Tagovi

Kome (ne) treba politička pamet (hrvatska politologija i politika)?

U ponedjeljak, 9. lipnja 2014. sa zanimanjem sam pratio TV emisiju državne dalekovidnice Fokus, koju je uredio i vodio Danko Družijanić. Gosti su mu bili politolozi dr. Zdravko Petak i dr. Agan Begić te komunikologinja mr. sc. Aleksandra Kolarić, predstavljena kao „bivši član SDP-a“ (zapravo je diplomirala povijest i francuski jezik). Nisam znao da postoji „bivši član SDP-a“ kao zanimanje, ali eto, čovjek uči dok je živ.
Moglo se gledati tu emisiju jer sam dojma da su prisutni politolozi u studiju opravdali svoje, ali i moje zvanje. Kod Aleksandre Kolarić primjećivao se izraziti politički diskurs.
Politologija je jedna od mlađih znanosti u našem podneblju (Fakultet političkih nauka u Zagrebu osnovan je prije 52 godine kao prvi u ex-Jugoslaviji!) i usprkos raširenu mišljenju o nekoj partijskoj školi, bar moj zagrebački Fakultet dao nam je znanja (generacija 1968-1972.) na kojima nam mogu pozavidjeti u najmanju ruku današnji političari na prostoru od Jesenica do Đevđelije koji, po rezultatima i intelektualnom formatu, čini se, nisu dorasli ni zamalo ijednom asistentu koji su tada djelovali na Fakultetu: Ivan Šiber, Ivan Prpić, Branko Caratan, Ivan Posavec… Sjećam se i vrlo dobrih profesora iz tog vremena: dr. Vanja Sutlić, st, dr. Radovan Pavić, dr. Nerkez Smailagić, dr. Inge Šeparović-Perko, dr. Radovan Vukadinović, dr. Davor Rodin, dr. Zvonimir Baletić, dr Pavao Novosel… Tko se još sjeća dr. Vere Stein-Erlich??
No, sentimentalni smo jer bilo je to vrijeme naše mladosti, junačenja, stjecanja prvih političkih iskustava, kada smo počeli vrlo dobro razlikovati aktualnu politiku i politologiju koji su vrlo rijetko bili u harmoniji – jednostavno, kritičnost i profesora i studenata se tada podrazumijevala, i nije čudo da se malo-malo govorkalo o ukidanju Fakulteta, jer, eto, na njemu djeluje nepoštena inteligencija s nekim ljevičarskim grupama koje predvodi – Žarko Puhovski! Žestoki kritičar Fakulteta bio je u to vrijeme dr.Vladimir Bakarić, politički alfa i omega u Hrvatskoj, vjerojatno i zato što ga nitko nije zvao da održi bar jedno predavanje! Fakultet je 2012. obilježio 50 godina postojanja, pale su prigodničarske riječi, i na moje razočarenje, distance spram aktualne politike, bar po izvještajima, nije se dalo primijetiti. Znanost kao sluškinja politike?
Ali, kakve politike?? Danas pojedini profesori tu i tamo ponešto kažu na TV, dojma sam više se manipulira njihovim izjavama, nego što uistinu analiziraju društvene pojave i političke procese. Jer, kakva je to izjava koja u stvarnosti traje i do desetak minuta, a u mediju, primjerice na HRT, pojavi se najviše pedesetak sekundi?? Evo, malo samoljubivo kažem, kada bi mene toliko rezali, ne bih više ni davao izjave, kao što to sada većinom radi moj drug iz tog vremena, a sada predavač na Pravnom fakultetu u Splitu mr. Zoran Malenicakojem je glavna preokupacija desetljećima sociologija jugoslavenskog odnosno hrvatskog društva. Nema osjetljivije teme, i nema manje izvještavanja o toj temi, nego danas u hrvatskim medijima. Općenito, dok je svojevremeno dr. Neca Jovanov istraživao i „obustave rada“ tj. štrajkove, nije mi poznato nijedno relevantno novije istraživanje o hrvatskoj pseudoeliti, tajkunima i tajkunčićima, enormnim socijalnim razlikama koje su najmanje rezultat rada…Kako bi mi bilo poznati kada i pored svega, nemam baš mirovinu koja bi mi omogućila ležernu pretplatu na „Političku misao“, koju povremeno pogledam u elektronskom obliku. Može li me netko uputiti na znanstvene radove u Hrvatskoj iz područja politologije, sociologije, psihologije, društvenih znanosti? Istraživanja javnog mnijenja rade se ad hoc, i nažalost, rezultati se podešavaju naručiteljima, jer kako objasniti da po jednima dr. Ivo Josipović je najpopularniji hrvatski političar s 40 % glasova ispitanika, a u drugom istraživanju s glasovima 70 % ispitanika?
HRVATSKA POLITOLOGIJA U GETU?
Hrvatska politologija je mrtva, živjela hrvatska politologija! I prije 1991. velikim dijelom ovisilo je i o samoj kuraži znanstvenika i pedagoga koliko će biti domet politologije, o autonomnosti Uprave Fakulteta, Nastavnog vijeća, glasnoći studentske trećine… financijama koje su često nedovoljne da pokriju troškove znanstveno-istraživačkog rada. Ipak, dojma sam da je za politologiju ova hrvatska država bila prije maćeha, nego majka, i da je politologija stagnirala, uostalom kao i cjelokupno hrvatsko društvo u kojem je znanje potisnuto u deseti plan, a politika i politikanstvo popelo se na pijedestal. Taj salto mortale nije ništa drugo do izokrenuta piramida, gdje je znanstvena spoznaja gurnuta u rezervat dokonih ili čudaka i u nas ima pogrdan naziv „pametovanje“ ili „filozofiranje“, a na vrhu se nagomilala široka lepeza analitičara i „analitičara“, često jednih te istih. Nije li danas hrvatska politologija stješnjena u geto? Sjećamo li se ijedne jedine izjave vrijedne memoriranja analitičara koji ne udovoljava elementarnim premisama kulture govora – Davora Gjenera – da o ispraznosti poruka ne pišemo! A Dejan Jović, politolog – profesor, a i savjetnik predsjednika dr. Josipovića?? Prije osobna upornost i kuraža, nego uvažavanje politologa i politologije! I dojma sam da ga neprestano proziva rodoljubna grupacija jednako zato što je Srbin, koliko im smeta istovremeno on kao politolog koji se može pojaviti i na svjetskim skupovima, a da ne osramoti ni struku, ni zvanje!
PRAVNIK DO PRAVNIKA, EVO BELAJA!
I u nas se radi o još jednoj krajnje neobjašnjivoj pojavi – preplavili su nas pravnici, od zadnjeg varoši do hrvatskih premijera, pa i predsjednika države. Pravnik do pravnika, a prava i pravde u hrvatskom društvu ni od korova – da, baš tako, ni od korova, belaj do belaja! Zvijezde politike su odvjetnici koji svojim stavovima pro domo su u javnom prostoru u većini slučajeva zagađuju taj prostor; tu su mnogi u radnim skupinama kao da je bitno kako pravno formulirati neki sadržaj, a ne koliko je pravno rješenje pravedno i socijalno uravnoteženo? I stoga ta saborska zakonomanija kao da su ekonomske i socijalne probleme rješavali zakoni i pravne norme? (usput, u Saboru je 2012. godine bilo čak 17 politologa, ccccc, i nisam zamijetio da su se suprotstavili toj dominaciji pravnika!) Ne bi trebalo poopćavati, ima izuzetaka od pravila, ali ni prava i studij prava nisu ono što su nekada bili. Jer, kako objasniti da hrvatski akademik postaje osoba koja je autor jednog od najkontroverznijih zakona, o pretvorbi i privatizaciji, te denacionalizaciji, jednako kao već zaboravljeni Smiljko koji zna o novcu manje nego zadnji židovski kramar!? Po kojoj logici je prononsirani nacionalist i „žestoki“ Vice Vukojević obnašao dužnost člana Ustavnog suda RH i čak tri mandata žario i palio u Saboru i izvan njega?
Ni ekonomista nema u javnom prostoru koliko bi trebalo, tu se javljaju opet jedni te isti analitičari u bankama, koji uglavnom zastupaju interese bankarskog sustava. Psiholozi su vrhunski, ako su gospođa koja pronosi priručnu psihologija za neudate djevojke i nesretne kućanice. Mene, vjerujem i javnost, bi zanimao jedan intervju od sat vremena s kompetentnim psihologom (psiholozima) koji bi nam odgovorili na pitanja kakva je uloga političke psihologije u hrvatskom društvu? Što je to psihologija mase odnosno gomile? Otkuda toliko oportunizma, otkuda toliko klimavaca, otkuda jedan Glavni odbor jedne partije, k tome socijal-demokratske, može biti na razini klijentelističke svijesti kakve nije bilo ni u počecima socijaldemokracije prije 150 godina u Evropi…Koliko članova tog Glavnog odbora zna da je Socijaldemokratska stranka Njemačke lani obilježila osnutak prije 150 godina i da je njen utemeljitelj Ferdinand Lassale? Ona je najstarija demokratska stranka na svijetu i uvelike je pridonijela ne samo jačanju prava radnika i žena, već razvoju demokracije uopće.
Razlikuju li ta gospoda-drugovi uopće političke doktrine?? Znaju li oni što je politički proces, što su to interesi, koja je najbolja uloga države u društvu, što je to državni kapitalizam? Ima li kakvih ozbiljnih rasprava o političkom sustavu, izbornom sustavu, zakonu o političkom organiziranju, pravima manjina, ulozi medija i javnog mnijenja, tko u nas kreira javno mnijenje – gospodari kapitala ili građani, tko i kako kontrolira sigurnosni sustav…itd. Ima li i kakvog uopće „idejnog osposobljavanja“ članstva političkih stranaka?
Politologija nije čarobni štapić, ali politologija zna biti dobar savjetnik političarima. U svijetu ipak političari se znaju i služiti politološkim saznanjima, ali izgleda da bi u nas trebalo prvo političare učiti da uopće slušaju savjetnike i stručne službe… Ne, politika nije samo za politologe, ali politika bez politologa je suha slama koja se zapali brzo ili pak usmrdi kao u Augijevim štalama.
VOLJA NARODA?
Da bi političari trebali slušati prije svega GLAS NARODA, VOX POPULI, ma koliko nam se on ponekad ne sviđao, abeceda je politike, kao i politologije. Tko je zapravo nositelj suvereniteta i što je to VOLJA NARODA, i kako se ona prenosi do parlamenta i drugih vodećih državnih institucija? I zato nam mogu trabunjati političari kako mandat Vlade i Sabora traje četiri godine, kako je Vlada stabilna… kao da matematička većina u Saboru odražava volju naroda prije dvije i po godine, i sada!? U parlamentarnim demokracijama vlada koja nema rezultata ili je upletena u neki od skandala ili u afere koje dovode u pitanje stabilnost sustava, može odstupiti u svakom danu od četiri godine mandata, da sada opet ne špekuliramo o časnoj ostavci vlade i/li premijera!
Razlikovanje egoističnih interesa i općeg interesa, osobnog dobra i društvenog dobra, i možda najvažnije, DOBRA i ZLA koje nam se dogodilo i još događa trebalo bi biti normalno, no, postaje događaj za slavljenje (doček ratnog zločinca Darija Kordića, kao heroja!!). Jer, nažalost, nekima ni dvadeset godina zatvora, ni sto politologija neće pomoći da razlikuju socijal-demokraciju od klero-fašizma, ratni zločin od legitimnog prava na obranu, bijedu od blagostanja, moralnost i etičnost od kurveraja i bezočne prijevare, sa dodatnim balkanskim „štihom“!
Blitva pije, Blitva se opija…
(Sorry, ali završetak ove kolumne, kao i neki dijelovi, prije su politički nego politološki jer, kažu, u svakom drugom politologu, čuči –političar! To samo po sebi nije loše, ukoliko politološka znanja ne zloupotrebljava(mo) jer, kao i politika, i politologija može imati dva lica, poput boga Janusa)
(10.06.2014.)
Napomena: Ovaj je tekst kao kolumna objavljen na www.tacno.net. Ovdje će svaki komentar ad hominem biti označen kao spam, pa posebno tom mom opsesivnom "prijatelju" poručujem da ni ne piše svoje nebuloze! Zaista se ne smatram tako značajnim da bi već četvrtu godinu za redom gebelsovski ponavljao iza svakog mog teksta i upisa, idiotarije!

Komentari

Konspiracy Theory

je film o politici, programiranim ubitstvima sa matematickom pozadinom.....

Tko je glasao

Politologija i Zrakomlat(Perazovic)

Postoje ljudi koji mrze teologiju,politologiju i sve, sto ima nastavak logos. Ti ljudi vole nogomet i sve ,sto je na nivou:nasi-vasi. Napraviti znanost o jednom crvu oni smatraju kretenski. Rijeci, koje bira zrakomlat su predvidive kao kretanje jednog crva.
Zabiravimo crve i vratimo se znanosti politologiji.
Mrzimo li dr. Bakarica ili profesore na fakuktetima. Politika nije moji i tvoji, nego kako napraviti sretnije drustvo ili drzavu. Duga americka demokracija ima niz divnih primjera. Znate li da jepredsjednik Roozvelt bio invalid, da je predsjednik Linkoln bio dusevni bolesnik itd.itd. Vecinom su bili pravnici ili generali.
Tolerancija prema drugacijem tj. fascinacija drugacijim stvorila je demokraciju, koja je bila na mjesecu i uskoro ce krenuti ka zvijezdama.
Analiza i sinteza potrebne u u svemu a politologiji posebno. Bez politologije imali bismo naciste i diktatore. Ne bismo razumjeli ko je diktator Putin ili Obama ili obadva ili nijedan. Politologija tumaci je li Tito bio diktator, dobar ili zao. Drustvo, koje ismijava svestenike i casne sestre i zeli ukinuti studij politologije na rubu je apokalipse. Sretno

Tko je glasao

@vladmirara

Kratko, ali mudro razmišljanje! Odlicno je receno ovo o ukidanju politologije - zaista smo u tom slučaju na rubu apokalipse, ako ne i u njoj samoj!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ma dobra je politologija

samo što je kod nas predaju profesori marksizma još iz propale yugovine iz čega možemo zaključiti da su znači već jednu državu sijebali pa analogno tome predvidjeti da bi mogli sijebati i ovu a to ipak ne možemo dozvoliti

zato ja imam vic za mlade politologe kojima ispiru mozak kod Zakošeka i sl.
kažem: ideš cestom i vidiš kravlju balegu osušenu na suncu, preokreneš je a kad ispod- politolog

evo:

http://forum.net.hr/forums/t/363120.aspx

narod koji ima ovakvu omladinu ili je školuje na FPZ-u treba da se zabrine za svoju budućnost, da parafraziram onog šepavog monstruma iz mauzoleja u Bgd-

sve dobro...

Tko je glasao

Znanost

Očito neki ne razumiju što je logos. Skoro je svejedno da li vam višu matematiku predaje Lenjin ili Obama. Formule i logika tih formula su nepromjenjive, tako je i sa svakom znanošću.
Ponavljam još jednom Mojsijevu 11. zapovijed, koju je morao sakriti Mrzite YU. Molim vas objasnite mi zašto.

Tko je glasao

Politologija

u tom smislu uopće nije nikakva znanost! To vam je valjda i samome jasno! Mislim, u smislu više matematike i sličnih vještina koje barataju "nepromjenljivim" formulama i logikama, i koje svoje zakone izražavaju jednadžbama.

U usporedbi s tim politologiju bi bilo primjerenije nazivati "zabavom" nego "znanošću", zar ne!?

Tko je glasao

@Foma Fomič pogotovo

@Foma Fomič pogotovo "politološki" kadar stare juge je bio posebno potkovan znanjem kojeg su sticali temeljem privrženosti patijskoj ideologiji koja nije vidjela ni lijevo, ni desno, već samo doktrinu tko nije za taj je protiv! Zato "politilozima" strare garde viša matematika i slična vještina koje barataju "nepromjenljivim" formulama i logikama, nisu bile potrebne, jer logika i razmišljenje svojom glavom je bilo u domeni isključivo "profesora" i "dekana" koje su tada nazivali partijski sekretari i voljeni vođa partije!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Gle,

nisam sigurna da je svijet baš tako crno-bijel..... Ljudi su jamačno čitali i saznavali, ali je "marksistička filozofija" bila općenito prihvaćena kao zadani način mišljenja, pa su nekakve izravnije kritike marksizma bile riskantne..... A naš narod općenito, pa tako i inteligencija, standardno nije sklon rizicima, he, he, he..... Radilo se više o oportunizmu, istom oportunizmu kojega ćemo posvuda prepoznati i danas, a ne o nekoj vječnoj i nepromjenljivoj nesposobnosti da se "misli svojom glavom"...... Mislilo se "svojom glavom", ali se to nije glasno govorilo..... Oportunizam je uvijek isti, njemu je svejedno kakav je režim na vlasti..... Dakako, na kraju se zatvori krug, pa se u konačnici dođe do ovog tvog zaključka: kad je oportunizam dominantna sastavnica "mentaliteta" ili "kolektivne psihe", onda se naprosto izgubi sposobnost razmišljanja "svojom glavom", to jest, kreativnog kritičkog mišljenja..... Samo, ja to ne bih argumentirala tako žučljivo, ni tako ideološki obojano kao što ti činiš..... Nemamo mi stalno neke "neprijatelje" koji vrebaju na nas i našu sreću, nego smo uglavnom sami svoji neprijatelji.....

Glede "matematike, logike, nepromjenljivih formula" itd. htjela sam istaći samo to da se takozvane društvene, humanističke discipline, kakva je i politologija, jednostavno ne mogu mjeriti s egzaktnošću i strogošću matematike i prirodnih znanosti. Društveni "zakoni" nisu ni blizu "zakoni" u onom smislu u kojemu se "zakonom" smatra neka tvrdnja na području fizike ili matematike, i ne mogu se izraziti jednadžbom.

Zato je ona kolegina primjedba neumjesna: zbilja je svejedno tko će ti predavati višu matematiku, jer je Pitagorin poučak uvijek isti, predavao ga ljevičar, konzervativac, liberal, ili anarhist. A predavanje iz politologije će uvijek imati neku mjeru "proizvoljnosti", to jest, nedokazanih i nedokazivih tvrdnji, i to opet neovisno o tome da ti predaje "marksist i jugo-komunjara", ili "demokrat", "liberal" i slično.....

Mi smo uvijek skloni da baš "svoju istinu" držimo konačnom..... Ali, to nikada nije sasvim tako.....

Tko je glasao

@Foma Fomič

NEPROMJENLJIVA FORMULA, istinska društvena zakonitost je da će "zrakomlat", opsesivni provokator ovog portala i koje persone, zapravo St. Tt, iz Slatine (Kozice) minusirati svaki moj dnevnik i svaki moj upis! UVJERI SE U TO EKSPERIMENTOM I POGLEDAJ SVE ZADNJE UPISE I DNEVNIKE Lj.R.W-a!
Predlažem istraživanje u razdoblju od 1.01. 2013. do danas, 18. 06. 2014. Javi rezultat!
Kažu: ono što je dokazivo eksperimentom, je eksperiment sa znanstvenom valjanošću, tako i u politologiji (podgrana znanosti: politička psihologija).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

"POGLEDAJMO KAKVE KOMENTARE PIŠE "POLITOLOG" Lj.R.W!

Ljubo R. Weiss 15.6.2014. 3:55:59 http://www.virovitica.net/dnevnik-jedne-neobicne-djevojke-ljeto-tek-je-p...

@jedna.
Istina, ljeto tek je stglo, ali ne moraš kada raširiš noge, odmah raširiti i usta, ha, ha!
I sjela ti meni na - ČIČAK! (inače sam finjak, ali sada si mi naletjela, pa eto, oni koji se ujutro bude, po vrućinama, ne goli, nego zakopčani do grla, oprostit će mi!).

Kada se sjetimo njegovih komentara pod nickom DANIMIR, i ovakve seksističke izjave i bljuvotinskog ispada prema nježnijem spolu pitam; zar takav neodgojeni i napaljeni matori manijak zaslužuje bilo što osim minusa?

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Visa matematika i psihologija,genetika ,sociologija, financije

Spavali ste zadnjih 30 godina i ne pratite modernu matematiku. Danas se sve moze definirati matematuckim jednazbama. Pogledajte cfd (ako mi ne vjerujete).Sretno
P.S.
Rosenkrieg ili razvod braka je precizno matematicki opisan i tu znanost CIA intenzivno koristi.

Tko je glasao

Istina je,

već poduže vrijeme spavam! :)..... Zato ću biti zahvalna da mi izrecitirate matematičku jednadžbu iz koje je prije godinu dana bilo razvidno da će Milanović najuriti Linića iz Vlade i SDP-a!

Ili, ako je to pretežak matematički zadatak, onda ću biti zadovoljna i s matematičkom jednadžbom koja to objašnjava post festum! :)

Ili, ipak nešto jednostavnije: nacrtajte mi kako će izgledati onaj kristalić koji će mi sljedeće zime pasti na glavu kao "prva pahulja snijega ove zime"! :)

Tko je glasao

@Foma Fomič

Mislim da se ti šališ?? Ti zaista ne vjeruješ da postoje društvene zakonitosti koje je moguće verificirati kao politološke znanstvene spoznaje!? Znaš li ti koliko je duga tradicija politologije na Zapadu?? Da se studira VRLO OZBILJNO na Harwardu i drugim prestižnim ustanovama! IZNENAĐEN SAM TVOJIM RAZMIŠLJANJIMA! Prije bih pomislio da si malo zabrijala, da ne bude dosadno...? Ili si pravnica, ha, ha...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pa, navedi mi jednu

"društvenu zakonitost" koja ima snagu jednaku zakonitosti onoga: "tijelo uronjeno u tekućinu izgubi na svojoj težini onoliko koliko teži istisnuta tekućina" (ili tako nekako)?! Ili da ne spominjemo zakonitost onoga: "dva plus dva je četiri"!?

Koji bismo "društveni zakon" mogli naći da odgovara tom prirodnom zakonu? Možda: "Čovjek je po prirodi zao"?, ili: "Čovjek je po prirodi dobar"?, ili: "Komunistička revolucija se događa u zemljama s najrazvijenijom kapitalističkom proizvodnjom"?....... Ili: "Demokratski glasači u demokratskom režimu nikada neće dovesti Hitlera na vlast"?..... Ili: "U obrambenom ratu je nemoguće počiniti ratne zločine"?.......

Mogla bih nizati do sutra.....

Dakle, izrecitiraj mi jedan "društveni zakon"! Imajući u vidu, dakako, da "zakon" znači: tvrdnja koja vrijedi uvijek, svugdje, zauvijek, i da se stoga može izraziti u obliku matematičke jednadžbe!

Tko je glasao

Beautiful Mind

Pogledajte film i vidjet ce te sto su USA racunali prije 30 godina. HRT Vam selektira ono sto gledate. Matematicke zakonitosti ionako ne mozete razumjeti, ni ja ih vise nerazumijem iako sa bio jedan od najbiljih u YU.
DI V. Rosic

Tko je glasao

haha,

HRT gotovo uopće i ne gledam!

Pa, kaj su onda izračunali, kakav je čovjek po prirodi: dobar ili zao? :)

Tko je glasao

Mediji i razmisljanje svojom glavom

Ocito su mediji u zadnjih 24 godine ucinili svoje(namisli). Volio sam marksizam u srednjoj skoli zahvaljujuci prof. Petru u Samcu. Ali ne zbog Marksa ili Lenjina, nego zbog Hegela i Kanta. Sicijologiju sam dobio u 2. godini na fsb u i profesor je tumacio cak i psihologiju i psihijatrijug. Gdje je granica izmedju zdrave i bolesne depresije. Svi se ponasamo manicno depresivno i to opisuje sin funkcija a Vama, kojima je Pitagorin poucak visa matematika zelim da citate Platona i Arhimeda.Grcka filozofija je ista i u kgb u i kod cia e. Kad mi u taxi ju kazu Gruss Gott vec znam je li lijevi ili desni. Tj. dobar dan svako izgovara drugacije ali je smisao isti.Zeli Vam Dobar Dan ( ako?) Moze Vam i Shallom reci sa Sha lom. Sretno

Tko je glasao

"vidiš kravlju balegu ... preokreneš je a kad ispod- politolog"

da ga nisi dirao ispod balege, nebi ti dao minus!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@vladimirar sigurno je da sam

@vladimirar sigurno je da sam zadnja osoba na svijetu koa je za ukidanje bilo koje vrste obrazovanja, znanosti i struke, ali sam protiv šarlatana koji se busaju nekim znanjem kojeg nisu u stanju dokazati, ali ga kao LJ.R.W. uporno nastoje nametnuti drugima!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

takozv politologija je

takozv politologija je mlacenje prazne slame taj fakultet treba ukinuti i svima oduzeti diplome

Tko je glasao

@Ljubo prestani se ponašati kretenski i uvaži primjedbu na tvoju

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Stjepan T.

Kakva ŽIDOVSKA TVRDOGLAVOST??? Najmanje četiri godini mi zujiš oko glave!
S kojim pravom to pišeš??? To je tvoja hrvatska uljudba?
Mora da si se najeo ludih gljiva, ha, ha...!
Da li ti znaš čitati? Pročitaj, ako si pismen, NAPOMENU, pa se javi, hi, hi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

o budalo, budalo opet si se nalokao jeftine brlje

@Ljubo poznato je da su ti ti tvoji bijeli miševi tvoji najbolji i jedini prijatelji, pa ih ni tvoja maca Jafica ostavlja na miru. Teško je to Ljubo kada se prošećeš gradom a ljudi pokazuju prstom na tebe, luzera, jalušnu i ništ koristi čangrizavu osobu koja je svoj život proćerdala kao onaj ubogi cvrčak i svakim danom postaje sve više persona non grata. Teška je to patnja Ljubo i zato ti treba utjeha koju sam sebi pružaš u vidu halucinacija kako netko zapaža tebe kao osobu, ili kako ti sebe voliš nazivati personu, a ne jalušnog svađalicu, hrvatomrzca i prodanu dušu koja će za judine škude danas napisati ono što će već sutra najžešće napasti polpljuvati. Takvom je bolesniku nemoguće objasniti da je njegova spodoba nebitna, ali smrad teksta i tona kojeg širi oko sebe treba na svakom mjestu i u svakoj prilici zatirati!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zato se nadobudna i uobražena budalesino prestani ponašati kretenski i uvaži primjedbu na tvoju pogrešnu tvrdnju neznanje u kojem si ustvrdio da je SDP Njemačke najstarija demokratska stranka. "Sveznadare", kada se stalno prsiš, a u gornjem "dnevniku" naprosto vrvi od samohvale tvoje "stručne", "politološke" "školovanosti" i "znanja", onda prevladaj tu tvoju polutansku židovsku tvrdoglavost i ne zarolavaj komentar koji te upozorava na tvoje neznanje i pogrešnu tvrdnju! Način na koji te se upozorava je slika tvog kretenskog i debilnog ponašanja na pollitika.com u kojem zbog prevelikog mrakovog straha od prozivke da te je sankcionirao zbog tvoje przničke naravi zlorabiš pravila i alate pollitike.com! @Ljubo stalno se prsiš nekim politološkim i sveznadarskim perjem, a neznaš proguglati i naći da je najstarija demokratska stranka na svijetu prema tvrdnjama istinskih politologa i istoričara Demokratska stranka (Democratic Party) je jedna od dvije vodeće političke stranke u SAD-a Ona svoje korijene ima u Demokratsko-republikanskoj stranci koju je Thomas Jefferson stvorio 1792. godine, a njegove su se pristaše počele nazivati demokratima. Prema tome to je stranka koja je najstarija danas postojeća stranka na svijetu), Demokratska stranka u modernom smislu svoj kontinuitet dobija tek 1829 godine s njenim raspadom na dvije frakcije u doba predsjednika Andrewa Jacksona, koji je 1828. godine pobijedio na izborima i tako postao 7. predsjednik SAD Prema zvaničnim podatcima Demokratska stranka Democratic Party je Osnovana 1792. (povijesno) tj. 1828. (moderno) kada su se pristaše počele i zvanično nazivati demokratima. Prema tome SDP Njemačke nije najstarija demokratska stranka stranka na svijetu, već u Evropi!
A TI @LJUBO I DALJE ZAROLAVAJ ODGOVORE I POTVRĐUJ DA SI KRETEN NAD KRETENIMA!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Rumena kadulja

Hrvatofilu, mogao si bar prevesti taj svoj copy/paste, a ne nas smarati time što se "zvanično" naziva ili ne naziva.

Tko je glasao

Frezo a da mi ti malo ....

Frezo a da mi ti malo .... nacrtaš što je to smarati.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Rječnik

Pogledaj u isti rječnik kao i za zvanično. Ali ne pod isto slovo (ako razumiješ).

Tko je glasao

@Fraise ŠPIJUNKA KOJU SAM VOLIO!

Što se tu može, čovjeku je materinji jezik mađarski (kao i prezime), a ti znaš kako je Mađarima teško sa stranim jezicima...?? Zato i jest VELIKA, VELIKA HRVATINA , čisti kompleksi! Politologija??? Ma da?? ŠPANSKO SELO za običnog spajača žica! Tamo gdje je on s prstima (i kliještima) tamo se događa KRCCCC, KRCCCC, frcaju iskre,
Neka mu HAŠEM pomogne, kada si ne zna sam pomoći! Mjesec dana ga ignoriram, a on nasrtljivo se gura, pa se gura, pa se gura...krešti, viče, konfabulira, halucinira, PROVOCIRA... Inače, on je poznat po copy/pste, po forvardušama, po pismima čitatelja, po sudskim sporovima (navodno živi u srpskoj vikendici na Jadranu koju je smicalicama oteo od drugih ljudi), poznat je po alkoholizmu, aroganciji, konfliktima sa okolinom - malo malo policija mu je na vratima, poznat je po provokacijama razne vrste, a kako me UPORNO PRATI već ČETIRI godine, to se može, gotovo sam siguran, raditi SAMO za novac i PO NEČIJEM NALOGU! Stvarno, sorry svima, ali ni sam s ene držim "Napomene", ali logično, kada netko udara po mom židovskom identitetu, dobiva natrag!
A to nije prvi slučaj u mom turbulentnom životu da me možebitna špija zajebava - kada budem osjetio zadnje mjesece opisat ću slučaj iz Beča kada sam bio u prisnim odnosima, pokazalo se kasnije, sa obavještajkom koja je radila za BiH obavještajnu službu! Ali, ništa mi nije žao, baš ništa...to su danas ipak lijepa sjećanja na "aginicu" koja je provcirala, ali je bila i mila... za razliku od ovog mutikaše! Evo, i sada mi je pred očima "aginica" LIJEPA, PAMETNA, jedino je voljela puno ćumurati i pušila je cigaretu za cigaretom... Naravno, dobra novinarka! Toliko me je impresionirala nekoliko mjeseci da sam je nosio kao kap vode na dlanu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

""malo malo policija mu je na vratima

@Ljubo jado i bijedo ljudskog karaktera o tomu koliki si patološki lažljivac i mutikaša ne treba napisati ni jednog jedinog slova.Evo konačno si priznao anonimne prijave i denuciranje policiji, ali zašto ne priznaš kretenčino jedna da su već odavno tvoje dojave i denuciranja policiji postale nevažna stvar, jer si u međuvremeno poznat kao jalušna, gramziva izlapjela budala koja i rođenog brata i nećaka bezočno napada i vrijeđa, pa kako onda to nečeš činiti nekome tko ti nije član obitelji. Fuj sramoto jedna, pokrij se ušima i prestani dokazivati koliki si jad i bijeda.Da život ti je turbulentan kao put govneta u neboderu s 30 katova. Kao što vidiš Ljubo eho je onakav kakav je tvoj labuđi pjev i objede za koje i sam znaš da ih može smisliti samo totalni jalušni gubitnik i persona koja kao ti vegetira u stalnom konfliktu sa samim sobom i lažima koje uporno pokušava poturiti po internetskim portalima.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"sveznadare", SDP Njemačke nije najstarija demokratska stranka

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"HRVATSKA POLITOLOGIJA U GETU?"

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci