Tagovi

Kraj javne televizije, ili televizije uopće?

Komentar, u stvari, poziv na linč :) javne televizije koji je Matija Babić postao na fejsu, me natjerao na razmišljanje. Veli Matija, i tu se potpuno slažem, da mlađa i obrazovanija (informatički pismenija) populacija ili već ne gleda televiziju skoro uopće, ili je na dobrom putu da to privede kraju.

Strašno ga je zasmetalo što se javna televizija ponaša kao nametnik, zakonskom prisilom ubire pretplatu, za nju ne daje adekvatan sadržaj, i još krade kruh privatnim kućama kroz pretjerane reklame, a privatne televizije se kod nas najvećim dijelom iz toga financiraju.

On bi ukinuo pretplatu, pa nek si građani te novce potroše kako hoće, a ne kako im televizija kaže, i nek gledaju privatnu tv. Okej, tu se već malo ne slažemo.

Mislim i dalje da nekakav servis javnog informiranja mora postojati, i sigurno mora pokriti tehnologije koje se trenutno koriste. Tako da za sad, mislim da javna televizija mora još ostati u funkciji. S vremenom će joj se dogoditi isto što i novinama, potpuno će se privatizirati (privatizirane su čak i Narodne Novine, odn. Službeni list), a javni servis će dograbiti tehnološki i društveno aktualan slijedeći medij. Radio je tu relikt koji je našao primjenu i danas, pa će kao takav (kao društvo u vožnji, uz rad ili uz rješavanje križaljki, i kao lako prijenosno sredstvo prijema informacije) vjerojatno još neko vrijeme egzistirati.

Tu se otvara jako zanimljiv prostor.
Uz gašenje, i/ili smanjenje obima programa javne televizije, slijedeći medij koji je pogodan za distribuciju programa je, naravno, internet. Sa prelaskom na streaming, veliki dio sadašnjih troškova (OiV) postaje nepotreban, količina produkcije je tu isto pod upitnikom, i sve skupa može biti značajno manji i jeftiniji sustav.

Tu smo zadržali linearnu koncepciju serviranog programa kakva je bila do sada, i kakva još uvijek ima svoju publiku. E, sad, onaj dio publike koji se svake godine povećava, koji ne želi gledati servirani program, nego kao švedski stol, odabrati sadržaj i pogledati ga na miru i bez reklama, oni su već donijeli rješenje za novi koncept programa - odabir i skidanje preko torenta. Na javnom servisu je samo da im to omogući, legalno, i uz to im ponudi i svoje sadržaje. I naplati sve skupa, naravno.

Ako se ne ukine pretplata, taj novac se može preusmjeriti. Recimo u kupovinu autorskih prava za filmove, serije i muziku, koji se onda mogu ili streamati, i još bolje, jer program u konceptu ne odgovara mlađoj populaciji, ponuditi za download preko posebnog torrent trackera (svakom pretplatniku njegov account, i sve se vidi). Tako bi se dobila točna situacija sa brojem downloada svakog pojedinog filma, epizode, albuma.. i prema tome bi se moglo platiti nositeljima autorskih prava. Svi presretni.
Televizija više ne mora otkupljivati program unaprijed nego ga dobije od distributera, digne na svoje servere, i kako korisnici skidaju program, plaća se samo koliko se gledalo, kao postotak od predviđenog iznosa za autorska prava. Slijedeći korak na tom pravcu bi mogli biti uređaji koji će i kontrolirati skinuti sadržaj (onemogućiti kopiranje osim kroz torrent) i brisati ga po potrebi. Tehnologija već postoji, i imate je u svom Kindlu.

Mislim da je to rješenje dosadašnjeg sukoba pirata i koje kakvih ria i zampova, bar što se tiče glazbe, filmova i ostalih video materijala.
Ako bi se kroz nekakav zamp (da, znam, zato sam napisao "nekakav") ti novci distribuirali vlasnicima autorskih prava prema broju dowloada, mislim da bi svi bili sretni i zadovoljni.

Kad si Sony zbroji koliko je prošle godine dao odvjetnicima i za druge troškove ganjanja onih od kojih može dobiti samo ležanje u zatvoru, s jedne strane, i novac ovako dobiven, s druge strane, mislim da neće puno razmišljati. Pogotovo kad naprave ekstrapolaciju samo za slijedeće tri godine.

Tu ima nekoliko problema koji trebaju rješenje. Broadband infrastruktura, postoji rješenje. Moja sestra u Švicarskoj ima superbrzi net preko elektrinih energetskih kablova. Bez velikih ulaganja i kopanja se može dovući internet bilo kud gdje već ima struje. Problem publike koju moraš educirati za primjenu, koji i nije tako strašan. Ako treba skinuti novu epizodu turske sapunice, brzo se uči..

Sličan model bi se mogao primijeniti i za knjižnice, s tim da je tu tehnički sve riješeno (Kindle), samo treba donijeti propise, kupiti ili napraviti softver za knjižnice, ponuditi izdavačima model, a čitateljima e-book readere.

Kad bi se to poguralo, na Prisavlju bi mogli imati prvi svjetski legalni datacentar sa seedovima i svojim torrent trackerom i model za rješenje sukoba vlasnika autorskih prava i sve većeg broja pirata.

A telka.. polako u podrum.

Komentari

Ne proizlazi javnost, u

Ne proizlazi javnost, u smislu društvene uloge neke institucije / a HTV je institucija / iz nacina na koji se ona /su/financira. I sam taj pojam “javnosti” samo je otrcani kliše i floskula.
Jos davno je Sokrat utvrdio: "ne postoji “opce” , postoji samo zbir "pojedinacnog" .U toj se recenici krije cijela filozofija “javnosti”. ako se je "pojedninac" u "javnosti" tj. masi naravno da ce se podrzavajuci vlastite interese posredno podrzavati i interese “opceg" tj “javnosti”.
A sto je vlast nego zbir uskih pojedinacnih interesa / koji su sebe proglasili drzavom / i koji su svoje vlastite interese podigli na pijedestal "bozanstva" proglasavajuci ih “opcim” tj. drzavnim, nacionalnim, regionalnim,zupanijskim...vec kako kome i kada zatreba koji “javni” interes.
Naravno da nijedna trenutna vlast ne da "na sebe" i da putem medija mistificira i glorificira samu sebe i vlastitu ulogu. I tv je medij koji je uvijek pod paskom trenutne vlasti.
Al cesto se dodje i do paradoksa: da je komercijalna / i privatna / tv ustvari daleko više javna nego ona koja se takvom deklarira. Jer njezin koncept "senzacionalizma" na kojem funkcionira cesto je vise u sluzbi "javnosti" nego sterilna "javna" televizija koja dok nadje polugu i oslonac da se pomakne- ode vrijeme. Ne mislim na to da/li/ privatna tv manje ili vise “zaglupljuje” projektima tipa one bljuvotine od “farme” ili “ljubavi na selu” vec da je recimo “Provjereno” daleko vise “javna” emisija od bilo koje, po konceptu i namjeni slicne, na HTV-u.
Da bi privatna tv opstala ona mora pokrivati siroki raspon: od onih koji pokriva Andrija Jarak na ekranu ispred nekog prevrnutog autobusa do ljudi ciji mentalni sklop funkcionira po principu “ jesu li se nocas sexali u BB kuci ” . Jer im samo siroko trziste garantira dovoljan broj oglasivaca od kojih ce zivjeti. Tako da im je i “bljuvotina” djelomicno oprostena iz cisto egzistencijalnih razloga.
Dok faraoni na HTV pak trebaju zadovoljit samo jedno: ovu ili onu trenutnu strukturu vlasti i ne moraju se brinuti za pritok love. Pa naravno da sve opravdaju javnim interesom. Javni interes im je i da ekipa koja recimo prati po CRO onoga “lijepog našega” u hotelu sa 4 zvjezdice prenoce u apartmanima koji su od mjesta snimanja udaljeni stotinjak kilometara. Autom do Prisavlja je manje od sata. I naravno “javni interes” je - jos da, do posljednje kapi alkohola , onako usput , isprazne ormarić sa “unučićima”.
Babic isto tako vuce vodu na svoj mlin. Sto mu nije ni za zamjeriti. Cinjenica je da koncept “masovnost privlaci oglasivace” polako postaje koncept proslosti koji jos uvijek pali kod tv_a kao masovnog medija.
Samo, buducnost oglasavanja je Googlov koncept “konteksta” povezanog s “emocijom” pojedinca .A internet je za razliku od TV indivdiualno targetirani medij. U kojem "ja kralj" odlucujem o onome sto me “zanima” i na sto cu kliknuti.
Oglasavati se jedostavno mora. Onaj tko to ne cini taj je trzisni mrtvac.
A za oglasivaca , koji je pocesto rob iluzije i apstraktnih brojki 30k kuna za 30 sekundi reklame u nekom srednjem tv terminu izgleda daleko prihvatljiviji trosak od 5-6k kuna za 100k prikaza oglasa uz ciljani CTR od 5-7 %.
U prvom slucaju mu se prodaje iluzija o "milion gledatelja" a u drugom dokazivi niz prirodnih brojeva . Al ne - on ce radije “milion”. To mu , nekako vise i ljepse zvuci.
I za to se Babic bori al samo njegovom mentalnom sklopu razumljivoj maximi: “ocrni drugoga da bi on sam ispao svijetlija figura”
Internet je vec odavno postao MEDIJ samo to silni TV lumeni koji jos uvijek zive u doba obitelji Kremenko nemogu shvatiti. I to ce tek moći neki novi klinci: kad jedna generacija izumre i na njeno mjesto dodje druga koja je srasla sa internetom kao mahovina s drvetom.I koji ce zahvaljuci toj spoznaji moci vise,bolje i racionalnije iskoristiti ono sto internet nudi.A do tada ce jos mnoge agencije "tvornice reklama" imati prevlast pred tvrtkama "tvornicama klikova". I iz javnog interesa ce se isfinacirati jos poneka Fimi Medija.
Da ne bi ispalo da sam protiv “javnoga interesa” ( pa sto to god u konacnici bilo) nisam. Al sam protiv lopovluka i nameta namjenjenog kastama. Rekao je jednom pok Vlado Gotovac: “legalista sam pa sto kosta da kosta”. Kad je onaj Škegro onomad htio HTV-u naplatiti PDV onda je ona njihova sokolica Alaburićka grlo razderala pojasnjavajuci da je HTV namet ustvari “ex lege” porez. Ma nemoj? Porez. Ako je nesto porez onda za taj porez se svakom treba izdat Rjesenje. A i svaki porez je upravni postupak.Buduci da ja nikakvo Rjesenje od HTV dobio nisam onda je ocito da mi ta “veckakosezovekunskabrojka” trebala spadati u kategoriju obveznog odnosa. Pa vi HTV meni dajte Ugovor gdje cemo mi utvrditi medjusobna prava i obveze koje cu placati.
Sve dok se drzite obveza a ne samo prava. A kako cete osim mene i druge “regrutirati” - to je vec vas problem.U konacnici - i propadnite bas me briga. Propao je i stari Rim pa je “zivot” nekako uspio dogurati sve do danasnjih dana.

Tko je glasao

Internet warriors unite

Komentar, u stvari, poziv na linč :) javne televizije koji je Matija Babić postao na fejsu, me natjerao na razmišljanje

"Natjerao te na razmišljanje" pravomoćno osuđeni lopov M.B. (1978), nesvršeni srednjoškolac finomehaničar, "hrabri" borac za "jugoslavensku" "pravdu" i "istinu", tip koji se nikada nije pojavio niti na jednom jedinom skupu, prosvjedu, mitingu, maršu... koji je njegov portal na sva usta propagirao i reklamirao? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ovo je tek početak javne

Ovo je tek početak javne televizije. Da je HRT bila glas javnosti, nikad joj se ne bi dogodilo to što se sada događa. No evo, npr. ja, nisam htjela gledati HRT zbog subjektivnosti i sustavnog podjebavanja hrvatske javnosti centra i desnog centra, a za što sam kao pripadnik te političke opcije, morala plaćati ogromnu tv-pristojbu, iako zbog svog zdravlja nisam gledala ni T od televizije. Da su se HRT-ovi djelatnici držali programskih načela javne televizije, ovo im se ne bi dogodilo. Isto je i s ostalim djelatnostima, primjerice s HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, gdje intendant HNK sustavno napada svoje gledateljstvo desne političke opcije. Ako je riječ o javnoj ustanovi, onda je ona JAVNA i za lijeve i za desne, a intendant svoje privatno mišljenje treba plasirati isključivo među svojim prijateljima i poznanicima, a ne pred javnošću koja dolazi u to kazalište, a među kojom je i lijeva i desna politička opcija. No privatizacija riječkog kazališta se događala naočigled svih, što je nedopustivo. Djelatnosti koje se financiraju od poreza, ne bi smjele dopustiti privatna stajališta ljudi, koji tu rade!
Zato je ova čistka na HRT-u dobrodošla, a dobrodošla bi i svuda drugdje gdje se isto događa. Dosta je bilo privatizacije HRT-a!!! HRT mora biti glas svekolike javnosti, jer upravo svekolika javnost ima obvezu plaćanja TV pristojbe. Kada to bude privatna televizija SDP-a, onda nek se na njoj plasiraju SDP-ove floskule, nemam ništa protiv privatne televizije! Ali tada je ja neću morati financirati!

Tko je glasao

čistke...

... pretpostavljam da si tako jedanako mislila i kada je Kukuriku u 5 dana smjenio 40 urednika HTV-a... ili je čista ok samo kada dolazi sdesna?

Tko je glasao

kada je Kukuriku u 5 dana

kada je Kukuriku u 5 dana smjenio 40 urednika HTV-a

Sram te bilo, širiš ustašku propagandu. Bilo ih je samo 38 :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pa sad se stvari samo vraćaju

Pa sad se stvari samo vraćaju na početak. Ništa drugo. Anuliraju se SDP-ove čistke i ide se dalje.

4 godine nisam gledala HTV zbog tih kukuriku-čistki. Sad ću opet moći gledati HTV, koji skupo plaćam.

Tko je glasao

Slažem se s ocjenom da se

Slažem se s ocjenom da se sada stvari vraćaju na početak. To znači u vrijeme Tončija Vrdoljaka, Hitreca i drugih HDZ-ovih perjanica koje su devedesetih osiguravale, kako je i Hloverka poslije govorila, provedbu hravtske državne politike. Zna se koja je i čija to bila, HDZ-ova.

Slažem se i s jedinstvenom stavom demokratske javnosti da je to doba bilo ne sumrak demokracije i javnog interesa, već gustog mraka. Ne ponovilo se.

Nadajmo se da profesionalci u toj TV kući ipak neće dozvoliti da baš sve potone u blato, neka zdravog ostane barem toliko da može proklijati kad ponovno zasja sunce.

Kažu ljudi, svaka sila za vremena pa neće ni Karamarko s Hasanbegovićem dovijeka trajati. Demokracija se dovoljno ukorijenila da ju ni takvi ne mogu potpuno iskorijeniti.

B-52

Tko je glasao

Slažem se

nikad više antihrvatska televizija gdje će 77% nounara misliti da moraju ubjeđivati Hrvate da gay is ok ili da je za Juge bilo bolje.

Nikad više. Ni prijevarno kao ranije.

sve dobro...

Tko je glasao

dobrovoljna pušiona

“|..da moraju ubjeđivati Hrvate da gay is ok ili da je za Juge bilo bolje

Koliko god se ti pravio/bio blesav, od pamtivijeka je, prema ozbiljnim svjetskim istraživanjima, udio homoseksualnosti u populaciji bio oko 10%.

No, vi/ti, katolici i desničari  imate rješenje – radi prevencije ili odvikavanja možete/možeš prevenirati? tako da (svoju) djecu šalješ svećenicima ili da čuvaju koze ili ovce.

To ti je izvor između britkog i hrapavog jezika.

Stoko!

Tko je glasao

10% ok

neka ih neka žive, ali nećemo dopustiti pedero pedofilsku propagandu, posebno da nam je nameću Srbi izBosne poput Jovanovića ili posrbice poput Frljića, kužiš...pedofilovi šehrti poput Stulhofera...

Ti si Srbin i molim fino podržavaj to u Srbiji i među Srbima širi pederastiju.

Neka pedera i njih je Bog stvorio, protiv sam da ih se zlostavlja. No protiv sam da ih se iskorištava u političke politikantske svrhe kako rade komunjare kod nas sa Srbićima. Konfrontiraju ih s većinskim narodom, Srbe..dok gayiće konfrontiraju s većinskim svjetonazorom...a onda nude kao zaštitu.

sve dobro...

Tko je glasao

Penzija? Još ne...

... podaci za gledanost televizije u evropskim zemljama pokazuje da još uvijek 75% gledatelja televiziju prati linearno. Drugo je pitanje treba li nam javna televizija ili, treba li nam OVAKVA javna televizija.

Moja iskustva s raznih putovanja kažu da sam s nakon povratka u Lijepu našu bio sretan da imamo HRT. Nadalje, sadržaji koje je stvarala javna televizija prije 45 godina i danas se mogu prikazivati na TV (Malo misto, Gruntovčani), što svakako neće biti slučaj s sapunicama koje se danas produciraju. Na kraju, HRT 3 dokazuje da se i danas može napraviti dobar i inteligentan program.

Uz malo dobre volje (čitaj, udaljavanje političara s televizije) može se dobiti dobar i kvalitetan javni servis.

Tko je glasao

slažem se s tobom. a ljudi

slažem se s tobom. a ljudi trebaju bti svjesni da javna televizija nije samo politički program, nije samo informativna redakcija.
obrazovni program je po meni malo zapostavljan.
dobra stvar su treći i četvrti program koji možda i nisu najgledaniji, ali vidjeti ćemo što će se opet vrtjeti za 20-30 godina od današnjeg programa. što će biti označeno kao dokument vremena, nešto što govori o tome kako se danas živi misli i radi.

postoje emisije koje se bave selom, umirovljenicima, potrošačima, bolesnima, manjinama...
svega toga nema na komercijalnim televizijama.
ako što smeta onda je to što se tv približava komercijalnim televizjama što slijedi njih, umjesto da postavlja nove standarde.

Tko je glasao

svime se time bavi internet.

svime se time bavi internet. a ja plaćam internet. televizija me ne zanima i ne želim je plaćati. po ustavu je tržište u temelju hrvatske države i ja želim imati mogućnost izbora, želim plaćati uslugu onome čije usluge koristim. ne želim da mi se nameće plaćanje televizije u kojoj će izvjesne gospođe dobivati enormne plaće od moje sirotinje, pa javno izreći da imaju toliko novaca da ga nemaju gdje potrošiti. zato što im novac pada s neba, putem poreza zvanog tv-pristojba. taj namet je odvratan i treba ga pod hitno ukinuti. na idućim izborima glasovat ću isključivo za onog tko će ukinuti tv-pristojbu. sve informacije ionako dobivam putem interneta, jer je kompletan HTV u rukama komunista.

Tko je glasao

tebi je odvratno plaćati

tebi je odvratno plaćati pristojbu koja proizvodi emisije , za umirovljenike, za selo, za manjine, za potrošače, za branitelje,ima i kulture (ne dovoljno). donosi i regionalne vijesti, ima emisiju o moru i onima koji žive uz more, bila je i emisija o žvotinjama i ljubiteljima životinja, pa vrijeme za jazz, pa opera, pa emisija za mlade glazbenike, emisije iz znanosti, treća povijest za one koji vole povijest, emisije religijskog programa, dokumentarci....

ti bi rađe tražila zvijezdu ili gledala reprizu dadilje ili nešto slično tome?

program javne televizije bi mogao biti bolji, o načinu pretplate i financiranja općenito se može razgovarati i dogovarati, ali da je se ukine e to baš i ne bi valjalo.

jer je kompletan HTV u rukama komunista.

trollaš, zar i ti sine brute. s ovim komentarom završava i moja komunikacija s tobom još jedna u nizu pollitikinih trollova.

Tko je glasao

Ne. Ja sam samo rekla da

Ne. Ja sam samo rekla da želim plaćati ono što mi treba, a to je internet. Penzići nek sebi plaćaju televiziju. Zašto bih ja plaćala emisije o poljoprivrednicima, serije, ovo - ono, kad ja to ne gledam, jer nemam vremena. Meni to ne treba. Ne vidim nikakva razloga da plaćam nešto što mi ne treba. Moji interesi su drukčiji. Ako želim gledati film, odem u kino, ako želim pogledati neku predstavu, odem u kazalište, ako mi se gledaju krasne slike, idem u galerije. Informacije kupim na internetu, jer je to jedini medij na kojem ne postoji cenzura, tj. koji nije u rukama ljevičara. Ja samo hoću mogućnost izbora. Mene živo zanima bi li itko plaćao gledanje televizije HTV-u na dobrovoljnoj osnovi, kao što se plaća kabelska televizija.

Tko je glasao

tako je...

... nek si carinike plaća tko ide preko granice, nek si vojsku plaća tko želi sigurnost, a ne svi ovako bezveze.

Kaj ima neka baba u nekom ličkom selu ili na otoku imati radio-signal, nek si sagradi svoj repetitor, a ne od zajedničkih novaca.

Tko je glasao

Tako je. Ako moramo plaćati

Tako je. Ako moramo plaćati vojsku, carinu i učitelje, ne moramo televiziju, ako već plaćamo internet. A kako će lička baba gledati televiziju, to nije moj problem. Nek plaća HTV-u uslugu isporuke programa na dragovoljnoj osnovi. Da HTV išta vrijedi, ne bi se financirao od moje tv-pristojbe, već od tv-reklama, kao sve ostale televizije. Ne vidim što fali RTL-u ili tv-Novoj!

Tko je glasao

boktemazo :)

Treba nam više takvih domoljuba kao ti... nek baba plaća 1500 kn hrt program, nek baba đurđa s Mljeta plaća 3000 kn trajekt, što ja imam od toga da to financiram :)

p.s. Inače mislim da se HRT pretplata treba ukinuti, a ako se žele financirati, neka to ide iz proračuna, kao i druge zajedničke potrebe.

Tko je glasao

@ zapohod, kad ja nisam imala

@ zapohod, kad ja nisam imala novaca ni za najosnovnije životne potrebe, jedna htv-ova voditeljica je izjavila u medijima, kad su je pitali za markiranu torbicu, da ima toliko novca da ne zna što će s njim... a taj novac dolazio joj je i od moje tv-pristojbe. e, tada mi je puknuo film. HTV ne gledam i ne želim ga plaćati, neka ga gleda tko god hoće i nek isplaćuje ogromne plaće svim tv-urednicima, mene to ne zanima. ako se televizija bude financirala iz državnog proračuna, poput carinika, tada će tim urednicima biti i plaće na razini carinika. nemam ništa protiv toga. i ne skreći temu na babe iz like. nisam ja o njima pisala. ako ne kužiš karikiranje, to je tvoj problem. u tom slučaju mislim da ne bi trebao pisati na pollitika.comu, već na iskon chatu!

Tko je glasao

neš ti problema...

... odjavi tv

Tko je glasao

Istina, ali

ni outsourcanje produkcije nije baš nova ideja. Platiš nekom izvan kuće da ti napravi emisiju po tvojem skriptu, i danas, s dobrim dijelom kadra koji je uhljebljen, imaš vrlo vjerojatno kvalitetniji rezultat. Tražiš ponude i pilote od onih koji to mogu napraviti, i izabereš optimalno. Svejedno je li u pitanju poljoprivredna emisija ili snimanje pokusa iz kemije.

Nisam htio pričati o kvaliteti produkcije, ni o lijevo-desnim trenutnim nagnućima hrvatske javne televizije, nego o fenomenu smanjenja publike i prelasku na novi tip odabira programa i tehnološki drugačiji glavni medij javnog informiranja, i o tome da sve to skupa donosi prostor za rješenje sukoba oko autorskih prava koji ne misli stati nego se može samo pojačati..

Tko je glasao

uglavnom pratim tv emisije

uglavnom pratim tv emisije preko interneta i volio bi da hrt što više njih podiže na internet pa i one stare.
ja uglavnom ogledao i odslušao većinu epizoda "Treće povijesti" i "Povijesti četvrtkom" s hrvatskog radija.

i pitanje je koliko se publika smanjila a koliko se prebacila na internet.

Tko je glasao

Sve pet, ali zašto telka u

Sve pet, ali zašto telka u podrum?

Ima veliki ekran svojih prednosti - povežeš s kompom, zavališ se i gledaš k`o čovjek. :)

B-52

Tko je glasao

:)

Figure of speach. Više se odnosi na televiziju kao medij, televizijske kuće kao takve, i telku kao prijemnik. Naravno da je kao monitor super, dok se ne kupi LDSTRS 6D soft washable model

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci