznato u Hrvatskoj rade posao po dnevno-političkim potrebama, a ne pravdi i zakonu. Kao što je poznato najbolji lijek za borbu protiv mita, kriminala i korupcije su pravomoćne sudske presude, a one su unatoč mnogobrojnim aferama i čudnoj činjenici da njegov uspon počinje tek 90-ih godina, kada je u vrijeme najgoreg rata, kroz privatizaciju postaje vlasnik nekoliko važnih tvrtki iz prehrambenog sektora i trgovine. Iako se uz njegove tvrtke, tokom godina vežu brojne afere, u Hrvatskoj nikada za ništa nije odgovarao. a kako i bi kada Todorić uživa poseban status zbog čvrstih veza sa politikom. Podržavali su ga svi. Od Franje Tuđmana, sa čijom obitelji je bio i u poslovnim odnosima, preko Ive Sanadera i Jadranke Kosor, pa sve do Radimira Čačića, koji je kao prvi potpredsjednik Milanovićeve vlade, interes Agrokora poistovjetio sa interesom Hrvatske. "Interes Agrokora je interes Hrvatske", izjavio je Čačić 2011., komentirajući, tada još neizvjesno Todorićevo preuzimanje Mercatora. Više na: https://hr-hr.facebook.com/OccupyCroatia/posts/532280613561977

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Vidim da je link

Vidim da je link https://hr-hr.facebook.com/OccupyCroatia/posts/532280613561977 koji sam stavio u predhodnom komentaru preuzet sa Indexa.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/dobro-dosli-u-khrvatsku-pogledajte-st...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

mislim da pretjeruješ

da ljudima nije dobro ne bi radili kod njega

prije je jelene ubijao Tito i njegovi aparatčici, danas ih ubija Todorić i njegovi

samo je mijena vječna

kad smo već kod poslovica

sve dobro...

Tko je glasao

da

to je nama tvoja borba dala...

Povijesno gledajući, ćaća ti je bio bolje sreće.

S druge pak strane, ti si stvorio odličnu priliku za svoju djecu kojima će biti puno lakše nadmašiti oca, nego tebi.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U komunizmu su se poslovođe trgovina

nesrazmjerno bogatile kradući i muljajući s inflacijom i cijenama.

Obični prodavači su isto imali male plaće.

Daleko bilo da bih ja branio tajkuna Todora ali sustavi Sj. Koreje mi nekako nisu IN

sve dobro...

Tko je glasao

fantastično im je, ali s malom razlikom...

... prije su mogli, barem u teoriji, makar i kao igrokaz - buniti se preko svojih sindikata, mogli su (budući je velik broj direktora bio u KPu) podići prst i reći "ovo je protiv radnih ljudi i građana", "ovo je protiv naših svetih tekovina".

A to nijedan direktor nije volio ni želio čuti - opasno je bilo biti protiv tekovina. Pa se na radnike, ups, djelatnike - pazilo. Pazilo se na trudnice, pa se izdvajalo za društvene stanove, pa su postojale jubilarne, K-15, ovo i ono... sve skupa, možda malo lošije za kupca (kupac tada nije bio - kralj) (doduše, nije ni danas), ali za radnike, ups, djelatnike - sigurno puno bolje.

A to je značilo i bolje za njihove obitelji, pa onda i bolje za cijelo društvo u cjelini. Zanimljivo da je u tamnici naroda bilo nezamislivo da dućan radi u subotu popodne, a kamoli cijelu nedjelju. No, zato je danas u plemenitoj zemlji koja najviše cijeni obiteljske vrijednosti normalno da dućan radi nedjeljom do 22h. Tako da bi kupac - koji je kralj - mogao nedjeljom raditi do 21h pa otići u dućan.

Agrokor sada čekaju neviđeni problemi... naime, Mercator ima gomilu prodajnih mjesta "u regionu" i bit će prilično teško iskoordinirati za sljedeće nogometno prvenstvno sve te uniforme i najlonske kese "Taj osećaj ponosa" s mjestom prodaje, nacionalnom strukturom stanovništva i slično.

Tko je glasao

Da, stvarno, nekada kad se

Da, stvarno, nekada kad se netko išao buniti protiv tekovina narodne socijalističke revolucije i radničkog samoupravnog socijalizma, odmah je dobio višegodišnji turistički aranžman u poznatom ljetovalištu na otoku Goli, sa ljubaznim osobljem i pendrek wellnessom. Ah, danas svega toga više nema ... :-)

Prokleti neoliberalni kapitalizam.

Tko je glasao

Goli otok?!

Moram te malo ispraviti sa Golim otokom - turistički aranžman ne bi dobio nakon 1960.godine na Golom otoku zbog političkih razloga kakve si ti naveo , za to ti je bila dovoljna i Lepoglava.
Na Golom bi otoku završio zbog teške krađe (primjer: I.Sanader ) ili krvnih delikata (primjer : ubojice Luke Ritza ). Ne bi tucao kamen već bi radio u tvornici namještaja koji se izvozio u Ameriku ili bi pak izrađivao teraco pločice za dobar dio gradova u Jugi , da posebno ne spominjem izradu metalnih ormara za radničke svlačionice a za to bi još i dobio neku paru da po izlasku možeš preživjeti koji mjesec.
Goli otok je sinonim za mjesto gdje su završavali ljudi nakon obračuna komunista sa neistomišljenicima (isto tako većinom komunistima ) i nema veze sa shvaćanjem socijalističke revolucije i samoupravnog socijalizma pa se zaboravlja da je njegova politička svrha ukinuta šezdesetih godina prošlog stoljeća.

vojko27

Tko je glasao

Danas dobijes turisticki

Danas dobijes turisticki aranzman u na otoku Kubi u Guantanamu. Vjerujem da su i guantanovsko osoblje i guantanamski welness isli ukorak s vremenom i svim novim saznanjima na podrucju pendrek turizma. Ako si malo gore srece, ceka te samo egzil u nekoj egzoticnoj ambasadi ili na moskovskom aerodromu.
Ah, sve te male cari neoliberalnog kapitalizma. Uistinu, tko bi mu mogao odoljeti:)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci