Tagovi

Koji k...c zanovijeta gospođa Liliane?

Čitam i ne mogu vjerovati što sve rade evropski birokrati – eurokrati: umjesto da traže linije povezivanja građana Evrope, oni rade linije razdvajanja, šire stereotipe o vjernicima, brinu se kao o pravima djece, a zapravo ne poznaju elementarne pojmove medicine, ali ni vjerska prava.
Jedan odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) nedavno je prihvatio nacrt teksta kojim se zemljama članicama preporučuje da otvore javnu raspravu o pravu djece na zaštitu od obrezivanja, što je izazvalo brojne osude kao "antisemitske" i "antireligiozne" pa je šefica toga odbora reagirala u četvrtak u Washington Postu tvrdnjom da "obrezivanje dječaka nije i ne može biti pravo".
ŠTO TVRDI GOSPOĐA LILIANE?
"Ne postoji i ne može ni postojati pravo na obrezivanje dječaka. Djeca nisu mini bića s mini ljudskim pravima", piše Liliane Maury Pasquier, predsjednica odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj.
"U preporuci naša skupština poziva europske vlade da razmisle o tome može li `dječje pravo na fizički integritet` postati standard na cijelome kontinentu", dodaje.
Prvo sam mislio nešto tome pisati o tome, ali sam u prvi mah, odustao. Vidio sam da taj članak u javnost gura Hina, Hrvatska novinska agencija i držim da je to nametanje javnosti posve sporednog pitanja za naše egzistencije, kao i mnogo puta do sada.
Briga o fizičkom integritetu djeteta? Koje licemjerje? Dok su milijuni i milijuni djece gladni, neki odbor eurokrata nameće to kao egzistencijalno pitanje, a zapravo eurokrati niti to razumiju, niti im je do prava djece, već nameću jedan kulturno-vjerski obrazac svima nama. U nazivu odbora stoji: odbor za SOCIJALNA pitanja, zdravstvo…Koliko je djece u nevoljama, djece invalida, izgladnjele i slabo obučene djece, zatim djece izložene bezobzirnom nasilju nervoznih roditelja bez posla, alkoholičara, narkomana, koliko djevojčica i dječaka prisiljenih na prošnju i prodaju seksualnih usluga, da sada o seksualnom nasilju nad djecom ne razglabamo.S kojim pravom se miješaju u striktno religiozno pitanje?? Da opravdaju svojih 15 000 eura plaće, ma bježite mi s očiju vi eurokrati koji bi raspravljali i o – našim pimpekima! KAJ GOD!?
Predomislio sam se i pišem jer me upozoravaju „moji“ da vrijedi nešto napisati o toj temi ukoliko doprinese otklanjanju neznanja i stereotipa. Ni u to nisam posve siguran, jer zadnjih godina neke zabetonirane tikve jedva čekaju takve teme da bi pokazale kao svoju slobodoljubivost i pravdoljubivost, od toga dio salonskih diskutanata koji žive svjetlosne godine od stvarnog života tzv. malog čovjeka.
ŠTO JE OBREZIVANJE?
Obrezivanje, hebr. mila, je mali operativni zahvat kojim se uklanja kožica (prepucij) koja prekriva glavić penisa. Nakon zahvata glavić je u potpunosti otkriven. Obrezivanje je bezbolno jer se radi uz lokalnu ili opću anesteziju, a u nas Židova to obavlja za tu zadaću specijalno obrazovan i uvježban čovjek (mohel) i sam čin ima DUBOKO RELIGIOZNO, ritualno značenje jer je to jedan od znakova SAVEZA židovskog dječačića s Hašemom, a spominje se i u Bibliji na više mjesta. Obrezivanje dječaka se vrši u roku od osam dana od rođenja i prisustvuju mu najbliži rođaci, uz naravno, roditelje i rabina, a povezano je i s davanjem imena novorođenčetu..U mnogim zemljama pa tako i u Izraelu, SAD i drugdje kod Židova, posebno obrazovanih, to je nešto što se podrazumijeva. Mnogo je razloga zbog kojih roditelji obrezuju svoje dječačiće a glavni je da se obrezivanjem znatno poboljšava higijena penisa i sprečavaju razne bolesti.
Obrezivanje također predstavlja dio kulture i tradicije. s kojom je nažalost uglavnom prekinuto u Židova - Jevreja nakon 1945. godine na prostorima ex-Jugoslavije da bi se ponovo činilo u zadnjim desetljećima i to ne baš često jer niti ima Židova puno, niti židovskih brakova, niti nataliteta. Nakon što se primijeni anestetik obrezivanje traje oko 15 minuta a zacjeljivanje i njega nekoliko dana. Nakon toga, dijete je za cijeli život zaštićeno od nečistoća, infekcija, bakterija, i raznih spolnih i urinarnih bolesti koje mogu ugroziti cjelokupno zdravlje. Obrezivanje je kažu neki, kao odlazak zubaru, znači rutinski i jednostavan zahvat i samo zadrti, neuki i netolerantni tipovi mogu postavljati pitanja o svrsi obrezivanja.
Protivnici kažu, pustite dječačića da odraste, pa neka onda punoljetno odluči hoće li se obrezati. Avaaaj, kojeg li neznanja?! Razgovarao sam s jednim čovjekom devedesetih koji je radio aliju za Izrael, i netko mu je neupućen iz židovskih krugova rekao da bi bilo lijepo da obrezan dođe u Izrael. I ode čovjek na kliniku, i naprave kirurzi zahvat, jer vjera je vjera! Ali, taj čovjek kaže da ako postoji strašna bol onda je to bol koja je trajala najmanje dva mjeseca – niti pišati u miru i bez boli, a kamoli raditi ONO...
Napisat ću pa makar mi neki zamjerili, na kraju kad može moje „miljenica“ Tama Rudan, što ne bih i ja: Koji K...C briga eurokrate i pogotovo one zlonamjerne vjernike, što mi Židovi radimo već nekoliko milenija?? Radili smo to i u vrijeme helenske okupacije starog Izraela, kada je to bilo po život opasno. Taj znak raspoznavanja koštao je tisuće Židova života u Holokaustu jer mnogi su morali skidati i hlače i gaće da bi se provjerila sumnja nacista i kvislinga da je netko Židov - Jevrej! Na kraju krajeva, dovoljno je pismo rabinatu i nadležnom rabinu da ako neki roditelji baš ne žele obrezivanje, da se ono i ne učini. Eto, zato sam se očitovao o ovom, ponavljam, za djecu sporednom pitanju. Može se raspravljati o obrezivanju djevojčica što se radi u nekim afričkim i drugim zemljama, no to je ipak druga tema: obrezivanjem (uklanjanjem klitorisa) žena se ponižava i radi nasilje nad njenim tijelom i seksualnim životom.
DA LI JE LILIANE JAHALA OBREZANOG?
I netko je već dobro primijetio: što se javlja predsjednica odbora za, prije svega, SOCIJALU, u evropskoj instituciji, dok Evropu i dalje trese kriza, dok se štrajkači valjaju evropskim ulicama i trgovima ta gospođa Liliane, kada ga obrezanog, najvjerojatnije nije jahala!? Jer, da jest, onda bi znala da je broj žena Židovki koje obolijevaju od raka grlića maternice znatno manji nego kod drugih žena, da sad o drugim čisto medicinskim razlozima za obrezivanje ne zborimo. U tom pogledu stavovi židovstva vrlo su bliski stavovima muslimana, samo što oni svoj vjerski običaj nazivaju - sunićenje!
O različitim užicima žena ne bih, o tome neka žene govore i pišu, ako žele, iz svog iskustva!

(Napomene: 1. objavljeno 29. 12. 2013. na www.tacno.net,
2. ispričavam se onima koje bi eventualno slobodniji stil izražavanja mogao povrijediti!)

Komentari

Pokunjeni EUroljubac

Kulike ja pamtim na ovom portalu (nekih 5 i pol godina) pa ti si još od doba @danimir pa do danas naveke bil zagovaratelj EU; - @Ljubo Ruben Weiss?
Pa kaj te malo rezuckanja ili nerezuckanja po piši mam tak uspaničilo?
Pa tek počinju sranja sa ljubljenom vam EU-nijom. Ovo je prava sitnica u odnosu kaj nas čeka iza vugleca.

Tko je glasao

@otpisani

Pamtiš samo ono što ti odgovara uz aktualni trenutak, tipično politikantski! I Milošević i Tuđman, "gospodari rata", spriječili su ono što se vidi iz aviona - mogli smo još 1990. biti dio EU, kada je to nešto i donosilo zemljama koje su pravovremeno ušle u EU! Da si pažljivije čitao moje tekstove, pa i kolumne, mogao si zamijetiti da je moj stav bio oduvijek "EU, kud puklo da puklo", drugog izbora nisamo imali, a znam što je EU davno prije tebe, jer sam živio u EU zemlji i upoznao eurokrate davno prije tebe. Ti i tvoji pajdaši ste vodili bitku za DOM, i kuda smo stigli? I usput, tada i poslije štancao si broj branitelja...
Samo budale mogle su odbiti novac koji je EU stavila na stol na Brijunima da se izbjegne krvoproliće u ex - Yu... i prihvatiti se pušaka i bajuneta...
Kao Hrvatska ušli smo u EU na koljenima, prodani i izdani... Eurokrati samo nastavljaju gdje su domaći započeli, Jer, kao reče Bruno Bušić, imat ćemo samostalnu Hrvatsku, ali ne znate kako Hrvat Hrvatu zna krasti...!
I malo sutra će namentuti eurokrati nerezuckanje pimpeka, ali će Hrvatskoj nametnuti sve što im padne napamet!
Samo politikanti mogu u šest mjeseci više uplatiti u EU kasu, nego iz nje izvući sredstava...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo, naj bedačiti! EU je

Ljubo, naj bedačiti!
EU je omogućila i priželjkivala, čak podjarivala i isprovocirala rat u bivšoj SFRJ. To je jasno čak i meni a sigurno i tebi i tvojima.

Tuđman, Milošević i Izetbegović su samo "pikzibneri" koji su izvršili zadano a zadano im je iz istog centra kao i onima iz 1971. Dvije najveće "pušione" u povijesti ovih krajeva u zadnjih 100 godina (pridodaj i boljševičku "... svatko će dobiti koliko mu treba....")

Novac? Iz EU? Kome je kapitalizam ikada dao i jedan jedini $ ako mu nije uzeo 2$?
Kome i kada?

P.S. Koje i kave bitke sam ja vodio ti pojma nemaš jer nisi bio uz mene ni tada a nisi ni sada. I bolje je tako!!!!!

Tko je glasao

@otpisani

Idemo preširoko u odnosu na temu, ali sva relevntn literatura i svjedočenje ključnih sudionika raspada Jugoslavije tvrde da ni EU, ni USA... nije želio rat u Jugi. Zajednički nazivnik analiza: takav rat mogao bi biti loš primjer za raspad SSSR-a, i izazvati daleko veća krvoprolića... Tamo se radilo o stotinama milijuna ljudi, raznih nacionaliteta, jezike, vjera... I Gorbačovljev SSSR se raspao prilično mirno, a kod nas krvi do koljena...!! I dugo, dugo sam vjerovao da se preuveličava uloga UDBE u raspadu Jugoslavije i da su udbini kadrovi osamostalili Hrvatsku, ali sada, po slučaju Perković zaključujem da prije stranih centara moći, kaos u nas bio u interesu većeg dijela UDBE... Osim toga, nitko me ne može uvjeriti da Tuđman, kao najmlađi Titov general nije pripadao tada UDBI... odnosno vojnim obavještajnim krugovima... Tamo se sa svakim živiom posvađao i dobio je nogu iz Beograda!
Što nije neke odane mu kadrove spriječilo doturiti mu u pravo vrijeme Yu pasoš... Koliko god slučaj Perković bilo zajebavanje naroda, ima tu nekih stvari koje postaju zanimljive!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo, i dalje sam mišljenja

Ljubo, i dalje sam mišljenja da trojka koju sam spomenuo jest samo pikzibnerska trojka.
Sva trojica su prije toga u svojim narodima bili apsolutno nitko i ništa, beznačajni tipovi u svakom pogledu.

Da su Briti i Francuzi rekli "ne" nikada ovdje rata ne bi bilo. No, EU je znala da SFRJ-ot nije samo tako lako uvesti (čitaj: opljačkati) u EU te su inicirali rat i atomizirali SFRJ. Samo zato se ratovalo - za interese par bankara i istinskih vlasnika EU.
EU je i jest nacističko/fašistička tvorevina a vjerujem da si proučio kako se nacizam u Njemačkoj i Europi puzajući penjao na vlast i u Njemačko i u Europi i u svijetu još od 1920. i Himlerovih "crnih misa" i stvaranja SS-a.

Potpuno isto se događa danas: Propisuje ama baš sve a princip je ili se prikloni ili se skloni. Tko se suprostavi - taj je satrt. Možemo mi zatvarati oči koliko nam drago i uvjeravati sami sebe da toi nije istina ali to jest istina.

Karcinom (smrtonosni) raste sve brže i brže iz istog "podneblja" _ Bavarske. Tada su mu aplaudirali Briti, Francuzi, Ameri...
Danas ponovo isto... Aplauzi sa svih strana! Kome? Čemu?
Diktaturi EU koja je samo jedna "županija" USA vladara. EU je sptička jama svjetske politike i u konačnici će biti izbrisana s lica zemlje.

Rađa se novi svijet i novi centri svijeta i planete: Daleki Istok, Afrika, Južna Amerika ...

Stara kurvetina Europa, koja je toliko zla nanijela svijetu i planeti, trune u svojoj vlastitoj zatrovanoj krvi. Gangrena, plinska gangrena!

Ja im ne mislim pljeskati i gore napisano je samo moje skromno mišljenje. Međutim, ja sam uvjeren da je to tako, jer preciznom analizom i analitikom stvarnih događanja i političkih i gospodarskih imam osnove za takvo vjerovanje.
... a vi kako vam drago....

I sasvim mi je svejedno jesam li u svom mišljenju usamljen i sasvim sam ali ja vjerujem da je istina ono što ti napisah ovako javno.
(I ne bi mi bilo prvi puta da sam usamljena mišljenja i 100% u pravu.)

Tko je glasao

Nemaju veze ljudi nego

Nemaju veze ljudi nego organizacije koje su sudjelovale do 1990. Za kasnije su dobili oprost neprijatelji naroda i države.

Tko je glasao

@kradem

Stotine tisuća suncokreta, ma milijun i više... Okrenuli se jednom, okretat će se stalno... S takvima je nemoguće kuću izgraditi, a kamoli kulu..!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nema potrebe za gradnjom,

Nema potrebe za gradnjom, samo treba višak malo izdiljati. Suncokreti su samo jednom bili za k****, kad su pjevali Računajte na nas.

Tko je glasao

opet izjednačavaš

Tuđmana i Miloševića a to ti je eto...greška Ljubo.

Milošević se prometnuo od boljševika u fašista dok je Tuđman bio i ostao antifašist.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvsjk

M d, ntfšst kj j sps "Bspćm" šzdstk ntrnh ntsmtskh, ntjdstčkh strnc.
K tm, ng trntk kd s trp hrvtsk vjsk, p bl t grpm l k pjdnc, prj sprzm s ztbgvćm, pl n trtrj BH, svrn držv, prznt d N Tđmn s d brc prtv vlksrpsk pltk S. Mlšvć prmtn zstpnk dj Vlk Hrvtsk, grsr n BH!
Nkk d shvtš d j Hg vć ptžnc bl pr zvrštk, d j pžv nš b s n stm mjst gdj Mlšvć!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ma da, antifašist koji je

Ma da, antifašist koji je ispisao u "Bespućima" šezdesetak notornih antisemitskih, antijudaističkih stranica.
Pa kaj onda?

Tko je glasao

@otpisani

Ne treba preuveličavati snagu židovskog lobija u svijetu, ali sa tih 60 stranica zatvorio si je sva vrata svjetskih centara moći, a to traje sve do dana današnjeg... Da se na Hrvatsku gleda kao na koku za kljucanje, vidi se iz aviona - da li to ima veze i sa židovskim lobističkim krugovima ne znam, ali pitanje "kaj onda" je tipično pitanje onih koji bi i travu jeli, ali ne bi se suočili sa kardinalnim greškama Tuđmana... Osim toga, samo slijepci nisu vidjeli ono mnoštvo sefova Tuđmanova arhiva koji su DEBELO zaključani... Zašto? (A k tome, materijal u njima je već ionako dobro pročešljan!!)
I da li je Tuđman stvarno želio EU, nećemo dugo saznati!
Jer, kak mudri Zagorec mogel je shvatit da bumo u Evropi kak Hrvatska sitna riba, baš ribica...koka za kljucanje!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

bez EU nema odreknuća od totalitarizma

ljubo,

Ne treba preuveličavati snagu židovskog lobija u svijetu, ali sa tih 60 stranica zatvorio si je sva vrata svjetskih centara moći, a to traje sve do dana današnjeg... Da se na Hrvatsku gleda kao na koku za kljucanje, vidi se iz aviona - da li to ima veze i sa židovskim lobističkim krugovima ne znam, ...

imaš pravo, ali neke jednostavne stvari griješiš, pa si nama običnim hrvatima koji put čudan

na ljudskoj razini, tragedija židova u II svjetskom ratu je ogromna, kao da zamislimo da je od svih hrvata ukupno u hrvatskoj, iz rata izašla samo jedna kolona kao što je bila ona izašla iz vukovara, nezamislivo...

tuđman je bio loše školovan u komunističkoj državi, dijelom se i sam školovao, pa je puno rupa u obrazovanju popunio, ali mu je potpuno nedostajao onaj osnovni osjećaj političke korektnosti, pristojnosti prema židovima, koji ljudi na zapadu steknu, družeći se s pojmovima holocausta od malena

što je tuđman mislio ne znam i ne mislim nagađati, ali znam da se kao političar i državnik ispričao za napisano, ako to nije bilo dovoljno za njega, dovoljno za hrvatsku
važnije je za buduće odnose s židovima i izraelom da budu utemeljeni na realnim i iskrenim stavovima, u odnosu na zločine počinjene prema židovima, na pravo povrata imovine, i obavezu obnove sinagoge
antifašizam je u hrvatskoj nakon završetka rata degenerirao u totalitarnu komunističku diktaturu, osuda te degeneracije ne smije postati obrana ustaških zločina ni prema židovima, ni prema drugima

ipak je izrael realna država u realnom svijetu, pa će s hrvatskom razvijati realne odnose

ljubo ne pomažeš baš boljem razumijevanju između hrvata i židova
kad ne razumiješ da opravdane kritike tuđmana, mesića, josipovića
ne isključuju činjenicu da je tuđman za većinu hrvata ben gurion, charles de gaulle

mislim da je mudri zagorec htio u EU, ali ne vjerujem da je razumio ono što danas vidimo, da nam bez EU nema odreknuća od totalitarizma

luka

Tko je glasao

Znam Ljubo! Ja sam još 1990.

Znam Ljubo! Ja sam još 1990. govorio javno da je Tuđman budala i da sve što radi nema nikakve veze ni sa kakvim domoljubljem već prvenstveno sa njegovim povrijeđenim egom nakon što mu je Tito dao vritnjak iz JNA i mjesta glavog kadrovika JNA.
Tuđman je bio luđački opsjednut sam sobom i svojom veličinom, svojim "poslanjem", paranoik i karijerist od formata. Svejedno pod kojom zastavom ili grbom.

To što je napisao o Židovima i Srbima može napisati samo totalni idiot a ne netko tko je "preodređen" da bude "hrvatski Mojsije" kako su mu tepali ondašnji guzičari oko njega.

Uostalom, ovaj dnevnik do dana današnjega nema odgovora:
http://pollitika.com/poznajete-li-gospodina-krpana
Možda ga daju Perković i Mustač?

Tko je glasao

@otpisani

Izuzetno cijenim tvoj pravovremeni odmak od Tuđmana. Arhivi će dati jednog dana i odgovor na pitanje koje je postavio gospodin Krpan. Sasvim je logično da se nije postalo Titovim najmlađim generalom, pišući samo teorijske tekstove...odradio je Tuđman svoju dionicu za Tita sigurno sasvim pravovjerno.
Vrlo je smjelo napisati ovu rečenicu:
...Tuđman je bio luđački opsjednut sam sobom i svojom veličinom, svojim "poslanjem", paranoik i karijerist od formata. Svejedno pod kojom zastavom ili grbom."
Bolje zvuči kada ti to napišeš nego ja. Izgleda da smo na samom početku devedesetih imali obojica dobre izvore informacija!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Sasvim je logično da se nije

Sasvim je logično da se nije postalo Titovim najmlađim generalom

Tuđman nije bio nikakav Titov general. Bio je pukovnik, koji je penzioniranjem dobio čin general-majora, kao i mnogi drugi.

Tko je glasao

@Argus

Pa otkud onda priča o Tuđmanu kao najmlađem Titovom generalu?? Možda su svi koji su radili u generalštabu JNA bili automatski generali, tko zna? Radna soba mu je bila između soba Bilandžića i Kadijevića! Pa na kraju, štogod bio, u Generalštab se nije ulazilo tek tako!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Argus

Ponekad je dobro nešto i provjeriti prije nego počneš tipkati:
...."Iako je 1960. promaknut u čin general-majora, Tuđman je već sljedeće godine svojom voljom napustio vojnu službu."
Dakle, u mirovinu je otišao već s činom general-majora!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Hrvatska je napadana

i iz BiH i po teoriji obrane države smije se neprijatelja osujetiti, spriječiti i u samom pokretu tj. tamo gdje se priprema.

nemaš ti Ljubane pojma kako o taktici tako ni o strategiji ratovanja.

Moš mislit, nešto mediji prikazali i sad je to istina.

sve dobro...

Tko je glasao

Po međunarodnom ratnom pravu

Po međunarodnom ratnom pravu smiješ u obrani svoje zemlje toliko duboko ući u onu iz koje te napadaju kolikog je dometa oružje kojim te napadaju.
Prema tome, trebali smo ići do Drine a 1995. smo to i mogli da Tuđman nije "prodao" naših 49% BiH amerima.
Srbi su svojih 49% uzeli _ Republiku Srpsku.

Tko je glasao

@otpisani

Vrijedi li to i za IDF??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@otpisani

IDF = Israel Defence Forces!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

slažem se

samo ima jedna mala distinkcija..

možda danas ti i ja ne bi ovdje pisali jer bi jednostavno bili........................

...............mrtvi.....

Danas sutra kad i oni uđu u EU, što jest bit svega, to je potpuno svejedno....ili bude svejedno.......

sve dobro...

Tko je glasao

Točno @drvosjek, - nas dvoje

Točno @drvosjek, - nas dvoje bi vjerojatno bili mrtvi.

Međutim, ja tu ne vidim neki problem a ni osobit gubitak za sebe osobno jer kada gledam oko sebe i ne vidim zbog čega je život uopće toliko vrijedan.
Mislim da ljudi precijenjuju život, naročito ovakav kakav kod nas živimo a ono što nam EU sprema i ostali svjetski nacifašisti je strava svih strava.
Deveti krug!

Tko je glasao

a ništa

tada se budemo tome suprostavili jer uvijek bude pravih ljudi.........

sve dobro...

Tko je glasao

@otpisani

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ma hajde

Briga o fizičkom integritetu djeteta? Koje licemjerje? Dok su milijuni i milijuni djece gladni, neki odbor eurokrata nameće to kao egzistencijalno pitanje, a zapravo eurokrati niti to razumiju, niti im je do prava djece, već nameću jedan kulturno-vjerski obrazac svima nama. U nazivu odbora stoji: odbor za SOCIJALNA pitanja, zdravstvo…Koliko je djece u nevoljama, djece invalida, izgladnjele i slabo obučene djece, zatim djece izložene bezobzirnom nasilju nervoznih roditelja bez posla, alkoholičara, narkomana, koliko djevojčica i dječaka prisiljenih na prošnju i prodaju seksualnih usluga, da sada o seksualnom nasilju nad djecom ne razglabamo

Jebote što smo sad osjetljivi i kako gledamo široko na problem djece u svijetu, Pa problemi se rješavaju korak po korak, eto prvo će ih prestat obrezivat, pa onda idu na teže stvari.
A tko hoće da se suneti s 18 godina, neka reže.

Tko je glasao

Tehničko pitanje

Jedno tehničko pitanje: koliko nas, koji ovdje mudrujemo, ima elementarna znanja o, recimo, medicini, sociologiji kulture/kulturnoj antropologiji, religijama uopće? Mislim da je vrijeme da se rasprava svede na neku višu razinu od "imam potrebu olakšati tipku". Molim, i drugi put.

Tko je glasao

@Fraise

Radi se o tome što spominješ, ali i i o animozitetu spram autora! No, na to sam navikao, ali me žalosti koliko je neznanja i nedobronamjernosti u raspravama! No, to je ta naša "uljudbena komunikacija" koja je zadnjih desetljeća na razini birtije i piljarica, a ne na razini kakvog-takvog intelektualizma! Kad bi se većina ljudi navikla bar proguglati temu prije nego se olakšaju ovdje???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Upravo sam pročitao knjigu

Upravo sam pročitao knjigu "Odrastati kao bin Laden" (Jean Sasson, Najwa i Omar bin Laden). U jednom poglavlju Najwa (Osamina prva žena) opisuje odnos prema djeci. Otac je u njihovoj kulturi neprikosnoveni vlasnik života svoje djece, a s obzirom da su sinovi cjenjeniji od kćeri, Najwa kaže kako je u prošlosti bilo dopušteno da nezadovoljan otac jednostavno ubije svoju kćer. Kroz priču Osaminog sina Omara sve se vrijeme također provlači taj odnos u kojemu je otac vlasnik svoje djece, radi s njima što želi, a vrhunac je kada Osama svojim sinovima kaže da se idu upisati na listu bombaša samoubojica. Sve je to rezultat Osaminog poimanja islama i džihada koje je podržano od brojnih sljedbenika. Radi se dakle o duboko religioznoj stvari i samo zadrti, neuki i netolerantni tipovi mogu dovoditi u pitanje opravdanost tih postupaka.

E da, sad će usljediti paljba da to nije isto. Naravno da nije, u pitanju je različit stupanj polaganja prava vlasništva nad vlastitom djecom. Kod nekih se to očituje kroz krštenje, kod nekih kroz obrezivanje, a kod nekih stavljanjem na listu bombaša samoubojica.

Kao i obično kad je u pitanju obrana vlastite religije ili tradicije, ne može se izbjeći licemjerje. Npr. može se raspravljati o genitalnom sakaćenju djevojčica u nakim Afričkim plemenima jer je to druga tema. Zar stvarno? A što tebe Ljubo kao Židova boli K...C što ta plemena rade već milenijima?

(Ispričavam se zbog vulgarnosti u posljednjoj rečenici, ali ona je samo parafraziranje parafrazirane Rudanice.)

Tko je glasao

Jedna knjiga kao jedna slikovnica

Ruperte, pročitao si jednu knjigu, ali to nije slika islama u cjelini. Islam je mnogo kompleksniji, njegovo prakticiranje u različitim islamskim zemljama još kompleksniji. Molim te da pročitaš još koju knjigu.

Tko je glasao

@rupert

Ne podmeći mi Bin Ladena u temi o obrezivanju židovskih dječačića. Osom toga u židovstvu se ne želi toliko sina (osim na Balkanu!) jer se, po strogim pravilima halahe, židovstvo računa po židovskoj majci, dakle, potmstvo po kćeri je čak važnije nego po sinu. Jeino kćer gubi često židovsko prezime, no sada su se dosjetili da obično Židovka zadržava svoje židovske prezime i samo dodaje Nežidovsko (ako je brak "mješovit").

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nije znala

@LJ.R.W.
Očito da je Lilici pojam o tisućgodišnjim vjerama stran. Bi rekel da joj je i stran pojam o higijeni. Ona dolazi iz Švicarske iz nekog francuskog kantona.
I tu je sve jasno. Dama je ljubiteljica sira i amen.
Ne znam koliko je stara ili mlada ta Liliane ali mi se vidi da je negdje klopala pržene lignje na kolutiće, a tek su joj kasnije objasnili da oni za lignje nisu nikad čuli.

Tko je glasao

Da, da ah

Sram da ih bude, pa u što se sve ne će miješati. Još malo pa će nam određivati koliko puta možemo biti sa ženom, a da to nije eksploatacija. Neki su sanjali EU, sada se lagano bude, a to je tek početak. Da sam zlurad rekao bih, tako vam i treba, ali ni krivi ni dužni, mi koji smo bili protiv EU sada jedemo ista govna. Nu, uvjeravam vas da će tih glavna biti dovoljno za nekoliko generacija iza nas, da se svi siti najedu. Mogu vam samo zaželjeti dobar tek, u zdravlje.

Tko je glasao

Još malo pa će nam određivati

Još malo pa će nam određivati koliko puta možemo biti sa ženom ...
Ma valjda neće, zavirivanje u bračne postelje je u ingerenciji biskupa. :-)

Tko je glasao

Hmm...

Iz tvojih usta u Božje uši, Crkva će nam biti najmanji problem, jer kako stvari stoje EU radi na tome da je ako ne ukine, onda bar marginalizira. U bliskoj budućnosti ne će ti biskupi viriti u postelju, već kamere i neki tamo operateri i ako budeš zanimljiv možda još nekoliko miliona frikova na nekom portalu.:)

Tko je glasao

Stopili bi sve rase i religije pod svojom zastavom

Iz ovoga skandaloznoga spote EK vide se prave namjere EU moćnika, njihov neskriveni kolonijalni stav , osjećaj nadmoći nad svim " ratobornim rasama i religijama" koje će stopiti pod svojom svemoćnom zastavom:

http://www.youtube.com/watch?v=M1Zc4aPMEoM

Tko je glasao

potpuno podržavam

Ljubu u ovom kritičkom osvrtu na tamo neku eurokurvetinu koja si umišlja da bi roditeljima trebalo oduzeti pravo da odlučuju o svojoj djeci u skladu sa svojim moralnim i ( ili ) religijskim načelima a da bi onda valjda ona to trebala odlučivati, kajgod

ako roditelji požele da se njihovom djetetu izvrši odstranjenje crvuljka ( slijepog crijeva ) odmah po rođenju ili što prije da ga danas sutra to ne bi negdje na moru ili na planini usmrtilo- znači da mu žele dobro

iako, pretpostavljam da je ovaj njen samoreklamirajući potez bio usmjeren protiv Muslimana, uslijed zamjetne pojave antimuslimanske histerije u Europi, e da im se pokaže da nisu dobrodošli ili da odustanu od svoje tradicije, a vjerovatno uopće nije pretpostavila, čak sam sklon vjerovati da nije ni znala da Židovi isto od pamtivijeka odstranjuju prepucij malim muškićima što je vjerovatno nastalo uslijed potrebe, nomadskog načina života ( tada), pomanjkanja vode i dr. opravdanih razloga u cilju poboljšavanja zdravstveno- higijenskih uvjeta

sve dobro...

Tko je glasao

Nepotrebni kirurški zahvati

Nepotrebni kirurški zahvati su nad maloljetnim osobama zakonski zabranjeni, a to vrijedi za sve religije.

Tko je glasao
Tko je glasao

...

ne samo da bi trebalo zabraniti obrezivanje, već i krštenje djece i nametanje im vjere njihovih roditelja sve do punoljetnosti...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus

Lupetaš - krštenje djeteta je i davanje imena djetetu! Hoćemo li djecu do 18 godine zvati PO BROJEVIMA? Ti si janus do osamnaeste, dakle, broj 2 518 388, ili?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ispravak

Moram te ispraviti - roditelji ime djetetu daju prije krštenja i to se uvodi u matične knjige rođenih a na krštenju dijete dobiva novo ime koje se gotovo nikad ne koristi i ne uvodi u matične knjige već ostaje negdje u crkvenom registru . Neki ga kasnije koriste pa imaju dva imena ( što im kao osobama ne diže vrijednost !) ali takvih je zanemariv broj .
I ja sam dobio drugo ime kod krštenja pa za njega nisam ni znao do svoje tridesete godine niti su moji roditelji do tog imena držali jer je to bio samo simbolički dio rituala krštenja.
A brojeve bih te molio da ne spominješ jer ih je dio i moje rodbine imao za vrijeme II svjetskog...

vojko27

Tko je glasao

@vojko 27

Nisam pisao dnevnik o krštenju i davanju imena djeci, nego o - obrezivanju i eurokratima!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ispravak 2

Za autokrate si i dobio plus a ispravak te ide za ono što ne znaš...ili što si krivo razumio .

vojko27

Tko je glasao

@vojko 27

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljubino lupetanje...

ne ljubo, ime sam dobio odmah po rođenju, i nije bilo ni najmanje potrebe da me roditelji krste zbog toga...vjerovao ili ne, već jako dugo djeca dobivaju imena i ako nisu krštena...pretpostavljam da ti nemaš djece i da ti je to pitanje potpuno strano jer inače ne bi ovakvu glupost napisao...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus

Prvorazredna je glupost da bi ti zabranio obrezivanje židovskih dječačića! To je interna stvar vjere, i medicinsko pitanje. I po jednom i po drugom, logično je to činiti,a najmanje nam treba velika rasprava o tome i određivanje kako će se što raditi u židovstvu, od strane nekog eurokatskog odbora!
Inače, o imenovanju djece sam pisao s aspekta židovske vjere.A to da ima puno nekrštene djece u zemlji katolika (kršćana) za mene je nonsens!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

...

A to da ima puno nekrštene djece u zemlji katolika (kršćana) za mene je nonsens!

ti zaista nisi normalan...što bi ti htio? da ateisti i agnostici krste svoju djecu samo zato što žive u jebenoj zemlji katolika??? kako ti samo ovakve gluposti mogu padati na pamet!?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus

Ne znam o čemu mi zapravo raspravljamo, kada ti nisi usredotočen! Mislim na roditelje katolike koji svoju novorođenu djecu odmah ne krste (dakle, s kumovima, u crkvi) nego to ostavljaju za neka druga vremena, a možda i do punoljenosti... A vjerojatno to kao religiozni ritual i nešto košta - pričaju mi ljudi da dio katolika ne posvećuju kuće, jer neki svećenici traže novac za taj čin... Vrati se tekstu i čitaj ga kako je napisan!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci