Tagovi

Kolinda protiv Tita.

Razmišljam, ako je nekom političaru jako važno da se odredi prema nekoj povijesnoj osobi, onda bi ova nova epoha morala imati pozitivne rezultate koji bitno odstupaju od osobe i epohe prema kojoj se radi odmak.

Tito je u svoje doba u okvirima tada važečeg svjetskog poretka imao ugled koji je značajno nadilazio važnost države koju je vodio. Nikako nije moguće osporiti ugled kojeg je uživao u svoje doba. Ako netko ide uzimati distancu od jedne povijesne ličnosti takvog profila onda se očekuje da je to s nekim razlogom. Da ili danas imamo veći ugled u svijetu ili da smo bolji na domaćem planu po nekim ključnim mjerljivim parametrima, tipa demografskim, gospodarskim,
urbanističkim, važnim stvarima koje definiraju neku epohu.

1. Demografija.

Ako s današnjih pozicija ocjenjujemo Tita kao diktatora i zločinca, kako ćemo onda ocijeniti djelovanje današnjih političara. Da li je Tito nakon 35 godina vladavine ostavio iza sebe više Hrvata nego li ih je preuzeo na početku vladanja? A najviše što mu se prigovara je da je činio zločine prema Hrvatima. Koliko će Hrvata preživjeti 35 godina vladavine ovog poretka? Hoće li nas biti više ili manje nego na početku nove epohe? Kako ćemo onda ocijeniti sve od Tuđmana preko Kolinde na dalje, ako je Tito bio zločinac? Kako napredujemo demografski od kad smo potpisali konkordat s Vatikanom? Od kad o stadu brinu i dobri pastiri biskupi?

Svakako osuđujem zločine koje su počinili KNOJ i OZNA nakon rata nad zarobljenim pripadnicima poražene hrvatske vojske koja je bila na strani sila gubitnica rata. Možemo reći da su fašizam i antifašizam imali iste metode i da se u tome ne razlikuju. Ali ima jedna bitna razlika. Tko je prvi počeo i još bitnije tko je na kraju pobijedio. Na kojim temeljima je sagrađen svjetski poredak nakon toga. Da li se toga itko odrekao u svijetu?

Da počinjeni su strašni zločini. Ali bila je donijeta takva odluka. Da se neprijatelju nanesu takvi gubici da se završi rat. Kraj rata. Pa su razorili Njemačku. Spalili Dresden koji nije imao nikakav vojni značaj. Bacili bombe na Hirošimu i Nagasaki. To su sve zločini. Strašni zločini.

Danas se analizira da li su bili potrebni, iz današnje perspektive, s današnjim mjerilima vrijednosti. Ali nitko od pobjednika se ne odriče svojih povjesnih vođa iz tog doba.

U Njemačko je nakon rata bilo silovano oko milijun žena. Milijun. Strašno. Oko dvije trećine tih zločina su počinili pripadnici Crvene armije. Ostalo Englezi, Amerikanci i Francuzi. Nijemci protjerani iz cijele istočne Evrope. To je bilo strašno. Stotine tisuća zarobljenih njemačkih vojnika odvedenih u Sibir. Koliko ih se vratilo?

Jesu li to zločini. Jesu.

Ali to što će se dogoditi je bilo dogovoreno u Teheranu (gdje je Tito priznat kao saveznik) i kasnije na Jalti. To je bila posljedica doprinosa i žrtava u borbi protiv fašizma.

Bez obzira što je Holivud snimio više filmova i što se Džon Vejn tri puta iskraco u Normandiji, svaki put ranjen nikada poginuo, rat u Evropi je prema angažiranoj vojnoj tehnici i ljudstvu bio preko 80% rat između Staljina i Hitlera. A jedini mjerljivi otpor u okupiranoj Evropi je bio onaj kojeg je organizirao Tito.
I bio je kraj rata. I nema više rata. U Evropi. Osim Pavelića koji je obećao da će sada zajedno s Englezima protiv Tita. To je bila besmislica, ali ljudi koji su pošli za njim su bili uvjereni u to.

Taj zločin je počinjen u vrijeme kad se u cilju okončanja rata bacaju atomske bombe na nenaoružane civile.

I opet ponavljam to je zločin, ali ako netko radi odmak od nekoga i njegove
epohe, onda mora imati neke nove vrijednosti.

A nova vrijednost za smrt je život. Ima li u našoj epohi više života? Koliko nas u Hrvatskoj živi danas kad nas čuvaju dobri pastiri, a koliko nas je živjelo dok nas je klao Tito?

2. Gospodarstvo.

Titovo gospodarstvo je funkcioniralo u posebnim uvjetima blokovske podjele. On je švercao tehnologiju sa zapada na istok, a onda sa istoka u zemlje trećeg svijeta. Pa je mahom nekvalificiranu radnu snagu pustio na zapad, a od njihovih doznaka dizao domaću potrošnju. Itd.. Bilo je tu svačega, ali da bi se od toga ogradilo treba imati ozbiljne razloge za to, trebaju današnji rezultati biti znatno bolji.

Godine kad Tito umire u Hrvatskoj na jednog umirovljenika ide 4 zaposlenika. Deset godina kasnije 3, a nakon deset godina novih društvenih odnosa 1,38. I od onda se vrti tu negdje. Inozemni dug je postojao i u njegovo doba, ali imovina nije bila prodana strancima. Sad nema ni imovine, ni posla, a dug znamo koliki je.

3. Urbanizam.

Usporedite naselja koja su se gradila za novo stanovništvo u gradovima tada, s ovim što se danas gradi. Kako je to urbanistički izgledalo i pod kojim uvjetima su građani ulazili u posjed tih stambenih prostora. Usporedite to s današnjim urbanističkim dostignućima. Pravom na stan. Ovrhama. Deložacijama.

4. Znanost.

Mi danas nemamo niti jedno sveučilište koje je među prvih 500 u svijetu. Sveučilište u Zagrebu je u to doba imalo neki ugled. Pogotovo recimo tadašnji ETF, i drugi tehnički fakulteti. Danas je naše sveučilište jedna sprdačina gdje se diplome dijele šoferima.

5. Mediji

Tito je bio diktator. I mediji su bili cenzurirani. Danas nema cenzure, postoji samocenzura. Točno se zna što se ne smije pisati. Koji su to centri moći. Oglašivači. U medijima u doba cenzure netko je izbrojao najviše se citiralo Krležu. Taj netko dao si je truda i izbrojao koga se danas najviše citira. Ljubu Ćesića Rojsa.

Objektivno, podržavam uzimanje takvih kriterija i uzimanje distance od Tita. I gledam samo bitne pokazatelje društva. I u tim okvirima treba promatrati i vrednovati političare i ostale centre moći. Crkvu, banke, medije itd.

Nakon epohe u kojoj smo se zaklinjali da s Titovog puta nećemo skrenuti, koincidencija je da smo od njega uzeli odmak istog dana kad se naša Predsjednica klanjala i slušala prodike u Njemačkoj.

Sve me to sjetilo na vic.

Pitao jedan koji je najkraći put do ludnice?
-Skreneš.

Ali red je da političare kad dođu na vlast, sto dana samo promatramo, pa tek onda damo ocjene.

Tagovi

Komentari

Tvrtko Jakovina

70 godina nakon što je porazila fašizam, Hrvatska tu pobjedu ignorira, marginalizira i relativizira

Ovog svibnja napunit će se 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata. Ove godine, „Majske će svečanosti“, komemoracije od Jasenovca preko Bleiburga do Brezovice, u Hrvatskoj biti starije za godinu dana, bogatije za okruglu obljetnicu i moći će se lakše uspoređivati sa sličnim obilježavanjima u svijetu. Doduše, zahvaljujući ruskom udaru na Ukrajinu i političkoj izolaciji agresivne Moskve, naletu političke desnice na izborima u Francuskoj, traženju novog vanjskopolitičkog puta u Njemačkoj, opsjednutosti Izraela Iranom i Bliskim istokom, okrenutosti Amerike budućnosti, antifašistička će fronta biti slabija no ranijih godina. Prošlost je uvijek bila poligon za sadašnjost ili korištena da se u nju upiše ono što se treba opravdati sada. U Hrvatskoj se već desetljećima živi na taj način, ali će se ove predizborne godine to vidjeti još jasnije.

Tito je bio staljnist, ali to ne znači da nije bio antifašist

Novi je argument na našoj sceni da Tito nije isto što i antifašizam. To je kao da se kaže da Tesla nije isto što i električna energija. Doista nije. I bez Tesle danas bismo vjerojatno imali struju, no takav tip argumentiranja udar je na zdrav razum. Novi je argument i da Tito 1945. postaje staljinist, pa da od tada dalje ne može biti antifašist. Točnije bi bilo reći da je Tito sigurno staljinist od početka svoje političke karijere, barem do 1949. godine, ali to doista ne znači da nije bio antifašist.

Reći da Tito 1945. prestaje biti borac za ljudska prava prilično je nejasno. Je li ubijanje 250.000 Nijemaca u Čehoslovačkoj nakon 1945. – a Česi se u vrijeme Drugog svjetskog rata doista nisu nakrvarili – bilo ispunjavanje njihovih želja za drukčijom, do prirodnom smrti, demokratsko? Je li demokratski izabrani predsjednik Beneš u Pragu bio antifašist? Je li bio demokrat? Je li njegovo ponašanje demokratsko prema današnjim pravilima?

Je li obećanje britanskog ratnog premijera Winstona Churchilla da Nijemci trebaju patiti više od onih kojima su nanijeli patnju, kada je zapovjedio bombardiranje Dresdena u veljači 1945., miroljubiva, budućnosti okrenuta, gesta velikodušnog pobjednika? Ljudska prava doista nisu bila važna u vrijeme Drugog svjetskog rata, kršili su ih i antifašisti, ali to ne znači da se nisu borili protiv fašizma. Koliko li je vjernika koji se kunu u bračnu vjernost, odmor nedjeljom ili nastoje ne psovati, pa ništa od toga nije istina. Znači li to da nisu u isto vrijeme vjernici?

Novo je i nastojanje da se sam termin antifašizam učiniti besmislenim ili krivim, da ga se izjednači s komunizmom. Ne, antifašizam nije komunizam, ali je istina da su u Hrvatskoj svi komunisti bili antifašisti i da su oni poveli u borbu protiv fašizma, pa onda i sve druge antifašiste koji nisu vjerovali u komunizam. Nije to specifično, pa ni komplicirano. Jest, možda su i Hrvati mogli kao Poljaci, organizirati vlastiti nekomunistički antifašizam, no, eto, nisu.

Dio Hrvatske ne može progutati ustaški poraz

U Srbiji je bilo takvih nastojanja, pa će se vjerojatno tamo rasprave ovog proljeća pomaknuti korak dalje u pretvaranju svih koji su u vrijeme rata bili aktivni u antifašiste, upravo obrnuto od hrvatske prakse. Pokušaji pronalaska nekog tko je bio antifašist kakav bi nam odgovarao, a da nije bio u partizanima, nastavit će se zato i dalje, podsjećat će to na potragu za Svetim gralom, ali ne smeta previše. Dio Hrvatske ne može progutati ustaški poraz u ratu. Podjednako je teško probaviti da je u ratu pobijedio Tito. Zato je potrebno sve učiniti da se ta pobjeda okrnji ili barem pokaže problematičnom.

Neće se ove godine zato dogoditi ništa što već nismo vidjeli, osim što će sve postati još za stupanj oštrije. Jedni će misliti da je ovo možda posljednja godina u kojoj će smjeti govoriti ono što misle bez da ih se kazni i zakonski progoni; drugi će pojačano inzistirati na onom što je Hrvatima najlakše shvatljivo kako bi eventualno dobili na izborima. Jedino ove godine neće biti ni jednog znanstvenog skupa, što se još prije 10 godina dogodilo. Sada više neće biti ničega.

Kada je Hitler okupirao Norvešku, za upravu državom bilo je dovoljno 806 činovnika. Francuskom je, svim onim milijunima potlačenih Francuza, bilo moguće vladati sa svega 1500 činovnika i oko 6000 policajaca. Posve suprotno bilo je na Istoku kontinenta, posebno u Jugoslaviji. Tamo je otpor bio žestok od samog početka, a nakon 1943 postao je masovan. Tada se, konačno, tek razbuktala i gerila u Francuskoj, jer su tek tada Nijemci počeli novačiti radnu snagu među Francuzima ili tražiti saveznike među manje rasno podobnima za totalni rat. U partizane su tada ušli deseci tisuća boraca u Jugoslaviji, a mnogi su prešli iz drugih oružanih formacija. Jest, prešli su mnogi iz četnika, ali i iz domobranstva. Mnogi su postali časnici u JNA, mada su u ratu bili na suprotnoj strani sve do 1944. godine.

Kako ćemo obilježiti pobjedu nad fašizmom?

Hrvatska će 70 godina od pobjede nad fašizmom obilježiti okupljanjem u Bleiburgu s pokroviteljstvom šefice države i nedržavnom, polu-privatnom proslavom Saveza antifašističkih boraca, koji su mnogima sumnjivi Hrvati, ako su uopće Hrvati. Jedna će, kako je to već dugo, pokazivati što bi dio stanovništva volio da je u temeljima režima, druga, koja je formalno državni temelj, još malo će se pomaknuti na marginu, doslovnu i stvarnu. Naime, antifašizam će biti više poštovan samo u najbogatijim, zapadnim dijelovima države. Cilj je pretvoriti Drugi svjetski rat u veliku tragediju koja će se promatrati samo kroz Bleiburg. Cilj je cijelo razdoblje od nastanka republikanske Hrvatske do Republike Hrvatske, pretvoriti u pustoš u kojem su samo Hrvati u emigraciji – ako su preživjeli UDB-ine ubojice – mogli biti Hrvati. Sve drugo, bio je teror. Anithrvatski.

Takvu paradigmu moći će se lako tumačiti ako se poslužimo neznanjem, kakvog promovira hrvatski ministar obrazovanja. Biti ministar u Vladi zemlje kojoj ovako slabo ide, očito je važno samo zbog vozača i velikog ureda. Nije važno ni to što se mora ući u kabinet s kojim vrijednosno ne dijeliš gotovo ništa, osim, očito, posvemašnjeg nezanimanja za obrazovanje koji je pokazano imenovanjima sadašnjeg premijera u tome resoru. Ministar je u izjavi o nastavi povijesti izgovorio kako naši đaci više znaju o faraonu Ramzesu II iz 19. dinastije od koje je prošlo oko 3400 godina, no o Domovinskom ratu. Kako li je to moguće, obzirom da se o starom Egiptu u hrvatskim školama uči nekoliko puta manje no o Domovinskom ratu vjerojatno se može saznati tek pomoću složene matematičke ili spiritualističke formule.

Točnije bi bilo pretpostaviti da i najlošiji hrvatski učenik danas lakše može identificirati Đuru Glogoškog, i bez šala oko vrata, od Ramzesa, ali i ministra obrazovanja lakše od egipatskog vladara iz 13. stoljeća prije nove ere. To se mora promijeniti, pa će se, govori ministar obrazovanja (sic!), u školama djeci treba servirati više interpretacija i zaključaka, a manje činjenica. Znači to da će se Domovinski rat učiti s više ideologije, a manje samostalnog zaključivanja. Ministar obrazovanja (sic!) nije zato trebao prizvati kao idealan model nastavu Drugog svjetskog rata iz Titovog doba, kao obrazac za tumačenje Domovinskog rata. Može se i o Ramzesu učiti na marksistički način, dovoljno je pogledati neke ne tako stare knjige.

Ovaj tekst napisao je redoviti profesor svjetske povijesti Zagrebačkog sveučilišta, ali odgovornost za izrečeno samo je moja. Ne govorim u ime institucije. Pretpostavljam da jednako tako nastupaju i drugi koji pišu o Titu, svi oni koji žele biti znanstvenici i istraživači, a ne politikanti. Vjerujem da su tako učinili i kolege iz Bremena, koji su Tita, kaže hrvatska desnica, uvrstili na listu deset najkrvavijih vođa u 20. stoljeću. Zadovoljstvo hrvatske paraznanosti kada pronađe nekog stranca koji govori isto što i oni misle, pa makar i u tragovima, beskrajna je.

Bizarne tvrdnje o liberalnom osjećaju za pravdu

Najmanje je važna dosljednost, jer se uredno odbacuje sve drugo, sve što se u njihovo razmišljanje ne uklapa. Takve treba podučiti ili posve ignorirati, bio to njemački predsjednik s tezom o Domovinskom ratu kao građanskom ratu ili oni koji su o Tuđmanu napisali najrazornije kritike, ako dolaze iz zapadnih krugova. U bremenskom poučku posebno bizarne su tvrdnje kako je „lijevo“ Bremensko sveučilište Tita svrstalo među najveće zločince 20. stoljeća. Znači li to da lijevo ne može imati osjećaj za pravdu ili da je njemački liberal manje pravdoljubiv od konzervativca? Kako se ta anketa vodila na Bremenskom sveučilištu?

Jesu li u anketi sudjelovali samo povjesničari, pa i oni koji istražuju Hanzeatske gradove, koji se tom prilikom morali upoznati s Titom, ili možda svi znanstvenici, uključujući i građevinare koji pišu o nosećim gredama? Postoji li neki drugi tip izjašnjavanja na Bremenskom sveučilištu o, primjerice, najzabavnijem glumcu 20. stoljeća ili najubojitijoj zaraznoj bolesti? Kako se mjere rezultati i na temelju kojih izvora su znanstvenici s Bremenskog sveučilišta poduzeli to istraživanje? Jesu li zaposlili hrvatske ili druge jugoslavenske prevoditelje da im prevedu dokumente? Kako bi takvo istraživanje prošlo na Zagrebačkom sveučilištu i tko bi ga izvodio, kada bismo mi poželjeli odlučiti koliko su pouzdana takva istraživanja?

U javnom prostoru promoviraju se besmislice i beskrajno neznanje. Njih, najčešće, nije teško razotkriti, ali je mali napor ipak potreban. Najčešće je, na sreću, dovoljno postaviti logično pitanje nakon neke besmislene tvrdnje, barem dok nam cjelokupna nastava ne postane sastavljena od gotovih formula. Primjerice, svi bi se trebali zapitati je li istina da riječ Augustinčićev portret Josipa Broza Tita u kamenu „bista“, obzirom da je bista poprsje, skulptorski prikaz tijela od grudi naviše? Je li onda moguće da je Augustinčićeva glava Josipa Broza Tita pričvršćena za masu, koju je Kolinda Grabar Kitarović izbacila iz Vile Zagorje izrađene za Tita, zapravo reljef? Tako bi vam rekli skulptori. Možda smo mogli nešto naučiti javnost o skulpturi, ako već s povijesti to ne ide.

Već neko vrijeme živimo u laži

Zašto se onda laže ili govori neistine? Zato što je to način na koji se jedino možete boriti protiv antifašizma. Lažima. Lagati se može neko vrijeme. Godine laži su pred nama; u laži već neko vrijeme živimo. Sva sreća da je toliko puno vjernika u ovoj zemlji, pa znamo da je dugo laganje neugodno i da će biti kažnjeno. Barem na drugom svijetu ili nekoj drugoj sredini.

Tvrtko Jakovina redovni je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Napisao je knjige: Socijalizam na američkoj pšenici (MH, 2002), Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945-1955 (Profil/Srednja Europa, 2003), Treća strana Hladnog rata (Fraktura, 2011), Trenuci katarze. Prijelomni događaji XX stoljeća/ (Fraktura, 2013) i uredio knjigu Hrvatsko proljeće, četrdeset godina poslije (Sveučilište u Zagrebu/Centar Tripalo, 2012).

Tko je glasao

a kaj sad?

citiram: "Tito je bez dvojbe bio jedan od najvećih državnika Europe razdoblja Drugog svjetskog rata. Bio je komunist, marksist, ali je bio pragmatičan političar i želio je ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u okviru Jugoslavije kao što je želio i da ta njegova Jugoslavija bude ravnopravna Sovjetskom savezu", rekao je Tuđman (kraj citata
više Što danas o Titu govori Karamarko, a što je govorio dr. Tuđman

tTuđman, otac domovine, neke stvari je zamjerao T a nejke je cijenio.
što je nainteresantnije,Tuđman je rekao kao kako bez Tita ne bi bilo Hrvatske

w. ;)

Tko je glasao

Kasno je @walpurga

stasala je nova generacija...koja je imala 5-6 godina..u međuvremenu su završili fax-ove..

recimo povjesničari Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić i sl. , odgojeni i obučeni za vrijeme veleizdajničkog divljanja u vrijeme detuđmanizacije i ucjene Hagom...

..u vrijeme difamacije kad su novinski naslovi tipa: "Branitelj pod utjecajem alkohola vozilom se zabio u zid"..... " Branitelj istukao ženu" i sl. bili svakodnevnica.....

Kad su oni koji imaju iz prošlosti crvene od krvi rukave ismijavali- bijele čarape...i sl.

Pošto je Franjo Tuđman - detuđmaniziran, hehe...malo je oglupo pozivati se na njega.

Kako prodati priču danas mladima, koji btw imaju pravo glasa.. da Franjo Tuđman..baš ništa nije valjao..kao ni njegovo dijelo...ali eto..samo mu je dobra ta sitnica ..što je jednom nešto dobro rekao za Titu..diktatora...

Kako klincima na FPZ-u i studentima novinarstva --kod Zakošeka npr. sada objasniti da je najednom...Tuđman ..dobar dečko..pozitivac.

Naravno..mi koji nismo detuđmanizirani..samo se cerimo na te fore i spinove...

Za mene nikad nije bilo pitanje Tito ili Tuđman. Nemože obojica.

T-Titin
U-učenik
Đ-Đilasov
M-mučenik
A-Antin
N-naslijednik

sve dobro...

Tko je glasao

Isplivava li to tko zapravo

Isplivava li to tko zapravo ne može bez Tuđmana?
Treba razumijeti i u svakom slučaju imati razumijevanja; prvo su ispljuvali i odrezali granu na kojoj bi sada željeli sjediti.

Slutili smo, ali eto dobro je da smo i do toga došli.
Kruži fama da se Udbašima ponudilo primirje kako bi se izbjegao građanski rat i uspješno odbranilo od srpske agresije.
Imam strašne rezerve prema ovoj ponavljalici i nametnutoj predrasudi, ali pustimo to.
S privima je FT sve svoje najvažnije bitke dobivao u zadnjem mogućem trenutku. Sjetimo se samo Z4 pa onda Oluje.
Tako je i ovdje. Nudeći Vam Tita i ruku pomirenja de facto i de jure, a koja nonšalantno nije prihvaćena. Baš kako su oni prvi odbili Z4 tako su i ovi drugi odbili ponuđenog Tita (personificiranog i simboliziranog u isklesanoj glavi na Pantovčaku).
Sada po toj teoriji zapravo odrađujemo famoznu neodrađenu dionicu građanskog rata kojom su nas strašili Udbaši još od početka.

Tko je glasao

Zar i ti Papre

Tita treba sekularizirati od države, a svakom tko ga želi obožavati ostaviti na privatno veselje, a ne da to bude glavna stavka u kadrovskim službama i/ili predizbornim kampanjama (vidi pod Josipović). Kliku koja to omogućava treba hitno razbaštiniti. (Šokantno je što je to toliko ukorijenjeno od Studentske TV, ..., do Vlade de facto)
U skladu s rezolucijama EU (Rezolucija Vijeća Europe 1096) treba pristupiti dekomunizaciji društva, koje je u međuvremenu skrenulo u korupciju i "baršunastu restauraciju" totalitarnog društva na što sve spomenuta rezolucija između ostalog i velo jasno upozorava.
Hrvatska ima posebnu vrstu mimikrije iza koje se prikrio bivši totalitarizam i njegovo najgore nasljeđe.
Treba grubo raščistiti s ovim vidom Tuđmanizma ne osvrćući se na bilo kakve prigovore, posebno jer su Antituđmanisti ionako na to potpuno spremni.
To je jedini nedostatak Tuđmanovog totalitarizma kojega su "Antituđmanisti" vrlo vješto upakirali i izmanipulirali, a koji ovih dana dolazi na vidjelo. Kakti protiv su Tuđmana, ali samo jednog dijela, a njegovu pravu manu vješto skrivaju izmišljanjem u svim drugim područjima.
Ja sam već umoran od ukazivanja na ovaj paradoks, ali situacija sada doista zahtjeva hitnu akciju. U tom smislu go Linda go ...

Tko je glasao

Kolinda gegen Tito

Uglavnom rezultat Kolindinog posjeta Njemačkoj je da se zauzela da se iz Hrvatske što više novca izvuče u Njemačku te da takvo stanje traje što je moguće dulje. Usput je Tita proglasila diktatorom. To doduše razumijem jer bi on takve streljao.

ZAGREB - Objedinjavanje i izgradnja informatičke infrastrukture pod upravljanjem državne tvrtke Odašiljači i veze, čime se ugrožava faktičan monopol Hrvatskog telekoma, bila je, doznajemo iz diplomatskih izvora, ključna primjedba njemačke kancelarke Angele Merkel iznijeta u njezinom prošlotjednom razgovoru s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.
Doznajemo da je njemačka strana naglasila zainteresiranost svojeg gospodarstva za jači angažman u Hrvatskoj, posebno u području informatičke tehnologije i širokopojasnog interneta, piše Novi list.

Ali, uz isticanje nužnosti poboljšanja pravne sigurnosti i transparentnosti natječaja, kancelarka je upozorila na problem koji u Hrvatskoj ima tvrtka kćer Deutsche Telekoma (HT), zbog toga što država gradi paralelnu telekomunikacijsku mrežu, pa se HT na određeni način ograničava u poslovanju.

Cilj vladine akcije je izgraditi mrežu koja će u svakom dijelu Hrvatske biti jednako kvalitetna kad je u pitanju pristup brzom internetu. To znači ulazak konkurencije na tržište koje je dotada držao HT, koji svoju mrežu iznajmljuje ostalim operaterima.

Predsjednica Republike po povratku u Hrvatsku otkrila je u intervju za Media servis da joj je Angela Merkel »spomenula konkretne slučajeve u kojima se tvrtke koje su u njemačkom vlasništvu susreću u Hrvatskoj, kad je riječ o porezima koji se nameću preko noći ili izmjenama pravila ili birokratskim zaprekama«.

Ured predsjednice jučer smo stoga pitali je točno da je glavna primjedba njemačke kancelarke bila upravo usmjerena na gradnju državne informatičke infrastrukture i stvaranje konkurencije HT-u, te kakva je bila rekacija predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Njezin glasnogovornik Luka Đurić rekao nam je da je prava adresa za to pitanje predsjednik Vlade, jer »kancelarka zna koje su ovlasti hrvatske predsjednice i sigurno je o tom pitanju prethodno razgovarala i s hrvatskim premijerom«.

Na inzistriranje da nam objasni kako je na to reagirala predsjednica, Đurić je odgovorio da ona »dobro zna koje su njezine ustavne ovlasti i ne bavi se informatičkom infrastrukturom«.

Zanimljivo, dva sata kasnije, Kolinda Grabar-Kitarović je, gostujući na Hrvatskom radiju, izjavila da je »potpuno usredotočena na gospodarstvo i socijalnu politiku«.

SEEbiz

o posjetu Njemačkoj

Grabar-Kitarović: Merkel mi je otkrila što zamjera našoj Vladi

Spomenula je konkretne slučajeve u kojima se tvrtke koje su u njemačkom vlasništvu ili je udio u njemačkom vlasništvu, susreću s problemima u Hrvatskoj kad je riječ o porezima koji se nameću preko noći ili izmjenama pravila ili birokratskim zaprekama, kaže predsjednica.

Tko je glasao

Kolinda je morala reći Merkel

Kolinda je morala reći Merkel da ako misli išta lobirati za HT da onda prvo malo sama sredi medijsku utvrdu koju HT financira (tportal), a koja je uz ine trenutačno među glavnim zaštitinicama najrigidnijeg i najzaostalijeg mišljenja kakvo je ono komunističko (ajde dobro ima par vrhusnkih imena Šonje,Polšek,.., smokvinih listova, ali to je to). S jedne strane se zamjera na slučajevima sličnim Lex Perković, a s druge strane se drže ljestve zaštitinicima takvo čega.
Malo tko je čini mi se prosvjedovao, ali mi u Hr zapravo medija nemamo, a Njemačko germanski prsti su tu vrlo ajsni.
Do kraja je sad to došlo novom HRT shemom dnevnika. Tko lud gleda takvo što. Prije su dosadu ubijali blesavim programom i reprizama, sad su se dosjetili maltretirati nas beskonačnim vijestima.

Tko je glasao

Mesićev poučak

naravno da naši radije posluju po načelima nesvrstavanja, malo s Rusima, malo s Gadafijem i Sadamom, Bjelorusija i Azerb..ovaj onaj..gdje se političar direktno dogovara s "ulagačem"... zbog podmićivanja, jasno...

Naravno da naši žele imati svašta / nešto u državnom vlasništvu...gdje se mogu prikopčati kod djeca bivših komunističkih rukovoditelja npr. na INZ

Primjer: Vanja Špiljak sin Mike Špiljka...
Zato se kmeči za Titom..jer je sve teže u realnim tržišnim uvjetima...krasti...

Zato je odgovarao i Sanader i Mesić...samo Sanader se previše zaigrao a Mesića štite stare strukture...doživotni bivši...haha ..ko Tito..doživotni precjednik Jugoslavije..Mater vam Božju..niste normalni...rekao bi drug Joža..

Zato burgijanje i otpori tržištu i transparentnom poslovanju.

Da bi se moglo nastaviti krasti i u slijedećoj generaciji...

sve dobro...

Tko je glasao

Ma daj mi reci što je radila

Ma daj mi reci što je radila u Njemačkoj????
Dakle došla je tamo da bi izgladila odnose koji su narušeni radi slučaja Perković. To je njeno objašnjenje. Dakle zbog toga je bio potreban državnički susret na najvišoj razini.
S druge strane ekipa je imala konkretne poslovne interese.
Što je Drvo to ne kužiš????
Da li je i ona mogla pripremiti svoj posjet na način da je imala par gospodarskih interesa nekih naših poduzetnika u Njemačkoj?

Tko je glasao

To nije pitanje Papar

pitanje je: a zašto ne bi išla u Njemačku, Austriju, SAD, Italiju, Vatikan, Mađarsku...

..naravno da je hrvatski brod potrebno okrenuti u odnosu na Josipovića i Mesića za 180 stupnjeva..

..naravno da treba popravljati štete koje su dikobraz i lignja napravili...
..naravno da treba podvući crtu i reći; dosta je bilo nezdravog regionalizma i bolesnog titoizma, više..

...naš prirodni smjer je zapad...a ne istok...mi smo zapadnoeuropska zemlja tradicionalno..a ne bizantsko pravoslavna

Predsjednica nema operativne ovlasti..ali može davati smjer...

sve dobro...

Tko je glasao

Predsjednica nema operativne

Predsjednica nema operativne ovlasti..ali može davati smjer.
kakav smjer? mi smo prezadužena zemlja koja zavisi od milosti kreditora, inače nema penzija ni plaća.
Imam ponešto iskustva sa velikim njemačkim korporacijama. Ponekad se u neobveznim razgovorima nauči i čuje više nego na oficijelnim.
Elem, ovako. Riječ Kroatien rijetko prelazi preko njihovih ustiju. Za njih je ovo područje, od Slovenije do Grčke, jadransko -jonska regija, a od Hrvatske se očekuje da prema geopolitičkim zamislima Bundes Republike odigra važnu ulogu u integraciji Zapadnog Balkana u Europsku uniju.
Koja smo mi zapadnoeuropska zemlja? Pa triftrtalja Italije nije zapadnoeuropska zemlja, nego mediteranska.
Hrvatska je zemlja na Balkanu i to se ne može izbjeći, a nema ni potrebe, a ponuđenu ulogu koordinacije približavanja zapadnog balkana europskoj uniji treba prihvatiti jer je to naša šansa da zaigramo neku ulogu u Europskoj uniji, jer nas oni trebaju.
Lako se može desiti da se u nekom centru svjetske političke moći ponovno rodi ideja o nekakvim balkanskim federacijama ovaj puta s Albanijom i Grčkom, a onda će biti kasno.

Tko je glasao

kako to nije pitanje???? Pa

kako to nije pitanje????
Pa ne ide ona na ekskurziju.

Tko je glasao

drvosjek 2u1

zločest, ali i glup...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Provokatorica za baniranje!

Provokatorica za baniranje!

Tko je glasao

Kako će tek biti ako i

Kako će tek biti ako i Karamarko zasjedne....

Karamerko na platnom spisku Balkanske telekom mafije

Tko je glasao

Otkako su te "Crveni"

Otkako su te "Crveni" isplatili, pocrvenio si!

Tko je glasao

Tito-indikator otkriva što se brižljivo skriva

Nekada si pisao kao na linkovima- to je tvoja prošlost.

Sada pišeš kao što pokazuje ovaj tvoj dnevnik- čisto crvenilo iz kukurikuland-a.

Bilo je već takvih preokretanja na pollitici, neki još pišu- nakon prošetavanja hrvatskim tzv. desnim strankama i sada po običaju napadaju branitelje HRVI,..., neki su pisali o svojoj vlastitoj preobrazbi od desničara do crvenjaša, kao da su iz iste kuhinje kao oni što pišu :
-da im tata- branitelj nikada nije jeo u restoranu (a Glogoški je),
-pa neki pišu i govore da su invalidni branitelji (a štake im služe za slikanje, a ne za jurcanje s kolicima na klerofašistički pogon kao Glogoškome, a i bili su vlasnici Ferala, i vozao ih Ratko Mladić na neka snimanja),
-pa neki pišu o braniteljima kao šatorašima, šatordžijama, izmanipuliranima,...
-pa neki pišu o branirelju Poljaku koji opet napada branitelje po narudžbama indexaša novinardžija
-pa o žalu za Titinoj bisti
-pa neki pišu o antifašistašima, antfašistordžijama, antifašistatorima uskrsnulima na pad titove biste
-...

A na kraju sve iz istoga Crvenoga čira Hrvatske, koji je sazrio za eksciziju!

Tito-indikator pokazao se kao odličan i pouzdan indikator za crvenilo i u naizgled necrvenih!
On otkriva što se na razne načine brižljivo skriva!

Nisi prošao na Tito-indikator testu!.)))

Tko je glasao

Petra, Petra, Petra

Nekada???

Pa zato sam ti i stavio linkove da vidiš da nema nikakve razlike. Dakle vidiš datume.
Ako ti je važno "prije" i "poslije".

Ja ne znam na kakvom si ti testu pala, ali očito se tu radi o nemogućnosti zdravog rezoniranja. Nema opravdanja da ti nedostaju informacije ti jednostavno pišeš besmislice.

Ali tu smo temu već prošli.

Ne samo da to što ti pišeš nema uporišta u činjenicama nego koji bi uopće smisao toga bio?

Zar ti nisi u stanju shvatiti da upise na ovom portalu čita u najboljem mogućem slučaju 500 ljudi. Iznimno neke blogove više od toga.

Prije par godina je blog na naslovnici stajao manje od tjedan dana, sada stoje mjesecima.

Dakle medijski značaj ovih upisa je trenutno manji od nikavog. On ima značaja nama koji tu pišemo i razmjenjujemo svoje misli, ali pored toga to ima manji odjek od recimo nečijeg FB profila kojeg prenose mediji.

Dakle niti ovo što ja pišem, niti to što ti s toliko žara pišeš, nema nikakvog odjeka. To što se tu piše je važno samo nama međusobno.

Kome bi izvan našeg kruga bilo važno da utjeće na nekoga od nas da iznosi ovakve ili onakve teze, zauzima ovakva ili onakva stajališta. Kome?

Niti to što ti navodiš ima smisla niti je to točno, ali nisam jedini koji neuspješno polemizira s tobom koliko vidim.

Petra pokušaj razmisliti o smislu i značaju ovih polemika ovdje, koji je doseg ovog medija, te u skladu s tim polemizirati s ljudima ovdje. Kako da se ja sad odnosim prema ostatku tvog upisa koji ima veze s ničim ovdje. Ratko Mladić, Glogoški.....

Što je to? Gdje je to? S kim se ti raspravljaš? Koja je tema?

Ili drvi ko i do sada. Što je tu je.

Tko je glasao

Nisi prošao na Tito-indikator

Nisi prošao na Tito-indikator testu!.)))
Ili, pozitivan si!

Tko je glasao

Jesi li ti uopće pročitala

Jesi li ti uopće pročitala blog?

Tko je glasao

Provokatorica i klevetuša za baniranje!

Provokatorica i klevetuša za baniranje!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Gori je od novinarskoga žutila, jer je čisto crvenilo

Za razliku od tvojih komentara, moji su kulturni, dozirani, nemrzilački- samo opisuju političko stanje i pisanje nekih!

Papar je napisao dnevnik dostojan Crvenjatora RH.

Ne znam zašto je pocrvenio, ali on zna!

Nakon one love koju je izborio/dobio za vlasti Crvenih, krenuo je u naporna biciklarenja, a negdje mislim da je pisao i o susretu s biciklistom Zoranom od Crvenih.

Pa sada sam u dilemi je li to crvenjenje zbog previše biciklarenja na hladnome planinskom zraku, zbog "sudara" s najvećim Crvenjatorom, nakon odlaska prvoga, zbog obiteljskoga korijenja u crvenilu koje se ipak pokazalo u izrastu crvenih listova poput ovoga dnevnika, ili zbog političkoga zaokreta u smjeru - Crveni kukurikuland, ili...

Ne znam zašto je tako ocrvenio, ali zato on zna.

Ja bih crvenjela od srama da sam napisala nešto poput ovoga dnevnika, a da nisam iz jata Crvenih udboljuba!
Već samo izdizanje u preporučeni dnevnik od strane ZZP-aša i ostalih crvenih cvjetića pokazuje crveni karakter dnevnika.

ps. složenice i izmišljenice ("kontrizmi")su odgovori na složenice, izmišljenice i mrzišljenice iz kuhinje crvenjatora, crvenjaša i crvenardžija, udbaša, udbadžija, udbatora,..., antifašizmatora, antifašistaša, antifašistadžija.
Za razliku od vulgarne bigulice, ja sam pristojna i kulturna pa na takav način kažem ono što pokazuje ovaj dnevnik.
A pokazuje da je gori od novinarskoga žutila, jer je čisto crvenilo.

Tko je glasao

Petra diši malo....

Petra bicikl vozim odavno, i blogove o tome pišem odavno,

Dakle blog iz 2011. godine: "Po D1 Vratite se Srbi"

http://pollitika.com/po-d1-vratite-se-srbi

A blog o bicikliranju na kojem sam sreo Milanovića iz 2013. godine: "Milanović ide u dobrom smijeru"

http://pollitika.com/milanovic-ide-u-dobrom-smjeru

ako nisi u stanju prepoznati ironiju u njemu onda je jasno zašto imaš problema s rezoniranjem i kada su ozbiljnije teme na redu.

Ti si napisala gomilu komentara ispod ovog bloga, ali iz sadržaja tvojih komentara posve je razvidno da ti uopće nisi razumjela sadržaj bloga.

Koliko se god trudila ja ove tvoje upise ne doživljavam kao uvredu. Žalosno mi je što oni toliko toga govore o tebi.

Tko je glasao

Sve je u redu, pozitivac si

Sve je u redu, ali nisi prošao Tito-indikator- najosjetljiviji test za crvenilo.
Pozitivan si!"

To ne znači da si loša osoba, niti da razumiješ ironiju- ono s biciklarenjem na svježem planinskome zraku, i ono o susretu s Milanovićem za vrijeme biciklarenja u mome komentaru-nisi prepoznao kao ironiju.
Na oba tvoja teksta koja si linkao dala sam plus, ali ovo što si napisao u ovome dnevniku je listo crveno smeće!

Ne želim te vrijeđati, nego samo tvrdim, da je ovaj tvoj upis pokazao crvenilo koje se krije u tebi, ili je rezultat utjecaja "kulta ličnosti" u kojem si živio.

Ti si takav, i zašto bi se vrijeđao na svoje osobine!

Moji upisi govore o meni, a kako ih ti doživljavaš, jasno je i iz tvoje bolećivosti za Titom.

Pozitivan si po Elisa-Tito-indikator-testu!.)))
Dakle i nakon DR, pozitivac!.)))

Tko je glasao

Stomak eliminator

Ajmo korak po korak.
Molim te prvo mi odgovori na jedno jednostavno pitanje i to samo sa da ili ne.
Da li sti ti pročitala ovaj blog?
http://pollitika.com/kolinda-protiv-tita

Tko je glasao

Što ga više ne makneš-bolje nego sramotiti se crvenašenjem

Pročitano i osijenjeno minusom, nego lijepo ti pročitaj ovo, ako možeš od crvenih cenzora koji brane tvoje crvenilo:
http://pollitika.com/kolinda-protiv-tita#comment-485351
Lako ti ej pročitati ako daš plus, a zatim ponovo sakrij da se ne vidi kritika sramote od dnevnika kojega, nadam se nisi napisao trijezan.

Pregledaj od koga si dobio plus, a od koga minus i onda jednu skupinu proglasi ovakvom ili onakvom.

Jasno je da su te plusirali ZZP-aši (graditelji ZZP-a, antibraniteljaši, neki dokazani crvenjaši, krajinaši -svakako po onome što pišu ovdje i tko zna gdje), a minus ti nisam dala samo ja.

Jesi li ti pročitao taj blog:
http://pollitika.com/kolinda-protiv-tita
Ako jesi, kako ga od sramote više ne makneš, nego se još i dalje sramotiš opravdavanjem teksta!

Tko je glasao

Petra nešto te ozbiljno koči

Petra nešto te ozbiljno koči u rezoniranju.

Ja ti ne mogu dati plus na taj tvoj upis jer sam ga već dao, također sam zamolio u komentaru ispod da se prestane s minusima da se taj tvoj upis ne izbriše.

Imaš i Biguličin komentar ispod u kojem se vidi stanje bodovanja tvog upisa na kojem se isto vidi kako sam glasao. Kad si bila upitana zašto sama sebi daješ plus. Provjeri.

Tako da je blaga ocjena ovo što ti pišeš nazvati besmislicama.

A to što si lupila minus na blog nije odgovor na moje pitanje.

Dakle, pokušajmo iz početka, ponovno te molim pokušaj biti sabrana, fokusiraj se na pitanje i odgovori samo s da ili s ne da li si pročitala blog?

Tko je glasao

Uglavnom rezultat Kolindinog

Uglavnom rezultat Kolindinog posjeta Njemačkoj je da se zauzela da se iz Hrvatske što više novca izvuče u Njemačku te da takvo stanje traje što je moguće dulje. Usput je Tita proglasila diktatorom. To doduše razumijem jer bi on takve streljao.Ovo je jednako sramotno kao i dnevnik ti.
(Iz tvoga komentara).

Svakako da takav pametan, kakav jesi, možeš pročitati i moj komentar uprkos tome što su crvenjatorski eliminirani samoglasnike, da se ne vidi napisana istina.

Nisam primijetila da si dao plus, jer je cijeli crveni vod izminusirao komentar!

Besmislica je cijeli tvoj dnevnik, i podosta komentara u kukuriku-crvenjarskome stilu!

Odgovorila sam ti već na tvoje pitanje. Tako je uslijedila i moja ocjena na tvoj dnevnik!
Tito-indikator je odradio.

Pozitivac si!.)))

Tko je glasao

Idemo dalje...

Dobro, ako si pročitala dnevnik, idemo dalje. S tim da te molim da ne unosiš nove elemente u polemiku.

Slijedeće pitanje je:

Da li se slažeš sa slijedećim tumačenjem značenja riječi objektivno/objektivnost.

Objektivnost je pojam koji opisuje neovisan opis činjenica ili stvarnosti, nepromijenjen od strane promatrača ili osobe koja ga opisuje.

Objektivnost je karakteristika neke činjenice, iskaza ili teorije, koja podrazumeva da su oni utemeljeni na stvarnom stanju, da su realni, ispravni, istiniti.

Dakle da li i ti riječ objektivno tumačiš na ovaj način? Molim te da odgovoriš bez unošenja novih elemenata.

Tko je glasao

Zamjenjuješ objektivnost s istinom

Objektivnost je višeznačan pojam.
Može značiti neosobnost, nepristranost, a može obuhvatiti i pravednost.
Objektivnost je pojam koji opisuje neovisan opis činjenica ili stvarnosti, nepromijenjen od strane promatrača ili osobe koja ga opisuje.
Prije bih rekla da je ovo što si ti naveo u prvoj definiciji objektivnosti : istinitost , uvažavanje realnih činjenica, a ne objektivnost.

2.definicija:
Objektivnost je karakteristika neke činjenice, iskaza ili teorije, koja podrazumeva da su oni utemeljeni na stvarnom stanju, da su realni, ispravni, istiniti. Opet bih to što si napisao prevela u jednu riječ- istinitost.

Nemamo što biti objektivni pred istinom, nego je prihvatiti po kriterijima po kojima se ona razlikuje od laži (ako smo istinoljubivi) dakle po njenoj utemeljenosti u realnosti, a ne u našim željama ili pristranim tumačenjima.
Ukoliko nismo istinoljubivi, nego smo skloni laži, onda nismo neobjektivni nego smo lažljivi, a uz to često ide i podmukli, i prevarantski.

Dakle, niti jedna tvoja definicija objektivnosti nije mi bliska, jer ne misliš na objektivnost u smislu objektnosti (nešto stvarno, realno, istinito) nego pod time (u 1. definiciji) podrazumijevaš "opis činjenica od strane promatrača ili osobe koja ga opisuje) što je ograničeno mogućnostima toga pojedinca , ali i spoznajama do kojih je došlo čovječanstvo u pojedinim vremenima i samim pitanjem što u nekome trenutku predstavlja istinu i društvenu vrijednost.

Objektivnost u smislu ljudskoga odnosa prema nekim događajima definirala bih kao nepristran stav prema stvarnosti utemeljen na istini.

I to takav stav koji se može održati (ne bismo fgga mijenjali) i onda kada bi bilo koje aktere, pa i same sebe stavili u inverzne uloge.

Ovo sada moram ubaciti u svrhu objašnjenja:
Recimo ovo o čemu pišeš u dnevniku:
Da je primjerice Tuđman napravio isto što i Tito:nakon rata poubijao desetke/stotine tisuća Srba-dakle poraženih fašista i običnoga naroda, očekujem da bi i ti i ovi crvenjatori imali isti objektivan stav - branili ga od neke Kolinde koja bi mu bistu izbacila iz neke kuće u kojoj je srpski predsjednik i naglašavali sve njegove dobre strane,...

Pa da su neki Europljani proglasili , zbog toga masovnoga zločina, Tuđmana jednim od 10 najvećih zločinaca svijeta, objektivni, poput vas, trebali bi i dalje zadržati i njegovo ime na ulicama, ne Zagreba, nego Beograda. I još da je Tuđman u sljedećim desetljećima širom svijeta ubijao Krajinaše- biste li takvoga zločinca i dalej štitili navođenjem njegovih dobrih strana?

Jeste li toliko objektivni, ili ustrajete u svojim dvostrukim crvenjatorskim kriterijima, poput kukurikavaca koji Andru , Szabu , Merzelicu podržavaju, a Bandiću namještaju i smještaju, dok bi za neke HDZ-ovce rasturili HRT od medijske harange. Dok im se Pusićka šeće s optužbama bivšega državnoga tužitelja kako nije maturirala, dotle M. Brkića isti "objektivno" kažnjavaju zbog kopiranja diplomskoga rada.

Dakle loše su ti obje definicije objektivnosti- miješaš ih s istinom, istinoljubivošću, dok objektivnost kao karakterna osobina predpostavlja nepristran odnos, pravedan odnos,neutrralan odnos koji je invarijantan na zamjene uloga u nekome događanju, pa čak i stavljanja samoga sebe u ulogu glavnoga negativca ili pozitivca.

Narod to jednostavno kaže kada misli na objektivnost: "Ne radi drugome, što ne želiš da tebi drugi urade!

Tko je glasao

A onda ti govoriš nekim

A onda ti govoriš nekim drugim jezikom, imaš drugačija značenja riječi, nadam se da barem samu sebe razumiješ.

Petra odustajem od daljne rasprave s tobom. Pokušao sam, rijetko odustajem, ali nema prostora raspravi kad jedan od sugovornika samo nabacuje nove pojmove koji nemaju nikakve veze sa započetom raspravom.

Mogu završiti razgovor s tobom na isti način kako sam ga i započeo, dakle tvrdim da su to što pišeš besmislice, koje nemaju nikave veze sa sadržajem diskusije, a izrečene namjerno s jedinim ciljem vrijeđanja sugovornika.

A u tome ne sudjelujem, ako te ovo zabavlja, nastavi sama.

Tko je glasao

Ne razlikuješ istinu od pojma objektivnosti

I ja ću završiti razgovor s tobom kako sam i započela: napisao si jadan crvenjarski dnevnik kojega bi se trebao stidjeti.

Svakako da su tvoja tumačenja objektivnosti totalne besmislice, a to sam ti dokumentirano objasnila u komentaru, jer uopće ne razlikuješ istinu od objektivnosti.

Ne vrijeđam osobu, nego kritiziram ono što je osoba napisala nalazeći opravdanja za jednoga od desetak najgorih masovnih ubojica i totalitarističkih zločinaca- Tita.
S takvim sugovornicima stvarno nema svrhe razgovarati!

Tko je glasao

Svako vrijeme nosi svoje

Svako vrijeme nosi svoje pozitivne i svoje negativne stvari. Isto je i s ljudima koji su bili istaknuti u tom vremenu. Tito je imao svoje pozitivne stvari koje je napravio za Hrvatsku. Vjerojatno nenamjerno. Druge pozitivne stvari koje mu pridodajemo, nisu njegove već sticaja okolnosti i okruženja u kojem je bila tadašnja Jugoslavija.
Ali ono što bi trebalo biti neosporno svakome, jest da je Tito bio zločinac i diktator. Po najnovijoj listi je pao s 10. na 13. mjesto najvećih zločinaca 20.stoljeća. Šišnuo je Mussolinija. A Pavelića, gamad, nije ni stavila na tu listu.
I što sad? Hoćemo li takvog lika i njegovu cjelokupnu diktatorsku filozofiju podupirati? Držati mu bistu u uredu sadašnje predsjednice? Predsjednica je dobro napravila i bilo je vrijeme. A koliko smo mi demokratska država i koliko komunističko-fašistički mentalni sklop živi kod nas, pokazuje i halabuka koja se digla nakon što je Predsjednica maknula bistu. Nevjerojatno je kolika je to doza napada, pa čak i onih napada koji se ne mogu direktno vezati uz njezin potez, ali je jasno da se radi o jugokomunističkim ostacima koji se u zadnjih par godina ojačali i sad sve više dižu glas.
Tita poslati u povijest, kao i njegovu ideologiju koja nas i danas drži u zagrljaju i iz koje se nikako ne možemo maknuti. Ako te mračne avete prošlosti pošaljemo u ropotarnicu povijesti, možda se uspijemo maknuti iz kaljuže u kojoj smo.

Tko je glasao

Ali ono što bi trebalo biti

Ali ono što bi trebalo biti neosporno svakome, jest da je Tito bio zločinac i diktator

Kome to svakome s obziron da mu se na sprovod došlo poklonit četiri kralja, 31 predsjednik, 6 prinčeva, 22 premijera, 47 ministara vanjskih poslova. Predstavnici 128 zemalja, ukljućujući i Vatikan, od 154 članice Ujedinjenih Naroda. Možda su Margaret Thatcher, Jimmy Carter ili švedski kralj bili u nekoj zabludi kad su sebe išli diskreditirat klanjanjen diktatoru i zločincu. Pustu lovu utukli u tajne službe a neznaju ništa o Titu. Poj u Buckinghamsku palaću objasnit njenome mužu https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/32/df/b7/32dfb7e75e61468c0e959... kome se to on iša na sprovod poklonit. Možda ti znaš neku državu s Marsa kojoj je jedinoj u svemiru neosporno, s obziron da na ovoj planeti ja neznan niti jednu,.

Po tin tvojin kriterijima je i Katolička Crkva zločinačka i diktatorska. Sve te metode radi kojih je jeli "neosporno svakome" da je Tito zločinac i diktator ovi su upotrebljavali stoljećima.
Optužbe za herezu (antinarodni element), Auto-de-Fe (u ime naroda), namištena suđenja i iznuđena priznanja (inkvizicija), neljudski zatvori po dominikanskin samostanima (Goli Otok), javno spaljivanje heretika (likvidacije),...

komunističko-fašistički mentalni sklop živi kod nas

Prije će bit mentalni sklop licemjerne i tupave stoke sitnoga zuba kojoj je uvik neko "možda" kriv šta su upali u kaljužu. Tribali bi ovo "Možda" stavit ka natpis na majcu.

Tita poslati u povijest, kao i njegovu ideologiju...

Lako je patetično šutnit bistu međutin kad je u pitanju ideologija nešto u zadnje vrime sitnozubi kukaju i plaću da in socijalističkin šemama država suši dugove.

Ako te mračne avete prošlosti pošaljemo u ropotarnicu povijesti, možda se uspijemo maknuti iz kaljuže u kojoj smo.

Ma bravo! To je uzrok stanja u ovome bananistanu! Sad se triba još nekih dvadeset i nešto godin posvetit tome, zadužit se još 50 miljardi eura kako bi finacirali ti projekt i eto nas u blagostanju.
A da je za projekat povuć sredstva iz EU? Bit će oduševljeni!
Moš mislit!

Ja ću u međuvremenu prodavat Titove biste turistima. Čujen da su Kinezi ludi za tin. Već iman i viziju "Comrade Tito Tours", šofer s pionirskon kapon i crvenon maramon, a mladoj voditeljici ture u kikicama još nabacit kratku plavu vešticu i bile dokoljenke dok s zvučnika piči https://www.youtube.com/watch?v=D1Dfp5mnkow pa vozi Miško put Bile Kuće via Kumrovec. Poasti, a kad se još dogovorin s jaranon iz Bosne za trekking turu "Proboj priko Sutjeske". Možemo svratit i do tebe da in objasniš "neosporno" pa dok ti objašnjavaš ja ću in prodavat kubanske cigare s Titovin portreton da imaju šta činit dok te slušaju.
Vidit ćemo koje promjene mentaliteta, koliko u proračun i koliko blagostanja će donit ovi tvoj "možda" projekat a koliko ovi moj. Već san u prednosti s obziron da san ja siguran šta će nas izvuć iz kaljuže, a ne možda.

Tko je glasao

Kome to svakome s obziron da

Kome to svakome s obziron da mu se na sprovod došlo poklonit četiri kralja, 31 predsjednik, 6 prinčeva, 22 premijera, 47 ministara vanjskih poslova. Predstavnici 128 zemalja, ukljućujući i Vatikan, od 154 članice Ujedinjenih Naroda...

Ljudi, vi ste totalno poludjeli. Ponavljate ovo kao papige, kao da je argument. Evo npr. Staljin, jel' bio "antifašist"? Jest, bogami, sjedio je skupa s vođama slobodnog svijeta na Jalti. Jel' mu to pomoglo da ne bude drugi najgori tiranin, zločinac i ubojica u kompletnoj povijesti čovječanstva, čak gori od Hitlera? Nije mu pomoglo.

Tako ni Titu baš ništa ne može pomoći.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ljudi, vi ste totalno

Ljudi, vi ste totalno poludjeli.

Fala na komplimentu! Ne triba cviće!

Jest, bogami, sjedio je skupa s vođama slobodnog svijeta na Jalti

Patetičan si!

Moš i ti MKn, glavon i bradon, poć objasnit nešto bidnoj Elizabeti II. Past će na kolina jecajući kad čuje mišljenje jednoga MKn. Pogotovu ako ubaciš ovo o Staljinu.

Tko je glasao

Nije to moje mišljenje, to su

Nije to moje mišljenje, to su činjenice.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ante

do danas sam te smatrao umjerenim.poslije ovog komentara ti si za mene obicni fasista.tito zlocinac,pavelic ne.djubre ustasko,napisi dnevnik o tome pa da malo prodiskutiramo.srami se, ti i tvoja sefica KGK.ili si ti njoj sef.jeste li uopce svjesni kuda vodite hrvatsku.netko ce vas zaustaviti (iz EU)a onda ste najebali.fuj.fuj.fuj.ti si jedan od glavnih organizatora i ideologa "prosvjeda" u savskoj 66.netko ce ti suditi.ili Bog ili narod.

Tko je glasao

zapjenjeni srbin iz nebraske

tenor,

što tebe brine Hrvatska, prije svega jer si zatucani velikosrbin, a drugo jer ne živiš u njoj. brini svoju brigu, a Hrvatsku ostavi onima koji u njoj žive.
sve što pišeš iz daleke nebraske su obične gluposti. bolje ti je da šutiš i da se ne pačaš u stvari koje te se ne tiču.
Bolje brini hoće li i tebe zahvatiti deportacija Srba, jer si za ulazak u SAD dao lažne podatke.

Tko je glasao

glupane

"Bolje brini hoće li i tebe zahvatiti deportacija Srba, jer si za ulazak u SAD dao lažne podatke."
navedi JEDAN.samo JEDAN,kretenu ustasko komunisticki.djubre bjelosvjetsko.za ovo cu te tuziti,budi siguran.stoko ustaska.ti si se na ovom portalu nebrojeno puta deklarirao kao ustasa.optuzujes ljude bez argumenata.do sada sam (smo) te trpili kao obicnu budalu,a sada si pretjerao.preko ovoga necu prijeci.vidimo se na sudu kretenu.

Tko je glasao

razumiješ li ti što čitaš @ tenor

"A Pavelića, gamad, nije ni stavila na tu listu."

Gle čuda, Tito je po neovisnim...stranim izvorima .. na 10, a po nekim na 13 mjestu najvećih zločinaca....pripisuju mu odgovornost za cca 1 000 000
(jedan milijun) žrtava.

Pavelić, čak po bivšim jugoslavenskim, subnorovskim i dr. nalazima i procjenama lišenih propagande, odgovoran je za oko 60 ooo. (šezdeset tisuća)...

Znači...Pavelić nije ni do koljena u zločinstvu JBT_u.

Nema ga na tim spiskovima. Nije mu suđeno, nije izručen. Međunarodna javnost vrlo dobro zna napraviti razliku između demokratskih antifašista i komunista - boljševika kojima je antifašizam samo maska, sekundarno.

Zato se danas komunisti boljševici zaogrću antifašizmom.. koriste ga kao smokvin list ...kao što su umjetnici crtali smokvin list da prekriju golotinju Adama i Eve, jel.

Komunisti- boljševici su ...bar mjereno po broju žrtava..veći zločinci od fašista i nacista.

Važno je znati da su komunisti ubijali svoje..radi puke pljačke ...ubijali su političku opoziciju.

Što se zločinca Tite tiče...on je ubijao i poslije rata sprovodeći...nastavljajući revoluciju..tj. pljačku. Danas su komunisti i njihova djeca u RH u prigrabljenim vilama i stanovima prijeratnih dobrostojećih ljudi...Tito je odgovoran, bar što se Hrvata tiče za ubijanje inteligencije i elite...unazadio je Hrvatsku 100 godina koje posljedice trpimo i danas. Demografski je desetkovao Hrvate, kad se pribroji očekivano potomstvo Hrvata koji su pobijeni po kraju rata...samo zato što su Hrvati.

Morali su " umrijeti da bi Jugoslavija živjela"

Tito je simbol Jugoslavije. Hrvati ne vole Jugoslaviju. Zgadila im se.

Hrvat koji teži Jugoslaviji je izdajica.Ma kako je kamuflirali.

Za Srbe znamo da teže Jugoslaviji ...Srbiji kao matici...to mogu razumijeti...meni se gade Hrvati koji teže Beogradu..

sve dobro...

Tko je glasao

Gle čuda, Tito je po

Gle čuda, Tito je po neovisnim...stranim izvorima .. na 10, a po nekim na 13 mjestu najvećih zločinaca....pripisuju mu odgovornost za cca 1 000 000 (jedan milijun) žrtava.

Danci imaju jednu lijepu izreku: "Uz jaku hranu treba jesti i dosta kruha". To vrijedi i za ovakvo nekritičko pridavanje važnosti "neovisnim" stranim izvorima.

Samo za podsjećanje, Hrvati su se desetljećima, a i dan danas, suočavali s optužbama o miljuin pobijenih Srba (700000 samo u Jasenovcu), što su potvrdjivali i "neovisni" strani izvori. Svi znamo da to nije istina i da se radilo o grubo napuhanim brojevima.

Ti ovdje padaš u zamku i srozavaš se na taj isti nivo propagande.

Nesporno je u odmazdi na kraju rata i posilje u nprovodjenju boljševičke politike ubijeno jako puno ljudi, većina izvanpravno i nezasluženo. O tome nema spora.

Sporno je i krajnje tendenciozno licitiranje s brojem nastradalih, jer je svakom ozbiljnom jasno da se radi o višestruko manjim brojevima, koji se lijepo uklapaju u tragičnu sliku cjelokupnih dogadjanja u WW2 i u poraću na tlu jugoslavenkih zemalja. Pijetet koji većina od tih ljudi zaslužuje (ne svi) se time pretvara u cinično i dugoročno štetno političko bacanje pijeska u oči. Svi koji to rade u korist kratkoročnih političkih koristi pljuju na grobove (ako postoje) tih ljudi, razvodnjavajući njihovu tragediju.

Pogrešna je tvrdnja da stranci tretiraju Tita kao krvoloka i diktatora. To rade neki stranci - pojedinci, s kranjeg desnog političkog spektra, i koje hrvatski anti-Titoisti rado citiraju. Samo što oni zaboravljaju drugu stranu. U medjunarodnoj politici (koliko to može biti s obzirom na vremenski odmak) Tito je upisan (i takav će ostati) kao izrazito pozitivna pojava. Nijedan visoki orden koji mu je dodijeljen od strane brojnih država - koliko mi jepoznato, čak i zahtjev da mu se posthumno oduzme orden koji mu je dodijelila tadašnja Bundes Republik Deutschland (ako ikoja država ima razloga za to, onda bi to prva bila Njemačka), nije prošao. I ti ordeni mu nisu dodjeljivani na "bjanko", nego pred kraj života, kada je sve što se dogodilo bilo poznato onima Koji mu ordenje dodjeljivali. A treba znati da se to ordenje itekako oduzima (npr. Ceausescu).

Kao što netko dolje spominje, o tome govori i Titova slika, kao jedina osim trojice "velikih", na proslavi pobjede na fašizmom.

Apsurdno je da najjače tendencije rušenja Titovog ugleda dolaze upravo od Hrvata, koje je njegovo djelovanje odlučujuće prevelo na stranu pobjednika u WW2 i osiguralo Hrvatskoj medjunarodno priznatu državnost (tada kao federalne jednice u sklopu Jugoslavije. To se slikovito može nazvati "sranjem u vlastito gnijezdo".

Treba shvatiti da je jedno vrednovanje političkih vodja s pozicije pojedinaca,grupa i političkih opcija s jedne strane, a nešto savim drugo vrednovanje u smislu nacionalno-povijesnog značenja.

PS1: rasprava o Titovoj bisti i o tome gdje bi trebala stajati je sasvim nešto drugo i trebala bi se voditi izvan okvira ideologije

PS2: Da ne bi bilo zabune, moji djedovi i otac nisu bili u partizanima i učestvovali u odmazdi: jedan djed je u svibnju 45. ubijen na kućnom pragu od strane lokalnih "prijekih sudija" iz susjednom srpskog zaselka, a otac je dočekao kraj rata kao teški domobranski ranjenik u bolnici Rebro u Zagrebu.

The Observer

Tko je glasao

To se slikovito može nazvati

To se slikovito može nazvati "sranjem u vlastito gnijezdo".
E, tu su naši desničari nenadjebivi majstori. Za ilustraciju, u Slovačkoj, koja je poput NDH također bila marionetska država Reicha, antifašistički ustanak dignut je 29. kolovoza 1944. godine. Svake godine organizira se u Banskoj Bystrici obilježavanje toga događaja na kojemu sudjeluje kompletan diplomatski zbor, najviši državni dužnosnici, dolaze preživjeli francuski veterani koji su pomagali Slovacima ... Jedan od ljepših trgova u Bratislavi nosi ime narodnoga ustanka. Ukratko: napravili su od toga velebno dostignuće koje ih je svrstalo na stranu antifašističke koalcije i radi takvoga opredjeljenja poštuje ih sav civiliziran svijet.

Ali, ajde pokušaj nešto razumno objasniti ovima ograničenima bipolarnima za koje postoje samo titoizam ili antitioizam - jer su to njihova osobna iskustva pa misle da između nema ili ne može biti ničega drugoga. Ajde objasni onima koji vrlo jasno iskazuju svoj fašizam, ali se zavaravaju i pokušavaju zavaravati druge da su antifašisti jer su bili protiv istih takvih sa srpske strane.

Tko je glasao

ali ti slovacki antifasisti

ali ti slovacki antifasisti nisu nakon rata poubijali milijuncic svojih sunarodnjaka civila, ili?

Kitz

Tko je glasao

to je politički aspekt, i s

to je politički aspekt, i s pozicije međunarodnih odnosa Broz je možda i bio respektabila osoba za političare tog doba, jer je uspješno držao most između vojnih blokova.
S aspekta unutrašnje jugoslavenske politike Broz je bio uspješan i neuspješan, ovisi o kojem razdoblju kratke yugo povijesti govorimo. U prvom poslijeratnom razdoblju od seljačke zemlje napravili su koliko toliko uspješnu industrijsku državu, sve do momenta, otprilike u razdoblju 1965-1970, kad je ekonomija pala u krizu a partija je nije znala spasiti svojim partizanskim i bratstvo-jedinstvo metodama. Od 1974 federacija se raspadala na mini države, koje je na okupu držala samo karizma J. Broza i autoritet JA.
To je period izrazito loše ekonomske politike koja se oslanjala na republičke monopole i štampariju novca, a sve zajedno unutar stvarno nakazne teorije o supstituciji tržišta samoupravnim sporazumima. Poslije Brozove smrti Yuga se više nije mogla spasiti, jer su se već i za njegova života vodile ogorčene bitke tko će više opljačkati saveznu kasu.
A i starost je učinila svoje....mene više zanima s povijesnog aspekta da li je Broz popušio Kardeljevu samoupravnu revoluciju, ili su on i Kardelj, pa možda i Bakarić, zajednički demontirali Yugu i pripremili je za pad Berlinskog zida.
Zajednička karakteristika svih yugo razdoblja je bila da su ekonomske probleme pokušavali rješavati partijskim i ideološkim instrumentarijem. Rezultat je poznat. Na žalost, dio takvog pristupa društvu i ekonomiji je naslijedio i F.Tuđman... i njemu poznavanje ekonomskih zakonitosti i funkcioniranja suvremenog kapitalizma nije puno značilo...

Tko je glasao

Što si zapravo @bet

htio reći ovom jugoslavenskom tlapnjom i propagandom? Da je sve relativno. Pa naravno da je sve relativno. Znamo. Neki je za to dobio Nobelovu nagradu zar ne.

Kad smo već kod relativiziranja i mjerenja dobrih i loših strana tog zločinca, pridružit ću ti se jednom paralelom....

Danas se relativizira Mojsije, Isus, Muhamed i mnogi drugi nešto stariji od tog diktatora. Jedni ih napadaju drugi ih brane...

Mi imamo ovdje u Hrvatskoj...titoiste..religiju u nastajanju..srećom..nije se održala jer nije ni kurcu vrijedila...sad samo apostoli i svećenici titoizma, eto kmeče i cijuču...nezadovoljni su što ostali ne prihvaćaju njihov kult...a nemaju silu da ga nametnu..pa padaju u paranoju...

Kad već spominješ Čaušeskua...tvrdio sam i tvrdim...da je dočekao pad berlinskog zida...Tile bi prošao jednako...

Naime, titoisti danas u RH nameću teme WW2 i Tite,a preskaču..ignoriraju ovaj skoro jučerašnji rat protiv Titine države i vojske..kojeg se svi sjećamo.

Zašto..pa boje se za stečene pozicije kojih su se dočepali još za Tite.

Jučer je direktor Partijske političke škole u Kumrovcu izabran za nekog počasnog predsjednika neke antifašističke lige koju su osnovali..sada uplušane da bi ipak mogli malo pomalo gubiti stečene pozicije...boje se lustracije i odmah im se priviđaju fašisti. Haha.

Ni jednom rječju nisu se dotakli naše jučerašnje borbe protiv srbijanskog nacifašizma i jugokomunističkog jugoslavenstva.

Sad po već uhodanoj špranci kreću napadi na Crkvu.. legitimno desne političke snage, konzervativce, demokršćane, pučane.

Jednom rječju sve neTitoiste.

Angažiraju se i mlade snage...pripremaju se "crvene brigade"..samo...da nije farsa bila bi komedija.

sve dobro...

Tko je glasao

Ja se ne bavim tlapnjama i

Ja se ne bavim tlapnjama i propagandom, a pogotovo ne Jugoslavenskim, jer Jugoslavije nema već četvrt stoljeća. Za tebe se to ne bi moglo reći, jer su ti Jugoslavije puna usta (tipkovnica), a ono što pišeš u velikoj se mjeri upravo poklapa s nepatvorenom anti-hrvatskom propagandom: povezivanje suvremene samostalne hrvatske države s ozloglašenom NDH, temeljem bizarno deformiranih argumenata. U tome si šampion pollitike, i čitanje tvojih upisa na temu ostavlja gorak ukus provokacije. Uostalom, zar nisi i sam jednom napisao da uživaš provocirati. Pitanje je samo za čiji račun i na čiju štetu i korist.

Tako i na ovoj temi, uporno guraš Hrvatsku van iz pripadnosti civilizacijske, anti-fašističke koalicije. U zamjenu nudiš "objašnjenje" - direktnu organsku vezu stvaranja samostalne Hrvatske u uvjetima stvorenim nakon pada berliskog zida s idejama ustaškog pokreta. To je esencija tvojeg tumačenja osamostaljenja Hrvatske: bolje to ne bi niti sam Savo Štrbac iskonstruirao. Mahnito sotoniziranje Tita (a time i svega što je on predstavljao, a to je još važnije nego Tito kao osoba) kao apsolutnog zla (namjesto objektivne i trezvene povjesne evaluacije u kontekstu vremena i europskog prostora) neminovno znači spuštanje garda Hrvatske i izlaganje udarcima jakih snaga argumentima o neupitnoj fašističkoj prošlosti (i sadašnjosti) Hrvatske. Naivno je misliti da te stvari više nemaju važnost, i da distanciranje od pobjedničke strane nema svoju cijenu. Hrvatska je premalena i preslaba a da bi postavljala pitanja ishodu WW2 s ambicijom revizije, a uz to su takve tendencije, kada dolaze iz same Hrvatske, krajnje glupe i kratkovidne, do te mjere da se može posumnjati u sabotažu i veleizdaju.

Ukratko, mislim da su ova tvoja "mudrovanja" obično gladjenje perom po guzici i "paljenje" zasljepljenih šovinista i samo su na štetu Hrvatske.

The Observer

Tko je glasao

Kakvi su to

"temeljem bizarno deformiranih argumenata"..argumenti. Valjda jesu ili nisu.

Nisu argumenti ako su bizarno deformirani.

Hrvatski narod je star narod a razdoblje NDH je samo milimetar u metru.

NDH je tada bila odgovor na raspad jugoslavenske diktature i izraz težnje hrvatskog naroda da ima svoju državu na koju je imao i ima povijesno pravo.

Odluke zavnoha definirale su Hrvatsku u sklopu Jugoslavije...

znači Hrvatska u sklopu Jugoslavije nije bila nezavisna država...raspadom Jugoslavije ponovno je uspostavljena nezavisna država Hrvatska...ma kako je zvali.. to je istina i bit... Tito je simbol prošlosti , prošle Jugoslavije..protiv njegove vojske i njegovih komunističkih generala smo ratovali...pod njegovim simbolom - crvenom zvijezdom petokrakom- Hrvatska je razarana..ubijana...etnički čišćena za račun Velike Srbije.

To što je iz WW2 Jugoslavija izišla kao pobjednička..a u sklopu nje i Hrvatska...je dobro....loše je to u što se to poslije pod Titom pretvorilo.

Ne distanciram se ja od pobjedničke strane...ali moraš priznati da je glupo danas netazati strane od prije 70 godina ..a imamo jučerašnji rat..

Uostalom, poslije WW2 Tito se rješavao hrvatskih antifašista...samo zato što su bili Hrvati i hrvatski misleći ljudi. Tito je zločinac, boljševik i diktator.

Tlapnje ..no što je nego tlapnje..čim ovoliki titoisti iskaču iz ilegale i najednom brane lik i dijelo tog zločinca..a javljaju se kojekakvi poput tebe da dovode u sumnju odluku Predsjednice da ga baci u muzej tj. u ropotarnicu povijesti...to su tlapnje..ma kako ih umotavali i predstavljali.

Naravno da sam provocirao, provociram i provocirat ću sve one koji su za Titu i Jugoslaviju.

Budale treba zajebavat, pošto ih nije humano tući.

sve dobro...

Tko je glasao

Naprosto je nadrealno kada

Naprosto je nadrealno kada nekadašnji omladinski rukovodioc i mladi partijac (tj. elitni jurišnik Titove „diktature“), a danas uvijek spreman bojovnik za hrvatsku stvar na doživotnoj državnoj apanaži, autodeklarirani pristaša autoritarne politike, i tada (sasvim vjerojatno) i sada (prema vlastitim izjavama) spreman na pravovjerno verbalno i stvarno kundačenje neistomišljenika, počne razglabati o demokraciji i diktaturi. Ti nisi nikakav demokrat, nego si se iz jedne autoritarne krajnosti „prešaltao“ na drugu. Više puta si izjavljivao, manje ili više direktno, da prezireš demokraciju i njene bitne elemente. Takav politički stav je tvoje pravo, a transformacija iz ružne jugokomunističke gusjenice u šarenog hrvatskog leptira tvoja stvar (ljudi smo, a vremena se mijenjaju), ali kada se kao takav postaviš kao arbitar o pitanjima diktature i demokracije, onda je u najmanju ruku smiješno. Doduše, može te se donekle razumjeti, jer kako znamo borba za bolju prošlost, vodi se kroz njeno negiranje i faslificiranje.

Ovaj tvoj mali povijesni traktat, odnosno ono bitno u njemu, upravo potvrđuje ono o čemu sam gore pisao. Tvoja tvrdnja da je „raspadom Jugoslavije ponovno uspostavljena nezavisna država Hrvatska, ma kako je zvali“ nedvojbeno uspostavlja kontinuitet između sramotne i neslavno propale NDH i Republike Hrvatske. Jer, kao, radi se o izrazu povijesne težnje .... i prava. Dok o povijesnim težnjama i pravima nema dvojbe, ništa drugo NDH i Republika Hrvatska nemaju zajedničko. Dapače, Republika Hrvatska je nastala promjenom medjunarodno-pravnog statusa SR Hrvatske, koja je svojevremeno ratom nastala kao negacija NDH i svega onoga što je ta tvorevina predstavljala i temelja na kojima je počivala. Možda je uzrok nezadovoljstva nekih grupa u Hrvatskoj dijelom i u spoznaji te činjenice, jer se ne uklapa u njihovo viženje stvarnosti.

Republika Hrvatska nastala je na političkom kapitalu čija glavnica je „zarađena“ zaslugom antifašističke borbe koju je vodio Tito. Materijalni i duhovni kapital s kojim je Republika Hrvatska kao samostalna država počela svoj život, stvorena je u vrijeme Jugoslavije, kojoj je Tito bio na čelu. Kao i kod svakog kapitala, ako se pogleda u detalje, svašta se nečistoga može pronaći, pa tako i u ovome. Ali, bez obzira na to, denuncirati vlastiti nasljeđeni i uglavnom „opran“ politički kapital kao plod zločina, i tražiti zamjenu s nečim što je definitivno osuđeno i kao takvo neperivo, jest sa stanovišta hrvatskog naroda i države krajnje štetno i neproduktivno. Imbecilno.

Kolportiranje takvih konstrukcija, a u to spada i sotonizacija Tita kao nesumnjivo glavne osobe u cijeloj toj priči, nije nikakav obračun s omraženim diktatorom-hrvatožderom i s navodnim živim titoizmom (koji danas ne postoji u Hrvatskoj, osim ako se ne misli pogrešno na titofiliju koja nedvojbeno postoji u nekim krugovima), nego dodavanje krivo baždarenih utega na desnu stranu političke vage kojoj nedostaje prave supstance da bi preuzela vlast (odnosno pravo na nastavak pljačke) od slabašne trenutne garniture.

The Observer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci