Tagovi

Koja je uloga sove?

Ali na plantaži ne teče sve glatko.
Ima plodova koje su pacovi pojeli; a one koje nisu pojeli, zagadili su otrovnom pljuvačkom.
Koja je uloga sove?

        Rambo Amadeus, “Prijatelju, prijatelju”

Uloga sove je, naravno, da jede pacove.
Došavši - bez da je to tražila - do saznanja kolika se šteta čini na plantaži, koliko je pacova, i naročito kako su povezani, Sova Sarnavka je najprije bila paralizirana i u šoku. No glavni pacov je vidio njen pogled, i razrogačene sovovske oči, i poočeo ju glasno upozoravati da se ne približava. Možda, da je bila mudra kao što sove poslovično jesu, možda bi bilo bolje da ga je poslušala. No ova sova, ako je uopće i bila manje mudra od drugih, je zato bila znatno hrabrija od drugih, i nakon tih otvorenih prijetnji ipak pokušala ugristi glavnog pacova, ne bi li započela spašavanje plantaže; u nadi da će druge sove obratiti pažnju i pridružiti se. No na žalost, namjerila se na pacova svih pacova, čija je pljuvačka znatno otrovnija od drugih, i koji je ima na hektolitre; a “srećom” je još i vlasnik jednog od najvećih plantažnih medija, pa mu ne nedostaje resursa za distribuciju pljuvačke i u njoj sadržanog otrova. Otrova, koji osim što sad polako ubija ovu sovu, efektivno paralizira i druge sove strahom od otrovanja; a ima dapače i sova koje su se pridružile pacovima u pljuvanju po Hrabroj Sovi.

No, dosta basni.

Vratimo se sa uloge sove u “slučaju Mirjana Pukanić” na ulogu sove u “slučaju Faber”; odnosno sa razloga otrovnog pljuvanja, na njegove aktualne* posljedice.

Koja je tu, dakle, bila uloga sove?

THE CRIME OF NETWORKING

U mladosti sam bio nakratko aktivan u nekim NGO-ima, odnosno tzv. Civilnom Drustvu, ali dovoljno da znam da je jedan od glavnih modusa operandi upravo networking, odnosno povezivanje. Povezivanje organizacija s drugim srodnim organizacijama, povezivanje organizacija sa zainteresiranim pojedincima, povezivanje pojedinaca s organizacijama koje im mogu pomoći, i povezivanje pojedinaca s pojedincima koje veže zajednički interes. Dapače, upravo su “strukture” s kojima organizacije C.D. imaju posla snažno povezane, i međusobno i unutar sebe, i bez networkinga nikad ne bi bilo moguće stvoriti kritične mase građana, dovoljno brojne i jake da mogu inicirati potrebne odn. željene promjene. Znam i to da danas, poučeni s više desetljeća civilno-društvenog iskustva, mnoge organizacije daju naglasak upravo na razvijanju komunikacije i međusobnog povezivanja.

Dapače, Ana-Marija Getoš se upravo zato i obratila Sarnavki: da ju poveže sa svim instancijama, kako organizacijama tako i pojedincima, koji bi joj mogli pomoći u navodnom pokušaju da pomogne svojoj osumnjičenoj i pritvorenoj sestri. Što je Sarnavka i učinila, povezavši ju između ostaloga s medijima, s Documentom, s Ivom Bancem i HHO-om.
Kad je potom Faber, doznavši za – činilo se iskrene - napore Ana-Marije do pomogne svojoj sestri, zatražio preko svoje djevojke i Sarnavke sastanak sa Ana-Marijom, Sarnavka je to prenijela Getošici. Ova pak najprije za to nije htjela čuti; i tu je priči trebao biti kraj.
No nakon nekog vremena Ana-Marija je ipak (ovaj, drugi put pak ona, koliko god se ona i Nacional trudili prikazati da je samo Faber želio sastanak) izrazila želju da se nađe s njim, što je Sarnavka i ovaj put promptno prenijela drugoj strani.

I to je to. Tko ne bi napravio isto? I ne bi li napravila isto da je umjesto Fabera to bio Ivo Banac, ili netko iz HHO-a, ili uostalom bilo tko. Uvjerena da Ana-Marija treba i traži svaku pomoć koju može dobiti glede položaja svoje sestre, ona ju je pružila, na jedini način na koji je Getošici mogla pomoći – svojim kontaktima.

No sad se ovaj brzopotezni dvopotez proglašava “ključnom ulogom”, napravljena usluga se proglašava zavjerom, poziv na istinito svjedočenje se proglašava pozivom na laž, i ostale gluposti koje se kad se napišu dovoljno velikim crvenim slovima (tj novinskim naslovima) raji lakše prodaju kao istina; pa čak i kad u samom tekstu na koji se naslov odnosi nema ničeg što bi ga opravdalo. Tko još čita tekstove, kad imamo naslove? Čitaoci pollitike možda da, ali većina Janka i Marka koji kupuju Nacionale i Globuse ne.

U nedostatku “gorih” mana i nedjela, najobičnije posredovanje između dvije odrasle osobe koje su izrazile želju za tim posredovanjem, se uz malo novinarskog umijeća - i puno crvene štamparske boje - uspijeva prikazati kao nešto najgore što se desilo u Civilnom Društvu posljednjih godina.

Najsmješniji su pokušaji da se pronađe i objasni “tajna veza” između Policajca Fabera i BaBe Sarnavke, kad svi znaju da su Faberova djevojka i Sarnavka prijateljice; što fino piše i u tekstovima koji tu vezu “pokušavaju” pronaći.

A najtužniji su pokušaji da se ovi ovi neosnovani napadi prikažu kao tobožnja briga za Civilno Društvo, pri čemu se pažnja publike pokušava skrenuti s nepostojanja osnove i dokaza za Sarnavkinu “krivicu” piljenjem po njenim navodnim implikacijama po Civilno Društvo, kojeg je ona istaknuti član.

Roaring Silence

* aktualne posljedice / Sigurno da je ljudima već dosta “slučaja Sarnavka” - nesumnjivo većini i dalje nije jasno zašto je to uopće “slučaj” - ali Pukaniću očito nije, i čini se da neće prestati pljuvati otrov sve dok sova ne padne sa grane, među pojedene i zatrovane plodove. Pljuvanje se nastavilo - i pojačalo - u zadnjem broju Nacionala, a nastavlja se i na pollitici, pa je red i da malobrojne neopacovljene sove nastave svoju obranu Hrabre Sove. Ustvari, to što su se pacovi proširili i na alternativne medije, jest i razlog što ovo pišem; jer taktika je očito skriti osobnu prirodu obračuna sa Sarnavkom, i naročito sakriti/promijeniti činjenicu da napadi na nju počinju i završavaju u Pukanićevom Nacionalu, i maskirati to kao dio šire fronte za “čišćenje” Civilnog Društva.
Srećom, nismo svi slijepi.
Vuk je vuk i kad navuče ovčju kožu, i pacov je pacov i kad navuče sovlje perje.

Komentari

smetaju me "predstavnici

smetaju me "predstavnici civilnog drustva", posebno oni glasni i nametljivi, premrezeni na sto i jedan nacin s kime treba i ne treba, koji si uzimaju za pravo da uvijek budu u pravu i da je tocno samo ono sto oni kazu.

mogu se sloziti s komentarom da je diskusija na kraju ispala i kontraproduktivna.

uz profesionalne politicare ne zelim jos jednu ekipu koja ide prema tome da radi na isti nacin kao i iskvareni politicari. od necega treba poceti, bila to nepromisljenost sarnavke ili nekoga drugoga - svejedno mi je.

stvarnost nije bajka pa da ima samo crno bijele likove.

a, sto se tice sova, pacova, pljuvacki, placenika, itd... ne zelim uopce komentirati.

veseli leptiric

veseli leptiric

Tko je glasao

Nisam ja ljubitelj civilnog

Nisam ja ljubitelj civilnog društva kao takvog, a naročito ne toga u što se jednim dijelom pretvorilo, s vremenom - tj. u još jednu debelu birokraciju, gutača novca, a često i buffera koji "upija" legitimno nezadovoljstvo građana prividom da se nešto na tome radi, tako da se to nezadovoljstvo ne pretvori u otvoreni bunt i revoluciju. U nekim - ili mnogim? - CD organizacijama gnjezdi se veliki broj kvazi-aktivista, koji od toga zapravo prave karijeru i unosan posao.

Međutim:
- kao prvo, to nije slučaj sa svima, i generaliziranje ovdje nije išta plodonosnije nego u bilo kojem drugom pitanju.
- a drugo, i u ovom slučaju važnije, slučaj o kojem ovdje pričamo nema ni najmanje veze s problematikom civilnog društva, već s Pukanićevom osvetom, i linčovanjem jedne osobe ni krive ni dužne, čija je jedina 'krivica' to što se zamjerila moćnom čovjeku, sa moćnim vezama na vrhu i na dnu, i sa svojim vlastitim javim medijem.

a što se tiče sova i pacova: citirani "stihovi" su mi dobro poslužili, jer otrovna pljuvačka je savršen opis onog što - iz svih topova, kao što reče gosn. Cerovac - sipa po Sarnavki iz Nacionala.

a što se tiče plaćenika, kao što sam reče, ti (i dudek) najbolje znaš na čijoj si platnoj listi; iskreno, nadam se da je to Pukanićeva, jer onda bar znaš zašto to radiš. Ako nije, onda mu odrađuješ posao besplatno, što je glupo, i ja bih na tvom mjestu tražio zasluženi honorar.

Never believe anything until it has been officially denied.

Tko je glasao

problematika koju smo naceli

problematika koju smo naceli ima jako puno veze s razvojem civilnog drustva.
zao mi je sto je moje misljenje shvaceno kao poziv na linc i osvetu. dobronamjerni nisu tako mogli razumjeti, ali i to govori o demokraticnosti.

ako se pukaniceva pisanje ne uzmu u potpunosti kao lazi i izmisljotine bez trunke istine, prema ovome sto pises, razumijem da je takav netko u najmanju ruku glup ili pukanicev placenik.

pa eto, i ja mogu poceti misliti kao i ti i u svemu se potpuno slagati s tobom. u tom slucaju mogu pollitika.com razumjeti kao demokraticno mjesto samo za istomisljenike. takodjer, mogu prestati sudjelovati na pollitika.com.
jedino sto ne vidim u cemu je dobrobit jednoumlja.

osim ako nisi sanja sarnavka, faber ili netko drugi od aktera direktno ukljucenih, onda su tvoji izvori infrmiranja isto kao i moji. sloboda je u tome koliko cemo se propitivati i hocemo li nekome a priori vjerovati ili nevjerovati - a to se jos nikada nije pokazalo pozitivnim.

bez obzira na to tko si - sto si - zasto si, sretno ti bilo!

veseli leptiric

veseli leptiric

Tko je glasao

moji izvori informiranja su

moji izvori informiranja su isti kao i tvoji, ali očito ih ne čitamo jednako.

kad vidim da u naslovima i komentarima piše jedno, a u tekstu na koji se odnose drugo, onda vidim da tu nešto smrdi.
(cases in point: Faberova navodna "ucjena" i pozivanje na laž, kojih u famoznim transkriptima uopće nema; Sarnavkina navodna spletkarska uloga u naslovima, dok u tekstu piše da je Faber samo jedna od instanci s kojima je povezala A M Getoš, i to na njeno traženje pomoći upravo tog tipa; Sarnavkina jedna jedina citirana rečenica koja se tendenciozno smješta u navodni kontekst, pri čemu se stvarni kontekst brižno čuva i nikad ne navodi)

Kad se pritom sjetim da Pukanić Sarnavku napada već dva mjeseca, i bez ikakvog slučaja Faber, onda vidim i što smrdi.
(cases in point: "Bolje joj je da zašuti" itd, u slučaju Mirjane Pukanić; i "dvolična i licemjerna Sarnavka" itd, u slučaju po njega inkrimirajućih Petračevih pisama)

Never believe anything until it has been officially denied.

Tko je glasao

Iako ne gajim prevelike

Iako ne gajim prevelike simpatije prema liku i djelu gđe. Sarnavke, ne mogu se oteti dojmu da doticna ima puuuuuno više saznanja koja bi mogla nastetiti Pukiju od ukljucivanja u bracnu razmiricu. Mislim halo, koliki ljudi se razvode, upadaju u krize, svadjaju, mire. Niti prvi niti posljednji. Puki nije slijepi konzervativni katolicki sljedbenik, koji se fura na instituciji obitelji, da bi mu eventualni bracni brodolom mogao nanjeti bilo kakvu stetu. Pa pobogu, ljudi smo i nikad ne znamo da li ce nekog od nas zadesiti slicna sudbina. Dakle, orkestrirani napad na Sarnavku, sa mog stajalista, doista ne bi trebao imati veze sa one 2 minute u dnevnim vijestima kada se Pukijeva supruga obratila za pomoc doticnoj. Dakle, stvar je puno dublje prirode i nadilazi nasa saznanja, jer ovakva paljba po Sanji u Nacionalu mora da ima daleko jaci uzrok od bracne razmirice. Nadam se da ce i gđa. Sarnavka shvatiti moc Pollitike te nam se pridruziti i podijeliti svoja saznanja. Makar i pod anonimnim nikom....

Tko je glasao

Dobro primjećeno! No kao

Dobro primjećeno! No kao prvo, to nije samo "bračni brodolom" već je Pukanić tu ispao zlostavljač žena (odn. žene), što nije epitet koji svakom odgovara, naročito javnim ličnostima. A drugo, bit će da se ostatak razloga krije u njegovom uvjerenju da je Sarnavka dala novinarima Petračeva pisma, koja Pukanića smještaju u prilično mračan kontekst. Indikativno, o pismima nakon njihovog isplivavanja nismo gotovo ništa više čuli u medijima, dok se Sarnavka prži na (sve manje) laganoj vatrici, i glede nje se očajnički struže po dnu lonca ne bi li se iskopale mane, greške, iskonstruirale veze i vezice, mračne namjere i urote.
Sad, da li su ta pisma i njihove implikacije ono najgore što ga je pogodilo, ili ima štogod još gore čijeg se isplivavanja boji, ostaje da nagađamo.

Never believe anything until it has been officially denied.

Tko je glasao

Vidio sam u novom Nacionalu

Vidio sam u novom Nacionalu kako pucaju iz svih topova na Sanavku. Pitam se da li bi to tako radili i da nema slučaja Pukanić kontra Pukanić.

Tko je glasao

Ivane i ja se to pitam.

Ivane i ja se to pitam. Ovakvom paljbom izaziva kontra efekt, i sve mi se čini da je ovaj dnevnik na tragu prave istine.

Tko je glasao

Ja sam se u jednom komentaru

Ja sam se u jednom komentaru zauzeo za pravičan pristup prema Sarnavki pa sam bio žestoko napadnut.

Tko je glasao

Nekako mi se čini da su kod

Nekako mi se čini da su kod nas mediji uzeli pravdu u svoje ruke, pa onda prvooptuženi mora dokazivati da nije kriv, i opet putem medija.
U pravnoj državi krivnju dokazuje sud, a mediji prate, izvješćuju i komentiraju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci