Tagovi

Konačno: „Raspad EU diktature!“

Konačno: „Raspad EU diktature!“

U senzacionalnom ishodu, od uvriježenog očekivanja neslobodnih medija i anketa, političkih analitičara i financijskih ekperata, Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju.

Britanci su se jutros doznali da je njihov narod demokratski, na slobodnom referendumu, izglasao izlazak iz Europske unije. Ovo je veliki događaj, poput raspada SSSR-a, ili pada Berlinskoga zida i ujedinjenja Njemačke.
Konačni rezultati pokazuju da je za napuštanje EU glasalo 17,410.742 (51,9%) birača, a 16,141.241 za ostanak u EU (48,1%).

"Ovo je pobjeda pravih ljudi, običnih ljudi", rekao je je Nigel Farage, suosnivač UKIP-a (Stranka za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva), stranke koja se od početka zalaže za Brexit. "Učinili smo to za čitavu Europu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih država", dodao je. "Odbacimo europsku zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti", zaključio je pred oduševljenim mnoštvom.

Kada se upozoravalo na diktaturu i totalitarizam unutar EU, političarsko ukidanje slobode i demokracije, te ljude su ismijavali, proglašavali ih neznalicama, nazadnim nacionalistima i ognjištarcima,.....a na pollitici com. su im brisali komentare u želji zatiranja ISTINE:

http://pollitika.com/tone-zbog-sudara-diktature-i-demokracije#comment-34...

-EU je zajednica neravnopravnih naroda, vođena isključivo logikom krupnoga kapitala, korporatizma i pohlepe.

-Nedemokratska, totalitaristička je to tvorevina, koja prezire demokraciju, poništava referendume, prezire izbore, uništava slobodu i suverenitete nacionalnih dražava, i ima oktroirani Ustav.

-EU-om vladaju neizabrani birokrati, koji za svoje loše rezultate vladanja ne odgovaraju nikome, niti ih netko može demokratski smijeniti, a EU-parlament je samo karikatura demokracije, jer samo može raspravljati o već donesenim zakonima.
Kako sada EU narodi mogu smijeniti npr. jednog J.C. Junckera, ili M. Schulza, zbog njihove katastrofalne politike koja europske države vodi u kaos i propast?

-EU provodi perfidno, programirano propadanje nacionalnih država i suvereniteta po ovakvom mehanizmu: korumpiraj političare države mete, zadužuj preko njih te zemlje, a onda jeftino „kupuj“ njihova bogatstva, državna poduzeća, telekomunikacije, energetiku, zemlju, daj im pomoć u obliku još većega zaduženja i uvedi ih u dužničko ropstvo.

-EU birokrati narodima prodaje maglu i svojim tvrdnjama da niti jedna zemlja ne treba imati apsolutnu suverenost u globalnome svijetu, te poziva narode na dobrovoljno ropstvo.

-Ta totalitarna tvorevina ne djeluje na principima rada, reda, poštenja, demokracije, već vodi „preventivne“ ratove u pljački tuđih bogatstava i to bez odluka UN-a ili zajedničke odluke same EU, a onda zbog toga ima probleme s terorizmom, gomilom izbjeglica, problemima paralelnih društava, pa zemlje članice ruše schengensku granicu.
Na taj način postala je orwellovska država i širi zonu nesigurnosti s mnogobrojnim terorističkim napadima.

-U EU je na djelu smanjivanje socijalnih, radnih, sindikalnih, zdravstvenih i obrazovnih prava, a flex-security je tipična laž, neoliberalna propaganda u socijaldemokratskome celofanu.

-EU se raspadala pred našim očima, ali eurofili su to tumačali kao „izgradnju živoga tijela u razvoju“ , a svi koji imaju oči i mozak znali su da je to „razgradnja živoga tijela u raspadu“.

-I jadna Hrvatska bila je izložena neviđenoj, sustavnoj propagandi, političkim ucjenama i medijskoj manipulaciji, kojom su nas uvjeravali da smo NITKO i NIŠTA, da ništa ne možemo i da će EU prije ili kasnije vladati svakim dijelom našega života.

Hrvatska je 20 godina u EU tražila Europu, a sada je u njoj našla Balkan!

.

I zaista, EU nalikuje na SFRJ:

- ima trulo gospodarstvo,

-prijeti joj bankrot, a znakovi raspada su se ignorirali,

-ima kvote, petoljetke, dogovornu ekonomiju,

- obje su zapale u lažnu solidarnost i "izdvajanje za nerazvijene" tzv. fondove za nerazvijene – kao farsu solidarnosti i lažnu humanost, što uzrokuje međunacionalne podjele,

http://www.advance.hr/vijesti/kontra-logike-i-razuma-grcka-trosi-milijar...

-diktaturom su zajednicu pokušavali lijepiti iznutra, uz komesare koji provjeravaju i nameću pravovjernost svojoj ideologiji,

-obje su gušile demokraciju i slobodu,

-obje su omalovažavale izbore i referendume, osim namještenih,

-obje su imale privilegirane nacije (u EU Njemačka i Francuska, naprema PIGS-ovima, a o SFRJ je sve već viđeno),

-obje su podcjenjivali nacionalno pitanje i imale mržnju prema nacionalnim državama, nacijama (osim nametnute jugoslavenske ili europske nacije) i obožavale su čvrsti federalizam.

Razlika je u tome što je SFRJ gotovo završila svoj totalni raspad, a EU trenutno puca po raznim šavovima, prvo s krizom u Grčkoj, zatim po svojoj valuti - izvoru nekadašnje "stabilnosti", a sada erupcije nestabilnosti, te kao konačno - zbog globalističkog barbarstva bez presedana u povijesti civilizacije, u kojemu se migranti koriste kao oruđe u rušenju državnih suvereniteta europskih naroda i država, etničkog, kulturnoga i vjerskoga identiteta europskih naroda, sve u nasilnom pokušaju uspostave Europske naddržave,

Netko će reći da je V.Britanija oduvijek imala figu u džepu, što se tiče EU.

Britanci su „Brexitom“ pokazali ostatku raspadajuće Europe što je suverena država, što je demokracija, što je pravi narodni referendum, te da na kraju uvijek pobjeđuje želja za slobodom.

Ali, britanski izlazak iz EU je zapravo posljedica politike koju je vodila A. Merkel i gomila neizabranih europskih birokrata. Vrhunac svega je ovo nametanje imigrantskih kvota i kazne za nepoštivanje istih.

Samoproglašena europska carica Merkel se prekjučer zaklinjala u multikulturalnost i sve koji su tvrdili suprotno je izrugivala, zatim je jučer vikala: „Multikulturalnost je mrtva!“, a danas sve koji to isto tvrde - proglašava fašistima i ksenofobima.

Paradoksalno, britanski izlazak za EU, može značiti bolje sutra za europske narode, pod uvjetom da se EU ustroji kao zajednica jednakovrijednih, suverenih, nacionalnih država.

Inače, raspad za EU može biti daleko bolniji i krvaviji nego za narode Jugoslavije.

El Comandante za raspad SFRJ, bio je Slobodan Milošević i JNA, a El Comandante u EU ....?

http://pollitika.com/protiv-ulaska-rh-u-eu-jer-suicidu-uvijek-ima-altern...
http://pollitika.com/tone-zbog-sudara-diktature-i-demokracije
http://pollitika.com/ukrcavanje-na-titanic-anschluss-hrvatske
http://pollitika.com/zbogom-o-lijepa-o-draga-o-slatka-slobodo

Komentari

revlverašica

@ppetra

Prebrzo reagiraš i naravno da postoji hrpa pogrešnih prosudbi. Nije mi jasno da se netko može razumjeti u sve. Majstor za sve je fušer. Oni koje @drvosjek navodi nisu vam ni do koljena.

Medijske pametnice posvuduše Puhovski, Caratan, Gjenero, pa Milanović....svi imaju nešto za reći.

Još nije pošteno objavljen ni postotak za exit a ti već dnevnik. Koje su posljedice za UK, za EU ali i za nas još ne možemo sagledati.
1.Kratkoročne posljedice već se vide i naslućuju. (pad burzovnih indeksa, pad funte i sl.)
2.Dugoročne ti lijepa moja ovise o dvije stvari.
Koliko dugo će trajati ? Pod kojim uvjetima će se vršiti razdruživanje.
Kažu da mi nemamo neke velike poslove s UK. No postoje trgovački kanali van EU.
Vidjet ćemo kako će slijediti suradnja UK i Hrvatske nakon exita.
Naravno desnica i nacionalisti kakao u EU tako i u UK slave i likuju.
Pročitaj ove članke:
http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/24/meet-the-75-young-people...

http://www.independent.co.uk/news/business/news/oil-price-sterling-stock...

A ovdje je jedan super grafikon da svi vidite kako su glasali pripadnici pojedinih vjera.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/eu-referendum-result-7-gra...

Kaj misliš koliko bu naših curica "bebisiterica" sada moglo u Englesku na onaj lakši način? Koliko će onih koji rade tamo u UK drhtati za svoja mjesta.
Pročitaj stranjske cajrunge kaj pišu.
Raspad diktature EU. Male morgen. Prije neki pomaci prema vremenima koja su bila prije Lisabonskog ugovora. o mnogo toga drugoga. Stoga ne brzaj.
I mi imamo najbolju repku na prvenstvu,no kad dojde ova KO faza onda se bojim.
A još nam i španjolac sudi.

Tko je glasao

Lisabonski ugovor je za EU narode Oktroirani ustav

Raspad diktature EU. Male morgen. Prije neki pomaci prema vremenima koja su bila prije Lisabonskog ugovora. o mnogo toga drugoga. Navodiš Lisabonski ugovor?

Lisabonski ugovor ni nije ugovor!

To je od europskih diktatora nametnuti Ustav, od neizabranih birokrata Oktroirani ustav, bez suglasnosti naroda Europe.

Samo političke ovce uglavnom to ni ne zanima.

I mi imamo najbolju repku na prvenstvu,no kad dojde ova KO faza onda se bojim.
A još nam i španjolac sudi.
Lijepo su igrali, pobijedili su, osvijetlali su Hrvatskoj obraz, za nesreću onih "svastičara" koji su specijalnoratovskim metodama pokušali uništiti nogometnu reprezentaciju RH, a svoje huligane i dalje štite nedonošenjem pravih zakona o navijačima.

Tko je glasao

Samo glupani i neodgovorni

Samo glupani i neodgovorni političari zalijeću se na prvu loptu i već predlažu slične referendume, a da nisu sagledali i proanalizirali posljedice. Desnici zapravo nikada nije bio problem nuditi voljenom narodu i jedenje korijenja ako oni procijene da je to nacionalni interes.
Neodgovorno i neozbiljno poveo se i Cameron koji je zbog nekih unutarstranačkih razloga napravio ovaj kaos. Išao je malo blefirati kao i Karamarko ...
A prema Junckerovoj reakciji čini se da je Cameron već prilično dopizdio i EK i parlamentu i kao da jedva čekaju da ga se riješe pa ga požuruju na aktiviranje čl. 50.

JUNCKER BIJESAN NA CAMERONA 'Ne razumijem zašto čeka listopad, neka odmah podnese zahtjev'

Tko je glasao

EUse raspada zbog diiktature, raspad bi liječila s još diktature

A prema Junckerovoj reakciji čini se da je Cameron već prilično dopizdio i EK i parlamentu i kao da jedva čekaju da ga se riješe pa ga požuruju na aktiviranje čl. 50. Jedva čekaju da GB što prije ode, da ne obrazloži razloge zbog kojih napušta EU- zbog diktature i totalitarizma koji Merkelica širi po EU, čak do granice prisiljavanja da u svoje države silom primaju ljude po njenoj volji.

Zbog suzbijanja demokracije u EU, Britanija je odlučila okrenuti se sebi i otići. Nasuprot tome EU želi pojačati zajedništvo koje se raspada (zbog Merkeličinih ucjena, diktature, jednopartijaštva u Njemačkoj , a koje želi širiti i na druge (upravo to sada radi Hrvatskoj)), još većom diktaturom, direktivama,..., ali zaboravlja da je sila reakcije uvijek jednaka sili akcije.

Upravo zato EU će se jače raspadati, ali će biti s više tenzija i time će biti vjerojatniji razlaz u krvi, a ne ovako mirnim putem kao s GB (dokazi je raspad SFRJ).

Zbog bijesa radi raspada EU, sada EU preko EU-pučana koje su uputili u Split, gdje ima dovoljno orjunaša za izdaju RH, koji će dati potpis za Plenkovića, želi spriječliti slobodne izbore u HDZ-u instaliranjem svoga odanog eurotalibana Plenkovića.

EU je govorila preko MOST-.a, jer joj je smetao nacionalno osviješteni HDZ i Domoljubna koalicija, a sada će MOST odrađivati za njih i smjenu Milanovića, kao što je odradio smjenu Karamarka, pa da s RH vlada jednopartijska Velika koalicija kojom će drmati EU-diktatori.

Merkelica je bacila svoju komunjarsko-diktatorsku šapu na RH.
Uostalom ista je svojedobno postavljala i Sanadera u takve svrhe, pa zašto ne bi i Plenkovića.

Merkelicu će riješiti njemački narod na slledećim izborima, a mi bismo trebali izabrati svoju nacionalnu i prohrvatsku vlast, koja bi nas štitila od njenog terora i diktature.

Tko je glasao

Rov i juriš

Merkelicu će riješiti njemački narod na slledećim izborima, a mi bismo trebali izabrati svoju nacionalnu i prohrvatsku vlast, koja bi nas štitila od njenog terora i diktature.

Nacionalnu i prohrvatsku vlast? A tko bi to bio, npr?
Mogu ju sastaviti samo oni kojih uglavnom više nema: Postrojeni iz Kranjčevićeve 1991.!
Mogu je ustrojiti samo oni koji su u ljeto (ili još i prije) uzeli svoje puške i otišli ubijati nadiruće jugošljamere i četnike, petokraku/kokardu - dvije strane iste medalje.
Samo ti i takvi.

Nikakve stranke, nikakve politike i nikakvi vođe u truleži septičke jame hrvatskog političkog "establišmneta".

"Mrčenje hartije" nekakvim HDZejcima i SDPejcima je gubljenje vremena.
Ostali niti ne postoje. Barem trenutno.

Tko je glasao

nacionalno-osviješteni HDZ

To je ovaj koji glasa uvijek s 99,9% za jedinog (svejedno kojeg) ponuđenog kandidata?

Ove koji jedan tjedan viču Ivo Ivo, pa Jadranka, Jadranka itd.? Ono :)

Kara Marko Jadranku :P

Tko je glasao

Makar ne zazivaju ubojicu Tita kao SDP-ovci.

To je onaj dio koji je stvorio RH,a takvih ima u HDZ-u, dok u SDP-u ima previše onih koji su bili na suprotnoj strani , koji opravdavaju ubojicu Tita i zločine koje su napravili njegovi partizani u takvom broju i s takvom okrutnoišću da je Tito zaslužio visoko mjesto na rang-listi najvećih totalitarističkih ubojica.

Hrvatska nema groblje svojih vojnika iz ww2, nego su tijela hrvatskih vojnika, ali i hrvatske inteligencije i bogatijih ljudi razasuta po desecima tisuća jama, što govori o tome da su i sami svjesni da su radili zločine.

Makar ne zazivaju ubojicu Tita kao SDP-ovci. Svakako da to rade i SDP-ovci unutar HDZ-a, pa je tako Tito autoritet i moralan čovjek i za Plenkovića- tako kažu da se izrazio u NU2.
To Merkelici ne smeta jer je i ona prokomunjarskog podrijetla i ideologije.

Tko je glasao

Kara Marko Jadranku :P Ne, ne

Kara Marko Jadranku :P
Ne, ne tako nego ovako: Ana Marka Kara

Tko je glasao

A prema Junckerovoj reakciji

A prema Junckerovoj reakciji čini se da je Cameron već prilično dopizdio i EK i parlamentu i kao da jedva čekaju da ga se riješe pa ga požuruju na aktiviranje čl. 50.

I meni se čini da je Europljanima zapravo drago što su Britanci glasali za izlazak iz EU-a. Britanci su više dobivali od EU-a, nego li su EU davali, a usputno su kočili sve važnije reforme EU-a. Paradoksalno je da su zbog populizma Britanci koji više dobivaju od EU-a glasali za izlazak iz Unije, dok se južnjaci, ( Italija, Grčka, Španija, Portugal ), koji su u gubitku zbog EU-a ne usude glasati i održati referendum o izlasku iz EU-a.

Tko je glasao

Ima i drugačijih uvida

Brexit je pobuna protiv establišmenta i elite.

https://theintercept.com/2016/06/25/brexit-is-only-the-latest-proof-of-t...

Paradoksalno je i to da je upravo establišment i elita isto tako najjača u UK, a i tzv. surveillance state je najsnažniji u UK koja ima najviše kamera po glavi stanovnika i ponajviše besmislenih zakona i propisa.

Sve u svemu, pješadija je poprilično dezorijentirana, što je posljedica propasti sindikata još od tačerizma, pa do novovalnih političkih mlakonja koji neće "ni lijevo ni desno, nego pravo", ali izvjesno je i još nešto - pješadija je ljuta.

Ne bih rekla da je europljanima drago, naprotiv, a meni osobno, kao nekome tko je više anglofilnog nego dankedojčland tipa, jako je žao.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Slažem se da je brexit pobuna

Slažem se da je brexit pobuna protiv establišmenta i elite, ali to nije presudno u dosadašnjim, ( prije brexita ), odnosima između EU-a i Britanije. Britanija nikad nije prihvatila Europsku uniju, uvijek je bila bliže Washintonu nego li Briselu, kočila je brojne reforme EU-a nije prihvatila Euro itd. Uglavnom Britanci su se i u EU držali po strani. Za europu je dobro da odu, oni tu više gube nego li gubi EU. Uostalom, pogledajmo izjave visokih EU dužnosnika oni traže da Britanija što prije pokrene postupak razvoda, dok britanski političari oklijevaju, hoće sad izigrati volju vlastitog naroda, pozivaju na nove referendume, skupljaju potpise itd, itd.
Jednom kad i ako, ( jer još ništa nije sigurno ), Britanija ode iz EU-a, drastično će pasti utjecaj Amerike u Europskoj Uniji, što je svakako dobro za samu Europu.

Tko je glasao

Aha, a i ti ćeš zapravo bolje trčati ako si odrežeš nogu :P

Nekako je i promaklo uočiti kako su doduše pali gotovo svi burzovni indeksi, ali najmanje oni britanski...

Osim toga, Obama je jasno upozorio Brite da će im okrenuti leđa u slučaju izlaska iz EU. Utjecaj Amerike na EU barem podjednako dolazi preko Njemačke (ako ne i više), nego preko Britanije.

Potrebno je uvidjeti da je odlazak VB iz EU jedno veliko sranje i da bi trebalo učiniti političke i diplomatske napore da to toga ako je ikako moguće ne dođe. Onaj napuhani histerični Juncker (to je ovaj - http://www.express.co.uk/news/politics/534056/EU-President-Jean-Claude-J...) nije tome dorastao, a visoki EU dužnosnici drže se kao uvrijeđene frajle sa sela, a ne kao pametni i konstruktivni političari. Naime, pametan i konstruktivan političar zna da je Brexit jednostavno sranje i loose-loose situacija, kako god da je pogledaš.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

UK više uplaćuje u EU

UK više uplaćuje u EU proračun nego što iz njega dobiva, a Španjolska, Portugal i Grčka izvlače više nego što uplaćuju. Upravo suprotno (osim u slučaju Italije) od ovoga što si napisao.

The Observer

Tko je glasao

Novci iz EU proračuna samo su

Novci iz EU proračuna samo su jedna stavka i na osnovu njih se ne može zaključiti dali neka zemlja i koliko profitira i gubi članstvom u Europskoj Uniji. Primjerice koliko je izvoz britanije u ove gore tri zemlje, a koliki uvoz iz njih. Sudjeluju li Britanske banke u zajmovima ovim zemlja, te zarađuju li tu na kamatama i sl. Uglavnom, južne zemlje uvoze robu iz razvijene sjeverne Europe, tako da vjerujem da sjever više profitira od članstva u Europskoj Uniji od juga. Primjerice Grčka se zadužuje kod Njemačke, ( dakle plaća kamatu na dug ), zatim tim istim novcem kupi Njemačku robu, primjerice nepotrebnu podmornicu. Dakle Nijemci tu zarađuju dva puta, prvo na kamati a zatim i na proizvodu koji prodaju.
Znači ne bih se složio s tvrdnjom da južne zemlje više profitiraju od EU-a od Britanije, i dalje ostajem kod svog, da je Britanija ta koja više profitira. .

Tko je glasao

Ja niti ne tvrdim da, ukupno

Ja niti ne tvrdim da, ukupno gledano, UK ne profitira od EU. Ja mislim da je tako s većinom zemalja članica jer EU nije nul-sum game nego win-win game. Poremećaj je nastao uvodjenjem Eura i asimetričnim fiskalnim politikama što je kataliziralo procese koji su doveli manje produktivne zemlje (uglavnom na jugu) do velike nezaposlenosti i zaduženosti, odnosno u položaj gubitnika.

Ali, u debati oko Brexita figuriraju samo brojke oku uplata/isplata u/iz EU proračuna. I tu postoje obmane kao npr. ona da zbog "rebate" UK zapravo izvlači više nego što uplaćuje, što jednostavno nije istina.

Jedan od argumenata EU-skeptika u Hrvatskoj je bio da će ulaskom u EU siromašna Hrvatska plaćati bogatoj UK 30 mil. EUR godišnje, što je nonsense, jer je doprinos UK EU proračunu kojeg koristi Hrvatska daleko veći.

The Observer

Tko je glasao

Britanija se vratila demokratskoj Europi, a EU je otišla u SSSR

Da, Britanija je više profitirala, ali izlaskom će dugoročno daleko više profitirati, jer
http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/ekskluzivno-donosimo-prijevod-francu...

sačuvat će svoje najvrjednije: demokraciju i slobodu, te odlazak od jenopartijeke države Njemačke, koja pokušava širiti jednopartijski sustav i "vrednote" Komunističke partije DDR-a:dirigiranje svime i svačime, svim tokovima u društvenog života: od planiranog gospodarstva i poartijskih medija do rodne ideologije i uvoza imigranata, te prisilnih preseljavanja istih širom EU, nametnutim kvotama.

Nije otišla V. Britanija, ona se vratila demokraciji i slobodi, nego je EU otišla iz slobodne i demokratske Europe i ušla u SSSR-ovsku tiraniju

Očekujem da V. Britaniju slijede ostali narodi željni slobode i demokracije, jer Merkel je političko čudovište koje je stvorilo "Veliku koaliciju"- jednopartijski sustav, odnosno poništilo višepartijski sustav i demokraciju u svojoj zemlji, a sada to pokušava izvesti i u Hrvatsku putem Plenkovića, jwer su Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka krenule putem slobode i jasno je da će otići nastavi li Merkel s istom politikom koja je potjerala Britaniju.

Upravo zato je Merkelici i EU-birokratima cilj da Britanci što prije odu, kako ne bi ta istina o tiraniji unutar EU osvijestila i druge narode.

Tko je glasao

Luka Brkić tvrdi ovo: Reći ću

Luka Brkić tvrdi ovo:

Reći ću nekoliko činjenica koje dobrim dijelom govore same za sebe. Preko 50% trgovinskih transakcija Velika Britanija ima s Europskom unijom. Preko 60% investicija dolazi iz Europske unije. Velika Britanija ima poseban status. Ona više povlači iz proračuna nego što u proračun uplaćuje i manje uplaćuje nego što bi trebalo uplaćivati po formulama prema kojima uplaćuju sve ostale zemlje članice. To mislim samo za sebe dovoljno govori. Riječ je o političkom manevru, o taktiziranju unutar Velike Britanije, odnosno unutar konzervativne stranke i stvar je očito otišla toliko daleko da su sada svi iznenađeni, čak i oni koji su glasali ZA izlazak iz Europske unije. Tako da je to prije svega razlog i tu ne možete pronaći ni jedan racionalni argument zašto biste išli iz toga van, pogotovo da ste u poziciji da definirate, da redefinirate politiku Europske unije, odnosno cijelu tu ideju europskog ujedinjavanja. Prema tome, ona je svedena, manje više, na taktičko nadmudrivanje unutar britanske političke scene.

O POSLJEDICAMA BREXITA 'Stvar je očito otišla toliko daleko da su sada svi iznenađeni'

Tko je glasao

Ne znam kojim podacima barata

Ne znam kojim podacima barata Luka Brkić, ali svi izvori na netu ukazuju na ukupno pozitivan netto doprinos UK proračunu EU. Npr. ovdje:

https://fullfact.org/europe/our-eu-membership-fee-55-million/

ili ovdje:

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2014/490686/IPOL_STU(2014)490686_EN.pdf

(vidi: Table 3)

Istina je da UK ima posebni status, koji znači značajan "popust" (rebate) koji je na snazi of 1984. Taj popust kompenzira UK kao dominantno industrijsku zemlju i posljedično neuživanja proporcionalnog udjela u najvećoj stavci EU proračuna - isplatama poljoprivrednih podrški (CAP). Ipak, u 2015., netto uplata UK je bila oko 8.5 mlrd. GBP .

Inače, slažem se da agrumentacija ekonomskim razlozoma za Brexit ne drži vodu, jer UK na temelju ove "članarine" ostvaruje višestruke indirektne dobiti.

The Observer

Tko je glasao

Nesmjenjivi politički birokrati su obilježje EU diktature

Neodgovorno i neozbiljno poveo se i Cameron koji je zbog nekih unutarstranačkih razloga napravio ovaj kaos.Cameron je svom narodu dao da demokratski, sami odlučuju o sebi na slobodnom referendumu.

A prema Junckerovoj reakciji čini se da je Cameron već prilično dopizdio i EK i parlamentu i kao da jedva čekaju da ga se riješe pa ga požuruju na aktiviranje čl. 50. Tko je Juncker?

Tko ga je izabrao?

Kako narodi Europe mogu smijeniti njega, ili Schulza zbog politike prema emigrantima....ili zbog bilo čega?

Nesmjenjivi politički birokrati su obilježje EU diktature, i jedino su odgovorni svom EU politbirou:

Tko je glasao

Jeli ima neka unija u kojoj

Jeli ima neka unija u kojoj su ljudi s ovih prostora bili, a da nije propala. Ako san dobro izbrojija ovo bi nan bila deseta jubilarna. Kad u EU ostanu još jedino Slovenija i Hrvatska pridružit će in se još Bosna, Srbija, Crna Gora i Makedonija. Onda ćemo se opet međusobno pobit i mrčit stare spomenike s natpisima "Marš bre u Bruxelles!" i "Eunjara!".

Već je krenila peticija za novi referendum jer izlaznost nije bila 75% i pobjednička strana nema 60% glasova. Škoti i Irci su redom glasali za EU. Riznica UK tvrdi da prisutnost Britanije u EU ima jak pozitivni efekat na trgovinu. Čisto sumnjan da će pragmatični Britanci sami sebi stvarat probleme i pišat u vitar, nisu oni mi.
Ovi referendum u Britaniji od prije par dana nije ništa drugo nego spin. Funta se već počela kotrljat nizbrdo.
Meni napamet pada bitka kod Waterlooa i Rothschild. Ovi potonji je posla svoga čovika samo da čeka ishod bitke. Čin je rezultat posta očit ovi je najvećon mogućon brzinon skočija na brod koji je samo njega čeka i nazad za London. Čin je vijest primljena Engleskon se poput požara šire glasine da je Napoleon pobjedija. Panika na burzi i svi prodaju za bagatelu osin Rothschilda, on kupuje među ostalin i gotovo kompletno izdanje britanskih obaveznica. Putujući brzinon toga vrimena nakon par dan stiže prava vijest o ishodu bitke, a povjest dobiva novoga igrača pod imenon "Rothschild Family". Triba li još napomenut da su financije za britanski pohod, u Napoleonovih 100 dana, gotovo isključivo dolazile od Rothschilda.
Teorija zavjere ili čisti bussines odnosno modus operandi starih i prekaljenih kapitalista.
Pa se sad ova iz zemlje stoke sitnoga zuba koja ne vridi više ni pišiva boba uzblejala o tome kako je to dobro za zemlju stoke sitnoga zuba koja više ne vrdi ni pišiva boba.

Tko je glasao

meni jedan Austrijanac

prije koju godinu reče da nije fer da samo mi Hrvati držimo ovaj prekrasan komad zemlje

dao mi je mislit

sve dobro...

Tko je glasao

London Has Fallen

Nikakav raspad Europe ovo nije, samo riješavanje najgoreg mogučeg utega, imperijalističke Velike Britanije ili kraljevstva, štogod.
Naravno da iza svega stoje ameri, njima jaka EU i jaka Njemačka ne odgovaraju nikako.
Kuhaju nam rat sa rusima iz ne znam kojeg razloga, valjda su izgubili ratište u Siriji pa ga treba seliti u Poljsku, Baltik ili cijelu Europu?
Nek si ga nose doma.
Sad je jedinstvena prilika kad EU riješila Britanaca da raskine sve moguće veze sa NATO-OTAN, da se taj beskorisni savez već jednom
raspusti, rasformira i da američku vojsku istjeraju sa kontinenta.
Prilika je za EU da formira pravu Europsku vojsku i EU može nastaviti živjeti kao i do sada, Britance izolirati, preživjeti će oni bez EU, ne bojim
se ja njih, imaju još dovoljno kolonija i tržišta za svoju "najjaču ekonomiju u EU",
neka im je sa srećom !

Tko je glasao

ovo ti je promaklo ili namjerno nisi rekla ;-)

"Ovo je pobjeda pravih ljudi, običnih ljudi", rekao je je Nigel Farage, suosnivač UKIP-a (Stranka za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva), stranke koja se od početka zalaže za Brexit. "Učinili smo to za čitavu Europu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih država", dodao je. "Odbacimo europsku zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti", zaključio je pred oduševljenim mnoštvom.

ovo ti je promaklo ili namjerno nisi rekla ;-)

http://www.vecernji.hr/svijet/farage-priznao-da-je-obmanuo-svoje-glasace...

Šef kampanje za izlazak Britanije iz EU Nigel Farage nakon objave rezultata referenduma priznao je da se jedno od njegovih najvećih obećanja iz kampanje vrlo vjerojatno neće ostvariti. Riječ je o obećanju da će 350 milijuna britanskih funti koje se svakog tjedna šalju u EU umjesto toga biti uloženo u britanski zdravstveni sustav.

Tko je glasao

Valjda je preuzeo taktiku Vesne Pusić

ovo ti je promaklo ili namjerno nisi rekla ;-http://www.vecernji.hr/svijet/farage-priznao-da-je-obmanuo-svoje-glasace...Valjda je preuzeo taktiku Vesne Pusić u obmanjivanju javnosti.

Tko je glasao

ili možda

ili možda taktiku Karavog od 76 ručica ;-) ??

Tko je glasao

cro-exit

onda nam još preostaje da čujemo kako će to Hrvatska egzistirati izvan Europske unije, ovakva malena, dužna, bez industrije, s kiflom od granice, s narodom koji voli euro, i sve cijene, plaće i vrijednosti iskazuje u eurima, iako mi nismo u eurozoni.

Tko je glasao

EU exit je samo pitanje vremena

s narodom koji voli euro, i sve cijene, plaće i vrijednosti iskazuje u eurima,

DM (Deutschemark) je oduvjek bila izbor No.1 !

Tko je glasao

šta je EU exit, nisam to

šta je EU exit, nisam to razumio

Tko je glasao

Lesi (Hrvatska) se vraća kući

Eu exit = raspad koji je nezaustavljiv upravo iz razloga nenarodnog karaktera.

Tko je glasao

neće se ona raspasti, ne

neće se ona raspasti, ne brini ti za to. Predaleko je sve to otišlo. Možda će se malo reducirati na manji broj onih pametnijih, koji razumiju da EU nije narodnog karaktera, niti je zamišljena da bude narodnog karaktera, čak kad bi i bila federacija.. Veze među državama članicama su čvršće, a kulturne razlike manje nego što je bilo među prvih 13 nezavisnih američkih državica, od kojih je uz teške muke nastala današnja USA federacija. Ne može sve uvijek ići glatko.

Tko je glasao
Tko je glasao

plus za usporedbu eu i

plus za usporedbu eu i sfrj,
ali pravog raspada neće biti,
ovo će biti početak procesa vraćanja na izvornu ideju eu odprije lisabonskog ugovora,
na labaviji savez suverenih država evrope i bitno reduciranje ovlasti bruxellesa,
ako tako ne bude,
onda ovo neće biti radostan dan ni za malog evropljana, kao što već sigurno nije niti za oholog evropskog elitista
a bome niti za suverene evropske države
koje bi inercija vala raslojavanja evropske cjelovitosti mogla koštati i cjelovitosti samih država,

Tko je glasao

velike države imaju svoje

velike države imaju svoje razloge za, ili protiv Unije, ovakve ili onakve. A male, kao Hrvatska uživaju izrazitu prednost zaštite od majorizacije većih država. Irska bi npr, da nije članica Europske unije, odavno bila britanska depandansa. Ovako je i suverene i uspješna država. To važi i za Dansku, Finsku, a važiti će jednog dana i za Norvešku kad nestane nafte i plina.
Mi bez EU nemamo šanse da se odhrvamo od balkanske sudbe, koja uvijek vuče u nekakave balkanske asocijacije. Balkan je suviše nerazvijen i provincijalan da bi mogao opstati ili postati stabilna politička zajednica. Zato je bolje EU, nego Balkan.
Opasnosti od kineske ekspanzije su mnogo veće nego što se misli. Kina je definitivni kolos, i budućnost svijeta u dovoljnoj mjeri zaviisi od situacije u Kini. Da li Europska unija može biti kao zajednica dovoljno efikasna da to spriječi uskoro ćemo vidjeti kad Johnson i Farage uvide da se KP Kine ne šali.

Tko je glasao

dobro, ima u svemu tome

dobro,
ima u svemu tome logike
ali da je racionalnost i ekonomika bilo to jedino vezivno tkivo eu, nitko, baš nitko ne bi niti pomislio na exite i referendume,
bilo bi to jedinstvo zasnovano na pregovaranjima i ugovaranjima racionalnih poslovnih partnera u kojim bi bile zadovoljavane potrebe i interesi svih uključenih, više-manje,
ali, ideološki ciljevi, nametani silom funkcije i mase, i silom medijski potporene moralne superiornosti jednostavno ne mogu dugoročno održati u fokusu eurofilstvo širih slojeva
posebno sada kada je jasno da je ekonomski rast u uvjetima prezaduženosti država, firmi i domaćinstava nemoguće potaknuti da bar on bude to dodatno vezivno tkivo evropejstva,
ideologija je omogućila neracionalno trošenje uime bolje budućnosti,
i sada se bumerang vraća ideologiji evropejstva njeno neracionalno korumpiranje evropskih masa s ciljem stvaranja dojma da je evropejstvo istoznaćnica ekonomskog prosperiteta
sada je svima jasno da nije,
a računi svetog projekta evropejstva su ostali neplaćeni....što će se tek s ovim turbulencijama jasno vidjeti.
to je sljedeća faza ovog problema, samo sjedi i gledaj,
tek je počelo
sada dolaze na red brojevi
pa onda poricanje,
pa ondak......nastavak sljedi kad bude na redu....

Tko je glasao

racionalnost i ekonomija

Europska unija od početka tj. nikada nije bila isključivo gospodarski projekt, već politički, vizija. Više manje nastala na ideji oprosta, tj. da neprijatelji iz WW2 mogu surađivati i da kontinentom treba vladati mir.

Brojevi su ok, ali mi se čini deplasirano napasti politički projekt da je - politički. Naravno da jest i to ne skriva.

Tko je glasao

Evropsku zajednicu za ugljen

Evropsku zajednicu za ugljen i čelik nije deplasirano nazvati ekonomskom zajednicom
jer se predstavljala eksplicitno i kroz naziv ekonomskom
kako su ju ideološki trbuhozborci prevodili? i na kojem smislu/besmislu značenja inzistirali...e, to je drugih par rukava.
Ja kao evropljanin vulgaris, konzument i tumplek za politićki izričaj...jedan od parstomilijuna,
ne moram biti verziran (iako osobno jesam) za ideološku kriptografiju i šifrantstvo
do skora, do naziva Unija bilo je to cijelo vrijeme neka ekonomska zajednica
...to ti je @zaphod moj, otprilike kao što je onomadne nevino u Ustavu CCCPa njihova sovjetska republika nazivana narodnom demokracijom,
primjer kako elite shvaćaju izraze, i primjer kako oni koji bi rado uskočili među elitne snage prevode za sitne pare građanima vulgaris što su perapsihološkim sredstvima iščitali iz želja svojih vlasnika,
sve pet, treba probati na svaki način uskočiti iz opanaka u lakirane cipele, to razumijem,
ali, ekonomska zajednica je ekonomska, ne ideološka,...u doslovnom prijevodu,

Tko je glasao

a ne ne...

... nemojmo tako... tvoj stav vrijedi do 1993. godine... do Maastrichtskog ugovora, tj. do stvaranja pojma "Europska unija"... a tamo lijepo stoji "Ugovor o Europskoj uniji poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta potpisan je 1992., a stupio je na snagu 1. siječnja 1993. godine. Države članice uspostavile su Europsku uniju (EU) te time ujedno označile novu etapu u integriranju naroda Europe u sve čvršću uniju, u kojoj se odluke donose što je bliže moguće građanima. Ovim su Ugovorom postavljeni ciljevi ekonomske i monetarne unije, jedinstvene valute, zajedničke vanjske i sigurnosne politike, zajedničke obrambene politike, a zatim i obrane, uvođenja građanstva Unije, uske suradnje u pravosuđu i unutarnjim poslovima. Ugovorom u Europskoj uniji ovim je europska integracija iz pretežno gospodarske integracije prerasla u političku uniju."

Dakle - prilično transparentno i već puno desetljeća piše da je riječ o političkom projektu, a ne o ekonomskoj zajednici.

Nemoš se tu vadit na neupućenost ili semantiku.

Tko je glasao

hlad ti reče što bih i ja, uz

hlad ti reče što bih i ja,
uz što bih napomenuo da ja nigdje nisam niti potezao pitanje političkog aspekta,
uz ekonomski povezivao sam ideološki aspekt koji je prevladao bez izbornog legitimiteta i napravio džumbus...nepopravljivi, rekao bih,
to si ti silom svog zaphodovskog autoriteta za skretničarenje htio odvesti priču u smjeru političkog legitimiteta Unije
što me uopće ne zanima, jer se u tim okvirima ne da ništa reći što već nije rečeno u Unijinim dokumentima i biltenima njene birokracije,
ono, živopisno, uzbudljivo i zanimljivo kao promatranje Maljevičeve slike "Black Square on display",

Tko je glasao

Brexit ti je najbolji dokaz

Brexit ti je najbolji dokaz da se radi o ekonomskoj, i to vrlo uspješnoj, zajednici. Samo jedan dan nakon referenduma uštede britanskih građana su se značajno smanjile zbog pada funte a vrijednost kapitalne imovine je isparila, sve zbog jedne čarobne riječi koja je sve u ekonomiji - (ne)izvjesnost
Šta se tiše političke zajednice, Britancima se živo fućka, kao i ostalim građanima Europske unije, za njezin demokratski potencijal, za Lisbonski ugovor, za himnu i zastavu sa zvjezdicama, ali im se uopće ne fućka za vlastiti novčanik i krov nad glavom.
Europska Unija je primarno ekonomski projekt, politički nikada nije uspio, zbog dva razloga - prebrzog širenja na istok i inzistiranja na monetarnoj uniji bez političke. Da je EU uspješni politički projket, onda euro-krize ne bi ni bilo.

Tko je glasao

politički projekt

Mislim da je svođenje ovoga što se događa isključivo na burzovne indexe pomalo neozbiljno. Osim toga, neki su se prilično strmopizdili, ali neki se opet penju prema starim pozicijama. Pogotovo kada se u zraku osjeća (usprkos čudnoj hitrini nekih EU dužnosnika) da bi proces mogao biti razvučen do vječnosti.

No, ne slažem se s dosta toga. Recimo, je li pravilo o maksimalnom deficitu (3%) ekonomski ili - politički? Jesu li inzistiranja na nezavisnosti nacionalnih banaka (što je HDZ lijepo naučio pokušajem uvođenja revizije u HNB) ekonomsko pitanje ili političko?

Po meni je stvarno nemoguće (i nepotrebno) ovdje strogo odjeljivati ekonomiju od politike. Ono, da li bi BDP u EU pao ili narastao ako se ženama uskrati pravo na rad (npr.)? Možda bi pao, možda bi narastao, ali neka neka članicato isproba pa da vidimo hoće li EU reagirati (iako je odluka možda ekonomski korisna) ili neće.

Tko je glasao

@hlad, hoćeš jednu istinitu

@hlad, hoćeš jednu istinitu informaciju iz prve ruke?

Ove godine početkom siječnja grupa Hrvatica i Hrvata je otišla u jednu dobrostojeću britansku tvrtku raditi. Tvrtka ima 5.000 zaposlenih što je prilično velik broj za tu vrstu djelatnosti.

U tvrtki su im pripremili dobrodošlicu i kratki domjenak te ih upoznali sa njihovim mentorima.
Direktor "za uposlene" što bi mi rekli, ih je pozdravio ovako: Dobro nam došli europljani...."

Treba li se uopće dalje što komentirati oko toga kako Britanci doživljavaju EU?
Ja mislim da je sve rečeno!
I budi siguran da oni neće propasti a za ostatak EU baš i nisam siguran.

Tko je glasao

Katastrofa, moram podržati Petru

Iako su neka tumačenja u tekstu u globalu klimava, podržavam tezu o EU kao nenarodnom stranom tijelu.
Plus je i to što nema četnika i partizana te jugošljamera. Međutim iz izloženog je vidljivo da Petra ne razumije stvarnu prirodu EU projekta iako spominje interes korporacija kao dominantni. Priča o izbjeglicama kao okidaču je netočna jer Boris Đonson je postojao davno prije izbjegličkog vala.
Usporedba raspada Jugoslavije i EU dijametralno je suprotna - iza raspada SFRJ financijski i logistički je stajala AAA os iliti anglosaksonski lobi s udarnim pesnicama CIA-e i MI-6 dok u slućaju EU SAD zagovara jedinstvenu EU kao naddržavu i dio projekta NWO-a.
Pojave i događanja unutar istoga su samo folklor koji se servira mainstreamu poradi kontroliranja situacije.
Što se tiče Hrvatske u toj basni (gdje se narod tretira kao stoka) treba samo spomenuti da njen ulazak u EU nema veze s demokracijom, nema veze s poštivanjem Ustava - al ima veze s interesima parazitskih elita koje mogu bez odgovornosti haračiti i narodu prodavati maglu...
Pandorina kutija je otvorena i čeka se protuudar režisera koji sigurno neće u miru promatrati kako im se njihove vizije raspadaju pred nosem samo zato što stoka sitnog zuba želi referendumom određivati što je good, a što je bad...

Tko je glasao

Pokazali su što je demokracija i sloboda, suverena država...

Plus je i to što nema četnika i partizana te jugošljameraI ti nekada dobiješ plus kada ti u dnevniku nema četnika, partizana, Tita, žala za Jugom, ...cionista, Kaptola, Bozanića, Stepinca, Šešelja, Miloševića.......što istina i nije baš često.:))

Ali, napišeš ponekad odličan dnevnik:

http://pollitika.com/ubrizgavanje-izbjeglica-kao-alat-u-stvaranju-nwo-eu

Priča o izbjeglicama kao okidaču je netočna jer Boris Đonson je postojao davno prije izbjegličkog vala.Dnevnik je moj doživljaj EU diktature i njenog raspada. U njemu nigdje nisam rekla što je za Britance bio možebitni okidač za izlazak iz EU.

Vjerojatno je razlog to što se većina Britanaca u EU osjećala kao u Četvrtom Reichu, u koji su ubačeni bez ispaljenoga metka.:))).Boris Johnson je oduvijek euroskeptik, ali milijuni Britanaca su to postali nakon emigrantske krize, nametanja izbjegličkih kvota, osjećaja nesigurnosti nakon silnih terorističkih napada.

Nisu samo glasovi Borisa Johnsona, ili Nigela Faraga ...izveli V. Britaniju iz EU, već većine britanskoga naroda.

Što god bio razlog, u slobodnom referendumu su iskazali nepovjerenje prema EU.

Pokazali su što je demokracija i sloboda, pokazali su kako se ponaša suverena država.

Evo, danas na HRT4. A. Plenković (taj spava na Prisavlju 3.) kaže da je taj referendum bio nepotreban, hazarderski....da je Cameron pogriješio.

Dakle, on bi hrvatskome narodu ukinuo pravo na referendume!?

Vjerojatno sutra i Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji....da je u poziciji odlučivati o tome.

Pandorina kutija je otvorena i čeka se protuudar režisera koji sigurno neće u miru promatrati kako im se njihove vizije raspadaju pred nosem samo zato što stoka sitnog zuba želi referendumom određivati što je good, a što je bad...Misliš da je Brexit slučajnost, mimo režisera i njihova scenarija?

dok u slućaju EU SAD zagovara jedinstvenu EU kao naddržavu i dio projekta NWO-a.Tko poznaje politiku SAD-a, zna da oni ništa ne rade bez vlastitog ekonomskog i političkog interesa.

I kaos koji organiziraju spada u te sfere.

Tko je glasao

Brexit je incest

Misliš da je Brexit slučajnost, mimo režisera i njihova scenarija?

Brexit je trigger za "super shemitah" ! A on nije slučajnost...

Interesting, u sveopćoj galami Brexita Kokolinda provodi nacionalnu izdaju...

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/kome-sluzi-kolinda-grabar-kitarovi...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci