Tagovi

Kosovo izvor nestabilnosti

Kosovo - izvor nestabilnosti regije.
Udaljen sam od nase regije, pa se vise bavim makroaspektima odluka i dogadjaja. Kod nas se minimalno spominje proces koji moze imati maksimalne posljedice na regiju. Nezavisnost Kosova prijeti da na kratki i dugi rok poremeti pozitivna ekonomska i politicka kretanja. Moze ugroziti najosjetljiviju granu HRV privrede - turizam, pogotovo na jugu, kao i strana ulaganja, da ne spominjem prelijevanje u Crnu Goru i Makedoniju, a sirina utjecaja ovisi o akcijama velikih sila. Kako bi opstao medjunarodni poredak mora postojati odredeni pravni sistem koji u ovome slucaju donose i garantiraju UN kao ostali medjunarodno pravni akti i zakoni. Svaka akcija na silu mimo toga prava otvara niz drugih slicnih situacija kolikogod je svaka od njih posebna, mora se rjesavati na bazi opce prihvacenih legalnih pravila.
Dakle, sto se tice medjunarodne zajednice USA i EU pokazuju da pokusavaju politikom sile, indirektne ucjene, potkupljivanja i svrsenog cina staviti tekucu politiku ('zateceno stanje') iznad prava. Tko nam garantira de se to nece dogoditi i ubuduce nekoj drugoj zemlji ako se principjelno ne usprotivimo, tko god da je u pitanju. EU pokazuje da politika jednakih gradjanskih i ljudskih prava i nije jedini cilj, vec pribjegava drugim kriterijima u slucaju SLO-HRV sporova itd.
Srbija kao sto znate mentalitet, nece nikad na to pristati pa ce se dogoditi zamrznuti konflikt ili odmah ili za 20-30 godina opet neki rat, a sada uza orkestraciju EU/UN. Ni HRV naravno ne bi pristala na tako nesto u slucaju Krajine ili Istre. Da ne govorim o BiH. Mislim da trebamo obratiti vise paznje susjedstvu i regiji koja je bila na dobrom putu EU integracija da se nekom neodgovronom brzopletom odlukom ne bi opet stvorilo sjeme zla jer je sve sistem spojenih posuda. Mislim da EU / USA politicki izvrsioci imaju neki "privatni plan" kad poskusavaju sve izvesti na brzinu i na nelegalan nacin, te risikiraju odnose sa Rusijom koji su bili prilicno dobri. Ja sam ubijedjeni Europejac ali ovo nisu EU vrijednosti nego usvajanje politikantskog pristupa Amerike. Za vasu info pogledajte clanak Eaglebergera, Boltona i Rodmana u Washington Times pod naslovom "Warning Light on Kosovo" link: http://www.washingtontimes.com/article/20080131/COMMENTARY/288472699/1012

Tagovi

Komentari

Putin:Evropljani,stidite se!

Putin:Evropljani,stidite se! Moskva 14.02.2008.
"Podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova je nemoralna i protupravna. Ne želim nikoga da uvrijedim, ali 40 godina postoji faktički nezavisna republika Sjeverni Kipar. Zašto je niste priznali? Zar vas, Evropljane, nije stid što pristupate sa dvojnim standardima rješavati jedne te iste probleme u raznim regionima svijeta - rekao je Putin odgovarajući na pitanje njemačke novinarke
Dokazujući da Zapad ima dvojne standarde, Putin je naveo primjere od Kavkaza do Irske. On je podsjetio Zapad da i "Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovlje postoje kao nezavisne države".
Ruski predsednik je rekao da je na strani Srbije koja pokušava da zaštiti svoju teritoriju međunarodnim pravom i dokumentima SB OUN.
- Teritorijalna cjelovitost države je zaštićena osnovnim principima međunarodnog prava, a status Kosova kao neotuđivog dijela Srbije određen je Rezolucijom 1244 SB OUN. Sve države članice OUN moraju se držati tog rješenja.
Putin je podsjetio da postoji Rezolucija 1244.
- Govore nam da je Kosovo poseban slučaj. Sve je to laž i svi to dobro znaju! Nije Kosovo nikakav poseban slučaj. Bilo je tamo, kao i drugdje, etničkih konflikata, zločina sa obje strane. Mi ne tjeramo situaciju u slijepu ulicu i predlažemo našim partnerima da ne podstiču separatizam nego da se naprave jedinstvena pravila ponašanja. Za rješavanje takvih problema mora da postoji jedinstveni pristup i pravila - rekao je Putin.
Predsednik Rusije je naglasio da međunarodno pravo sada ne štiti interese malih zemalja.
- Pitanje KiM obavezno će biti postavljeno pred SB OUN - Putin.
Hoće li Rusija priznati sporne teritorije na postsovjetskom prostranstvu?
- Mi ne namjeravamo da se majmunišemo. Ako neko prihvata ludo protivpravno rješenje, to ne znači da mi to isto treba da radimo. Ipak, ako Kosovo bude proglasilo nezavisnost, to će biti za nas "signal". Ako to može Kosovo, zašto mi ne možemo? Mi znamo šta mi treba da radimo. Mi smo već pripremili rješenja - rekao je Putin, sa aluzijom da Zapad mora da ima u vidu da će i Moskva vući svoje poteze u vezi sa Abhazijom, Južnom Osetijom i Pridnjestrovljem.
Na posljednjoj, sedmoj godišnjoj konferenciji na kojoj je prisustvovalo 1300 novinara Putin je odgovarao čak tri sata i 40 minuta i tako oborio sve dosadašnje rekorde." (Izvor: Vecernje Novosti, 14.02.2008)

Iako ne dijelim podrsku Putinu po mnogim pitanjima, ovdje je apsolutno dosljedno na strani medjunarodnog prava i malih zemalja (naravno ima i nekih interesa ali zar ih svi nemaju).

Zoross

Tko je glasao

Kosovo je presedan, ali

Kosovo je presedan, ali morat će se dogoditi. Podsjetimo se kako se Srbija odnosila prema Kosovarima, koji su (bili) i njezini građani. Prisjetimo se što im je nedavno radio Milošević. Ali takav odnos nije od jučer. Nedavno je vnazor objavio jedno svjedočenje iz doba balkanskih ratova - veliki vremenski odmak, ali jednak odnos. Što pokušavam reći - oni kojima su 'vlastite' države namijenile samo besprimjerno kolektivno stradalništvo, pa i genocid umjesto ravnopravnosti, imaju pravo na slobodu - u konačnici ovo mora biti jače od tzv. nepromjenjivosti granica.

Nemojmo se zavaravati, neće Kosovo biti jedino, pa kao takvo neće ni biti presedan, bar ne predugo - samo će 'probiti led'. Uzmimo i druge primjere. Kako će se riješiti iračko pitanje? Tri umjesto jedne neodržive države? Zašto u Africi stalno nešto 'kuha'? Zato što su kolonijalne sile mnoge granice iscrtale ravnalom na karti. Drugim rijećima - ne mogu povijesne nepravde zauvijek ostati potisnute pravilom o nepromjenjivosti granica, ovo me podsjeća na onu našu ko je jamio, jamio. I 'povijesni' računi dolaze na naplatu, moraju biti plaćeni, samo što je u ovakvim slučajevima vremenska dimenzija puno šira, izmjene se i naraštaji dok unutarnje i vanjske prilike ne dozre za 'presedan'.

ragusa

Tko je glasao

Ragusa ima smisla sto

Ragusa ima smisla sto govori, ali moram ipak prosiriti argumentima.
Nakon II rata nije bilo prakse kaznjavanja drzave za greske ili progona u upravljanju svojim gradjanima. Za to postoje i medjunarodni i nacionalni zakoni i sudovi koje treba primjenjivati. Da zanemarimo sve elemente svjetskog poretka o nepromjenjivosti granica i primjene prava i povelje UN koje stite od ovakvih konflikata, i predjemo samo na prakticni dio, kazna u obliku nezavisnosti KOS je prije svega za period vladavine Milosevica od desetak godina,
a "kazna" stize novoj jedva demokratskoj vladi koja je isporucila krivca Hagu, vec mnogo ucinila na saniranje stanja i jedva se nosi sa nacionalistickim strankama. Sto ce se dalje dogadjati lako je zakljuciti. Narod ce shvatiti ono sto vec sumnja, da ova vlada u SRB rasprodaje zemlju za EU i privatni kapital (ovo tece uporedo sa nekima bolnim privatizacijama) i dio koji ce se odluciti za radikale iduce izbore ce prevagnuti. Radikali mogu samo destabilizirati svo nase stanje iako ne mogu nista rjesiti. To je slijed dogadjaja, koji se moze zapetljati jos vise ako se Rusija umijesa na razne nacine, postavi obrambeni stit u Rep Srpskoj itd itd. i eto ponovo sranja kroz neki broj godina...
Zato mislim da ne treba olako i kratkorocno gledati na problem vec je on mnogo slozeniji i duzeg vijeka...A presedana moze biti u susjedstvu

Zoross

Tko je glasao

Na žalost, nije se

Na žalost, nije se (manjinska) demokratska Srbija obračunala sa fašizmom. Stjecajem (kriminalnih i šovinističkih) okolnosti, i nadalje je vodeća politika u Srbiji nacional-šovinistička. Onaj koji je isporučio Miloševiša Haagu, mrtav je, a s njim i mogućnost promjene mišljenja kod većine Srba. Gubitak Kosova mogao bi biti katalizator promjena, ali jednako tako i vječita "crna rupa" Europe. Podsjećam da su i Grci pravoslavci, ali su u EU i kod njih se ne primjećuje taj ortodoksni fundamentalizam, dok se kod Srba (40% nezaposlenih, 60% funkcionalno nepismenih, 4% uporabe Interneta, 11% posjeduje putovnicu,...) pomak uopće ne primjećuje. Dapače, još uvijek se slušaju mitske bajke koju plasira SPC.

Taurunum

Tko je glasao

Da je nacionalisticko

Da je nacionalisticko radikalni naboj u Srbiji jak nema sumnje i danas sto djelomicno pokazuje i izborni rezultat. Ne zboravite samo malu korekciju da nisu svi glasaci koji su glasali za radikale u istom kosu. Ima to mnogo osnovne osobine srpskog mentaliteta koje ze zove INAT. A to je emotivno karakterna osobina koja se ne moze automatski nazvati radikalno nacionalistickom ili jos manje fasistickom. Kako su ljudi tako plitki da za vrijeme bombardiranja SRB 3 mjeseca sve one koji su su imali otpor prema tome, smatrali sljedbenicima Milosevica. Kako bi onda nazvali one koji su bili za NATO.
To je apsolutno i definitvno natacna etiketa, kao i danas one koje su protiv nezavisnosti KOS trpati u kos sa nacionalistima ili fasistima.
To su velike pogresne simplifikacije koje vuku lose procjene i lose odluke, sto se upravo i dogadja u medjunaordnoj zajednici.
Gledajuci razvojno historijski SRB je je dozivjela velike promjene od
nacionalisticke regresije, raspada drzave u kojoj su svi zivjeli bez granica, embarga koji je iselio inteligenciju a zadrzao polupismene i radikalne elemente, a obogatio vlast i lpjalne oportuniste, u tom periodu osiromasio i radikalizirao domacu scenu, bombardiranje zemlje, i nakon isporuke Milosevica Hagu, ta ista garnitura biva kaznjena gubitkom teritorija i tretmanom od strane EU kao da su banana drzava (sto i nije netacno). Koje su ocekivane posljedice nego daljnja radikalizacija drustveno politicke scene i umjesto Evropske orijentacije dalja izolacija i guranje prema Istocnim interesnim sferama. Uz aktivno sudjelovanje srbijanske elite tu dobru krivicu snosi i medjunardna zajednica u koju SRB ima sve manje povjerenja.
Sada i oni Srbi koji su bili otvoreni prema Zapadu pocinju da sumnjaju
zasto su bas svi protiv njih i kad su u pravu, i kad nide sve osim granice i suvereniteta...

Zoross

Tko je glasao

Nakon II rata nije bilo

Nakon II rata nije bilo prakse kaznjavanja drzave za greske ili progona u upravljanju svojim gradjanima.
Raspad SFRJ je djelom slučaj države kažnjene za to, kaznili su je njeni građani i djelovi. Ključne točke prekretnice su bili Vukovar i Dubrovnik (bili je i drugih djelova ali ovi su svjetski potvrđena prekretnica). Kažnjavnje nije završeno, polako puzi dalje iako sve djeluje obrnuto. Srbija je dio toga procesa kazne, pitanje Kosova je dulje i šire od SFRJ ali sam razvoj događaja u Srbiji je pod odlučujućim uticajem raspada SFRJ.

Svjetski poredak nekažnjavanja država za greške ili progone u upravljanju svojim građanima je dominatno održan (npr. Rusija Čečenija), ali je i pao na slučaju ex SFRJ, zatim na NATO bombardiranju Srbije, zatim na slučaju Irak itd.

Zato su u vezi Kosova Hrvatska i ostale zemlje ex SFRJ osim Slovenije u prednosti u odnosu na ostali svijet, jer su apsolvirali temu.

RH je tu u najboljem položaju, ne mora se opterećivati i pogrešni je da se i malo značajno upliće jer samo kvari stvar i nepotrebno navlači problem. A ključno je odigrano - kada nije bilo važno (i dalje nije važno) što JNA i Srbija rasturaju Vukovar, Dubrovnik i razno, šta bi za većinu građan RH bilo važno šta se zbiva u Srbiji i oko Kosova? To su prvenstveno problemi onih kojima navedeno i zatim sve u BiH nije važno.

Ili obrnuto. Sve te zemlje i ljudi su se skoro 100 godina uzaludno i sa velikim žrtvama bavili problemima pomicanja Srbije na sjever i zapad uz zadržavanje uloga na Kosovu, Crnoj Gori i drugdje te igrama velikih sila s tim u vezi. Pa valjda je cca 100 godina iskustva krivih rezultata dosta. Sada EU ima Sloveniju koja predsjedava i zna situaciju, USA i Rusija su upućeni, i naš brat Robert, pa neka idu samo naprijed. I kakvo podupiranje kakvih demokratskih snaga u Srbiji koje Kosovo pa ni Srbi na Kosovu kao takve ne zanima, nitko od istaknutih političara nije izgubio vremena za to kao prosječni građanin RH a iz cijelog beogradskog Dedinja (centra srpske moći i napretka) više od 95 % ljudi nikad nije bilo na Kosovu niti ih to zanima (osim što navijaju da se i to kontrolira, kao i "srpski" Zadar, Split, Drniš, Dubrovnik, Vukovar i razno, i Trst). Srbija nema nikakvu javno prezentiranu realnu koncepciju kako bi zadržala Kosovo i šta bi radila s njim, pa se radi o poznatom švercanju da se dobije što više, po iskustvu raspada SFRJ gdje Srbija (i međunarodna zajednica) ništa neće platiti za beskrajne probleme a kao država je orjentirana izvući što se više da iz toga, tako da će ceh toga platiti Albanci i nešto Srba na Kosovu. Kada prije nekoliko dana glavni službeni predstavnik EU za RH (socijaldemokrat Swoboda) obilazi Vukovar, on se ni jednom gestom ne bavi stradalim Hrvatima, Mađarima, Sloavcima i Srbima koji su ostalu 1991.g. u Vukovaru, samo ih educira oko EU i odnosa prema Srbima kao manjini na državnoj razini, dok tamo nisu manjinski i u vlasti su, za razliku od većine tih drugih građana čija opcija nije nikad na vlasti.

Dakle, tu ne samo da ne funkcionira taj svjetski poredak, tu ne funkcionira ni RH ni EU ni bilo koji službeni poredak. Da bi to funkcioniralo, još uvijek nema nikakvih znakova volje velikih sila pa niti RH vlasti. U Srbiji je to još manje, njihove demokratske vlasti su još veća gluma - sam najlegitmniji demokrat predsjednik Tadić je čisti beogradski glumac, uz to sin i pod uticajem oca akademika Tadića, koji je najistaknutiji velikosrpski ideolog zadnjih 20 godina, dio ekipa kojima ratovi u RH i BiH nisu sporni a sporno je samo što Srbija i Srbi nisu ostvarili ratne ciljeve. Tako da je poziv za RH da to podupre kao poziv da podupremo Mussolinijevu unuku, uz pretpostavku da je Mussolini živ i igra važnu ulogu sa namjerama oko hrvatskog djela Jadrana.

P.S. Albansko pitanje u prekrajanju nije rješeno, kao kurdsko i razna druga, u okviru čega su najvažnije brutalne i sustavne represije. Hrvatska i slične zemlje trebaju biti zadnje koje će imati razumijevanje za tako dugu praksu velikih sila. Hrvatska obeza je Srbima i drugim manjinama u RH osigurati što bolje uvjete i čvrsto se toga držati, a ad Srbije tražiti recipročno za Hrvate u Srbiji. Tu se ne radi samo o poretku, nacijama, vjerama i sličnom, nego se radi o najelementarnijim pitanjima sigurnosti većine ljudi po takvim manjinskim područjima. Ad Srbije očigledno nije globalno više u pitanju Kosovo, tu su u pitanju finese, nego Sandžak i pitanje manjina u Vojvodini, tako je Kosovo trenutno u funkciji zamagljivanja činjenice da se nitko ne osvrće što jedna od 2 presjednička kandidata opet otvoreno prijeti Hrvatima i drugim manjinama.

Tko je glasao

Zoross, a šta konkretno je

Zoross,

a šta konkretno je time mišljeno?

EU pokazuje da politika jednakih gradjanskih i ljudskih prava i nije jedini cilj, vec pribjegava drugim kriterijima u slucaju SLO-HRV sporova itd.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Sorry Smucar, u pravu si i

Sorry Smucar, u pravu si i pazljivo citas, ova recenica nema smisla, to ja nekad u brzini preskacem misli. Prvi i drugi dio recenice trebaju biti u drugim kontekstima. Prvi dio, dakle, da su gradjanska i ljudska prava osnovni cilj, onda je pitanje nacionalnog suvereniteta i stvaranje nove (stare) etnicke drzave na Kosovu sekundarno a osnovna bi bila ista prava za sve gradjane Kosova, naravno uz odredjena posebna etnicka prava, ali EU to stavranjem nove ALB drzave ne potvrdjuje nego stvara nove granice (koje ce biti ukinute u buducnosti) i stvara nove nepotrebne razdore.
Drugi dio recenice se odnosi na ne uvijek dosljedno podrzavanje SLO od strane EU u pitanju lokalnih sporova samom cinjenicom sto je SLO clanstvom dobila i neke (mozda zasluzene) privilegije, a jedna od tih je jaca pregovaracka moc prema susjedima svojim pitanjima, ali i neke "posebne zadatke" od strane EU/USA pa je kao poznavalac Balkana dobila ulogu da odigra na Kosovu i prema drugim JIE zemljama. Da pojednostavnim, to je politika ja tebi ti meni na medjudrzavnoj razini, koja nije uvijek u skladu sa medjunarodnim pravom, vec sa tekucom politikom. Medjutim, shvacam da se SLO za to sve i znalacki izborila. Treba znati. Nadam se da sam pojasnio i izvini.

Zoross

Tko je glasao

zanimljiva je situacija s

zanimljiva je situacija s kosovom

s jedne strane imaš situaciju da je kosovo već sada neovisno u odnosu na srbiju (da, pod protektoratom, da zemljopisno je i dalje srbija ali faktično više nije) i da je neovisnost logični korak dalje

s druge strane otvaraš pandorinu kutiju sličnih situacija širom svijeta, od kojih su neke u našem neposrednom susjedstvu

i zadnje, ono što me krajnje zbunjuje, kada bi oni toliko htjeli da kosovo bude njihov sastavni dio onda bi morali donositi zakone koji bi uključivali kosovo, dakle morali bi imati primjerice zakon o izboru zastupnika u skupštinu koja bi morala uključivati i kosovske izaslanike (baš kao što imaš sada vojvođanske), sa 2mil stanovnika kosova to je vrlo značajna brojka
što me dovodi do zadnjega, a to je da je srbiji totalno jasno da će ostati bez kosova, no nijedan predsjednik (vlade, države) se baš ne gura da on bude taj u vrijeme čijeg mandata se to desilo, također svima njima je posao da štite integritet države pa je njihovo vrištanje sasvim logično, no kao bottom line, srbi su pragmatični ljudi i ono što oni sada rade je da licitiraju cijenu po kojoj će kosovo biti prodano

Tko je glasao

To sve stoji. Mene jedino

To sve stoji. Mene jedino brinu sire implikacije nezavisnosti. Znamo Srpski mentalitet (nije mnogo razlicit od ostalih Balkanskih ali je tvrdji i mitoloski) i on nece nikad odustati od Kosova te ce biti konstantna destabilizacija pokrajine raznim metodama, sto bi u nekoj kriznoj situaciji medju velikim silama moglo lako dovesti do sukoba regionalnih i sirih razmjera. Postoji knjiga americkog generala u penziji iz 80-tih koja govori o pocetku treceg svjetskog rata bas na KOS. To moze biti samo prica, ali znamo iz historije da se neke price ostvaruju na dugi rok. Nije mi jasno da susjedne zemlje taj slucaj tako olako shvacaju kao ni narod. Rusija i sve njene izjave u ovom slucaju imaju potpunu pravnu i moralnu odgovornost (slucajno se to podudara sa
njihovim geopolitickim interesima) dok je stav EU/USA neracionalan sa strane njihovih interesa, ali i kompromitujuci i nemoralan u odnosu na postojeci svjetski poredak, pa zaobilaze SB UN ad od im nesto nije po volji a UN su samo kulisa ze njihove interese (ukljucujuci i Rusiju u drugim slucajevima). Treba hitno pristupiti reformi UN koja igra marionetsku ulogu u modernom svijetu sto ima bezbroj primjera.

Zoross

Tko je glasao

Tog mišljenja sam i ja,

Tog mišljenja sam i ja, čak sam to več i spomenul. Osobno mislim da se ni BiH nebu mogla održati po ideji takvog političkog uređenja.
Prekrojili buju to oni jedan dan i največi stupanj bi mogla biti konfederacija.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci