Tagovi

Komunikacija jučer.danas.sutra: informacija + interpretacija = SENZACIJA i DEZINFORMACIJA + x,y,interpretacija = MANIPULACIJA

Prvo postoji 1. informacija o nekome ili nečemu, nakon toga dođe 2. interpretacija informacije, ovisna o tome tko je interpret i koji mu je cilj, nakon toga dođe na red 3. interpretacija interpretacije, u kojoj se više uopće ne barata činjenicama, nakon toga dođe 4. namjerna manipulacija, kao dodatna interpretacija i iz toga nastane javno mišljanje.

Pitanje budućnosti komunikacije?
Moje je pitanje veoma jednostavno: Kako Vi vidite mogućnosti promjene komunikacijskih modela? Postoje li neki novi oblici neposredne komunikacije? Mrak je prije puno godina pokrenuo jedan od oblika neposredne online komunikacije, bez posrednika. Možemo li mi (a ovdje je nekoliko stotina pametnih glava) domisliti neki novi praktični model dvosmjerne komunikacije? Meni na pamet pada jedna ideja: SAVJET ONLINE MISLILACA POLLITICA.com

Neka nam se lijepo naš Predsjednik Ivo Josipović učlani pod punim imenom i prezimenom na Pollitica.com i neka javno postavi pitanje o nekoj temi. Neposredno, iz prve ruke, sa punim imenom i prezimenom, onako kao građanin koji voli razmisliti o pametnim idejama i prijedlozima... a zapravo nas je Predsjednik na to i pozvao! Na taj način možemo doprinijeti jednoj novoj praksi neposredne komunikacije, bez posrednika i interpretatora sa raznih indexsovih i jutarnjih listova.

Možemo li mi biti stvaraoci, umjesto komentatora?

To je ta neka temeljna nova misao, nova ideja, novi pristup neposrednoj demokraciji. Nije li vrijeme da se pokušamo uključiti u same procese kreiranja? Zapravo, mislim da je došlo vrijeme za nadmetanje u sposobnostima. Nadmetanje je jedan dobar put. Nadmetanje u tome tko će smisliti pametnije ideje FORMALNI SAVJET EKONOMISTA ili SAVJET ONLINE MISLILACA POLLITICA COM!?! Gospoda Mudrinić, Tedesci i ostali neka svaki na Pollitica.com uplate po sitnih miljun neč€ga ... i sve će biti odlično! Dobro javno nadmetanje u pametnim prijedlozima, sa referencom jedne javne stranice koja se čita i citira u cijeloj hrvatskoj zajednici, a i šire...

Da,
to je ta neka nova ideja, koju je domislio Plinio Cuccurin i koja regionalno u praksi živi kao model Ladonja http://ladonja.org/o-nama/programska-nacela/.
Ajmo se uključiti u procese nastajanja. Umorili smo se od silnih komentara o onome što se dogodilo jučer i prekjučer i davno u prošlosti (ne mislim ovo doslovno!) ...i onda nemamo snaga misliti i smišljati nove mogućnosti.

Ja sam za smišljanje novih mogućnosti... pa ako sam kao običan građanin mogao s prof. Ivom Josipovićem komunicirati mejlom i prije izbora, zašto to ne bih mogao i sada? Naravno da je pitanje samo retoričko... jer ono što meni padne na pamet ... to ja i napravim!

Ajmo,
nismo se valjda toliko navukli na kritizerstvo da nam je kreativnost zaspala?
Ajmo,
pozvani smo da stvaramo novu Viziju ove naše male drage Hrvatske domovine.
Tko ako ne mi?
Kad' ako ne sad'?

Lijepe vam misli želim,
generacijo online :-)

-----------------------------

ps.
što sam zamislio to sam i napravio :-)
ideju sam proslijedio Predsjedniku Ivi Josipoviću:
Poštovani gospodine Predsjedniče,
Dragi prof.Ivo Josipoviću :o)
Predlažem Vam da podržite osnivanje
SAVJETA ONLINE MISLILACA POLLITICA.com
Ugodne Vam dane želim!
DuorPula@gmail.com
---------------------------------------------------
Važna je *proklamacija i *interpretacija.
Nastavak priče dogodio se u slijedećem dnevniku:
Predsjednik Ivo Josipović online: krenimo u relizaciju savjeta online mislilaca
-----------------------------

Komentari

Inspiriran sam i

Inspiriran sam i isprovociran na mali repetitorij o medijima i medijskoj kulturi (imho):
Kako Vi vidite mogućnosti promjene komunikacijskih modela? Postoje li neki novi oblici neposredne komunikacije? Prije 50-tak godina mediji i medijska kultura u ovom danasnjem obliku i smislu uopce nisu postojali. Mediji nisu bili u zizi javnosti kako je to sad. Vaznije je bilo biti u Crkvi ili na Sveucilistu nego u medijima. Danas je obrnuto.
Medutim ipak.
Dakako da su i prije postojali mediji, da je postojalo dosta toga slicno ovome sto imamo danas, no razvojem novih tehnickih mogucnosti prije svega tv-a i interneta doslo je do dramaticnih promjena.
Osupnuti smo, zateceni,... no o cemu je rijec.
U ljudskoj povijesti razvoj medija je stalan.
Uvijek je zadnji dosegnuti medij predmet kontroverzi. Pa i Platon je ako se ne varam prigovarao zasto se misli zapisuju jer je to kakti pogodovanje lijencinama kojima se ne da uciti napamet, ali i umanjivanje i omalovazavanje onoga sto pravi govornik moze izreci zivim razgovorom.
Mi smo prigovarali kako je CD bezzivotan u odnosu na romanticni sum gramofonskih ploca, a sto je oboje ionako bilo svetogrde spram onih koji su smatrali da se glazba moze slusati iskljucivo uzivo.
Pa tek Gutenberg i njegove davolje mogucnosti umnozavanja tiskanog u usporedbi sa mukotrpnim i samozatajnim (redovnickim) prepisivacima? Uvijek isti koncept, s jedne strane reformatori, prosvjetljitelji koji kvare i lose odgajaju mladez, otvaraju vrata manipulaciji, prljavstini i niskostima svih vrsta, .... ili kao sto je danas toliko uobicajeno: rugoboriti spram poplave senzacija, dezinformacija, ... sexa i nasilja u svemu medijskom.
Dakle ovi (medijski) prigovori su konstanta i nista novo.
Jos je jedno vazno pravilo da je svaki novi medij kroz povijest uvijek objedinjavao sve do tada videne medijske oblike. Cak stovise novi medijski nacini su ih uzdizali na nove visine. Medij TV-a je idealan za beskonacno besmislene sportske prijenose, no ipak je jednom na godinu iznimno prigodan za npr ritualni prijenos novogodisnjeg bekog koncerta do svakog mamurnog i polupospanog gledatelja. Internet objedinjuje i pisanu rijec i televizor i udaljeni rad. Virtualna stvarnost objedinjuje i internet i kojecega jos.

Vratimo se na politiku. Danasnji mediji posreduju i politiku, podjednako kao sto je to bilo prakticki oduvijek od kada je i politike. Politika je uvijek zeljela otkidati od medijskih novotarija kako bi bila to sto naime jest - sveprozimajuca.

Možemo li mi biti stvaraoci, umjesto komentatora? mozemo se pokusati stvaralacki igrati, no sto je onda izabrana politicka vlast? To da izabrana vlast poslusa neciji pametan savjet, a ne neciji drugi koji mozda i nije bas najpametniji, ali npr izgledniji, ja iz vlastitog kuta mogu smatrati cistom cistijacatom korupcijom. Ja mislim da je ovo totalno infatilno, pomalo gubim i komentatorske ambicije, a kamoli da sanjam o kakvom sukreatorstvu. Od siline medijskog pritiska ja i u vlastitom domu ne mogu kreirati nesto sto bi se suprostavilo svemu tome, a kamoli sirje. Ja sam u tom smislu u posvemanjem pesimizmu.
Pustiti Josipovica da odsvira svoje i bolje je i svrsishodnije drzati fige nego nesto predlagati s tim u svezi.

Tko je glasao

Ako pogledaš na desni donji

Ako pogledaš na desni donji dio ekrana ObalaDaleka, vidjeti ćeš popis novih članova na Pollitica com:
Novi članovi:
Ivo Josipović
dbencekovic
Mrcina
enfowsGonnela
vanyparty

A ako pogledaš na njegov account vidjeti ćeš http://pollitika.com/user/ivo-josipovic da mu je web odredište www.predsjednik.hr , znači nije šala.
[:O)

Tko je glasao

"Virtualna ćakula s

"Virtualna ćakula s predsjednikom" - kako to 'gordo' zvuči.

Bojim se međutim da je moj 'pomazanik' već ušao u vode (točnije žabokrečinu) tzv. 'real politik' i ni najmanje si ne utvaram da će imati vremena, volje i potrebe osluškivati puls nas 'politički osvještenih pojedinaca' na pollitici (čitaj:'onih koji ne uzimaju svaku ponuđenu (dez)informaciju zdravo za gotovo').

Naime, dan ima 24 sata, protokol svoja pravila, savjetnici razni svoje zadatke (ali i agende, koliko god možda (neke) 'bezazlene' bile), tu je i 'umjeće mogućeg' kao i neizbježna trgovina 'žitom' ispod stola.

Nas to međutim ne bi trebalo spriječiti da i dalje dižemo halabuku gdje god nas žulja, jer time samo konzumiramo svoja građanska prava (našem novom predsjedniku tako srcu draga) - a ponekad možda svojim upornim 'grintanjem' i pokrenemo (legitimnu) lavinu od (nezamjetne i 'neopasne') snježne grude ;)

Tko je glasao

VIRTUALNA ĆAKULA DA

VIRTUALNA ĆAKULA DA :o)
Nakon početne strke, zbrke i frke uhodati će se i sjesti stvari na svoje mjesto. Ja po ovom pitanju osluškivanja mišljenja 'grintavaca' imam nekako osjećaj da je naš Ivo na to poprilično senzibilan, jer... čak je i tijekom kampanje laptop bio trajni alat. On je (kao i svi normalni ljudi) ovisnik o online komunikaciji.
:))

a... što se SAVJETA POLLITIKA COM tiče što misliš Nausikaya koliko ljudi možemo okupiti za početak?

[:o)

Tko je glasao

duoriću puljiću - tvoja je

duoriću puljiću - tvoja je energija toliko pozitivna, gotovo hipijevska ;)

hmm - ako se u članstvo primaju 'dopisni članovi' kojima se tu i tamo, između 'grintanja' i 'gruntanja' ukaže i po koja neloša ideja, upisujem se nevidljivom tintom (not a joiner or a follower by nature) jer od 'grupisanja' dobijem osip*

*neobjašnjiva mutacija mitohondrijskog genoma zaduženog za 'grupisanje' ;)

Tko je glasao

ako je tko na ovome svijetu

ako je tko na ovome svijetu antigrupac, onda sam to ja :))
a što se tiče SAVJETA POLITICA COM - ja to vidim nekako kao mrežu sličnu ovoj internet mreži. Svatko od nas ''fura svoj film'' i prema želji i afinitetima se uključi ili isključi u neku temu, kao što je na netu to već stari dobri običaj. Krute forme su već odavno 'passe'. Uskoro ćemo se lijepo online svi u video konferenciju uključiti, prodiskutirati, snimiti, transkripnuti i proslijediti. Meni se to čini nekako potpuno izvedivo i potpuno u smjeru one neke temeljne moje filozofije A ZAŠTO NE!

Ako ne probamo nešto... nešto... nešto učiniti - nećemo niti znati da li je moguće ili ne!
Tako nekako ja vidim ovaj naš trenutak danas.. sutra. Strukture su u komi i bauljaju od nemila do nedraga, presipaju iz šupljega u prazno, pozivaju se na egocentrične 'značajne kave', mjenjaju ustave ko da im je ćaćino... ignoriraju narod ko da su im naslijedne carevine tetovirane na čelima. :)))

Dobro, ajde, ima tetoviranih, to je točno, ali ispod tih vidljivih ili nevidljivih tetovaža landaraju neki stari obrasci, neke stare i prastare misli, neke zazidane strukture idimi_dođemti... i sve tako nekako brljanje mrljanje niti po pepelu niti po kupusu niti u svemir. Sve im je nekako zastalo pa si onda sjednu na traktor i zapucaju ravno na mjesec... a po mjesecu padaju bombe, jer je nekom ludom ameru eto došlo da bombardira mjesec!! :)))

što bi moja pokojna baka rekla: ooooo bože ludih li ljudi... pa zar neznaju da na mjesecu nema nikoga?!?

E tako nekako Nausikayo :))) i meni dođe da budem šašaviji nego što jesam i da se zapravo jako ljutim na te hipiće - jer GDJE SU DANAS? Ostarili pa im se umovi umorili ili su si ih popušili i dobro se u neku udrugu udomili i plaćice si priskrbili. A TKO ĆE BRINUT ZA DRUŠTVO to te ja pitam??

Pa Ti i Ja :))
eto, za početak ja sam si jednoglasno ZA, a i ostalih nekoliko :)))

Ufff :)))
ponekad je dobro biti nepismen :)) ... a lijepo je još prije 20tak godina John Naisbitt pisao i pričao o megatrendovima.
... i danas su kod nas u HR neki NOVI MEGATRENDOVI! U Istri NOVA PRAVEDNOST živi kao zametak već pet godina!! Pet godina je trebalo da Ideja doputuje od Bala do Zagreba, što zapravo i nije loše, jer toj Ideji je trebalo 3 godine da doputuje od Bala do moje PulskeGlave. :)))

Tko je glasao

ha duoriću - ništa te ne

ha duoriću - ništa te ne može odvratiti, vidim ja ;)

Ajd dobro, 'ajmo onda organizirati "pollitika - Vladu u sjeni", nek' se ljudi prema svojim afinitetima izjasne, napravimo listu, demokratski izaberemo ministre/ice i isto tako savjetnički tim za predsjednika prema resorima (evo recimo 45 nek pokriva resor perkovića ;) i svako od naših 'electusa' neka prilježno prati i izvještava nas na (recimo) tjednoj bazi o 'brljačini' ili 'veleuspjesima' pravih ministara i savjetnika u obliku kratkog dnevnika u kojem komentira njihove propuste & poteze, nudi svoja konkretna rješenja i prijedloge (nakon (bat of kors) konzultacija s ostatkom vlade ;)

Ali, naravno, onaj koji preuzme 'svoje' ministarstvo i resor da ga onda stvarno odgovorno prati i pokriva i podnosi izvješće (dnevnik) 'pollitika.vladi' i 'pollitika.saboru' (svi članovi koji se žele aktivno uključiti). Dalo bi se to i stvarno organizirati ako bi se dovoljno ljudi angažiralo ;)

Ajde sad ti lijepo razradi ideju još malo pa da vidimo kako puk diše ;)

P.S. moj brainstorming...
3101 ministarstvo graditeljstva, okoliša...
martin - europske integracije
splica - turizam
nemesis - vanjski poslovi
sm - financije (?!)
adfilantrop - obrazovanje
45 - perkovićev resor ili karamarkov
ve - ka - pravosuđe
itd. itd...
???

Tko je glasao

Vrlo rado bih prihvatio

Vrlo rado bih prihvatio resor turizma. No, ne vidim nikoga u predsjedničkom savjetničkom timu, pa niti u gospodarskom vijeću, tko se bavi tim "nebitnim" segmentom. Kod Bajsa stvarno nemam što pratiti.
Kao što znate, prije turističkog poduzetništva završio sam neke poljoprivredne škole i bavio se znanošću u ribarstvu. Ni tu ne vidim na Pantovčaku nikoga s kim bih ukrstio koplja.
Poštovani Predsjedniče, zamolio bih Vas, ako čitate ove redove, da hitno nađete adekvatne savjetnike za turizam, poljoprivredu i ribarstvo. Na koljenima smo, a ako mi legnemo, leći će i svi veliki menadžeri iz vašeg gospodarskog tima. Pokažite meni i mojim kolegama da naša profesionalna orijentacija nije bila utopija i da su ta područja stvarno temelj razvoja i blagostanja Lijepe Naše.

Tko je glasao

Nisam zainteresiran. A i

Nisam zainteresiran. A i lako me je dikvalificirati. Sigurno ne bih prošao sigurnosnu provjeru: državni neprijatelj, strani plaćenik, korisna budala, uznemiritelj javnosti, povređivač tajnosti postupka, sumnjiv za nasilje nad djecom...

I sad da ja njih konstruktivno kritiziram, a oni mene sigurnosno provjeravaju. Toliko lud nisam ;)

e, da... @ve-kaini se afiniteti poklapaju s uredskom nadležnošću Zrinke Vrabec Mojzeš. Ured-nica ne bi imala šanse ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

sm - financije (?!) Ma gdje

sm - financije (?!)

Ma gdje baš mene nađe. ?!? ;)

Volim ja janjetinu i mladi luk ali sam daleeeeko od Šunkera.

Osim toga, od pete se litre uvijek napijem pa ne mogu ni Šexov resor. :)

B-52

Tko je glasao

bit će iz tvog kritičkog

bit će iz tvog kritičkog osvrta na kune zlatice ;)
hehehee - bila je to samo šala (izdahni slobodno ;)

Tko je glasao

ve - ka - pravosuđe Uups, s

ve - ka - pravosuđe
Uups, s malim zakašnjenjm stigoh na ovo poprište novih inupta u digitalnu demokraciju. I još neko vrijeme neću moći sudjelovati full time. Ali kako ste krenuli s podjelom sektora, kak se i spada, odmah da odklonim ponudu za koju nisam kvalificirana: pravosuđe.

Moje područje ekspertize su politički procesi, mediji i javna komunikacija. Ali to je svačije područje, ne?

Idemo dalje, in change we trust čim stignem oglasit ću se podrobnije. DuorPula i nausikaja, preuzeli ste obvezu servisiranja strategije pogleda uprtih u budućnos (forward looking strategies) i pozitivne energije. Racionalni osvrti na prošlost su, dakako, sastavni dio. Neće vam biti lako!

ps. iz područja intelligence resora: je li ovo pokušaj da istarska regija preuzme ostatak države ? ja sam za! Alpe-Adrija svima, a ne samo njima :-)

Tko je glasao

SJENA NE DOLAZI U OBZIR!

SJENA NE DOLAZI U OBZIR! :)))

Kayakaya:)) slažem se sa svime osim sa nazivima :)) vlada neka vlada a mi ćemo misliti i domišljati i 'grintati' ali i PREDLAGATI. To je po meni jedan važan dio priče. Kod nas se u Istri počelo dešavati to da su vladajući počeli malo po malo preuzimati ideje i čitati prijedloge koji nisu izvorno njihove - pa se stvari malo po malo pokreću s mrtve točke (istia je da bi trebalo na mnoge od tih ideja zatražiti naknadu za copyright prava...) :))

A što se tiče pollitika.saboru, pollitika.predsjediku, pollitika.vladi, pollitika.šukeru, pollitika.sdp-u, pollitika.hns-u :))) to mi se jako sviđa.

Zapravo me Kaya jaaaako jako interesira kako bi se ponašali neki pojedinci kada bi direktno sa portala Pollitika.com dobili neki ozbiljan mejl, sa nekim vrlo ozbiljnim pitanjem!? Zapravo to bi bila neka potpuno nova praksa.

Proaktivna pozicija Pollitika.com naspram dosadašnje 'komentatorske' pozicije.
To ima smisla.
[:O)

Tko je glasao

a mrak naravno kao šef

a mrak naravno kao šef opozicije iliti 'advocatus diaboli' ;)

Tko je glasao

moram vam reći da ste malo

moram vam reći da ste malo zelembači na pollitici. Takvih pokušaja u zadnjih 3 godine koliko je pratim bilo bar deset.

Tko je glasao

'bolje biti zelen nego star'

'bolje biti zelen nego star' ;)

Tko je glasao

zelembaći su jaaako brzi

zelembaći su jaaako brzi gušteri! brzo misle, a još brže trče [:O)))
Ove obične, sive guštere, sam kao klinac uspio uloviti, ali zelembaća NIKAD NI JEDNOGA Tridesetprvi :))

http://pollitika.com/user/ivo-josipovic

Tko je glasao

Tako i treba, inače ne bi

Tako i treba, inače ne bi bilo dobro.
Život je vječna vatra koja se smjerom pali i gasi (Heraklit)
p.s. zbilja imamo poslušnog predsjednika, viš kako te je poslušao.
Pedsjedniče,
Dobro jutro

Tko je glasao

Tridesetprvi Dobro Jutro

Tridesetprvi Dobro Jutro [:O)
Jesi li spreman za ozbiljan posao Predsjednikova savjetnika? Nemoj poslije reći da nisi imao vremena za visinske pripreme :)))

Tko je glasao

ne znam da li zadovoljavam

ne znam da li zadovoljavam kriterij izvrsnosti, a sigurno mi se može pronači i kakva mrlja.....

Tko je glasao

Tridestprvi :o) kriterij

Tridestprvi :o) kriterij izvrsnosti je najbolje znala opisati jedna moja... Baka: Izvrsnost to ti je ono kada susjeda napravi kolače koji su baš ono... IZVRSNI ZA OBLIZATI PRSTE :O)))

Koliko ja shvaćam izvrsnost ona je u mnogima, u raznim paketićima, na raznim područjima ali smo je, globalno kao društvo, zanemarili... Siguran sam da i Ti, kao i mnogi, zapravo većina ove online zajednice, u sebi krije neviđene skrivene potencijale, koje samo malo treba ponovo probuditi, potaknuti, otkriti i staviti u neku ugodnu i korisnu funkciju, na dobrobit pojedinca a i šire zajednice.

*[:o)

Tko je glasao

mislim da mješaš kolač od

mislim da mješaš kolač od krušaka sa kolačem od jabuka
novouspostavljeni kriterij izvrsnosti po kojem recimo samo izvrsni imaju pravo na besplatni studij govori da sam ja daleko od zadovoljavajuće potrebe za takvim kadrom. Ja sam ti recimo čista crna ovca u svojoj obitelji po postignutim rezultatima za vrijeme studija. Djeca pak, po mojoj slobodnoj procjeni, su jako dobra jer su odlični studenti, ali svejedno ne zadovoljavaju kriterije izvrsnosti kakvi se traže. A kada govoriš o skrivenim potencijalima, njih baš često imaju oni prosječni. Tako da je nova izvrsnost kategorija koja služi onima koji su izvrsno uspjeli zaposjesti zdanja, imanja, položaje, bez obzira na bilo što (ali uz vlastito besplatno obrazovanje), da zadrže i predaju to u ruke i naslijedstvo svojoj djeci kako je to bilo i do sada.
Uglavnom tu se definitivno ne uklapam.
Ovaj krimen nismo još razjasnili. 95 % ljudi u državi je prisiljeno na neki krimen, korupciju, neprijavljivanje nekretnina ili poreza, davanje mita, korištenje "pogodnosti" uzimanja potrošnog materijala za privatne svrhe, bespravnu gradnju......a ako tako ne rade odmah dospjevaju u teške dugove, a sama izvrsnost ih tjera na to da morju sustizati tekovine.
Amerikanci su vjerovatno najgluplji ljudi. Uzmimo Madoffa - taj da je kojim slučajem kod nas, bio bi najcjenjeniji dal` bankar, dal` biznismen ili još bolje vjerovatno u vrhu obnašana neke političke funkcije. A on sada tamo žulja klupe u nekom zatvoru.....
Kod amera nema prepisivanja u školi, švercanja ili pomišljanja tek tako na ovo sve što naši građani pod normalno rade jer drugačije si budala.
I sada što: proglašena je nulta stopa na takva krimogena ponašanja od 01.01.2009, i proglašena je nova izvrsnost. Time je jasno rečeno da vrijede dva osnovna zakona koja su zapravo stara i ustajala:
1. Zakon po Rojsu: "Ko je jamio jamio"
2. Zakon po barba Luki: "Rođo proglašavam te izvrsnim"

Tko je glasao

e daaa Trisko :o) ali Ameri

e daaa Trisko :o)
ali Ameri uvježbavaju tu demokraciju 250 godina, a mi smo tek friški...
koje smo sve (re)volucije i (po)lucije razne proživjeli u zadnjih 5o-tak godina...

Ali, ... danas sam čitao jedan interesantan tekst http://www.novossti.com/2010/02/odbacujem-klise-o-balkanu/ koji ima veze sa malo širom slikom. [:o) Istinska (a ne formalna) izvrsnost uvijek postoji tu tu negdje, samo ponekad na njoj malo treba poraditi.

Tko je glasao

ima nešto fašističko u

ima nešto fašističko u toj istinskoj izvrsnosti posebno u inzistiranju na njoj. Isključivanja iz života pun je q ljudima. Ovdje nikad jača rigidnost. Ovih dana smo napokon krenuli sa nekim odbacivanjima staljinističkih okova.
Više me brinu ova dva zakona, jer otvorena je hajka da smo svi krimosi, kaže frederik podignula se ljestvica izvrsnosti.
Pitanje je ko je taj izvrsnik ili društvo izvrsnika koji postavlja ljestvicu i mjeru izvrsnosti. Da li su sabor i predsjednički dvori samo prostor slobodnog "dejstvovanja" "uglednika" odnosno kako to Rumiz piše za berlusconija - akceleratori krize - ako je tako nećemo dugo čekati na "događanje naroda". Nakon toga ide ili kao u srbiji odnosno za stupanj luđe ili napokon ti najizvrsniji i zaštičeni zakonski do 01.01.2009. više neće biti zaštićeni, odnosno idemo natrag na prepravke privatizacije, rasvjetljavanje gupovih prekonoćnih izmjena, rasvjetljavanje zašto je bila neophodna izgradnja domovinskog mosta, onda još raznih mostova koji spajaju neka sela sa pedesetak stanovnika, pustih posovih zgrada za dodatno reketarenje stanovništva, inzistiranje na pelješkom mostu....a sve kao da nismo 10 x više dužni nego bivša juga i sve 10x skuplje ne bi li se uspješnije ogulio proračun i zakonski potrpalo na privatne račune dakako izvrsnih....daljnje bahato ponašanje, rasprodaje vodonosnih područja, razmrdavanje uspješnih firmi iz doba socijalizma a sve da bi se raspale i jeftino rasprodale...idemo za sindromom bugarske i rumunije
http://www.h-alter.org/vijesti/europa-regija/siromasi-svih-zemalja
Uspješnije tranzicijske zemlje poput Slovenije i Slovačke nisu olako odbacile dobro naslijeđe socijalizma - niske nejednakosti, dok su neuspješne, poput Rumunjske i Bugarske, dospjele na čelo ljestvice zemalja s visokim nejednakostima. Toj skupini pripada i Hrvatska, uglavnom zbog loših građevinskih investicija i Vladine odluke da ih spašava.

Tko je glasao

Idemo, idemo... Bio sam

Idemo, idemo... Bio sam nedavno na jednom takvom skupu u Zagrebu gdje su se na predstavljanju knjige o hrvatskoj mafiokraciji okupili ljudi iz raznih slovjeva, raznih ideoloških opredjeljenja, ali s jednim osjećajem nepravde i jednim ciljem...
Ljude nisu pokolebale preduga presjednička kampanja i instant antikoruptivne akcije Vlade. Strast za ostvarenjem pravde nije utažena paljenjem prigodnih krnja/fašnika u liku dr. Ive I.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Je li kanuny bio na tom

Je li kanuny bio na tom skupu?

Tko je glasao

nije u pitanju da li se ide.

nije u pitanju da li se ide. Izgleda da je sazrjelo vrijeme.
Upravo je ministarstvo odgovorilo na žalbe građana, pa se malo bavim sa tim. Ima ekipa jak i uhodan potpuno potkrepljen dokaz da je žalba za Varšavsku neutemeljena. Spretno se zakonski brani poredak svekolike pljačke zemlje, imanja, pješačkih zona....ali bez obzira na udarce broj građana se spontano okuplja u sve većem broju a vlast iskazuje izvrsnost reakcije u samo-obrani (samo sebe). Plana i programa za drugo nema.

Tko je glasao

duorpula, zbog cega pises

duorpula, zbog cega pises anonimno? pretpostavljam iz upisa da nisi stara garda i da te prosli rezim nije kastrirao, a itekako je bitna gesta za sve uplasene bez straha javno pod imenim reci svojre slobodno misljenje. ta jaca i vjerodostojnost samog medija.

sto se tice konstruktivnog djira, respect.

gpgale blog

Tko je glasao

pa baš zato Gale :-) pišem

pa baš zato Gale :-)
pišem (za sada) anonimno jer se još nisam upisao u ni jednu stranku. Prvo moram poslati JAVNI NATJEČAJ svim organiziranim partijama, da vidim da li zadovoljavaju moje kriterije. E onda, kada se upišem (nekad ili nikad) onda ću pisati pod punim imenom i ovdje... a za sada... za sada pišem javno pod punim imenom na nekim drugim internet stranicama :)))

A što se tvog mjesta u SAVJETU POLLITICA COM... meni se čini da bi nam mogao biti DELEGAT U VIJEĆU EUROPE :))) , naravno ako se Skupština s tim slaže :)))

Ako pošaljemo Oštrića u EU, on će odmah napisati transparente i što onda!? Moramo sa EU biti jako obazrivi, jer mi smo za njih jako egzotični i jako nepredvidivi i ja ponekad imam osjećaj da nas oni još uvijek ne primaju u svoju zajednicu jer jednostavno neznaju što bi s nama, a malo ih je čini mi se i strah od cijelog ovog ''balkanskog lonca''. Neznaju oni da u nekim našim sredinama ima i drugačijih pristupa, čak i predizbora http://www.youtube.com/watch?v=yMZadrIq-w8 . Kada europljani slušaju prof.Slavka Kulića http://www.youtube.com/results?search_query=slavko+kuli%C4%87+nedjeljom+... dođe im da nas nikada ne prime u svoju zajednicu...

:-)

Tko je glasao

duor, za sada mi stvar ne

duor, za sada mi stvar ne izgleda ozbiljno. no zelim ti srecu da svojim entuzijazmom postignes bar dio zacrtanog.

gpgale blog

Tko je glasao

zam Gale da na prvi pogled

zam Gale da na prvi pogled sve ovo nije izgledalo ozbiljno, ali samo na prvi pogled. Malo podrobnije pogledano stvar je vrlo ozbiljna, napisana pomalo šeretskim stilom, što je ponekad jako zabavno, za razliku od vrlo ozbiljne stvarnosti - koja je često nakaradno neozbiljna u svojim produktima.

[:o)

Tko je glasao

@Komunikacija.

@Komunikacija. jucer.danas,sutra...... dobar ti je ovaj napis/upis sa mnogo istine. Meni se najvise svidjaju boldani tekst - javno nadmetanje u pametnim prijedlozima - i - smisljanje novih mogucnosti. Vrlo dobre pametne ideje.
Ja bih k tomu jos dodala i - Javnu Aukciju Dobrih Rjesenja - sa udarcem cekica na kraju kojim se potvrdjuje prihvacanje i spremnost za trenutacno sprovodjenje u zivot, odmah nakon zavrsetka aukcije.(bez vrdanja i mrdanja)

Tko je glasao

JAVNA AUKCIJA DOBRIH IDEJA

JAVNA AUKCIJA DOBRIH IDEJA :-)
Odlično! Misliš li nrPametna da bi s ovim prijedlogom mogli i u vijeće europe, recimo oni tamo imaju neke fondove za poticanje rezvoja demokracije lokalnih zajednica (država)... i njima je u cilju da na ovom 'divljem balkanu' počnu živjeti neke nove norme, neki novi oblici ponašanja, pa i unutar online zajednice!
A pošto si ti na rubu pameti, odlično bi ti sjela uloga ČUVARA RIZNICE :)))

SAVJET POLLITICA COM

aukcija novih rješenja

hm... ideja osnivanja savjeta ni nije tako šašava kao što na prvi pogled izgleda :))

Tko je glasao

SAVJET POLLITIKA......mislim

SAVJET POLLITIKA......mislim da bi apsolutno to mogli!
A sto se tice mene kao *Cuvara Riznice* budi 100% siguran/na da nitko ne bi mogao otudjit-drpit ni kunice- ni eurica!! Poznata sam kao vrlo strogi cuvar!
I molim budi vjeran mom originalu "Javna Aukcija DOBRIH Rjesenja", ne novih.
Velika je razlika izmedju novog i dobrog, zar ne?

Tko je glasao

Suglasan :o) JAVNA AUKCIJA

Suglasan :o) JAVNA AUKCIJA DOBRIH RJEŠENJA

Tko je glasao

Zapravo ne. Aukcije su za

Zapravo ne. Aukcije su za one koji prodaju Konje na sajmu, pa 'ko da više. Imam osjećaj da mi možemo domisliti nešto PUNO BOLJE! *¨¨[:o) yes!

Tko je glasao

DuorPula, odlična ideja i

DuorPula, odlična ideja i mislim provediva ako se naravno želi, tj. ako se skupi dovoljan broj ljudi koji bi to poduprli. Sviđa mi se ova rečenica Ajmo,
nismo se valjda toliko navukli na kritizerstvo da nam je kreativnost zaspala?
Lako je kritizirati ajmo stvarno nešto napraviti, bez da se ideja unaprijed osudi, bez da se bar probalo. Inicijative gdje svi mi možemo zapravo nešto i napraviti su hvale vrijedne i trebalo bi ih podržati.
Evo ovime ja podržavam ovu tvoju ideju.

Tko je glasao

SAVJET POLLITICA COM :-)) 1.

SAVJET POLLITICA COM :-))
1. ira Za
2. marijuan Sub, 20/02/2010 - 10:05 [Za]
3. Mirtaflora Sub, 20/02/2010 - 10:40 [Za]
4. Na-Rubu-Pameti Sub, 20/02/2010 - 15:18 [Za]
5. gale Sub, 20/02/2010 - 15:31 [Za]
6. nausikaya Sub, 20/02/2010 - 15:51 [Za]
7. Zoran Oštrić Sub, 20/02/2010 - 18:03 [Za]
8. DuorPula Za
9.
10.
...

SKUPŠTINA POLLITICA COM
1. Mrak
Skupština se sastoji od jednog člana, koji svoje odluke mora donositi jednoglasno, dakle konsenzusom.

Zapisnik sa online osnivačke sjednice SAVJETA POLLITICA COM započet je 20. veljače 2010. u 22:00.

Tko je glasao

bojim se da bi to bila samo

bojim se da bi to bila samo još jedna maska farsi od demokracije
"demokracija" je počela padati na živom zidu demokracije u Varšavskoj i tome procesu više nema prekida. Nešto prije sve pripreme za to otvorila je blokada sveučilišta prošlo proljeće.
pokušava se sa još rigidnijim metodama u rukavicama i celofanu (ovaj tvoj prijedlog bio bi kao mašlek na vrhu) zaštititi prave vrijednosti na bankovnim računima. Spretno smo stvarno izguljeni svi koji punimo taj proračun u proporcionalnom dugu ovisno o broju zaposlenika kao i mrak.
Zapravo, više me uopće nije strah za procese demokracije. Sva sreća pa smo toliko dugo u tome bili u zaostatku za ostalim svijetom, tako da sada kad vidimo da tone i da pucaju prenapuhani baloni, među prvima imamo šansu da još nešto sačuvamo od proapadanja i budemo kao i studenti, ugledni primjer u svijetu u borbi za osnovna prava.
Studenti su uspjeli u nekim djelovima - prisilili su ove u saboru da napokon nešto počnu i čitatati.....a to je znameniti pomak, prvi korak ka tome da počnu i razmišljati (ne samo o svojoj stolici i računćiću)

Tko je glasao

Neznam Tritisućestotreći

Neznam Tritisućestotreći :-)

Meni se čini da se ponekad (ili najčešće) poprilično podcjenjujemo. Živi zid Varšavske nije pad nego uspon demokracije, bar kako to ja vidim. Mislim da su naši potencijali gradnje, ili bolje reći (re)izgradnje društva puno veći od onoga što bi rekli površno gledajući. Niti Amerika, a bogme niti Europa nisu pronašli načine kvalitetne načine participacije većinskog glasačkog bića Naroda. Globalno se traži odgovor na pitanje kako ... kako ...kako...?!

Kako osmisliti, domisliti, dizajnirati i realizirati neke nove oblike društveno političke komunikacije? Meni se kao logičan odgovor nudi TAKO DA SE UKLJUČI VELIKI BROJ mislilaca koji smišljaju i domišljaju i istražuju neke nove mogućnosti. A nove mogućnosti postoje u prostoru kreacije i inovacije. Korak po korak. Proučiti postojeće i dizajnirati NOVE OBLIKE DEMOKRACIJE - to je bar lako :)))

Rješenje je naravno lako ako se uspijemo fokusirati na NOVA PRAKTIČNA RJEŠENJA. Facebook je jedno praktično rješenje društvene mreže koje prije par mjeseci nije postojalo, a sada je dio svakodnevne komunikacije. Novi alat koji su smislili neki umovi koji su se uspjeli malo odmaknuti od 'žabokrečine današnjice' i domisliti novo rješenje... i kao što reče nobelovac Muhammad Yunus
http://www.youtube.com/results?search_query=muhammad+yunus&search_type=&... pustimo postojeće... ajmo izgraditi novo, ... i uskoro napraviti muzej siromaštva.

Rješenja su negdje u Bazi. Baza koja gradi novi sustav. Mreža koja raste od DOLE http://ladonja.org/o-nama/programska-nacela/ , a ne od gore. Treći put je u glavama ljudi ove online Pollitica.com zajednice, a ne tamo negdje u postojećim politikratsko/tehnokratskim umovima foteljaških moćnika raznih vrsta. Slobodna misao može domisliti čuda, kao što je to i uvijek do sada bilo na ovim našim prostorima.

Tesla je domislio čudesno trofazno obrtno magnetsko polje (i još milijun stvari...), a na nama je da domislimo nove načine direktne komunikacije (bez interpretacije!) po horizontali i vertikali i uzduž i poprijeko ovog Našeg Malog Društva. To je bar lako :))) zar ne :))

:-)

Tko je glasao

inače sam trideset i prvi

inače sam trideset i prvi treći što mi je jedan važan datum u godini,
nisi uočio navodne znakove na jednoj od demokracija u rečenici.
Naša zemlja je daleko bila od demokracije.
Rigidnost je počela kada se prva vladajuća stranka tako nazvala a zapravo je bila potpuno autokratska. Tako da je riječ demokracija često korištena kao maska za obrnuto.
Povezivanje savjetodavno sa "elitom" ovakvih portala bilo bi dobrodošlo za maskiranje daljnje rigidnosti.
Oni i tako i tako čitaju ovaj, to je inače većim dijelom ekipa bez programa i ideja. Postoje u svim branšama i instituti i savjetodavna tijela pri ministarstvima, ali se ljudi uglavnom blamiraju, jer daju neke stručne smjernice i namjere (na savjetovanjima vani ili u zemlji) ali naši "demokrati" naprave obrnuto.
Demokracija (bez navodnih znakova) počela je stvarno tiho 2008 u proljeće sa prvom akcijom studenata u proljeće. Druga puno glasnija je godinu dana kasnije sa uvođenjem plenumskog izglašavanja. Mi se na pollitici samo malo uvježbavamo, ali ne znači puno. Največi doprinos demokraciji do sada su dali junaci Varšavske ulice kada su se bacili u bljuzgu. Tako je počela demokracija u životu i zato je Varšavska ulica važna. Molim sve da malo više pažnje obrate što se tamo zbiva. To je od najveće važnosti za Hrvatsku u ovom trenutku i najviše što sada radimo i kako čak potpuno pravno unatoč nakaradnim zakonima možemo izboriti bitku i usmjeravati na bitni izlazak ove zemlje iz sranja. Tamo je puno toga u malom ali i u samom srcu glavnoga grada.

Tko je glasao

Pokazuje se svuda, od SAD

Pokazuje se svuda, od SAD preko Irana pa do Kine, da razvoj novih oblika političkog samoorganiziranja i političkih institucija ide sporije od razvoja tehnologije. U tom raskoraku tehnologija može biti jednako u funkciji političke mobilizacije kao i u funkciji blokiranja javnog prostora slobodne razmjene ideja. Također se pokazalo nerealnim očekivati da će web aktivnost zamijeniti političku akciju u realnom svijetu. "Ne damo Varšavsku" je najbolji primjer toga. Štoviše, skupa sa studentskim pokretom za slobodan i jednak pristup visokom obrazovanju za sve, ta akcija najbolje svjedoči da kojekakvi "idejni natječaji" (u web žargonu to se kaže crowdsourcing) ne mogu toliko snažno potaknuti ljude na aktivnost, koliko to može zadiranje u temeljnu vrijednost života u zajednici - javno dobro.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

High Tech PLUS High TOUCH e

High Tech PLUS High TOUCH e to! u tome je zapravo 'mana'. To je taj ŽIVI POVEZNIK koji to sve može moderirati! *¨¨[:o)*¨¨[:O) sa dovoljno ugrađenih elemenata autopiesis kontrole!

Tko je glasao

to što pišeš najbolje se

to što pišeš najbolje se vidi na beogradskoj neuspjeloj akciji po uzoru na našu varšavsku.
15000 građana je na facebooku bilo spremno doći i tijelima štititi platane da ih ne posjeku (zaštićeni drvored u centru). Kada su pile stigle nije bilo niti jednog junaka. Ili smo jači junaci, ili nam je sustav manje rigidan ili je naprosto sazrelo vrijeme za demokraciju.
Mislim da je ovo treće

Tko je glasao

Da Nemesis, teorija ne može

Da Nemesis, teorija ne može dati odgovor na praktična pitanja.
Meni je upravo to bilo na umu. Praksa neke nove neposredne komunikacije, bez posrednika i interpretatora.
Mene provocira nova mogućnost prakse - iz koje onda možemo spoznati teoriju.

Što će se desiti kada na ovim stranicama Ivo Josipović prvi puta napiše npr:

Dobro veče narode,
Kako ste? Ja sam dosta dobro (iako mi je i danas bio zahtjevan dan).
Evo prije spavanja bih Vam postavio jedno pitanje o kojem danas razmišljam:

Da li bi bilo zgodnije da se sa Borisom Tadićem sretnem u Sarajevu ili u Ljubljani?

Srdačno vaš,
Ivo Josipović

:-)
To je neka moguća stvarnost Nemesis,
zar ne :-))

Tko je glasao

Podsjetio bih ga na

Podsjetio bih ga na Đinđićeve riječi. A to su da ne trebamo forsirati odnose naših dviju država već ih urediti po europskim pravilima a onda ćemo se i ovako i onako naći u Bruxsellesu. Njih dvojica su miljama ideološki udaljeni. Tadić je skrenuo na liniju svoga oca Ljube i njegovog drugara Bečkovića tvoraca SANu-ovog Memoranduma. Josipović prati antifašističku liniju svojih roditelja. Dok se Tadić takmiči za srpsko liderstvo na Balkanu ne treba se puno njime baviti već Evropom a sa Srbima ćemo se naći u EU. Inače bi se situacija mogla samo pogoršati.

Tko je glasao

Tadić takmiči za srpsko

Tadić takmiči za srpsko liderstvo na Balkanu ne treba se puno njime baviti već Evropom a sa Srbima ćemo se naći u EU. Inače bi se situacija mogla samo pogoršati.

Mi se moramo bavit sa Tadićem, a i sa srbijanskom politikom više nego ikad. Njihova diplomacija radila je, radi, a i radit če uvijek sa punom parom, i to ne za dobrobit Hrvatske.

Sa Evropom se nemamo šta bavit, trebamo sredit naše unutarnje probleme, koji su svima poznati.

Tko je glasao

ma on već odavno i bez te

ma on već odavno i bez te uvodne dobro-veće-copy-past-frazetine ovdje može naići na razna razmišljanja koja se odnose na razne teme. teško mu je bez ozbiljnog kompjuterskog stručnjaka za ovakve portale iznaći izglašavanje odgovora kakav su iznašli studenti na plenumu (pješke brojeći), a da bi se mogao i približno snaći. spamanja imaš koliko hoćeš.
mislim tvoja namjera je pozitivna ali ima jačih logičkih grešaka o kojima nam govori iskustvo

Tko je glasao

ne mora biti izglasavanje

ne mora biti izglasavanje Tridesetprvi [:o)
može biti jednostavno zbirka mišljenja pojedinca iz naroda. Što bi se ono reklo JAVNA RASPRAVA BEZ POSREDNIKA o nekom pitanju. Nama online bi to bilo zabavno, a našem Predsjedniku korisno.

zašto ne?¨¨ [:O)

Tko je glasao

ali toga već imaš po

ali toga već imaš po raznim internetskim birtijama, nije ovo jedina.
treba znalac koji će kanalizirati spamove i prebrojavati glasove ili stavove
ovo da se pretsjednik javi sa dobro jutro narode odgovor ti uskoro sliči na pozdrav drugu Titu
ovako je bolje
da nije šutnuo mraka, josipović bi imao već znalca i insajdera raznih internet birtija od poodavno

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci