Tagovi

Kome i zašto dr. Nikica GABRIĆ (Nacionalni forum) prebrojava krvna zrnca?

Afera vezana za sindikalistu dr. Ivicu Babića krenula je davnih godina kada je dr. Nikica Gabrić ustvrdio da dr. Ivica Babić ima lažni status ratnog vojnog invalida, stečenog na osnovu krivotvorene medicinske dokumentacije. Prve kontrole dokumentacije i statusa dr. Ivice Babića pokazale su da je sve u redu, da je stvarno ispao iz sanitetskog vozila i pri tome ozlijedio oko. Kako je tekla i još teče istraga koja je značila i nekoliko dana Remetinca za dr. Ivicu Babića uglavnom je poznato. Koga zanima kako je taj slučaj komentiran na lokalnom portalu, može još naći na www.virovitica.net kolumnu KOME ZVONE ZVONA VIROVITIČKA?, posvećenu tom pitanju, ali i šire, o stanju u Općoj bolnici Virovitica te panici koja je nastala u dijelu virovitičkih liječnika.
Po izlasku iz Remetinca dr. Ivica Babić javno se sučelio u raspravi sa dr. Nikicom Gabrićem, a u nju je na Z1 uključen i poznati „istinoljubac“ dr. Andrija Hebrang. Sa simptomatičnim međunaslovom "Gabrićev stereotip za desno biračko tijelo: Meni mama Hrvatica, a njemu Židovka...“ reagirao je portal indeks.hr koji je konstatirao pored ostalog:
„Očita je bila, dakle, namjera Nikice Gabrića, nove političke zvijezde u usponu koja uživa i naklonost predsjednika Josipovića, da sebe uzdigne, a Hebranga spusti. Poslužio se prikladnim stereotipom za emisiju u kojoj je gostovao, ali je nedvojbeno upotrijebio govor koji sugovornika diskvalificira po njegovom porijeklu, sve u svrhu vlastite prikladnosti političara nove generacije, dobrog ljevici, a i desnici. Zamislite, meni majka Hrvatica, njemu Židovka, i on sad nekome nešto govori?
Komentator indeksa zaključuje: „Snimku smo poslali Židovskoj općini u Zagrebu. Pitali smo ih imaju li komentar na ovaj istup Nikice Gabrića? Nemaju. Ni oni, a ni bilo tko drugi. Na Gabrićevo diskvalificiranje po porijeklu nitko nije reagirao."
NIKICA GABRIĆ LINIJOM DR. FRANJE TUĐMANA?
Ne treba podsjećati da ova izjava dr. Nikice Gabrića podsjeća na dio vokabulara dr. Franje Tuđmana, i kada je on devedesetih u "Bespućima" izložio u šezdesetak stranica notorne antisemitske teze i delegitimirao Izrael kao nacističko-rasističku tvorevinu, otvorio je širom vrata za najluđi revizionizam i antisemitizam koji je moguće zamisliti nakon 1945. u Hrvatskoj. A taj isti dr. Andrija Hebrang obožavao je dr. Tuđmana koji je dotadašnji lagani crveni antisemitizam pretvorio u oficijelni, široko rasprostranjeni antisemitizam nove vrste. I sad, 2014. se pojavljuje dr.Nikica Gabrić kojeg navodno podržava dr. Josipović, i, Adonaju dragi, on bi sa svojim Trećim putem trebao donijeti nadu i preokret Hrvatskoj.
Zaista prebrzo se razotkrila ta nova zvijezda hrvatskog političkog neba i postala zvijezda tamnog sjaja, slična zvijezdama prije njega, a bojim se i zvijezdama poslije njega. Pokazalo se ono što uporno trubim, sam sebi dosadan: kada se krivo zaore brazda devedesetih, nikakva naknadna oranja ne mogu ispraviti tu brazdu, kao što i političari ponikli tada na njivi hrvatske demokracije devedesetih nikada neće biti, većinom, uljuđena elita, već će ostati hrvatska pseudoelita puna para, kompleksa i -stereotipa! I svi su oni isti, ili vrlo, vrlo slični : narodu mrvice, njima koliko mogu opljačkati, lagati, požderati, pojebati (utjecaj Vedrane Rudan, sorry) zajahati,otuđiti,odnaroditi!
Kada bi mene netko pitao, sve bih to po bosanskom modelu u Hrvatskoj (ali bez paljevina) pomeo čvrstom metlom, smjestio na Goli otok pa neka se tamo, u zatvorskim barakama, svađaju do mile volje... odnosno neka si tamo prebrojavaju krvna zrnca i proučavaju genetiku, koju, očito, i dr. Hebrang i dr. Gabrić, toliko vole. Pokazuju se naime, specijalistima ne za oftalmologiju ili radiologiju, nego, evo, za genetiku i rasne teorije.
Dr. Andrija Hebrang mlađi nije cvijeće hrvatske politike, proslavio se po mnogo čemu, između ostalog i po izjavi da Maks Luburić, po njegovu mišljenju, nije bio ratni zločinac. Međutim, valja pitati dr. Nikicu Gabrića (Nacionalni forum) kakve to ima veze sa Hebrangovom majkom gospođom Olgom Hebrang (1913-1997.) koju sam, usput upoznao, i imao s njom zajedno čast obnašati dužnost člana Vijeća Židovske općine Zagreb. Svojim djelovanjem, nastupima i ophođenjem bila je neka vrsta suprotnosti svom sinu Andriji, svoje židovstvo nije negirala niti ga je posebno isticala.
TKO JE BILA OLGA HEBRANG?
Olga Hebrang potjecala je iz Pakraca, iz dobrostojeće židovske trgovačke obitelji Strauss. Roditelji su vodili računa o njenom obrazovanju, učila je svirati klavir, francuski i njemački jezik, a kao djevojka, 30-ih godina, pridružila se ljevičarima i komunističkoj partiji, čitala ljevičarsku literaturu i napokon se pridružila partizanskoj borbi u II. svjetskom ratu. Kao Židovka i aktivna ljevičarka bila je dvostruko ugrožena pa su je 12. prosinca 1941. ustaše uhapsili i sljedećih nekoliko mjeseci provela je u zatvoru u Pakracu, Staroj i Novoj Gradiški. Deset dana nakon hapšenja ustaše su joj u logorima u Staroj Gradiški i Jasenovcu pobili pedesetak članova obitelji i rođaka.
Jedanaest mjeseci nakon uhićenja Olgu Strauss izdvojili su iz samice logora u Staroj Gradiški i prebacili je u zatvor u Novoj Gradiški. Zajedno s još nekoliko političkih zatvorenika ustaše su je namjeravali razmijeniti za neke svoje ljude koje su u zarobljeništvu držali partizani. U toj grupi za razmjenu bio je i Andrija Hebrang st., tada već poznati komunistički aktivist i lider, koji je i prije II. svjetskog rata proveo 12 godina u zatvorima zbog svoje političke djelatnosti. Razmjena je uspjela a roditelji Andrije Hebranga ml., jedno vrijeme i potpredsjednika Sanaderove vlade, krenuli su negdje između Okučana i Caga u zapadnoj Slavoniji prema partizanskom šumskom štabu i dalje u partizansku borbu. Andrija Hebrang stariji, nakon samo nekoliko dana poznanstva, zaprosio je Olgu Strauss i ona se nakon jednog dana razmišljanja pristala za njega udati. Bio je to drugi brak Olge koja je u prvom braku bila udana za Marka Kona, trgovca iz Pakraca. Otac Andrije Hebranga ml. bio je tada naočit muškarac u zrelim godinama, 14 godina stariji od njegove majke Olge Strauss. Prema njenom vlastitom priznanju, u Andriji Hebrangu st. ona je tada vidjela neobično privlačnog čovjeka, u kojem je pronašla i oca, i brata, i sestru, nadomjestak za cijelu stradalu obitelj. Kao bliski suradnik Josipa Broza Tita, Hebrang je izravno od njega zatražio dopuštenje za vjenčanje, i dobio ga. Što se dogodilo 1948. s Andrijom Hebrangom st. do danas je ostalo obavijeno velom tajne, iako većina povjesničara tvrdi da se radilo o politički montiranom procesu i ubojstvu - ostaje činjenica da je nakon 1948. Olga Hebrang po zatvorima provela punih osam godina, od toga tri godine u samici.
Nije tajna međutim, da je zahvaljujući pomoći Slavka Goldsteina i Židovske općine Zagreb proživjela najteže godine svoga života kada nije bilo popularno nositi prezime Hebrang (i ona i djeca Hebrangovih nosila su više desetljeća prezime Markovac), kada su paketi hrane i odjeće iz USA pomagali obitelji da dočeka mirnije dane.
..NI ŽIDOVKA, NI SRPKINJA…
Andrija Hebrang ml. ima dovoljno afera i dovoljno etički i moralno upitnih nastupa i prijeku narav, da bi ga se „pritiskalo“ židovskim porijeklom njegove majke. Držim to grubom objedom pokojne Olge Hebrang, jednim od većih gafova dr. Gabrića i bojim se da će ga pratiti u izbornim kampanjama na neki način, i u političkoj karijeri slično izjavi dr. Tuđmana da je sretan da mu žena nije ni Židovka ni Srpkinja. Zaista je ozbiljno pitanje, ako nam je dio liječnika u Hrvatskoj takav kakav jest – lažljiv, kradljiv, svadljiv, pun predrasuda – zašto bi birači, građani bili bitno drugačiji?
A ovo o snimci poslanoj Židovskoj općini Zagreb i njihovu nereagiranju je već tragikomično. Dr. Ognjen Kraus da bi reagirao, ma da, koji je učio zajedno na studiju medicine - sa Andrijom Hebrangom, - i koliko ga poznajem preuzeo od kolege sa studija dio negativnih karakteristika mogao bi reagirati samo u skladu s polit-komesarskim navadama velikog dijela hrvatske pseudoelite.
„Pa kaj je vama?," rekli bi Zagrepčanci, dr. Ognjen Kraus i Židovska općina Zagreb odšutjeli su i mnogo drastičnije antisemitske ispade, pa će, vrlo je velika vjerojatnost, i ovaj Gabrićev!

Komentari

hebeš bolesnog luzera koji sam sebi daje plus!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

SVIMA

Informacije o emisiji Velimira Bujanca iz Osječkog TV studija primio sam indirektno i konačno sam noćas pogledao pažljivo cijelu emisiju "Bujice". Ipak, nakon gledanja emisije dojma sam da se Nikica Gabrić malko zaletio u ocjeni Olge Hebrang, spominjući njeno židovstvo, no,ključno pitanje koje Nikica Gabrić pokreće, sada mislim, vrlo je ozbiljno, a u biti odnosi se na lažne invalidnosti mnogih koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Također ocjenjujem da je argumentacija dr. Ivice Babića neuvjerljiva i bliži sam argumentaciji dr. Gabrića, koji se pokazuje poznavateljem struke (oftalmologije), ali i sustava regrutiranja ratnih vojnih invalida, tim više što sam upoznat sa situacijom oko lažnih invaliditeta i benefita koji iz toga proistječu, u Virovitici. Ako nekoga još ta tema zanima može vidjeti iz rasprave ispod moje kolumne na www.virovitica.net što mi se dogodilo kada sam pokušao telefonski razgovarati s jednom liječnicom u Virovitici - njen muž, također liječnik, sada kao i liječnica, u mirovini zaprijetio mi je POLICIJOM, ne sačekavši čuti pitanje koje sam želio postaviti liječnici.
Od 36 liječnika koji su činili sanitet 127. brigade čak njih 21 ima status ratnog vojnog invalida!!!?? Postavlja se i pitanje da li je to znao i dr. Andrija Hebrang ministar zdravstva i potpredsjednik hrvatske vlade??
Uhićenje dr. Babića dogodilo se u krajnje nezgodno vrijeme (vođa štrajka liječnika), ali sve je očitije da su mnogi pojedinci dobro naplatili svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu! Stoga ne čudi smo u drugom mjesecu tekuće godine već u rebalansu državnog budžeta!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Joj Ljubo Ruben Weiss

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Samo da mi je znati odakle njemu prvi miljunčič

U naslovu je sve napisano nisam čovjek od velike pismenosti, ali gdje je bio gospon Gabrić svih ovih godina da bu se sda pojavio kao Spasitelj? A reklame mu pjeva Cambi. To ipak košta.

Tko je glasao

@mali mujo

Hm, hm, bit će da je "Svjetlost" dobro svijetlila... ne ona sarajevska izdavačka kuća, već klinika!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo čuvaj se klinike. Ato

Ljubo čuvaj se klinike. Ato te strpaju u nju, nećeš više nikada izići van!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Luftbaendiger

Nekada davno vjerovali su stari Grci ,da se u svemiru sve sastoji od 4 elementa: zrak, zemlja, voda i Vatra. Danas djeca znaju o Avataru, koji "upravlja"svim elementima, zovu ga Luftbaendiger ili upravljac zrakom.Procitajte par knjiga Dan-a Brown-a I ucite o elementima: danas ih imamo preko stotinu ili nekoliko tisuca u psihologiji.Isac Newton je umro na psihijatriji poredmnogih, koji su daleko iznad nas smrtnika sa Balkana. Ili pogledajte Navier-Stokes equation.Mozda cete vidjeti vise od svjetlosti mrznje i zavisti...

Tko je glasao

@zrakomlat Valja još jednom pokušati!

A ti se iz jedne psihijatrijske klinike sada javljaš? Hm, hm?? Zatvoreni odjel, jedina veza sa svijetom Internet? Ajd, nije to ništa strašno, prisilne radnje (opsesivna minusiranja tekstova i upis; praćenje moje persone u stopu mogli bi nazvati fiksacija na "neprijatelja", e, to je već za dugotrajnu psihoanalizu, ako se uzima alkohol uz lijekove, liječenje, kažu specijalisti-psihijatri, traje još i duže... Želim ti ipak brz oporavak (ako nije sve skupa neizlječivo, saznat ćeš na vrijeme). Kao laik mogu konstatirati da si IZGUBLJEN SLUČAJ, ali ipak valja pokušati...Vjerojatno nije prvi put, recidivist, ali psihijatrija je napredovala, a vjerojatno je i farmacija ponešto izmislila tabletica za tvoj slučaj.
U načelu IGNORE, ili zarolavanje, ali evo, da te počastim i utješim s nekoliko rečenica. Psihijatrijski pacijenti obično traže pažnju, pa eto, poklonih ti malo pažnje.
Uzdravlje!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

zašto se ljutiš v.d. predsjedniče židovske općine Virovitica?

Nisam ti ja kriv što te u metropoli ne priznaju! @Ljubo u Virki je poznata tvoja ljubav prema alkoholu, Ništa zato pijanci se otrezne, ali budala ostane budala. I to je u Virki poznato. Imaju svoga Ljubu. v.d. alijas a.d. pameti!, Virka ima svoga Kenđu i Ljubu mjesečara kako ga nazivaju. Pustinjaka, bez prijatelja koji danju spava, a noću verestuje nad svojim profućkanim životom. Ljubu bez kez kučeta, s mačetom, jedinim živim stvorom koje može izdržati Ljubinu prisutnost. Ljubo je na vječnim internetskim terapijama. Trenutačno najuspješniju ima u Bosni. Terapiraju ga ovdje na pollitika.com, Malo ih je ali ..................

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Mjesecar

Kao sto i vi u Hrvatskoj znate da demokracija znaci i postivanje homoseksualaca, polako ce tenauciti i da mjesecare ne treba vrijedjati, jer neki govore vise od 10 jezika i znaju da su i zlobnici ljudi, kojima moderne znanosi mogu pomoci. Vi tamo govorite da ste bili kod neurologa jer samo "ludi"idu psihijatru. Moderni Amerkanac ima osobnog psihologa, psihoterapeuta itd.itd. Znacenje odredjenih rijeci se mijenja i dusobriznici danas nisu svecenici, nego neki drugi, o kojima neki od nas nikada ni culi nisu...

Tko je glasao

Ozna ili OnZna

Danasnje obavjestajne sluzbe placaju ovakve da mlate slamu ili zrak. Morao si napisati u knjizari: "Ako nemate sto raditi, ne radite to ovdje". Zapravo ovakvi su placeni da rade to sto rade:ometaju "opasne"elemente. Njihovo poznavanje psihologije je na nivou primata.

Tko je glasao

ridikul

Moje osobne mišljenje o Gabriću je da je on jedan najobičniji ridikul koji pati od napoleonskog kompleksa.

Pošto smo demokracija valjda sam slobodan da napišem osobno mišljenje o nekom takozvanom političaru !!

Tko je glasao

ogledalce, ogledalce, jesam li najveći ridikul?

kvarner,

najobičniji ridikul koji pati od napoleonskog kompleksa

potpuno istinito,
zamisli koji je jad u našem društvu, da se taj kreeeeeten uopće usudi
osnovati i stati na čelo političke stranke
i da ga neki kao ozbiljni podupiru, za ozbiljnu poziciju

ameri imaju one svoje predizbore, teške, naporne, okrutne
ali tu ipak otpadaju svi koji ne prolaze osnovni test praktične politike

ogledalce, ogledalce, jesam li najveći ridikul u državi?

luka

Tko je glasao

@luka

Bez obzira na oštru kritiku dr. Gabrića od moje strane u dnevniku, molim te nemoj ga nazivati KRETEN! Pokušajmo nastaviti raspravu bez etiketiranja!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo Ruben Weiss ja tebi

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

bolesno busanje u prsa, a ono mućak!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

...još jednom,

...možda je vrijeme za novu fazu razvoja društva i demokratskog upravljanja.
Vrijeme za demarhiju iliti po naški lottokraciju. Za uređenje u kojem bi se upravljači birali slučajnim odabirom iz redova građana u svrhu stvaranja "savjeta koncenzusa" ili nečeg sličnog...
Iz priloženih apsurdnih zastranjenja "parlamentarne demokracije" i strančarenja odlikaša je sada jasnije što je još u 18 stoljeću primjetio baron de Montesquieu:
"...izbor lutrijom je prirođeniji demokraciji, dok je onaj po odabiru (prirođeniji) aristokraciji"
...kako god bilo, za uvjete ostaviti jedino punoljetnost i državljanstvo.
Pa kom´ obojci....sumnjam da bi i mlađi punoljetnik/ca s QI 62,5 bio sposoban za ´vake egzibicije ili verbalne javne piruete kao dosad´ viđene.
Ako je imalo dobronamjeran/a i logičan/a, naravno...

Tko je glasao

U krvi

Danas,kada komunista nije komunista, nego komunjara, dr.Hebrang je duboko uvrijedio dr. Gabrica komentarom da ima komunizma u krvi. Dr.Gabric "se osvetio" kontrauvredom.Tko zapravo ima vise komunizma u krvi. To "u krvi" je nacisticka terminologija i treba je izbjegavati.Dr.Gabric je pri tom duboko uvrijedio Jevreje, jednu majku pacenicu i trebao bi se sto prije ispricati. Trebao bi uciti povijest, a posebno Judaizam, jer se bez njega povijest ne moze razumjeti.

Tko je glasao

Hebrang je stara hadezeova

Hebrang je stara hadezeova lisica, njegov grijeh je u znanju kako navesti Gabrića na putanju.

Jest, komunizma u krvi, ali uzvraćajući mu na tu opasku Gabrić ne pripovjeda komunističku pozadinu Hebrangovih roditelja, već naprosto u svađi sa željom poentira prokazujući Hebranga ne Židovom što bi se, recimo, znalo, već upravo dižući to na višu antisemitsku razinu s Gabrićem u ulozi onog tko znalački optužuje s kontrom koja nije temeljena na tome što je suprostavljeni hadezeovac Židov po prezimenu, nego veli on vam je stvarni Židov - po majci!

Tko je glasao

@kradem

Onda bi tvoje tumačenje Gabrićeve izjave bilo puno opakije od moga?? Inače, Hebrang bi bio Židov po prezimenu kada bi se prezivao, recimo, Strauss, Hebrang nije židovsko prezime. Inače, ako moje biografe(??) zanima, rođen sam u mjestu samo 3 kilometra od mjesta Bačevac, kod Virovitice, u kojem je rođen Andrija Hebrang st. Postoji i jedan grob u Lukaču (Virovitica) s betonskom pločom na kojoj, ako me sjećanje ne vara, piše samo OBITELJ HEBRANG, i taj grob je stajao po strani i imao sam dojam da ga se vrlo rijetko posjećuje!?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Onda bi tvoje tumačenje

Onda bi tvoje tumačenje Gabrićeve izjave bilo puno opakije od moga??
Priznajem da sam gledao i da ne znam koje je tvoje tumačenje sad ili u budućnosti.

U trenutku optužbe Hebrang navlači ovog i tad se u špici svađe broje krvna zrnca gdje ovaj hoće ispast "intelektualac" jer zna prokazati Židova.

Tko je glasao

@kradem

Moje je tumačenje da Nikici Gabriću u ovoj polemici prebrojavanje krvnih zrnaca nije donijelo političke poene, i da je više povrijedio pokojnu Olgu Hebrang, nego lukavog Andriju. Doktor Andrija je u maniri starog hadezeovog svađalice navukao Gabrića da u žaru polemike izjavi i ono što vjerojatno u normalnim prilikama ne bi izjavio. Kako i što Gabrić misli o tzv. židovskom pitanju moguće da mu je bio i taktički potez, u svakom slučaju pokazao je svoje slabo mjesto (slaba mjesta).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo tvoje tumačenje neće

Ljubo tvoje tumačenje neće dobiti na važnosti ako ga papagajski objaviš dva puta!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Doktor Andrija je u maniri starog svađalice

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@kradem

Moje je tumačenje da Nikici Gabriću u ovoj polemici prebrojavanje krvnih zrnaca nije donijelo političke poene, i da je više povrijedio pokojnu Olgu Hebrang, nego lukavog Andriju. Doktor Andrija je u maniri starog hadezeovog svađalice navukao Gabrića da u žaru polemike izjavi i ono što vjerojatno u normalnim prilikama ne bi izjavio. Kako i što Gabrić misli o tzv. židovskom pitanju moguće da mu je bio i taktički potez, u svakom slučaju pokazao je svoje slabo mjesto (slaba mjesta).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Hebrang stara hadezeova svađalica

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Canticum canticorum.

Prvo, neprihvatljivo je da osim Indexa i Ljube nema reakcija na Gabrićev šovinizam. Ovo nije gaf, ovo on nje lanuo slučajno, ovdje se vidjelo da on tako razmišlja i da je na tome pokušavao sakupiti političke bodove. I grozno je tko se sve oglušio na tu temu.

Drugo, Bujanec je napravio odličnu emisiju jer je na vidjelo izašlo koja je razina Gabrićeve kulture i to ne samo na ovom primjeru. Precizno se svrstao gdje mu je mjesto.

Treće, treba zamjeriti i Židovskoj općini što je izostala primjerena reakcija. Ne smije tu biti kalkulacije.

Četvrto, bi li Ljubo mogao kraće i više fokusirane blogove pisati kad su ovakve teme, bez nepotrebnih lirskih izleta.

Tko je glasao

@Papar

Primjedbe i sugestije su ti na mjestu. Posebno mi je teško skraćivati vlastite tekstove - naime, opširniji sam stoga što nastojim pružiti onima s manje znanja od tebe i neke informacije za koje petpostavljam da su čitateljima nepoznate. Ali potrudit ću se i oko toga da pišem što kraće, jer moderni ćitatelj traži što kraće forme! Pozz!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ne daj se zaje....ti

ljubo,

papar je pametan i dobro ti želi
ali u ovome ga nemoj slušati
najljepši najbolji dio je digresija o porijeklu, životu olge hebrang, upoznavanju s mužem
tebe nismo, u usporedbi s rebelom i drvosjekom preveć nahvalili za literarni dio
ali to ne znači da pišeš loše kad pišeš dugo
piši kako ti srce kaže
piši ono što bi htio ti pročitati
pa će i nama bit dobro

luka

Tko je glasao

@luka

Papar je tehnička struka i želi kratko i jasno izražavanje. Polazim i od toga da nemaju svi čitatelji predznanja i volim navesti i dosta podataka, a uz to ne mislim da čitatelji vole suho nabrajanje činjenica, i pokoju ocjenu, bez tih čisto ljudskih momenata. No, istina je da me neki od najboljih hrvatskih novinara, kojima ponekad pošaljem tekst na uvid, posebno urednici, upozoravaju da je granica za jednu dobru kolumnu oko 30 KB! Sve što je duže odbija jedan dio čitatelja! Meni je tim teže pisati suhoparno jer istovremeno pišem i litaraturu, pa i pjesme, i ti lirski elementi nađu se i u mojim žurnalističkim tekstovima! Sam Papar kaže da je to moj stil, i tako jest... i kao u svemu, nekome se dopada, nekome ne! Meni je drago, Luka, da ti imaš strpljenja i volje čitati te moje duže tekstove.
Mir i dobro!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Gabrić je opasan. Luđak!

Ne mislim da us inače previše dugački nego u ovakvom konkretnom slučaju. Odnosno nije stvar duljine teksta nego nepotrebnog romansiranja veze Olge i Andrije Hebranga. A to sve skupa u kontekstu izostanka primjerene reakcije na Gabrićev nastup. Tekst je dobar on je onakav kako inače pišeš. To je tvoj stil.

Međutim, budući da nemamo nikakvu drugu reakciju u društvu onda mi se čini da je to višak jer razvodnjava važnost reakcije.

Osjećam da ovdje treba naglastiti slijedeće:

1. Gabrić je svoj ulazak u politiku dugo pripremao, javno najavljivao, ispitivao javno mnijenje, itd...

2. Gabrić u politiku ulazi na velika vrata, ako računamo koliku pozornost je dobio u medijima, od privatnih tiskovina do javne televizije. On ima šire otvorena vrata medija od Grubišića prije nego li je ovaj ušao u Sabor.

3. Gabrića je posebno promovirao Josipović, ako uzmemo u obzir da ovaj zapravo nije nitko i ništa u političkom smislu već je tada bio samo nagovještaj alternativne ponude.

4. Gabrić je najavio sudjelovanje na idućim predsjedničkim izborina na način da će njegova stranka podržati kandidaturu Ive Josipovića. Ivo Josipović je izjavio da računa i na glasove desnog biračkog tijela, ma što god to na našoj sceni značilo.

5. Gabrić ne bira cijenu za stjecanje popularnosti pa tu ide tako daleko da poput pitbulla juriša na građanima već dosadnog sindikalnog povjerenika. Međutim ovo je sad već opasno. Gdje Gabrić okom tu policija skokom. Tu sada već vidimo da postoji ozbiljna sprega nove zvijezde i ovih koji su već pustili korijenje i zgrabili poluge vlasti. Nema tu dvojbi da je ovo bila koordinirana akcija. Odnosno manipuliranje građanima. Bez obzira da li su optužbe utemeljene ili nisu. Znamo od kad te optužbe stoje i znamo zašto se sada djeluje. Ali upravo zbog tih okolnosti, zašto baš sad, treba im pitbull. Gabrić će to odraditi. Dakle Gabrić je taj koji ne pita koliko košta, on želi svoje mijesto u politici bez obzira na cijenu.

6. Gabrić ide kod Bujanca. Ima dovoljno medijskog prostora, pogotovo ako se uzme u obzir da su izbori na kojima će se on pojaviti još daleko. Ali on ide kod Bujanca. Bujanca bije glas da je to medijski prostor desnice. Bio sam gost kod Bujanca dva puta. Doduše nisam imao osim par bilješki u Feralu u to doba nikakav drugi medijski prostor. I hvala Bujancu i njegovom tadašnjem šefu Bolkoviću na tome. Rezultat je da me kolumnist Jutarnjeg Pavičić nazvao "junakom hrvatske pučke desnice". To je image koji ide uz to gostovanje. U međuvremenu uz Bujanca se prišilo još nekoliko etiketa. Kokain i prostitucija. Bez obzira je li to utemeljeno ili nije, ali takav glas ga trenutno bije. Nije Gabrić pao s Marsa pa da to sve ne zna, niti mu fali medijskog prostora, pa je daj što daš. Ide on tamo s ciljem. Nije to bila sačekuša, odnosno, ako i je, prije je on taj koji je to jedva dočekao.

7. Josipović je taj koji se morao ograditi od Gabrića, koji na ovakav prizeman način skuplja političku podršku. No toga nema. I to je opasno. Jer čini mi se da je to ekipa koja ne bira sredstva da bi se dokopala odnosno ostala na vlasti. A takvi su ljudi opasni.

I u tom kontekstu mi se čini da su neki dijelovi bloga višak. No to pak nema nikakve veze s tobom i tvojim stilom nego s nama ostalima koji na ovo ne reagiramo. A trebali bi.

Tko je glasao

@Papar

Evo, tvoj upis je prlika da objavim, kako sam se i izravno obratio Nacionalnom forumu, da mi je dr. Nikica Gabrić odgovorio i pokušao objasniti u kojem kontekstu je spomenuo Olgu Hebrang. Kako se radi o ipak privatnoj korespondenciji ne bih o detaljima. U međuvremenu sam tekst promijenio, skratio "romantičarski dio" i povezao s događajima u Bosni i Hercegovini i objavio, s jednom vrlo zanimljivom fotografijom, na portalu www.tacno.net.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Taj virovitički sanitet je

Taj virovitički sanitet je takva prijevara da je to strašno. Ološ koji se okoristio invalidninama i vidim da je tu puno ljudi uključeno u taj kriminal.
Istina je što je rekao Gabrić da je toliko invalida bilo u Virovitici u sanitetu Tuđman bi sve pozvao na odgovornost JAVNO !....

Sve ostalo boli me briga neka se sankcioniraju oni koji su varali sa MIROVINAMA I INVALIDNINAMA ...

Justice for all !

Tko je glasao

I da opet se mi bavimo

I da opet se mi bavimo glupostima , a ne biti - LAŽNIM VOJNIM INVALIDIMA !

Justice for all !

Tko je glasao

Držim to grubom objedom

Držim to grubom objedom pokojne Olge Hebrang, jednim od većih gafova dr. Gabrića i bojim se da će ga pratiti u izbornim kampanjama na neki način, i u političkoj karijeri slično izjavi dr. Tuđmana da je sretan da mu žena nije ni Židovka ni Srpkinja. svatko tko danas nakon svega sto znamo i sto smo vidjeli, spominje poznatu Tudmanovu izjavu govori vise o sebi nego sto zeli reci o Tudmanu.
Stvar je davno vrlo jasno i istinito objasnjena i svako krivo ustrajavanje na njoj govori o kvarnosti govornika koji u ovu objedu ianakon svega vjeruje. Ta tudmanova izjava nije rasisticka, ali je njena upotreba za ostrascivanje rasistickih raspolozenja zlocinackog karaktera podjednako kao sto je to i miniranje Zidovske opcine ili groblja.
Tudmanova izjavanikako nije rasisticka, ali je njome zapravo uvrijedio mnoge koji su se eto cak i ženili po nacionalnom kljucu jer je to bilo izrazito probitacno za uspone u hijerarhiji i matrici moci u bivsem jugoslavnenskom human resource sustavu. S obzirom da je takvih puno i da su doista u hijerarhiji moci, zato je na takvoj lazi toliko dugo i uporno inisistirano.
Tko danas i dalje ustraje na takvoj lazi (da je somenuta recenica rasisticka i sovinisticka) zapravo rasizam zeli i zaziva.

Tko je glasao

Evo, ja ne ustrajavam

Smatram zapravo da je izjava prvog nam predsjednika, koju je javno izrekao, a koja glasi "Sretan sam da mi žena nije ni Srpkinja, ni Židovka" zapravo širokogrudna i plemenita, s osobito istančanim osjećajem za politički trenutak.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To je samo uvodni dio izjave

To je samo uvodni dio izjave koja je u nastavku glasila: ", a postao sam najmaldi JNA general". Cinjenica da takvih gotovo nema vec da su svi i brakom gradili zajednicu naroda i narodnosti. Cak razinu kapetana je vec bilo nemoguce dosegnuti bez takvih poteza, a i konkurencija je bila nesmiljena i spremna na sve za perfektnu karakteristiku.

Tko je glasao

...

Cak razinu kapetana je vec bilo nemoguce dosegnuti bez takvih poteza, a i konkurencija je bila nesmiljena i spremna na sve za perfektnu karakteristiku.

ovo je ista mantra kao i ona da ako nisi bio komunist nisi moga uspjeti...konkretno, u mojoj obitelji je bilo i oficira s visokim činom kojima su žene bile hrvatice...isto tako moj djed je bio gradonačelnik u dva mandata nakon 2, svj, rata, a nikada nije bio komunist već zakleti radićevac, također je bio i saborski zastupnik, direktor banke, hotela itd....znači nije da se nije moglo uspjeti u vojsci ako ti brak nije miješan ili uspjeti u karijeri bez da si komunjara...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Alal se nahvali, a nije ni

Alal se nahvali, a nije ni pocrvenio zbog laži! Odi ti bratac u politiku! Najbolje u adz!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

ovo je ista mantra kao i ona

ovo je ista mantra kao i ona da ako nisi bio komunist nisi moga uspjeti nije da nisi, ali ako si bio uspijevao si puno brze i puno vise.
Posebno u okolnostima stalnih prigovora sa svih strana da su JNA i drugi dijelovi drustva neravnomjerno nacionalno zasutpljeni (da su u JNA Srbi nadzastupljeni, Hrvati, Slovenic podzastupljeni). U takvim uvjetima idealno je bilo kopirati TItovu sliku i priliku - Tito - Jovanka. U raznim fazama JNA bilo je i razlicito, no koliko se sjecam bilo je i oficijelno poznatih planova o nacionalom kljucu u JNA gdje se to izrijekom navodilo.

Tko je glasao

Sraćkanje

Logika govori da, ako su već Slovenci i Hrvati bili podzastupljeni, politički turbo uspjeh bi bio kad bi oni još došli s "čistim", istonacionalnim partnerima, jerbo ako Hrvat koji je u vojsci ima ženu Srpkinju, možda ga je ona četnikuša nagovorila, a ovako ako mu je još i žena Hrvatica, zna se da je pravi...

U tom smislu, Tuđman je bio pun (jugo)politički pogodak.

Inače, djeca najveće sirotinje s mog školja ovako su završila - stariji u vojsku, mlađi u murju, a sestru su udali u Zagoru... (Priča bi bila idealna da je sestra završila u časnima :P) Mislim da se i u ovoj činjenici krije tajna podzastupljenosti Hrvata i Slovenaca - bili su bogatiji i nije im trebalo izvlačit se iz bijede uz pomoć državnih službi.

Treba spomenuti i da su ovi miješani prvi letili devedesetih...

(kad će vama revizionistima povijesti već jednom postati blesavo toliko se blamirati i lagati?)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bingulicu ti tvoju ...

... JNA je predstavljala kako se veli "razradu ideja klasika marksizma o oruzanom narodu" i "militarizirani dio SKJ". Starjesine su u JNA bili 99% clanovi komunisti. http://www.cpi.hr/download/links/hr/11681.pdf
Hrvati su bili podzastupljeni za 7% u odnosu na brojnost, a Srbi nadzasutpljeni za 20%.
Mislim da se i u ovoj činjenici krije tajna podzastupljenosti Hrvata i Slovenaca - bili su bogatiji i nije im trebalo izvlačit se iz bijede uz pomoć državnih službi. to nije istina jer je rijec o tome da bi u prijavama i kadroviranjima Hrvati naprosto losije prosli i priman je znacajno manji postotak, a veci dio prijava je odbijan (dakle nije da se ljudi nisu javljali vec su odbijani). "Smicalica" sa mijesanim brakom nema veze sa zastupljenoscu (???), ta "smicalica" jest da se bolje napreduje jednom kad se vec uleti u bubanj (mladi oficiri zenili su se ne prije vec nakon skolovanja) i kad treba napredovati u vise cinove (vise od majora). Tada su presudne karakteristike i kadrovska matematika (na to je aludirao Tudman) i to sito doista samo pravovjerni prolaze. Svjedoci o tome i da je od 24/25 hrvatskih generala samo njih 7 je preslo na hrvatsku stranu, a od 28 srpskih generala rodom iz Hrvatske gotovo nitko. Vrlo slicno je i sa nize rangiranim oficirima.
Neravnomjernost je uocena davno, a i unesena je odredba o ravnomjernosti u JNA u Ustav iz 74. (odredba koja se opet nastavila krsiti).
90tih nisu uopce letili mijesani. Tko je dosao nije letio (osim legeendarnih pilota). Gomila ih je sa zenama Srpske nacionalnosti da sad ne idemo ponaosob.
JNA je bila posebno ideolosko sidro bivse drzave i doista bi trebalo te stvari proucavati.
Imamo knjigu sa dosta podatka: http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/2011/04/16/zapovjedni-vrh-jna-zl...

Tko je glasao

Imamo knjigu sa dosta

Imamo knjigu sa dosta podatka
Ma nema ništa bez vjerodostojnoga izvora, kažem ja.

Tko je glasao

Hrvati su diskriminirani višestrukom prezastupljenošću srpstva

(kad će vama revizionistima povijesti već jednom postati blesavo toliko se blamirati i lagati?)Bježaniaj tvojih , za tebe je ZZP, a istina o prosrpskoj JNA se dokazala devedesetih u suradnji s četnicima i boreći se za četničke interese kojima si sklona.

Bilo je i naputaka da se "vojna lica" žene Hrvaticama, posebno tamo negdje šezdesetih- iz "pouzdanih izvor", a nije čudno ni da i danas imamo puno "srpskih zetova" na visokim pozicijama u vlasti.

Djeca najveće sirotinje- nešto tvojih, nisu nikakav dokaz, već iznimka koja potvrđuje pravilo!

Najbolji lijek za tvoje izmišljanja bio bi izvršiti istraživanje- tko je tko i danas u hrvatskoj politici i isplivale bi mnoge "srpske boje" u nenormalnome postotku koji bi ukazivao na majorizaciju srpske manjine, nad hrvatskom većinom.

Zato nam je politika toliko antihrvatska, proregionalna, prosrpska, pa zbog te orijentacije ne dozvoljavaju podiozanje optužnice protiv vrlo vjerojatnoga ubojice 10-15 ljudi iz Antina, dok istodobno nešto kolaterale u ratu razvlače po sudovima.

Ni sudstvo nije prilagođeno Hrvatskoj, već njime i dalje "drmaju" mnogi stari kadrovi, koji bi davno otišli u povijest da je došlo do lustracije . Ti kadrovi sprječavaju podizanje optužnica, zbog zločina nad Hrvatima (Antin, Vukovar,...), i općenito te zločine namjerno guraju u zaborav!
Hrvatsko pravosuđe ne bi guralo pod tepih ubojstva 10-15 hrvatskih građana, ali prosrpsko to radi, a hrvatska politika ne bi s mogućim ubojicom razgovarrala drugačije, osim preko pravosudnoga nišana- optužnice. A svatko tko drži do sebe ne bi davao političku vjerodostojnost osobi koju i srpski mediji prozivaju "ubojicom desetak baba u Hrvatskoj", a kamoli se ljubio s njime- onako, "po srpski".

Tvoju vjerodostojnost srušio je Meron, a i danas ju potkrepljuju isti ti temelji- duboko ukopani u velikosrpske ideje, ili makar jugoslavenske od kojih se ne možeš pomaknuti niti milimetar!

Ma tko bi prešutio ubojstva Srba , da ih je napravio neki hrvatski političar- možda predsjednik!?
Digle bi se sve udruge, mediji, političari,... Ta i Šimunića su brzopoteznim "suđenjem" eliminirali, a svi šute o ubojstvima koje srpski B-92 navodi da ih je izvršio srpski predsjednik.

I ti se praviš "grbava", a "kmečila si" o ZZP-u, zbog bijega pobunjenih Srba od vlastite im savjesti, a i mnoge snage na pollitika.comu- jer svima vama hrvatske žrtve su bezvrijedne, u odnosu na srpske interese i interese vjerojatnoga ubojice ljudi iz Antina.

Taj slučaj pokazuje svu grotesknost hrvatskoga pravosuđa i hrvatske visoke politike!

A i ono nasilej obilježavanja Vukovara - velikosrpskim svastikama!
Uzrok svemu leži u prezastupljenosti "velosrpstva" u raspodjeli političke i pravosudne moći u RH, a što vodi- od starih korijena- koje ni EU, ni Njemačka lako ne čupa!

Tko je glasao

Glupom je teško objasniti da je glup...

jer je preglup da bi shvatio da je glup - zato je uostalom i glup :P

Glupi su opasniji od zločestih, ali imamo i primjera 2u1, kao u slučaju tvog primjera - kombo paketa "ppetrizma".

Glupozločesti uspjeli su i od Slavonaca napraviti nove hrvatske Srbe koji "rado idu u vojnike"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

"glupom je reško shvatiti da je glup!"- moraš shvatiti samu sebe

Glupom je teško objasniti da je glup...-ti si živi primjer odbijanja takve činjenice o samoj tebi.

Glupani i zlonamjernici "jašili su na ZZP-u".

Slavonci, kao i ostali Hrvati uvijek su spremni braniti svoj DOM, a tvoji su spremni rado u vojnike- protiv nenaoružanih, a kada druga strana ima oružja , čak i manje od njih, spremni su na na bježaniju do Krfa, ili do Kosova, a onda i odatle, pa praviti od bježanije genocid!

Pokvarenost o kojoj je pričao Dobrica Ćosić- laganje kao državni interes.
Nisi daleko od njihova državnoga interesa!

Tko je glasao

...

nakon što si korigirao tvrdnju iz prethodnog komentara, s ovim što si napisao se mogu složiti...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

tuđmanu ne pakirati

zapravo, ova tuđmanova izjava "sretan sam da mi žena nije ni srpkinja, ni židovka" istrgnuta je iz konteksta u kojem on govori da je uspio u životu i bez toga da mu je žena srpkinja ili židovka, aludirajući na tita i pavelića...inače moje mišljenje o tuđmanu ti je poznato, znaš da o njemu mislim sve najgore, ali ipak mu ne treba pripisivati antisemitizam i nacionalšovinizam u ovom slučaju...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus

Moguće je da je ta rečenica istrgnuta iz konteksta, ali i takva zazvučala je vrlo nezgodno svijetu koji ne prebrojava krvna zrnca kada opisuje nečiji uspon u karijeri. Drugo, puno delikatnije je da šezdesetak stranica iz prvg izdanja "Bespuća" nisu istrgnuta iz konteksta nego vrve antisemitskim tezama. Da li je Tuđman toga postao svjestan ili mu je netko šapnuo da to u svijetu neće proći, u engeskom izdanju Bespuća izbačeno je sve što asocira ili bi moglo asocirati na antisemitizam i antiizraelizam. Inače, poanta je mog dnevika na tome kako se pokušava uspinjati u političkoj karijeri dr. Nikica Gabrić, prije svega omalovažavajući, mislim, časnu ženu i veliku gubitnicu u životu - Olgu Hebrang!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

bez etiketiranja

ljubo,

gabrić je pokazao da nije za ulogu koju je sebi namijenio
ljubina primjedba jest na mjestu
i drvosjekova, uistinu je bilo gadljivo odgledati gabrića
i jasno,
još gore, zamisliti ga kao čovjeka koji ima političku moć

usput
optuživati tuđmana za antisemitizam je politički korisno, aplauz na otvorenoj sceni, podrška iz svijeta, a protivniku nogom u jaja,
ali
nije istinito. Tuđman nije bio antisemit, istina je da je bio obrazovan u sredini, komunistička partija, jna, beograd, jugoslavija, koja je iako se dičila sveopćim napretkom, progresom, marksizmom jačim od sssra i kine zajedno, ipak u nekim stvarima bila neodgojena, neobrazovana, primitivna, a jedna od tih je bio i odnos prema židovima, a preko svega toga opet mračni sloj odnosa prema izraelu, koji je u sukobu sa prijateljima iz svijeta nesvrstanih,
nego neodgojen, točnije nepotpuno odgojen, samouk,
tuđmanov problem je točka, pozicija, uloga, iz koje je rekao tu rečenicu
ako mi na blogu ne moramo biti politički korektni do razine koja bi onemogućila, pa čak i otežala iznošenje vlastitog stava, političar, to više, što mu je funkcija viša, mora paziti što govori, jer kad vrijeđa, ako se to dogodi, vrijeđa i kao institucija

u nekom osobnom smislu, nije dakle bio nepogriješiv, ali kao ni većina nas živih, nije bio ni bolji ni gori, pa ni od onoga koji ovo piše, točno i korektno o gabriću, ali mu pokatkad izlijeću rečenice, stavovi koji su prema nekom drugom narodu pristrani negativni, teško razumljivi, ali kako je živ a ne mrtav, sposoban odgovoriti, bez neke političke moći, to mu i kažemo pa smo s time stvar riješili
bez etiketiranja

luka

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci