Tagovi

Konferencija za tisak 21.veljače 2008. - Što je to trulo u Šibeniku?

Sva tri slučaja imaju naznake koji kod mene bude sumnju da pojedinci iz policije koriste ovlaštenja u svrhu političkih obračuna. Jasno, drugačije je djelo i drugačije pobude. Zašto kažem tri slučaja. Prvi slučaj je direktno političko proganjanje Damira Horvatovića, drugi slučaj je lov na vlasnika bloga Šibenska konoba koji je očigledno nažuljao trenutačno vladajuću opciju. Treći slučaj jest privatni poduzetnik na kojem se jasno vidi sva neučinkovitost našeg sustava.

Najnovija događanja u Šibeniku potvrđuju da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Naime, način na koji se vlast obračunava s pojedinim ljudima u ovom gradu, s ljudima koji su članovi SDP-a kao u slučaju Damira Horvatovića ili ljudima koji se usude napisati tekstove s kojima se vlast ne slaže ili ljudima koji su pretjerano ambiciozni mimo volje lokalnih vođa podsjeća na neka prošla vremena za koja sam mislio da su davno iza nas.

Što se tiče Damira Horvatovića postoji samo jedna istina: Damir je član SDP-a, Damir je čovjek koji je pred magisterijem, dakle visoko stručan, otac troje malodobne djece. Damir je čovjek koji je 2004. smijenjen s mjesta načelnika Pomorske policije zbog simpatiziranja i naklonosti SDP-u bez obrazloženja u najgoroj maniri revanšizma. I ova sadašnja događanja potvrđuju moju sumnju da se radi o političkom progonu i revanšizmu koji ima za svrhu odstraniti Damira Horvatovića iz policije. Kažem, sve je počelo 2004, a ovo sad je veliko finale. S druge strane GO SDP Šibenik ima svoj vlastiti blog koji se naziva Službeni blog GO SDP Šibenik, na kojem istupamo pod svojim imenima i prezimenima i taj blog nema nikakve veze s blogom Šibenska konoba. Na tom blogu je istupao i Damir Horvatović pod punim imenom i prezimenom, bez ikakvih tajni i ograda.

Sasvim drugi aspekt je način na koji je kao utvrđeno da je Damir vlasnik bloga. Ono što je signifikantno i zabrinjavajuće u slučaju Damira Horvatovića jest način na koji se policija uputila u nazovimo je“ istragu“. Po riječima načelnika PU oni Damira prate već pet mjeseci, a anonimna predstavka je datirana na 21.studenog 2007. Postavljam javno pitanje na temelju kojeg zakona se jedan zaposlenik PU prati 5-6 mjeseci? Na temelju čega se od NoveTV traži ispis IP adresa i pazite pitanje: da se detektira tko je vlasnik bloga Šibenska konoba? Zašto to pitanje nije sastavljeno na način: Molim Vas da se očitujete da li je Damir Horvatović vlasnik bloga na Blogu.hr i ako jest kojega?. I pitanje koje mi se nameće samo od sebe: Istražuju li tako pojednici iz policije živote svih naših građana kao što istražuju Damira Horvatovića i Šibenskog konobara. Dobiju anonimnu predstavku za kazneno djelo koje se ne goni po službenoj dužnosti, pa otvore „svoju“ istragu, bez utemeljenja na zakonu krenu istraživati. Pritom se ponašaju kao da je u pitanju kazneno djelo koje se goni po sužbenoj dužnosti, a znamo da povreda časti i ugleda to nije. Što s podacima koji se prikupljaju u takvim istragama, za što se koriste i kome dostavljaju? Zar u pitanju koje je upućeno na Novu TV nije sadržano prekoračenje ovlasti. Ni u jednom dijelu dopisa „identifikacija-traži se“ PU se ne poziva na nikakav zakon, već na telefonski razgovor, a pritom ne navodeći zbog kojeg se kaznenog djela traži takav podatak, čime je Nova TV, narvjerojatnije, dovedena u zabludu. Policija, dakle, provodi svoju nekakvu nazovimo je „istragu“ protiv Damira Horvatovića, a slučajno se kao Šibenski konobar identificira netko drugi. Pitam se što je s privatnošću tog čovjeka koji doista jest Šibenski konobar i za što je protiv njega pokrenuta istraga? Jedina kaznena prijava, po mojim informacijama, jest ona za povredu ugleda i časti, a to svakako ne bi bio temelj za ovakvu istragu. Naime, to je kazneno djelo koje se goni po privatnoj tužbi i za koja policija, upravo prema Zakonu o policiji, nema ovlasti vršiti istragu, tj. nema ovlasti za pronalaženje eventualnog počinitelja kaznenih djela uvrede i klevete.

Damir je u ovoj priči kolateralna žrtva, čovjek koji bez obzira na sva odlikovanja u Domovinskom ratu, a ima i orden za junačko djelo, bez obzira na svoj profesionalni i dosljedan rad u policiji ima problem i njegov jedini problem je članstvo u SDP-u. To je jedini i pravi razlog progona Damira Horvatovića.

Prava meta i pravi cilj jest Šibenski konobar, on i njegova mreža informatora koji su se usudili pisati o liku i djelu naših vlastodržaca. Slijedom situacije, sad tek zaista vjerujem da su stvari iznesene na blogu dobrim djelom istinite. Jer da nisu tko bi se toliko trudio identificirati vlasnika bloga?. U slučaju Damira HORVATOVIĆA i u slučaju Šibenskog konobara, koji je sad usko vezan s Damirovim slučajem, postupano je mimo hrvatskih zakona. Tko je odobrio da se koriste novci proračunskih obveznika u istrazi kojom su prekršeni hrvatski zakoni i za čiji račun je provedena, pitanje je za resornog ministra. Tko je odobrio da se jednom zaposleniku PU Šibensko kninske krše zakonska prava također je pitanje za resornog ministra. I nadam se da u ovom slučaju neće osnovati komisiju kao što su osnovali komisiju za praćenje cijena, već da će postupiti sukladno hrvatskim zakonima. A očito je da je došlo do prekoračenja ovlasti, ali od strane onih pojedinaca iz policije koji su tu famoznu „istragu“ shvatili prerevno. Što se tiče poznatog šibenskog poduzetnika prvo jedna ograda: ako postoji kaznena prijava i provedena je istraga koja dokazuje opravdanost sumnje mjesto mu je pred sudom gdje će se tek dokazivati njegova krivnja. Ali imam također i nekoliko pitanja: Što je policija radila od 2002.godine kad je navodno podnesena anonimna kaznena prijava pa do prije neki dan. I zar doista Porezna uprava tako loše funkcionira da joj treba 5 godina da dostavi podatke? Da li je poduzetnik štićen sve ove godine iz političkih razloga, pa je sad odlučeno da ga treba procesuirati iz istih takvih razloga. Ja ne vidim dobrog odgovora na ta pitanja. Svaki odgovor je jednako loš i jednako neuvjerljivo zvuči. Interesantano je da je u jednoj tiskovini čak izišao i naslov -Pad „državnog tajnika“-, što je vrlo znakovito. Indikativno je što je protiv privatnog poduzetnika policijska krim-obrada dovršena u trenutku vrlo izglednom da postane državni tajnik i da ga se na taj načni eliminira iz kruga kandidata.

Zbog svega navedenog javlja se sumnja da se pojedinci iz policije koriste ovlaštenjima u svrhu političkih obračuna.

Službeni blog GO SDP Šibenik
Stranice SDP Šibenik

Komentari

Ovdje se i radi o

Ovdje se i radi o poštivanju prava pojedinaca. Ako je i policajac, to policiji ne daje za pravo da ga tajno prati pet mjeseci. Tragično je što se sve ovo događa u Hrvatskoj, demokratskoj državi u 21. stoljeću. Tragično je što ostali mediji baš i nisu pokazali senzibilitet prema svom kolegi blogeru. Da se ovakva stvar dogodi u bilo kojoj državi zapadne Europe dobila bi sve naslovnice. Ovdje, to nije tema. Važnija tema je tko će sjesti na koju stolicu, tko će koga izigrati, tko koga prevariti... Ali ovo jest tema za slobodomisleće ljude, za ljude koji razumiju što je demokracija. Na žalost, takvih je izgleda malo. I ne preostaje mi drugo nego da se zapitam kamo mi to idemo???

Duboko more

Tko je glasao

Pojedini policajci jesu

Pojedini policajci jesu smeće našega društva koje se sakriva iza policijske uniforme i iza svojih glupih nekulturnih i neobrazovanih seljačina "šefova" koji ih bezrezervno brane na svakom koraku, i mi civili tu ne možemo ništa učiniti osim da ih se javno prokazuje i eventualno prijavljuje unutarnjoj kontroli u Zg!

Tko je glasao

Dragi prijatelju,kako Vam se

Dragi prijatelju,kako Vam se omakla misao da je ovo Hrvatska,da je demokratska i da smo u 21.stoljeću?
Za sebe ja ne mislim da me ima malo i više uopće sebi ne postavljam pitanja,jer točno znam kako postići ono što hoću.Dokaze koje imam protiv policije,sudova i odvjetništava ne može više oboriti ni Sveti Otac Papa,a i kada bi htio,ne bih mu dopustio.Ono pak,što su mi napravili u posljednjih devet godina je nevjerojatan zločin,koji sam odlučio naplatiti.Sasvim usput rečeno,pravi sam branitelj,bivši poduzetnik i sposoban u nekoliko godina na našim cestama postići da nema stradalih,a već pune tri godine nemam ni temeljna ljudska prava i slobode.
Ne brinite,blizu je dan kada će se mafija pitati je li joj sve ovo trebalo.

Tko je glasao

SDP se zaklinje u

SDP se zaklinje u poštivanje "prava" pojedinca ..... pa zašto ili kako to da Milanović ili netko drugi iz vrha SDP-a nije digao halabuku koja bi se čula sve do EU-a...... ili su sada previše zauzeti nekim drugim "bitnim" stvarima..........

Tko je glasao

Nemojte se previše osvrtati

Nemojte se previše osvrtati na slabosti SDP-a.One su potpuno iste slabostima drugih političkih opcija i ako pošteno pogledate prošlih 17-18 godina morate priznati da su svi u politici isti.Razlike u namjerama,motivima i retorici nisu ni mogle proizvesti razliku u rezultatima.Karakternog i poštenog vodstva nitko nema,pa ne može biti ni vrijednih rezultata.

Tko je glasao

sve dosadašnje policijske

sve dosadašnje policijske slučajeve s blogerima u Hrvatskoj, treba skupit u jedan dokumentirani dosje i poslat na sve relevante adrese u Europi, naše pravosudne instance obvezno zaobići u širokom krugu...

Tko je glasao

Ne dragi prijatelju,naše

Ne dragi prijatelju,naše pravosudne instance treba dokazima dovoditi u situacije da sami sebe počnu proganjati,poduzimajući kaznene progone po službenoj dužnosti.Naime,imaju zakonsku obavezu kazneno proganjati mafiju PO NAZNAKAMA,da su djela počinjena. Dakle,dovoljno je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala dostaviti naznake i dužni su pokrenuti postupak:ne treba biti ni osnovana sumnja ni dokazi.Naravno,s dokazima su u potpunom ofsajdu.Tek potom,kada se deklariraju kao zaštitnici mafije treba ih argumentirano prijaviti EU da im naredi da promijene-praksu!

Tko je glasao

slažem se Abies, ima li

slažem se Abies, ima li netko od nas ovdje tu dokumentaciju?

savjesni

Tko je glasao

Ima dokumentacije da bi je

Ima dokumentacije da bi je bilo dosta i pola.

Tko je glasao

Nisu mi poznate činjenice

Nisu mi poznate činjenice oko gospodina Horvatovića, no koliko je meni poznato, u policiji kao u vojsci, može vas rasporediti na više poslove u odnosu na stručnu spremu, a isto tako visoki rukovoditelji znaju sletjeti poprilično nisko. Doduše dosta ih je završilo u sklopu rada višu i visoku policijsku školu, prilično klimav studij koji je omogućio bivšim konobarima, soboslikarima i tokarima da se dohvate VSS-a, a u posljednje vrijeme, kako vidimo, iznjedrava magistre za kojima se grabe hrvatske korporacije. Kada netko magistrira u policiji, znači dvije strvari ili je neshvaćeni genij ili baš nije bio opterećen poslom, pa je usput udario magisterij, nek se nađe, zlu ne trebalo, naša policija vapi za magistrima u pomorskoj policiji, pogotovu otkako se situacija u zerpu zakomplicirala, trebat će i magistara političkih i pravnih znanosti radi tumačenja statusa ribe, plovila i ljudi zateknutih u tom pojasu. Nije im lako. Čudno mi je doduše da se jednom magistru desilo da stavlja sadržaje na blog sa službenog računala, što je koliko sam ja dobro shvatio članak u slobodnoj, razlog stegovnog postupka, jer već ako je otkrio nezakonitosti u svojoj županiji jednom budućem magistru kriminalistike valjda trebalo biti jasno da se nezakonitosti u državi ne rješavaju pisanjem na blogu "šibenski konobar", već bi dotični gospodin trebao znati, iz kaznenog prava kako se, kome i pod kojim uvjetima podnosi kaznena prijava.
Da se razumijemo, bavljenje politikom je krasna stvar, i biti članom neke stranke je još ljepša stvar (pogotovu ako je ta stranka na vlasti), ali to nebi trebalo imati veze sa radom u službama u ovoj državi.

Tko je glasao

da prijatelju, kad se

da prijatelju, kad se upoznaš sa činjenicama onda nečeš napisati ovoliko netočnih stvari
pozdrav

Tko je glasao

Nisu mi poznate činjenice

Nisu mi poznate činjenice oko gospodina Horvatovića
Čudno mi je doduše da se jednom magistru desilo da stavlja sadržaje na blog sa službenog računala
Da si pratio slučaj vidio bi da taj blog nije Horvatovićev.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ali su možebitni komentari

Ali su možebitni komentari na blogu njegovi, no u krajnju ruku to nije bitno. Za puni i podrobni komentar treba poznavati genezu stvari od početka. Kao što ranije navedoh, svi oni koji su za vrijeme neke političke opcije iskoristili priliku i napredovali u službi nebi trebali kasnije plakati kada ih skinu. Malo me smeta navođenje, osim činjenice da je član sdp-a i junaštava dotičnoga, kao da je u najmanju ruku u ratu skidao tenkove na Trpinjskoj cesti...
I ovaj moj komentar iznosi stav, a to što se događa Horvatoviću spada prvenstveno u domenu mobbinga, a ne izražavanja političkog stava. Mislim da je općenito u Hrvatskoj puno veći problem mobbinga od izražavanja svoga stava i toga aspekta građanskih sloboda. Od socijalističkog "ne mogu me toliko malo platit koliko ja mogu malo radit" došlo je do druge krajnosti - beskrupuloznog iživljavanja poslodavaca prema djelatnicima, počev od privatnog do državnog sektora. To mi često padne na pamet kada vidim cure u trgovinama lokalnog tajkuna koje rade za 2.500kn pod gripom. Na kojim blogovima se bore za njihova prava?

Tko je glasao

Ali su možebitni komentari

Ali su možebitni komentari na blogu njegovi, no u krajnju ruku to nije bitno.
On je optužen da je vlasnik bloga, a ne da je autor komentara.
Ne razumijem kako možeš reći da nije bitno je li čovjek krivo optužen.
Malo me smeta navođenje, osim činjenice da je član sdp-a i junaštava dotičnoga, kao da je u najmanju ruku u ratu skidao tenkove na Trpinjskoj cesti...
Zašto bi to smetalo? Ako je čovjek odlikovan zašto bi se to skrivalo?
Pa i u sudskom postupku se kod uzimanja osobnih podataka postavlja pitanje o tome.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

tebi koji ne znaš Damir je

tebi koji ne znaš Damir je završio vojno pomorsku akademiju Lora, kao jedan od Hrvata se odmah po početku rata stavio na branik domovine i odigrao svoju ulogu do kraja istog, kako RH nije imala mornaricu tu ulogu je odigrao u policiji, pa je tamo i ostao kao jedini visoko vojno školovani časnik i to specijalista za pomorska pitanja, a ti o kojima govoriš su upravo oni koji su dobijali magisterije i visoku spremu na čudan način pa im između ostalog smetaju pojedinci koji su čak morali znati tečno barem dva jezika i nekoliko plesova kako vojsku ne bi osramotili na službenim primanjima, a inače vojno pomorska akademija je bila jedna od najtežih akademija u ondašnjoj Europi priznata i u ono vrijeme čak i od SAD s kojom je i u ono vrijeme imala razmjenu

Tko je glasao

U principu, gospodin nije

U principu, gospodin nije jedini koji se stavio na branik domovine i od iste popušio. Ispada da je gospodin Horvatović bio hrvatski Serpico ili Donnie Brasco (koji je usput rečeno,za vašu informaciju nedavno bio u Hrvatskoj i držao predavanje "pravim" policajcima a ne operetnim tipovima koji se vozaju sa policijskim gliserima).
Što se tiče nivoa znanja Jugoslovenskih oficira, imao sam priliku to vidjeti u praksi, kada je šačica ribara sa Šolte pomoću radara sa koča i popravljenih obalnih baterija potprašila elitni JNA brod "Split", i definitivno ih poslala tamo gdje im je i mjesto. Da se razumijemo, nemam ništa protiv predmetnog gospodina, niti ga poznajem, ali budite sigurni da rad u pomorskoj policiji ima veze sa kriminalcima koliko i lokalni poštar.
Oni koji to rade ne razmeću se po novinama, vjeruj mi.

Tko je glasao

upravo kako ti razmišljaš

upravo kako ti razmišljaš razmišljaju i novopečeni načelnici pa nam se policija svela na prometnu, a tko šiša more i ostalo i između ostalog upravo zato što šikaniraju visoko školovane ljude sa ogromnim iskustvom dogodilo se ono na Kornatima jer za tako nešto treba imati puno utakmica u nogama i naravno odgovarajuće pred-školovanje, osim toga reci mi koliko je ribarica strane države uhvaćeno u našim teritorijalnim vodama u zadnjih par godina, ja odgovor znam a ujedno znam i razlog, ne znaju ih uhvatiti, granica na moru nije iscrtana kao na papiru kao što to misle policajci koji ne znaju vezati niti brod a postaju načelnici specijaliziranih odjela, prema tome ako imaš školovane ljude u ćije školovanje nisi potrošio niti centa a još k tome stavljaju svoje znanje tebi na raspolaganje a ti ih šikaniraš samo zato što pri tome ti ukazuju i na nepravilnosti (što moraju po pravilima struke i zakonu) onda to samo govori o tebi samom a ne o tim ljudima, a ćisto onako evo ti citat urednika SD gdje je on na vrlo jednostavan naćin objasnio o čemu se tu zapravo radi
kakve su posljedice policijskog prekoračenja službenih ovlasti, povremeno možemo vidjeti i u novinama: pretučeni mladić fotografu tada obično pokazuje modrice, na što policija najčešće odgovara kako nije bilo prekoračenja i da je dotični u stvari "Pao niz stepenice" ili je pak namjerno udario glavom u radijator usred postaje. Što ćete, događa se, opasni su ti radijatori, ma koliko se policajci, trudili tijekom privođenja... No, što se događa kad policajac "prekorači ovlasti" tako što ovlada internetom i još se k tome usudi na blogu komentirati ponašanje lokalnih političkih moćnika, najbolje zna šibenski policajac Damir Horvatović. On je zbog svojih kritičnih tekstova objavljenih na blogu - suspendiran do okončanja disciplinskog postupka. Zaradio je istim povodom i prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira. Nije nebitno napomenuti kako pri tom nije širio mržnju niti pozivao na nasilje. Damir je, eto, pokazao kobnu sklonost razmišljanju vlastitom glavom. A to nije propisano u pravilima službe makar policajci formalno smiju čak biti i članovima političkih stranaka. Reklo bi se: zlouporaba palice se još i nekako tolerira, ali ne i korištenje tipkovnice računala, pogotovo ako ste u očito " pogrešnoj" stranci, tj. niste član vladajućih.

p.s. i Damir se ne razmeće po novinama, već ga razvlaći isti onaj koji zna da po zakonu nema šta održavati presice o nečemu što je službena tajna (Zakon o državnim službenicima odio o diciplinskom postupku do poćetka rasprave na službeničkom sudu) ali ne brini se neće taj ići na disciplinsku, i još nešto raketnu topovnjaću Split su potprašili upravo isti ljudi koji su službovali na njemu ili nekom istom takvom brodu (da ne idemo u detalje) prije rata, a ako nisi upoznat zahvaljujući svom znanju Damir je zarobio jedan takav slićan stoga ne s.ri gluposti

savjesni

Tko je glasao

opet si napisao masu

opet si napisao masu gluposti (ekipa isprićavam se,ali malo ću biti bezobrazan)

naime, dragi moj "robote", sam ti nick kaže kako spadaš u umjetnu inteligenciju koja razmišlja samo na način kako joj je dozvoljeno
dozvoljavaš si pisati takve komentare, a odmah na početku si napomenuo kako ne znaš puno o događaju. Ako ne znaš onda ne komentiraj, a ako želiš komentirati onda saznaj sve o događaju pa komentiraj. Čitajući tvoje komentare zaključio sam kako ti vrlo dobro znaš o ćemu se radi i točno znaš što pišeš, a vjerojatno znaš i o kome pišeš. Nije mi samo jasno po čijoj direktivi pišeš.
Što se tiće nivo bilo čijeg znanja - nisi ti taj koji će procjenjivati ičiji nivo znanja, to neka ti bude jasno. Tako i ja mogu reći nešto kao, ne poznam tog robota, al on je glup kao top.
Kako se uporno upuštaš u komentiranje nečega o ćemu po svom priznanju ne znaš ništa onda stvarno sumnjam da prethodna rečenica iznosi istinitu tvrdnju

pozdrav

Tko je glasao

Prvo bih se zahvalio dh-u na

Prvo bih se zahvalio dh-u na komplimentima glede moje inteligencije, i konstatirao da niti njegov nick nije nešto posebno originalan, te ne asocira na bogznakakovu obdarenost. Drugo, cijelo vrijeme navodim da ne poznajem KOMPLETNU situaciju kako bih dao objektivnu ocjenu događanja, a to znaju samo gospodin Horvatović i oni koji ga "progone". A bogme me niti ne interesira, neš ti, kao da su te "strašne nezakonitosti" ograničene samo na šibensku županiju....
U inicijalnom postu je navedeno više netočnosti koje uzgred želim naglasiti, pišem nemotiviran nikakvim probitcima, javim se ponekad, više kako bih malo dodao diskusijama pogled iz jednog drugog rakursa. Dakle dolaskom SDPa, kompletna rukovodeća garnitura u MUP-u je zamijenjena "podobnom" (čitaj SDP friendly), dakle svi načelnici PU su zamijenjeni (osim jednog mislim). Ovi su opet, ispod sebe postavili sve načelnike postaja prema ključu "naš čovik", a stari rukovoditelji obično tada završavaju na manje atraktivnim radnim mjestima, no u principu relativno slične plaće. Dakle onoga trenutka kada se prihvati nekog rukovodećeg radnom mjesta, treba biti svjestan da će jednoga dana sa njega sletjeti kao što je i doletio. Plakati poslije kako si ti neshvaćeni stručnjak, ti puno ne pomaže, već je najbolje spremiti si časnu odstupnicu na vrijeme, ili šutiti i plivati. (kao onaj vic o dva škota "šuti sine i plivaj")
Da zaključim, dakle konstatirao sam što me smeta pored panegerika, a to što je branitelj, budući magistar, dobar Hrvat, pravdoljubiv i otac troje maloljetne djece me niti malo ne smeta, naprotiv, samo naprijed "world is your apple".

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci