Tagovi

Koliko dana u godini radite za državu?

Da se malo maknemo od partizana, četnika i ustaša... :-)

Udruga poreznih obveznika Lipa, danas je službeno objavila svoj kalkulator "Dan porezne slobode" u kojem možete vidjeti koliko dana u godini radite za sebe i svoju obitelj, a koliko za interesne skupine uhljeba.

Ako cijelu godinu promatramo kao nekakav radni period, dan porezne slobode je onaj dan u godini u kojem plodovi vašeg rada počinju pripadati vama a ne drugima. Procjene su da za prosječnog hrvatskog radnika dan porezne slobode počinje 1. srpnja, što zapravo znači da od početka godine do 1. srpnja radnik radi za državu, a od 1. srpnja do kraja godine radi za sebe i svoje bližnje.

Kalkulator polazi od vaše neto plaće, uzima u obzir grad/općinu (zbog prireza), broj djece, broj uzdržavanih osoba, invaliditet i da li ste umirovljenik, a osim toga uzima u obzir i vaše troškove i potrošačke navike, poput iznosa kredita koji otplaćujete, mjesečni trošak za hranu, režije i brojne druge parametre.

Pritiskom na tipku "Izračunaj" dobit ćete detaljan ispis koliko vam uzimaju novaca, počevši od bruto plaće, te informaciju koji je vaš dan porezne slobode i koliko dana u godini radite da bi napunili državni proračun.

Treba napomenuti da se vaši osobni podaci se ne traže, a uneseni financijski podaci ne pamte niti se na temelju izračunatog dana porezne slobode može izračunati koliki su zapravo vaši prihodi jer vaše porezno opterećenje ovisi i o strukturi vaših troškova. Stoga kalkulator možete koristiti bez bojazni.

Udruga Lipa ovim kalkulatorom želi podići stanje svijesti građana o tome koliko je državna aparatura zapravo skupa te potaknuti pozitivne društvene promjene u smjeru poreznog rasterećenja građana i gospodarstva, izlazak iz proračunskog ropstva i samim tim stvaranje pretpostavki za gradnju jedne kvalitetne tržišne ekonomije na dobrobit svih nas.

Link na kalkulator: http://danporezneslobode.manjiporezi.hr

Komentari

Izdajanje

Pritiskom na tipku "Izračunaj" dobit ćete detaljan ispis koliko vam uzimaju novaca
Vrlo korisna aplikacija, još kad bi postojala ista takva aplikacija da vidim koliko dana u godini radim za svog lokalnog birtaša . . .

leddevet

Tko je glasao

Istina

Istina i samo istina glasi da je Hrvatska 17 od 26 država po udjelu ukupnih poreza u primanjima.

Podaci za Luksemburg i Maltu nisu uračunati pošto je riječ o mini državama.

U prijevodu Hrvatska ima niske poreze ako naše davanja iz primanja usporedimo s ostatkom Europske unije. Svi koji tvrde nešto drugo lažu.

ps. za pisanje komentara su korišteni podaci od prošle godine.

Tko je glasao

Mene je oduvijek zanimalo jel

Mene je oduvijek zanimalo jel se ono što ja radim za državu računa i zdravstveno osiguranje, mirovinsko, plaćanje raznih financiranja različitih ustanova i institucija poput: Crkve, javne televizije, školstva, policije, vojske, udruga...itd,itd....? Jer, ako se to računa, onda baš i ne ispada da pola godine radim za državu.
Onda ispadne da LIPA naivce vodi žedne preko vode, a nama pokušava prodati muda za bubrege.

Tko je glasao

u pravu si

Zagovornici teorije "Pola meni, pola državi" u računicu ubrajaju i doprinos na zdravstveno i mirovinske stupove i sl. Čak i drugi stup koji je kao individualan.

Tko je glasao

A koja je stvarno razlika

A koja je stvarno razlika između doprinosa za zdravstveno, trošarina na gorivo i PDV-a, osim što se drugačije zovu i drugačije obračunavaju?

Tko je glasao

Pa pretpostavljam da doprinos

Pa pretpostavljam da doprinos za zdravstveno ide direktno za te potrebe. Ovo drugo ide za druge troškove države, sigurnost, obrazovanje, poticaji....naravno, kad u zdravstvenom ponestane novaca, onda se puni iz ovog drugog kupa para.

Tko je glasao

doprinos za zdravstveno

doprinos za zdravstveno osiguranje je polica osiguranja, i od nedavno se plaća direktno u državno osiguravajuće društvo HZZO. Plaćali mi zdravstvenom osiguravajućem društvu Sunce osiguranje, ili HZZO-u, nema razlike. Razlika je samo u kvaliteti usluge i momentu kad se polica aktivira.
Razlika između doprinosa za zdravstvo i npr trošarina je ogromna i načelna. Trošarine se plaćaju direktno u proračun i nikakve daljnje veze s nemaju s onima koji plaćaju trošarine, a police osiguranja obvezuju osiguravajući zavod na određenu vrstu usluga prema korisnicima police.

Tko je glasao

"...što zapravo znači da od

"...što zapravo znači da od početka godine do 1. srpnja radnik radi za državu, a od 1. srpnja do kraja godine radi za sebe i svoje bližnje."
...mogao si napisati i ovako:
"...što zapravo znači da od početka godine do 1. srpnja radnik radi za državu, a od 1. srpnja do kraja godine radi za PDV, trošarine, sebe i svoje bližnje."...ili nisam dobro shvatio što su sve porezi?

Tko je glasao

Zapravo PDV i trošarine su

Zapravo PDV i trošarine su uključene u najvećoj mjeri, ako na izlistu rezultata pogledaš stavke sa gorivom i hranom vidjet ćeš da uključuju te stvari.

Nisam sudjelovao u izradi kalkulatora, ali saznao sam da su u tu svrhu korištene prosječne porezne stope (recimo PDV za hranu nije isti za sve artikle) i to na temelju statističkih podataka. Dobri ljudi iz Lipe potrudili su se dati najtočniju moguću informaciju.

Naravno, ovo je ipak samo aproksimacija, a načini na koji nas interesne skupine iskorištavaju koristeći se državom su beskrajni i vjerojatno ih i ne možemo sve spoznati...

Tko je glasao

...dobro, dakle,

...dobro, dakle, pola-pola...i nije tako loše kako sam mislio. U stvari, jednom sam si to nešto računao za svoje potrebe, i ispalo je nešto više.
.sad' sam mirniji.

Tko je glasao

svatko tko je "samozaposlen"

svatko tko je "samozaposlen" ima losiji omjer, barem za nekih mjesec dana, a ponekad i za dva, tri

kalkulator "lipa" korektno racuna omjer iskljucivo za prihode iz radnog odnosa tj place ..
i "standardnih" mjesecnih troskova.
razna davanja drzavi kroz takse, direktne poreze, stimulacije "obnovljivih" izvora ili xy% od prometa, obavezne i obavezne formalno neobavezne clanarine, diktirane cijene javnih poduzeca ili usluga, izvanredne troskove za lijekove, dodatna obavezna i neobavezna osiguranja....... dalje na vasu inspiraciju.. nisu uracunata..

da jesu, omjer ide od 2/3 do 3/4 drzavi, a tek 1/3 do 1/4 covjeku..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Apsolutno si u pravu. Sustav

Apsolutno si u pravu.

Sustav je tako lukavo smišljen da je vrlo teško uopće procijeniti krajnja davanja. Vjerojatno bi trebalo napraviti još specijaliziranih kalkulatora, recimo kalkulator za obrtnike gdje bi bili prikazani fiskalni i parafiskalni nameti, harač komora i slično. Koliko znam, postoje ideje u Lipi koje idu u tom smjeru, da li će od toga nešto biti vidjet ćemo.

Tko je glasao

ti si uvjeren da bi se

ti si uvjeren da bi se smanjnje poreza prelilo u plaće. Ja, vidiš, nisam. Smanjenjem poreza povećali bi se profiti, i oni javni prikazani, i oni drugi skriveni. Treba poplaćati teniske škole po Americi, božićne kupovine u Harrodsu, kupovine nekretnina u Miami Beachu, a treba i ponešto para pospremiti za crne dane u neku poreznu oazu. Za sada mi je nekako draže da država pospremi lovu u proračun, ipak ima nekakva državna revizija koja nađe ministarku s poslovnom karticom na bankomatu....

Tko je glasao

Da, rekao bih da u tom smislu

Da, rekao bih da u tom smislu nikad neće biti slaganja među nama.

Radio sam za više privatnih poslodavaca i nikad nisam iskusio ništa od tih "neoliberalnih" fora koje se stalno nameću, dapače. A i sama logika logika govori da, kad bi sve bilo tako kako pričaju socijalisti, nijedan privatnik ne bi radnicima isplaćivao ništa osim minimalne plaće, a to je daleko od istine.

Naprotiv, najveća svinjarije koje su mi se u životu dogodile dolazile su iz smjera "javnog" i državnog. Evo, baš me nedavno kaznila porezna uprava jer kažu da sam im prije nekoliko godina trebao dati poreznu prijavu a nisam. Na stranu to što stvarno nisam imao nikakvu namjeru muljati, što su svi porezi stvarno bili plaćeni (i to automatikom), na stranu to što su propisi takvi da dobronamjeran čovjek ne može u praksi nešto ne fulati. Nisu me upozorili, na vrijeme, nisu mi dali šansu da neki propust ispravim, nisu me ni obavijestili da se protiv mene vodi neki postupak - samo sam dobio "rješenje" po kojem moram platiti inače će mi se napiti krvi. Fuj.

Ali to je moje iskustvo. Nadam se da mi nitko neće zamjeriti što se po istom i ravnam i ne dam se uvući u antikapitalističke spike. Ja nemam problem s kapitalizmom nego s uhljebima.

Tko je glasao

po čemu ti zaključuješ da sam

po čemu ti zaključuješ da sam ja "antikapitalistička spika"?
kad već uspoređuješ, onda si trebao usporediti svoju plaću i način na koji ti je isplaćena u privatnom sektoru sa onom u državnom poduzeću, npr HEP-u. Ti uspoređuješ svoj status u privatnom poduzeću i poreznu upravu, koja te je izmaltretirala.. Pa sve porezne uprave na svijetu maltretiraju.
Usporedi isplatu plaću u državnom poduzeću i u tvom privatnom. U privatnim poduzećima hrvatskog kapitalizma nisu samo zaposlenici na minimalcu, nego čak i gazda i njegova familija. Ostatak se isplaćuje na crno, iz džepa u džep, a do keša se dolazi na razne načine, jedan od trivijalnih je masovno isplaćivanje putnih troškova za lažne putne naloge. Svaki dan su svi na putu, iako nitko ne putuje nikuda, pa onda razna ugovaranje fiktivnih poslova s obrtnicima, koji lakše dolaze do keša, razne fiktivne studije i analize tržišta koje ne služe ničemu, osim pranju love......
A to služi zato jer gazda voli kartanje, a gospođa gazdarica, ako ih nema nekoliko, jer je i to uobičajena pojava novohrvatskog kapitalizma, voli božićne kupovine u nekom mjestu za koje je jučer čula od prijateljice...uzbuđene jer je uspjela sricanjem objasniti da je bila u dućanu koji se zove h-a-r-o-d-s.....
Nadam se da si primijetio scenu kad bračni par Fiolići mrtvo hladno objašnjava kako su u kutiju strpali 17 milijuna kuna i nosili Sanaderu, što kod nas nije izazvalo pažnju s pitanjem kako su uopće toliki keš izvukli iz biznisa, nego zato jer su ga nosili premijeru jedne države.
Kad bi njema prepustli državu u ovom tvom libertarijanskom modu, raskućili bi je za dva tjedna.

Tko je glasao

...i tako imamo legitimne

...i tako imamo legitimne primjedbe @ libzarda koje, skraćeno, vele da oni kojima je egzistencija novac prikupljen porezima, taj novac nisu zaradili
...i legitimne primjedbe tebe @hlada koje, skraćeno, vele da oni kojima pripada da prikupe novce za poreze, taj novac nisu zaradili
...pa sa zanimanjem čekam da vidim tko su ti koji su taj novac stvarno zaradili
...jer evidentno taj novac postoji...

Tko je glasao

novac je stvorila banka, a

novac je stvorila banka, a zaradio ga je onaj koji je uspio da taj novac pređe preko njegovog žiro računa.....tak nekak to funkcionira u praksi. Vlasništvo uopće ne znači više ništa. Važan je onaj koji kontrolira cash flow, po mogućnosti u nekoj poreznoj oazi.

Tko je glasao

...ako je to zaista tako,

...ako je to zaista tako, nastavit ću žvakati kokice i promatrati sa strane kako se zarađuje...do pemzije...

Tko je glasao

to je najbolje, najduže se

to je najbolje, najduže se živi....

Tko je glasao

Važno je pitanje

koliko ta država radi za nas?

U disfunkcionalnoj korumpiranoj državi, nitko ne voli plaćati poreze.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Naša država nam ubire veliki

Naša država nam ubire veliki dio društvenih resursa i potpuno ih neproduktivno troši. Uz to s tim ubranim resursima kupuje se politički utjecaj te se održava jedan klijentističko koruptivni kapitalistički sustav.
Naime većina naših poduzetnika posluje s državom, što opet znači da su povezani s politikom.
S manjim državnim prihodima ( manji porezi ) biti će i manje takvih poslovno - političkih veza a samim time i manje korupcije.

Tko je glasao

za razliku od poduzetnika

za razliku od poduzetnika koji produktivno troši na jahtu ili bazen koji pazi na troškove, ali samo svoje pa će tako pobacati u smeće brdo hrane ako mu se isplati zagađivati prirodu i gaziti radike. pooduzetnik prebacuje troškove na druge pa tako i troškove poreza. jer od poreza se plaćaju škole, bolnice, ceste sudstvo.... poduzetnici nisu protiv cesta ili škola oni samo ne žele troškove plaćati da ostane za jahticu.
a što je s poduzetnicima koji su se dali u politiku, je li i to neki poduzatnički pothvat. kako da nisu učinkoviti i štedljivi.

da se manje poduzetnici petljaju u politiku i da stvaraju nove vrijednosti umjesto da grabe i rastureju stare vrijednosti (državne firme) svima bi nam bilo bolje.

Tko je glasao

Zašto računaš da će smanjene

Zašto računaš da će smanjene poreza značiti porast dobiti poduzetnika. Postoje izravni ( dobiti, dohodak, imovina ) i neizravni ( pdv, trošarine ) porezi.
Kada bi se smanjili izravni porezi ( primjerice porez na dobit ili imovinu ) tada bi došlo do povećanja dobiti poduzetnika. Ali izravni porezi u Hrvatskoj nisu veliki u odnosu na EU tako da nema potrebe za njihovim smanjenjem.
Problem su visoki neizravni porezi koje ne plaćaju poduzetnici već se porezni teret prevaljivanjem uvijek svodi na krajnjeg potrošača to jest prosječnog građanina-
Ti neizravni porezi čine najizdašniji dio prihodovne strane Hrvatskog proračuna
http://www.mfin.hr/hr/drzavni-proracun-2015-godina
i svakako postoji prostor za njihovo smanjivanje.

Glede gaženja radnika i ovog
da se manje poduzetnici petljaju u politiku i da stvaraju nove vrijednosti umjesto da grabe i rastureju stare vrijednosti (državne firme) svima bi nam bilo bolje.
to ne ovisi toliko o poreznoj stopi već općenito o efikasnosti i funkcionalnosti države i društva.
Veći ili manji porezi ne utječu puno na samo funkcionalnost birokratskog aparata.
Kada državna administracija i birokracija ne rade dobro, zahtjevi za smanjivanje poreza su razumni i logični.

Tko je glasao

a koliko dana radim za gazdu.

a koliko dana radim za gazdu. jer on me ne drži u firmi jer je dobar i želi da imam plaću, već jer ima koristi od moga rada. kako samnom tako i s drugim radnicima. mi moramo zaraditi za gazdu da bi mu se isplatilo držati nas u firmi, nekad i smanji broj radnika jer želi još više da zaradi po pojedinom radniku. dakle koliko u prosjeku radimo za gazde firmi?

Tko je glasao

Bože, tog marksizma se više

Bože, tog marksizma se više nikad nećemo riješiti...

A zašto se ne baviš poduzetništvom i budeš sam svoj gazda. Ili se udružiš sa nekoliko prijatelja, otvorite firmu i budete vlasnici i samoupravljači?

Ma zezam se, jasno je meni zašto. Svi su zapravo svjesni da je jako teško biti poduzetnik općenito, a u ovom antipoduzetničkom hrvatskom društvu naročito. Osim, naravno, ako nemaš političke veze - onda sve možeš.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci