Tagovi

Komemoracija ili prije „komemoracija“ u funkciji povijesnog revizionizma

Opet otrpjesmo „komemoriranje“ na Bleiburškom polju, ovaj puta kažu sa znatno manje ustaške ikonografije, s nikad više izgovorenih laži uz neprekidne vapaje za istinom. Sakupilo se na „hodočašću“ 25.000 pa sve do 50.000 (zavisno o izvoru) „hodočasnika“, sve u organizaciji HDZ-a, hrvatskog i bosanskog, tako da tovrsna „hodočašća“ sve više podsjećaju na Šolevićeve mitingaše od pred tridesetak godina. I njima su autobusi bili plaćeni. I oni su, neprekidno lažući, bili fanatični borci za „istinu“ i „pravdu“.

Ponašanje predstavnika KC je više nego sramotno, ono što oni rade tamo nisu propovijedi, to su programatski govori jedne prepoznatljive političke opcije.

Tako je i jučer kardinal Bozanić glagoljao i o tome kako su se 1945. zapadne zemlje oslobodile okova nacizma i nastavile život u demokraciji, dok je u Hrvatskoj zlo naci-fašizma samo zamijenjeno drugim zlom, zlom komunizma, prešućujući pritom zaostale „džepove otpora“ i odmetnute četničke i ustaške bande, od kojih su potonji nakon što je KC „preuzela pokroviteljstvo“ nad njima prozvali „križarima“. Inače je dobro znano da su se te bande borile za uspostavu „demokratskog“ sustava vlasti, kao i KC na čelu sa Stepincem. Zadnja četnička banda likvidiran je 1949., a zadnja „križarska“ tek 1953. godine. U tom svojevrsnom nastavku rata na tlu Jugoslavije u sukobima sa četničkim i ustaškim odmetnicima poginulo je više od 17.000 pripadnika KNOJ-a i OZN-e. U kojoj su se još zemlji kvislinzi odmetnuli i provodili teror godinama poslije završenog rata?

Žestoko se okomio kardinal Bozanić na sve totalitarizme, posebno na komunizam, kojega je valjda on doživio, prešućujući sramotnu ulogu Crkve u Hrvata u njenoj najprilježnijoj suradnji s ustaškim režimom, taj totalitarizam joj očito nije smetao. A ne smeta joj ni danas, kad se za to svoje sramotno ponašanje nikad nije ispričala ni hrvatskom narodu ni svijetu za razliku od Njemačke biskupske konferencije koja se ispričala i njemačkom narodu i svijetu za svoje zastranjivanje, „grijehe nečinjenja“ i šutnje onda kad se nije smjelo šutjeti.

O ponašanju Crkve u Hrvata za sve vrijeme trajanja tzv. NDH najbolje govori ona sama kroz katolički tisak iz tog vremena. Dovoljno je otići u NSK i makar letimično prelistati samo „Katolički tjednik“ da bi se stekao dojam o ponašanju KC ali i „sveca genocida“ blaženog Alojzija Stepinca.

A valjalo bi kardinala Bozanića zapitati i kako je jedan visoki crkveni dužnosnik, sarajevski biskup Ivan Šarić, mogao suprotno crkvenim kanonima biti aktivni član ustaškog pokreta, a stekao je i laskavu titulu „vješač Srba“. Pitam se zašto?

O sramotnom ponašanju KC za vrijeme tzv. NDH govore i pojedinci iz njenih redova, pa će tako fra Marko Oršolić, bosanski franjevac iz provincije Bosna Srebrena, priznati katolički mislilac i teolog, autor knjiga "Zlodusima unatoč" i "Zlodusima nasuprot", poznat i po tome što je rekao da on "ne ulazi u zagrebačku katedralu jer se tamo između njega i Boga ispriječio Alojzije Stepinac", reći i ovo:

„Stepinca je Papa proglasio blaženikom vjerojatno zbog njegove odanosti prema univerzalnoj crkvi. Dakle, to je čisto religijska sfera. Druga je stvar to što je tadašnja politika to iskoristila i u političke svrhe. Objektivno govoreći, njegova je uloga bila dvojbena. On nikada nije osudio zlo fašizma i ustaškog pokreta, ali je pomagao Židovima. Možda nije mogao, ali je bilo vrijeme i kada je mogao, pa opet nije osudio to zlo. To je bilo 1945. I to je razlika između njega i njemačkih biskupa. Njemački biskupi su bili dobro zastranili, ali kada se u vrijeme slobodarske Evrope pokazala prilika, oni su odmah izrekli glasnu riječ protiv zla, a ovdje se to nije dogodilo. Petnaest godina nakon toga, kada se održavala biskupska konferencija na kojoj su imali priliku da nešto kažu, oni su sve razvodnili i iskoristili za antikomunizam. Nikada nisu jasno osudili ustaštvo i nacizam, i to godinama stvara teškoće.“

Slušajući Bozanića i njegovo zalaganje za „istinu“ i pozivanje na jedinstvo hrvatskog naroda i okupljanje valjda oko KC i onih koji su nastavili tamo gdje su ustaše stali 1945. jasno je koliko su i KC i on osobno upregnuti u kola povijesnog revizionizma.

Hrvatsko društvo plaća teški danak dvadestpetogodišnjoj pogrešnoj interpretaciji povijesti u školama, što je dovelo do otvorenog koketiranja s ustaštvom. Pogledajte samo što rade „eminencije“, koje bi da ih se smatra ozbiljnim povjesničarima, kojima se nesebično daje prostor i vrijeme u medijima, koji bi pisali neku novu povijest negirajući holokaust i nasrćući na antifašizam, antifašističku borbu i posebno na simbol te borbe, maršala Tita.

Nekako sam u mojoj naivnosti intimno očekivao da će se zbog značaja antifašizma koji on ima u ujedinjenoj Evropi, koja je i Dan pobjede nad fašizmom označila kao svoj dan, Dan Evrope, ulaskom Hrvatske u EU biti znatno sužen manevarski prostor povijesnim revizionistima i da neće biti mjesta za ljude koji negiraju holokaust, veličaju fašizam i one koji bi iznova pisali povijest.

Pogotovo što je u mnogim zemljama negiranje holokausta kazneno djelo.

Protivno mojim očekivanjima i nadama u zadnje vrijeme u Hrvatskoj svjedočimo najgorim nasrtajima na antifašizam i antifašističku borbu čime povijesni revizionisti očajnički nastoje promijeniti rezultate 2. Svjetskog rata.

Tužno je saznanje da se u to kolo uhvatila predsjednica RH, države u čijem je Ustavu upisan antifašizam i postala gotovo glavna nositeljica povijesnog revizionizma.

U smislu povijesnog revizionizma su sve njene izjave vezane za antifašizam i antifašističku borbu, njen odlazak u Jasenovac kriomice, sadržaj njenog upisa u knjigu dojmova tamo, prihvaćanje pokroviteljstva nad „komemoracijom“ u Bleiburgu, uklanjanje Titove biste iz Predsjedničkih dvora, uklanjanje Murtićevih slika, jer su je valjda njeni savjetnici upozorili da je Edo Murtić bio „režimski slikar“ …

A najavljena su i još neka uklanjanja djela nepoćudnih.

Posebno je gadljivo slušati sva podmetanja pa i negiranja strašnog zločina koji su u Jasenovcu počinili ustaški zločinci.

Zar i danas treba nekome slikati što se događalo u nečem što je istodobno bilo sabirni logor, radni logor, prolazni logor, a nadasve logor smrti, u kojem su likvidirani drugi i drugačiji po nacionalnoj pripadnosti, rasi, vjeri ili političkom uvjerenju, njih oko 80.000? I to samo zato jer su rođeni kao drugačiji po naciji, rasi ili vjeri ili nisu podupirali zločinački ustaški režim?

Nakon zračnih savezničkih napada na logor, a predosjećajući i skori kraj, ustaše su krenuli u likvidaciju logora, odlučivši pobiti sve zatočenike. Zadnje logorašice su likvidirane 21. travnja, a 22. travnja u proboj je krenulo 600 logoraša od kojih je uspjelo preživjelo njih 107, a od onih 176 koji su krenuli u proboj iz Kožare, preživjelo ih je svega 11.

Zato je 22. travanj uzet kao datum komemoracije svim žrtvama Jasenovca.

Povijesni revizionisti iz neoustaških i klerofašističkih krugova nasrću na Tita, antifašizam i antifašiste poput rabičnih pasa, iako antifašistički pokret nije bio zločinački, niti je njegov nesporni vođa, Josip Broz Tito bio zločinac, bez obzira što je krajem 2. Svjetskog rata i po njegovom završetku bilo ubojstava radi bezobzirne osvete.

Antifašiste i antifašističku borbu poštuje se u svim civiliziranim zemljama svijeta radi njihove borbe za slobodu i herojstva pokazanog u toj borbi. Red bi bio da ih se i u Hrvatskoj poštuje, ako ni zbog čega drugog, a onda radi saznanja da bez njih Hrvatske kao države ne bi bilo.

Zanimljivo je kako se pri blebetanjima o „Bleiburgu“ gubi iz vida da je ustaški režim bio zločinački, gotovo bismo mogli reći najmonstruozniji režim ikad, što se za režim uspostavljen poslije rata sasvim sigurno ne može reći usprkos njegovoj krutosti pa i nekim zločinima.

Komentari

preko 60 000 placi cedo

preko 60 000 placi cedo

Tko je glasao

jperatovic

u pravu si.kao u kosarci.ubacis kos sa prako 7 metara,racuna se tri.tzv "trica".placi ujo.ustvari ti si veci cedo od seselja.

Tko je glasao

Ma vidi!!!!!

E... sad ga prećera'. I to baš nakon onog mog posta.

"...više od 17 000 " - kažeš

!!!!!???

Drži se mjere i istine da ne bi izgubio povjerenje onih koji te cijene.

Tko je glasao

@petarbosni4

A što je sporno?
To da je zadnja četnička banda likvidirana 1949.?
To da je zadnja križarska banda likvidirana tek 1953.?
To da je u slamanju "džepova otpora" i uništenju četničkih i križrskih bandi poginulo 17.000 pripadnika KNOJ-a i OZN-e?
Pa informiraj se onda primjerice o "odžačkom džepu" ili onom "brčanskom", bile su to dopbro utvrđene snage jedne pukovnije, koje su odbijale i samu pomisao o predaji, borili su se do zadnjeg čovjeka, a u takvim se situacijama gine hrpimice.

Tko je glasao

"Aleksandar Ranković

"Aleksandar Ranković euforično se hvalio 1951. u Skupštini Jugoslavije da su likvidirali više od 650.000 ljudi, a u logore zatvorili 3,300.000 ljudi". (dr. Zdravko Tomac)

Likvidirali? Kako? Ako su pružali tako žestok otpor u "brčanskom džepu" tada bi poginulo cca 1.500.000 onih koji su ih "likvidirali"!!??

Ili su likvidirali žene, djecu, starce...

Tu mi nešto baš i nije jasno a @Feniks uvijek piše jasno i istinito. :):):)

Tko je glasao

Istina

Već sam na drugom mjestu rekao da istina nije, ni u istinama, ni u lažima o prošlim događajima, nego u izlazu iz ove teške sitaucije. To je ujedno i spas, a već sam puno puta naznačio gdje ga možete naći.

Tko je glasao

Tito je u KNOJ i OZNU

poslije rata ubacivao mladiće tek mobilizirane...i takve je slao nakon temeljne obuke da ganjaju prekaljene ratnike koji se ne žele predati. Najdraže im je bilo ( komunistima) da ginu hrvatska djeca e da bi se još jače produbio jaz i uvećala mržnja...odbojnost prema bilo kakvoj hrvatskoj državi..o tome se radilo @ Fenikse... a kod otkrivanja...opkoljavanja terena..i onda napada na iste..eto bilo im mrsko koristiti avijaciju...ili nedajbože dotegliti top..nego..ajmo..URA JURIŠ..vod u napadu..a nema nazad..ruska škola..vrijeme kad je Tito bio veći sraljinist od samog Staljina...o tome se radilo prika..ima nas živih koji znamo žive KNOJ-evce koji o tome mogu pričati....zato..po običaju sereš..

a propos tvojih nekih očekivanja da bi ..štajaznam..valjda EU komisija trebala stati na stranu hrvatskih "antifašista"...moram te podsjetiti da su inzistirali da se ona dvojica iz tih krugova izruče u državu gdje su ubijali Hrvate poslije rata.

Znaš..nisu oni tamo neinformirani...oni vrlo dobro znaju da je titoistički antifašizam- šarena laža..holivudskog tipa.

Jedini pravi antifašisti i antinacisti su na ovom terenu branitelji d. r...mi koji smo srušili Jugu..i odbili naciste iz Srbije.

Među Hrvatima u WW2 jest zasigurno bilo i antifašista...al su vođe i politika bili isključivo komunistički revolucionari žedni i gladni tuđe imovine....znači pljačkaši..što se uostalom i pokazalo.

Ljudima koji su imali neke imovine...ili neki lokalni komunist poželi uzeti kuću...sudi se za " suradnju s okupatorom"..a suradnja je sve ..baš sve..ako nisi bio u partizanima.

O tome se tu radilo, a danas nije na dijelu revizionizam..nego potraga za istinom.

sve dobro...

Tko je glasao

drug Jandro

Među Hrvatima u WW2 jest zasigurno bilo i antifašista...al su vođe i politika bili isključivo komunistički revolucionari žedni i gladni tuđe imovine....znači pljačkaši..što se uostalom i pokazalo.
Ljudima koji su imali neke imovine...ili neki lokalni komunist poželi uzeti kuću...sudi se za " suradnju s okupatorom"..a suradnja je sve ..baš sve..ako nisi bio u partizanima.

Na području Zagreba '45. onaj koji je o ovome odlučivao (što ne znači direktno profitirao, nego je koristio želju za pljačkom u "partizanskim" elementima e kako bi eliminirao protivnike, stare HSS-ovce) je bio drug Jandro. Poznatiji kao Andrija Hebrang senior. Koji je u potpunosti rehabilitiran 1992....

A pošto je davao naredbe usmeno, uz osobne prijetnje onim izvršiocima koji se nisu slagali sa likvidacijama bez suda, nema šanse da bi se bilo kakvom lustracijom moglo dokazati.

Dapače, zbog ovoga što tvrdim mogao bi me i njegov sinek "ja nikada ne lažem, samo ponekad ne govorim istinu" i tužiti, i vjerojatno bi i dobio.... Ali ja optiram vjerovati osobi koja je zbog Jandrinog postupka provela 13 godina u zatvoru, nakon što je pomilovana od smrtne kazne.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

apsolutno se slažem

naša legenda general Janko Bobetko je kao mladi major OZNE u Sisku ispitivao, tada mladića ujaka moje punice...umro prije dvije godine...koju godinu iza rata zbog sumnje da je "povezan s križarima" jer je bio osumnjičen.. da je u grupi koja je izazvala požar u nekoj selskoj zadruzi...

Prilikom ispitivanja su ga prebijali i tukli. ..da prizna da je zapalio zadrugu ( neki magacin) i tko su mu veze s križarima. Tada major OZNE Janko Bobetko je između ostalog iz bijesa i nemoći..sa stola pograbio pisaći stroj i bacio ga na njega..promašio..pa se pisaći stroj razbio...

Od same smrti od batina ga je spasio neki iz Zagreba koji je došao u kontrolu.

Osuđen je onako bezveze..na nekoliko godina robije...a tek je bio napunio 18 g. Kući je njegovoj materi došao račun da mora platiti pisaću mašinu..i žena je morala prodati tele od jedine krave da plati pisaći stroj kojeg je major Bobetko razbio. Priča je istinita .

E sad, devedesete godine..taj stari "križar" mi je jedne zgode u Lonjskom polju kad smo bili u ribama i vidjeli dva jna vojna helikoptera u niskom letu kako idu iz smjera Šašina Greda (kasarna s radarima jna tada)- Novska- Banja Luka ..rekao.. da će četnici i jna vjerovatno probiti od Novske prema Sisku...da je on star da bi bježao te da mu nabavim neko ozbiljnije oružje..s tim da bi on najrađe "šmajser"

https://www.google.hr/search?q=%C5%A1majser&espv=2&biw=1024&bih=649&tbm=...

..što više municije i nekoliko bombi...dodao je..što košta da košta, ja ne mislim bježati prestar sam a puno ću ih povesti sa sobom...

- naravno da sam mu nabavio...

Čejeni od Novske nisu probili zahvaljujući između ostalih i našem kolegi zborištaru @otpisanom i njegovima.

Poslije jedne zgode mi je ispričao da je jedne noći u ljeto 91. kad je davao seosku stražu na ustavi Trebež...naišao u nekom džipu i Janko Bobetko s još dvojicom... malo su izašli a on je imao u rukama svoj šmajser... veli..dvoumio sam se kaže..da li da ga u povratku srežem iz strojnice...(naime.. Janko još tada nije bio IME...tek se kasnije nametnuo)...pa
sam , veli odustao..jer je i 70.desetih bio za Hrvatsku. Oprostio mu je.

Eto, Andrija Hebrang, Tuđman, Bobetko i mnogi drugi hrvatski partizani...su se ipak na kraju opredjelili za Hrvatsku....jer ih je Tito jednostavno prevario i prodao Srbiji.

Prevladalo je domoljublje nad šupljom komunističkom ideologijom.

sve dobro...

Tko je glasao

http://pollitika.com/hrvatski-branitelji-heroji-ili-paraziti#com

Bobetko, tko je to uopće?

SLIČICA 1:

VJESNIK d.d.

Nedjelja,
19. studenog 2000.
Bobetko Vdoviću: Niste ispalili niti metka, a imali ste dovoljno godina!
ŠKABRNJA, 18. studenoga - Komemoracijskim skupom i polaganjem vijenaca na spomen obilježje masovne grobnice i na mjesnom groblju, u subotu je u Škabrnji obilježena deveta obljetnica masovnog stradanja mještana-Hrvata, na početku i tijekom srpske okupacije toga sela u zadarskom zaleđu. Na skupu je bilo i polemičnih tonova.
Naime, govor zamjenika ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Josipa Vdovića, izazvao je reakciju generala u mirovini Janka Bobetka, koji je također govorio na skupu.
Prvo je zamjenik ministra branitelja Josip Vdović rekao kako je hrvatska Vlada »svjesna težine onoga što se dogodilo u Škabrnji i Hrvatskoj«. »Ova Vlada nema pravo potpisivati jedno u svijetu, a doma lagati drugo«, kazao je Vdović.
Dodao je: »Vlada neće nanijeti ljagu Domovinskom ratu, ali oni koji jesu nanijeli ljagu moraju biti sankcionirani«.
Nakon zamjenika ministra Vdovića, govorio je umirovljeni general Janko Bobetko i tijekom svog govora obratio se Vdoviću riječima: »Nemojte dijeliti lekcije nama koji smo stvarali hrvatsku državu, a nikada niste ispalili niti metka, a imali ste dovoljno godina. Ne ponašajte se kao da stvarate novi svijet. Vama treba poslušnička Hrvatska, a nama jedinstvena i odlučna«, rekao je Janko Bobetko.
U nastavku svoga obraćanja okupljenima na komemoracijskom skupu, ocijenio je da »nova vlast sramoti ljude koji su sto puta gledali smrti u oči«. »Ne damo se ponižavati, zar trebamo biti nekakva ispostava Haaga za isporuku Hrvata«, kazao je general u mirovini Janko Bobetko i iznio mišljenje da je »takvo ponašanje izdaja«.
Na skupu su bili i zadarski župan Šime Prtenjača, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, saborski zastupnici iz Zadarske županije - dr. Živko Kolega, prof. Julije Derossi, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) - zamjenica predsjednika stranke Maja Freundlich i glavni tajnik Joso Škara, supruga nekadašnjeg pokojnog ministra obrane, Đurđa Šušak, te nadbiskup zadarski u miru msgr. Marijan Oblak.
Zamjenica predsjednika HDZ-a Maja Freundlich rekla je kako »nitko nema pravo zaboravljati žrtve koje su poubijane prije devet godina, jer to je obveza Hrvatske prema dugoj i dalekoj budućnosti«.
Kako je dodala, »18. studenoga nije 'dan Škabrnje' ili 'dan Vukovara', to je dan kada je hrvatski narod položio žrtve za svoju budućnost, to je dan čitave savjesne Hrvatske. Nemamo pravo pobjedu položiti pod noge srpskom osvajaču, koji nije uspio u ratu, pa ne smije ni danas u politici«, kazala je Freundlich.
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivica Kostović, govoreći okupljenima na komemoracijskom skupu u Škabrnji, naglasio je kako je »hrvatski narod, braneći Vukovar i Škabrnju, obranio europsku civilizaciju«. S tim u vezi kazao je kako zločinci trebaju biti kažnjeni. (Hina)
-------------------------
Vjesnik d.d.
Srijeda, 22. studenog 2000.

Josip Vdović Zlatku Herljeviću, v.d. gl. ur. »Vjesnika«: Dezinformacija javnosti
Dana 19. studenog 2000. Vaš je list na trećoj strani objavio članak »Bobetko Vdoviću: Niste ispalili niti metka, a imali ste dovoljno godina!«
Bobetko se nije obraćao meni osobno, a najmanje ja njemu.
Za razliku od mnogih, meni su poznati mnogi detalji iz prošlosti »velikog Hrvata« Janka Bobetka (prema iskazima preživjelih svjedoka u prošlih 50 godina), te nema nikakvog razloga da s njime polemiziram a još manje razgovaram.
Točno je da ste objavili Hininu vijest, koja ne prenosi točno događanje u Škabrnji.
U prošlih 30 sati telefonom i osobno obratilo mi se više od 40 osoba, koje jako dobro znaju tko je Bobetko, ali i tko je Josip Vdović. Nemam zbog toga pravo prešutjeti Vaše dezinformiranje javnosti.
U Domovinski rat sam se djelatno, oružjem na prvoj crti, uključio 14.10.1991., a o broju ispaljenih metaka, »pijanih ustaša« i BST granata ispaljenih na četnike nisam imao vremena voditi preciznu statistiku.
Ostavljam to »generalu Bobetku«, »generalu propuštenih bitaka« iz 1991. god., godine koje se branila i obranila Hrvatska, za koje je vrijeme Bobetko uglavnom branio svoju beogradsku »penziju«, čuvao šapku u svom ormaru i nije obukao šarenu odoru ZNG-a.
Kao školovani pozadinac, a sukladno svom ziheraštvu, Bobetko se uključuje tek onda kad su drugi odradili najteži i najkrvaviji dio, i naravno, nakon međunarodnog priznanja nezavisnosti Republike Hrvatske. Do tada je možda bio Hrvat, ali kada je to bilo najpotrebnije djelima nije potvrdio.
Poštovani gospodine Herljević, Bobetko je za vrijeme svog »političkog časa istorije« održanog u Škabrnji, sve koji su voljom naroda nakon izbora 3. siječnja 2000. došli na vlast, nazvao »...najgorom bagrom, izdajicama Domovine i mrziteljima Hrvatske...«, no Hina u tome ne vidi skandala!
Želite li zanimljiv članak, koji će značajno povećati prodaju vašeg lista, slobodan sam skromno predložiti da objavite veliki intervju s Bobetkom. Moguća pitanja:
- kada ste i u koga ispalili svoje prve metke
- što vam je poznato o mjestu Zrin i njegovom stradanju u 2. svjetskom ratu
- gdje su nestali Hrvati sa Križnog puta koji su zadnji puta viđeni u Sisku
- da li je točno da ste 27. 7. 1991. dobili pisanu zapovijed od tadašnjeg predsjednika Tuđmana o preuzimanju zapovijedanja ZNG-om u Sisku i kako ste je izvršili
- kada ste izvršili prvu zadaću kao vojnik HV
- kako se vaše samoproglašeno ratno znanje može usporediti sa smrzavanjem i gušenjem vaše pratnje na jednoj bosanskoj planini, ili vaše gubljenje iz postrojbe i nesvrhovito izlaganje neprijatelju (opisano u vašoj knjizi)
- osim vašoj sujeti i narcisoidnosti, te međunarodnim tužiteljima, kome i čemu još služi vaša knjiga »Sve moje bitke«.
Gosp. Herljević, ovo su samo neka zanimljiva pitanja na koje mnoga djeca i unučad pogubljenih iz drugog svjetskog rata čekaju odgovor, kao i svi svjedoci kameleonstva Bobetkovih zadnjih deset godina. Pomozite im!
(U privitku: Dio mojih dokumenata o oružanom sudjelovanju u Domovinskom ratu.)
JOSIP VDOVIĆ
zamjenik ministra MHBDR
Zagreb

SLIČICA 2:
Bobetko je organizirao u Predsjedničkim dvorima poklanjanje knjige Sve moje bitke tadašnjem predsjedniku RH. Scena je izgledala ovako - dugačka dvorana i u njoj dugački stol uz kojeg su postrojeni dužnosnici (Sabor i Vlada) s jedne i druge strane stola. Na stolu na drvenom skupom postolju, malo ukošeno stoji knjiga sa posvetom za Tuđmana i oko nje se, izdvojen od ostalih nervozno vrpolji general Bobetko... Franjo dobrano kasni tek toliko da bi se vidjelo tko je gazda dok svi stoje u stavu pozor. Ulazi odrješitim korakom najmlađeg Titova generala, mrgodan, nikog i ne pogleda, jednom rukom uzme knjigu - pročita naslov i zavitla je cijelom dužinom stola ideravši se na Bobetka riječima:... "Šta si se samo ti borio..." okrene se na peti i napusti dvoranu.
Epilog:
Zorane, Červeno je rođen u istom mjestu gdje i ja, poznajem ga odavna i sušta je suprotnost Bobetku koji je rođen dvadesetak kilometara dalje od nas.
Od Bobetka je boljševičko-jugoslavenska kamarila napravila heroja Domovinskog rata što je obična glupost i laž. Červenko je za njega po vojnom znanju i ratnoj učinkovitosti najmanje Žukov ako ne i Patton.

Tko je glasao

bravo Otpisani

Jeblo se njemu koliko će ljudi poginuti.
To je ono u kratko.

Tko je glasao

To ti je ono

@otpisani

kad ja kažem da su se svađali hrvatski i srpski komunisti..da su se oko raspada Jugoslavije dogovarali Hrvati i Srbi...možda bi prošlo mirnije...uostalom tako bi zasigurno bilo manje žrtava WW2 da nije bilo komunističkog pokreta.

Pošto su se 70-sete posvađali...vidjeli su da im sada prijeti egzodus ili rumunjski scenarij ako ostanu unutra...a bježati van..kuda kome..naših toliko vani da bi bilo svašta /nešto... e onda su se sjetili da su Hrvati.

Što je na kraju ispalo dobro..pomirba...koju su odmah poslije smrti pomiritelja pogazili.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci