Tagovi

Kolike su globalne zalihe sirove nafte? I koliko je to danas važno?

Zbog velikog smanjenja investicija u traganje za novim izvorima, prema upravo objavljenim podacima Međunarodne energetske agencije (IEA), globalna otkrića novih izvora sirove nafte dramatično su pala 2016. g, na samo 2,4 milijardi barela (Gbl); u prethodnih 15 godina iznosila su u prosjeku 9 Gbl/god..

[Jedan barel ekvivalentne nafe (boe) = 159 litara, odnosno 140 kg sirove nafte. Energetski sadržaj: 5,86 GJ (gigadžula) = 1628 kWh]

Porasle su investicije u istraživanje novih izvora nafte iz glinenih škriljevaca (šejla) u SAD, te su smanjeni proizvodni troškovi.

Za usporedbu: Globalna potrošnja sirove nafte u svijetu je oko 90 milijuna barela dnevno, odnosno oko 33 milijardi barela (Gb) godišnje (jedna zanimljiva interaktivna karta). Dakle, po gore navedenoj brojci, u posljednih 15 godina, novootkrivene dokazane zalihe su tek oko jedna četvrtina godišnje potrošnje.

Međutim, drugi podaci su različiti, pa je laiku teško snaći se što točno koja brojka znači.

Naftna kompanija BP objavljuje godišnje izvještaje i procjene o rezervama sirove nafte i raznim drugim energetskim temama. Godine 2010. objavili su da dokazanih rezervi nafte na svijetu ima za još 40 godina pri sadašnjem tempu potrošnje. Samo na osnovu tog podatka nije potrebno paničariti, jer ima još mnogo potencijalnih zaliha, koje postaju dostupne tehnološkim unapređenjima.

Dokazane rezerve su 2015. malo opale i iznose malo manje od 1.700 Gbl, prema podacima na mrežnom sjedištu BP. Rezerve su ipak porasle za 24% u posljednjih deset godina i sad su dovoljne za pokrivanje 50,7 godina sadašnje proizvodnje.

Drugi ekstrem u odnosu na "ekološke paničare" su "tehnološki lakoćemoisti" (moj termin). :-) Oni kažu da ni o čemu ne moramo brinuti, rješit će se problemi sami od sebe. (vidi npr. članak u "Forbesu", 25. lipnja 2015..

Istovremeno se međutim događa dramatičan tehnološki razvoj s dalekosežnim ekonomskim posljedicama. Na dulji rok, cijene ekploatacije novih izvora će vjerojatno rasti. S druge strane, u posljednjem desetljeću znatno su opale cijene proizvodnje električne energije iz vjetra i sunca, te padaju i cijene baterija. Električni automobili postaju realna alternativa i prijete industriji nafte, bez obzira na zalihe.

U visokorazvijenim zemljama, potrošnja nafte opada od sredine 2000-ih.To možda ukazuje da je u početnom stadiju nova tehnološka i industrijska revolucija (Industrie 4.0, ili možda ipak tek druga faza 3. industrijske revolucije, započete mikroelektronikom 1970-ih) ili šesti Kondratijev ciklus. (Dva Kondratijeva ciklusa traju stotinjak godina, koliko i jedna industrijska revolucija, s početkom oko 1780..)

Svi su izgledi da će nafta gubiti na važnosti, kao što se dogodilo s ugljenom. Iznevjerena su međutim očekivanja iz vremena početka 3. industrijske revolucije da će masovna primjena nuklearne energije postati primarni izvor. Danas su u prvom planu obnovljivi, a do kraja ovog Kondratijevog ciklusa, u drugoj polovici 21. stoljeća, možda se stvori stabilna kombinacija fuzije i obnovljivih.)

Komentari

...nije da je važno, no do

...nije da je važno,
no do sada potvrđenih lako dostupnih, ekonomski iskoristivih naftnih rezervi je preko 2000 milijardi BBL (cia factbook), što je pri aktualnoj potrošnji pokriva cca sljedećih 60 godina potražnje.
...tek kada bi potražnja konstantno rasla (u zadnjih par godina uprosjećenih cca 2% godišnje po OECD/IEA), bi te rezerve pokrivale taj raspon godina koji spominješ.
...a to nitko ozbiljan ne očekuje, što se vidi i po stalnim (rijetko uspješnim) pokušajima OPECa da ograničenjima isporuke održe kako tako njima povoljne cijene.
A bilo koji event koji bi ponovo bacio cijenu barela preko 100$, što sigurno smanjuje potražnju,
...ili obratno, očekivano privođenje k operativnosti i ekonomskoj isplativosti tehnolgije fuzije ili, u transportu, tehnologije gorivih ćelija
...oboje će ozbiljno smanjiti potražnju, i potrebe za naftom.
...pa ondak, ne samo izgledna, već iminentna ekonomska kriza uzrokovana kreditnim mjehurom, pa jasno i ona naravnog ekonomskog ciklusa,...
Jeah, da, ostat će je više jeftine za plastične mase i gomilu drugih materijala koji nisu gorivo.
...ne brini se. Bit´ će dobro.
Samo nek´ mi u zdravlju i veselju poživimo još tih šesdesetak godina,

Tko je glasao

@indian:

do sada potvrđenih lako dostupnih, ekonomski iskoristivih naftnih rezervi je preko 2000 milijardi BBL (cia factbook), što je pri aktualnoj potrošnji pokriva cca sljedećih 60 godina potražnje.

Postoje razlike u tim podacima, ovisno o metodologiji. CIA ih navodi iz nekog izvora (vjerojatno piše kojeg). U tekstu navodim podatak i dajem poveznicu na sajt BP; tamo je i tekst o problemima metodologije. Oni navode da dokazane rezerve za 2015. iznose 1697.6 Gbl,

U tekstu spominjem da uistinu masovan prelazak na električne automobile, što je široko očekivanje u slijedećih nekoliko desetaka godina, može znatno smanjiti potrošnju.

...pa ondak, ne samo izgledna, već iminentna ekonomska kriza uzrokovana kreditnim mjehurom, pa jasno i ona naravnog ekonomskog ciklusa,...
Nisam o tome pisao.

Jeah, da, ostat će je više jeftine za plastične mase i gomilu drugih materijala koji nisu gorivo
Slažem se. Pisao sam o tome (prenosio sam jednom i ministra iz Saudijske Arabije) da je za te svrhe nafta zapravo puno dragocjenija, nego da se spaljuje.

...ne brini se. Bit´ će dobro.
Ti si dakle lakoćemoist. :-) Ja sam suzdržan, dakle negdje između dva ekstrema koja navodim u tekstu.

Tko je glasao

...što se tiče rezervi, išao

...što se tiče rezervi, išao sam težim putem (ugrubo) zbrajanja pojedinačnih država s popisa,
s time da sam vrlo, vrlo uvjeren da je tih 100 koje na popisu od 217 imaju rezerve nafte više od 0 (nula) nisu kompletne. Među tih 117 koje na papiru imaju rezerve 0 je nekoliko srednje/južno američkih koje posjeduju ili imaju u svojih obala bitne rezerve koje su ili svjesno odbili crpiti ili izdati koncesije (Kostarika npr. velike rezerve, vele za jedno polje da je drugo najveće poslije venecuelanskog), ili ih zbog nekog razloga ne koriste. Za ostale s popisa ne znam sigurno, no čini mi se sasvim vjerojatnim da bi se pri drukčijim cijenama sirovina "iznenada pronašla" nafta. No, to su nepotvrđene špekulacije.
.
odavno znam da si fan električnih auta i svega što je na ´letriku ako nije iz uglja i nafte. Samo, momentalno ´letrika još uvijek ima prevladavajuće rodno mjesto u tom uglju i nafti.
Kada ´letrika bude iz čiste i sigurne nuklearne energije i ja ću povjerovati u svjetlu budućnost elektroautomobila. Ovako, tipujem na gorive ćelije.
.
stavljaš me u škatulu. To mi se ne sviđa. Ta "lako ćemo" logika ne liči na mene.
Sebe držim environmentalistom drugog kova. Nisam alarmist. I nemam namjeru ni minute slušati lažne alarmiste-environmentaliste koji svojim privatnim jetovima i cestovnim lađama u kolonama ostavljaju sto puta veći karbonski trag nego ja, dok idu od kongresa do predavanja sa kojeg mi poručuju da se vozim na biciklu, ili još bolje, da se sebeubijem, ili da nemam djete ili unuku više, e da neka koala more lakše disati.

Tko je glasao

@indian:

što se tiče rezervi, išao sam težim putem (ugrubo) zbrajanja pojedinačnih država s popisa
Mislim da uitinu nema smisla da mi nestručnjaci pokušavamo sami nešto zaključiti o tako složenom pitanju. U dnevniku spominjem BP i dajem poveznicu, oni su svakako maksimalno kompetentni. To je podatak o dokazanim rezervama, a naravno tu su još i "vjerojatne", ali nisam išao u detalje.

S druge strane dajem poveznicu na članak u Forbesu, maksimalno optimističan, govori o tisuću godina, u kojem se govori o vrlo velikim zalihama nestandardne nafte, novim metodama crpljenja uz utiskivanje CO2 u prazan dio bušotine čime se istvremeno smanjuju neto emisije stakleničkih plinova idr.

odavno znam da si fan električnih auta i svega što je na ´letriku ako nije iz uglja i nafte
ne, nisam uopće. Naprosto pratim, svakodnevno, vijesti o raznim područjima energetike. Električni automobili su se tijekom ovoga desetljeća razvijali sporije, nego što se u prethodnom desetljeću predviđalo. Ali se ipak razvijaju i svi veliki proizvođači automobila izbacuju na tržište nove modele hibridnih ili plug-in modela, i razvijaju nove. Burzovna vrijednost Tesla Motors je viša od GM-a, jer se procjenjuje budući razvoj.

Kad smo već kod električne energije, postoji i generalna tendencija "elektrifikacije", tj. da električna energija u raznim primjenama zamjenjuje druge oblike. Tu su naravno električni vlakovi, pa onda čeličane s elektrolučnom peći idr..

Primjena koja je sad tek u začecima, a mogla bi preći iz faze tehnološkog razvoja (development) u fazu industrijskog razvoja/širenja (deployment) tijekom idućega desetljeća su toplinske pumpe (dizalice topline). Uz intenzivnu energetsku obnovu kuća i stroge niskoenergetske standarde za nove, koja drastično smanjuje potrebu za vanjskim izvorom energije za grijanje, one mogu omogućiti da električna energija postane jeftinija za grijanje od drugih načina (osim toga, omogućava i hlađenje ljeti).

Samo, momentalno ´letrika još uvijek ima prevladavajuće rodno mjesto u tom uglju i nafti
Nije mi baš jasna rečenica - što je "rodno mjesto"? Kakvo mjesto elektrika ima u ugljenu?

Ako hoćeš reći obrnuto, da se danas još uvijek većina električne energije prozvodi u TE na ugljen (također i prirodni plin, ali iz nafte samo mali dio), onda mi je to, naravno, poznato. Kao što i sam kažeš - momentalno. Udio ugljena je ipak već znatno opao u posljednjih 10-15 godina i opadat će i dalje (UK zatvara sve TE na ugljen do 2025. itd.), a sad čak i Kina ide tim putem.

Sebe držim environmentalistom drugog kova. Nisam alarmist. I nemam namjeru ni minute slušati lažne alarmiste-environmentaliste koji svojim privatnim jetovima
Sori, ali ovo su tipične demagoške fraze "iz škatule", poznata priča, naročito ekipa iz Breakthrough Institute, koje pratim povremeno jer imaju zanimljivih tekstova (uz one koji su obična propaganda).

Poznati eristički trikovi: prvo kažeš da ti osobno "nisi alarmist", što je tvoje pravo, ali onda iza zareza odmah ulijećeš da nemaš namjeru služati LAŽNE alarmist, i to čak "ni minutu", što bi ipak bilo potrebno barem da se procijeni nisu li ti ljudi ipak možda NELAŽNI alarmisti. (Ima neko fensi englesko ime za takvu vrstu "logičke greške", ali nikad to ne zapamtim. :-) ) Barem neki enviromentalistički alarmisti u posljednjih 50-ak godina jesu bili u pravu.

Tko je glasao

...ma, važno da si nešto, i

...ma, važno da si nešto, i obilno odgovorio.
Zato mi je valjda i simpa komunicirati...
.
O elektroautićima neću. Oni su efektivni samo na burzama. Do kada? nećeš dugo čekati da se razjasni, ne brini...
...i usput, hibridni auti su ozbiljni auti, ne elektroautići.
Primjena koja je sad tek u začecima, a mogla bi preći iz faze tehnološkog razvoja (development) u fazu industrijskog razvoja/širenja (deployment) tijekom idućega desetljeća su toplinske pumpe (dizalice topline)...tu gdje sam, svaki kog poznam a živi u svojoj kući se već desetljećima grije, a neki ljeti i ´lade toplinskim pumpama. Nije to baš neka novost. Niti neka ne znam kakva čudesna tehnologija.
Barem neki enviromentalistički alarmisti u posljednjih 50-ak godina jesu bili u pravu....nda, to je onaj zakon vjerojatnosti "Ćorave Koke". Kljucaju desetljećima posvuda, pa tu i tamo nabasa ni kriv ni dužan na poneko zrno.

Tko je glasao

A možda su u šumi?

Možda se pronađu novi izvori energije, možda ne, možda nafte ima dovoljno, možda nema, možda će cijena eksploatacije novih izvora rasti, možda padati, a možda neće, možda su u pravu tehnološki lakoćemoisti, a možda oni drugi, možda električni automobili prijete industriji nafte, a možda i ne, opadanje potrošnje nafte možda pokazuje da je u početnom stadiju nova tehnološka i industrijska revolucija (Industrie 4.0, a možda ipak druga faza 3. industrijske revolucije, započete mikroelektronikom 1970-ih), možda šesti Kondratijev ciklus, možda će nafta izgubiti na važnosti, a možda neće, možda su iznevjerena očekivanja u vezi nuklearne energije, a možda nisu, možda se stvori stabilna kombinacija fuzije i ostalih, a možda su ostali u šumi, ma tko oni bili, no tko zna, možda su u bunaru.

Prekrasan dnevnik, možda i vrhunac na pollitici.com, iz teksta smo saznali odgovore koji stoje u naslovu, dakle saznali smo da su zalihe nafte možda velike, a možda i nisu, također smo saznali koliko je to važno, naime možda je važno, a možda i nije, ako nekome ništa nije jasno taj netko je možda glup što uopće čita nebulozne tekstove, a možda pametan, samo je tekst i autor teksta možda malkicu zbunjen, a možda i nije, možda mu je dosadno pa piše gluposti, a možda doista vjeruje da je ovaj tekst možda inteligentan, a možda nije... možda nije kriv...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@laganica:

Pa je, dobro si to opisao. Ja sam jedan moždaist. :-)

Naravno, moždaizam nije postmoderni sveprolazizam!

Tko je glasao

Ja mislio da ćeš se naljutiti i spremiti moj post u spam

Kad ono, međutim, ti se zekaš, ajd neka sam i to doživio, evala!!! :)))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci