Tagovi

Komunizam i antifašizam

Nerijetko na ovim našim prostorima poistovjećuje se antifašizam i komunizam, a prava istina o tome je sasvim suprotna. Svakako treba uzeti u obzir i polustoljetno indoktriniranje od strane komunističke vlasti. Treba uzeti u obzir da je i ovih dvadeset godina „demokratije“ ista kamarila na vlasti samo su promijenili „dresove“. Komunizam je u našem prostoru tih pola stoljeća bio dio političkog sustava i „svetonazor“ vladajuće elite, a antifašizam je svjetski demokratski pokret i to ne samo „partijaša“ već u većoj mjeri i građanskih demokrata. Kod nas je između toga stavljen znak jednakosti, jer kako bi drugačije komunisti pravdali svoje zločine počinjene nakon rata, koji su bili izričito ideološko-političke prirode, a oni su ih nepravedno svrstavali pod okrilje demokratskog antifašizma. Povijesna je činjenica kako nisu ubijani samo Hitlerovi saveznici u čistkama i logorima, jer je iste masakre provodila i sovjetska i jugoslavenska, ali i druge komunističke partije u svijetu. Tako je nakon rata KPJ-u u ideološkim čistkama ubijala demokratski opredijeljenu građansku inteligenciju posebice istaknute političare npr. iz redova HSS-a koji su bili deklarirani antifašisti, a jedini im je grijeh bio tada to što nisu bili komunisti.
Laičkim pogledom na povijesne okolnosti pokušat ću iznijeti činjenice koje dokazuju da su komunisti bili jednako zli, ako ne i gori od nacista, na kraju krajeva komunisti su im bili prvi vojni saveznici. Pa krenimo redom, činjenicu po činjenicu:
Povijesna činjenica je savez potpisan između Hitlera i Staljina koji se još naziva „pakt Ribbentrop-Molotov“, a po njemu su se nacisti i komunisti dogovorili o spomenutoj zajedničkoj vojnoj suradnji. Tom suradnjom započeo je Drugi svjetski rat, jer je direktna posljedica tog pakta napad na Poljsku kao i Baltičke zemlje, Finsku i Norvešku. Stoga se postavlja pitanje je li samo Hitler započeo taj rat? Odgovor je NE, nego zajedno Hitler i drug, Staljin! Upravo je neoboriva činjenica, koju se kod nas toliko sakriva i prešućuje, da su Rusi, tj. SSSR tim sporazumom okupirali dio Poljske i sve tri Baltičke zemlje. Također su i neosporne činjenice da su ti Sovjeti iz prve zemlje komunizma bili jednako nemilosrdni okupatori kao i Nijemci (ne mislim samo na Katinsku šumu). Kao što je poznato taj pakt je potpisan 1939.g. i na njega nije bilo nikakve reakcije od strane KPJ-u, jer su oni temeljem odluka Treće internacionale također bili tada slijepo poslušni Staljinovi kadrovi koji su prihvatili i provodili njegov agresorski i osvajački sporazum s Hitlerom (bili su de'fakto saveznici Hitlera)
Nakon kratkotrajnog „Travanjskog rata“ (1941.g.) i poraza Kraljevine Jugoslavije, komunisti su i dalje „neopredijeljeni“, čekaju što će im „šef“ iz Moskve narediti. Prvi antifašisti na području Jugoslavije postaju Četnici. Oni, a ne komunisti izvode prve diverzije i napade na njemačke okupatore u „otadžbini“, također sudjeluju u spašavanju savezničkih pilota i td. Pošto je četnički pokret bio izrazito nacionalnog (čitaj velikosrpskog) karaktera nije polučio uspjeha u svim dijelovima bivše države, te je samim time unaprijed bio osuđen na neuspjeh kao sveopći narodni ustanak, a također je činjenica kako vrlo brzo prelazi pod okrilje i zaštitu njemačkog i posebice talijanskog okupatora. (Pod zaštitu talijanskog fašističkog režima četnički vođe u tadašnjoj NDH stavljaju se odmah po osnutku te države)
Međutim nakon napada Hitlera na SSSR (22.06.1941.g.), baćuška Staljin preko Internacionale zapovijeda da se u svim okupiranim područjima koje su zauzele postrojbe sila osovine podigne narodni ustanak te na taj način pomogne toj prvoj zemlji komunizma.
Mada je zabilježeno da je prvi partizanski odred formiran 22.06.'41.g. u šumi Brezovica od strane hrvatskih komunista ipak je KPJ-u pozvala narod na ustanak tek u srpnju mjesecu kada je prvo buknuo u Srbiji i to tri mjeseca nakon okupacije kraljevine Jugoslavije što se i službeno obilježavalo u bivšoj državi kako službeni početak otpora „stranim okupatorima i domaćim izdajicama“. Kako je poznato tada Četnici i komunisti zajedno ratuju, ali zbog neslaganja s komunističkom ideologijom đeneral Draža prelazi Nemcima i do kraja rata više ne ratuje već verno služi i to ne „kralja i otadžbinu“ već upravo mrske okupatore. (lažna politika čekanja koja se posebice u BiH okupala u krvi nevinih stanaovnika islamske i rimokatoličke vjeroispovijedi)
Sve izrečene povijesne činjenice upućuju na sljedeće zaključke : Komunisti su prvi ratni saveznici nacista. Također možemo primijetiti da su im sustavi, kao i društveno uređenje gotovo jednaki, oba navedena sustava su totalitarna i isključiva (ako nisi s nama protiv nas si), jedni su totalitarni po političkom, a drugi po rasnom ustroju. Oba sustava su činila stravične zločine i genocid nad onima koje su proglasili neprijateljima tih državnih uređenja (više ljudi su pobili komunisti)
Komunisti su u demokratskom smislu postali antifašisti silom prilika, a ne temeljem moralnih ili društvenih osuda totalitarnog nacizma (kako i bi kada su isti, a i prvi su ratni saveznici)
Gledajući povijesno i iskustveno između nacizma i komunizma nema bitnih funkcionalnih razlika. Mada se na prvi pogled razlikuju u ideologiji i jedna i druga ideologija završile su u genocidu milijuna nevinih.
Gledajući iz naše perspektive, drug Tito ja u kasnijoj fazi totalitarnog društva pokušao malo „uljuditi“ (face lifting) sustav, kako bi se svidio zapadu. Ali je to i nadalje ostao totalitarni i nehumani sustav, ali sa određenim slobodama.
Izvodeći ovakve zaključke mogu konstatirati da znak jednakosti s početka teksta treba staviti između nacizma i komunizma.
Bog nam pomogao Hrvati !!!

Tagovi

Komentari

Karamarko - (anti)fašist?

Ako mi netko kaže da sam antifašist, vrijeđa me, jer sam ja i antikomunist.
To je izjavio ministar Karamarko, kaže Večernji list. Iz ove rečenice može se zaključiti kako ni on ne razlikuje pojmove antifašist i komunist. Antifašist označava odnos prema fašizmu - protivnik fašizma. Ni više ni manje. Amerikanci su također bili većinom antikomunisti, ali ponosili su se i ponose se svojim antifašizmom.
Zato mi je začuđujuća Karamarkova izjava s obzirom da je on povjesničar, a ujedno i ministar (i to onaj koji je zadužen za brigu o zakonitosti) u vladi države u čijem ustavu se nalazi odluka antifašističkog vijeća (ZAVNOH-a) kao jedan od temelja državnosti nasuprot NDH koja je bila fašistička tvorevina!
Ili je tu izjavu možda bolje tumačiti kao pokazatelj koliko se nisko intelektualac može srozati kada počne politizirati i podilaziti svome biračkome tijelu.

Tko je glasao

1481/2006

dakako gornji broj nije upisni broj karamarkove zemljišne parcele u podgradini, nego je to broj rezolucije kojom je skupina europskih parlamentaraca vodeći se nekakvom logikom, ovdje izgleda nedokučivom, pokušala donijeti rezoluciju u kojoj se pokušava obojati crno bijeli svijet za kojim ovdje mnogi kukaju o kojem govore sa neskrivenom nostalgijom.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rezolucija_Vije%C4%87a_Europe_1481/2006
http://www.rferl.org/content/article/1065110.html

uvijek se spomenu također neke brojke, dakako vrlo slobodno prezentirane;

Estimates of the number of victims who fell under communist regimes during the 20th century vary, but a rough estimate places them at around 100 million. China accounts for about 65 million victims, while some 20 million people are thought to have been killed in the Soviet Union. North Korea, followed by Cambodia, Africa, Afghanistan, Vietnam, Eastern Europe, and Latin America, account for another 10 million victims.
dok su sa jedne strane stotine tisuća, pače milijuni, bog te pita koliko fašista, njihovih obitelji, kolaboracionista završili osuđeni, skraćeni za glavu, ili poput mussolinija i njegove djeve obješeni kao pijevci na stupu, oni koji su organizirali, izvršili i proveli ove "druge" zločine nisu kažnjeni jer bi time postojala opasnost izjednačavanja fašizma i komunizma. dakako odmah te prozovu revizionistom, i da je '45-ta, našao bi se neki drug koji bi ti izbio to iz glave kalibrom 7,62 TT. odmah se prisjete djede sa neretve koji je jeo travu i jurišao goloruk na bunker. onda se dakako spomene i je zlotvor prodao pola zemlje talijanima, razgovor završen.
spomene li netko ovu knjigu
http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674076082
odmah se dovodi u poziciju da zapjenjeni drugovi ( koji su nekada rado gonili "bandu") kolutaju očima.
dakako zdravorazumsko pitanje koje se postavlja - zbog čega netko tko se smatra tobožnjim ljevičarem ne može prestati negirati tolike mrtve, zlostavljane, raseljene, vrag bi znao što sve ne. ako smo stvorili konsenzus da je ono što se radilo u jasenovcu nesumnjivo zločin, zbog čega to isto ne možemo primjeniti i na "četverored". ili trebamo čekati da oni koji su to naredili i njihove obitelji u miru počinu, pa da netko stidljivo konstatira činjenično stanje.

razumije se da u tom slučaju marginalno mnogo toga o čemu se u javnosti bućka, dakako isključivo u cilju stvaranja mutnije vode, te logičnog problema lociranja određenih riba u takovoj vodurini.

napomena:
*autor posta ne pripada, nažalost, nikakvoj političkoj opciji, ne zanima ga fotelja, izbori, piše postove u slobodno vrijeme bježeći od aždaje supruge i čopora male nervozne dječice. bio je pionir, omladinac, i pešadinac-graničar jugoslovenske narodne armije, bez čina, te je slučajni sudionik nekih događaja koji su uključivali uporabu vatrenog oružja u većim količinama, lakonski nazvanog "domovinski rat" i smijerni je stanovnik gomile kamenja, slane vode, drveta i zemlje poznatog pod nazivom hrvatska.

Tko je glasao

Mislim da se neki komicno ili

Mislim da se neki komicno ili namjerno komicno koriste rezolucijom vijeca EU protiv totalitarizma.
Prica o Bleiburgu je prica o posljednjem obracunu 2 totalitarizma.
Rezolucija EU je definitivno posvecena zrtvama partijskog jednoumlja 1941-1945 i od 1945 do 1990.
Ove kasnije zrtve su se zalagale za demokraciju u smislu visestranacja, slobode govora, poduzetnistva i sl. i nisu imale nikakve veze sa sponzorima iz ex III Reicha.
Antifasizam nema nikakvih poveznica sa demokracijom ako se bori za uspostavu drugacijeg jednoumlja.
Tako da SAD, UK i jos druge mnoge drzave antifasisticke koalicije nisu uspostavile poslije 1945 nikakvu jednostranacku diktaturu
Staljinovi gulazi su najdrasticniji primjer zamjene jednog uzasa drugim, a mi smo negdje izmedju barem nakon 1948.
To sto su neki glupani ocekivali izvodjenje jedanaesteraca ili trece poluvrijeme nakon regularnog toka utakmice koju su izgubili - je njihov problem.
Potkuhavanje teorija kako Zemlja nije okrugla, i tema koje nikog odavno ne zanimaju i to samo koji mjesec prije izbora, samo pokazuje koliko se trude prikriti ekonomski bankrot. drzave.

Tko je glasao

Ne vidim razlog zbog kojega

Ne vidim razlog zbog kojega je ovo postavljeno kao odgovor na moj komentar. Ja sam, naime, samo konstatirao činjenicu da Karamarko povjesničar ne pravi razliku između komunizma i antifašizma (za to čak i ne treba biti povjesničar) i dodvorava se biračkom tijelu.
Pogotovo nikada nigdje nisam negirao niti zločine četveroreda (ako se ta primjedba odnosi na mene) niti ostalih zločina. Moj je stav da treba rasvijetliti događaje i kazniti zločince, ali stvari treba nazivati pravim imenima i ne koristiti ih za politikantstvo i dnevno političke obračune, ako ništa drugo ono zbog pijeteta prema žrtvama. Karamarko i slični stalno potenciraju komunističke zločine i tu se ne radi nikakva distinkcija između onoga što su zločini počinjeni u ime komunističke ideologije i ono što je zločin počinjen kao ratna osveta. Također se ne uzima u obzir niti faktor vremena pa se onda floskule "vi biste opet ubijali i bacali u jame" primjenjuju i na one generacije koje s takvim stvarima nemaju veze niti bi to više bilo moguće - ali dobro služi za sotoniziranje lijeve političke opcije.

Četverored i ostali zločini iz 45 uporno se svrstavaju pod zločine komunizma iako su oni po svojoj naravi ratni zločin počinjen iz osvete. Nemaju veze s komunističkim režimom jer on tada nije još uspostavljen, nemaju veze s komunističkom ideologijom jer se nisu odvijali u ime klasne borbe, imaju veze samo s komunistima koji su prevladavali u partizanskoj vojsci. To je ujedno najveći i najmasovniji val zločina koji je počinjen u Jugi od strane "crvenih".

Ako govorimo o zločinima inspiriranim komunističkom ideologijom tu možemo govoriti o nacionalizaciji i likvidacijama kulaka, a koji su za posljedicu imali i nasilno raseljavanje. Među ideološki inspirirane zločine možemo svrstati 1948. kada su se komunisti masovno međusobno obračunavali. I 1971. je "mrako jeo ljude". Međutim, nije se radilo o stotinama tisuća ljudi ili o milijunima kako se to voli sada preuveličavati, a pogotovo se ne može uspoređivati sa Staljinovim režimom. Ljudska prava bila su zatirana, sloboda govora bila je ograničavana, postojali su montirani politički procesi, jednom rječju režim je bio diktatorski sa svim onim negativnim što on donosi, ali ne treba neumjereno prenapuhavati i licitirati žrtvama radi dobivanja političkih poena.
Što se tiče zločina četveroreda kao najmasovnijeg i najokrutnijeg, treba imati u vidu i kontekst vremena. Gotovo da i nema pobjedničke savezničke vojske koja nije nakon rata provodila osvetu. I u ratu su od strane antifašista počinjeni zločini (Dresden, Hirošima itd.). Međutim, tada je bilo normalno da se sudi samo poraženima. Odnos prema ratu i ratnim zločinima te prema ljudskim pravima razvijao se eksponencijalno pa je u posljednjih pola stoljeća doživio veće promjene nego u proteklih 500 godina. Ono nad čime se danas zgražamo, kroz povijest je bila legitimna motivacija za ratovanje - križare se npr. motiviralo pravom na ratni plijen (eufemizam za pljačku) i oprostom od svih grijeha, a povijesni izvori govore o "krvi do koljena" kao rezultatu odmazde nad ženama i djecom. (Cijela se stvar odigravala u ime Krista i zanimljivo, danas se o tome ne govori kao o zločinima kršćanstva i kršćanstvu kao zločinačkoj religiji.)

Postupanje pobjedničkih vojski nakon WW2 i tadašnji pristup zločinima prilično dobro oslikava izjava biskupa Jezerinca:
"Ja sam za procesuiranje svakog zločina, ali i za to da se procesuiraju ponajprije zločini koji su bili prvi počinjeni i koji su bili uzrokom drugih zločina, a kojih uopće ne bi ni bilo bez onih prvih", rekao je Jezerinac.
Danas su drugačija vremena pa takav redosljed koji zagovara Jezerinac više nije relevantan, može biti tek olakotna okolnost.

Na kraju, treba istaći da se politika zamagljivanja i sotoniziranja svega, ali baš svega što je bilo u prošlom režimu odvija punih dvadeset godina i čini se da ona donosi više koristi HDZ-u nego da se jednom zauvijek riješilo pitanje zločina onda kada je to bilo realno - prije nego što je biologija znatno prorijedila populaciju zločinaca ili kada su još bili u kakvim - takvim godinama gdje bi kažnjavanje suđenje i kažnjavanje imalo više smisla. Vjerojatno se to nije učinilo zbog opasnosti da bi se nešto moglo iščačkati i za izvjesnog mladog generala Titove vojske, a s druge strane ovako je ostao prostor za slobodno i neograničeno licitiranje vrstama zločina i brojem žrtava.

napomena:
mogao bih copy/paste tvoju napomenu osim nekih detalja: nemam aždaju, imam veliku djecu i nisam bio pješadinac nego artiljerac u JNA ;-)

Tko je glasao

Ne mislim da Karamarko nema

Ne mislim da Karamarko nema pojma o razlici izmjedju antifasizma i komunizma, samo predizborno bere voce iz vrta neke od bezbrojnih HSP-ovskih strancica.
One se bave uglavnom svime sto je nebitno a ostatku Hrvatske su uglavnom okrenuti ledjima jer intenzivno bulje preko plota u Srbiju.
Da se 5% vremena bave hrvatskom stravicnom realnoscu, mozda ne bi uvijek ispali najveci pusaci svakih izbora..
Ali tako naprosto sada moraju jer o bilo cemu bitnom nemaju sto ni reci.
Kad bi i nasli nekog tko bi ih pocesljao i srocio kakav razvojni program, to bi samo rastjeralo njihove glasace koje previse umaraju teske teme.
Ako im HDZ namami kao somove na mamac 2-3% glasova onda su ega sa SDP-om.
Dok on obavlja taj posao a u slobodno je vrijeme ministar policije, Kosorica uspjesno baci neki kvazikomicni mamac koji vec isti ili najkasnije drugi dan uredno zagrize Milanovic.
Tako da ga sitnim mamcima vuce za nos kao balavca dok ljudi ne vjeruju vlastitim usima koliko je ta ekipa zapravo nesposobna, neozbiljna i neodgovorna.

Tko je glasao

redovna inventura kostura

koja se provodi svake izborne godine, i u okviru predsjedničkih izbora, i tako treba gledati cijelu priču. ljevica će inzistirati na vraćanju opljačkanoga i sličnim floskulama, desnica će plašiti narod strahom od komunizma. kada se uhljebe u saboru četiri godine će blebetati kao papagaji i za to dobijati masni novac; pogotovu oni koji će se uhljebiti u institucijama eu.
karamarko kao ministar policije ima punu ingerenciju istraživati ratne zločine iz II svjetskog rata, obzirom da je riječ o zločinima koji ne zastarijevaju, no svima je jasno da u tome neće uspjeti jer će se svaki prozvani potencijalni ratni zločinac braniti poput boljkovca okrećući ploču da se bori protiv lopovluka i kako podržava josipovića. svi oni dobro znaju da je velika većina materijalnih dokaza nestala, a mrtva usta ne govore. još koju godinu i svi će poumirati prirodnom smrću, a potomci žrtava će prepričavati ono što su čuli o egzekucijama i izvršiteljima.
rezolucija eu koju sam naveo je također smjernica svim zemljama da ne zataškavaju te nesretne događaje već da ih istraže i jednom zauvjek zatvore krug zločina, i nju je nesretni ministar mogao navesti kao izgovor novim speleološkim istraživanjima. usput, poznajem neke speleologe, i vjerujte malo gdje ćete naći neku jamu da u njoj nekoga nisu bacali. osobno ne volim takva mjesta i dok sam aktivno planinario u širokom luku sam ih izbjegavao.
zaboravlja se da je golema većina partizana nisu bili komunisti, nego obični svakodnevni ljudi koji su se borili za slobodu zemlje ili svoje nacije, a komunističko vodstvo ih je iskoristilo kako bi osvojilo vlast, a pod krinkom socijalističkog uređenja, jednakosti, bratstva i jedinstva provodili klasičnu diktaturu. pogledajte cijeli komunistički blok i nigdje nećete pronaći demokratu; staljin, honecker, kadar, causescu, todor zivkov, enver hoxa, i konačno maršal kojega smo u više navrata ovdje čerečili. maozedong bi lakonski rekao "ne možeš napraviti kajganu ako ne razbiješ jaja".
dakako da ne postoji protuteža nacizmu jer je to zločinačka ideologija bazirana na rasnim zakonima, koja je zločinačkim metodama istrijebljivala čitave narode radi širenja životnog prostora. ne postoji sustavi ili ideologija u modernoj povijesti koja je usporediva sa fašizmom, tako da su sve usporedbe nedovoljne i apsurdne. da je hitler imao više vremena i vlasti broj žrtava bi bio golem, te bi vjerojatno nadmašio maove, lenjinove, staljinove, pol potove i ine čistke;
no sva masovna ubojstva zarobljenika, posebno civila, masovna izgladnjivanja, gulazi, radni logori, goli otoci ne mogu biti opravdanje, "jer je to činila druga strana", što objektivno proturječi smislu pojma antifašizam. konstatirati da su milijuni ljudi umrli jer je sustav bio nesavršen, a naredbodavci radili u ime višeg cilja je beskrajni cinizam i upravo radi toga ne treba nikada pometati prašinu ispod tepiha, jer velika većina antifašista nije izvršavala zločine, a oni koji to jesu kriju se u gomili.

Tko je glasao

Jezerinac

Postupanje pobjedničkih vojski nakon WW2 i tadašnji pristup zločinima prilično dobro oslikava izjava biskupa Jezerinca:
"Ja sam za procesuiranje svakog zločina, ali i za to da se procesuiraju ponajprije zločini koji su bili prvi počinjeni i koji su bili uzrokom drugih zločina, a kojih uopće ne bi ni bilo bez onih prvih", rekao je Jezerinac.
Danas su drugačija vremena pa takav redosljed koji zagovara Jezerinac više nije relevantan, može biti tek olakotna okolnost

Poznavajući mentalni sklop i retoriku Jezerinca (koji je btw navodno ujak onom osuđivanom diplomatu Čučiću) bilo mi je nevjerojatno da bi on tako nešto rekao kako si citirao. Kad se pročita linkani članak vidljivo je da on misli isključivo na Domovinski rat i sumnjam da bi isto primijenio na II svj. rat pritom koristeći dvostruke standarde.

Tko je glasao

Dvostruki kriteriji vrednovanja stradalih

Good point Seneka,
prateći politički habitus Jezerinca (popovski političar) jasno je da njegovo tumačenje prvih i drugih zločina tangira isključivo događanja iz DR-a ali ne i WW2 iako im se ta retorika može povremeno staviti pod nos u kontekst stava crkve glede uzroka i posljedice stradanja u WW2 pa nek onda kažu - a ne, ne mi smo mislili samo na razdoblje DR-a - ista logika ne važi za WW2.

Tko je glasao

Kvaliteta društvene dostojnosti mrtvih

zbog čega netko tko se smatra tobožnjim ljevičarem ne može prestati negirati tolike mrtve, zlostavljane, raseljene, vrag bi znao što sve ne. ako smo stvorili konsenzus da je ono što se radilo u jasenovcu nesumnjivo zločin, zbog čega to isto ne možemo primjeniti i na "četverored".
Zato jer se mora znati kaj je tu uzrok a kaj posljedica. I mora se znati kaj je međunarodni i povijesni kontekst tog pitanja u odnosu na "lokalpatriotizam"!
I ne radi se tu o negaciji mrtvih, ali se radi o povijesnoj i društvenoh kvaliteti tog mrtvila. Onaj koji je poginuo kao napadać u misiji hapanja ili misiji "apartheida" nema onu kvalitetu društvene dostojnosti koju ima onaj koji je poginuo braneći dom i obitelj

Tko je glasao

Golgota

Mislim da je robot više mislio na one koji su "izbrisani" u misijama tipa "ukrajinski genocid"... ili sigurnosti od života, tipa "Securitate"... Barem bih ja na takve i slične stvari mislila kad bih komentirala zločine komunističkih režima, koje je prije svega krasila diktatura, a ne komunistička ideologija...Na te i takve stvari su vjerojatno mislili i ovi koji su izglasavali rezoluciju, kojih je, BTW, bilo manje od trećine...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sviraj još malo sam

"
The Chairman of the EPP-ED Group in the European Parliament, MEP Joseph Daul of France, said: that “2009 is a deeply symbolic year, since we celebrate both the 60th anniversary of the creation of NATO and the beginnings of the cold war, and the 20th anniversary of the fall of the Berlin Wall, which ended it. This is why we have proposed to launch a Europe-wide day of remembrance which will help Europe reconcile its totalitarian legacy, both from the Nazis and the Communists.
I am disappointed though that the Socialists, because of the un-reconstructed Left, seem to be opposed to such a declaration. If we do not understand our past, we run the risk of repeating it in the future.” He added that, “Europe will not be united if it will not learn about and from the crimes against humanity and horrors of the past, and if it doesn’t recognise the common history. These horrors have to be studied and acknowledged.” August 23 was chosen because it is the anniversary of the Ribbentrop- Molotov Pact, an agreement signed in Moscow in 1939 between the Soviet Union and Germany to renounce warfare between the two countries and pledge neutrality if the other was attacked by a third country.
"

Tko je glasao

tonga tonga hej

Ljudi su krivo shvatići Karamarka, on je samo htio reći da je on toliko napredan i progresivan da bi za njega trebalo smisliti novo nazivlje, nešto kao "antitotalist" :) Ali što očekivati od ministra policije koje svoje građane naziva - indijancima. To mu je kao neka uvreda - što li?

Ima još jedna caka. Taj dan govori o žrtvama komunističkih i fašističkih režima. Tu su znakovi jednakosti. No - komunizam je i dalje legalan sustav, dok se fašizam smatra protivan svim civilizacijskim normama. Tako da je izjava da je netko "antikomunista" još gluplja.

Tko je glasao

Sta bi ti znacilo legalan

Sta bi ti znacilo legalan sustav? Naime, legalnost je pravna kategorija, pravo je ustavna kategorija, a po ustavu ovo je parlamentarna demokracija, a ne komunizam (sta god to znacilo).

Tko je glasao

legalan

Ovo da je komunizam - legalan, želim reći - nije zabranjen kao fašizam. Fašizam i fašističke stranke su više manje zabranjene u svim zemljama, dakle - osim pučem - one ne mogu legalno osvojiti vlast. Koliko znam - niti jedna komunistička stranka nije zabranjena - stoga, da negdje osvoje vlast na parlamentarnim izborima i "pretvore" tu zemlju u komunističku - bili bi legalni.

Tko je glasao

Ovdje bih uocio terminolosku

Ovdje bih uocio terminolosku zbrku gdje se brka politicki i ekonomski model te se sve stavlja pod istu kapu. Pa tako, komunizam povijesno znaci partijsku diktaturu i opstojnost jednoumlja, dok se komunizam moze smatrati i kao opcijA unutar demokratskog pluralizma gdje se zagovara ukidanje p. Vl. E sad, onako iskreno introspektivno, jeli takva promjena sa takvim pristupom (dogmatski) kompatibilna s pkuralizmom? Jednoumlhe i diktatura uspjesno su kiegzisturali, no izbori svake 4 godine i tako snazne revolutivne metode?

Tko je glasao

gle...

To bi bio vrlo zanimljiv eksperiment. A da je zbrka s pojmovima tu jaka - istina je. Inače Karamarko ne bi izjavio to što je izjavio.

Imamo i ideološki model, i politički i ekonomski - i samo značenje riječe. I to ne mora uopće biti jednako. Zato je tu bitno ispravno se izraziti.

Inače je rezultat "gliser ubio dvoje Talijana".

Tko je glasao

ajoj kakvih dalje gluposti

ajoj kakvih dalje gluposti ima da stvarno preporučujem ljudima da ne pišu na ovu temu, jer je njihovo neznanje preogromno. Neću imenovati...

Justice for all !

Tko je glasao

Izuzetno je zanimljivo ...

... kako hrvatski fašisti i klerofašisti nariču i liju gorke suze nad razaranjem npr. Dresdena, ali da bi jednu suzu pustili nad recimo potpuno uništenom Varšavom ...
Nikako da se dosjete tko je poveo "totalni rat" sustavnim uništavanjem civilnih objekata, nadajući se da mu nitko neće moći vratiti istom mjerom.

Zanimljivo je i to što i kao vrag od tamjana bježe od hijerarhijski najstarijeg dokumenta svojeg vremena: "The Act of Military Surrender", jer u tom dokumentu bi našli razloge za postupanje Brita na Bleiburgu i njihovog odbijnja da prihvate predaju kvisliških vojski s područja Jugoslavije, čiji su se pripadnici nepoštivanjem odredbi spomenutog akta preveli u status odmetnika - franktirera, boraca izvan zakona, pa su se prema njima poduzimale "takve kaznene i druge akcije koje su smatrane primjerenima".

Samu tu suludu odluku, ma čija ona bila, da ne polože oružje do 23:01 sati 08. 05. 1945., već da nastave ratovati, tisuće su platile glavom.

Čitajte, dokument je vrlo kratak i jasan do bola.
http://www.historylearningsite.co.uk/act_military_surrender.htm

Sad "bleiburgirajte" i dalje.

Tko je glasao

Feniks

Misli te na ono kad je vaša "crvena armija", sve to "posmatrala" s druge strane rijeke Visle i čekala naciste da im naprave prljavi dio posla, kako bi onda oni imali manje za ubijati.

Tko je glasao

@lovac21

Jel' iz mojih upisa, čakmakčino, čak i onima koji su završili škole prema programu za one s posebnim potrebama, nije jasno i razvidno na što ja mislim kad se pozivam na "The Act oif Militarty Surrender"?

Zašto bi mene ili bilo koga u ocijeni antifašističke borbe u jugoslaviji trebao zanimati Pakt Ribbentrop - Molotov?

Tko je glasao

Feniks

Dragi kolega, a zašto bi to vas zanimalo, pa vi imate svoju istinu. Bujrum !

Tko je glasao

@lovac21

Imam!
A ta istina se zove "The Act of Military Surrender"
http://www.historylearningsite.co.uk/act_military_surrender.htm,
držim se nje, iako sam svjestan da je ta istina goli kurac u usporedbi s tvojim "bleiburgerskim" istinama.

Tko je glasao

Feniks

Fenikse druže, vratiće se Valter, pa će im .................

http://www.youtube.com/watch?v=xOeCnx2btS0&feature=related - Dubioza kolektiv - Walter

Tko je glasao

Ajde da malo nadodam

Ajde da malo nadodam povijesti ... PRvo robot je fino krenuo i onda stao , usporedio je jednu stranu i zapeo na drugoj ...

1. Staljin nikada nije vjerovao Hitleru već je kupovao vrijeme , taj čovjek je bio bolesni luđak (sličnost sa Hitlerom velika...) , njegovi generali su ga upozoravali samo on je smatrao da rat neće tako brzo zakucati na njegova vrata. Misliš da je SSSR vjerovao Njemačkoj koja je komuniste optužila za paljenje Reichstaga
Što se tiče Poljaka oni su nažalost kolateralna žrtva rata koje su zemlje pobjednice rata razvlačile kako su htjele . Pokolj u Katinskoj šumi od strane Staljina je bio uvod u nevolje poljskog naroda koji je bio u 2 svjetkom ratu kasnije izvukao deblji kraj ubojstvom tzv. avionskim nesrećom (zanimljivo to se ponovilo nedavno...) cijelog njihovog državnog vrha , njihova žrtva sa obzirom na broj stanovnika je bila daleko najveća u drugom svjetskom ratu , slijedeći su bili RUsi...

2. Hitler je očekivao podršku ZApada i primirje (SAD i Velike Britanije...) , jer je većina elite tadašnjeg SAD i Velike Britanije bila uz naciste (engleska kraljevska obitelj, razni lordovi , vođa britanskog nacizma Mosley http://en.wikipedia.org/wiki/Oswald_Mosley, američka elita na čelu sa Henry Fordom i "junakom" Lindbergom (Amerika Amerikancima...) . Ako ćeš tražiti prve ratne savjetnike traži ih u ljudima koji i dan danas vladaju svijetom ... svi ovi ljudi koje sam ti nabrojao i mnogi drugi su debelo financirali Treći Reich... , da ne pričam o kasnijoj ratnoj odšteti na kojoj se obogatio IBM koji je radio kartice za logoraše do pred sam kraj rata...

3. Glupost je pisati da su se njemački tenkovi pravili u Rusiji , točno se zna od koga se dobivala sirovina za tenkove i gdje su se pravili (sirovina - tzv. neutralna Švedska - najbolje željezo Europe, proizvodnja sama Njemačka zbog koje je Hitler dobio toliko popularnost - drastičan pad nezaposlenosti u Njemačkoj...) Što se tiče Finske e taj rat vuče korijene od puno dalje , ironija je da je sama Finska koja je bila napadnuta kasnije nije htjela uzvratiti SSSR-u kod St Petersburga (tada Lenjingrad...) i tim potezom spasila Staljina sigurnog poraza na frontu kod Baltika...

4. HSS članovi za drugog svjetskog rata nisu bili deklarirani antifašisti , nažalost mnogi su podržali fašizam ... odatle i tako velika podrška hrvatskog naroda Paveliću u BiH...

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_selja%C4%8Dka_stranka_za_vrijeme_D...

5. Sam 2 svjetski rat i njegovi događaji upućuje na sve da je nekome bilo u interesu da dođe do rata . SAD je bio na izdisaju , ekonomija gore čak stajala nego danas i kada sve gledam iz daljine netko se jako jako obogatio na tom ratu i dobio još veću moć . Ko što su Rusi znali za napad Nijemaca tako su Amerikanci bili obaviješteni od preteče James Bonda (zanimljivo bio je porijeklom Srbin...) da će se dogoditi napad na Pearl Harbor . Nevjerovatna je činjenica da oni nisu povukli niti jedan potez da preduhitre japanski napad , nego su "slučajno" većinu flote izvukli iz Pearl Harbora... Sam Japan je u tom trenutku već bio daleko inferiorniji u tehnici od SAD i dan danas se čudim tko je njima predložio napad na SAD.

Još je nevjerovatnije da Japanci nisu napali Ruse iako su potpisali trojni pakt sa Njemcima i Talijanima i svojim potezom dokrajčili Ruse koji su tada bili na izdisaju . Niti zima niti ruska vojska nebi mogli zaustaviti napad sa dvije strane... , posebno kada se zna da je njemačka vojska tada bila i do kraja rata najjača vojska svijeta...

6. Poslije rata mnogi nacistički zločinci i naučnici koji su imali debele veze sa Zapadom su se jednostavno izvukli ... , pa je jedan Mengele još daleko iza rata provodio svoja istraživanja . Da ne pričam o Verneru von Braunu...

7. Još mi je zanimljivije da su određeni visoko rangirani Židovi u SAD normalno surađivali sa nacistima ... U biti sami Židovi tvrde da nije postojala želja među njihovom visokom kastom da se uhvate nacistički zločinci ... Zašto , zbog čega ... e to je pitanje od milijun kuna...!

Cijeli drugi svjetski rat je takva zavrzlama da bi se mjesecima moglo raspravljati o nevjerovatnim potezima koji koda su bili upravljani od igrača iz sjene od japanskog napada na SAD do npr. PAvelićevog bijega pod britanskim patronatom u Argentinu...

Neke stvari nikada neće biti rasvjetljene , jer mnogi dokumenti i sastanci nikada neće izaći na vidjelo ...

Justice for all !

Tko je glasao

dodavanje soli

"Glupost je pisati da su se njemački tenkovi pravili u Rusiji "

http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet%E2%80%93German_relations_before_1941

In the late 1920s, Germany helped Soviet industry begin to modernize, and to assist in the establishment of tank production facilities at the Leningrad Bolshevik Factory and the Kharkov Locomotive Factory.

http://www.feldgrau.com/ger-sov.html

German Bases in the Soviet Union 1922-1933: In 1926, the Germans established a Panzerschule named Kama in Kazan. It was to teach both the practical and the theoretical. By 1929, the basic infrastructure had been built at the base and the first Panzers started arriving; six 23-ton tanks (BMW engines; 75mm main gun) and three 12-ton tanks armed with 37mm guns. The Soviet Army gave the Reichswehr a number of British Carden-Lloyd light tanks. In return for those, Germany provided the Soviet Union with a number of industrial and manufacturing tools the Soviets were not yet capable of fabricating. General Lutz of the Reichswehr was the Commanding Officer of the Motor Transport Inspection Nr. 6. One of the schools most famous teachers was Heinz Guderian. No German uniforms were worn; only civilian clothing was permitted, though on occasion, the Soviets who trained there as well let the Germans borrow their uniforms for a while.

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Reichswehr

"
Soviet supporters for this secret partnership included Lenin and Stalin. German supporters were von Seeckt, von Blomberg, Rathenau and others.[citation needed]

The Rapallo Treaty of 1922 was an important milestone in this cooperation.[clarification needed]The most significant result of the Rapallo was the German-Soviet military cooperation in which the Germans were granted rights to military bases on Soviet territory. The advantages accrued to the Germans were the development and testing of prohibited technologies[citation needed], as well as trying and tactics suitable for them; training and evaluating an experienced cadre of specialists.[specify]The Soviets were allowed support to help train their Army as well as technical know-how. The combined training and testing was performed in three bases: of armor in Kazan, of aviation in Lipetsk, and of chemical warfare in Tomka. When Hitler gained power in Germany this cooperation was terminated, but it is estimated that more than a 1,000 Luftwaffe pilots were trained through this cooperation.[clarification needed][citation needed] An added bonus was achieved by taking the officers who were training in the Soviet Union off the active list, allowing the Reichswehr to employ more officers than the mere 4,000 allowed by the Versailles Treaty Heinz Guderian spent some important years in Kazan while Valerian Kuybyshev was trained in Germany
"

dakako da je velika većina dokumenata o savezništvu nacista i "antifašista" nakon rata misteriozno nestala, no raspadom sovjetskog saveza isplivale su činjenice koje govore o snažnom savezništvu. žalosno je da mnogi sudionici rasprava na pollitici ne barataju osnovnim znanjima povijesti nego papagajski ponavljaju mantre jugoslavenskih (mitologijskih) povjesničara

Tko je glasao

http://en.wikipedia.org/wiki/

http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet%E2%80%93German_relations_before_1941
In the late 1920s, Germany helped Soviet industry begin to modernize, and to assist in the establishment of tank production facilities at the Leningrad Bolshevik Factory and the Kharkov Locomotive Factory.
http://www.feldgrau.com/ger-sov.html

Jao robot da li ti vidiš koje su to godine i koji tenkovi... Pa sa time ne bi osvojili Njemci ni Kraljevinu Jugoslaviju za 100 godina... Ako ćeš gledati razvoj tenkova uzmi igricu http://www.worldoftanks.com/ (bjelorusi napravili...) i saznaj sve o tenkovima iz togarazdoblja... Kroz igru ćeš doći sigurno do mnogih zaključaka. Zatim uzmi Pz2 koji tu navodiš i probaj uništiti KV-a , ako ga uništiš ja plaćam jelo i piće...

Robot u ovom postu si pokazao veliku razinu neznanja o vojnoj tehnoci čak štoviše bio bi doslovno ismijan u društvu koje je upućeno u vojnu tehniku za 2 svj. rata...

Pitanje za tebe kada je Hitler došao na vlast u Njemačkoj po tvom on je od1922 do 1933 bio na vlasti...?

Ovakvi postovi me najviše razočaraju i pokažu koliko je ogromno neznanje u većine ljudi u Hrvatskoj

Justice for all !

Tko je glasao

deranje jarca

dragi moj busola, moram priznati da si me poprilično muški oderao, ; mislim da je u pitanju jedan veliki nesporazum i obostrana brzopletost pa ću malo bolje precizirati svoju tvrdnju; dakle prvo tema posta je savezništvo sovjeta i nijemaca, politički prevedeno antifašista i nacista. kao što je tebi i tvom upućenom društvu poznato nakon I svjetskog rata nijemcima je osim goleme ratne odštete i uveden embargo na proizvodnju oružja i formiranje vojne sile ( zbog identične situacije na minhenskim olimpijskim igrama nisu imali profesionalne snajperiste zbog čega su promašili otmičare u helikopteru, pa su nakon tog fijaska osnovali gsg 9 jednu od najboljih specijalnih policijskih postrojbi ). to sad nije bit posta no mogli bi u detalje što nisu smjeli imati; dobri moj busola već tada nijemci su shvatili da sa rusima dijele istu imperijalnu ljubav prema osvajanjima, pa je prema preporuci enver paše hans von seeckt
http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_von_Seeckt
susreo trockog ( to je onaj lik kojemu je njegov prijatelj staljin spremio cepin u glavu ) gdje su dogovorili i utanačili vojnu suradnju na način da će nijemci organizirati proizvodnju oružja, posebno tenkova, a rusi za uzvrat njima dati rijetke sirovine za ratnu industriju;
"
In 1921, Seeckt had Kurt von Schleicher of Sondergruppe R, negotiate the arrangements with Leonid Krasin for German aid to the Soviet arms industry.[17] In September 1921, at a secret meeting in Schleicher's apartment, the details of an arrangement for a German financial and technological aid for building up the Soviet arms industry in exchange for Soviet support in helping Germany evade the disarmament clauses of the Treaty of Versailles were agreed to.[18] Schleicher created a shell corporation known as the GEFU (Gesellschaft zur Förderung gewerblicher Unternehmungen-Company for the promotion of industrial enterprise) that funnelled 75 million Reichmarks into the Soviet arms industry.[19] The GEFU founded factories in the Soviet Union for the production of aircraft, tanks, artillery shells and poison gas.[18] The arms contracts of GEFU in the Soviet Union ensured that Germany did not fall behind in military technology in the 1920s despite being disarmed by Versailles, and laid the covert foundations in the 1920s for the overt rearmament of the 1930s.[20]
"
dakako da nisu tamo proizvodili 1920 neubaufahrzeunga
http://en.wikipedia.org/wiki/Neubaufahrzeug
leoparda ili tigra, no tamo su mogli nesmetano razvijati svoju vojnu tehnologiju, pa i tenkove jer im je to bilo zabranjeno kući; tako da bi naš nesporazum vjerojatno izostao da sam bio malo precizniji. posljedica je da su imali respektabilnu vojnu silu sačinjenu od vrhunskih podmornica, aviona, tenkova, no to nije predmet ove priče, i možemo je vrlo rado raspraviti u nekom drugom postu. dakle i dalje stojim da su rusi itekako doprinijeli izgradnji hitlerove ratne mašine.

To get around Versailles restrictions, Germany and the Soviet Union collaborated to allow Germany to establish experimental centers in the Soviet Union for tank, chemical weapons and aviation research, while Soviet officers traveled to Germany for military instruction

dakako da nisu surađivali sa hitlerom 1920 no ta plodna suradnja je nakon dolaska hitlera na vlast nastavljena
http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi%E2%80%93Soviet_economic_relations_(1934%E2%80%931941)
usput seeckt se čak i sastao sa hitlerom kojega su "slučajno izabrali" u gomili
"
After Seeckt had met Adolf Hitler for the first time on 11 March 1923 he wrote: "We were one in our aim; only our paths were different".
"

na kraju, nadam se da ste shvatili što je pisac htio reći, bit stvari je da sam htio reći istinu o njemačko sovjetskim odnosima između dva rata, koji su bili daleko od neprijateljskih, a što u nas u šuvarovskim školama nisu učili. tenkovi su kolateralna šteta ;)

Tko je glasao

šuvar = wikipedija

Definitivno ne znam gdje su te učili da su Sovjeti između dva svjetska rata bili antifašisti???? Pojam fašizam tada nije niti postojao, dovraga.

Naročito su Sovjeti 1921. godine pomagali izgradnji HITLEROVE vojne mašinerije...

Takvim nevjerojatnim povezivanjem činjenica možeš zaključiti da su hrvatski pušači od 1970-1980 pomogli plaćanjem poreza na cigarete izgradnju Miloševićeve vojske.

Tko je glasao

još jedan kolumbo bukvić

držim da sam pisao razumljivo, a sada tebi trebam objašnjavati da je u pitanju geneza rusko njemačkih odnosa koji su kulminirali ribentropp molotovljevim paktom. nakon II svjetskog rata svi su bili antifašisti, a prije njega su svi igrali protiv svih gurajući male narode pod gusjenice hitlerovoj ratnoj mašineriji, i dakako čekajući da amerika uđe u rat i razbije švabe i japance sve kao kantu.

"Naročito su Sovjeti 1921. godine pomagali izgradnji HITLEROVE vojne mašinerije.."

kada sudjeluješ u razvijanju nekog oružja, a tenkovi, bojni otrovi i oficiri ne rastu u vrtu kao paradajz, onda ti treba malo vremena, učenja, sirovina, volje i prostora da to učiniš. zanimljivo na pollitici više vremena gubim objašnjavajući što sam mislio reći od pisanja posta. ovdje definitivno postaje dosadno....

inače osim wikipedije pročitao sam i poneku knjigu na tu temu, recimo ova ti ima mali odmak od šuvara, i prilično je objektivna
http://www.amazon.com/World-War-American-Heritage-Library/dp/0828103313
u uvodu je prilično kvalitetno naveo korjene staljin-hitlerovih odnosa, no nažalost ne postoji tehnički način da linkam članak na papir u svojoj biblioteci.

Tko je glasao

@robot

Oprosti, ne pratim tvoj lik i dijelo toliko pomno da bih znao što si pročitao ili što nisi. Referiram se na ono što pišeš ovdje.

Moram primijetiti da i ti i tvorac dnevnika onda jako loše baratate riječima. Lovac21 kroz dvadesetak komentara na kraju prizna da je krivo napisao jer je uspoređivao komunističke i nacističke režime, a ne ideologije; ti se već u trećem komentaru vadiš na krive stvari.

Nelogična ti je konstrukcija da je netko pomagao Hitlerovu vojnu mašineriju, kada Hitler nije postojao. Neobično je reći da su antifašisti pomagali fašiste" - u vrijeme kada ti termini uopće nisu postojali. Ako gubiš toliko vremena na objašnjavanje što si napisao - možda bi bilo bolje da pažljivije pišeš. Bez uvrede. Super je polemizirati, ali je polemika jako naporna ako 90% vremena ode na objašnjavanje krivih termina.

Tko je glasao

zafod

ti si se baš mene zafatao;
što piše u naslovu linka?
http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi%E2%80%93Soviet_economic_relations_(1934%E2%80%931941)

Nazi–Soviet economic relations (1934–1941);
dakako hitler je postao kancelarom 1933; podrazumijeva se da ukoliko ne boluješ od downowog sindroma da je logično da boljševici nisu mogli surađivati sa nacistima prije te godine, no zanimljivo, kršili su međunarodne ugovore, bolje rečeno versajski ugovor zbog vojno tehničke suradnje sa zemljom gubitnicom prvoga svjetskoga rata, što je tvoj precizni um izgleda zaboravio percipirati no uporno talambasaš na mojoj tobožnjoj nepreciznosti, odnosno neznanju.
nadalje, vrlo je bitna činjenica koju su primjetili neki hrvatski autori da je datum ustanka koincidirao sa napadom nacista na sovjetski savez a ne napadom na jugoslaviju, tzv. aprilski rat. koji se desio puna tri mjeseca ranije. otprilike to je pisac htio reći, a ne razglabati o formi, ljepoti izričaja itd.

Tko je glasao

zaphod

Daj nagovori tatu da ti kupi tog poršea pa nas ostavi na miru, jer da si čitao dnevnik, a ne bavio se lovom, pročitao bi u mom dnevniku što sam napisao

Tko je glasao

oh!

Ispričavam se, nisam znao da slijedi vrijeđanje kada se ostane bez argumenata. OK, odustajem od rasprave. Inače, u Hrvatskoj ne pišemo strana imena fonetski - već onako kako se pišu izvorno, dakle - porsche.

Tko je glasao

zaphod

Moja pretjerana reakcija na iznešene neistine da sam shvatio da sam uspoređivao režime, a ne ideologije, mada je to osnovna postavka moga dnevnika.
Isprika.

Tko je glasao

@Busola

Sugeriram; želiš li biti iole vjerodostojna, okani se Wikipedie!

Tko je glasao

ptičice

za tvoje izvore koje ti koristiš wikipedija je britannica; u svakom postu koji napišeš dobronamjerna bi picajzla pronašla barem polovinu loših citata, a kada bi zbrojili koliko si srba pronašao u hrvatskim jamama bilo bi ih više od kineza. wiki je orjentacija, i služi za brzo linkanje podataka koji su uglavnom točni. tko bi se zajebavao prepisivati pasuse iz knjiga samo radi internetskog prepucavanja dokonih jebivjetara kao što smo manje više svi ovuda...

Tko je glasao

Sugeriram; želiš li biti iole

Sugeriram; želiš li biti iole vjerodostojna, okani se Wikipedie!

Nemoj me bacati u ženski rod :) ...

Nego ja to znam koristim wikipediu samo kada neke utvrđene činjenice citiram (mogao bih i iz drugih puno stručnijih enciklopedija, dokumenata, knjiga citirati...) , veliki broj stvari na wikipediji je totalno iskrivljen, ali to je druga priča. Čak štoviše može svatko postati administrator te "enciklopedije".

Ipak za neke osnove dobro dođe i wikipedia... ako je slično napisano u nekom službenom dokumentu ili boljoj knjizi...

Justice for all !

Tko je glasao

heehhe

Wikpedija je zaista pouzdana pogotovo kad čitaš u njoj upise od Zorana Oštrića

Tko je glasao

lako je za vojno neznanje...

Ali što reći za logiku koja tako povezuje činjenice. I koja ne zna informacije stavljati u kontekst.

Tko je glasao

skivkanje

Gosp. s minusima, imate nešto reći o ovoj temi?

Želite reći da sve industrijske sile tijekom 20-ih i 30-ih nisu najnormalnije surađivale sa SSSR-om? Želite reći da nije bilo bilaterarnih razmjena najboljih gospodarstvenika i pogotovo inženjera? SSSR je tada bio gospodarsko čudo, cijeli Zapad im je predviđao slom i umiranje od gladi 3-5 godina nakon provedene revolucije.

Činjenica o tome da su Nijemci i Sovjeti tijekom 20-ih godina surađivali na razvoju nekog tenka bi nam trebala govoriti, što?

Što vi gosp. Skviki imate reći o toj temi, izvolite?

Tko je glasao

Čitati..

Knjige Williama L. Shirera:

* Berlin Diary (1941)
* End of a Berlin Diary (1947)
* The Rise and Fall of the Third Reich (1960)
* The Rise and Fall of Adolf Hitler (1961)
* The Sinking of the Bismarck (1962)

Pa ovo:

http://www.izloog.com/izgubljene-pobjede-105360.aspx

Pa ovo:

A. Speer: Sjećanja iz 3. Reicha

Pa ovo:

V. Davidova Mičelidze: Iza zidina Kremlja

Pa ovo.

Antony Beevor : Staljingrad

I tako dalje i tako bliže, bez wikipedije i sličnih izvora, potrebno je obraditi osim ovoga još gomilu materijala da bi se dobila bilo kakva slika o tadašnjem stanju duha u Europi a i Svijetu.

Nije da pametujem, ali čitam komentare i ono pitam se čemu kobasice tekstova koje zna svatko tko se iole zanima za WW2 njegove uzroke i poslijedice.

Tko je glasao

Moguće da će ti Bog jednog dana pomoći

Da shvatiš ;

Ne može se staviti znak jednakosti između datosti i izbora

Rasizam i nacizam su genocidni, udaraju na datost (ubija djecu jer su drugačije boje kože ili etničke pripadnosti)
Boljševizam, komunizam i druge masovke (kao i ovo u čemu ovdje živimo, a još mu nema nekog imena - nazovimo ga Hapačizam, ali jest totalitarnog karaktera) ... su ideologije, stvar izbora, možeš se prilagoditi ili suprostavljati, ali ne udara direktno na datosti , i time ipak daje znake slobode
I pametniji narodi od Srba ili Hrvata su upali dijelom u nacističko-genocidni obrazac (Srebrenica, Jasenovac) ili masovnije (Njemci)
Staljin i Mao su specifični jer su svoj vlastiti narod ili građane izubijali gladomorom i kulturnom revolucijom
Tito je bio jedinstven u pokušaju otpora boljševizmu, ali nije uspio do smjene Rankovića

Tko je glasao

Citam u Doktrini Shoka kako

Citam u Doktrini Shoka kako je genocid po UNu znacio istrebljenje bilo koje skupine ljudi, sto ukljucuje i ideoloske skupine, da bi Staljin urgirao jer bi se tako pokazao njegov rezim genocidnim ( a i od drugih diktatora poslje WW2, cesto i zapadne provinijencije), te je stvar prebacio samo na rasu, rod i slicno.

Enivej. Reci da je nesto blaza opcija jer udara na SLOBODNU MISAO, a ne na datost, znaci ne znati sto je to uopce sloboda, niti znati cijeniti samu ideju slobode. Slobodni pak ljudi ce se u potrebi zastite te ideje cesto osjecati jos ugrozenijima kada se netko drzne udariti u MISAO, nego u boju koze. Jer taj koncept ljudima zabranjuje da misle, sto nije situacija kada je stvar genetski definirana te je data po sebi.

Tko je glasao

da, ali su razmjeri kud i

da, ali su razmjeri kud i kamo manji
uzmimo najbliže primjere Jasenovac i Kerestinec
osim drugih etničkih skupina u njemu su stradali i Hrvati drugačije ideologije,
međutim broj je bio ipak puno manji (šteta po društvo dakako znatnija jer je stradala inteligencija pa to dobrano osjećamo i danas) i nikako se nije odnosio u tom slučaju na nemoćne (djeca i starci)
ne treba ti Naomi da pročitaš Deklaraciju o pravima čovjeka
ali sigurno jest da je
nacizam = kanibalizam
a komunizam sam po sebi je posve drugo od političkih praksi u raznim (ex) komunističkim zemljama, Staljin je bio jasan i Lenjinu i Trockom, i znali su da je bolesni zlikovac - valjda takvi i imaju toliku volju za vlašću, pa su u tome Hitler i Staljin ko jaje jajetu, ali
nacizam nije jednak komunizmu

Tko je glasao

Komunizam kao radikalna

Komunizam kao radikalna dogmatska ideologija je osudjen na zlocin, unatoc ruzama i cvijecu koji pisu na listi dobrih zelja. S te strane Nacizam je cak iskreniji i posteniji.

Tko je glasao

valjda si do sada popio kavu

pa ti ova propaganda nacizma malko žulja mozgić
inače ako bacimo pogled na Kinu
pozdravljam zločin koji vrši nad korupcijom i pljačkom

Tko je glasao

Mozda ce to prihemljiviji

Mozda ce to prihemljiviji biti zlocin nad ljevicarima sa strane Pinocheta gdje oni koji se ideoloski nisu slagali bijahu muceni i ubijani. Ili cemo istu sustinu mjeriti razlicitim metrom?

Tko je glasao

Degutantna laž

Ti si ideološki bubani jer lomataš bez ijednog argumenta. Prosil bi da to smisleno argumentiraš u protivnom defitivno ideš u spam!

Tko je glasao

valterov rashomon

čitajući neke komentare ispod, ne mogoh da se ne osvrnem na donekle banalizirani, no u biti točni post lovca,a tada se uvijek sjetim genijalnog kurosawinog filma rashomon i pitanja različitosti tretiranja istine koju je taj mudri japanac tako dobro prikazao:

-dakako da je staljin potpisao pakt sa hitlerom, dakako je da su se njemačke divizije obučavale u rusiji i da su usput učili ruske generale njemačkoj ratnoj doktrini, dakako da su se njemački tenkovi i ratna vozila proizvodila u tvornicama u rusiji zbog ratnog embarga, dakako da je njegov ratni stroj financirao wall street.
dakako da je staljinu richard sorge, jedan od najvećih špijuna u povijesti, zajedno sa leopold trepperom, osnivačem "crvenog orkestra" dojavio točan početka operacije barbarossa, odnosno napada na sovjetski savez no staljin se na to nije obazirao smatrajući da ga britanci guraju u rat sa hitlerom kako bi se sami izvukli od napada.
dakako da je i je još netko šurovao sa brkonjom gurajući ga u rat prema istoku i balkanu;
"
Neville Chamberlain, announcing the deal at the Heston Aerodrome:
...the settlement of the Czechoslovakian problem, which has now been achieved is, in my view, only the prelude to a larger settlement in which all Europe may find peace. This morning I had another talk with the German Chancellor, Herr Hitler, and here is the paper which bears his name upon it as well as mine (waves paper to the crowd - receiving loud cheers and "Hear Hears"). Some of you, perhaps, have already heard what it contains but I would just like to read it to you ...
"My good friends, for the second time in our history a British Prime Minister has returned from Germany bringing peace with honour. I believe it is peace for our time." (Chamberlain's reference to Beaconsfield's return from the Congress of Berlin in 1878)
"
razumije se da je kominterna, visoko centralizirana koja je premrežila svojim ljudima pola europe, pa i područje jugoslavije "objasnila" zašto je paktirala se nacistima, i da je jugoslovenskim komunistima bio važniji sovjetski savez od svoje zemlje
"
Titov biograf i član KPJ Vladimir Dedijer bio je ipak otvoreniji: «Rat je bio na pragu. Došlo je do zaključenja sovjetsko-njemačkog pakta. Članovi KPJ primili su taj pakt kao disciplinovani komunisti, smatrajući da je on potreban radi zaštite bezbednosti Sovjetskog Saveza, u to vreme jedine socijalističke države na svetu
"
u cijeloj priči dakako samo treba gledati i usporediti datume početka operacije barbarossa ( 22.06.1941.)
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Barbarossa
pa datum travanjskog rata, i s tim u vezi proglašenje ndh,
http://hr.wikipedia.org/wiki/Travanjski_rat
dakako da su se prvi protiv fašista digli srbi, ( a tko će drugi ;), 07.srpnja 1941. pa onda ostali, zaključno sa makedoncima 02.08.41.
logično pitanje je dakako da su malo bili neodlučni kada će postali antifašisti, jer da su bili antifašisti onda bi rat započeli odmah nakon napada nacista na njihovu zemlju.
sa druge strane, direktni povod za napad na kraljevinu jugoslaviju je bio vojni udar na čelu sa generalom simovićem, pogodite čijim igračem i gdje je pobjegao 15.travnja nakon što je zemlju uvukao u tada bespotrebni rat: zbog potpisivanja trojnog pakta. trojni paktom se jugoslavija obvezala biti neutralna i samo dozvoliti prolaz trupama trećeg reicha prema grčkoj.
dakako da su jugoslovenski komunisti mitologizirali ustanak i tvrdili da su upravo zbog njih hitlerove postrojbe zakasnile ( nažalost prava istina je da je gore navedeni sorge dojavio staljinu da japan neće napadati sovjetski savez, tako da je staljin povukao ključne divizije sa istoka u obrani moskve koje su slomile hitlerov napad, i treba svakako navesti herojsku borbu grčkih boraca koji su porazili mussolinija i radi kojih je hitler morao odvojiti dio postrojbi, te kašnjenja sa početkom operacije napada na sssr, zajedno sa strahovitom kišom u ukrajini koja ga je usporila...no to je druga priča...ja sam samo u kratkim crticama naznačio relativnost povijesti...

no koga brinu činjenice, istina je ono što kaže drug valter...

Tko je glasao

Ljudi moji, pa do kada ?!!

Ljudi moji, pa do kada ?!! Prošlo je 65 godina, a mi još pilimo po fašizmu i antifašizmu...., premalen smo narod za takav luksuz. Da nije bilo zajedništva sinova i unuka partizana, domobrana, ustaša i pripadnika inih vojski koje su projahale ovim prostorima od 1941-1945, danas ne bi imali Hrvatsku. Unuk sam pripadnika jednih i drugih, što i nije rijedak slučaj u našim obiteljima i siguran sam da nas ovakve teme udaljavaju od cilja. Cilj je lopinama oduzeti što su pokrale, i s niima u "buksu". Ciljevi su vladavina prava i radna mjesta. Cilj je poštivanje struke. Ovakve teme nas udaljavaju od uljuđenog društva. (Virovitica net : "Samo strah ne gubi sjaj")

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci