Tagovi

Košarica ili uzmak ?

Postavimo hipotetsko pitanje, dali je bolje da SDP dobije košaricu od HSS-a ili da sami procjene da je u ovom času nemoguće sastaviti vladu na lijevom centru, odustati od tog nauma i na prijevremenim izborima koji su neizbježni za najdulje dvije godine, honorirati takav potez.
Košaricu će po svoj prilici dobiti, Sanader će uspjeti udovoljiti gotovo svim važnijim zahtjevima HSS-a, Pupovac neće ni skime osim s mandatarom, što držim ispravnim, da kao pripadnici srpske manjine ne dolijevaju ulje na uvijek tinjajuću vatru, priklanjajući se unaprijed lijevima, premda je to njihihova prirodnija pozicija.

Zašto mislim da su prijevremeni izbori neizbježni? Pa eto ovo je nova situacija na našoj demokratskoj sceni i nitko nema baš nikakvog iskustva u ovakvim situacijama. Naime iako izgleda da sada svi nešto pregovaraju, precizno usuglašavaju programe i pokušavaju stvoriti neku zajedničku platformu, to baš i nije tako. Bitne su stvari ipak političke prirode. Za HSS kako preživjeti slijedeće 4 godine, kako udovoljiti biračkom tjelu koje iz ovakve situacije očekuje maksimalno,kako politički najbolje iskoristiti ovu situaciju, kako rasporediti fotelje( u to se ama baš svi kunu , da o tome ne razmišljaju).

Moguće zamke koje ih čekaju u realizaciji svojih očekivanja su da će ući u vladu u kojoj već postoje određeni obrasci ponašanja i uhodani mehanizmi odlučivanja, koliko god oni njima možda bili neprihvatljivi neće na njih moći utjecati, ili će se uklopiti ili će biti marginalizirani. HDZ nadalje i nema nikakvih drugih razloga niti programskih ciljeva, samo ostati na vlasti, prikriti što više malverzacija u cestogradnji i privatizaciji i prodaji velikih sustava, uvesti Hrvatsku u EU i na tome preživjeti još koji mandat, onda lagano u povjest s džeparcem od 10-ak milijuna € za najbolje igrače.

Dakle iako bi to u ovom času možda razočaralo biračko tjelo koje je glasovalo za promjene, držim da je bolje za Hrvatsku , za sve nas, za SDP i HNS, časno odstupiti, i na slijedećim izborima za godinu- dvije, pokušati pobjediti bez HSS-a. Vrijeme provedeno u oporbi treba iskoristiti samo za jednu stvar- prokazivati korumpirane političare i raditi na suzbijanju korupcije. Sve ostalo će se odvijati samo od sebe tj. vlada će upadati iz afere u aferu iz krize u krizu i naposljetku tanka će se parlementarna većina rasprsnuti.

Tagovi

Komentari

Ne vjerujem u prijevremene

Ne vjerujem u prijevremene izbore. Kad se jednom izabrani uvale u Sabor nitko živ ih neće istjerati iz zastupničkih klupa i od obilne kopanje koja ide uz to.

Tko je glasao

Ovo je za mene

Ovo je za mene najzanimljiviji od svih dnevnika koje sam do sada procitao na pollitici. Ne mislim da bi HDZ-ova Vlada pala prije isteka mandata ali to uopće nije bitno. Ako se SDP radikalno promijeni i ako bude dostojanstvena oporba koja će znati naći i ukazati na stvarne i bolne propuste HDZ-a onda ne sumnjam u to da će za 4 godine SDP doći na vlast a da će desna opcija biti hametice poražena. Stoga mislim da bi bilo dobro da SDP sam odustane od sastavljanja vlade te da sa sebe skine svaku odgovornost zbog licitiranja mandatima i proračunskim novcem.
Da ne bi bilo jednog dana - eto mi nismo seljacima htjeli dati 6 milijardi ali bolje da smo im mi dali šest nego da im je SDP DAO 7 itd. Mi nismo htjeli uvesti ZERP i tako usporiti pregovore sa EU, ali morali smo jer bi to i tako i tako bio učinio SDP da preuzme vlast.
Stoga SDP ne smije dalje inzistirati na sastavljanju vlade jer su izgledi da je sastavi mali a izgledi da takva vlada dobro vlada nikakvi. Ovim inzistiranjem SDP samo podiže cijenu koju će Sanader novcima svih nas platiti HSS-u i HSLS-u. SDP treba napraviti zadnji korak u vlastitoj transformaciji i naći novog lidera, lidera kakvog smo mislili da smo dobili u Milanoviću dok nije počeo sa lažima i obmanama. U takvom scenariju bi se moglo lako dogoditi da SDP-u nakon slijedećih izbora ne bude trebao partner za sastav vlade.

Tko je glasao

je, ovo je dobro. i vrlo

je, ovo je dobro. i vrlo realno - samo ako će SDP biti pametan i zbilja izgraditi dobru ekipu; e, sad dal' bi to trebali biti neki novi ljudi? mislim da da. barem veći broj, jer ovi "stari" su se već dovoljno izblamirali...tu uključujem i Zokija. Nisam sigurna kao neki ovdje da je dobar materijal, sumnjam i to da bi se mogao razviti; uostalom, ima već 42 god. pa vidiš već kakav je tko, ne može biti bitnih promjena za 4 godine. samo na gore :))

CC

Tko je glasao

Milanovića ne bi još

Milanovića ne bi još otpisao, držim da mu nedostatak iskustva nije bio saveznik u posljednih nekoliko mjeseci, te da s nekoliko mudrih poteza može pokazati da osim političkog talenta i instinkta, ima i nekakvu političku težinu, da ima viziju ili da je bar vješt diplomat i mudar pri okupljanju kvalitetne i kompetentne ekipe oko sebe. U tom slučaju ima smisla još neko vrijeme inzistirati na Milanoviću i od njega očekivati primjene dostojne svih nas koji ih zaslužujemo.

Tko je glasao

Nije dovoljno prokazivati

Nije dovoljno prokazivati Vrijeme provedeno u oporbi treba iskoristiti puno bolje od isključivog prokazivanja korupcije i njenih nosioca. Oporbenim strankama, naročito SDP - u, najbitnije je profilirati se iznutra na programu socijaldemokracije, sačuvati jedinstvo djelovanja /nije obavezno i mišljenja/, uz analizu izbornog "poraza".
Pripremajući se za izbore, prijevremene ili redovne, mora se na programskim ciljevima odlučno zahtjevati promjenu stanja u društvu, naročito u sferi ekonomije, funkcioniranja pravne države, ulaska u E U i .... Na tom pravcu djelovanja naći će se i korupcija i kriminal.
Graditi poziciju samo na prokazivanju korumpiranih političara bilo bi pogrešno u što smo se imali prilike uvjeriti.

Tko je glasao

U pravu je DrSki , u želji

U pravu je DrSki ,
u želji da što jasnije poentiram u svom sam dnevniku malo pojednostavio stvari, logično je da ne bi bilo politički mudro i suštinski korisno svesti cjeli politički angažman samo na jednu kartu, ma koliko ona važna bila.
Nekako mi anakrono djeluju riječi "profilirati se iznutra na programu socijaldemokracije", jer držim da ideja socijaldemokracije evoluira i da se mora stalno preispitivati i usklađivati s novim društvenim procesima.

Tko je glasao

Istina, korupciju nije

Istina, korupciju nije potrebno prokazati, jer je prokazana, korupciju je potrebno eliminirat. A SDP moze urediti organizaciju tako da svakom bude jasno sto ce se dogoditi sa korupcijom kada SDP dodje na vlast. To znaci ciscenje vlastitog dvorista, kirurski cisto i precizno. Sterilizacija spike.

I naravno, potpuna degradacija aparaticka, s obzirom da oni znatno urusavaju ugled SDPa.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Slažem se, a za sve to

Slažem se,
a za sve to treba puno više nego nam je to u stanju u ovom trenutku ponuditi Milanović. Puno više volje, puno čišći SDP (svakako bez Bandića, vjerojatno i Linića,..), s jasnom vizijom što i kako napraviti u određenom vremenskom razdoblju. Korupciju treba napasti jednako odozgo i odozdo, to su metastaze koje se granaju i šire podjednako opasno i brzo sa svih pozicija.
To će biti hrabro, sve drugo je izmotavanje i najvulgarniji politički pragmatizam.

Tko je glasao

Pa ja ovo stvarno ne

Pa ja ovo stvarno ne razumijem. Bandić je možda negativan lik, Linić je negativan lik ali Milanović je najgori. Nemojte mi pričati o tome da MIlanović može očistiti SDP. Od koga, od čega? Za sada ga je počeo čistiti od istine.

Tko je glasao

Ovo je, kao i mnogo toga,

Ovo je, kao i mnogo toga, zasnovano na teoriji i praksi starih igri i poslovanja bez obveza, za domovinu s ... samo naprijed.

Ubačena je knedla u grlo te smoupravne teorije i prakse. I krenulo je novo poslovanje.

To novo poslovanje ne samo da sadrži neka prava i obveze, nego se vidi da smetlarske poslove (ono od prije, sada i već puno formiranog budućeg smeća) nitko neće obaviti tek tako (to elitne snage i građanstvo ne vole ni uz veliku lovu), pa stvar teče dramatično i na malim sitnim koracima, sitnicama. Biti će zabavno kad se se to malo proširi na malo više malo većih sitnica.

Dakle, nema više da tko koga može osloboditi prava i obveza a ni zaštite okoliša.

Tko je glasao

ap vidi i definira nema

ap
vidi i definira
nema više samoupravne teorije i prakse, starih igri i poslovanja bez obaveza
izbori su gotovi, nema više predizborne kampanje
ulogu će imati onaj tko bude pokazao skromnost (u percipiranju mogućnosti vlasti)
i odgovonost prema pravima i obavezama
ako Milanović nije uspio izgurati sdp većinu lakšim i bržim putem
ima odličnu poziciju za
duži i teži put

luka

Tko je glasao

I naslijeđe, krivo nazvano

I naslijeđe, krivo nazvano prošlost, i te kako igra, jer niti smeće i minuse čega je jako puno a ni puno posla oko ugroženih vrijednosti (vode, prirode, sela, gradova ...), podataka, krvotoka, stavrnog znanja ... ničeg, nitko drugi neće rješiti a ni itko više besplatno, za tako "elitne" snage. Tu je još veće težište od ikakve skromnosti i drugog, tu je puno svođena bilanci, rada, puno novog ... sve je došlo u igru, ono što se je maoizam smatrao sporednim sada je glavno.

Radi se o potpunom obratu, ali stvarnom, fizički omeđenom, koji ide i da nitko ništa ne poduzima oko toga. Nije samo problem tko će više izvaditi/rješiti 50 mlrd kuna za egzibicije, nego je i fizički problem do svatke točke, da ni uz to nećeš naći više nikoga tko to slijedi i izvršava a još će te usput bez milosti dovesti u red. Npr. Split - kako će se razvijati mega projekti Žnjan, luka itd. kad su klupe, tende i svjetiljke na rivi nepremostiv problem. To nije došlo odjednom, to je sinteza dugih desetljeća, zato je sve više onih koji šute a sve manje onih koji imaju bilo šta reći. Vrlo brzo će, i da nitko ništa ne poduzima, biti kao nekad, u Splitu će svi morati kleknuti i saslušati šta kaže neki novi Vicko Andrić te se potom bespogovorno primiti svatko svoga posla.

Tko je glasao

nebahaty ozbiljno pitam je

nebahaty
ozbiljno pitam
je li to tvoje retoričko ili pravo pitanje
ako je pravo, dopusti jedno pitanje tebi:
na temelju čega misliš da SDP može birati ?
- bilo bi potpuno neprihvatljivo Zvoni radikalnom ali i svim razumnim ljudima da SDP odbije pregovarati ako pregovori centra i hdza ne uspiju, jabuku koja pada u krilo
- bilo bi nerazumno (iako je takvih nerazumnih, koliko pratim pollitiku poprilično) očekivati da se nekakvim snažnim naprezanjem unutar SDP=HNS=mesić grupacije može preskočiti faza pregovaranja hdza kao relativnog pobjednika i HSS/HSLSa. Odluka o redoslijedu je u rukama HSS/HSLSa i ne može je promijeniti gibanje u SDP-u (ali kao što piše svinjce i čudi se glasačima hdz-a, nisu baš ni glasači sdp-a savršeni, možda stvarno očekuju nemoguće, a treba razumjeti i da su relativno jako izloženi retorici revolucionarnih promjena)

ono o čemu je bitno razmišljati, kad se jednom spustimo na realno tlo,
kako je postaviti strategiju sdp-a ako HDZ HSS HSLS pregovori uspiju
pritiskati vladajuću koaliciju svakako
ali računajući na 4 godišnji period
ne poznajem političara u hrvatskoj koji bi propustio
biti u vlasti u periodu koji će obilježiti ulazak u EU i NATO

luka

Tko je glasao

SDP može birati i mora

SDP može birati i mora pametno percipirati buduća poltička događanja, koliko radi sebe, još više radi zemlje i naroda, to ne smije nitko zanemariti, niti jedan poriv i želja za vlašću nije opravdana ukoliko ona ne rezultira boljitkom.
Ukoliko pregovori HSS-a i HDZ ne uspiju?
Malo vjerujem u tu mogućnost, a evo i zašto:
1. Teško da Sanader neće udovoljiti većini zahtjeva HSS-a, poznavajući njhovu logigu na svim razinama" uzmi što možeš poslije ćemo se već nekako izvući"
2. HSS pokušava ostaviti dojam u javnosti kako mu je neizmjerno stalo do programskih zahtjeva i do njihovr bezkompromisne obrane, a s druge strane presudno je pitanje: kako preživjeti nakon bilo kakve odluke i kako spriječiti podjele u stranci. Taj se lažna velika dilema radi higijene demokracije i društva mora osujetiti odgovornim političkim potezima
3. HSS i HSLS neće imati dovoljno međusobno čvrsto izgrađene pozicije niti pregovaračke kondicije za dva kruga pregovora.
4. Medijski je pritisak svakim danom sve veći, a za nadati se je da će se makar ne pretransparento, tome prdodati i pritisci ostalih jakih interesnih skupina( crkva, obavještajna zajednica, korporacijski lobisti,
europski saveznici...) To ne ide u prilog trezvenim i kvalitetnim pregovorima, pa će se oni prije riješiti u kakvom zagrebačkom salonu ili Veroni , nego za pregovaračkim stolom pregovaračkih timova.

Tko je glasao

Šta to znači da SDP i HNS,

Šta to znači da SDP i HNS, pa kasnije i HDZ i cca 95 % Hrvatske ne treba ništa nego se skoncentrirati na HSS-HSLS, ili čak na dvoje ljudi ? A šta oko tih dvoje ili nešto kažu rješite bez nas, mi smo manjina kao i druge i pridružiti ćemo se većini ?

To je najbolji pokazatelj stanja tih beskrajnih "elitnih" snaga = skoro pa same sebi besprijekorne i samo tu da gledaju zanimljive točke, nema drugo šta raditi ( = vrijeme osobnosti i nteresa, tako je govorio Čačić, ili približavanje nirvani čiste muljavine i forsanja bez pokrića).

Tko je glasao

Pitanje je samo jedno -

Pitanje je samo jedno - IMAMO LI MI (još) DVIJE GODINE FORE za ovakav scenarij !!!!

Naravno, ima ona stara, "nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo", ali mene doista ozbiljno muči ovo pitanje (pristupanje u EU !!!!)

Da tog problema nema, ne bi bilo nikakve dvojbe da bi u ovakvoj situaciji najbolji kurs bio ostati u oporbi i nakon dvije godine razapinjanja korumpirano/foteljaške vlasti poentirati na prijevremenim izborima.

Tko je glasao

Za pristupanje EU nije

Za pristupanje EU nije potreban nikakav novi konsenzus, oko tog pitanja postoji većinsko opredjeljenje i naroda i ozbiljnih političkih stranaka, dakle to će se desiti neovisno o političkim previranjima u zemlji, ukoliko ona budu unutar uobičajenih i prihvatljivih demokratskih kriterija. Dali ćemo ući 2009. ili 2010. ili 201.1 nije pitanje unutarnjih političkih previranja , već djelom zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja, a djelom političkih odnosa unutar EU.
Ja sam doista sve uvjereniji da je politički mudrije te za stabilnu i bolju Hrvatsku bolje, da SDP- pošto poto ne inzistira na vladi lijevog centra. Pogotovo jer bi i ta vlada vjerojatno bila nestabilna, pa i neučinkovita.
Mislim da se ni jedna ozbiljnija reforma u tom mandatu ne bi kvalitetno započela. Upravo zbog toga treba stvoriti čvršću platformu za pruzimanje vlasti na očekivanim prijevremenim izborima, pripremiti precizno programe za provođenje svih reformi i prokazati sve pronevjere i korucijsko lice HDZ.

Tko je glasao

Točno je da ulazak u EU

Točno je da ulazak u EU neće ovisiti o unutrašnjim političkim previranjima, odnosno o preslagivanjima naše političke scene a da više hoće o zatvaranju pregovaračkih poglavlja ali još više će o promjeni prakse i nužnim reformama tokom toga.

Ne slažem se s time da bi SDP trebao odustati od borbe za sastavljanje vlade pa onda pripremati se i čekati priliku da iz oporbe zaskoči Sanadera kad se upeca u vlastitu mrežu koju je pleo i plete.

Dvije stvari su nam nužne, da konačno se koalira oko programa i sve da se oslobodi korupcije za što treba mijenjati mnogo, najviše ponašanje svih.

Kakve su kome šanse oko toga?

Za HDZ je još uvijek nepoznato dal` ima kakav program osim poznatog "nek sve ide kao do sada" a Vukelić, Polančec, Kalmeta i ostatak ekipe baš nisu neki jamac da će se išta oko korupcije novoga a starog nam je i previše preko glave.

SDP ima i pokazao je razne programe za koje je dvojac Joža/Đurđa rekao da su kompatibilni a svakako im bliži nego HDZ-ovi koje nisu ni oni i ni drugi vidjeli, vjerojatno nisu ni sada dok pregovaraju.

Joža nekoliko programa ima, najpoznatiji za selo a Đurđa za obrazovanje oko kojeg su se i ostali složili da je dobar.

Logika kaže da će i HDZ i SDP uredno servisirati njihove zahtjeve oko udjela u vlasti, zašto ne reći fotelja pa je legitimno pitati na temelju čega će onda Joža donositi odluku s kim će.

S jedne strane kompatibilni programi i ocjena da je poštenija stranka a s druge programi koji su manje kompatibilni (ako nešto čvršće i ima) i bitno nepoštenija stranka što je Joža ocijenio i rekao više puta.

Sve je u igri i ništa nije sigurno ali bar minimalno uvažavajući prethodno, SDP ima sasvim solidne šanse ako se bude vrtilo oko programa. Ako pak bude klasična kupovina, zna se tko drži ključeve državne blagajne. I tko je navikao da tako rješava. Samo je pitanje hoće li ovaj put naći dovoljno zainteresiranih kupaca.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci