Tagovi

Kosovo od danas na svom putu

Danas je i službeno stavljena "točka na i" na skoro 30-godišnju kosovsku dramu. U nedjelju, 17. veljače, oko 16 h, kosovski je parlament u Prištini usvojio Deklaraciju o neovisnosti, kojom se Kosovo proglašava neovisnom državom i raskida sve veze sa Srbijom. Malo nakon toga, u istom su parlamentu usvojeni i novi simboli nove države - zastava i grb.
Iako sam sa simpatijama pratio dosadašnje napore Kosovara za ostavrivanjem njihovih prava, a u nekim povijesnim trenucima (Miloševićevo razdoblje) i za goli opstanak, moram priznati da sam podijeljen oko današnjeg čina. S jedne strane, drago mi je za Kosovare da će konačno zakoružiti svoj vrlo dug put prema samostalnosti. S druge strane, bojim se da će osamostaljenje Kosova predstavljati vrlo neugodan presedan i za ostale regije sa sličnim ambicijama diljem Europe. Uostalom, proteklih dana i mjeseci vidjeli smo da neke od njih (Baskija, Korzika, Flandrija, Škotska, Grenland, Nagorno-Karabah,...) jedva čekaju osamostaljenje Kosova. I, koliko god se u Washingtonu i Bruxellesu iz petnih žila trudili sve uvjeriti kako je kosovski slučaj jedinstven - budući da je nadzor nad tom pokrajinom Beograd izgubio još 1999., i to u ratu - ostaje činjenica da je najnoivja europska država, po prvi puta u novijoj povijesti Staroga kontinenta, stvorena ne od neke druge dotad nesamostalne države (republike ili kako već), nego od teritorija jedne pokrajine (odnosno, regije, suvremenim europskim rječnikom rečeno). Zbog svega toga, mislim da nije bez vraga ono što tvrde srbijanske vlasti - da se tu radi o kršenju međunarodnog prava, budući da je neprijeporna činjenica da je Kosovo dosad, barem u međunarodno-pravnom smislu, bilo dio Srbije.
Razloga za zabrinutost ima još. Iako se u kosovskoj Deklaraciji o neovisnosti jamče prava manjinama (čak je i sama deklaracija objavljena na albanskom, srpskom i engleskom jeziku i dostupna je na internetu), dosadašnja praksa pokazuje da je poštivanje tih prava čista utopija. OK, najprije su Srbi 1990-ih maltretirali Albance (to je valjda neprijeporno), ali ni kosovski se Albanci u ovom desetljeću nisu ponijeli bolje prema srpskoj i drugim tamošnjim manjinama.
Dalje, budući da je Srbija unaprijed poništila sve odluke kosovske skupštine, a Srbi de facto kontroliraju dio Kosova sjeverno od rijeke Ibra (cca 10 posto kosovskog teritorija) plus enklave diljem pokrajine/nove države, to znači da nova država već u startu ne nadzire dobar dio svoga teritorija i da je praktički stvorena osnova za etničku podjelu Kosova. Stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će se stvari na tom planu dalje odvijati.
Još je jedna velika nepoznanica, a to je pitanje priznanja Kosova. Već je više puta rečeno da će Kosovo priznati SAD i 20-ak članica EU, uključujući i 4 najveće i najznačajnije članice, no neke od njih - Španjolska, Grčka, Cipar, Bugarska, Rumunjska, Slovačka - već su najavile da to neće učiniti. Protiv priznanja zasad se izjasnila i BiH, da ne spominjemo Rusiju, Bjelorusiju, Kinu, Indiju,... Što će to parcijalno priznanje značiti za Kosovo, tim više što bez ruskog i kineskog pristanka nova država nema šanse ući u Ujedinjene narode? I kako će to izgledati u praksi, kada, recimo, građanin Kosova odluči doći u Hrvatsku (koja će novu državu najvjerojatnije priznati), a pritom autom ili autobusom (avio-linija nema!) mora proći kroz Neum, koji je u BiH, koja neće priznati Kosovo?
Zbog svega toga, neovisno Kosovo se već od samog početka nalazi na jednom vrlo vijugavom putu, za koji u ovom trentuku nije jasno kuda vodi. Više će se, naravno, znati narednih dana, ali mislim da je pred Kosovarima još jako puno izazova. Ovo danas nije kraj, mogao bi zapravo biti tek početak.

Komentari

Njemačka najavila za

Njemačka najavila za srijedu priznanje Kosova.

Tko je glasao

Malo po malo, najveći broj

Malo po malo, najveći broj zemalja priznat će Kosovo. To će ići u nekoliko valova - prvo jače zapadne sile, potom i manje a udaljenije zemlje. Pa će na red doći i susjedi kad se Srbija malo otrijezni i bude spremna prihvatiti realnost.

ragusa

Tko je glasao

Albanci na Kosovu su svakako

Albanci na Kosovu su svakako "zaslužili" državu. Tko nije živio u Srbiji, ne može znati kako se je ona odnosila prema svojim državljanima-Albancima. Zamislite si samo ovakvu situaciju: u gradu Zagrebu ima (primjerice) 2% Srba. E, sad kako bi se osjećali ostali stanovnici Zagreba da SVA vodeća mjesta u gradskoj upravi obnašaju Srbi. Uz to, policija je 90% srpska i koristi svaku priliku da tuče stanovnike Zagreba. Koliko dugo biste to trpjeli? Osim toga, Albanci su starosjedioci na Kosovu i na Balkanu, tako da neki komentari na ovaj dnevnik uopće ne stoje.

Taurunum

Tko je glasao

u gradu Zagrebu ima

u gradu Zagrebu ima (primjerice) 2% Srba. E, sad kako bi se osjećali ostali stanovnici Zagreba da SVA vodeća mjesta u gradskoj upravi obnašaju Srbi. Uz to, policija je 90% srpska i koristi svaku priliku da tuče stanovnike Zagreba.

Pa bilo je vrlo slično. Kojih 15% srba u Zagrebu je držalo sva gradska "preduzeća", svi su bili u policiji i općinskim službama (sjećam se samo 90-te imena na vratima u uredu za obranu), a najmanje 30% ih je bilo na RTZ, novinama itd...I danas ih ima neproporcionalno puno na HTV-u...Ispada da se Srbi rode kao novinari i političari... Nema filma koji nije prevodio neki srbin ili srpkinja, tako su nam trovali hrvatski jezik "obezbjeđenjem", "uslovom" i sličnim srpsko-hrvatskim riječima...

Jedino nisu tukli kao što su tukli i ubijali kosovare na Kosovu (taj dio su u zagrbu počistili 1945-te)

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Danas nam filomove prevode

Danas nam filomove prevode Hrvati, pa strana imena pišu "po Vuku", a srbizama ima više nego ikad. Pogledaj malo titlove na televizijama tipa OTV, Z1 ili drugim lokalnim stanicama, ili na DVD-ima.

Tko je glasao

Pak i bijesodrugi koristi

Pak i bijesodrugi koristi srbizme na sto sam mu jednom skrenuo paznju. Izgleda kako je to pod utjecajem gledanja srpskih titlova.

Tko je glasao

Ne ulazeći u konotacije

Ne ulazeći u konotacije ovog svakako povijesnog dogadjaja za Kosovo, njegove ljude, pa i cijelu regiju, primjetio bih da nitko ne komentira činjenicu da je Kosova nova država na tlu Europe sa izrazitom dominacijom muslimanskog stanovništva. Izvan konteksta širih političkih kretanja, to možda i nije relevantno i samo spominjanje može zvučati rasistički. Ali, u svjetlu rastućeg straha u od islamizma, kao i rastućeg rasizma prema pripadnicima islamske vjeroispovjesti u Europi, otvorena podrška EU održavljenju Kosova je vrijedna pažnje.

Kosova jest proklamirana kao sekularna država i s te strane ne bi trebalo biti nikakvih problema. Medjutim, svima je jasno da će Kosova još dugo vremena gospodarski ovisiti o vanjskoj pomoći, gdje ne treba sumnjati da će lavovski dio doći iz arapskih zemalja. U BiH (odnosno u njenom bošnjačkom dijelu) smo vidjeli na djelu proces islamizacije (neki će reći normalizacije u odnosu na potiskivanje religije za vrijeme socijalizma), koje je doduše donekle ublažen činjenicom etničke nehomogenosti i prisutnošću medjunarodne zajednice. Taj proces bio je dobrim djelom uvjetovan donacijama iz islamskih zemalja, a uz ostalo BiH je došla na glas kao utočište vahabista na Europskom tlu, tranzitna zemlja za islamističke teroriste itd.

Da se sličan proces ne bi u slučaju Kosova oteo kontroli, zašto postoje svi elementi rizika (veliki broj nezadovoljnih mladih ljudi, siromaštvo, razočaranost strukturama vlasti, itd.) medjunarodna zajednica trebati će budnim okom pratiti razvoj dogadjaja u tom smislu i održati Kosova na čvrstom sekularnom kursu.

The Observer

Tko je glasao

Mislim da si malo zabrijao

Mislim da si malo zabrijao oko tog islamizma. OK, Kosovo je većinski muslimansko (isto kao i Albanija, i BiH, i Turska), ali tamo ima i oko 200.000 katolika (Albanaca i Hrvata), kao i nekoliko stotina tisuća pravoslavaca (Srba), a i jedni i drugi su kršćani. Osim toga, u kosovskoj Deklaraciji o neovisnosti jasno se govori o sekularnoj državi.
Problematika islamizma u ovim područjima uobičajeno se prenapuhuje. Na kraju krajeva, i ti muslimani (kosovski, albanski, bosanski, a i turski) su europski muslimani i žive tu stoljećima. Mislim da kod njih nema tog vjerskog ekstremizma. U svakom slučaju, ni približno onom južno od Turske.

Tko je glasao

Istina je da Kosovari kao

Istina je da Kosovari kao europski muslimani nisu niti približno vjerski radikalizirani kao oni na Bliskom Istoku ili u Iranu i Pakistanu.

Ali problematika odnosa prema islamu (i u ekstremnim slučajevima islamizmu) je i više nego aktualna u mnogim EU zemljama. Socijalni nemiri koje smo vidjeli u Francuskoj prošle godine, ovih dana sve gori po Danskoj, u Nizozemskoj vrije ispod površine - socijalne su naravi, ali 95% koincidiraju s islamskom pripadnošću vinovnika. To s druge strane radikalizira domaće stanovništvo u smislu poimanja islama kao stranog tijela u europskom tkivu.

Zato smatram interesantnim da se činjenica o muslimanskoj većini na Kosovu, odnosno o etničko -religijskoj dimeziji Kosovskog problema (pravoslavni kršćani vs. muslimani) uopće ne spominje (barem ne na TV koje pratim), osim implicitno nepriznavanjem Kosova od strane Grčke, Bugarske, Rumunjske i Cipra - sve pravoslavne zemlje.

The Observer

Tko je glasao

Zaboravljaš na jednu vrlo

Zaboravljaš na jednu vrlo bitnu činjenicu: muslimani u Francuskoj i Nizozemskoj nisu autohtoni, oni su rezultat migracija u posjednjih nekoliko desetljeća i kolonijalne prošlosti tih zemalja, a tamošnji muslimani se uglavnom još nisu uklopili u društvenu sredinu u kojoj žive. Muslimani na Balkanu su autohtoni, žive tamo stoljećima i oni su ta društvena sredina u pojedinim zemljama Ili barem njen okvir).

Tko je glasao

Ok, prvo i osnovno: ALBANCI

Ok, prvo i osnovno:
ALBANCI NEMAJU APSOLUTNO NIKAKVO LEGITIMNO PRAVO TRAŽITIT SVOJU DRŽAVU NA PODRUČJU SRBIJE!

Oni nisu narod koji je tamo oduvijek. Naselili su se nakon Balkanskih ratova na područja gdje su živjeli Srbi. I sad kad su se naselili, sad bi oni svoju državu. Mislim, ljudi, stvarno.....
Nadalje, jako velik broj Srba se tijekom ovih ratova 90-ih na Kosovu odselio (nekoliko STOTINA TISUĆA).
Ne razumijem na šta se pozivaju oni koji traže neovisnost Kosova! Nemaju nikakvog međunarodno pravnog temelja i vrlo dubioznog povijesnog.
Po toj logici većina država svijeta ne bi postojale u svojim današnjim granicama!

Dakle ljudi, molim vas nek mi netko pokuša objasnit zašto Albanci mogu dobit još jednu svoju državu!

Sjećate se što se dogodilo (i još se događa) u Makedoniji?
Došla masa albanskih izbjeglica s KOSOVA i oni se državi Makedoniji koja IH JE PRIMILA odužuju terorističkim napadima i secesionističkim pothvatima koji su jedan od najvećih razloga zašto Makedonija nije među najrazvijenijim tranzicijskim zemljama! I jel vidite možda neki pattern!? Došli na Kosovo, i oni bi državu tamo. Došli u Makedoniju (prije 5 GODINA!), oni bi državu. Šta da sad dojdu u Hrvatsku i traže isto?!

Ovaj će događaj pokrenuti lančanu reakciju veoma katastrofalnih posljedica.
Znate koliko će sad područja početi tražiti neovisnost. Ubrzo ćese RS odcijepiti (ukoliko Dodik nije beskralješnjak). Dakle BiH se raspada. Što će onda bit sa Hercegovinom? Hrvatskoj?
Rusija će možda izgubit neka svoja područja, možda Gruzija, možda Šri Lanka, Španjolska, BELGIJA bi se mogla raspasti....

Stoga molim Vas velike zagovornike kosovske neovisnosti da malo preispitate svoje razloge

Tko je glasao

U tvom komentaru ima

U tvom komentaru ima zanimljivih i točnih opservacija. Samo, ni Albanci na Kosovo nisu došli jučer, tamo su već stoljećima.
Otvaraš pitanje autohtonosti. Koliko su Hrvati autohtoni u npr. Puli? Ili Slovenci u Piranu? Ili Srbi u Rijeci? I jedni, i drugi, i (pogotovo) treći tamo su kraće nego Albanci na Kosovu. Savršeno je jasno da pravo na samoopredjeljenje nemaju pripadnici određene etničke skupine koji su se na neko područje naselili zadnjih godina ili desetljeća. No, kosovski Albanci ne spadaju u taj obrazac.
Inače, slažem se s tobom da priznanje neovisnosti Kosova predstavlja presedan u međunarodnopravnoj praksi i da otvara vrata sličnim situacijama u skoro svakoj europskoj zemlji. Pitanje je gdje je tome kraj.

Tko je glasao

Oni nisu narod koji je tamo

Oni nisu narod koji je tamo oduvijek.
Niti mi nismo u Hrvatskoj oduvijek.
Naselili su se nakon Balkanskih ratova na područja gdje su živjeli Srbi.
A koga su onda Srbi ubijali za vrijeme balkanskih ratova? (pogledati pismo Dimitrija Tucovica iz 1913) Koga je htio protjerati Vasa Cubrilovic 1937 godine?
Nadalje, jako velik broj Srba se tijekom ovih ratova 90-ih na Kosovu odselio (nekoliko STOTINA TISUĆA).
Ako je 1981 na Kosovu zivjelo oko 220 000 srba a danas ih zivi oko 120 000 kako je onda prognano nekoliko stotina tisuca devedesetih godina?
Dakle ljudi, molim vas nek mi netko pokuša objasnit zašto Albanci mogu dobit još jednu svoju državu!
A zasto su Hrvati mogli dobiti svoju drzavu ako po pricanju Srba nisu nikada prije imali a i svi hrvati su ustvari pokatoliceni Srbi ili kako Seselj pise hrvatska nacija zlocinacki poduhvat Vatikana.

Tko je glasao

Dakle, Kosovari (albanski)

Dakle, Kosovari (albanski) su se naselili nakon turskih osvajanja i protjerali Srbe (opće je poznato da su Hrvati jedan od naroda koji su došli na područje Zapadnog Rimskog Carstva, da se ti narodi gledaju, onda ne bi postojala nijedna država današnjice).

Znači, nisu oni došli ovako miroljubivo nego su se osvajačkom politikom doselili na Kosovo.
Nadalje, Srbiji je nakon Balkanskih ratova priznata vlast na Kosovu (od strane velesila). Istina je da je Srbija naseljavala srpsko stanovništvo radi ujednačavanje demografskog razmjera.

Ali, molim te se prisjeti zločina koje su Albanci činili nad Srbima koji su se POVLAČILI (100 000 ljudi ubijeno).

Albanci su opet digli bunu za vrijeme Kraljevine i tražili pripojenje Albaniji (gerilski rat)

Za vrijeme WWII fašistička Albanija je ubila oko 10 000 Srba na Kosovu, otjerala između 80 000 i 100 000 Srba, te naselila isti toliki broj Albanaca.

Evo što je rekao albanski premijer iz 1942:
We should endeavor to ensure that the Serb population of Kosovo be – the area be cleansed of them and all Serbs who had been living there for centuries should be termed colonialists and sent to concentration camps in Albania. The Serb settlers should be killed.

U SFRJ Tito im je dao autonomnu pokrajinu, ali ne.... to im nije dovoljno.
Opet oni prosvjeduju da dobiju posebnu republiku.

Istina, Gentlefuckerova (Miloševićeva) politika je bila strašna prema Albancima, al broj tih ubijenih Albanaca nije ni tridesetina onih Srba koje su Albanci ubili tijekom 20 st.

I broj prognanih Srba se procjenju između 200 000- 280 000.

Tako da svi vi koji ste za neovisnost Kosova, prisjetite se da bi se ta logika mogla i primijeniti na SAO Krajinu. Dobro je Putin rekao. Licemjeri jedan do drugoga!

Nadalje ne možeš suditi narod prema izjavi nekog kretena Šešelja koji je iovako ionako tada bio zadnja rupa na svirali u državi. Dakle nemoj mi počinjat o četnicima, da ne ulazimo u ustaško - četničku raspravu.

Tko je glasao

Nadalje, Srbiji je nakon

Nadalje, Srbiji je nakon Balkanskih ratova priznata vlast na Kosovu (od strane velesila). Istina je da je Srbija naseljavala srpsko stanovništvo radi ujednačavanje demografskog razmjera.
Budi malo dosljedan. Prvo tvrdis kako su se Albanci naseljavali nakon balkanskih ratova a sada tvrdis kako su se Srbi naseljavali radi ujednacavanja demografije sto bi imalo za znaciti kako su tada Albanci bili brojniji. Na koji je nacin islo osvajanje Kosova najbolje opisuje Dimitrije Tucovic i ako se potrudis lako ces naci to pismo.
Ali, molim te se prisjeti zločina koje su Albanci činili nad Srbima koji su se POVLAČILI (100 000 ljudi ubijeno).
Kada i gdje je ubijeno 100 000 Srba? Koji su dokazi tome? ili su to ukupni gubitci prilikom povlacenja preko Albanije?
Istina, Gentlefuckerova (Miloševićeva) politika je bila strašna prema Albancima, al broj tih ubijenih Albanaca nije ni tridesetina onih Srba koje su Albanci ubili tijekom 20 st.
A Leke Rankovica pocetkom sezdesetih?
Albanaca nije ni tridesetina onih Srba koje su Albanci ubili tijekom 20 st.
Ti si znaci pristalica mjerom za mjeru?
I broj prognanih Srba se procjenju između 200 000- 280 000.
Ako je na Kosovu 1981 zivjelo oko 208 000 Srba kako ih je prognano 280 000 i jos ih na Kosovu zivi oko 120 000? Te mi brojke nisu jasne.
Nadalje ne možeš suditi narod prema izjavi nekog kretena Šešelja koji je iovako ionako tada bio zadnja rupa na svirali u državi. Dakle nemoj mi počinjat o četnicima, da ne ulazimo u ustaško - četničku raspravu.
Kako mozes za najmladjeg doktora nauka u Jugoslaviji reci da je kreten? Nadalje dobro je znano kako je Seselj obavljao prljave poslove za Milosevica i kako su se Seseljeve dobrovoljacke postrojbe a leva supoderica je bila jedna od njih prije odlaska na bojiste obucavale na poligonima specijalnih postrojbi policije Srbije.

Tko je glasao

Milošević je u drugoj

Milošević je u drugoj polovici '90-ih na Kosovu naselio puno Srba izbjeglih iz Hrvatske i BiH, pa je Beograd valjda i njih uključio u izbjegle kosovske Srbe.

Tko je glasao

Opcenito je zanimljiva ta

Opcenito je zanimljiva ta srbijanska igra s brojevima u kojoj se uvijek tezi neku cifru nekoliko puta povecati. Ne bih sad navodio primjere no uvijek treba prici s jako velikim oprezom kada se barata s ciframa iz srbijanskih izvora. Jer po njima jedan ili dva znaci desetine tisucu ili nesto vise znaci desetine tisuca a u nekim slucajevima nisu stali dok nisu dosli do milijun i pol.

Tko je glasao

S jedne strane, drago mi je

S jedne strane, drago mi je za Kosovare da će konačno zakoružiti svoj vrlo dug put prema samostalnosti. S druge strane, bojim se da će osamostaljenje Kosova predstavljati vrlo neugodan presedan i za ostale regije sa sličnim ambicijama diljem Europe.

Srbi su sustavno tlačili Albance na Kosovu, tamo je srpski genocid bio proveden i za vrijeme Balkanskih ratova. Milošević je samo zadao posljednji udarac Srbiji na Kosovu. Država koja provodi genocid nad svojom manjinom ne može nikakvim pravom trajno obraniti takvu poziciju, jer bi to značilo da postoji 'suvereno pravo na genocid'.

Kosovo jest presedan u ovom trenutku, ali i putokaz za rješenje drugih potlačenih manjina ili 'manjina', koji nisu imali povijesnu prigodu ostvariti svoju samostalnost prije 'betoniranja' zatečenih granica. Kao što Srbija gubi Kosovo, tako se i Irak treba raspasti jer je bio zasnovan na teroru. Zašto Kurdi ne bi imali pravo na svoju državu? Zašto je diljem Afrike stalno aktivno više žarišta? Dovoljno je pogledati zemljopisnu kartu da bi odgovor na ovo pitanje bio jasan. Kolonizatori su ravnalom podijelili svoje zone interesa, tko je tad vodio računa koliko te granice odražavaju narodnosnu strukturu? A te crte su kasnije postale državne granice. Čime su Rusi stekli pravo tlačiti npr. Čečene? Time što su u vrijeme svoga ekspanzionizma na Kavkazu utemeljili Vladikavkaz (vladar Kavkaza)? Ili na Dalekom istoku Vladivostok (vladar Istoka)? Kako je Kina zauzela Tibet i s kojim pravom?

Jasno je da će neki potlačeni narodi teško ostvariti slobodu, ali neki sigurno hoće. Sve su to povijesni procesi. U ovom kontekstu 'betoniranje' zatečenih granica u jednom trenutku zapravo predstavlja anakronizam, pa i njemu mora doći kraj, kao što je došao i drugim povijesnim anakronizmima (npr. podjeli Njemačke) ili će kad-tad doći (podjeli Koreje).

Iako se u kosovskoj Deklaraciji o neovisnosti jamče prava manjinama (čak je i sama deklaracija objavljena na albanskom, srpskom i engleskom jeziku i dostupna je na internetu), dosadašnja praksa pokazuje da je poštivanje tih prava čista utopija.

Ne treba odnose iz prošlosti nekritički projicirati u budućnost. Stjecanjem kosovske neovisnosti bitno su se promijenile okolnosti. Kroz mukotrpnu borbu za slobodu i Kosovari su puno toga naučili. Jedino Srbi još nisu puno naučili, jer nisu prošli katarzu. A u međuvremenu - ne da nisu ništa dobili - nego su pogubili i ono što su imali. Smješno je bilo čuti onu mentalnu nakazu od babe iz Beograda (Dnevnik Nove TV) kako proklinje sve koji priznaju Kosovo. A ako postoji sumnja da Kosovari ne znaju što su ljudska prava, tu su postojeća i nova međunarodna misija da ta prava osiguraju.

...budući da je Srbija unaprijed poništila sve odluke kosovske skupštine, a Srbi de facto kontroliraju dio Kosova sjeverno od rijeke Ibra (cca 10 posto kosovskog teritorija) plus enklave diljem pokrajine/nove države, to znači da nova država već u startu ne nadzire dobar dio svoga teritorija i da je praktički stvorena osnova za etničku podjelu Kosova.

Prisjetimo se kakvo je bilo stanje u Hrvatskoj u trenutku proglašenja državnosti i stjecanja međunarodnoga priznanja. Daleko nepovoljnije nego na Kosovu danas.

I kako će to izgledati u praksi, kada, recimo, građanin Kosova odluči doći u Hrvatsku (koja će novu državu najvjerojatnije priznati), a pritom autom ili autobusom (avio-linija nema!) mora proći kroz Neum, koji je u BiH, koja neće priznati Kosovo?

Ne misliš valjda da će Kosovo 'pasti' na Neumu? Bit će i avio-linija i nesmetanoga prolaza.

ragusa

Tko je glasao

Avio-linija Zagreb-Priština

Avio-linija Zagreb-Priština otvara se već godinama, pa avioni nikako da polete. Ali, zato Slovenci i kod toga beru vrhnje. Linija Adria Airwaysa Ljubljana - Priština glavna je veza Kosova sa Zapadom. Što ćeš, dok Hrvati mozgaju, Slovenci rade! Zato smo i jalni na njih.
Kosovo bi moglo pasti na Neumu. Pitanje je kako će proći preko tih 10-ak km BiH-teritorija ja Jadranskoj magistrali ako ih BiH ne prizna. A, kako sada stvari stoje, neće u doglednoj budućnosti. Ne misliš valjda da će od Prizrena ili Prištine autom do Zagreba preko Ibarske magistrale i Beograda?! I to još s kosovskom registracijom i putovnicama?

Tko je glasao

Humbert, 1983 sam za u

Humbert,
1983 sam za u prosincu išel s auto-vlakom išel iz Lubljane za Beograd i taj isti mjesec natrag za Ljubljanu.
U ljubljani sam bil ukrcan za manje od pol sata, makar je samo dvoje ljudi rukovodilo ukrcavanjem i krenuli na vrijeme prema Beogradu.
U Beogradu sam čekal tri sata na auto i smrznul se skoro. Bilo je najmanje šest ljudi i svi su tak galamili da je čovjek imal osječaj o najmanje dvadeset zaposlenih.
Kad smo krenuli 29-og natrag je stvar bila slična i ukrcavali smo se dva sata.
U Ljubljani smo bili iskrcani od jednog čovjeka za petnest minuta.

Tko je glasao

Sjećam se 1990/91., kada je

Sjećam se 1990/91., kada je Hrvatska zakonskim putem preuzela nadzor nad dijelom svoje željezničke mreže, kojim dotad nije upravljala. Malo se tko sjeća, ali ondašnji ŽTP Zagreb nije imao ingerencija nad prugama u Istri, Međimurju, istočnoj Slavoniji i neretvanskom kraju, dok je, s druge strane, upravljao prugama u ostatku Hrvatske plus Bihaćkoj krajini.
Dakle, ljudi u Istri, gdje sam tada živio, nisu se time puno zamarali, jer im je bilo svejedno hoće li njihovim prugama upravljati Zagreb ili Ljubljana. No, vrlo je brzo postalo očigledno da to neće biti samo puka administrativna promjena nadležnosti, nego nešto mnogo više. Za početak, vlakovi su počeli kasniti, što je u Istri dotad bilo nezamislivo, jer su obično dolazili i odlazili u minutu točno, čak i na najzabitiju stanoicu u najudaljenijem selu. Dalje, kolodvori su postali prilično prljavi i zapušteni, a restorani i kafići na njima odjednom su se počeli zatvarati. S vremenom, ukinuta je i izravna željeznička veza od Pule do Zagreba (dotad je išla preko Ljubljane, jer ni danas nema direktonog spoja istarskih pruga s hrvatskima, a uslugu su pružale Željeznice Slovenije), odnosno, zamijenjena je na način da se od Pule do sela Lupoglav ide vlakom, pa onda busom do Rijeke, pa dalje opet vlakom. Rezultat? Potpuni kolaps željezničkog prometa u Istri, koji se danas održava samo još zato što ga subvencionira županija i (zbog političkih pritisaka) država. Jasno da su ljudi vrlo brzo postali nezadovoljni. O tome su tada čak pisale i novine.
Ono što sam ovime htio reći, a može se nadovezati i na tvoj post, je da su tu u pitanju, očito, civilizacijske razlike.

Tko je glasao

Ono što sam ovime htio

Ono što sam ovime htio reći, a može se nadovezati i na tvoj post, je da su tu u pitanju, očito, civilizacijske razlikeIskreno rečeno, tak nekaj sam i ja htel reč u vezi toga svega, no meni fali ono određeno nešta, kaj ti imaš u komunikaciji.

Tko je glasao

Nisam ti ja baš neki

Nisam ti ja baš neki komunikator, ali hvala.

Tko je glasao
Tko je glasao

Država koja na dan svojeg

Država koja na dan svojeg nastanka maše američkom zastavom više nego svojom (koju btw uopće niti nema, pa maše albanskom zastavom kao svojom, ali to je čak i manji problem) je osuđena na propast.... Prije ili kasnije....ovisno o interesima sponzora koji ju je i omogućio... Samo će se jedan dan probuditi i shvatiti da ih sponzor više ne treba...

Šteta za kosovare...teška im je povijest....svi su ih iskorištavali i ubijali (od Rankovića i Titovog režima pa sve do Miloševića i njegove sile prislie). Ali nažalost nisu još bili spremni za svoju državu i nisam siguran da će je uspjeti zadržati...

Užitak je promatrati još jednu oslobođenu državu, a sve je moguće zbog hrvatske vojske i 5. kolovoza 1995... I Bosna i Crna gora i Kosovo, a i Makedonija svoju priliku za samostalnost ne bi imali da mi hrvati nismo razjebali projekt Velike Srbije i započeli pad Miloševićve ekipe i njega samoga...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Država koja na dan svojeg

Država koja na dan svojeg nastanka maše američkom zastavom više nego svojom (koju btw uopće niti nema, pa maše albanskom zastavom kao svojom, ali to je čak i manji problem) je osuđena na propast....
I mi smo mahali Njemackim zastavama i pjevali Danke dojcland a u mojem rodnom gradu postoji i ulica Hansa Ditriha Gensera makar je on jos ziv i zdrav. I jesmo li propali? Nadalje i nasa zastava razlikuje se od povijesne hrvatske zastave i bilo je mnogo prijepora oko zoo vrta na kruni iznad grba a o pocetnom polju da ne pricam. Nova Kosovska zastava napravljena je prije svega da Kosovarima potakne samosvijest o svojoj drzavi. Iskreno vjerujem da Kosovo nece propasti kao sto nisu propale drzave koje su se odvajale od Srbije. Nece niti Srbija propasti ona samo moze i dalje voditi iracionalnu politiku dio koje je neizrucivanje Mladica i Karadjica i tako si zatvarati vrata europskim integracijama. To je svakako i za nas lose jer je u interesu svakoga da ima dobrog i naprednog susjeda a ne pijanicu i palikucu koji svako malo zapali pola sela.
Užitak je promatrati još jednu oslobođenu državu, a sve je moguće zbog hrvatske vojske i 5. kolovoza 1995... I Bosna i Crna gora i Kosovo, a i Makedonija svoju priliku za samostalnost ne bi imali da mi hrvati nismo razjebali projekt Velike Srbije i započeli pad Miloševićve ekipe i njega samoga...
Samo sto je Tudjman uvijek govorio kako je Kosovo unutarnje pitanje Srbije.

Tko je glasao

I mi smo mahali Njemackim

I mi smo mahali Njemackim zastavama i pjevali Danke dojcland a u mojem rodnom gradu postoji i ulica Hansa Ditriha Gensera makar je on jos ziv i zdrav.

Niti približno u količini kao kosovara s Američkom. Evo samo pogledaj prvu fotku na CNN-u, a može i dalje po webu surfati... Pola albanske zastave, pola američke zastave
Samo sto je Tudjman uvijek govorio kako je Kosovo unutarnje pitanje Srbije.

Što je apsolutna istina i dan danas. I stvoriti će niz problema u EU zbog presedana.
Ali gledano humanistički, kosovari imaju pravo na izlazak iz zatvora u kojemu su bili...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ma daj, molim te, "Danke

Ma daj, molim te, "Danke Deutschland" nam je skoro postala himna 1992! Kao da nas je Njemačka stvorila i jedina priznala. To je bila šaka u oko drugim zemljama, a mnogi su nam to i zamjerili. Koliko se sjećam, prvi su nas priznali Litva i Island, u svakom slučaju prije Njemačke.

Tko je glasao

Koliko se sjećam, prvi su

Koliko se sjećam, prvi su nas priznali Litva i Island, u svakom slučaju prije Njemačke.

A zar nije Hrvatsku prva priznala Slovenija, a Sloveniju Hrvatska?

;))

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Je, ali to je bilo uzajamno

Je, ali to je bilo uzajamno priznanje tada još međunarodno nepriznatih država. I Litva je tada još bila međunarodno nepriznata, ali je dobila priznanje mjese - dva kasnije.

Tko je glasao

Humbert, Da nije bilo

Humbert,
Da nije bilo Njemaca bi kod nas rat trajal puno dulje i imali bi puno više žrtava.

Tko je glasao

A, ja sam mislio da smo se

A, ja sam mislio da smo se sami izborili za svoju slobodu i neovisnost. Na tragu ideje pomirbe dr. Franje Tuđmana. Idiot!

Tko je glasao

Nije mi jasno da se sve

Nije mi jasno da se sve okrene.
Izborili su se Hrvati u domovini za slobodu i to niko ne osporava, no činjenica je da se bez pomoči koja je stizala od prijatelja i diaspore ta cjela agonija nebi tak brzo završila.
Imali bi puno više žrtava i ko zna jel bi zadržali cjelu Hrvatsku.

Tko je glasao

Zar nam je Njemačka tada

Zar nam je Njemačka tada bila jedini prijatelj? A Vatikan? Austrija? Mađarska? Malo kasnije i SAD?
Pitaš se bismo li zadržali cijelu Hrvatsku. Hm, možda bi i Srbijanci htjeli zadržati cijelu Srbiju (znači, s Kosovom)? Ili Kosovari cijelo Kosova (dakle, i onaj dio sjeverno od Ibra)? Zanimljive dileme...

Tko je glasao

Niti približno u količini

Niti približno u količini kao kosovara s Američkom. Evo samo pogledaj prvu fotku na CNN-u, a može i dalje po webu surfati... Pola albanske zastave, pola američke zastave
I da su za nas racun ameri bombardirali Srbiju recimo za vrijeme vukovarske operacije i mi bi mahali americkim zastavama.
Što je apsolutna istina i dan danas. I stvoriti će niz problema u EU zbog presedana.
Ali gledano humanistički, kosovari imaju pravo na izlazak iz zatvora u kojemu su bili...

Znam ja sto je tebe i neke druge strah. Da se Srbi ne vrate u "krajinu" i ne traze provedbu z-4 plana.
Moje je misljenje koje sam nekoliko puta ponovio kako su Albanci trebali dobiti drzavu i kako sigurno nece propasti kao sto nisu propale niti druge novonastale drzave s nasih prostora ukljucivo i Crna Gora koja danas ima veci BDP od Srbije.

Tko je glasao

I da su za nas racun ameri

I da su za nas racun ameri bombardirali Srbiju recimo za vrijeme vukovarske operacije i mi bi mahali americkim zastavama.
Ne osporavam to. Kažem ti, amerika je zaslužna za njihovu državu, to kosovari pokazuju tolikom količinom američkih zastava na današnji veliki dan... A to im je i problem jer nisu to stvorili svojom snagom...

Znam ja sto je tebe i neke druge strah. Da se Srbi ne vrate u "krajinu" i ne traze provedbu z-4 plana.
Bring em on....
Daj bože da se vrate pa da im vratimo za Vukovar i sve drugo...

Moje je misljenje koje sam nekoliko puta ponovio kako su Albanci trebali dobiti drzavu i kako sigurno nece propasti kao sto nisu propale niti druge novonastale drzave s nasih prostora ukljucivo i Crna Gora koja danas ima veci BDP od Srbije.
Ne osporavam niti to. I dodatno ističem problem da su do te države došli tako da su dušu prodali vragu, a vrag im je ispunio želju danas, ali pitanje što će biti s njima sutra kada će vrag imati drugi interes...

Samo sam to htio istaknuti i upalo mi u uči od toliko američkih zastava kojima kosovarai danas slave svoju državu...
Bilo bi bolje da su to postigli samostalnom i jasnom vojnom pobjedom i kasnijim političkim pregovaranjima. Npr kao Hrvatska.... Čak i Bosna ima problem što su do završetka rata došli Daytonom... vidiš da se tamo sve raspada

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ima nešto u (svemu)

Ima nešto u (svemu) tome...
Možda bi se održivost država na području ex-YU mogla gledati i kroz prizmu grafičkog izgleda njihovih zastava. Slovenija, Hrvatska i Srbija imaju povijesne trobojke, Crna Gora je prilikom osamostaljenja također usvojila povijesnu zastavu, ali koja totalno odstupa od izgleda zastava drugih slavenskih naroda, Makedonija isto. S druge strane, BiH i Kosovo sa svojom novom zastavom više podsjećaju na kakve karikature u novinama (bez uvrede za bilo koga!). Nisam siguran da će se Kosovari baš usrećiti, pogotovo kada shvate da nemaju od čega živjeti, a da im se donatorska pomoć više ne slijeva baš izdašno. Na kraju će završiti kao BiH - država koju nitko iznutra ne želi. Šteta!

Tko je glasao

BiH i Kosovo sa svojom novom

BiH i Kosovo sa svojom novom zastavom više podsjećaju na kakve karikature u novinama (bez uvrede za bilo koga!).

Nije važno ima li nova država povijesnu zastavu ili ne.

Kosovari će prigrliti novu zastavu, stekli su državu i sami su izradili njezine simbole. Uostalom, imaju i neke članice EU sličnu zastavu.

S BiH je sitacija nešto drugačija, nije problem u zastavi, nego u Daytonu koji je prihvatio 'tekovine' rata, uključivo i etničko cijepanje. Zbog toga danas BiH ne može funkcionirati kao država, ali to ne znači da je osuđena na propast, nego će se morati redefinirati.

ragusa

Tko je glasao

Točno, ali zaboravljaš na

Točno, ali zaboravljaš na jednu ključnu činjenicu: ratovi u Hrvatskoj i na Kosovu završili su pobjedom jedne strane, a u BiH kompromisom, koji se zove Daytonski mirovni sporazum. Takav je, kakav je, ali je tamo ipak zaustavio rat i stvorio nekakav okvir za život. Makar taj život bio i obično životarenje.

Tko je glasao

Da, šteta za nametnutu

Da, šteta za nametnutu zastavu, ali Kosovo ima svoju šansu, za razliku od ovakve Bosne i ovakve Makedonije. Ima etničku homogenost, i da su pametni, ne bi puno posezali za sjeverom Kosova. No, mislim da će se od sada više okrenuti destabilizaciji južne Srbije i Makedonije, nego razvoju Kosova. Vjerujem u brži razvoj Kosova od Srbije i od Makedonije, ali da je ovo kraj sukoba - nije.

Tko je glasao

A Joooooj!

A Joooooj!

stepski vuk

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci