Tagovi

Koga zastupaju savezi udruga

Otvoreno pismo facebook grupe Pomozimo djeci s invaliditetom o radu nadležnih Saveza i položaju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Potaknuti izrazitim osjećajem omalovažavanja naših svakodnevnih pokušaja da živimo barem mirno, kada nam već oduzimaju dostojanstvo, osjećamo se dužnima i prozvanima reagirati na raznorazne lažne i neutemeljene izjave pojedinaca iz Saveza ili sličnih dobro plaćenih predstavničkih tijela.

Prvenstveno želimo napomenuti da Savezi u Hrvatskoj jako rijetko zastupaju same osobe s invaliditetom i najčešće su tu da brane sebe, svoje pozicije i sva ona financijska sredstva koja dobivaju na osnovu hladnih pogona, raznoraznih i najčešće nepotrebnih projekata, simpozija, okruglih stolova, skupština, tribina i sličnog.

Koliko malenu skupinu osoba s invaliditetom oni zaista predstavljaju govore sljedeći podaci uzeti na primjeru samo ovih triju Saveza.

Zbrojimo li prezentirane podatke članstva u savezima SDDH (Savez društva distrofičara Hrvatske), HSDCDP (Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize), i HSUTI (Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida) dođemo do brojke od 148 udruga.

No pogledamo li bolje vidjeti ćemo da su pojedine udruge članice svih triju Saveza, neke su članice dva Saveza, i logičnim sljedom eliminiranja duplih članstva dođemo do toga da ova tri Saveza predstavljaju tek 98 udruga.

Ovime je sasvim jasno vidljivo da je laž kako Savezi imaju pravo govoriti u ime svih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Nastavimo li analizirati podatke lako nam je doći do informacije da u cijeloj Hrvatskoj postoji oko 300 udruga za djecu s poteškoćama i osobe s invaliditetom. Uzimajući da je maksimalan broj članova u nekim udrugama do 200,a većina udruga ima znatno manji broj članova (oko 50 do 80 korisnika), bez da gledamo pojedinačne slučajeve članstva u više udruga, dođemo do podatka da je jedva 50 tisuća osoba uključeno u rad udruga. Također, važno je za naglasiti da nisu sve udruge nužno i članovi saveza, pa zdravim oduzimanjem dođemo do toga da savezi predstavljaju tek nekih 8 do 9 posto populacije osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, dok su sve ostale osobe s invaliditetom i dalje prepuštene same sebi i svojoj brutalnoj svakodnevnici!

Nama je dosta uzaludnog trošenja novca na raznorazne "stručne"timove nekompetentnih podobnika, na okrugle stolove na kojima se stalno ponavljaju iste teorije, trošenja novca na simpozije koji se svode na jelo i piće i prilike su za trošenje novca poreznih obveznika kako bi se podobni ulizali moćnima, koji su sve osim stručnih organizacijskih tijela zaduženih za kreiranje strateških planova za osobe s invaliditetom. Dosta je trošenja na organizacije tribina u svrhu pravdanja sredstava. Dosta je da ti navodni predstavnici osoba s invaliditetom ne uvažavaju stvarne živote osoba s invaliditetom, o tome ne govore i za boljitak njih ne djeluju.

Sve su to ušminkani paravani za pravdanje pozicija, uhljebljenja. Dovoljno je samo pitati nekog tko cijeli život živi invaliditet i on će vam reći i načini model provođenja boljitka, bez da ga u tom vode politikantstva, taktike,podobnosti i ina Savezima puno bitnija polja.

Plasira se i priča o poboljšanju uvjeta zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj dok podaci govore drugačije.

Realan i surov podatak je sljedeći:

278 564 tisuća odnosno 53,6 % posto populacije osoba s invaliditetom je uradno aktivnoj dobi ( 18-64 godine), a zaposleno ih je 5,8 %!!!

Dakle, 94,2 % radno aktivne populacije osoba s invaliditetom je NEZAPOSLENO!!!!!

Prečesto si ti isti predstavnici pojedinih Saveza daju za pravo izjavljivati kako je stanje u Hrvatskoj dobro, zadovoljavajuće, i prečesto si daju za pravo u ime cijele jedne manjine prezentirati lažnu sliku medijima,Vladama i Europskoj široj populaciji.

Sliku o dobrom položaju i stanju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj koja u najmanju ruku nije istinita ni realna.

U Hrvatskoj je dobro samo onima koji su se uhljebili u takvim Savezima i pojedinim udrugama koji su se u zamjenu za šutnje i prešutno odobravanje njihovih načina priključili istima i time pridonjeli i nastavljaju pridonositi marginalizaciji i diskriminaciji osoba s invaliditetom.

U Hrvatskoj osobe s invaliditetom nisu pokrivene sustavnošću i sustavnim radom na poboljšanju stanja. Ovisne su o vlastitim financijskim sredstvima, o materijalnim stanjima njihovih obitelji, ovisni su o udrugama koje u nas gotovo u potpunosti preuzimaju rehabilitacije, školovanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Hrvatska NEMA sustav koji bi se ravnopravno, konstantno i pošteno brinuo o osobama s invaliditetom, i jedino što je konstantno je svakodnevno nazadovanje položaja osoba s invaliditetom.

Niti jedan grad u Hrvatskoj nema ispunjene uvjete za slobodu kretanja osoba s invaliditetom.

Uvjeti u Zagrebu su možda malo bolji nego u ostalim dijelovima Hrvatske, ali ako pogledamo da se nitko s kolicima ne može ukrcati na vlak onda nam je jednostavno zamisliti koliko je katastrofalno stanje u ostalim gradovima.

Najčešće se neovisne udruge same pokušavaju izboriti za rušenje svih prepreka za normalan život osoba s invaliditetom, između ostalog i arhitektonskih barijera, no u ovakvom sustavu smo svedeni na represije svih zdravih pokušaja rada ako nismo podobnici. Ne dozvoljava se pokazivanje da se drukčije može i da se raditi i učiniti puno toga može, samo kada se spremi ego i osobna korist. Najteže je onima koji pokazuju da se drukčije i bolje može.

Država kojoj je civilni sektor preuzeo sustavnu skrb za osobe s invaliditetom istima ne dozvoljava rad, dok se svi oni koji samo govore u prazno i ništa ne poduzimaju financiraju i time oduzimaju gole kore kruha potrebitima iz usta.

Statistički podaci i brojke manipulativni su, ovisno o osobnim koristima onih koji ih izgovaraju. Tako neki imaju obraza reći da je ova Vlada odvojila čak 70 milijuna kuna za ovu populaciju, pritom namjerno zaboravljajući spomenuti da su osobe s invaliditetom primorane birati ostajati doma i imati njegu, biti potpuno izolirane ili ići se školovati i ostati bez svega. Namjerno se izostavlja kolika enormna količina tog novca odlazi na financiranje hladnih pogona rada Saveza kojih je previše, koliko tog novca odlazi na financiranja udruga štićenih od tih saveza, a koje ne rade u korist osoba s invaliditetom,koliko novca se koristi na popratne troškove lagodnih života desetaka predsjednika i podpresjednika saveza itd...

Svima nama koji se svaki dan borimo za malo dostojanstva i normalan život sve ovo dolazi kao pljuvanje u lice. A nas je 90 %, nas koji smo marginalizirani i koji nismo one svijetle iznimke uspjeha.

Jednostavno, čista je laž da je stanje u Hrvatskoj dobro. Počevši od arhitektonskih barijera preko liječenja, rehabilitacija, školovanja,do školovanja ili zaposlenja, trenutna situacija je katastrofalna.Prava se režu i ukidaju baš svaki dan, diskriminacija i marginalizacija se iz dana u dan pojačavaju, sve češće imamo slučajeve da osobe s invaliditetom postaju socijalni slučajevi zajedno s njihovim obiteljima, sve češće smo izloženi nepravdama, oduzimanju dostojanstva i prava na normalan život.

Sama pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u svom zadnjem izvješću jasno je dala do znanja da je stanje u Hrvatskoj ALARMANTNO i da su hitno potrebne ogromne promjene i početak sustavnog rada kako bi se osobe s invaliditetom počele uključivati u normalan život i prestale biti diskriminirana manjina bez mogućnosti za napredovanje.

Stanje na terenu je potpuno kaotično, kako i sama pravobraniteljica kaže, alarmantno , a od svih govorancija predstavnika Saveza imamo samo još veće barijere i potpuno ignoriranje problema.

Vrijeme je da se tome stane na kraj, da se trulež počisti, da se o pravima osoba s invaliditetom pita upravo njih i da oni predstavljaju svoje živote onakvima kakvi jesu, a ne kako ih drugi žele prikazati.

Nećemo dozvoliti da nikakva lica iz udobnih fotelja sprječavaju razvoj svih pojedinaca u Hrvatskoj,da za svoje osobne koristi sprječavaju i ukidaju svaku nadu populaciji od 92 posto LJUDI s invaliditetom u bolji život.

Savezi nisu glas svakog pojedinog čovjeka s bilo kakvim oblikom invaliditeta!!!

Tagovi

Komentari

...

Mirno prosvjedno okupljanje - Markov trg, 28. siječnja, 11-13h

... zbog svih kontradiktornih i nepravednih zakona, zbog uskraćivanja prava, zbog neuvođenja reda u vlastite redove i nadzora službi, zbog manjka terapeuta i dijagnostičara , zbog manjka centara, zbog oduzimanja statusa (roditelja)njegovatelja, zbog manjka (financiranja) asistenata, zbog novog zakona o ortopedskim i dr.pomagalima, zbog PDV-a na kisik za najugroženije i listi čekanja, zbog toga što su opet udarili na one najslabije i na najmanje - po treći put im poručujemo

S POTEŠKOĆAMA SE MOŽEMO NOSITI S NEPRAVDOM NE!!!

Od Dubrovnika pa sve do Vukovara - jedno srce ! Zajedno smo jači !

Tko ne može doći nitko ga ne traži opravdanje, samo sherate događaj...

https://www.facebook.com/#!/events/564570383620293/?ref_newsfeed_story_type=regular

Tko je glasao

Da savezi dobro rade ne bi se

Da savezi dobro rade ne bi se dogadjale ovakve stvari:

http://www.youtube.com/watch?v=-bp67DgRg8M

Tko je glasao

udruge

O udrugama sam uvijek imao najlošije mišljenje dok sam se istovremeno čudio onima koji se kunu u nevladine udruge pošto tako nešto ne postoji.

Ukratko moje mišljenje o 99 % udruga je vrlo jednostavno:

One služe za uhljebljavanje politički spretnih koji nisu dovoljno spretni za stranke. Posao udrugu je da ispunjava državne/vladine ciljeve. U slučaju ako udruga prestane s tim poslom ili ne daj Bože počne kritizirati vladu novac će joj biti uskraćen.

ps. normalno postoje udruge koje financiraju EU i SAD radi ispunjavanja njihovih ciljeva

Tko je glasao

Znaci mogli bi reci da su

Znaci mogli bi reci da su savezi ogledalo udruga?

Tko je glasao

Sori na laičkom poimanju, ali

Sori na laičkom poimanju, ali sustav kaže da kad ne želiš rješiti problem osnuješ povjerenstvo.

Savez udruga proizašlih iz rata, ili tako neki naziv, sam po sebi signalizira i predmnijeva konzervativnost. Suština zašto se je iz starog pedesetogodišnjeg sustava uzela forma jeste u snazi takvog djelovanja na postojećem sustavu.

Kad se na nešto tako jako prošlo svršeno kao što je rat oslone i dokoni ljudi sa sličnim ponašanjem iako su dnevne potrebe invalida kudikamo sadržajniji problem u smislu potrebnog djelovanja, tada konzervativno naličje vapi za promjenom.

Tko je glasao

mala nadopuna

zaboravila sam napisati kako se osobma s intelektualnim poteškoćama (među koje spadaju autističnost i mntalna) ne smiju datidvije naredb koje se međusobno pobijaju u katko vrijeme jer izazivaju konfuziju.

dug od 120.000 kn ke je napravilo bivše vodstvo Saveza udruga za mentalnu reardaciju odnosi se na preusmjeravanje novca od projekta u druge svrhe. dug vraćaju udruge članice Saveza u iznosu od 3000 kn slijedeće tri godine. svake godine svaka udruga je dužna dati 1000 kn. problem je što mnoge udruge članiceSaveza nemaju dovoljno novaca ni za normalno funkcioniranje.

w. ;)

Tko je glasao

pogodak u sridu

bosancero,
zaboravio si jedan savez udruga a to je Savez udruga s mentalnom retardacijom link http://www.savezmr.hr/ koji broji oko 40 udruga koje kroz tri godine moraju vratiti dug od 120.000 kn koje su napravile bivša predsjednica, potpredsjednica i tajnica. kad se gledaju stranice dotičnog saveza sve izgleda OK samo postoji jedna činjenica što sam savez zajedno sa svojim udrugama na jedna način diskirminira one ooje zastupa a to su osobe s mentalnom retardacijim jer je Hrvatska kad je porstala članica EU trebala početi primjenjivati riječ intelektuačlne poteškoće u kojui zalazi i mentalna retardacija.
s druge strane potoji još groznija činjenica što su mnoge udruge privatizirane sa strane grupe roditelja čija djeca sudjeluju u svim projektima određene udruge - napr. projetkt rehabilaticijsko-rekreativno druženje u kojme sudjeluju uvije isti članovi nekih udruga . primje. također uvije je ista grupa roditelja na čelu udruge - uredno se izmjenjuju između sebe predsjednik, dopredsjednici. članovi središnjeg odbora su uvijek isti ljudi. svaki pokušaj da se napravi neka izmjena je osuđen na propast. kad je izborna skupština ne ubacuju se drugi članovi za kandidate. tako da ispada kako su naše stranke više demokratski orijentirane od nekih udruga. moj sin je član Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom unutar kojeg djeluje i 'Klub vjeverica', koja broji oko 200 članova (tako je na papiru). od tih 200 članova svake godine je uredno na druženje u Orahovicu odlazilo 10 članoa zajedno s rdotieljima - za to druženje se nije ništa plaćalo. Grad Zagreb svake godine organizra besplatno ljetovanje osoba s intelektualnim poteškoćama. http://www.vcz.hr/lokalno-volontiranje/pretrazivanje-projekata/projekt-1... iz ovog linka je vidljivo kako je ljetovanje namijenjeno osobama s intelektualnim poteškoćama, njihovim voditeljima i volonterima koji pomažu voditeljima. kako se radi o besplatnom ljetovanju na njega se uvijek uguraju iste mame iz gore navedene udruge kao pratnja svojoj djeci.iste one koje su prije išle sa svojiom djecom svake godine u Orahovicu.pri problemi su nastupili prije dvije godine kad je srezan broj korisnika ljetovanja da bi kulminacija bila prošle godine kad je samo 30 članova Udruge za pomoć osobaam s mentalnom retardacijom dobilo mogućnost besplatnog ljetovanja u Novom vinodolskom. napravio se je popis od njih prednost su imali oni koji su svakodnevno koristili usluge Udruge, djeca samohranih roditelja, ona kod udomitelja . obzirom da je u ljetovanje bio uključen i Crveni križ i kako su mnogi članovi ostali bez jedine mogućnosti da odu na more urgiralo se je i dobilo se je doatnih 50 mjesta u Vlom Lošinju , samo tjedan kasnije. moj sin je bio u grupi od onih 30 koji su trebali ići U Novi Vinodolski. u toj grupi je bila i njegova cura. dobivanjem doatnih 50 mjesta mame koje su svojim dosadašnjim ponašnjem privatizirale udrugu su se počele uguravati ineki su iz prve grupe od 30 prebačeni u Veli Lošinj. među njima je bio i moj sin. on je odmah reagirao jersu mu cura i neki prijatelji ostali u grupi za Novi Vinodolski i što se je ljetovanje u Velom Lošinju poklapalo sa Šimatovim u koji su išli njegovi prijatelji iz radionice Centra Zagreb koju je počeo polaziti. kako je počeo pucati zamolila sam voditelje Udruge da ga vrate u Novi vinodolski jer mi dijete puca. odgovor ej bio u tonu neka puknem ja a on neka ide u Veli Lošinj. doma su bile drame. za pomoć sam se obratila Gradskom uredu za scojialnu skrb koji su odmah reagirali. rezultt je bio da je moj sin najednom mogao birati gdje hoće ići. no pomoć je došla prekasno. on je mjesec dana proveo u Vrtapču. mene nije neko vrijeme mogoa vidjeti jr me je kao noositelja loših vijesti okrivljavo što nije išao u Novi Vinodolski. vratio se je doma. vrhinac je bio prije nekih mjesec dana kad je sreo jednu mamu, koja visoko korita u organizaciji Udruge, koja mu se je pohvalila kako su se ona i njezin sin lijpeo proveli u Novom Vinodolskom. nnjezin sin nije bio na ono famoznom popisu 30 a uz to cijelo ljeto provodi u obiteljskoj kući na moru.

w. ;)

Tko je glasao

Koga zastupaju savezi udruga

Sami sebe, pri čemu sasvim solidno žive!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci