Tagovi

Kolo od sreće

Stalna na ovom svijetu samo mijena jest. I u našem političkom mikrosvijetu također. Tko je doli, svrgnut će podmuklo onog tko je gori. Tako bi se ukratko moglo opisati odluku koju s različitim emocijama već neko vrijeme očekujemo: izbacivanje Jadranke Kosor iz HDZ-a. Sukob taština, osobni animozitet između bivše premijerke i predsjednice stranke i aktualnog predsjednika, a povrh svega sukob koncepcija mogli su dovesti do jedinog mogućeg epiloga: onaj (tj. ona) tko se ne uklapa, ispada iz igre.

„Što bude, bit će“ mudro je izjavila Jadranka Kosor povodom najave da bi stvarno mogla dobiti cipelu. I točno je, nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu. Preživjet ćemo i ovu smjenu. Jadranku Kosor ne treba žaliti. Izgubila je unutarstranačke izbore, nije prihvatila pravila igre novog vodstva i logično je da to vodstvo ima legitimno pravo voditi politiku stranke onako kako misli da je za stranku najbolje.

S druge strane, razumijem i njenu frustraciju. Ponizio ju je upravo onaj kojeg je sama pompozno vratila u HDZ.
U rujnu 2011. na izvanrednoj konferenciji za medije osobno je uručila stranačku iskaznicu Tomislavu Karamarku koji je tom prilikom izjavio da su “stvari odrađene u Hrvatskoj u posljednje dvije-tri godine doista revolucionarne te da je on u tome sudjelovao kao neovisni ministar”. Je, sudjelovao je, ali u Kosoričinoj Vladi. Nadalje, tom prilikom je i izjavio da želi održati dignitet njene Vlade i želi dalje surađivati s gospođom predsjednicom koja je uz ostalo, omogućila da se bore protiv korupcije.

U svibnju 2012., Kosor je za Karamarka izjavila da se zna da je njega u stranku doveo Sanader i da se u stranku učlanio “tek kad su mu sve druge opcije propale”. Sasvim je jasno, da je primanjem Karamarka u članstvo HDZ-a Jadranka Kosor, što se tiče njene političke pozicije, grdno pogriješila.

Vratimo se još malo unatrag u recentnu povijest: na saboru HDZ-a u srpnju 2009. kojom prilikom je Sanader promovirao Kosor kao svoju nasljednicu, u proceduri koja je lišena bilo kakve procedure, Kosor se delegatima obratila riječima: “Želim vam reći još nešto uistinu posve i sasvim osobno. Mnogi kažu da u politici nema prijateljstava, pravih i iskrenih, da je to nemoguće. Ja vam ovdje pred svima mogu svjedočiti da to nije tako. Mi smo, Ivo Sanader i ja, kroz sve ove godine postali istinski i pravi prijatelji i osjećamo ovu stranku kao dio svoje obitelji”.

U monografiji koja je napravljena povodom 20. godišnjice osnivanja HDZ-a Jadranka Kosor je napisala: “"Budući da sam nazočila tisućama velikih i malih skupova, mogu suvereno svjedočiti što su ta dva stupa koja sjedinjuju sve te brojne ljude - mlade i stare. To su prvi predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman i predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader. Na spomen ta dva čovjeka, u svakom selu, u svakom gradu, ljudi staju na noge puni ponosa i radosti. I tu je snaga naše stranke, tu je njezina prošlost, ali i sadašnjost i budućnost. Imao je viziju stranke, od samog početka bio je autoritet, privlačio je ljude, od neprijatelja stvarao prijatelje, uz moć uvjeravanja kakva se rijetko sreće", pisala je o Sanaderu.

No, pokazao je Sanader i sposobnost da od svoje prijateljice stvori neprijateljicu. Nezadovoljan njenom poslušnošću u slijeđenju njegovih instrukcija, odlučio se vratiti u aktivnu politiku i na sazvanoj presici u središnjici stranke kritizirao svoju nasljednicu. Uslijedila je njena reakcija: svog je prijatelja „prijateljski“ isključila iz stranke. Isto to se sad njoj događa.

Vratimo se još malo dalje natrag u prošlost, do travnja 2002. i 7. općeg Sabora HDZ-a. Na njemu se odlučivalo tko će preuzeti HDZ (a time kasnije i premijersku poziciju). Ako je vjerovati tekstovima koji se mogu pronaći na internetu, Krešimir Alerić tadašnji zamjenik glavnog tajnika HDZ-a tvrdi da je Sanader na čelo HDZ-a došao izbornom prijevarom koju je u njegovo ime organizirao Branimir Glavaš. Ovdje nema prostora da detaljno prenosim na koji način je to izvedeno, ali lako je detaljan opis pronaći na internetu.

O istom događaju navodno (prema izvorima na internetu) progovara i Ivan Drmić, tadašnji član HDZ-a.
Ispovijedajući svoju političku tajnu o događanjima na Općem saboru HDZ-a 2002. godine, kada je Sanader izabran za predsjednika stranke, Drmić kaže da ga je Sanader desetak dana prije osobno pozvao u Zagreb da organizira konvenciju jer su svi u Zagrebu Pašalićevi ljudi. Na samom Saboru, dok su se brojali glasovi, nastavlja, Sanader mu je naložio da u slučaju da glasovi prevagnu u korist Pašalića, dvojica iz Osijeka koji su brojali glasove za predsjednika izazovu incident, prevrnu stol i kutije, a listiće razbacaju kako bi se Sabor poništio i sazvao novi. No, Drmić je u dogovoru s Glavašem odustao od tog scenarija jer su znali da u dvorani ima oružja pa su strahovali od krvoprolića u užarenoj, visokotenzičnoj atmosferi, zbog čega su se radije odlučili na lažiranje rezultata.

I tako je Sanader pobijedio na unutarstranačkim izborima, ali je nakon kraćeg vremena došao u sukob s Glavašem koji je tražio ustupke za Slavoniju. Čini se da su mu apetiti ipak bili preveliki za, tad politički već vrlo ojačalog Sanadera i Sanader se odlučio riješiti onog tko mu je omogućio pobjedu nad Pašalićem. Odjednom su se otvorile teme o Glavaševim ratnim zločinima. Zanimljivo je da se o tome nije govorilo do tada iako ga se sumnjičilo za događaje dosta godina unazad, još u ratno vrijeme.
Epilog: Glavaš je uhapšen, štrajkao je glađu, pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, ali na kraju je ipak uhapšen, osuđen i služi višegodišnju zatvorsku kaznu.

O tome što Glavaš misli o Sanaderu koji ga je izigrao i koga smatra krivcem zašto je osuđen na dugogodišnju robiju, Glavaš piše Sanaderu povodom Sanaderovog hapšenja:
„Nakon što već mjesecima poput ranjene zvijeri ričeš 'ugrozili ste mi ugled i čast' i nakon što si nam napokon stigao u 'lijepu našu' od tebe popljačkanu, odlučio sam ti napisati ovo pismo. Iako te je strašna sudbina stigla, još je strašnija spoznaja da si ostao sam. Kao pas. Tako si i uhićen sam, kao pas na cesti. Sada i čamiš sam iz rešetaka. Nigdje prijatelja. Svi su te se odrekli. Ne samo da ih nema k tebi, već te više i ne spominju. Znam da će te ovo pismo obradovati i uljepšati ti bezbrojne duge zatvorske dane, mjesece i godine koji su pred tobom“, piše s velikom mržnjom Glavaš Sanaderu.

Pašalić je nakon 7. Sabora HDZ-a prema riječima svjedoka prevaren i umjesto da preuzme stranku, a kasnije i Vladu, politički je marginaliziran i nakon osnivanja „Hrvatskog bloka“ na sljedećim izborima je politički propao i prestao se baviti politikom. No, kako se kolo sreće stalno okreće, možda i njega ponovno vidimo u HDZ-u u nekoj značajnijoj roli.

Možda i nesvjesno, promovirajući pašalićevca Kovača i primajući ga u predsjedništvo stranke, Karamarko je pokrenuo novi ciklus promjena na vrhu stranke i možemo pretpostaviti da bi se povijest mogla ponoviti, te da Pašalić učini Karamarku ono što je on učinio Kosorici, ono što je Kosorica učinila Sanaderu, što je Sanader učinio Glavašu koji mu je pomogao da se riješi Pašalića. I kad se taj krug dva-tri puta izvrti, eeetoo već i Sanadera iz zatvora! The circle of life.

Pritom se svi spomenut akteri kunu u „tuđmanizam“. Pokušao sam na Wikipediji pronaći definiciju tog pojma. Nema o tome ništa, naravno. Prema Karamarku, tuđmanizam je temelj novog HDZ-a. Za HDZ je to političko učenje, temeljeno na Starčeviću, Radiću, pozitivnim dostignućima hrvatske antifašističke ljevice, pomirbi i povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske...

Književnik Jergović u studenom 2011. izjavljuje o tuđmanizmu: „Nažalost, nama se tuđmanizam vratio na najcrnji i najgori način, radikalniji nego što je ikad bio. Recimo, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ima onu vrstu revizionističkih sentimenata kakvi su čak i u Tuđmanovo vrijeme bili nedopustivi, čak ni Tuđman ne bi dopustio svome ministru da javno govori da je antifašizam za njega uvreda.
Danas, u današnjoj Hrvatskoj kojom još uvijek, nadam se još kratko, vlada HDZ Jadranke Kosor, ustaštvo i fašizam su uzdignuti na razinu pozitivnih društvenopolitičkih vrijednosti i o tome treba govoriti otvoreno i bez ikakve zadrške“, zaključuje Jergović.

Kako nema čvrste definicije tuđmanizma, pobrojat ću nekoliko pojmova koji mene podsjećaju na taj izraz.
Tuđmanizam je svjetonazor u kojem su oni koji misle drugačije smušenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i jednostavno - prodane duše. Tuđmanizam je pokušaj oduzimanja koncesije Radiju 101, titlovanje srpskih filmova, izmišljanje novohrvatskih tragikomičnih riječi, njegovanje kulta ličnosti, „dobrovoljna“ iseljavanja sustanara iz vila u Nazorovoj i kasnije u Kozarčevoj ulici, ukidanje imena Dinamo nogometnom klubu miljeniku prvog predsjednika RH unatoč protivljenju navijača, odbijanje legalnog izbora čak 3 gradonačelnika Zagreba i dekretom postavljanje Marine Matulović Dropulić, sudbine braće Drobac, Milana Levara i obitelji Zec, dogradnja Medvedgrada, Netel, Kaptol banka, sudbina Ankice Lepej, peti ortak, privatizacijska pljačka, sve do Tuđmanovog obraćanja samo Hrvaticama i Hrvatima dok se pripadnike drugih etničkih skupina nije ni spominjalo.

No, ostavimo Jadranki Kosor i Tomislavu Karamarku da se prepucavaju oko toga tko je baštinik lika i djela prvog hrvatskog predsjednika. Dnevnik ću završiti s vječnim Gundulićevim stihovima iz „Osmana“:

“Kolo od sreće uokoli
vrteći se ne pristaje:
tko bi gori, sad je doli,
a tko doli, gori ustaje. ”

Simbolički prikaz kola od sreće se već odavna primjenjuje u književnosti i prikazuje u likovnim umjetnostima kao slika prolaznosti jer se ono neprestano okreće, dok se antitezom izmjenjuju parovi: gori - doli, doli - gori. Karamarko gori, Kosor doli. Tko je sljedeći u vrtuljku? Pašalić? Milan Kovač, novoizabrani predsjednik Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ već je javno pozvao Pašalića da se vrati u stranku „jer je protustatutarno izbačen i protjeran iz HDZ-a“.

Nadam se da će se taj vrtuljak još dugo vrtjeti u oporbi.

Komentari

@Hirc

U kritiziranju HDZa i njegovih "unutrašnjih izbora" potpuno si u pravu, ali znaš što je najstrašnije ??

HDZ je najdemokratskija Hrvatska stranka !!!

OK sada neki od Vas misle da sam prolupao ili sam se prodao, ali možda je vrijeme da razmislite o jednom za našu demokraciju vrlo neugodnom podatku ?

Ako ne griješim sve ostale naše stranke imaju doživotne predsjednike !!!

Račan je bio de facto "doživotni predsjednik" SDP-a,a sada je to Milanović !!.
Radimir Čačić je de facto "doživotni predsjednik" HNS-a !! (pomaže mu Pusić)
Jakovčić je de facto "doživotni predsjednik" IDS-a !!
Stanimirović je de facto "doživotni predsjednik" SDSS-a !! (pomaže mu Pupovac)

Kakva god da je unutarstranačka demokracija u HDZ-u ona je ipak veća od unutarstranačke demokracije u drugim našim parlamentarnim strankama ili ja grešim ?

Tko je glasao

Tjedna inventura Milana Ivkošića

Večernjakov kolumnist u najnovijoj kolumni komentira dilemu spomenutu u ovom dnevniku.

Pod naslovom "Zloduh prošlosti: HDZ-u ne treba princ tame" ovaj desno orijentirani politiki kroničar iznosi tezu da je "Pašalićevo i Sanaderovo otimanje za stranku poslije Tuđmanove smrti bilo otimanje dvaju nagona za uništenjem stranke i Hrvatske.
Vrati li se Ivić Pašalić u HDZ i bude li u njemu imao ikakvu važniju ulogu, ta će stranka samu sebe pokopati. Tek što se oslobodila jednoga negativca, Ive Sanadera, Pašalićevim bi povratkom potvrdila da je ovisna o osobama koje sve rade u mraku", nastavlja svoku kolumnu Ivkošić.

Sam Pašalić u istom listu pak izjavljuje:

"Nije riječ o mom povratku u operativnu politiku, nego je riječ o mom angažmanu, o želji da sudjelujem, koliko to bude moguće, u procesu konsolidacije HDZ-a. Meni je jako stalo što će biti s HDZ-om i u kom će smjeru ići konsolidacija stranke."

Vulpes pilum mutat, non mores.

Tko je glasao

I evo nas natrag u 1999. i

I evo nas natrag u 1999. i legendama o "princu tame" :-)

Okej, gospodo, može li mi netko konačno reći što je to što se Pašaliću stavlja na teret? Po čemu je on gori od ostalih koji su se motali oko Tuđmanovih nogu, ili nogu Tuđmanovih nasljednika? Iako je u posljednjim godinama Tuđmanove vladavine u medijima slovio kao inkarncija samog zla, pa ga se kasnije i Sanaderov HDZ odrekao i izbacio ga, nikad nisam čuo da je protiv Pašalića ikad pokrenut ikakav kazneni ili bilo kakav drugi postupak, kamoli da je za nešto optužen ili osuđen. Kako to, hm..? Prosvijetlite me :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Crno svijetlo

I evo nas natrag u 1999. i legendama o "princu tame"
I ne samo princ tame, kao što poetično zboriš, nego i "Ivić Pašalić (Šujica, 3. studenoga 1960.), hrvatski liječnik, političar i poduzetnik" kako zbori hrvatska Wikipedija.

Mislim da bi ti trebao biti taj koji će nas svih prosvijetliti, ili zamračiti, zašto je dotični wunderkind hrvatske političke medicinske scene bio toliko omražen od svih osim od Velikog Vođe. Mislim da si ovdje pokazao i više nego zavidne prohadezeovske osobine što upućuje u veliku upućenost, da ne kažem uvućenost, u mnoge kanalizacione tokove tih i takvih.

Eto izvoli i nastavi skretati temu s današnjeg HDZ-ta na ondašnjih HDZ.

leddevet

Tko je glasao

Žalim, izmotavanje ne pomaže.

Žalim, izmotavanje ne pomaže. Ako je Pašalić "wunderkind hrvatske političke medicinske scene bio toliko omražen od svih", a notorno jest, valjda možeš reći - zašto. Nosio je ružne kravate? Nije se redovito tuširao..? :-)

Mislim da si ovdje pokazao i više nego zavidne prohadezeovske osobine što upućuje u veliku upućenost, da ne kažem uvućenost, u mnoge kanalizacione tokove tih i takvih.

Vidi ga, sad se ljuti. Zar sam ja kriv što nisi u stanju ništa reći protiv groznog "princa tame"? Pobogu, pa opali bar o "petom ortaku"... :-)

Eto izvoli i nastavi skretati temu s današnjeg HDZ-ta na ondašnjih HDZ.

Ja? Kupi naočale. Sam autor dnevnika je donio Ivkošićev tekst i Pašalićeve riječi.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Zašto?

Zato jer je Herr Flick jednostavno ZAO!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

LMAO

A, dobro onda.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Naravno.

To mi je i inače ključni kriterij za procjenu nečijeg djelovanja. U tom smislu čak ne odvajam lik od djela. Međutim, to kod IP-a nije bio nikakav problem :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Petko

Vidi ga, sad se ljuti. Zar sam ja kriv što nisi u stanju ništa reći protiv groznog "princa tame"? Pobogu, pa opali bar o "petom ortaku"... :-)
Ma nemoj biti takav, ta nismo u školi gdje profesor ispituje svoje učenike.
Dakle, malo počeprkaj po svojoj arhivi i složi nam jedno lijepo predavanje da se ne moramo educirati po nepouzdanoj Wikipediji ili improvizirati i blamirati se.

Stvarno bi bilo dobro napokon dobiti jednu poštenu studiju o dotičnom doktoru.

leddevet

Tko je glasao

Uplašeni

Uf... pa ne zovem ga ja "princom tame", nego vi "detuđmanizatori" i vaš potrčko Ivkošić. Ja ako nešto tvrdim, potrudim se objasniti i zašto. Što tebe sprječava? Strah? Ne boj se, neću te pojesti, obećavam... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Vidoviti Milan

Uf... pa ne zovem ga ja "princom tame", nego vi "detuđmanizatori" i vaš potrčko Ivkošić.
Sad je odjednom Milan postao naš!
Znači i njega se rješavate, stvarno nemate ni malo osjećanja prema vlastitoj posluzi.

Što se tiče IP, da se ne prepucavamo bez kraja i konca, ako kaniš nešto napisati o dotičnom i podariti nas pokojom mrvicom svojeg eruditskog znanja molim fino Meni tako nešto ne pada na kraj pameti i na kraju krajeva Ivić je ipak jedan od "Franjinih gruopies-a" i nije lijepo dozvoljavati da drugi tako s njim brišu pod.

leddevet

Tko je glasao

Ako me sjećanje ne vara,

Ako me sjećanje ne vara, rekao bih da je možda jedino Mesić u karijeri promijenio više partija, stranaka i političkih uvjerenja od dotičnog gospodina "desnog" kolumnista. Lako je vama "lijevima" s takvima... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Sudbina HDZ-a je u rukama

Sudbina HDZ-a je u rukama DORH-a i sudstva. Kada bi se provele istrage , do kraja, oko Sanadera i lopovluka za koje je optužen i kada bi se malo istražili i HDZ-ovi ministri i župani, HDZ bi vrlo brzo ostao bez kluba saborskih zastupnika u Saboru RH tj. predsjedništvo HDZ-a bi zasjedalo u Remetincu.

Tko je glasao

Sve istrage do kraja-bilo bi polupanih....)))

Kada bi DORH obavljao svoju dužnost , onda bi pod hitno trebali novi izbori, jer bi se Sabor dobro ispraznio.

Kada bi neovisni DORH, pročešljao trenutni DORH, pitanje je što bi od sadašnjega DORH-a ostalo i gdje bi tko bio, te koliko bi elite bila zatvorska elita!

To što se ispituje samo jedna strana prljave medalje, govori, o onima koji istražuju, a ne o čistoći druge.

Mogao bi DORH ispitati recimo privatizaciju INE, banaka, pa se uključiti u najavljene privatizacije CO, HPB-a, HEP-a, Vodovoda,... golf terene,..., i pokazalo bi se da "u prljavome svinjcu nije samo jedna prljava svinja".

A tek da se istrage dovedu do kraja!?
Bilo bi polupanih jaja! (ovo samo zbog rime.)))

Tko je glasao

HDZ je nenadmašan i

HDZ je nenadmašan i neuporediv s bilo kime.

Tko je glasao

Što sada ne šeću? imaju debelih razloga za to?

Nije HDZ nenadmašiv,SDP je za samo jednu godinu vlasti uspio:

- namaknuti novih preko 70 000 nezaposlenih. Nema poznatih dama koje bi nosile broš s novom brojkom, jer je zajahao sve medije,

- uveo je perverzni seksualni odgoj u škole, kojemu se protivi ogromna većina hrvatskih građana,

-promijenio je ZOR,

-smanjuje sva radnička prava

- zadnje što radi je uračunavanje subota i nedjelja u godišnji odmor,

-uspjeli su zemlju zadužiti još više i osvojiti joj rejting- SMEĆE

-pokušavaju prodati tvrtke koje vrijede, da bi stanovništvo doveli do još veće bijede,

-uspjeli su pokazati kako se još bolje zapošljavaju podobni,

-uspjeli su napustiti sirijska naftna polja i prouzročiti time štetu od 23 milijarde (eura, dolara, kuna- svejedno-štete su astronomske,

-uspjeli su 2 milijarde čiste dobiti INE, pokloniti Mađarima, spašavajući svoga prvoga podpredsjednika, a Mađari su im pokazali kako se kupi novac i istodobno provodi pravna država,

-pokušavaju uvesti gori "verbalni delikt"- tako da ih i koalicijski partneri nazivaju "pendrekašima", uz to što ih se među narodom naziva- zbog promicanja homoseksualnosti i ostalih europskih modnih trendova i pe(n)de...,

-pokušavaju narodu nametnuti srpske svastike po Vukovaru,

- pokušavaju dati nagrade za ubijanje i protjerivanje Hrvata iz Vukovara,

- sada su očito dogovorili poništiti povoljnu međunarodnu presudu o Ljubljanskoj banci i oštetiti hrvatske građane za nove milijune eurapokušavaju ubaciti poreze na nekretnine kojima bi ekonomski dokrajčili hrvatske građane
promiču strane interese ispred hrvatskih

-smišljeno i namjerno zadužuju vodoopskrbu da bi je lakše predali strancima

-pokušavaju isključiti hrvatske seljake iz prava na državnu zemlju i dati prednost "velikima s boljim projektima"- u biti igračima tko zna kojih krugova

-napravili su totalnu medijsku blokadu, te o sumnjivim poslovima svoga vrha šute kao zaliveni- dok ostali portali bruje o nekakvim kreditima po Sloveniji

-vježbaju diktaturu ne samo u društvu, već i u vlastitoj stranci

-imaju ministre stručne za jedno, a rade u drugome području

-puno toga uspjeli su preko svojih ljudi u HDZ-u i po medijima

-pokušavaju nastaviti sve loše stvari ostale od HDZ-a i još Račanove vlade ("dva kamenčića",projekt "ćirilica u Vukovaru" taman i kao nagrada za genocid nad Hrvatima)

-Ima i nešto dobrih stvari:

-smanjili su administraciju za 159 ljudi u godini dana (tako piše u novinama)-nije mi jasno jesu li ti otišli u mirovinu, i jesu li onih preko 5000 novozaposlenih "prebili" sa smanjenim, pa je konačni rezultat 159, ili to gledaju odvojeno!?

-uveli bi novi namet obrtnicima- da bi im dio od toga onda isplaćivali kao naknadu kada prestanu voditi obrt !?

-uveli su nove običaje u politiku ljevice: lijevi si kada se boriš za vlast, a ZNA SE čiji, kada je osvojiš

-pojačali su političku bahatost prema narodu,čak toliko da je i Sanader za njih bio demokrat, a uslužnost prema onima "odozgo" iz EU također da je Sanader "mala beba" za njih

-A Marina Dropulić za njih je bila tek uvertira u bagerskome obračunu s narodom

Ali, mediji su napredovali: šute jer se ne radi o HDZ-u, što pokazuje za koga su svo vrijeme nesmiljeno mljeli i čiji su bili. Isto je i s facebook prosvjedima i "šetnjama" pod prozorima političara.

Što sada ne šeću?
Imaju daleko više razloga za to?

Tko je glasao

Vrijedi istaknuti:

-skoro zaboravih:

-uspjeli su na HTV vratiti tipa koji je nalagao i namontirao operetu "Vukovar je izdan", što na njih baca ružnu sjenu-kako su i sami, dok su bili u sjeni, radili protiv Vukovara kao hrvatskoga grada.

Upravo je to dokaz sustavnoga rada te opcije protiv interesa Hrvata iz Vukovara.
Ovo s ćirilicom je dokaz da je bilo tako, a i nedjelovanje policije prema "Božićnom mitingašenju"!

Gadljivo je što im hrvatski Vukovar toliko smeta. Umjesto da u njemu vode pravu hrvatsku politiku, navode vodu na velikosrpski mlin, pod izgovorom poštivanja nekakvih zakona- ustvari nemoralnoga dogovora SDSS, a s tko zna čijim sve elementima u HDZ-u.

Da i sami poštuju svoje zakone dobro bi pročešljali po Zakonu o prebivalištu i "zatvorili pipu" kojom hrvatski novac odlazi za zbrinjavanje Srba iz Srbije, koji uz malo laganja opterećuju hrvatski propačun

Tko je glasao

reći ću još jednom...

reći ću još jednom

franjo tuđman bio je hrvatski ben gurion
hrvatski charles de gaulle
kao i drugi državnici na odgovornom, teškom, i objektivno neponovljivom zadatku stvaranja države, morao je donijeti mnoge teške odluke
s vremenske distance mogu se pronaći mane, slabosti, i kritički komentirati njihove odluke
problem s kritikama tuđmana je što
vrlo često, prečesto oni koji tuđmana kritiziraju nisu spremni upotrijebiti isti metar, iste kriterije, isti vrijednosti sustav i na one vođe koji su njima emotivno ili politički bliži
npr. istim metrom mjeriti
franju tuđmana i georga washingtona, charlesa de gaullea,
franju tuđmana i ben guriona, goldu meir, menachema begina, ariela sharona
franju tuđmana i josipa broza tita
franju tuđmana i ...
razumijem diplomate, donekle i političare
ali ne razumijem slobodne ljude koji pod pseudonimom pišu na slobodnom internetskom mediju
neće valjda biti da je tuđman toliko strašno pogriješio
da to nikad nitko neće moći popraviti
čaše lomim ruke mi krvave
neka vrsta fatalnog odnosa, ljubavi i mržnje
strasti koja uništava sve oko sebe
čaše lomim ruke mi krvave
na kraju od cijelog čovjeka ostaje samo taj odnos kao najvažnija osobina
odnos ljubavi i mržnje
snažan kao ovisnost o heroinu
destruktivan kao ovisnost
neizlječiv
jer, kažu oni
franjo tuđman je toliko strašno pogriješio da to nitko nikada neće moći popraviti

neće valjda biti da je tuđman toliko strašno pogriješio
da to nikad nitko neće moći popraviti
da je franjo tuđman toliko strašno pogriješio da to nitko nikada neće moći popraviti
tako zapravo misle ljudi koji se protive samoj ideji da bi se tuđmana moglo objektivno procijeniti kao pozitivnu povijesnu ličnost
jer kad to ne bi bilo tako
bilo bi vrijeme da se tuđmanove greške popišu, napravi neka vrsta inventure, i onda porazmisli, porazgovara, posavjetuje se i na kraju odluči
kakav je lijek, što nam je činiti da bismo ih ispravili
a procjenu o povijesnoj ulozi težini, važnosti, pozitivnosti kako jospipa broza tako i franje tuđmana ostaviti povijesti
već je danas jasno, da činjenice nepobitno dokazuju da je franjo tuđman
- odgovoran za neusporedivo manje zločina nego josip broz tito
- političku moć temeljio na pobjedama na slobodnim demokratskim višestranačkim izborima, a ne na strahovladi državnog aparata komunističke terorističke organizacije
- utemeljitelj države koja je pristupanjem NATO-u, i ulaskom u EU, osigurala svoju budućnost u zajednici slobodnih naroda, pokazala se kao solidnije utemeljena od jugoslavenskih državnih eksperimenata koju su pokušavali karađorđevići ili josip broz
Na kraju sudbina hrvatske nakon tuđmana pokazuje se kao bitno zdravija od sudbine jugoslavije nakon tita
tuđman je ipak zamjenjiv
tito jest bio jedinstven, (skoro kao fritzl)

luka

Tko je glasao

Čemu tolika pozornost

Čemu tolika pozornost Kosorici i još jednom od bezbrojnih domaćih političkih obračuna? Takve stvari se događaju kontinuirano, eno nedavno je Milanovićev SDP zabio Kajinožinu u leđa kolicijskom partneru Jakovčićevom IDS-u, Đapić dobio nogomet iz HSP-a itd. Ništa ni novo, ni naročito zanimljivo po bilo čemu, kad evo kraja dnevnika... i Tuđmana :-)

Aha, u tome grmu leži hirc, točnije mali frustrirani miš koji još uvijek pokušava gricnuti rep mrtvoga lava, pokojnog već 13 godina, i naravno - opet polomi impotentne zubiće. O Tuđmanu su već tisuće i deseci tisuća tekstova i komentara napisani, pa tako i ovdje na Politici. Od relativno novijih, samo primjerice, eno rasprava ispod mojih dnevnika "Tko s vragom tikve sadi..." i "Tko ništa ne nauči od povijesti, osuđen je ponavljati je". Ima o svemu, Tuđmanovoj državnoj politici, ratu, privatizaciji... i nema smisla ponavljati.

Usput, u svezi glede malog mede citiranog "književnika Miljenka Jergovića", radi se o ljudskoj karikaturi koja je otvoreni simpatizer Draže Mihailovića ("Dvori od Oraha", 2003), i koja hrvatski narod toliko mrzi iz dna duše - gore od Vojke Šešelja - da tvrdi kako prije Pavelića i ustaša Hrvati uopće nisu ni postojali ("Otac", 2010). Tip je odvratni šovinist. Navoditi njega o bilo čemu..? :-)

Tuđmanizam je svjetonazor u kojem su oni koji misle drugačije smušenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i jednostavno - prodane duše.

Grubo rečeno, ali opisujući svoje političke protivnike, Tuđman je, nažalost, bio u pravu. Katastrofalno razdoblje nakon njegove smrti to nepobitno potvrđuje.

Tuđmanizam je pokušaj oduzimanja koncesije Radiju 101,

Da se podsjetimo, kako je taj bajni radio završio..? :-)

titlovanje srpskih filmova, izmišljanje novohrvatskih tragikomičnih riječi,

Zašto je stavljanje podnapisa tuđemu jeziku problem?

Danas se inzistira i na tako neznatnim jezičnim razlikama kao "US English" i "UK English", pa se tome baš nitko ne protivi i ne čudi, ali vidi vraga - strašni "problem" je samo razdvojenost hrvatskog i srpskog jezika. Za to nema nikakvog racionalnog razloga. U krajnjem slučaju, hrvatski jezik formalno je prihvaćen kao jedan od jezika Europske unije, a od 01. srpnja 2013. ući će i u službenu europsku uporabu. Na žalost, jad i nemoćni bijes svih "smušenjaka, smutljivaca, mutikaša, bezglavnika, jalnuških diletanata i prodanih duša"... :-)

Što se tiče "novohrvatskih riječi", nekih 9/10 njih nisu uopće nove, nego su u Jugoslaviji hegemonističkom jezičnom politikom nametanja srpskih varijanti bile označene kao "nepodobne", ili još gore "ustaške", i potom jednostavno orwellovski uklonjene iz javne uporabe. Nakon hrvatskog državnog i narodnog oslobođenja 1990. neke su opet oživjele i ostale u uporabi, poput "glede", neke druge nisu, ali nitko imalo razuman nema pravo protiviti se njihovom vraćanju.

Preostatak su neologizmi - novotvorenice koje nekom mogu zvučati i "tragikomično", ali s kojima, opet, ni u jednom drugom jeziku i nigdje drugdje na svijetu nema baš nikakvog problema.

njegovanje kulta ličnosti,

Hoćemo malo uspoređivati?

U Tuđmanovo vrijeme - ratno vrijeme - postojali su državni mediji naklonjeni vlasti i "neovisni" oporbeni mediji, naklonjeni Tuđmanovim protivnicima. Nakon Tuđmanove smrti, državni mediji preuzeti su od strane bivše oporbe, "neovisni" mediji prešli su na obožavanje nove vlasti i ulizivanje novim moćnicima, a sloboda govora je praktično nestala.

Takvo upravo nevjerojatno stanje traje i dan danas. Osim par lokalnih listova i mrežnih portala, te nekolicine strogo kontroliranih smokvinih listova, kolumnista Večernjaka, u Hrvatskoj i dalje ne postoji niti jedan jedini imalo utjecajniji desni (ili barem "desni") medij - kompletna medijska scena je lijeva (ili bolje rečeno "lijeva"). Evo neki dan, kao nigdje u slobodnom i demokratskom svijetu, "nevladine organizacije" i "nevladini aktivisti" koji su jučer dizali "Facebook-revolucije", sada organiziraju akcije podrške vladi. Smijurija... :-)

Isti ti "nezavisni" mediji i isti ti "nevladini" aktivisti preko desetljeća su favorizirali i obožavali Stjepana Mesića, tipa koji u dva mandata vladavine nije uradio bukvalno ništa drugo nego ponavljao tri i pol naštrebane šuplje fraze i primitivno pljuvao po prethodniku Tuđmanu, pokušavajući ga osuditi u Haagu, a usput se i neizmjerno osobno obogatio.... ali to nikoga od "nezavisnih" i "nevladinih" uopće ne zanima. Nakon Mesića, "nezavisni" i "nevladini" su slično nastavili s njegovim elokventnijim i uglađenijim dvojnikom Josipovićem, kontinuirano i neprikosnoveno "najpopularnijim" bez ikakvog realnog razloga, u identično besmislenoj vječnoj "potrazi za izgubljenim vremenom" i svrhom vlastite funkcije.

A ti tu pričaš o "Tuđmanovom kultu ličnosti". Daj se umij... :-)

„dobrovoljna“ iseljavanja sustanara iz vila u Nazorovoj i kasnije u Kozarčevoj ulici,

Obična "detuđmanizatorska" propaganda, izmišljotine bez ikakve osnove.

ukidanje imena Dinamo nogometnom klubu miljeniku prvog predsjednika RH unatoč protivljenju navijača,

Za Tuđmana, hrvatski nogomet je postigao svoje najveće uspjehe u povijesti, i nažalost, teško da će ih ikada više ponoviti.

odbijanje legalnog izbora čak 3 gradonačelnika Zagreba i dekretom postavljanje Marine Matulović Dropulić,

Zakonsko rješenje je tada bilo takvo. No, nakon Tuđmana, gradonačelnik Zagreba je postao, ček' malo, tko ono? A potom su Zagrebčanima potekli med i mlijeko, jel tako..? :-)

sudbine braće Drobac,

Opet velikosrpska propaganda. Prema zakonskim odredbama još iz SFRJ, braća Drobac ni na koji način nisu mogla zadržati državni stan od preko 100 m2, pa čak i da nije bilo rata. Bili bi preseljeni u drugi stan svakako.

Milana Levara

Ubijen gotovo godinu dana nakon Tuđmanove smrti. Halucinacije..? :-)

i obitelji Zec,

Još jedan, možda najpoznatiji slučaj velikosrpske propagande. U mafijaškom obračunu čak vjerojatno bez neposredne sveze s ratom, Suljić & co. Mihajla Zeca likvidiraju zbog novčanih dugova, usput ubijaju i svjedoke, ženu i maloljetnu kći, ubrzo budu uhićeni, ali ih Nobilo & co. diletantski ispituju bez nazočnosti branitelja, i unatoč priznanju, moraju ih pustiti.

Iako nitko nikada nije povezao bilo Tuđmana, bilo ikog drugog iz hrvatske vlasti s tim zločinom, ubijena maloljetna kći Aleksandra Zec postala je medijski najeksploatiraniji "materijal" u "detuđmanizatorskom" pokušaju da se jedna endemska tragična ratna epizoda prikaže kao paradigma "srpske ugroženosti" u Hrvatskoj, i time ili opravda srpska agresija, ili barem izjednači ili približi srpska i hrvatska odgovornost za rat.

Na mrtvom dječjem tijelu Aleksandre Zec i dalje nemilosrdno lešinare "nezavisni" mediji, a "nevladini" aktivisti po zadatku obvezno je spominju u svakome tekstu, makar taj bio i o cijeni kokica pred alter kinima.

Hrvatska država priznala je i prihvatila svoju moralnu odgovornost za nesankcioniranje zločina, plaćajući bez sudske odluke 2004. godine novčanu odštetu preživjelim pripadnicima obitelji Zec, ali ni to, naravno, velikosrpskim "detuđmanizatorima" nije dovoljno. I neće ni biti nikad, što god Hrvatska učinila, jer kao i nekad Hitlerovim nacistima, jedno jedino ubijeno srpsko dijete daleko im je vrjednije i važnije od stotina i stotina ubijene ne-srpske djece, koja, po njima, ne zaslužuju čak ni da im se imena spomenu.

dogradnja Medvedgrada,

Što je tome falilo?

Netel, Kaptol banka, sudbina Ankice Lepej, peti ortak, privatizacijska pljačka,

I opet čista "detuđmanizatorska" propaganda. Nakon tolikih godina i svih kasnijih događaja, bilo bi smiješno, da nije tragično, koliko čovjek može biti indoktriniran, zaslijepljen, zatupljen, zaglupljen... pobogu, pa sva privatizacijska pljačka za vrijeme Tuđmana stane, otprilike, u jedan Mesićev džep na hlačama :-)

Još jednom podsjećam - Tuđman je umro s manje od 10 milijardi dolara državnog duga, i to nakon 5 godina rata i bez prihoda od turizma, a od toga je gotovo pola naslijedio od SFRJ. Tuđman je umro s kompletnim gospodarstvom u domaćim, hrvatskim rukama, s prodanom svega trećinom telekoma (nije bio budala izgubiti upravljanje), sa svim bankama u domaćem vlasništvu, sa svim medijima u domaćem vlasništvu... a danas? Nakon preko desetljeća "detuđmanizacije" dug je oko pet puta veći, kompletno gospodarstvo je rasprodano i uništeno, sve važne banke su u stranom vlasništvu, svim važnijim medijima osim HRT-a upravljaju stranci. Svaka čast, bravo, detuđmanizatori :-(

Da je bilo sreće i da je Tuđman poživio, što god bilo, jedno je sigurno - nikad ne bi dopustio uništavanje, raznošenje, rasprodaju i nevjerojatni grabež koja se dogodio nakon njega, da o nevjerojatnoj političkoj sramoti i veleizdaji u Haagu niti ne govorim.

Ankica Lepej? Nitko nikad nije uspio Tuđmanu, najmlađem Titovom generalu i neupitno jednoj od najvažnijih figura u SFRJ povijesti, prigovoriti bilo što nezakonito zbog tih 251.412 DEM, za koje je čak ispostavljen račun i plaćen porez. Nasuprot tome, npr. Mesićevu imovinu nitko nikada nije istraživao, iako je od golje i marginalca koji na državnim izborima 2000. nije uspio ući ni u Sabor, bukvalno preko noći postao najviđenija i najreklamiranija njuška u svim medijima, a potom i predsjednik države. U dva mandata, 'ej... a tko je to i kako platio? Nikog od "nezavisnih" i "nevladinih" poštenjačina to uopće ne zanima, nikada nije, ni kad je Mesić neoprezno počeo kupovati nekretnine za cash, pa čak ni kad se pročulo da ga je financirao pokojni Gadafi...

A Mesićev nasljednik Josipović? Svega desetak godina nakon Tuđmana, inače jedva poznati profesor i plink-plonk glazbenik, u predizbornoj kampanji mrtav hladan pred kamerama priznaje da ima samo ušteđevinu od 250.000 EUR, da ostalu imovinu uopće niti ne spominjemo... i nikom ništa. "Nezavisni" i "nevladini" ni da zucnu, osim u slučaju kad se kuhana noga usudio progovoriti o suludo rasipničkom Mesićevom ponašanju i silnim privilegijama.

Ali naravno, za razne hircove i ine žrtve medijske indoktrinacije, koje su vlastiti mozak odavno oslobodile prezahtjevne i naporne zadaće razmišljanja, Tuđman ostade lopov, a Mesić i Josipović poštenjačine :-)

sve do Tuđmanovog obraćanja samo Hrvaticama i Hrvatima dok se pripadnike drugih etničkih skupina nije ni spominjalo.

Vjerovao ili ne, prema duhu i slovu hrvatskog Ustava, koji od 1990. naovamo kao osnovnu kategoriju ističe isključivo i samo "državljane", sve etničke skupine u Hrvatskoj su - "Hrvatice i Hrvati".

Zucker kommt zu letzt. Konkluzija: Tuđman je najuspješniji i najveći novovjeki hrvatski političar i državnik, bez ikakve konkurencije. Pozivati se na njega i govoriti o "tuđmanizaciji" danas je apsolutni imperativ, jer je njegova nažalost kratka era, bukvalno i doslovno, bila jedino istinski uspješno razdoblje u kompletnoj novoj hrvatskoj povijesti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Nisam se nikada smatrao TITOISTOM a čitajući tebe, postat ću: TITO je upravo ono (najuspješniji i najveći novovjeki...)što ti smiliš da je Tuđman! Prije nego što je postao predjesjednik išao je na druženje s hravtskim nacionalnim ,ali titovskim kadrovima. Kada bi ga vidjeli da zvoni na vratima svi bi u glas povikali: "Eno ga, dolazi opet, ali pustimo ga unutra!"
Poslije je htio jednog od tih unutra odlikovati, ovaj je to odbio!
Za Tita tako nešto slično nisam čuo da se priča! (za ovu pričicu o Tuđmanu, izvor pouzdan!!)

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Vučurević

Kad pročitam ovakve komentare dođe mi da pitam autora da li stvarno vjeruje u ono što je napisao?
Obiluju tu sjajne teze tipa "što ako je Franjo krao kad je Mesić krao neusporedivo više". Ma naprosto genijalni naćni da se drpačina opravda.

I tako ide cijeli niz pametovanja, a osvrnuti ću se samo na jedan o kome ipak nešto znam:
"dogradnja Medvedgrada"
Što je tome falilo?

Falilo je to što ti nemaš pojma o čemu pričaš, ali to te ne sprečava da nadmeno pljuneš po nekome što je to spomenuo i pri tome, na tvoju žalost, bio potpuno u pravu.

Dakle Medvedgrad, uz Veliki Tabor, su dva recentna primjera katastrofalnog pristupa prema spmenicima najviše vrijednosti. No ostanimo na Medvedgradu:

Postoje pravila konzervatorske struke, koja su međunarodna pravila i isključivo stručna, na koji način se treba pristupiti radovima na obnovi i konzervaciji spomenika kulture. Na ta pravila je struka upozoravala kad se krenulo u obnovu prema Francekovim željama.

Tu treba znati da ekipa koja je obnovila kapelu Sv. Filipa i Jakova na Medvedgradu, i dobila nagradu za tu obnovu, je bila apsolutno protiv takvog pristupa, a to su bili naši najbolji stručnjaci za problematiku takvih gradova. Naravno da je njihovo protivljenje bilo elegantno zaobiđeno i našli su se oni koji su to bez ikakvog moralnog sustezanja odradili sve što se od njih tražilo. Tu se u to vrijeme novoosnovani Zagrebački gradski zavod za zaštitu spomenika pokazao vrlo uslužnim (zato je bio i osnovan protivno tadašnjem zakonu) i po ravnanjem arhitekta Lončarića dozvolio sve što je trebalo.

Ostali dio ekipe spreman da bez problema skine vlastite gaće našao se na žalost na Arhitektonskom fakultetu, a jedan od njih je čak bio i dekan, kasnije akademik, poznat po svojem "prilagodljivom" moralu. Svakako velika sramota za struku gdje se pokazalo da ako ima para ima i kurvi.

Da sad ne duljim, projekt je rađen neznalački obzirom da dotični nisu imali nikakvog iskustva u intervencijama na takvom tipu povijesnih gradnji. Predviđeni su tako zahvati koji su uništili dio sačuvanih elemenata starog palasa i izmišljeno je puno toga da bi se dobilo traženo "još veće i još starije" kako je Franjo zamišljao hrvatsku povijest.

Osim palasa, vrlo brutalno je uređena kula (to je radio drugi arhitekt, danas isto na AF) gdje se nesretno balansiralo između imitacije onoga što je bilo i onoga što bi htjeli da bude uz masu betona kojem u takvim intervencijama nije mjesto, barem ne po suvremenoj metodologiji pristupa spomenicima kulture.

Uz to, zbog potreba instalacija brutalno su raskopani stari zidovi i tu je najvidljivije da je ekipa bila neiskusna u takvim zadacima. Posebno je duhovita lokacija spremnika goriva koji je "racionalno" smješten u opkop tako da se uštedilo na iskopu, a opkop tko j****e. Pristupni put nije više mogao imati izvorni oblik nego je zbog potreba protokola proširen i time je grubo lažiran, a da o neadekvatnoj intervenciji u parku prirode ne govorimo.

Najbedastije od svega je lokacija samog spomenika izvan gradskih zidina uz kulu i tu je vidljivo da ekipa nije imala pojma o funkcioniranju takvih utvrda. Dakle u tim kulama je uvijek bila smještena stalna postava straže koji su zahod imali riješen tako da bi obično imali kosu rupu kroz vanjski zid i, daprostite, govna bi padala uz sam zid, ili bi jednostavno praznili svoje kahlice na opet istu stranu. Naravno da to nije bilo na strani prema ostalom djelu utvrde nego prema vanjskoj strani, a to je upravo mjesto gdje je smješten "Oltar domovine" kipara Kuzme Kovačića.

Doduše ovo posljednje je možda bilo vidovito jer nam je domovina stvarno u sranju.

leddevet

Tko je glasao

Kad pročitam ovakve komentare

Kad pročitam ovakve komentare dođe mi da pitam autora da li stvarno vjeruje u ono što je napisao?
Obiluju tu sjajne teze tipa "što ako je Franjo krao kad je Mesić krao neusporedivo više". Ma naprosto genijalni naćni da se drpačina opravda.

To si rekao ti, a ne ja, ali ako baš toliko žarko hoćeš, možemo i tako. Reci, na što se na kraju svodi svaka politika, doli na izbor najmanje lošeg? :-)

I tako ide cijeli niz pametovanja, a osvrnuti ću se samo na jedan o kome ipak nešto znam:
"dogradnja Medvedgrada"
Što je tome falilo?

O, pobogu... bukvalni i banalni čovječe, pa moje pitanje nije bilo upravljeno na arhitektonske ili komunalne aspekte izvedbe građevine, nego na Medvedgrad, Oltar domovine, kao politički simbol. A ti tu pričaš jel' ga netko kvalitetno spojio na kanalizaciju :-)

Da je "problem" Medvedgrada upravo u simbolu, savršeno pokazuje odnos vas "detuđmanizatora" prema njemu i prema samom Tuđmanu od 2000. godine nadalje. Mevedgrad je zapušten i napušten. Račan je obećavao da će napraviti svoj "spomenik domovini", ali od toga naravno nije bilo ništa, nego ste Tuđmanu dali neku livadu, nazvali je trgom i nadali se da će, uz zdušnu pomoć iz Haaga, nekako nestati sam od sebe.

Ali na vaš užas, to se nije dogodilo - upravo nasuprot. Kao nitko prije, a nažalost ni poslije njega, Tuđman simbolizira uspjeh i pobjedu. Starčević, Radić, Maček? Puno priče, još više snova i želja, nažalost nizašto. Pavelić? Zločini i poraz. Tito? Osim etnički, nije bio hrvatski političar, i opet zločini i poraz. Tuđman? Oho... konačno uspjeh i pobjeda. I to hrvatski uspjeh i pobjeda, 'ej :-)

U tome je stvar. Vi "detuđmanizatori" Tuđmana doživljavate kao vampiri glogov kolac - strano tijelo, nepodnošljiv, nepopravljiv, terminalan, smrtna opasnost. Zato niste u stanju realno odvagnuti Tuđmanove vrline i mane, zato ne možete o njemu smireno i racionalno razgovarati, i zato sve rasprave o njemu automatski, refleksno, nagonski pretvarate u izložbe birtaške pjene na ustima, histerije, šize i ludovanja.

Al' gle' čuda, Tuđman uopće nije bio takav. Sve su to vaše "detuđmanizatorske" tlapnje, medijska pretjerivanja i filosrpske izmišljotine. Tuđman je bio kreator, a ne uništitelj. Nije lovio vampire, nije mrzio Srbe, iz Jugoslavije je bio spreman preuzeti ono što nije bilo loše, a cijeli spektar hrvatske političke misli pokušao je sublimirati i dati mu novu dimenziju. Tko si je dao truda i pročitao moj dnevnik "Tko ne nauči ništa od povijesti, osuđen je ponavljati je", koji sadrži izvorne Tuđmanove misli, ideje, prosudbe i konkretne podatke o cijelom nizu povijesnih hrvatskih, srpskih i inih pitanja i problema (kompletni stenogram Tuđmanovog odgovora na optužnicu u sudskom postupku koji je protiv njega vođen 1981. godine pred Okružnim sudom u Zagrebu), mogao je sve to vrlo lijepo vidjeti i osobno se uvjeriti.

Ratujete s vjetrenjačama, zarobljenci ste u kavezima vlastitih fikcija, zabluda i predrasuda. Sve dok to ne shvatite, nećete moći naprijed.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pitali ste poslušajte

Pitao si što je falilo intervenciji na Medvedgradu, jelte?
Ako nisi shvatio ono je bio odgovor na tvoje pitanje o nečemu o čemu više nego očito da nemaš pojma, a ti se dalje možeš standardno prenemagati vlastitom tuđmanofiljom koju apsolutno prepuštam tebi.

leddevet

Tko je glasao

Ako nisi shvatio ono je bio

Ako nisi shvatio ono je bio odgovor na tvoje pitanje o nečemu o čemu više nego očito da nemaš pojma

Molim, kad sam ja to i gdje tvrdio da znam nešto o arhitekturi ili kanalizaciji..? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Bezpojmnik

Molim, kad sam ja to i gdje tvrdio da znam nešto o arhitekturi ili kanalizaciji..? :-)
Nemam pojma, a gdje sam ja to tvrdio da išta znaš o arhitekturi ili kanalizaciji?
Ako sa dobro sjećam tvrdio sam da nemaš pojma, a ako sam zaboravio to reći onda sad kažem da nemaš pojma!

leddevet

Tko je glasao

Crna Kraljica je ucinila

Crna Kraljica je ucinila ocekivano.... nakon svega

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Što si ti sad osporio

L9 vezano za temu.

Ne ulazim u ovaj dio koji sa stručnog stajališta opisuješ ,čak mislim da si u pravu ,ali

što pobogu to ima s Franjom. Jel on morao biti i arhitekt.

Trebao je biti stručan i u tom pogledu.

Baš vi Franjomrzitelji činite od njega kult ličnosti.

Btw. si išao skoro u Kuću cvijeća ,ono religijski turizam , hodočašće i sl.

sve dobro...

Tko je glasao

Bezvezarije

Što si ti sad osporio
Osporio sam standardno argumentaciju "na galamu" koju nam MKn prodaje u ovakvim verbalnim lavinama po logici da se nikom neće dati osporavati svaku točku i nešto će na kraju preživjeti. Naravno da ovakve verbalne lavine zamišljam kao gomilu papirića doturenih (znase od koga) do marnog MKn koji ih tu ukucava

Trebao je biti stručan i u tom pogledu.
Zapravo je trebao biti obzirom da je dotični bio povjesničar i kao povjesničar je trebao biti svjestan obima lažiranja koji se kani tamo izvesti upravo pod njegovim idejama.

Također kod njega su bili sastanci na kojima su prisustvovali svi ovi gore navedeni stručnjaci i i "stručnjaci" i gdje je bio upozoren na neprihvatljivi i besmisleni pristup kao i loše posljedice po sam spomenik kulture, a što je sve bilo apsolutno predvidljivo. Nažalost Franjo je osobno presjekao i odlučio zanemariti stav struke i ponio se kao bilo koji bezveznjak sklon kiču kakav je očito i bio jer je dovoljno se sjetiti Šparenblekovih mundira-baletana koji su nam paradirali po gornjem gradu i ispred bivše Titove vile čiji je suvremeni namještaj zamijenio namještajem iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Baš vi Franjomrzitelji činite od njega kult ličnosti.
Evo ga opet. Hoćeš li ti ikad shvatiti da se mrziti može samo nekog koga se može voljeti, a za mene Franjo nije nikad bio nešto što bih mogao voljeti. On je samo bio jedan tužan lik tipično istraumatiziran izlaskom iz opanaka i ulaskom u cipele. Dovoljno je sjetiti koliko mu se nije dopalo Kajfešovo iznenađenje kad mu je obnovio rodnu kuću, skromni kućerak s tri prostorije očito neadekvatan njegovoj željenom porijeklu.

leddevet

Tko je glasao

Povjesničar

da, trebao je biti i umjetnik i kipar i najbolji bravar ili tokar ,dapače i zidar čak i slobodni zidar , ,najbolji lovac kapitalnih medvjeda,omiljen u društvu dobro plaćenih stranih glumaca /glumica i sl. ,najbolji čuvar krava u djetinjstvu i kuhar svinjskih glava

Baš si zadojen ,nikako se ne otarasiti tog kulta ličnosti na kojem si odgojen.

Ništa nisi osporio nego samo ispoljavaš koliko ti smeta ono GLAVNO po čemu će povjest upamtiti Franju.
Nego ,ne odgovori mi jesil skoro hodočastio u Kuću cvijeća ili bar u Kumrovec.

sve dobro...

Tko je glasao

Zadojenci

Baš si zadojen ,nikako se ne otarasiti tog kulta ličnosti na kojem si odgojen.
Moram priznati da imaš zanimljivu percepciju mojih tekstova. Ja se borim protiv kulta ličnosti i tvoje ovisnosti o kultu ličnosti i ti mi imputiraš da sam zadojen kultom ličnosti?!

Pretpostavljam, ispravi me ako griješim, kod tebe očito postoji obaveza imanja ličnosti prema kojoj bi se moglo imati kult ličnosti, a obzirom na skučenost ovih krajeva i slaboj ponidi izbor je očito između dva Zagorca iz susjednih sela. Meni je to apsolutno imbecilno i teško mi je uopće razmišljati u toj kategorij. Eto!

Nego ,ne odgovori mi jesil skoro hodočastio u Kuću cvijeća ili bar u Kumrovec.
Eto bio sam u Kumrovcu i preporučam i tebi jer je to sjajan etno muzej, a ako imaš neke klince povedi i njih i ako itko od vas nađe i jedan zahod u povijesnim zgradama plaćam svima pijaču. Naravno, ima tamo i Titova rodna kuća koja je isto dio naše povijesti, a ima i Augustinčićev spomenik

U "Kući cvijeća" nisam bio, no ako bude prilka vjerojatno ću otići isto kao što sam bio u piramidama, nekim drugim grobnicama i memorijalnim centrima. Mene nije strah da će se kod mene odmah probuditi ikakva zatomljena ovisnost prema Pokojniku obzirom da ju nisam imao dok je bio živ kad je to bilo neusporedivo praktičnije.

leddevet

Tko je glasao

Tile šepavi

je bio grobar ideje hrvatske državnosti ,a njegov general nasuprot.

Oba su ( navodno ) Hrvati ,ali je jedan izdajnik svog naroda.

Zato vi tiletovi pilići gotivite ovakve koji najprije počnu pljuvati po svom narodu poput Frljića ,Jergovića ,Tomića i sl.

No dobro ,kroz povjest nikad nije nedostajalo izdajica ,ali smo svejedno opstali ,pa zahvaljujući i ovakvima poput FT-a.

Nemoj se @L9 držati tako ab hoh ,kad je očito da si opsjednut s negativnim predznakom prema Franji i obratno prema Titi , btw . desetom na rang listi satrapa 20.stoljeća.

Prema jednom gajiš kult mržnje , a prema drugom kult obožavanja.

Klasični homo duplex ,hehe da se i ja malo igram psihića.

sve dobro...

Tko je glasao

džaba

ti je sva priča moj drvosječe. da parafraziram čorbu-narod se sa sjetom sjeća, ustaše iz kuće cvijeća :)
naročito nakon što su se krivoustom kerovođi norvalska i tehnomenadžerska pseta otrgla s lanca. čak i od mlađe ekipe slušam kmečanje za starim dobrim vremenima, a od starijih da ne govorim.
naravno nađe se i ljubitelja prvog hrvackog predsjednika, ali njihova besjeda je neutemeljena poput tvoje. i oni negiraju tuđmanovu svezu s vezom sa sadašnjim stanjem. imaju selektivnu amneziju, kao u onoj pjesmi, pamte samo sretne dane.
ali ne ide to tako, krivousti je posijao sjeme korupcije koju danas kusamo, a i usavršio nepotističko-partijske metode zapošljavanja.
kako da ti to prisbodobim. kad trudnica ne vodi računa o djetetu, puši i loče u trudnoći, ne posvećuje mu pažnju kao bebi, a znamo da su prve tri najvažnije :) onda se nema šta čudit i pravit nevina kad ga nakon par godina preuzme ulica i doradi u spektakularnu propalicu.
tako je franjo upropastio rvacku ko ta imaginarna trudnica, rvacka je njegovo zapostavljeno čedo. kužiš? mi sada psihički sjebani, zanemareni i bez perspektive tumaramo europskim predgrađima, tražimo novi šut duga, da nam nahrani zlu naviku. uvijek kažemo još samo ova tranša obveznica, još samo ovaj put po velikoj kamati, onda ćemo se dovesti u red, očistiti i bit funkcionalni. ali ne možemo biti, franjino sjeme zla je sad već proklijalo u sekvoju užasa, otpornu na naše hinjene pokušaje piljenja pošadom.
hahaha jes vidio kako pitoreskna štorija, baš za sjest unuke na koljeno i pričati im kako je dejstvovao predcjednik svih rvata, kako mu voli tepat general liubo, koji je vojnom genijalnošću od šofera postao multimilijunaš u ratu. i nije jedini.

jedino šta donekle mogu cijenit kod franje je njegova loša furka na tita, ono, bele uniforme s lentama i to. patio je za mentorom, vidi se to, znači da je ipak znao šta valja :)
nažalost imao je on još furki, od kojih su sve jedna lošija od druge. da je do njegovih vojnih sposobnosti bilo, ja bi sad doma putova s putovnicom, da je pokažem našoj visoko autonomnoj braći iz rs krajine. a i vukovar je genijalno odradio, znalački, ostaviš svoje na cjedilu i pokupiš ekstra bodove u međunarodnim krugovima kao žrtva. ovo ne mogu odgovorno tvrdit jer sumnjam da je bio toliko promućuran i proračunat.
o diplomatskim postignućima da ne govorim, sjetimo se samo duge kolone državnika s kojima je gajio dobre odnose na njegovom sprovodu.
gospodarska ostavština mu spada među veće užase dvajsprvog stoljeća, tu ne treba trošit riječi.
autoritarnost, očajnu kvazikrležijanštinu, osvetoljubivost, častohleplje i ljubav prema materijalnom neću ni spominjati, ovaj post bi bio duži od biblije da se svim manama ljubljenog nam prvog precjednika pozabavimo.

i nemoj mi molim te bacat prašinu u oči onim mamićevim logičkim vratolomijama-ako si protiv mene, onda si protiv dinama, a ako si protiv dinama onda si protiv rvacke.
čim neko dovodi u pitanje moje domoljublje i busa se svojim, dobijem mlade od nervoze. manimo se toga i zabavljajmo se kao odrasli, perfidnijim adhominemom, izvrtanjem teza i ostalim blagodatima internet rasprava. zadržimo neki nivo :)

i moram priznat da me čudi da ako već gajiš kult ličnosti, a očito gajiš, imaš ukrudbu na franju a ne voliš broza. ovaj drugi se bar potrudio oko svog imidža velikog vođe, a franjo je ko neka blijeda kopija. razmisli o titu kao predmetu štovanja, ipak je on najveći sin naših naroda i narodnosti.

Tko je glasao

Lignja, čak i od mlađe ekipe

Lignja,

čak i od mlađe ekipe slušam kmečanje za starim dobrim vremenima, a od starijih da ne govorim.
naravno nađe se i ljubitelja prvog hrvackog predsjednika, ali njihova besjeda je neutemeljena poput tvoje. i oni negiraju tuđmanovu svezu s vezom sa sadašnjim stanjem. imaju selektivnu amneziju, kao u onoj pjesmi, pamte samo sretne dane. ali ne ide to tako, krivousti je posijao sjeme korupcije koju danas kusamo, a i usavršio nepotističko-partijske metode zapošljavanja.

Pa kad se uzme u obzir da je sve lošije i lošije, a sad nam želiš reči da je za vrijema Tuđmana bilo lošije nego danas, kako može onda biti sve lošije i lošije..

Za vrijeme Tuđmana su ljudi usprkos ratu bili sigurniji u svojim domovima i na cesti.
Išlo se je masovno u Mađarsku i Sloveniju u kupovinu a auti su se kupovali ko kruh.

Kak je več rečeno dug se je usprkos ratu tek malo povečao i nije bio nikakav problem.

Kad več pričaš o posijanom sjemenu:
Pa Račan i Mesić su za tri godine rasprodali pol firmi, dug udvostručili a nezaposlenost je porasla.

Jel su financijski zbrinuli svoje obitelji, pokazat če skora budučnost.

Korupcije je bilo u njegovo vrijeme, zapošljavalo se je po partijskim linijama, no kad vidim današnju vlast, onda mi stvarno dojde žal da nije još par desetlječa poživel.

kad trudnica ne vodi računa o djetetu, puši i loče u trudnoći, ne posvećuje mu pažnju kao bebi, a znamo da su prve tri najvažnije :) onda se nema šta čudit i pravit nevina kad ga nakon par godina preuzme ulica i doradi u spektakularnu propalicu.

Znači da je ipak kriva trudnica, a ne onaj koji je posijao sjeme, kak ti veliš.

Sad današnja vlast, puši, pije, živi raskošno i živi od nekakvih opijata, a Tuđman je kriv.

nažalost imao je on još furki, od kojih su sve jedna lošija od druge. da je do njegovih vojnih sposobnosti bilo, ja bi sad doma putova s putovnicom, da je pokažem našoj visoko autonomnoj braći iz rs krajine. a i vukovar je genijalno odradio, znalački, ostaviš svoje na cjedilu i pokupiš ekstra bodove u međunarodnim krugovima kao žrtva. ovo ne mogu odgovorno tvrdit jer sumnjam da je bio toliko promućuran i proračunat.

A gdje je to u Hrvatskoj bila autonomija, a kaj se Vukovara tiče, pa i budali je jasno da bi se pokrenula ofenziva iz Srbije.
Bombardirali bi Zagreb, Split i ostale gradove, a mi bi danas možda bili republika Zagorje.

o diplomatskim postignućima da ne govorim, sjetimo se samo duge kolone državnika s kojima je gajio dobre odnose na njegovom sprovodu.

Pa kad gledam one koji na sprovodu hodaju iza ljesa, onda mi zna biti zlo.

Kad več uspoređuješ Tuđmana i Tita:
Jedan je sve političke protivnike i one koji su bili na drugoj strani, eliminirao na brutalan način, a obitelji su stradale uz svoje hranitelje.
Sve bez suda i internacionalnog crvenog križa.

Drugi je oprostio onima sa druge strane radi boljeg budučeg suživota, a i priznao sud u Haag-u

Tko je glasao

krvi

ti irudove skviki.

pod ovakvom lavinom argumentacije se mogu samo pokrit ušima. nažalost nemam mogućnost editiranja ovog prijašnjeg komentara u kojem nesonovano i jalnuški klevećem precjednika svih rvata, ali sve povlačim i ispričavam se tebi osobno, kao i obitelji te štovateljima lika i djela franje tuđmana.

toliko se kajem da se ozbiljno bavim mišlju da pišem vatikanu u svezi glede beatifikacije našeg oca domovine, po hitnom postupku naravno.

Tko je glasao

pod ovakvom lavinom

pod ovakvom lavinom argumentacije se mogu samo pokrit ušima. nažalost nemam mogućnost editiranja ovog prijašnjeg komentara u kojem nesonovano i jalnuški klevećem precjednika svih rvata, ali sve povlačim i ispričavam se tebi osobno, kao i obitelji te štovateljima lika i djela franje tuđmana.

Ma okej, nema frke, glavno da si shvatio svoje zablude i vratio se na pravi put :-)

toliko se kajem da se ozbiljno bavim mišlju da pišem vatikanu u svezi glede beatifikacije našeg oca domovine, po hitnom postupku naravno

Ne treba pretjerivati. Pričekaj još godinu-dvije, pa onda... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Beeeeatifikacija

Ne treba pretjerivati. Pričekaj još godinu-dvije, pa onda... :-)
Sv. Frano Veletrgovački, zaštitnik Jalnuških diletanata, telefonskih centrala i nogometaša.

To bi možda moglo popraviti našu državnu bilancu, ako ne cijele Hrvatske ono barem jedne stranke koja je sad u popriličnim "dubijozama". Mislim da je prodaja mošti jako dobar biznis i tu bi se dalo dobro rasporediti razne dijelove, a mislim da ne moram spominjati koji bi dio pripao narodu!

leddevet

Tko je glasao

Što si ono rekao, da ga ne

Što si ono rekao, da ga ne mrziš? Kao i uvijek, svi ti vjeruju... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Tko te mrzi više od mene . . .

Što si ono rekao, da ga ne mrziš?
Opet ti o mržnji, stvarno vi desni imate betonske mozgove tipa on/off.

Osim toga gore sam samo upozorio na što se dešava s tijelima svetaca, a što bi ti kao državotvorni Hrvat & katolik trebao znati.

Ovo je Sv. Ivo za čiju bi se beatifikaciju isto mogli ponešto angažirati.

leddevet

Tko je glasao

leddevet

ti si mrzitelj svega rvackog i narodni neprijatelj koji ima komplekse zbog oživotvorenja našeg tisućljetnog sna o samostalnoj i suverenoj uljudbi pod vodstvom krivoustog.

na kojeg se sv. ivu referiraš u gornjem komentaru? ako je sveti ivo poliglotski, zaštitnik europejštine i modernog demokršćanstva, onda prvo trebamo čuti mišljenje šime krasić o tome jesu li njegov život i djelo bili u sukobu s naravoučenijem crkve i ustavnim poretkom erha.
nisu, ali treba nam formalna potvrda od neovisne i objektivne instance da sve bude po demokratskim uzusima pravne države.

ali tako je to s vama ljevičarima, igrali bi po pravilima samo kad vam to paše. inače ste latentni fašisti i tirani.

Tko je glasao

Sv: Ivo - zaštitnik reklamnih agencija i samog sebe

@lignja,
Za proglašenjem nekoga svetim treba postojati čudo kojeg je dotični izveo, a za Ivu to nije nikakva problem obzirom da smo svi svjedoci njegovog trajnog čuda gdje je on godinama krao a da to nitko nije znao, a ako to nije čudo onda je ne znam što je čudo!

leddevet

Tko je glasao

Leddevet

E, ali ima tu kvaka 22.
Ako je krao, a nitko nije znao, znači da nema ni svejdoka koji bi to potvrdili.
Dakle nema čuda jer moraju biti bar dva svjedoka.
A ako ima svjedoka nema čuda pa ga se samim tim ne može ni proglasiti svetim.:):):)

Možda bi trebalo ići na proglašenje blaženika iako su i tu strogi uvjeti :):):)

Tko je glasao

...

Ako ništa drugo - zahvaljujući Titi nismo u povijesti zapamćeni (samo) kao osnivači velebne fašističko/nacističkoj tvorevini s koncentracijskim logorima, već kao nacija koja je sudjelovala u antifašističkoj borbi.

Isti je davno "odredio" granice, potpisao Ustav (1974.) temeljem kojeg se uopće mogao raspisati referendum o samoopredjeljenju - i čije su se granice branile u Domovinskom ratu.

Ostvario je (vrlo elegantno) pripojenje Istre Hrvatskoj, te osigurao osimskim sporazumom (1977.) i čvrste granice s Italijom, kao i ratnu odštetu.

Samo to je dovoljno da nema teorije biti proglašen "izdajnikom svog naroda", već sasvim suprotno.

Franju Tuđmana će povijest više pamtiti kao prvog Predsjednika RH (jer je to povijesni fakt), kao čovjeka koji je više-manje uspješno parirao Miloševićevim (i) velikosrpskim težnjama i uspio (uz prilično muke) obraniti granice koje mu je prethodnik ostavio u amanet. Da li je bilo koja "vlada nacionalnog jedinstva" bez predsjednika mogla napraviti isto - nažalost nikada nećemo saznati.

Tko je glasao

Tito? Kako je ono išlo:

Tito? Kako je ono išlo: "Prije će se Sava okrenuti natrag i poteći prema Triglavu nego što ce Hrvatska ući u UN." Jel' tako...? :-)

Btw, čisto radi faktografije - Istru su Talijanima prepustili Karađorđevići 1920, a partizani su je pripojili Hrvatskoj/Jugoslaviji kad i Pavelić NDH, nakon kapitulacije Italije 1943. Dalje, ustav iz 1974. nije bio rezultat Titove želje za samostalnošću republika, nego obične političke nužnosti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

?

Ja sam napisao da je Ustav iz 1974. - koji je Tito potpisao - bio temelj za hrvatsku samostalnost, a ne ovo što si ti napisao.

Uglavnom, kad opališ dobar temelj - onda nasljednici mogu nešto i graditi na njemu, dal SFRJ, dal samostalne republike - svejedno. Svakako je dao (+ AVNOJ) odličan argument svima koji požele i jedno i drugo.

Tko je glasao

Ustav iz 1974. pripisuješ

Ustav iz 1974. pripisuješ Titu u zasluge, a to nema sveze s onim što se zaista dogodilo. Primjerice, iako su ovlasti savezne države smanjene, u slijedećih nekoliko godina savezna birokracija pojačana je i povećana za preko 40%, kao i budžet federacije - "na papiru" su jačale republike, a stvarno Jugoslavija.

Dakle, ustav iz 1974. zasluga je djelovanja Tuđmana i proljećara, a ne ljubičice bijele.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

umiječe raspravljanja

Nevjerojatna je tvoja sposobnost (i želja) da mi stavljaš svoje riječi u usta.

Po treći put - rekao sam da je Tito "potpisao Ustav iz 1974. godine" (i to mu ubrajam u zasluge).

Jel' trebam i četvrti put?

Tko je glasao

Bujanjem-hipertrofiranjem

Bujanjem-hipertrofiranjem savezna birokracija pokušavala je nadvladati republičke birokracije.

Obje su dokrajčile SFRJ,a i danas se reproduciraju i "samo"upravljaju, samo pod nacionalnim plaštem, i vode u propast i nestanak današnje satelitske (USA, EU) pseudo državice.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

i bez skole kao zagorec je

i bez skole kao zagorec je trebal znati da se crnu kraljicu ne dira...

glavno ili neglavno.. kao povjesnicar upropastavao je hrvatsku kulturnu bastinu .. cesto inzistirajuci na "pravljenju jos starije"

kao ljubitelj sporta devastario je nogomet

kao propagator "bog i hrvati" nerazdvojnog pojma, zenio se u crkvi godinu dana pred smrt (ili tako nesto)

kao predsjednik uspio je promijeniti zakon da bi "osvojio" kucu u nazorovoj

kao drzavnik pokusao je utisati sto vise slobodnih medija politickom silom, od kojih je ponesto uspio a ponesto eto nije..

kao predsjednik uspio je narediti policiji "napad na narod po ulicima" sto uz veliku srecu nije uspio realizirati..

o familiji, sujeti, i zutim i zelenim je puno pricano.. kao i o svemu ostalom sto je volio oko sebe okupljati.. da bi nam ih ostavio u ostavstinu..

na zalost ima previse akcija ..... da bi se samo tako olako mogle nabrojiti..

tako da nije da nisi u pravu... jer mu je
kao generalu, na nasu srecu, ostalo puno toga iz osobne radionice nerealizirano, ..........pa mu je to, kao sto tvrdis stvarno jedna od uspjesnijih djelatnosti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Samo na jedno ću se referirat

"kao ljubitelj sporta devastario je nogomet"

-da i tebi dokažem koliko si zadojena "detuđmanizacijom"

Znači,kako reče MKn a ja ću podebljati: Brončana medalje na svjetskom prvenstvu vjerovatno dugo neće biti dostignuta.

Hrvatska je sportska velesila gledano na brojnost nacije ,a ti draga nemaš pojma.

Ovo drugo je obično grintanje jalnuških diletanata u koje se slobodno možeš upisat.

"Što je više kleveta i laži Franjo nam je miliji i draži "
"Mi smo Franjini -Franjo je naš "

Hoćeš još.

sve dobro...

Tko je glasao

brojanice mi ne leze..

ne treba.. osnova je napisana.. .... iz povijesti poznata... samo treba imati idola.. i tu onda nastaje problem kod mene... "ne pamtim imena" niti ih uocavam u sadasnjosti koji bi bila pogodna za ovakvo "brojenje"..

"Što je više kleveta i laži Franjo nam je miliji i draži "
"Mi smo Franjini -Franjo je naš "

kult licnosti je na zalost duboko upisan kao nesto normalno u politickom promisljanju kod nas...imena se mijenjaju, a obrazac ostaje......... mali je problem sto to samo po sebi, a bas zbog toga, prestaje biti promisljanje... i prelazi u idolopoklonstvo..

a politika se svede bas na ovo sto danas zivimo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci